За младите в Индия въпросът на изборите е: кой ще създаде работни места

За младите в Индия въпросът на изборите е: кой ще създаде работни места

© ReutersВ една от най-бързо растящите икономики в света работни места се създават всекидневно, но по-младото индийско поколение трудно намира качествена работа. Проблемът зае водещо място в светлината на общите избори в страната и на фона на една стагнираща икономика.


Стотици младежи се отправят към триетажна сграда в едно от предградията на индийската столица в прашното лятно утро. Те са сред хилядите в цялата страна, които посещават подготвителни курсове за приемните изпити за държавна работа.


"Има сигурност, заплатата се изплаща всеки месец и дори можеш да получиш квартира", казва Кришна, който е на 23 години и е с математическо образование. Кришна посещава курсове в Paramount Coaching, една от многото подобни институции край пътя към жп гарата в Гургаон, на 32 километра южно от Делхи.
Конкурсът е труден. През 2018 година е имало 2.7 милиона кандидати за 8084 инспектори и деловодители в различни отдели на федералното правителство.


Нарастващото търсене през последното десетилетие на ограничения брой държавни работни места разкрива неуспехът на Индия да удовлетвори стремежа на все по-големия брой образовани хора, търсещи сигурна и добре платена работа.


Индия се готви да избере ново правителство в избори, които продължават един месец и започнаха тази седмица, а заетостта е приоритетен въпрос за избирателите според проучване от 2018 година на Асоциацията за демократични права, неправителствена организация, работеща по изборните реформи.


За младите в Индия въпросът на изборите е: кой ще създаде работни места

© Reuters


Политическите партии обещават по-добри възможности за образование, развитие на уменията и създаване на повече работни места, ако спечелят изборите. Над една трета от индийското население от общо 1.3 милиарда души е на възраст между 18 и 35 години. Не всички са се регистрирали като гласоподаватели, но от новите попълнения след изборите през 2014 година около 15 милиона са на възраст 18-19 години и повече, а се очакват и още.


Обещанието на премиера Нарендра Моди да подобри вялата икономика бе ключово в предизборната кампания на партията му Бхаратия джаната на изборите през 2014 година, на които получи стабилно мнозинство. По време на кампанията Моди критикува тогавашното правителство начело с Индийски национален конгрес за растежа на безработицата и каза, че партията му ще създаде 10 милиона нови работни места.


Неотдавна изтекли документи от статистическо проучване обаче сочат, че Индия под ръководството на Моди за периода 2017-2018 година е достигнала най-високото равнище на безработица от 45 години - 6,1%.
Правителството опроверга проучването и заяви, че скокът на подоходния данък и сметките в задължителния пенсионен фонд сочат, че броят на работните места е нараснал.


Според експерти почти е невъзможно точно да се измери растежът на работните места в Индия. Неотдавнашни данни за броя на кандидатстващите, често свръхквалифицирани, за държавна работа сочат, че нещо със сигурност не е както трябва.


Фотогалерия: Парадът за Деня на републиката в Индия >


През април 2018 година държавната жп компания Indian Railways получи 23.7 милиона молби за 123 000 свободни работни места за позиции като машинист, техник и работник по жп линията.


През февруари според доклад от индийския щат Утар Прадеш над 90 000 кандидатстващи за 62 позиции в полицията като разносвач на документи между отделните полицейски полицейски служби. Сред кандидатстващите е имало 3700 души с докторска степен, 28 000 завършили висше образование и 50 000 средно образование, съобщи информационният сайт "Принт". Изискваните квалификации са били образование до пети клас според индийската образователна система и умение да се кара колело.


Индия остана сред най-бързо растящите икономики в света, отчитайки средно увеличение на брутния си вътрешен продукт от около 7,5% между 2014 и 2019 година. Работни места се създават всеки ден.


Проблемът е, че темпът на създаване на работни места изостава от темпа, с което се увеличава младото население, готово да се влее в работната сила, а частният сектор не успява да създаде качествени работни места, казва икономистът от Делхи Шикха Пател.


Малкото на брой работни места спрямо размера на населението в трудоспособна възраст доведе до такова понижаване на заплатите в частните и неорганизирани сектори, че само отчаяните хора са готови да приемат такава работа, пише Махеш Вяс, който ръководи независимата консултантска компания Център за мониторинг на индийската икономика.


Джатин Яваш е 23-годишен инженер, който е работил в частния сектор година като стажант техник със заплата 5000 рупии или около 80 долара. Тази работа беше много лоша. Почти нямаше платен отпуск, нямаше болнични, а надбавките към заплатата и повишенията се даваха по някаква прищявка, а не по заслуги и усилен труд, казва той.


Ядав е записан на четиримесечно обучение, което той се надява, че ще му помогне за вземе изпита за държавна работа на средно равнище. "Ще бъде предимно чиновническа работа, но стартовата заплата е 35 000 рупии (506 долара). Освен това има някаква сигурност, на старата ми работа човек на 40-години беше уволнен просто така ей един ден без никакво предизвестие, каза той.


Семействата на Кришна и Ядав могат да си позволят да платят за следдипломните класификации и обучения. Те са привилегировани в сравнение с повечето индийски младежи, които работят в сектора без синдикати или неформалния сектор, даващ работа на 80% от работната сила на страната.


Преместилите се в друго населено място работници, които се наемат на еднодневни надници, са особено уязвими. Арун Саху, който е на 20 години, пристига в Гургаон от селото си в източния щат Бихар преди седмица. Слабичък и притеснен, той стои с група мъже на натоварена пресечка, която местните наричат Кръга на труда.


Има десетки мъже на възраст от 17 години и до към средата на 50-те, които чакат край пътя някой да ги наеме да работят за един ден. Откакто дойдох, получих работа само за един ден, каза Саху с треперещ глас. Той е изоставил училището, както много други в групата.


Заплащането зависи от вида работа - може да е строеж на стена, копаене на канал или помощ в поправката на покрива. Заплащането варира от 400 до 700 рупии за ден, казва ветеранът на Кръга на труда 51-годишният Рам Бабу.


Кришна и Ядав планират да гласуват, но се съмняват, че новото правителство ще може да промени нещо незабавно на трудовия фронт. Саху казва просто, че селото му е прекалено далеч. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Всичките им филми са за сватби и танци,а не виждат,че са станали над милиард и нямат работа.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Индия е много особена държава, където битуват високи технологии, техническо развитие и същевременно голяма цигания на уличен живот, свещенните крави по улиците, мръсотия, накамарените по влаковете хора и т.н. С две думи, според мен, взаимодействие между плюс и минус, а те като си взаимодействат, става късо.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  Ами затова тази огромна и с потенциал държава
  вегетира в режим на бедност
  Защото няма я обществената нагласа за ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
  Всичко живо е зинало да става ЧИНОВНИК на ЗАПЛАТА
  и ДА ПРИБИРА РУШВЕТИ от фукарата......

  Така ще продължат да си вегетират до края на времената.

  Щом и британското управление не успя да ги промени, никой няма да ги промени

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  ...Проблемът е, че темпът на създаване на работни места изостава от темпа, с което се увеличава младото население, готово да се влее в работната сила...

  Презервативи трябват , а ако не вършат работа - кастрация !

  Това им е спасението ...

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Любопитно

  И как ги измислят тия 6% безработица когото в реалността пишат на конкурс за 62 пощальони се явяват 90 000 човека вкл. 30 000 вишисти и 4 000 с докторска степен?

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Преди време имаше една статия за младежи в Индия, работещи в ИТ сектора. Плащат им колкото на ИТ специалисти в България и живеят много добре. Имат си жилища в хубави квартали, катат нови коли.
  Обаче проблемът е същият като в България: ако си завършил специалност, която не се търси нямаш особени шансове за добра работа.
  В Индия шефовете се ползавт с безспорен авторитет сред подчинените си. Шефът може да вика, да ругае, подчиненият си трае. Освен това израстването по стълбицата на държавна работа е трудно и бавно.
  Няма я корпоративната култура на добрите западни традиции, изградена върху приятелски отношения между началници и подчинени.

 7. 7 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Какво да кажа - циганска работа.

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Ами затова тази огромна и с потенциал държававегетира в режим на бедностЗащото няма я обществената нагласа за ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОВсичко живо е зинало да става ЧИНОВНИК на ЗАПЛАТАи ДА ПРИБИРА РУШВЕТИ от фукарата......Така ще продължат да си вегетират до края на времената.Щом и британското управление не успя да ги промени, никой няма да ги промени
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Ти па защо си мислиш,че британското управление е искало да промени Индия?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Заплащането на ниско квалифициран труд варира от 400 до 700 рупии дневно,това е 10-18 евро/дневно.
  Ако е така, то в Индия е по -добре от Северозападнала България!?!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Променя се статута на Индия. Скоро може да е официално "НАТО съюзник". Много се сближиха с щатите.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Променя се статута на Индия. Скоро може да е официално "НАТО съюзник". Много се сближиха с щатите.
  —цитат от коментар 10 на Jalis Ironhammer


  Има логика в това.САЩ като че ли успешно използва Индия, за баланс срещу Китай и Русия.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#8] от "Милост за живите":
  Англичаните винаги са имали ефективна държавна структура.
  След придобиването на независимост в Индия са оставили структурата на държавната администрация, армията и полицията такава, каквато е била при англичаните. Плюс структурата и традициите в училищата, колежите и университетите.
  Индия е огромна държава и има голяма средна класа от образовани хора, които съвсем не са "цигани", както някои са свикнали да ги определят. Имала съм много служебни контакти с индийци и то отлични специалисти така, че имам преки впечатления от тях.

 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#11] от "Милост за живите":

  Ако ти се четат подробности.
  https://www.livemint.com/news/india/india-could-soon-become-a-nato-ally-as-us-lawmakers-introduce-a-new-bill/amp-1555043662163.html?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  На конкурс за 62 пощальони се явяват 90 000 човека, вкл. 30 000 висшисти и 4 000 с докторска степен.

  То и в Западна Европа е така. Отдавна. В Испания пощальон взема 30% повече от млад служител в офис.

  Има си район, в който разнася писмата за около 3 часа. Получава към 50 евро.
  Конкурентите от частния сектор специализират в разнасянето на рекламни брошури. Техните нещатни "служители" получават към 10-15 евро за същото.

  Иначе, на ниво Европейска комисия постоянно се хленчи, че висшистите са "само" 40% от населението на възраст над 25 години, и призовават за сериозно увеличение на въпросния процент.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 15. 15 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Щом и британското управление не успя да ги промени, никой няма да ги промени
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Явно и от история нямаш грам поема. Точно заради БИ са на това дередже. Само един пример: Кой им унищожава текстилната промишленост, още през 19 век, и по важното- ЗАЩО?

  reductio ad absurdum...
 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 242 Весело

  Няма я корпоративната култура на добрите западни традиции, изградена върху приятелски отношения между началници и подчинени.
  —цитат от коментар 6 на pamela


  Ахахаха... Оправи ми настроението!🐑+🐺= ? 😂👍

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5306 Любопитно

  Не занм за безработицата ама в Индия 50-70 млн.НИКОГА не са имали документи!Около 60 млн.живеят на улицата и са на практика неграмотни!Кастовото деление,бедноста и религиозните убеждения пречат на тази гигантска работна маса да стане добре развита икономика.....Територията ВЕЧЕ отеснява и преселението на индуси-ПРЕДСТОИ!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 18. 18 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 404 Неутрално

  В страна с население 1,2 милиарда има проблем с работните места...това е поредното потвърждение, че цивилизация има само от бели човеци и някои азиатци. Китай поне си контролира населението с политика за 1 дете, която временно отменя, но в Индия дори не мислят за такова нещо.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  а за презервативи не стои ли въпроса там...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  За математик и инженер държавката работа е изстрел в слепоочието. Доста песимистично решение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Ако Индия не вземе мерки да намали ръста на населението си, то нищо добро не я очаква.
  Както навсякъде, така и там семействата на образованите хора е с по малко деца. Плодят се предимно необразованите.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Ами те да се множат, като мишки, пък да чакат някой да им осигури работни места.

 24. 24 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Държавата не може да създава работни места, тя може много лесно да ги унищожи обаче.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  ...Проблемът е, че темпът на създаване на работни места изостава от темпа, с което се увеличава младото население, готово да се влее в работната сила...Презервативи трябват , а ако не вършат работа - кастрация !Това им е спасението ...
  —цитат от коментар 4 на SS


  Много бързо и безконтролно се размножават, там им е проблемът. Китайците успяха да ограничат раждаемостта, затова сега се радват на благополучие в национален мащаб. Освен това китайците са дисциплинирани хора, докато тези са паплач. Циганията е голяма, това си е народопсихология

 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#11:"Милост за живите"][/quote]

  не точно - Катай и Пакистан заобграждат Индия, и индусите нямат много избор освен да се сближат с нато/сащ.

  Като правят чаавета да мислят...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 399 Неутрално

  На тия що не им пратим нашите цигани.

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1403 Весело

  На тия що не им пратим нашите цигани.
  —цитат от коментар 28 на niki7


  отдавна съм се замислил по този въпрос - безплатен билет до Калкута, + една година социални помощи за изпроводяк, като си оставят БГ паспорта на летището разбира се.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK