Руанда - страната на хилядите хълмове и лъжи

Руанда - страната на хилядите хълмове и лъжи

© Associated PressВ Руанда улиците имат тротоари, зелените площи са окосени, а найлоновите торбички - забранени. Двайсет и пет години след геноцида тя е пример за успех в Африка, страна на хилядите хълмове и лъжи.


Руанда е малка страна, разположена далеч от морето в източната част на Африка, притисната между големи държави като Конго, Уганда и Танзания. Наричат я "страната ни хилядите хълмове". Хълмове, по които растат чай и кафе, които Руанда изнася наред с редките метали. От години икономиката расте устойчиво със среден темп от 6% до 7%, корупцията е ниска, броят на завършилите университет - голям, а над 60% от депутатите в парламента са жени.


От самозадоволяваща се икономика в износител на услуги, от насилие и бедност към сигурност и все по-голямо благосъстояние. Такава е историята, която президентът Пол Кагаме с удоволствие разказва за страната си. Режимът му е оценяван като ефективен, но също така и като репресивен и антидемократичен.
Това не променя факта, че както инвеститорите, така и другите африкански лидери изпитват голямо уважение към Руанда. Тук присъстват не само компании като Heineken, която има пивоварна на брега на езерото Киву. Автомобилостроителят Volkswagen неотдавна построи завод за 16 милиона евро близо до столицата Кигали.


Днес Руанда е пример, от който мнозина искат да се поучат, въпреки че до не толкова отдавна името на страната да бе свързвано най-вече с насилие в невъобразими мащаби. На 6 април 1994 година, преди 25 години, тогавашният президент Хувенал Хабяримана е убит при нападение срещу самолета му и все още не се знае кой е отговорен за престъплението. В последвалите часове започват масови убийства. Хути, които са мнозинството от населението, нападат малцинството тутси. За 100 дни умират до един милион души, както тутси, така и хути.
Днес е табу тези думи изобщо да бъдат използвани.


"Всички ние сме руандийци, един народ", казват хората по улиците.


"Извършители и жертви днес мирно продължават живота си заедно", казва правозащитника Герд Ханкел от Хамбургския институт за социални изследвания, който е публикувал редица книги за Руанда. "Правителството успя да създаде мирно съвместно съществуване за хората", допълва той. Около годишнината от геноцида в цялата страната се провеждат помирителни церемонии.


Страна на хилядите хълмове и правила


Междувременно от това печели дори туризмът. При посещение в столицата Кигали задължително се спира край мемориала на геноцида, който е едновременно музей и масов гроб - под черните гранитни плочи в градината почиват останките на над 250 000 жертви.


Всяка година един милион туристи идват, за да научат нещо за историята и да посетят мъгливите гори, езера и национални паркове на Руанда. Който иска, може за 1500 долара да наблюдава планински горили в свободно състояние, а Руанда полага усилия да примамва и пътуващите по бизнес задачи.


Огромен купол грее в множество цветове над хълмовете и долините на Кигали. Конгресният център, завършен преди три години, е гордостта на младите руандийци, за които той е символ на прогрес. Под купола могат да се съберат 2600 души, а точно срещу него е разположен луксозният хотел Radisson Blu. Руанда се надява да стане водеща дестинация за конференции в Африка, като привлече организации за развитие, инвеститори и правителствени лидери, които да се събират тук, за да обсъждат проблемите на Африка.


Фотогалерия: Преброяване на планинските горили на Руанда >


Блестящият конгресен център е част от визията, която Пол Кагаме е разработил за страната си. "Правителството иска Руанда да се превърне в център за услуги за Африка", посочва Герд Ханкел, а самият Кагаме дори говори за "африкански Сингапур".


По примера на Сингапур Руанда трябва да бъде чиста. Столицата Кигали вероятно е най-подреденият град на континента. Дори кирпичените къщи често имат малки градинки с трева и зелени чемширени плетове. Това би трябвало да помага срещу насекоми, а по този начин и срещу разпространението на болести като маларията. Веднъж месечно жителите на Кигали и останалата част от Руанда се срещат за "умуганда" - ден, официално отреден за чистене и социализиране. Заедно със своя президент те строят къщи за бедните или почистват улиците. Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва неотдавна също възприе тази традиция.


Правителствена инициатива "Произведено в Руанда"


В Кигали кошчетата за боклук са част от обичайния облик на улиците. Правителството забрани найлоновите торбички преди години и при влизане в страната граничните служители понякога дори проверяват джобовете на туристите за найлонови торбички.


Многобройните правила донесоха на Руанда нов прякор: "страна на хилядата правила". "За разлика от съседните страни в Руанда тези правила се спазват", убеден е Ханкел.


Правителството работи много ефективно, посочва Щефан Либинг, председател на сдружението за Африка на германската икономика. "Компаниите не идват, защото Руанда е толкова важна като пазар, а защото правителството и администрацията работят надеждно", разказва той.


Ефективната дейност зависи най-вече от една личност - президента Пол Кагаме, чийто възход във властта е тясно свързан с гражданската война. Кагаме бе водач на една от бунтовническите групи на тутси - Руандийския патриотичен фонд. Преди 25 години бунтовническата армия след седмици кървави боеве завзе столицата Кигали и по този начин сложи край на насилието. От 2000 година вече 61-годишният Кагаме е президент и възнамерява да остане такъв. Той пренаписа конституцията по такъв начин, че теоретично да може да остане на власт до 2034 година. При последните избори той получи 99% одобрение.


Руанда - страната на хилядите хълмове и лъжи

© Associated Press


Политолозите определят стила му на управление като "патримониализъм, насочен към развитие". "Трайният икономически растеж и развитие са висшата цел на правителството, всички останали цели са й подчинени. Опозиция няма, критиците биват потискани. От гледна точка на медийната свобода и свободата на изразяване има значителни разминавания между стандартите, които ценим в Европа, и реалната действителност в Руанда", отбелязва Либинг.


Това не плаши компаниите. Кагаме може и да е авторитарен, но поне не е корумпиран. Той има славата на модерен лидер и иска да привлече много компании. Все още дори в Руанда близо една трета от държавния бюджет зависи от помощите за развитие. Страната обаче има слава на любимец на кредиторите, включително заради зеления си чист имидж. Сега това би трябвало да примами инвеститорите.


От четири години правителството се опитва да наложи инициативата "Произведено в Руанда", с която иска да засили местното производство. Какво означава това може да се види в Нямирамбо, една от най-старите части на столицата Кигали. Тук домовете са пъстри и изрисувани с графити, малки кафенета, фризьорски салони и магазинчета са се настанили в тесните къщи. Местните обаче пазаруват основно на пазара. От едната страна на улицата мъже и жени продават дървени въглища, разделени с по няколко евкалиптови листа, за да мирише по-добре. Вътре е шумно и оживено, тракат шевни машини, кудкудякат кокошки, жени продават плодове и зеленчуци или носени маратонки от Европа. На една сергия има само чорапи, всичките втора употреба.


Ако зависи от Пол Кагаме, всичко това вече няма да го има. От началото на годината правителството официално забрани вноса на дрехи втора употреба, като вместо това властите искат да примамят самите производители на текстил. В Кигали е създадена специална икономическа зона и за износа на стоките, произведени там, не се плащат мита. В зоната завод има и китайският производител на текстил C&H. Част от дрехите, които се произвеждат тук, трябва да бъде насочена и към африканския пазар.


Кагаме отделя голямо внимание на отношенията с Китай. Китайски компании строят пътища и мостове в Руанда, а едва миналата година китайските президент Си Цзинпин почете страната с официално посещение.


Дали обаче общият план за развитие на Руанда като център на производството на текстил ще проработи, все още е доста съмнително. Всъщност страната искаше заедно с Кения, Уганда и Танзания да затрудни вноса на дрехи втора употреба. САЩ обаче упражниха натиск, докато всички правителства освен руандийското отхвърлиха тези планове. Сега през границите в Руанда могат да продължат да влизат евтини вносни дрехи.


Поради тази причина е спорно дали проектът е успешен. И точно това е проблемът, подчертава Герд Ханкел.
"Авторитарните режими като режима на Кагаме, са осъдени на успех. Всичко от година на година трябва да става все по-добро", според експерта. За Руанда обаче това може и да не е винаги вярно, тъй като растежът е разпределен неравномерно.


"Развитието не достига до всички от обществото, мнозина все още живеят под границата на бедността", допълва той. Хората в страната го казват по друг начин: "Понякога Руанда е и страната на хилядите лъжи". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3643 Разстроено

  "Развитието не достига до всички от обществото, мнозина все още живеят под границата на бедността", допълва той. Хората в страната го казват по друг начин: "Понякога Руанда е и страната на хилядите лъжи". /БТА
  ===========
  Последното е единственото вярно в тази статия.
  А предпоследното е само западен проевропейски критерий.....
  Кървавата съдба на малката държава се дължи единствено на западно белия човек..... неговата алчност и налагането му на своите си ценности....

  Bukalemun
 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Случи ли са на диктатор.
  Като Сингапур.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Не белият човек, а Колонизаторът. Колонизаторите източиха всички съкровища - злато, диаманти и к'вото има за източване от Африка и после "щедро" дадоха (тоест върнаха) свободата на местните. А докато колонизаторският ботуш тъпчеше из Африка, градовете на колонизаторите там бяха уредени по европейски тертип - но там африканец освен хамал, да лъска обувки, готвач - не можеше да припари до бяла професия. Сега дават някакви помощи, колкото да не закачат компаниите за добив на цветни метали (злато и сребро в това число) и скъпи минерали (диаманти и др. скъпоценни камъни).

  Единствената разлика със Северна Америка е че колонизаторът не е изклал до крак местното население (макар че четвърт милион си е доста голямо клане); та Африка я чака съдбата на Южна Америка - беднотия и мизерия. Колонизаторът - вече служещ си с икономически инструменти (но още незабравил и оръжието - има бази подръка за всеки случай), няма да позволи Африка да си стъпи на краката - защото иска монопол или картел в най-лошия случай; но не и конкуренция и честно разпределение на благата.

  Логиката на колонизаторът е следната - аз ги трепах, бих, обирах, всявах им страх да не надигат глава и пак ще го правя, когато си поискам - защо вече като са "свободни" не си оправят държавите. Ехидна усмивка и наливане на скъпо питие в кристална чаша.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Какво е било съотношението на хуту /тутси към момента на геноцидс, че сега е приблизително 85/15?
  Като гледам родени 40/1000 според бг критериите или са много безотговорни руандииците или са много богати 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Президент при кланентата, президент и при примирието, бил и некорумпиран...
  Президент до живот :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Двайсет и пет години след геноцида тя е пример за успех в Африка, страна на хилядите хълмове."

  В тази част на Африка Руанда наистина може да бъде давана като успешен пример за развитие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Автомобилостроителят Volkswagen неотдавна построи завод за 16 милиона евро близо до столицата Кигали."

  А, нашите политици още мечтаят такъв завод на Volkswagen да бъде построен в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Разстроено

  "На 6 април 1994 година, преди 25 години, тогавашният президент Хувенал Хабяримана е убит при нападение срещу самолета му и все още не се знае кой е отговорен за престъплението."

  На борда на този самолет е бил президента и на съседната държава Бурунди. За първи път в историята двама президенти са убити в една атака. Било е голям удар и за двете държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Извършители и жертви днес мирно продължават живота си заедно", казва правозащитника Герд Ханкел от Хамбургския институт за социални изследвания, който е публикувал редица книги за Руанда. "Правителството успя да създаде мирно съвместно съществуване за хората", допълва той. Около годишнината от геноцида в цялата страната се провеждат помирителни церемонии."

  Това е най-голямото достижение на руандийските управляващи. Сега в тази страна няма омраза и насилие на етническа основа, както е било преди 25 години, а и преди това също.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Ако Фолцваген построят завод в България, вие и подобните ще бъдете първите които ще мрънкат за ниските заплати и експлоатацията на работниците.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#5] от "penetrating":

  По времето на геноцида Пол Кагаме не е бил президент, а бунтовнически военен лидер. Пише го в статията. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#11] от "m17":

  Напротив, аз лично ще се радвам, ако тазинай-голям в света автокомпания построи своя завод в България.

  Относно заплатите, по-добре ниски заплати отколкото никакви такива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Помня тая държава от детските си години с красивите пощенски марки, които колекционирахме. Тогава беше колония на Белгия и се казваше Руанда Урунди.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":

  Ааа, това променя коренно ситуацията :)
  Не е наблюдавал кланетата, а е участвал в тях (или ги е организирал)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3244 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иво":

  Не знам дали си обърнал внимание, но големите играчи строят заводи предимно в страни с добра демография (няма значение дали от естествен прираст или миграция)—това им гарантира вътрешен пазар на място, млада и мотивирана работна ръка, достатъчна на брой.
  Иначе, колкото и да си умен, красив, образован, качествен и възпитан, кофти ли ти е демографията —не си привлекателен.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  По принцип си мисля, че не може механично да се пренася нашият политически модел извън Европа. При нас той е резултат от икономическа, а след нея и социална еволюция и е бил настройван с векове. Ако днешните хора можеха да видят европейските общества преди около 100 - 120 години, щяха да им се сторят авторитарни. Да не говорим за по-отдалеченото минало.
  В другите части на света социалната евиолюция е протекла по друг начин и, ако не беше епохата на колониализма, надали би имало сближаване дори по външни белези с евро-американската система за управление. Ние сме експортирали институции и структури, но тези хора имат друго усещане за тях и резултатът е съответно друг. Затова не бих прилагал нашите критерии при тях. Това важи кактоо за Руанда, така и за Китай или Индия.
  Затова си мисля, че постигнатото в Руанда е много добро, независимо че не отговаря на нашите мерки и теглилки за свободно общество.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 772 Неутрално

  "Понякога Руанда е и страната на хилядите лъжи".
  А през последните десет години България НЕПРЕКЪСНАТО е такава.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Мирно живеели.
  Като запален фитил, който кротко си лежи на барутен погреб. Май Руанда е страната на хиляда и едната лъжи.

  Ама и президентът убавец, хората нямат пари за основни стоки, на него му се ще да забрани търговията с дрехи втора употреба. Та да тръгнат ония ми ти нег....упс, африканки, по традиционни носии- всичко в интервала между топлес и диби дюс.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Преди няколко годинки си бях поръчал руандийски зелен чай. Никак не беше лош. Но това е единственото ми докосване с тази държава...

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#6] от "puknatastotinka":

  Мамка му ....КОМИЗЪМ :)) Какво прави заврян в Руанда при племената ТУТСИ И ХУТИ ??

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":
  "В тази част на Африка Руанда наистина може да бъде давана като успешен пример за развитие."

  Развитие започнало с геноцид.
  Това не е ново. Хитлер и Сталин стимулираха развитието чрез геноцид.

  подпис
 23. 23 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Беше ми интересно да прочета нещо за континент, където не бих искал да се връщам повече. Удивителен напредък за държава, която можеше и да изчезне в един период. Дали и България може да започне да подрежда къщичката си по-добре?

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Руанда е категоричен пример, че за война и геноцид не е нужно съвременно оръжие.
  Доказателство, че като ограничим оръжията не предотвратяваме войните.

  подпис
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  Ти може и да не искаш, но западния модел на живот, вече близо от век е налаган безпощадно по целия останал свят....
  Добре че аборигените в Папуа не се мислят за върха на човешката еволюционна пирамида. Иначе канибализъм щеше да е висша ценност по целия свят.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К":


  Развитие започнало с геноцид.
  Това не е ново
  =======
  Също както едно време в Анадола.....
  Светските узурпатори избиваха собствения си народ

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Имам приятелка, която живее в съседна държава. Тя казва, че казват на Руанда "африканската Швейцария". Имали най-много туристи в региона.

  I don't want to believe. I want to know.
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#16] от "DDR":

  Да, и ти си прав за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Пак пишеш неверни неща. Пол не участвал в кланетата на тутси, той самия впрочем е тутси и неговото участие в гражданската война е да спира кланетата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  ++++++

  Много смислено мнение. Африка е онеправдан, нещастен континент. Народите му са грабени и насилвани през вековете от който дойде и от който падне.

  Разпада на колониалната система е следствие от жаждата за печалби. Много по-евтино и лесно е да имаш корумпе и компрадорско правителство, което да ти позволи да смучеш ресурси...е резултатът е ясен беднотия до шия.

  Ако и когато елити учили и живели в нормални държави станат критична маса, тогава може и да започнат да се оправят , защото Африка има огромен потенциал като ресурси...иначе наистина ги чака нещо като Ю. Америка.

 31. 31 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 608 Неутрално

  сега си обяснявам защо на английските мачове на рекламите постоянно излиза банер "Visit Rwanda"

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  ,,Авторитарен режим,, явно там друг не върши работа !!!

 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":Ааа, това променя коренно ситуацията :)Не е наблюдавал кланетата, а е участвал в тях (или ги е организирал)
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Пол Кагаме и неговата малобройна но отлично организирана армия спират насилието. Вярно е, че после се разправя безцеремонно с организаторите на геноцида дето бягат в съседно Конго но по тези места това е начина да си гарантираш стабилна власт наместо гражданска война дето да тлее 50 години.

 34. 34 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Кагаме може и да е авторитарен, но поне не е корумпиран.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Е... Тук си имаме почти същото (като изключим корумпитаността, де!).

  Да разлая троловете!!
 35. 35 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#30] от "olimpipanov":

  Абе те и Индонезия, Виетнам, Сингапур, Малайзия са били колонизирани...а Южна Корея през 50-те има по-нисък БВП на глава от Руанда, Сенегал и Замбия - далеч не опира само до колонизацията проблема на Африка.

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":
  До коментар [#16] от "DDR":
  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  Много съдържателни дописки. В една незначителна наглед тема прочетох едни от най-интерсните расъждения в последно време. Благодаря. Дето викаше Лили Иванова, колкто повече мисля, толкова повече се замислям.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Съгласен съм, че имам една неточност. Той не е бил президент при кланетата на тутси.
  За другото - не знам кой е прав. Все пак сме минавали периода когато историята беше пренаписана след слизането на нашите партизани от планините и започнал и да управляват, точно както е при него. Аз не мога да очаквам различно отношение от един несменяем президент.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Дано и следващият диктатор в Руанда да е добър, дипломатичен и некорумпиран и да стимулира развитието.. Инак тутсите и хутите вероятно пак ще почнат "дискусията"...

 40. 40 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 472 Весело

  До коментар [#17] от "PavelCZ":Ти може и да не искаш, но западния модел на живот, вече близо от век е налаган безпощадно по целия останал свят.... Добре че аборигените в Папуа не се мислят за върха на човешката еволюционна пирамида. Иначе канибализъм щеше да е висша ценност по целия свят.....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Ало ефенди, нарича се търговия това. Кока-кола да не би да е влязла с танкове в Истанбул, а? Там един Ердоган се е съгласил Кока-Кола да продават в Турция понеже продукта им е добър и така косвено влизат приходи в турската хазна от продажбите.
  Спри да сънуваш, че западняците те гонят да ти наложат културата си :-)

 41. 41 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 440 Неутрално

  С интерес прочетох тази статия, тъй като съм гледал няколко филма за геноцида в Руанда. Особено въздействащ е "Някога през април", препоръчвам горещо. Много се радвам, че 25 години по-късно ситуацията е доста променена, очевидно към по-добро. Явно голямата заслуга е на президента, въпреки че го обвиняват в авторитаризъм. Човекът изглежда, че е намерил верния път към развитие, нещо, което едва ли е лесно за малка африканска държава, разкъсвана от конфликти и свързвана с геноцид до съвсем скоро. Ясно е, че няма как напълно да се изкоренят проблемите, но се върви в добра посока.

 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2334 Любопитно

  След като хуту изтрепаха и изгониха тутсите сега станали руандийци??!! А тутсите които са избягали в съседните страни като бежанци са вършили там същите зверства така че в тази касапница няма добри и лоши!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Светските узурпатори избиваха собствения си народ
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Ей, не ти омръзна да лъжеш. Ясно, че мразиш всичко светско и неислямско, ама вече си смешен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 44. 44 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Искам само да ми кажеш, защо в Хаити, като са изгонили лошите колонизатори много отдавна и са една от първите държави отхвърлили робството е най-бедната държава в карибския басейн и една от най-бедните в света? Защо съседната доминиканска република е на светлинни години напред?
  И междувпрочем да се върнем в Африка в наши дни, защо навсякъде където изгониха гадните бели земевладелци, икономиките закъсаха? Защо богатата на полезни изкопаеми ЮАР тъне в корупция и престъпност? Защо със същите пособия и със същата почва коренното население на Африка не може да произведе същото количество и качество продукция както под управлението на лошите бели хора?

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#44] от "silverman":

  Казал съм го - прочети.

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#44] от "silverman":

  Никога колонизаторите не са искали да научат местното население - те са били риби или общаци. Никога колонизаторите не са инвестирали в инфраструктура за населението - Африка е била една огромна мина с път към Колониалните империи да си влачат ресурсите.

  Какво очакваш от човек, на който в най-добрия случай му е позволено да вози колонизатора, да му готви или да му лъска обувките - естествено не може да очакваш да управлява държава по западен тертип. И като взеха ресурсите и се изнизаха, в Африка останаха общаците - с такива толкова.
  Защо, като Африка, е толкова привлекателна според Вас, няма много инвеститори от САЩ, Канада, Европа - защото Африка е ошмулена и осрана от колонизаторите, а никой не му излиза сметката да чисти скрити чужди ла... бакии.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  "Режимът му е оценяван като ефективен, но също така и като репресивен и антидемократичен."

  Ако беше демократичен, нямаше да е ефективен. :)

  За справка то в в Родезия беше така, докато не стана Зимбабве. Същото беше и с Южна Африка - ефективно, но не демократично. Сега Южна Африка се радва на измислена демокрация, но ефективността липсва. За сметка на това бедността заема повече размери. :)

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#44] от "silverman":

  Сребърни човече, понастоящем ЮАР е втората икономика в Африка след Нигерия. Положението там не е толкова трагично колкото ти го описваш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Абе, ченге - на теб не ти ли се каза, че милиционерските ти номера не минават? Под всяка статия се чудиш какви безумни простотии и обиди да изпишеш, че някой да се озлоби срещу турците, и въпреки че все по-малко хора ти се връзват, ти продължаваш ли продължаваш. Това депесарите-милиционери сте някакъв отделен клон в (д)еволюцията на човека.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  "От години икономиката расте устойчиво със среден темп от 6% до 7%, корупцията е ниска, броят на завършилите университет - голям"

  Блазе им. И африканците знаят да мислят, като избират.

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Препоръчвам това интервю от тази сутрин https://www.npr.org/2019/04/09/711314421/after-the-genocide-author-witnessed-how-rwandans-defined-forgiveness
  Същността на интервюто за мен е ролята на обществените (селски, квартални и т.н.) "другарски съдилища" без юристи, в резултат от работата на които в Руанда е избегнато кръвопролитието на отмъщенията, главен фактор за резултатите на Руанда.
  По друг повод съм споделял лични впечатление от преди 15 години, свързани с активизирането на част от икономиката (събирането на кафе и изкупуването му от "Старбъкс" като инициатива на няколко американски университета и бизнеси). Радвам се че децата оставени сираци от кланетата днес са пораснали и работят за страната си.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Мерси за линка Даскале. Знаеш ли, като прочетох за тези местни общински съдилища се сетих, че нещо подобно е организирано и в ЮАР веднага след падането от власт на антидемократичния режим на апартейд. Там те също са изиграли много положителна роля и са предотвратили насилие и отмъщения.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 682 Разстроено

  [quote#41:"Black Label"]С интерес прочетох тази статия, тъй като съм гледал няколко филма за геноцида в Руанда. Особено въздействащ е "Някога през април", препоръчвам горещо. Много се радвам, че 25 години по-късно ситуацията е доста променена, очевидно към по-добро.

  Гледал съм само "Хотел Руанда",атрахотен филм,ще гледам и този.Адска работа е било...

 54. 54 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 389 Любопитно

  До коментар [#5] от "penetrating":

  ти статията прочете ли е преди да пишеш?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Весело

  До коментар [#54] от "KLINGON":

  Вижте коментар №38.
  Иначе според испански съдия неговият атентат срещу действащия президент през 1993 е довел до клането на хут срещу тутси :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Случайно пускам тевето и гледам Ellen DeGeneres, поканила човек, който току-що се е върнал от Руанда. Явно, много усилена пропаганда е в ход за страната. Дано всичко това доведе до нещо хубаво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK