Мигрантските кервани към САЩ привлякоха и нова вълна кубинци

Мигрантските кервани към САЩ привлякоха и нова вълна кубинци

© Jose Cabezas, Reuters/EPAИсел Рохас отложил мечтата си да напусне Куба, когато САЩ прекратиха щедрата имиграционна политика към жителите на острова. Но видял по кубинската телевизия репортаж за мигрантските кервани, насочващи се от Централна Америка към САЩ миналата година и съзрял нова възможност.


Една януарска сутрин той се събудил и казал на съпругата си, че най-после е готов. След петнайсет дни вече е заминал.


"Ако те могат да го направят, защо и ние да не можем?", каза Рохас, 48-годишен земеделец от източния град Олгин, спомняйки си сцените с млади мъже и семейства масово пътуващи към мексиканско-американската граница. Сега Рохас чака да кандидатства за убежище в САЩ в мексиканския граничен град Сиудад Хуарес, който се е превърнал в магнит за кубинските мигранти.
Политическите репресии и мрачната икономическа перспектива продължават да са основният мотив, привеждан от кубинците за имигрирането им от намиращия се под комунистическо управление остров, враг на САЩ в епохата на студената война. Но някои в Сиудад Хуарес казват, че новините за потоци от мигранти също ги мотивират, като оставят впечатлението, че САЩ приемат мигранти.


От началото на миналата година мигрантските кервани станаха честа мишена на американския президент Доналд Тръмп, който подкрепя по-строга имиграционна политика. Критиците му казват, че изявленията на президента за "керваните", включително поредица от гневни послания в "Туитър", по някаква ирония са увеличили групите с мигранти и са направили реклама на даването на убежище, като възможен начин да се получи законен статут.


Мигрантските кервани към САЩ привлякоха и нова вълна кубинци

© Jose Cabezas, Reuters / Instagram


"Човекът, провокирал репортажа и повдигнал въпроса с керваните, е Доналд Тръмп", каза Тонатиу Гийен, ръководител на Националния институт по миграцията на Мексико по местното радио миналата седмица.


Присъединяването на кубинци към тези потоци увеличава натиска за вече препълнените мигрантски центрове и граничните власти в Мексико и САЩ. Повече от 100 00 души са били заловени или са се представили пред властите през март, съобщи в петък Белия дом, като отбеляза, че това е най-големият брой за цяло десетилетие. Тръмп заплаши да затвори границата, или да наложи мита на Мексико като ответна мярка.


Нещо повече, някои казват, че по-твърдата линия на Тръмп към отношенията с Куба е допринесла за усещането на отчаяние на икономически слабия и строго контролиран остров. Белият дом и кубинското правителство засега не бяха намерени за коментар. Институтът по миграция на Мексико също отказа да коментира.


"Третирани като всички останали"


Подобно на Рохас, много кубинци, достигнали Северно Мексико през последните месеци, са се придвижвали в по-малка група, а керваните не са фактор за онези, които са напуснали Куба. Но керванът от 2600 мигранти, който понастоящем е спрян от властите в Южно Мексико, най-големият тази година, включва десетки кубинци.


Мексикански имиграционни служители казаха, че в петък са върнали със самолет близо 60 кубинци обратно в родината им.


В Сиудад Хуарес, кубинците съставляват от 75 до 80 процента от близо 3600 мигранти, намиращи се в града, каза Енрике Валенсуела, директор на държавната комисия за населението. Срокът за чакане за убежище е около два месеца, казват директори на мигрантски центрове.


Перипетиите илюстрират новата реалност: кубинците повече не се радват на същите предимства, който някога са имали в американската имиграционна система.


"За първи път тази година кубинците са третирани като всички останали", каза Уилфредо Алън, базиран в Маями адвокат, работещ с кубински мигранти, и добави: "Специалната вратичка за кубинците вече е затворена".


Мигрантските кервани към САЩ привлякоха и нова вълна кубинци

© Jose Cabezas, REUTERS


През 2017 г. американският президент Барак Обама сложи край на политиката "мокър крак, сух крак", която позволяваше на кубинци, стигнали до американска земя да останат, но заловените в морете бяха връщани в родината им, което доведе до намаляване на имиграцията от острова.


През първите пет месеца на фискалната 2019 г. 6289 кубинци се явиха на граничните пунктове на мексиканско-американската граница без документи за самоличност. Този брой е на път да надхвърли двойно общия брой за цялата фискална 2018 г. според данни на служба "Митници и гранична охрана" на САЩ.


Въпреки че кубинците като цяло имат малко по-добри шансове за получаване на убежище от централноамериканците, защото разказите им за политическо преследване често са по-убедителни, успехът не им е гарантиран, каза Алън.


Алън пресмята, че само 20 до 30 процента от кубинските му клиенти ще преодолеят процедурата.


Това послание не е стигнало до онези в Сиудад Хуарес, много от които са продали колите, фирмите и домовете си, за да финансират пътуването. Някои от тях буквално са заложили всичко на карта.


"Те казват, че сме с предимство, че (САЩ) ще ни приемат под една или друга форма", каза Рохас, който е продал почти половината от добитъка си, и добавя: "Те винаги ни приемат".


Нов маршрут


Онези кубинци, които са имали късмета да получат американска виза, например, за да се видят със семействата си, могат да заминат напълно законно и могат да кандидатстват за временно пребиваване след като прекарат една година в САЩ. За повечето обаче, стигането до САЩ не е лесна задача.


Дори преди политиката "мокър крак, сух крак" да бъде спряна, кубинците започнаха да изнамират нови маршрути, като летят до страни от Централна и Южна Америка с облекчени визови изисквания, а след това се насочват на север. Само няколко страни като Гвиана не изискват визи за кубинци.


Миналата година Панама облекчи режима на пътувания за кубинци, пристигнали да пазаруват, като създаде още един изход за мигранти от острова за достигане до Централна Америка.


Много от тях са разтревожени от дългите срокове за изчакване на одобрение, казват директори на мигрантски центрове, и са все по-загрижени за безопасността си, след съобщения за изчезвания на кубинци в Мексико. Единици напускат центровете, казаха 10 мигранти в интервюта.


Експерти не очакват в обозримо бъдеще притокът на кубински мигранти да отслабне. Обама улесни пътуванията на американци до острова, което доведе до създаване на нови предприятия. Но тези пари секнаха, след като Тръмп затегна правилата, каза Педро Фрейре, адвокат, който изучава американско-кубинските отношения.
Нещо повече, постепенното отваряне на частния сектор в Куба отприщи съпротива от страна на консерваторите, което създава главоболия за дребния бизнес, каза Фрейре.


Достигането до САЩ ще е краят на дълги перипетии за Рейналдо Рамирес, 51-годишен строителен предприемач от западния град Хагуей Гранде. От 2006 г. той се опитва седем пъти и все не успява да стигне Флорида с лодка, включително в деня, в който Обама отмени политиката "мокър крак, сух крак".


Новият маршрут е не по-малко труден. След като долетя в Гвиана през септември Рамирес и съпругата му трябваше да прекосят пеша Дариенския район - отдалечен участък от джунгла между Панама от Колумбия. След първия опит панамските власти ги депортираха в Колумбия и те се принудиха да повторят прехода.


Рамирес пристигна в Сиудад Хуарес преди около три седмици, а стотици кандидати за убежище са пред него на опашката. Но той усеща, че е близо до целта си.


"Почти постигнах целта си, американската си мечта", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Къш, къш!
  Всеки да работи за мечтата си в родния дом!

  Еретик
 2. 2 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тръмп беше лош, обаче всички се натискат да отидат в САЩ.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Света го очаква многомилиардна миграция от по лоши ,към по добри райони за живеене ,основната причина не е икономическата ,а предимно климата .

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Бягат от комунистическия рай?

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хахаха. Гласуват за Партията майка и Семейстро Кастро на 99%, а после искат врагът Америка да ги приеме. Доста забавно става. Да ходят в Канада- там приемат всички. Сащ трябва да ги пропускат нерегистрирани към Канада, както правим ние. В Канада нещата етнически вече са все по -цветни. Тази седмица четох, че великия Иран е закъсал, като от няколко месеца цените са се вдигнали 3 пъти. Спряха полета Техеран- Белград, защото всички иранци оставаха. Сега и Турция се задъха от Ердоган, а групата на турците от Турция, които са в София, се увеличава с всеки ден. Иран и Турция са ни буквално пред портата и ако режимите им изтърват икономиката, не знам как ще спрем подобен наплив, като и двата народа са от по 80 миллиона души.........
  Одрин ще стане Сиудад Хуарес.............
  Капитан Андреево ще стане Ел Пасо.

 6. 6 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Весело

  Как така бягат от Куба? Та там е социалистически рай! Всичко безплатно, най-доброто здравеопазване, бла-бла.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Отивайте в Русия, бе. Нали те са ви съюзниците.

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  кервани от китайци и японици напират към Владивосток!

 9. 9 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Климъта ???? ЪЪ що от СА-Катар-ОАЕ -Япония не бяга никой бре ?
  ТИя държави да не би да нямат проблеми с климата .
  Японците горките редовно ги удря някое друго цунами . Другите пък са акана в пустинята .
  Та при тях сигурно климата е друг.
  Моля ти се . Тия бягат от тяхните си кочини за да могат да се възползват от вече изградения рай в богатите държави като САщ и Ес .
  Вместо да си седят в кочината и ако трябва дори със сила да си я стегнат .
  ама по лесно е да избягаш .
  Какво ще кажеш за хилядите дето дойдоха в Ес . С нови дрешки и Ултра скъпи телефони ?
  И при тях климата ще да е виновен .

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2220 Любопитно

  Приказките за "новият,хуманен и отворен строй в Куба"рухнаха!Интересно как всички бегълци от "светлият социализъм"искат в САЩ и никой не иска в Расия...Странно!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Ако не беше бавнозагрявшото Пелоси и подопечните й социалистдемократи , законът за Стената отдавна щеше да е факт и строежът- започнал .

 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Пак да кажем основната разделителна линия в Свободния свят, понеже се оказва, че някои сиромаси/ мили / още не са разбрали:

  тя е между консервативните демократи, борещи се за съюз между силни национални държави, свободно търгуващи помежду си И съвременните неомарксисти, налагащи
  чрез диктат и цензура глобалисткия си и либерастки РАЙ.

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Форумните русияни що не отидат да обяснят на тези хора колко е лошо в САЩ?

 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако не беше бавнозагрявшото Пелоси и подопечните й социалистдемократи , законът за Стената отдавна щеше да е факт и строежът- започнал .
  —цитат от коментар 11 на faeton.


  Голям умник си, що не отидеш с мистрията да правиш стената?

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Сега и Турция се задъха от Ердоган, а групата на турците от Турция, които са в София, се увеличава с всеки ден.
  ========
  😁..... как ви идват на акъла такива тъпотии....?
  Ердо ако го чуе това, би легнал от смях....

  Между другото.... и ингилизите на острова се задъхвали от вас....
  Свободните европейски медии така казват....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":Сега и Турция се задъха от Ердоган, а групата на турците от Турция, които са в София, се увеличава с всеки ден.========😁..... как ви идват на акъла такива тъпотии....?Ердо ако го чуе това, би легнал от смях.... Между другото.... и ингилизите на острова се задъхвали от вас....Свободните европейски медии така казват....
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Ети, ама как ви наритаха избирателите, хо-хо-хо! Бай-бай Истанбул, бай-бай Анкара, бай-бай Измир... Бягай да утешаваш султана.

 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1412 Весело

  До коментар [#5] от "grayeagle": Ще станат El Paso I Suares а кой ще е Ел Чапи???)))

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Погрешен път е избрал този кубинец. САЩ затварят границата с Мексико за емигранти и най-вероятно няма да може да я премине. Освен това Тръмп заяви, че ще спре изцяло влизането на емигранти в САЩ.

 19. 19 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1412 Весело

  До коментар [#16] от "bez_ime2":


  Ше броят пак,не бързай!!! И цвък ще командироват ако трябва))))))

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  "Почти постигнах целта си, американската си мечта", каза той. /БТА
  По повод на американската мечта един американец беше казал: They call it American dream, because you have to be asleep to believe it

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Бягат от комунистическия рай?
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Представяш ли си, ако бягаха от САЩ към Куба, какъв рев ще се излваше от Савушкина, мазето на Врабча1 и от Посирано20?

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "bez_ime2":Ше броят пак,не бързай!!! И цвък ще командироват ако трябва))))))
  —цитат от коментар 19 на angeles


  :)

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Ако те могат да го направят, защо и ние да не можем?"

  Много ясно. Проблема е че като САЩ заприлича на същата кочина като Латинска Америка къде ще отидете?

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4600 Весело

  До коментар [#11] от "faeton.":

  Мексико плати ли вече за стената? 🤣

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Света го очаква многомилиардна миграция от по лоши ,към по добри райони за живеене ,основната причина не е икономическата ,а предимно климата .
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Че кво му е на климата в Куба? ;)

  Аз па искам в Куба да живея, само да разкарат онуй диктаторче и да се нормализира малко веднага заминавам. :)

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#11] от "faeton.":Мексико плати ли вече за стената? 🤣
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Мексико взело да връща керваните и по-сериозно да си пази границата от другия край и то. :)

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2017 Любопитно

  НПО’тата на Родшилд ли организират керваните?

  От друга страна и мигрантите в Турция са засилили наплива към Одрин. По един турски канал чух, че следствие на два призива в социалните мрежи. Кой ги призовава да напират към ЕС?

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#16] от "bez_ime2":

  Бай-бай Истанбул
  =======
  Ще видим..... :)

  Bukalemun
 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "bez_ime2":Бай-бай Истанбул=======Ще видим..... :)
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Да не са те хванали да броиш бюлетинките, хо-хо-хо...? Ама какъв шут ви теглиха, избирателие?

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  групата на турците от Турция, които са в София, се увеличава с всеки ден.
  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Само през миналата седмица турската полиция задържа в Одрин и в морето хиляди имигранти тръгнали за ЕС.

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Специален поздрав за победените от измирлийката Айше ханъм:

  https://www.google.es/amp/s/onedio.com/amp-haber/269989

 32. 32 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":Климъта ???? ЪЪ що от СА-Катар-ОАЕ -Япония не бяга никой бре ?ТИя държави да не би да нямат проблеми с климата .Японците горките редовно ги удря някое друго цунами . Другите пък са акана в пустинята .Та при тях сигурно климата е друг. Моля ти се . Тия бягат от тяхните си кочини за да могат да се възползват от вече изградения рай в богатите държави като САщ и Ес .Вместо да си седят в кочината и ако трябва дори със сила да си я стегнат .ама по лесно е да избягаш .Какво ще кажеш за хилядите дето дойдоха в Ес . С нови дрешки и Ултра скъпи телефони ?И при тях климата ще да е виновен .
  —цитат от коментар 9 на vesko19


  Това с климата ми е любимо. Винаги оправданието е, че заради суровия климат и огромните разстояния в русия няма нормални пътища. В Канада не са получили явно мемото, защото се оправят превъзходно при същия климат и разстояния.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 33. 33 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Весело

  Форумните русияни що не отидат да обяснят на тези хора колко е лошо в САЩ?
  —цитат от коментар 13 на bez_ime2


  Те половината форумни росияни са в САЩ. Понеже е толкова лошо!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Ми венецуелци що няма? Те не са ли вече гладни?

 35. 35 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Как така бягат от Куба? Та там е социалистически рай! Всичко безплатно, най-доброто здравеопазване, бла-бла.
  —цитат от коментар 6 на FourOhFive


  Специално от Куба бягат такива, като ВАС- файтонджиите!

  А пък според Нивнов, държавата съзнателно си изнася "боклука", за да подкопава социалната система на империалистите!

  reductio ad absurdum...
 36. 36 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  "Почти постигнах целта си, американската си мечта", каза той. /БТАПо повод на американската мечта един американец беше казал: They call it American dream, because you have to be asleep to believe it
  —цитат от коментар 20 на proza


  Джордж Карлин 👍- https://youtu.be/-14SllPPLxY?t=105

  И от оня ден: http://tinyurl.com/yxqh6lzp

  reductio ad absurdum...
 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  НПО’тата на Родшилд ли организират керваните?От друга страна и мигрантите в Турция са засилили наплива към Одрин. По един турски канал чух, че следствие на два призива в социалните мрежи. Кой ги призовава да напират към ЕС?
  —цитат от коментар 27 на half truth


  Има ли значение, дали е Ротшилд, или Сорос... и сие?

  И в Гърция напират: https://youtu.be/lmy37Ai-wEw

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Какво му има на климата в Куба!?!

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Голямата новина днес че главният прокурор заяви пред Конгреса,че ФБР и тайните служби са шпионирали кампанията на Тръмп,че администрацията на Обама е подслушвала опозиционната партия и нейния кандидат за президент. Затова главният прокурор ще проведе разследване,за да се разбере кое е инициирало подслушването и как са спазвали закона службите. Демократите треска ги тресе.

 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#39] от "gozambo":

  А другарите от Кремъл дали са одобрили?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK