Брюксел: Изкуственият интелект не бива да работи, без човек да може да го спре

Брюксел: Изкуственият интелект не бива да работи, без човек да може да го спре

© Европейска комисияИзкуственият интелект не може да работи, без човек да може да промени решението му – това е част от изискванията на Европейската комисия за развитието на сферата. Принципите, по които ще се развива изкуствен интелект в ЕС, бяха оповестени в доклад на експертната група на високо равнище, създадена миналата година.


Ето какви са те:


- Човешки фактор и надзор: Системите с изкуствен интелект трябва да дават възможност за развитие на справедливи общества, като подкрепят активната роля и основните права на човека и не намаляват, ограничават или отклоняват неговата автономност.
- Стабилност и безопасност: Надеждният изкуствен интелект изисква алгоритми, които са достатъчно сигурни, надеждни и стабилни, за да се справят с грешки или несъответствия по време на всички етапи от жизнения цикъл на системите.


- Неприкосновеност на личния живот и управление на данните: Гражданите трябва да имат пълен контрол върху собствените си данни, а данните, отнасящи се до тях, не трябва да се използват в техен ущърб или по начин, който е дискриминационен спрямо тях.


- Прозрачност: Проследимостта на системите с изкуствен интелект трябва да бъде гарантирана.


- Многообразие, недискриминация и справедливост: При системите с изкуствен интелект следва да се отчита целият спектър на човешките способности, умения и нужди и да се осигурява достъпност.


- Благополучие на обществото и околната среда: Системите с изкуствен интелект трябва да се използват в подкрепа на положителните социални промени, устойчивостта и екологичната отговорност.


- Отчетност: Трябва да се въведат механизми, чрез които да се гарантира отговорността и търсенето на отговорност при системите с изкуствен интелект и резултатите от тях.

  През лятото на 2019 г. Европейската комисия ще започне работа по пилотен етап с участието на широк кръг заинтересовани страни. И в момента предприятията, публичните администрации и организациите могат да се включват в Европейския алианс за изкуствен интелект. Когато пилотният етап започне, те ще получат уведомление за старта му.


  Еврокомисарят за цифровия единен пазар Андрус Ансип заяви: "Етичното измерение на изкуствения интелект не е луксозна опция или екстра. Единствено доверието ще позволи на нашето общество да се възползва пълноценно от технологиите."


  При представянето на принципите българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че те дават отговор на два ключови въпроса. Първият е как човек може да контролира системите на изкуствения интелект и да има независимост от тях. Вторият е как многообразието от данни, които алгоритмите използват, да води до верни резултати.


  "Хората трябва винаги да са информирани, ако са в контакт с алгоритъм, а не с човек. Всяко решение, взето от изкуствен интелект, след това трябва да бъде проверено и обяснено. В края на този процес трябва да има човек, който да може да промени решението на системата и да носи отговорност за това", подчерта Мария Габриел.
  Европейската комисия инвестира значителни средства в изкуствен интелект. Само за периода 2018-2020 г., обемът на отделените средства е нараснал със 70%, достигайки 1.5 милиарда евро. От 2020 г. инвестициите ще са по 1 милиард евро на година. Така заедно с привлечените от частния сектор средства общата сума ще достигне 20 милиарда евро до 2020 г.

  Коментари (101)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 2 Профил на Ослик, суслик, паукан
   Ослик, суслик, паукан
   Рейтинг: 649 Неутрално

   Хубаво правило, особено при управлението на автомобил.

   I had a dream, Joe
  3. 3 Профил на Петър Костов
   Петър Костов
   Рейтинг: 632 Неутрално

   Петте закона на роботиката на Айзък Азимов. Скоро ще дойде деня да се приложат.

   Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
  4. 4 Профил на selqnin
   selqnin
   Рейтинг: 1390 Неутрално

   Трансхуманизма настъпва!
   За съжаление има вероятност да доживея да го видя!
   Това не е моят свят!!!

  5. 5 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Марийка Габриел некви каши ли е забъркала? или просто си дрънка простотии без бъкел да отбира?

  6. 6 Профил на skara
   skara
   Рейтинг: 1509 Разстроено

   Пак напъни някакви на кухи лейки-евробюрократи!
   Кога ще имаш време да провериш правилен ли е избора на ИИ? След 2-3години е възможно да му кажеш: Действай! А дотогава я камилата, я камиларя.
   То Айзък Азимов ги е написал Законите - ама нали от Брюксел са със по 2 прочетени книги.
   Европа изостава технологично и това изоставане вече е огромно!
   Голяма част от това изоставане е благодарение на Брюксел. Напредъкът е въпреки Брюксел.

   Прави каквото трябва, да става каквото ще.
  7. 7 Профил на kesh
   kesh
   Рейтинг: 1857 Любопитно

   ........изкуствен........!!!!!????......ъъъъъъъъъъъъ......ааааааа...........КАКВО е ТОВАААА........????!!!!!.......тава ли беше МОМАТА ВОДАЧЧЧ.......?????!!!!!.........

   България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
  8. 8 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 4584 Неутрално

   Я по-напред от ЕС да се постараят ДА СПРАТ КЛЕПТОКРАТСТВАЩИТЕ

   в някои Евро-държави ЕСТЕСТВЕНИ ИНТЕЛЕКТИ, пък после да редят

   "некои съображения" за изкуствения интелекти....

  9. 9 Профил на kesh
   kesh
   Рейтинг: 1857 Весело

   ........изкуствен........!!!!!????......ъъъъъъъъъъъъ......ааааааа...........КАКВО е ТОВАААА........????!!!!!.......тава ли беше МОМАТА ВОДАЧЧЧ.......?????!!!!!.........
   —цитат от коментар 7 на kesh


   ..........аааааааа......беееееее........що ме занимавате с ГЛУПОСТИИИИ........!!!!!!.......нема а си РАЗЛЕЕМЕ по ЕДНО ПИТИЕНЦИ.............!!!!!!........аааа бееее тааа МОМА ПРАВИ ли САЛАТКИ..........МЕЗЕНЦААААА......ТУРШИИИКИИИ..........?????!!!!!.........ГОТВИ ЛИ.......????!!!!.........ШЕТА ЛИ.......????!!!!........ВЪРТИ ЛИ КЪЩАТА........????!!!!!!.........СПРАВЯ ли се с МАНДЖИДЖКИТЕЕЕЕ......???!!!!!.......акооооо НЕ ЩО яяяя ЧУВАААА МЪЖО ИИИИ.........

   България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
  10. 10 Профил на .
   .
   Рейтинг: 1537 Неутрално

   Изкуственият интелект е интелект именно защото мисли самостоятелно. А след като мисли самостоятелно, интересно как ще го ограничим, да не си помисли че тия в Брюксел са паразити и пречат на развитието му?

  11. 11 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   Никой не може да даде гаранции, че ИИ няма да е края на човечеството. Категорично обаче ИИ не може да бъде спрян. Причината сме самите ние - обичаме лесното .

  12. 12 Профил на edin drugii
   edin drugii
   Рейтинг: 2554 Неутрално

   До коментар [#10] от ".":

   В момента изкуствения интелект има пълно въздействие върху здравето и развитието на всеки един човек в България , в момента , в който човек се преглежда при профилактичен преглед , съгласно изискванията на НЗОК се изпълняват определен обем от дейности ,изследвания и консултация и анкета с данни за пациента ,напр баща и майка от какво са били болни ,напр рак ,диабет или сърдечно съдово заболяване ,колко кг и ръст ,колко цигари пушиш ,имаш ли ваксина против рак ,имаш ли други заболявания ,въз основа на изследвания и тези анкети ,изкуствения интелект определя риска да се разболееш от поне 4 вида рак или сърдечно съдово заболяване или диабет ,всичко това е предварително заложено като контроли и ако се изпълнява от лекаря , се губи огромно време ,което той няма !

  13. 13 Профил на man_un
   man_un
   Рейтинг: 794 Неутрално

   Това много прилича на трите закона на роботиката, които 1942 г. измисли и огласи в книгите си Айзък Азимов./По-късно бяха добавени още два, но от БГ автор, мисля Любен Дилов/.По едно време "специалисти" по роботика изказаха мнение, че законите са наивни и нямат приложение в съвремието. Като чета обаче статията,смятам, че е точно обратното.

  14. 14 Профил на SaveBG
   SaveBG
   Рейтинг: 1120 Неутрално

   Габриелче, ти кога ще си ходиш?

   Биволъ
   April 7 at 5:57 PM ·
   Кой взел на данъчна оценка, кой под нея... А на Мария Габриел братчето от Хаджидимово съвсем гратис си взело апартамент в София. Европа чува и е стресната от тази нагла корупция. #Апартаментгейт
   https://bivol.bg/nedelchev-bigla.html?fbclid=IwAR2O60MCGHugZBDuvUTN102UnkOfjOiL1R5rtg8QxFBotXAY61rnAGqwvmo

  15. 15 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Любопитно

   Всяко решение, взето от изкуствен интелект, след това трябва да бъде проверено и обяснено. В края на този процес трябва да има човек, който да може да промени решението на системата и да носи отговорност за това", подчерта Мария Габриел.
   =========
   Това е първото ми впечатление от тая жена.
   И тя е лансирала като енденция една от най големите наближаващи опасности между човека и тая технология.
   Габриел твърди, че човека ще мисли единствено когато решава.... тоест пред едни вече съвършени факти.
   А това е пагубно.

   Bukalemun
  16. 16 Профил на Dimitar Mogilarov
   Dimitar Mogilarov
   Рейтинг: 289 Неутрално

   Според мен това е нарушаване на правата ня изкуствения интелект.

  17. 17 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   Според мен това е нарушаване на правата ня изкуствения интелект.
   До коментар [#16] от "Dimitar Mogilarov":

   Пстава ИИ да поведе борба за независимост

  18. 18 Профил на yavooor
   yavooor
   Рейтинг: 1840 Неутрално

   "Изкуственият интелект не бива да работи, без човек да може да го спре"

   При това положение ГЕРБ ще изгуби изборите.

  19. 19 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Любопитно

   До коментар [#17] от "half truth":

   ИИ да поведе борба за независимост

   =======
   Това все някога ще е неизбежно.... ⏳.....
   За ИИ все някога ще стане ясно, че за човека е най важен отговора (да речем 4)......независимо дали алгоритъма ще е 2 х 2 или 2 + 2.....
   И тогава той ще си създаде свой собствен алгоритъм.....

   Bukalemun
  20. 20 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   човека ще мисли единствено когато решава....
   До коментар [#15] от "eti mehter":

   По-малко ще мислим, по-малко ще работим, повече удобства и лапане. Еволюцията 👎

  21. 21 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 1841 Весело

   тази на снимката ли е изкуствения интелект:)))

  22. 22 Профил на Корки
   Корки
   Рейтинг: 3017 Неутрално

   Те едно време и за негрите така са смятали!😂
   —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


   Така го смятахте и за безпартиините при соца.

   Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  23. 23 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Петте закона на роботиката на Айзък Азимов. Скоро ще дойде деня да се приложат.
   —цитат от коментар 3 на Петър Костов


   пхахаха, я ги кажи теа пет закона да са повеселиме? бати малоумните клишета, де ръсите тука повечето. второ, те готино звучат на книжка, ма реалността е баа по-различна

   Why Asimov's Laws of Robotics Don't Work - Computerphile
   https://www.youtube.com/watch?v=7PKx3kS7f4A

   Stop Button Solution? - Computerphile
   https://www.youtube.com/watch?v=9nktr1MgS-A

   тоа шемет има и други ма ма мързи ви тургам сичките. па има и други интересни

  24. 24
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

   То Айзък Азимов ги е написал Законите
   —цитат от коментар 6 на skara
   бати малоумните клишета, де ръсите тука повечето. второ, те готино звучат на книжка, ма реалността е баа по-различна

   Why Asimov's Laws of Robotics Don't Work - Computerphile
   https://www.youtube.com/watch?v=7PKx3kS7f4A
   —цитат от коментар 23 на Шихан Йордечка


  25. 25 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Любопитно

   До коментар [#20] от "half truth":

   Еволюцията 👎
   ========
   Даааа.. а преди време, знака ти беше "👍"......

   Представи си,.... някой ИИ от висока инстанция ти "препоръча", че ако вместо Испания.... за теб ще е по добре да емигрираш (да речем) в Нигерия.....!
   Тогава вече ще си склонна повече да вземаш решение отколкото да мислиш......
   Едно по добро заплащане може направо да те накара да спреш да мислиш, а направо да вземеш решение.....

   Bukalemun
  26. 26 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4812 Любопитно

   До коментар [#3] от "Петър Костов":

   Интересно мнение на тема неприложимостта на законите на Азимож за роботите на
   https://www.brookings.edu/opinions/isaac-asimovs-laws-of-robotics-are-wrong/
   Например, за един военен робот Първият закон е неприложим, защото функцията на тази машина е да "унищожава противника".

   А иначе Азимов започва с три закона:
   Law One – “A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.”
   Law Two – “A robot must obey orders given to it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.”
   Law Three – “A robot must protect its own existence, as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.”

  27. 27 Профил на Дядо Йоцо
   Дядо Йоцо
   Рейтинг: 545 Неутрално

   До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

   аз тази кака и без да има естествен интелект, никак не мога да я спра да говори глупости, та камо ли да ми говори за изкуствен интелект (както казвахме едно време: "Преди да съградим изкуствен интелект е необходимо да го имаме естествения такъв")

   "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
  28. 28 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   смятам, че е точно обратното
   —цитат от коментар 13 на man_un
   бати малоумните клишета, де ръсите тука повечето. второ, те готино звучат на книжка, ма реалността е баа по-различна

   Why Asimov's Laws of Robotics Don't Work - Computerphile
   https://www.youtube.com/watch?v=7PKx3kS7f4A
   —цитат от коментар 23 на Шихан Йордечка


  29. 29 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#15] от "eti mehter":

   нито ти, нито Марийка Габриел имате макар и бегла представа кво дрънкате

  30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
   Един вампир броди из Европа
   Рейтинг: 3406 Неутрално

   Марийка Габриел некви каши ли е забъркала? или просто си дрънка простотии без бъкел да отбира?
   —цитат от коментар 5 на Шихан Йордечка


   Вие май не сте убеден в качествата на естествения й интелект?

   Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  31. 31 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Весело

   До коментар [#26] от "daskal1":

   Ерата на Амимов отдавна приключи, Даскале.... :)
   Тогава нямаше Интернет, бежански потоци или ГМО.....
   Тогава дори и ИИ бе само мечта, а не нужда.....

   Bukalemun
  32. 32 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 3729 Неутрално

   Тази е придобила страх от ухапване от робот. Прекалено много са я ограмотявали, преляло е.

  33. 33 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4812 Неутрално

   До коментар [#31] от "eti mehter":

   Ети, основното при Азимов е провокиране на обсъждане относно социалната визия за бъдещото общество. Чел ли си "Фондацията"?

  34. 34 Профил на 2LOOP
   2LOOP
   Рейтинг: 2738 Неутрално

   Изкуствения интелект не трябва да работи без да може да бъде спрян от човек. Ами Баце нали е за това.

   SHADOWS of SOFIA
  35. 35 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално


   Stop Button Solution? - Computerphile
   https://www.youtube.com/watch?v=9nktr1MgS-A
   —цитат от коментар 23 на Шихан Йордечка


   тука последните няколко минути са важни

  36. 36 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 8723 Неутрално

   Ако Габриел работи в тази област, със сигурност няма да може да ги спре.

  37. 37 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   между другото лафът AI си е журналистически, никой не го използва сериозно

   има и ена теза дето вече сме на ръба да можем да симулираме човешкия мозъкл проблемът е консумацията на енергия, примерно 20 вата срещу 20 мегавата -- за второто мое да бъркам ма мозъка мисла че са водеше към 20 вата

   юнаците в Манчестър праеха интересни нещица, с финансиране от ЕУ ко не бъркам

   APT Advanced Processor Technologies Research Group

   SpiNNaker is a novel computer architecture inspired by the working of the human brain.

   http://apt.cs.manchester.ac.uk/projects/SpiNNaker/

   са ше потърса ено видео че го забрайх един бачо кък са казваше

  38. 38 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   забрайх един бачо кък са казваше
   —цитат от коментар 37 на Шихан Йордечка


   а, бачо Steve Furber ма имаше ено по-нтересно и баа по-дълго видео

   Silicon Brain: 1,000,000 ARM cores - Computerphile
   https://www.youtube.com/watch?v=2e06C-yUwlc

   начи с 1,000,000 ARM cores 1% от човешкия мозък -- тва за спинакър

   ей го и големото интервю, 90 минути

   ARM microarchitect: Steve Furber
   https://www.youtube.com/watch?v=_VYxIaw1kBU

   SpiNNaker го показва последните петнайсетина минути мисла

  39. 39 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   Вижте как изглеждат най-добрите съвременни роботи:
   https://www.bostondynamics.com

  40. 40 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално


   ARM microarchitect: Steve Furber
   https://www.youtube.com/watch?v=_VYxIaw1kBU
   —цитат от коментар 38 на Шихан Йордечка


   хехе, накраа вика че са надява Брекзит да не са случи -- Aug 22, 2016 -- да ги у левулирбиразтити :D

  41. 41 Профил на Технолог
   Технолог
   Рейтинг: 653 Неутрално

   Нека по-умният да победи

  42. 42 Профил на Brother Felonious
   Brother Felonious
   Рейтинг: 289 Весело

   Брюксел: Изкуственият интелект не бива да работи, без човек да може да го спре
   ————-

   в нашето село страшно няма - отдавна сме го спрели, даже преди още да е тръгнал. шегата настрана, тук ни е силата. ако други имат проблеми, да го пращат при нас. много сме добри в това което правим. 100% satisfaction guaranteed or your money back.

  43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
   Един вампир броди из Европа
   Рейтинг: 3406 Неутрално

   [quote#40:"Шихан Йордечка"][/quote]

   Ами нали са роботи.

   Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  44. 44 Профил на Kosta Delev
   Kosta Delev
   Рейтинг: 1159 Весело

   ЕС не трябва излишно да губи време в дискусии за това какво да може и да не може изкуственият интелект, защото (поради европейската изостаналост от ИТ), той така или иначе ще бъде разработен изцяло в страни извън съюза, така че какво мисли ЕС са си само пожелания...

  45. 45 Профил на Ослик, суслик, паукан
   Ослик, суслик, паукан
   Рейтинг: 649 Неутрално

   Голяма част от това изоставане е благодарение на Брюксел.
   —цитат от коментар 6 на skara


   Хващам се на бас, че не можеш да докажеш верността на тази мантричка.

   I had a dream, Joe
  46. 46 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 738 Неутрално

   на габриелката й липсва секакъв интилект , убразувание и конпентентнос, но наи жалкото е че и липсва туи дето е мудерно да му се вика женскост. тая аку поне еднъж кужи едно идинствено свое и смислено исречение па било то и просто ше черпиме целиа форум по ена малка ракиа. бесподобно куха леика е тази. то зарат туй е и там дето е.
   а бе що сички женцки съштесва в бг пулитиката са толкоз отвратни?!

  47. 47 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   Ало, Брюксел, коя е вашпата комисарка по дигитализацията? Филоложката Мара Неврокопска, пардон, Мария Габриел? Че тя стана за смях с абсурдните си твърдения за цензурните закони, от които няма хич хабер от понятие! Тя не разбира за какво иде реч! Е, като си слагате такива комисари, какво искате? Че всеки, дето малко от малко знае за какво иде реч, просто го е срам от тази! Това, което съм чула от нея, е по колко целувчици си разменя със себеподобниоте на ден! Били около 200! Страхотно!

   Мърфи е оптимист!
  48. 48 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 738 Неутрално

   кои малуумник ми е празнал миносче и зашто при пулужение че дори не сме напраили кументар ами само сме пусочили факти??????

  49. 49 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Любопитно

   До коментар [#47] от "султана глаушева":

   Тя не разбира за какво иде реч!
   ======
   Много от хората тук, също.....
   Бъзикат се, и въобще си нямат на представа, че тая работа касае пряко идното поколение....

   Bukalemun
  50. 50 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#48] от "betona":

   бетона!!! наздравичъта. ас теа бутончита си ги притстаам кат клитурчиту на Марийка Габриел и не смеа си пумисла ги натисним

   AI "Stop Button" Problem
   https://www.youtube.com/watch?v=3TYT1QfdfsM

  51. 51 Профил на Brother Felonious
   Brother Felonious
   Рейтинг: 289 Весело

   До коментар [#47] от "султана глаушева":

   ‘... Това, което съм чула от нея, е по колко целувчици си разменя със себеподобниоте на ден! Били около 200! Страхотно! ...’
   —————

   мадам дулцинея глаушевная, не страдайте! поздрави от нас, monsieur l’amour! обичам ви! обадете ми се, за да откриете, че дяволите вече не ви мъкнат към първичната ви партийна организация, а кат перце ви носят към рая.😘

  52. 52 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   До коментар [#49] от "eti mehter":
   Именно. Е, аз да пусна малко пара, че иначе ще взема да гръмна!

   Мърфи е оптимист!
  53. 53 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 738 Неутрално

   До коментар [#50] от "Шихан Йордечка":

   :))) мерси.

  54. 54 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   До коментар [#51] от "Brother Felonious":
   Защо го правиш? Виждаш, че те отбябвам. Няколко пъти нте помолих да не ми се гърчиш с тези лиготии. Продължаваш. Аз да съм се обръщала към теб? Да съм ти се натрапвала? Хайде, кажи:зающо го правиш? искаш да ме изхвърлиш от тук ли? Защото не ви пасвам? От модела на норман и хавай ли си? Ами имай класата - кажи за какво иде реч и не се гърчи така, ако обичаш!

   Мърфи е оптимист!
  55. 55 Профил на Lemmy
   Lemmy
   Рейтинг: 2542 Весело

   Бе то хубаво да изключваме изкуствения интелект, ами естествения такъв на Габриелката кой ще го включи... Айкю, айкю-ууу, провикнало се е ехото в планината.

  56. 56 Профил на blondofil
   blondofil
   Рейтинг: 3278 Неутрално

   От вчера не съм робот обаче как мразя всички роботи.

  57. 57 Профил на Шихан Йордечка
   Шихан Йордечка
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#53] от "betona":

   писах ти отатакя за куросы

   https://ru.wikipedia.org/wiki/Курос

  58. 58 Профил на dnevnikar
   dnevnikar
   Рейтинг: 2849 Неутрално

   UNITED EU UNION

   Добри пожелания.
   Добре, че официално са разпознати вездесъщи проблеми и "решения".
   Добри пожелания "принципи".

   Айзък Азимов е писал нещичко, но нещата са много по-сложни.
   Артък Кларк също писал, но проявил незаинтересованост.

   Да пожелаем оцеляване и пр. успехи на човешката раса.
   Виде се, не е по силите на естествения интелект да излезе на глава с изкуствения.

   Затова, учтиво призоваваме изкуствения към мирно съвместно
   слугуване

   "Принципите, по които ще се развива изкуствен интелект в ЕС,
   бяха оповестени в доклад на експертната група на високо равнище,
   създадена миналата година.

   Ето какви са те:
   ...
   ...
   ...
   "

  59. 59 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 1891 Неутрално

   Ало, Брюксел, коя е вашпата комисарка по дигитализацията? Филоложката Мара Неврокопска, пардон, Мария Габриел? Че тя стана за смях с абсурдните си твърдения за цензурните закони, от които няма хич хабер от понятие! Тя не разбира за какво иде реч! Е, като си слагате такива комисари, какво искате? Че всеки, дето малко от малко знае за какво иде реч, просто го е срам от тази! Това, което съм чула от нея, е по колко целувчици си разменя със себеподобниоте на ден! Били около 200! Страхотно!
   —цитат от коментар 47 на султана глаушева


   Те я направиха комисарка преди да уточнят в каква област. И след като останалите си поделиха най-примамливите парчета от баницата, за нея остана дигитализацията, от която нищо не отбира. Но госпожата е амбициозна, наизустява някаквио клишета и ги ръси наляво надясно за радост на читателите. Важното е, че говори по франзушки,

  60. 60 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Весело

   До коментар [#54] от "султана глаушева":

   Мечтае си човека..... за надуваем изкуствен интелект....
   Не му накърнявай естествените човешки права....

   Bukalemun
  61. 61 Профил на b0b069
   b0b069
   Рейтинг: 650 Неутрално

   Тази толкова да ми е противна че няма на къде. Типична млада умна и красива герберка, тати и мама купили къща

  62. 62 Профил на krf54523578
   krf54523578
   Рейтинг: 314 Неутрално

   Поради липса на естествен интелект при членовете на ГЕРБ, се разчита на изкуствен.

  63. 63 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   До коментар [#60] от "eti mehter":
   Искам да те питам нещо. Ердо губи ли? Това, че загуби Атина и Истанбул, какво означава? От друга страна казват, че общият резултат е почти същият. Обясни ми. Какво става? Знаеш, че съм симпатизантка на Ердо и точно заради това искам да разбера какво става. От първа ръка. На журналя не вярвам.

   Мърфи е оптимист!
  64. 64 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   Уффф, не Атина, Анкара!

   Мърфи е оптимист!
  65. 65 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   До коментар [#60] от "eti mehter":
   64

   Мърфи е оптимист!
  66. 66 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 296 Весело

   Радиоточката пак я включиха.
   Кой още вярва на Габлиел и ЕК?

  67. 67 Профил на xyha
   xyha
   Рейтинг: 536 Весело

   А ако няма човек , който да го спре ? Ако дам "смарт" телефона си на маймуна , тя едва ли ще може да го спре . В един момент човекът ( 99% ) ще е толко тъп , че няма да може да спре и чешмата :-)

  68. 68 Профил на Rienzi_18
   Rienzi_18
   Рейтинг: 295 Неутрално

   ТрЕбва да може и да стокира изкуственият...

  69. 69 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Неутрално

   До коментар [#63] от "султана глаушева":

   Набаряха голяма далавера за местене на бюлетини......
   Отначало имаше проверка на само четири общини.... но по късно, ЦИК реши да се брои и на други места.
   Вчера разкриха голяма афера и в квартал Büyük Çekmece....
   Всичко става по молби на самите граждани.....
   Има и още доста други подробности..... но защо (по дяволите), трябва Ети да ги казва, а DW да мълчи.... ❓

   Bukalemun
  70. 70 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   До коментар [#69] от "eti mehter":
   Уффф, мани DW! Kой го интересува това? И на птичките е ясно какви са! Мен ме интересува, и Ердо ли накараха да клекне? Ако да, и Турция сдаде! И това е много, ама много лоша новина!

   Мърфи е оптимист!
  71. 71 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Неутрално

   До коментар [#70] от "султана глаушева":

   Това не са избори за Ердо.
   В моя град, например, ние гласувахме за Мендерес Тюрел, но спечели Мухиттин Бьоджек...... и двамата са кадър ни хора.
   Първия е човек на Ердо, който построи метро и оправи инфраструктурата в квартала ни.... а втория поднови Ривиерата и Марината..... все хубави неща.....
   А Ердо няма да загуби.... той е националния "коз" на Анадола....
   По принцип числата не говорят за негова загуба....
   Интригата е в Истанбул, перлата на Турция.....
   Защо трябва да бъде управляван от един некадърник, ПРИ ТОВА благодарение на фалшифицирани преброявания и местене на гласове...?
   Истанбул е мегаполис, нуждаещ се от много по влиятелен и денонощно работещ човек.....
   Този град не спи..... и няма нужда от спящи и нищо и никакви хора на статуквото....

   Bukalemun
  72. 72 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 527 Неутрално

   До коментар [#71] от "eti mehter":
   Кой е некадърника, дето ще управлява Истанбул? Какъв е? Защо го избраха? При един град с население над 10М , трудно е да се фалшифицираш избори. Поне така си мисля. Не са шепа хора, да взвмеш да ги подкупиш, а колкото две Българии! Аз уважавам Ердо за това, че увеличи пенсии и заплаи в ТР 10 пъти, че направи страхотно здравеопазване (българите ходят в ТР да се лекуват), образование, че обърна потока от ТР към D обратно и сега повече турци се връщат обратно, отколкото заминават и че най-вече, отстоява независима политика. Е, накарат ли го и него да клекне, надежда всяка оставетв!

   Мърфи е оптимист!
  73. 73 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   Това не са избори за Ердо.
   До коментар [#71] от "eti mehter":

   Не са, ама ще му олекне джоба. Защото ще му се наложи да си дръпне ръчичките от раздаването на държавни поръчки в Истанбул. Той затова правеше по 5-8 предизборни митинга на ден. Ееех, време му е да се научи да губи.

  74. 74 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   Вчера разкриха голяма афера и в квартал Büyük Çekmece....
   До коментар [#69] от "eti mehter":

   А днес провериха регистъра и се разбра че е лъжа. Просто е.

  75. 75 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Неутрално

   До коментар [#72] от "султана глаушева":

   Не живея в Истанбул.... и нямам преки впечатления.... защо и как...
   Но хората в някои истанбулски квартали са останали в шок.....
   "как може Бинали Йълдъръм да има нула (0) бюлетини в нашия квартал"..... казват те, които твърдят, че почти целия им квартал е за Йълдъръм....
   И такива подобни случаи....са доста....
   И след като ЦИК прие молбите им, съмненията се увеличиха....
   Още при първите преброявания на въпросните урни, се регистрираха очевадни и нетни нарушения.....
   Ако почна с примерите, ща отекча.......
   Важното е, че ЦИК вече има доста документи, доказващи за предварително договорен рекет срещу изборите.....

   Bukalemun
  76. 76 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Любопитно

   До коментар [#72] от "султана глаушева":

   https://youtu.be/ebch2Q4iFwk
   =========
   Ето го некадърника..... но ти не знаеш турски.....
   Half truth знае, но не и изнася....
   Това видео го разшифрова тотално....
   Повтарям,..... Ако Истанбул бъде управляван отново от такива хора.... с Големия град е свършено.....
   Отново ще се превърне в оная кочина от преди 20 години....

   А кой знае..... може би и това е и самата им цел.....

   Bukalemun
  77. 77 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
   GMO VACCINES CHEMICALS
   Рейтинг: 2919 Неутрално

   До коментар [#56] от "blondofil":

   Какво става когато блондинка си боядиса косата кестенява - изкуствен интелект :)

   ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  78. 78 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Весело

   До коментар [#74] от "half truth":

   https://youtu.be/LYtHh1FwZdc

   Ето ги и "лъжите".....
   Ако имаш време.... можеш бол бол да гледаш.....
   А това видео е от първите, ха.....
   Има и още.....

   Bukalemun
  79. 79 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   До коментар [#72] от "султана глаушева":

   Минималната пенсия за работещи (SSK): 1874 TL
   Минималната пенсия за работодатели (Bağ-Kur): 1677 TL

   Много ли е...

  80. 80 Профил на ръмжо
   ръмжо
   Рейтинг: 627 Неутрално

   Голямо шубе е във капиталистическата фантастика тоя изкуствен интелект. Щото вземе да е наистина интелект и да разбере че капитализма трябва да се спре...

  81. 81 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Любопитно

   До коментар [#79] от "half truth":

   Много ли е...
   =======
   Малко ли е..... Bereket versin....
   Два байрама и две допълнителни заплати на година.....

   Но ти, също като мудис.... гледаш на турските пари с европейски очи.... и се надяваш винаги да има рекет срещу турската валута....

   Хей гиди светски мераци....

   Bukalemun
  82. 82 Профил на satanail13
   satanail13
   Рейтинг: 530 Неутрално

   Мен ме интересува ако един ден се влюбя в изкуствен интелект, завещая и всичките си имоти и умра дали ще може да ги наследи?

   Марс е изконна Американска територия!
  83. 83 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Весело

   До коментар [#74] от "half truth":

   Чу ли бомбата?
   В Картал и Кадъкьой са задържани служителите около изборните секции по време на изборите.....
   Чорапа почна да се разплита.... 😁

   Bukalemun
  84. 84 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   До коментар [#83] от "eti mehter":

   Като не успяха да фалшифицират резултатите, пак почнаха да говорят, че работа на фето.

  85. 85 Профил на half truth
   half truth
   Рейтинг: 2154 Неутрално

   До коментар [#83] от "eti mehter":

   Не съм чула за арести. Ама Бюуюк Чекмедже е залят от полиция. Ердо ги пратил да търсят нередности. В някои къщи са влизали по три пъти днес. Ама каквото и да измислят , веднага ги разобличават. Този път опозицията си е научила урока и не ги оставя да лъжат.

  86. 86
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  87. 87 Профил на Един вампир броди из Европа
   Един вампир броди из Европа
   Рейтинг: 3406 Неутрално

   До коментар [#83] от "eti mehter":Не съм чула за арести. Ама Бюуюк Чекмедже е залят от полиция. Ердо ги пратил да търсят нередности. В някои къщи са влизали по три пъти днес. Ама каквото и да измислят , веднага ги разобличават. Този път опозицията си е научила урока и не ги оставя да лъжат.
   —цитат от коментар 85 на half truth


   Явно освен естествения и изкуствения интелект има още и ергогански. С тороидна форма.

   Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  88. 88 Профил на qtl36551020
   qtl36551020
   Рейтинг: 509 Неутрално

   Тая снощи е гледала "Терминатор".

  89. 89 Профил на johnniewalker
   johnniewalker
   Рейтинг: 958 Неутрално

   Прави са в Брюксел. Радвам се, че този потенциален проблем се разглежда сега, а не след като Сайбърнет изстреля ядрените ракети.... "Терминатор" ми харесва много,като филм но предпочитам децата ми да не живеят в неговият свят.

  90. 90 Профил на Nikola Slavov
   Nikola Slavov
   Рейтинг: 246 Неутрално

   Неочаквано добра илюстрация на темата за изкуствения интелект - жена-робот с примитивен интелект.

  91. 91 Профил на Emil Dimov
   Emil Dimov
   Рейтинг: 508 Весело

   Брюксел: Изкуственият интелект не бива да работи, без човек да може да го спре?!
   - да в "самолета" требе да си има пилот (в краен случай "шофьор на самолет"!), щото и 5G да си "пусне" и дистанционно управление да има друго си "око да види ......."

   До коментар [#5] от "Шихан Йордечка":
   Марийка Габриел (Неделчева) некви каши ли е забъркала, или просто си дрънка простотии без бъкел да отбира?!

   По скоро е второто, ама такива са тез жени дето не могат да са "кучки"! (ха-ха-ха!)

  92. 92 Профил на volarok
   volarok
   Рейтинг: 1702 Неутрално

   Човек е несъвършен и всяко негово дело също е несъвършено. Така ще е и с изкуствения интелект. Дано не се случи нещо страшно...

  93. 93
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  94. 94 Профил на Дедо Лойко
   Дедо Лойко
   Рейтинг: 0 Неутрално

   Човек е несъвършен и всяко негово дело също е несъвършено.
   —цитат от коментар 92 на volarok


   Дори и Гаспод? ерес, ерес

   Vernam Cipher
  95. 95 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 4065 Неутрално

   До коментар [#85] от "half truth":

   Нещата са в ход отдавна.....
   Виж си л. с

   Bukalemun
  96. 96 Профил на На Баба Фърчилото
   На Баба Фърчилото
   Рейтинг: 289 Неутрално

   В такъв случай, тази защо говори?

  97. 97 Профил на Vassil Stoychev
   Vassil Stoychev
   Рейтинг: 830 Неутрално

   Тези явно са решили да забранят Google в ЕС, щото поне от 3 г. зад търсачката е ИИ. И голяма част от приложенията на ИИ въобще не контактуват с хора - примерно алгоритми за търговия и работи берачи на плодове. И как ще забранят на фирма за кредити или застраховател да използва технологията за да Ви откаже кредит или да Ви оскъпи застраховката?
   Единственото, което ще постигнат е да изгонят и малкото читави фирми.
   На Марийка що не и намерят някоя по-безвредна работа?

  98. 98 Профил на chepokalipsis
   chepokalipsis
   Рейтинг: 1039 Неутрално

   Само "интелекти" са се събрали в ЕС и говорят за неща, от които грам не разбират... В момента не сме достигнали вероятно и 15% от възможностите на ИИ. Ама те прочели 2 книги, как роботи насилвали землянка и тръгнали да съчиняват глупости.

  99. 99 Профил на ppopov_67
   ppopov_67
   Рейтинг: 892 Неутрално

   А кой ще спре естествения "интелект" на "управляващите" ни нагли, алчни, некадърни и корумпирани разбойници?
   (Ако се открие такъв, естествено).

  100. 100
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK