За младите в Индия въпросът на изборите е: кой ще създаде работни места

За младите в Индия въпросът на изборите е: кой ще създаде работни места

© ReutersВ една от най-бързо растящите икономики в света работни места се създават всекидневно, но по-младото индийско поколение трудно намира качествена работа. Проблемът зае водещо място в светлината на общите избори в страната и на фона на една стагнираща икономика.


Стотици младежи се отправят към триетажна сграда в едно от предградията на индийската столица в прашното лятно утро. Те са сред хилядите в цялата страна, които посещават подготвителни курсове за приемните изпити за държавна работа.


"Има сигурност, заплатата се изплаща всеки месец и дори можеш да получиш квартира", казва Кришна, който е на 23 години и е с математическо образование. Кришна посещава курсове в Paramount Coaching, една от многото подобни институции край пътя към жп гарата в Гургаон, на 32 километра южно от Делхи.
Конкурсът е труден. През 2018 година е имало 2.7 милиона кандидати за 8084 инспектори и деловодители в различни отдели на федералното правителство.


Нарастващото търсене през последното десетилетие на ограничения брой държавни работни места разкрива неуспехът на Индия да удовлетвори стремежа на все по-големия брой образовани хора, търсещи сигурна и добре платена работа.


Индия се готви да избере ново правителство в избори, които продължават един месец и започнаха тази седмица, а заетостта е приоритетен въпрос за избирателите според проучване от 2018 година на Асоциацията за демократични права, неправителствена организация, работеща по изборните реформи.


За младите в Индия въпросът на изборите е: кой ще създаде работни места

© Reuters


Политическите партии обещават по-добри възможности за образование, развитие на уменията и създаване на повече работни места, ако спечелят изборите. Над една трета от индийското население от общо 1.3 милиарда души е на възраст между 18 и 35 години. Не всички са се регистрирали като гласоподаватели, но от новите попълнения след изборите през 2014 година около 15 милиона са на възраст 18-19 години и повече, а се очакват и още.


Обещанието на премиера Нарендра Моди да подобри вялата икономика бе ключово в предизборната кампания на партията му Бхаратия джаната на изборите през 2014 година, на които получи стабилно мнозинство. По време на кампанията Моди критикува тогавашното правителство начело с Индийски национален конгрес за растежа на безработицата и каза, че партията му ще създаде 10 милиона нови работни места.


Неотдавна изтекли документи от статистическо проучване обаче сочат, че Индия под ръководството на Моди за периода 2017-2018 година е достигнала най-високото равнище на безработица от 45 години - 6,1%.
Правителството опроверга проучването и заяви, че скокът на подоходния данък и сметките в задължителния пенсионен фонд сочат, че броят на работните места е нараснал.


Според експерти почти е невъзможно точно да се измери растежът на работните места в Индия. Неотдавнашни данни за броя на кандидатстващите, често свръхквалифицирани, за държавна работа сочат, че нещо със сигурност не е както трябва.


Фотогалерия: Парадът за Деня на републиката в Индия >


През април 2018 година държавната жп компания Indian Railways получи 23.7 милиона молби за 123 000 свободни работни места за позиции като машинист, техник и работник по жп линията.


През февруари според доклад от индийския щат Утар Прадеш над 90 000 кандидатстващи за 62 позиции в полицията като разносвач на документи между отделните полицейски полицейски служби. Сред кандидатстващите е имало 3700 души с докторска степен, 28 000 завършили висше образование и 50 000 средно образование, съобщи информационният сайт "Принт". Изискваните квалификации са били образование до пети клас според индийската образователна система и умение да се кара колело.


Индия остана сред най-бързо растящите икономики в света, отчитайки средно увеличение на брутния си вътрешен продукт от около 7,5% между 2014 и 2019 година. Работни места се създават всеки ден.


Проблемът е, че темпът на създаване на работни места изостава от темпа, с което се увеличава младото население, готово да се влее в работната сила, а частният сектор не успява да създаде качествени работни места, казва икономистът от Делхи Шикха Пател.


Малкото на брой работни места спрямо размера на населението в трудоспособна възраст доведе до такова понижаване на заплатите в частните и неорганизирани сектори, че само отчаяните хора са готови да приемат такава работа, пише Махеш Вяс, който ръководи независимата консултантска компания Център за мониторинг на индийската икономика.


Джатин Яваш е 23-годишен инженер, който е работил в частния сектор година като стажант техник със заплата 5000 рупии или около 80 долара. Тази работа беше много лоша. Почти нямаше платен отпуск, нямаше болнични, а надбавките към заплатата и повишенията се даваха по някаква прищявка, а не по заслуги и усилен труд, казва той.


Ядав е записан на четиримесечно обучение, което той се надява, че ще му помогне за вземе изпита за държавна работа на средно равнище. "Ще бъде предимно чиновническа работа, но стартовата заплата е 35 000 рупии (506 долара). Освен това има някаква сигурност, на старата ми работа човек на 40-години беше уволнен просто така ей един ден без никакво предизвестие, каза той.


Семействата на Кришна и Ядав могат да си позволят да платят за следдипломните класификации и обучения. Те са привилегировани в сравнение с повечето индийски младежи, които работят в сектора без синдикати или неформалния сектор, даващ работа на 80% от работната сила на страната.


Преместилите се в друго населено място работници, които се наемат на еднодневни надници, са особено уязвими. Арун Саху, който е на 20 години, пристига в Гургаон от селото си в източния щат Бихар преди седмица. Слабичък и притеснен, той стои с група мъже на натоварена пресечка, която местните наричат Кръга на труда.


Има десетки мъже на възраст от 17 години и до към средата на 50-те, които чакат край пътя някой да ги наеме да работят за един ден. Откакто дойдох, получих работа само за един ден, каза Саху с треперещ глас. Той е изоставил училището, както много други в групата.


Заплащането зависи от вида работа - може да е строеж на стена, копаене на канал или помощ в поправката на покрива. Заплащането варира от 400 до 700 рупии за ден, казва ветеранът на Кръга на труда 51-годишният Рам Бабу.


Кришна и Ядав планират да гласуват, но се съмняват, че новото правителство ще може да промени нещо незабавно на трудовия фронт. Саху казва просто, че селото му е прекалено далеч. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Всичките им филми са за сватби и танци,а не виждат,че са станали над милиард и нямат работа.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3579 Неутрално

  Индия е много особена държава, където битуват високи технологии, техническо развитие и същевременно голяма цигания на уличен живот, свещенните крави по улиците, мръсотия, накамарените по влаковете хора и т.н. С две думи, според мен, взаимодействие между плюс и минус, а те като си взаимодействат, става късо.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6264 Неутрално

  Ами затова тази огромна и с потенциал държава
  вегетира в режим на бедност
  Защото няма я обществената нагласа за ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
  Всичко живо е зинало да става ЧИНОВНИК на ЗАПЛАТА
  и ДА ПРИБИРА РУШВЕТИ от фукарата......

  Така ще продължат да си вегетират до края на времената.

  Щом и британското управление не успя да ги промени, никой няма да ги промени

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  ...Проблемът е, че темпът на създаване на работни места изостава от темпа, с което се увеличава младото население, готово да се влее в работната сила...

  Презервативи трябват , а ако не вършат работа - кастрация !

  Това им е спасението ...

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2404 Любопитно

  И как ги измислят тия 6% безработица когото в реалността пишат на конкурс за 62 пощальони се явяват 90 000 човека вкл. 30 000 вишисти и 4 000 с докторска степен?

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Преди време имаше една статия за младежи в Индия, работещи в ИТ сектора. Плащат им колкото на ИТ специалисти в България и живеят много добре. Имат си жилища в хубави квартали, катат нови коли.
  Обаче проблемът е същият като в България: ако си завършил специалност, която не се търси нямаш особени шансове за добра работа.
  В Индия шефовете се ползавт с безспорен авторитет сред подчинените си. Шефът може да вика, да ругае, подчиненият си трае. Освен това израстването по стълбицата на държавна работа е трудно и бавно.
  Няма я корпоративната култура на добрите западни традиции, изградена върху приятелски отношения между началници и подчинени.

 7. 7 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Какво да кажа - циганска работа.

 8. 8 Профил на Милост за живите
  Милост за живите
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  Ами затова тази огромна и с потенциал държававегетира в режим на бедностЗащото няма я обществената нагласа за ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОВсичко живо е зинало да става ЧИНОВНИК на ЗАПЛАТАи ДА ПРИБИРА РУШВЕТИ от фукарата......Така ще продължат да си вегетират до края на времената.Щом и британското управление не успя да ги промени, никой няма да ги промени
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Ти па защо си мислиш,че британското управление е искало да промени Индия?

  Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
 9. 9 Профил на Милост за живите
  Милост за живите
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  Заплащането на ниско квалифициран труд варира от 400 до 700 рупии дневно,това е 10-18 евро/дневно.
  Ако е така, то в Индия е по -добре от Северозападнала България!?!?

  Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Променя се статута на Индия. Скоро може да е официално "НАТО съюзник". Много се сближиха с щатите.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на Милост за живите
  Милост за живите
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  Променя се статута на Индия. Скоро може да е официално "НАТО съюзник". Много се сближиха с щатите.
  —цитат от коментар 10 на Jalis Ironhammer


  Има логика в това.САЩ като че ли успешно използва Индия, за баланс срещу Китай и Русия.

  Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#8] от "Милост за живите":
  Англичаните винаги са имали ефективна държавна структура.
  След придобиването на независимост в Индия са оставили структурата на държавната администрация, армията и полицията такава, каквато е била при англичаните. Плюс структурата и традициите в училищата, колежите и университетите.
  Индия е огромна държава и има голяма средна класа от образовани хора, които съвсем не са "цигани", както някои са свикнали да ги определят. Имала съм много служебни контакти с индийци и то отлични специалисти така, че имам преки впечатления от тях.

 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Милост за живите":

  Ако ти се четат подробности.
  https://www.livemint.com/news/india/india-could-soon-become-a-nato-ally-as-us-lawmakers-introduce-a-new-bill/amp-1555043662163.html?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 784 Неутрално

  На конкурс за 62 пощальони се явяват 90 000 човека, вкл. 30 000 висшисти и 4 000 с докторска степен.

  То и в Западна Европа е така. Отдавна. В Испания пощальон взема 30% повече от млад служител в офис.

  Има си район, в който разнася писмата за около 3 часа. Получава към 50 евро.
  Конкурентите от частния сектор специализират в разнасянето на рекламни брошури. Техните нещатни "служители" получават към 10-15 евро за същото.

  Иначе, на ниво Европейска комисия постоянно се хленчи, че висшистите са "само" 40% от населението на възраст над 25 години, и призовават за сериозно увеличение на въпросния процент.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 15. 15 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Щом и британското управление не успя да ги промени, никой няма да ги промени
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Явно и от история нямаш грам поема. Точно заради БИ са на това дередже. Само един пример: Кой им унищожава текстилната промишленост, още през 19 век, и по важното- ЗАЩО?

  reductio ad absurdum...
 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Весело

  Няма я корпоративната култура на добрите западни традиции, изградена върху приятелски отношения между началници и подчинени.
  —цитат от коментар 6 на pamela


  Ахахаха... Оправи ми настроението!🐑+🐺= ? 😂👍

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3500 Любопитно

  Не занм за безработицата ама в Индия 50-70 млн.НИКОГА не са имали документи!Около 60 млн.живеят на улицата и са на практика неграмотни!Кастовото деление,бедноста и религиозните убеждения пречат на тази гигантска работна маса да стане добре развита икономика.....Територията ВЕЧЕ отеснява и преселението на индуси-ПРЕДСТОИ!

  До истината се достига с познание!
 18. 18 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  В страна с население 1,2 милиарда има проблем с работните места...това е поредното потвърждение, че цивилизация има само от бели човеци и някои азиатци. Китай поне си контролира населението с политика за 1 дете, която временно отменя, но в Индия дори не мислят за такова нещо.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  а за презервативи не стои ли въпроса там...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  За математик и инженер държавката работа е изстрел в слепоочието. Доста песимистично решение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Ако Индия не вземе мерки да намали ръста на населението си, то нищо добро не я очаква.
  Както навсякъде, така и там семействата на образованите хора е с по малко деца. Плодят се предимно необразованите.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Ами те да се множат, като мишки, пък да чакат някой да им осигури работни места.

 24. 24 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Държавата не може да създава работни места, тя може много лесно да ги унищожи обаче.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  ...Проблемът е, че темпът на създаване на работни места изостава от темпа, с което се увеличава младото население, готово да се влее в работната сила...Презервативи трябват , а ако не вършат работа - кастрация !Това им е спасението ...
  —цитат от коментар 4 на SS


  Много бързо и безконтролно се размножават, там им е проблемът. Китайците успяха да ограничат раждаемостта, затова сега се радват на благополучие в национален мащаб. Освен това китайците са дисциплинирани хора, докато тези са паплач. Циганията е голяма, това си е народопсихология

 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  [quote#11:"Милост за живите"][/quote]

  не точно - Катай и Пакистан заобграждат Индия, и индусите нямат много избор освен да се сближат с нато/сащ.

  Като правят чаавета да мислят...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 390 Неутрално

  На тия що не им пратим нашите цигани.

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2417 Весело

  На тия що не им пратим нашите цигани.
  —цитат от коментар 28 на niki7


  отдавна съм се замислил по този въпрос - безплатен билет до Калкута, + една година социални помощи за изпроводяк, като си оставят БГ паспорта на летището разбира се.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK