Брекзит руши британската политическа система

Брекзит руши британската политическа система

© Eddie Keogh, Reuters/ Event Horizon Telescope (EHT)/National Science FoundationЕдва ли има по-добър символ на проблемите на британската демокрация в епохата на Брекзит от този: наложи се депутатите да бъдат изпратени вкъщи в разгара на дебатите, когато спукана тръба наводни залата на Камарата на общините. Тази картина перфектно илюстрира проблема на парламента, опитващ се да разреши гатанката Брекзит.


Погледната отвън, институцията е бляскав, световноизвестен символ на демокрацията, издигащ се величествено на брега на Темза. Отвътре тя е грохнала и все по-негодна за употреба.


Скритите недъзи на британската политическа система бяха изложени на показ - и гледани по телевизията в цял свят - откакто избирателите преди близо три години гласуваха за напускане на Европейския съюз. Процесът на вземане на решение стигна до задънена улица, въпреки че и бизнес лидери, и граждани в един глас молеха за сигурност. Много британци изпитват смесица от разочарование, любопитство и срам от текущия политически хаос. Същото важи за политиците и от двата лагера - за и против Брекзит.
"Срамувам се, че съм член на този парламент", каза проевропейският депутат от Либералнодемократическата партия Норман Лам, след като депутатите за пореден път не успяха да намерят път към Брекзит. А консерваторът и привърженик на Брекзит Бил Кеш каза миналата седмица, че Великобритания е "унизена", защото не можа да напусне ЕС в уречения срок.


През последните месеци в парламента, където депутатите многократно се опитваха и не успяваха да се договорят за пътна карта за британското напускане, станахме свидетели на вотове "на косъм", нощни заседания и театрален драматизъм. Този политическа "сапунена опера" рязко повиши зрителския интерес към уебсайта, излъчващ на живо парламентарните заседания, и превърна председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу в международна знаменитост с неговите провлачени крясъци "Ордър-р-р" ("Ред!")


Но целият този "шум и ярост" не означава нищо. Великобритания не е по-близо до изхода от ЕС, нито по-наясно за посоката след Брекзит, отколкото в началото на годината.


Споразумението за развода, сключено между правителството на премиера Тереза Мей и ЕС в края на 2018 г., излага условията за регулирано напускане на Обединеното кралство и обещава тесни връзки в бъдеще. От януари досега парламентът го отхвърли три пъти. Депутатите, които са за Брекзит, не искат да гласуват за него, защото предпочитат по-категорично откъсване от блока. Проевропейските политици го отхвърлят, защото го смятат за лош заместител на членството в ЕС.


Парламентът гласува и по други опции, включително за напускане без споразумение и за организиране на нов референдум за британското членство. И два пъти депутатите отхвърлиха всичките варианти.За да се избегне хаотично напускане без сделка, което би могло да съсипе икономиката, която и без това върви надолу поради несигурността около Брекзит, Мей два пъти се обърна към ЕС с молба за отсрочка. Въпреки нарастващото раздразнение на блока от Великобритания той два пъти се съгласи, отлагайки Деня на Брекзит първо от 29 март за 12 април, а после и до 31 октомври.


Британският бизнес дълбоко въздъхна с облекчение, но се опасява, че облекчението ще бъде временно, освен ако политиците не успеят да решат политическата криза, която не е спряла да се задълбочава от изненадващия резултат от референдума за Брекзит през 2016 г. досега. На фона на масово недоверие в политиците - усещане, което нараства от доста години, избирателите гласуваха за напускане на ЕС въпреки съветите на правителството, на повечето икономисти и на големите бизнес групи.


Британската политическа система доказа, че е зле подготвена да изпълни волята им.


Консервативното правителство на Мей няма мнозинство в парламента - рядкост за Великобритания, и изпитва сериозни трудности да прокара своята политика. И двете главни партии в страната - консерваторите и опозиционните лейбъристи, са вътрешно разделени относно Брекзит и започнаха "да се люспят". Повече от дузина депутати напуснаха партийните редици през последните месеци и заседават като независими.


Проевропейски депутати "от задните редове" влязоха във война с правителството, присвоявайки си контрола над парламентарния дневен ред, и наложиха дебати и гласувания на различни поправки за Брекзит. Консерватори "брекзитъри" поискаха Мей да подаде оставка, защото не е успяла да да изведе Великобритания от ЕС.
В тази обстановка стресираните, изтощени политици от парламента и техните екипи не крият откровеното си облекчение от 10-дневната великденска ваканция, която започна в края на миналата седмица. Премиерът ги умоляваше да си поемат дъх, да размислят и да се върнат готови да сключат компромис за Брекзит.


Брекзит руши британската политическа система

© Henry Nicholls, Reuters/ Event Horizon Telescope (EHT)/National Science Foundation


Междувременно правителството на Мей продължава преговорите с лейбъристите с надеждата за намиране на допирни точки. Няма обаче признаци за какъвто и да било очертаващ се консенсус. "Брекзитърите" в Консервативната партия продължават да заговорничат, за да отстранят Мей и да я заменят с по-силен застъпник на Брекзит като бившия външен министър Борис Джонсън. Проевропейските политици все още се надяват да постигнат нов референдум за Брекзит, който би могъл да доведе до мандат за оставане на Обединеното кралство в ЕС. Лейбъристите копнеят за парламентарни избори, въпреки че има риск избирателите да решат да накажат всички политици заради възмущението от провала на Брекзит.


Не се вижда краят на драмата, която кара наблюдателите в цял свят озадачено да се чешат по главата (и от време на време да се подсмиват) заради британските терзания.


Британският евродепутат Ричард Ашуърт каза пред колегите си от ЕС, че Брекзит е родил "една тъжна нация, разделена като никога досега, и една Камара на общините, затънала в криза". "Нека Брекзит послужи като поука за народите в Европа", предупреди той.


Някои наблюдатели обаче съчувстват на Великобритания, която публично се мъчи да реши дълбоко разединяващи въпроси за своите ценности и място в света - въпроси, които са валидни не само за Обединеното кралство.


"Парламентът отразява разделенията в нашата страна", казва Ананд Менън - директор за Великобритания в мозъчния тръст "Променяща се Европа", и продължава: "Всичко това е брутално и ужасно и не спира. Това е вътрешната политика при демокрацията в най-емоционалния й вид. Настроението сред международните наблюдатели, с които разговарям, е нещо от рода на: "Слава богу, че не сме на тяхно място!" /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Когато една система се руши, причините обикновено са в нея.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  "Не се вижда краят на драмата, която кара наблюдателите в цял свят озадачено да се чешат по главата (и от време на време да се подсмиват) заради британските терзания."

  Да бъде или да не бъде...

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  "Слава богу, че не сме на тяхно място!" / И аз мисля така.

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "...Никой не претендира, че демокрацията е съвършена и всемъдра. Наистина, демокрацията е възможно най-лошата система за управление, с изключение на всички останали, вече опитани тук и там"

  И още един цитат от изказване на същия политик, направено в края на дългия му живот:
  „… Мислех, че ще умра от старост. Но когато Русия, която снабдяваше цяла Европа със зърно, започна да го внася, разбрах, че ще умра от смях. Сталин завзе аграрната страна и я превърна в суровинен придатък и ядрено сметище.
  След няколко поколения те още ще деградират и дори няма да могат сами да извличат полезни изкопаеми. Хората ще измират, а диктаторите и техните слуги ще живеят, купувайки от нас луксозни предмети и продавайки концесии на съседните страни; за руските водачи това е най-печелившият бизнес.
  Освен това срещу минимална такса в Русия ще бъде възможно да се изпращат ядрени отпадъци. Достатъчно е да спрем съветската експанзия, и те ще се самоунищожат без активни действия от наша страна ... "

  Уинстън Чърчил (1874-1965)

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Не само британската...
  показаха на цял свят как не се зачита волята на плебса...

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3531 Весело

  Кралят е гол!
  А британската политическа система има недъзи.
  Повечето хора го знаем.
  Сега преданите англофили ще ни наругаят, че сме ганьовци и нищо не разбираме.

  Еретик
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1046 Весело

  Закривай ЕСССР!
  Събаряй Вавилонската кула!
  Make Britain Great Again!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Весело

  Еха, готини чорапи на първата снимка.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ами руши се,защото британците са загубили връзка с реалноста.Те все още си вярват,че са велика империя.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 860 Весело

  Гаси...това само някой левичар може да напише! Демокрацията е виновна! Дайте да си намерим един Путя... Ляв по възможност....

 11. 11 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Ами руши се,защото британците са загубили връзка с реалноста.Те все още си вярват,че са велика империя.
  —цитат от коментар 9 на Милост за живите


  Добре казано , обаче далеч не всички британци си вярват , че са ''велика империя''...
  Така си въобразяват около 37% от гласоподавателите...
  Тоест , общо взето - гласувалите за Брекзит ...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Като всички демагози, брекситиърите предложиха лесни решения на много сложни проблеми. Брексит просто не може да се случи при наличието на такъв сериозен казус като Северна Ирландия.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  За сегашната абсурдна ситуация са си виновни само и единствено англичаните!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В този случай е на 100% така!

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 860 Весело

  Глей го и тоя1
  "Срамувам се, че съм член на този парламент", каза проевропейският депутат от Либералнодемократическата партия Норман Лам

  Срамувал се, че бил член! Ми не се показвай пред хората, бре! Що не гласуваш за твърд Брекзит и да помогнеш да се реши проблема?

  Чудна работа, хем член, хем иска да е мек Брекзит, ама се срамува...

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#9] от "Милост за живите":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е!Тези островни тарикати се мислят за най-великите и въобще не са "в час" с реалността!

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3531 Весело

  Както предвидих в пост 6, англофилите са обидени. Как някой БГ келеш като мен ще говори, че британската политическа система има недъзи?!
  Вероятно Джил Лоулес, Асошиейтед прес е друг внук на Бай Ганьо, щом си е позволил да напише:
  "Скритите недъзи на британската политическа система бяха изложени на показ - и гледани по телевизията в цял свят"

  Еретик
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Британският евродепутат Ричард Ашуърт каза пред колегите си от ЕС, че Брекзит е родил "една тъжна нация, разделена като никога досега, и една Камара на общините, затънала в криза". "Нека Брекзит послужи като поука за народите в Европа", предупреди той."

  Кой каквото сам си направи, цяло село не може да му направи...

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#5] от "Велков":

  Перков, комунистическа ревалюция ли следва?

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  До коментар [#4] от "Practic":

  Товарищ, а знаете ли, че по едно време единственото разплащателно средство на СССР към Запада е било зърното? В резултат на "санкции".
  Така че господин Чърчил нека почака с умирането от смях, защото Голодомора е отчасти и негова заслуга, както и на неговите приятелчета. Естествено и другаря Сталин е в кюпа.

  https://orientalreview.org/2012/12/17/episodes-10-who-organised-famine-in-the-ussr-in-1932-1933/

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#7] от "БМЗ":

  Ти още ли си тук?

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  "..............Британският евродепутат Ричард Ашуърт каза пред колегите си от ЕС, че Брекзит е родил "една тъжна нация, разделена като никога досега, и една Камара на общините, затънала в криза". "Нека Брекзит послужи като поука за народите в Европа", предупреди той................."

  Това е истината за абсурдната ситуация на Острова!

 24. 24 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Гаси...това само някой левичар може да напише! Демокрацията е виновна! Дайте да си намерим един Путя... Ляв по възможност....
  —цитат от коментар 10 на puknatastotinka


  Не ...Не става дума за това ,в случая ...Още повече , че в статията се споменават мнения и изказвания на либ.демократи, ''тори''/про и анти Брекзит/ ,ирландски юнионисти, но почти нищо за Лейбъристката партия, която е глав2нат опозиционна партия в момента .
  Ако не си запознат с британският политически живот и разчиташ само на тая статия, излиза че , Лейбър партията , не съществува...😃 Или ...ако съществува , то това е някаква си там бутикова ''файтон партиясъ''😃😃😃
  А, уверявам те ...Това ,далеч не е така .
  Ако например утре се проведат избори , Лейбър ги печели , с 40 процента ..Срещу под 20 за ''торите''😊
  Цитирам ти тука ,извадка от последните ''пол-екзити''😊

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 25. 25 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Гаси...това само някой левичар може да напише! Демокрацията е виновна! Дайте да си намерим един Путя... Ляв по възможност....
  —цитат от коментар 10 на puknatastotinka


  Не ...Не става дума за това ,в случая ...Още повече , че в статията се споменават мнения и изказвания на либ.демократи, ''тори''/про и анти Брекзит/ ,ирландски юнионисти, но почти нищо за Лейбъристката партия, която е глав2нат опозиционна партия в момента .
  Ако не си запознат с британският политически живот и разчиташ само на тая статия, излиза че , Лейбър партията , не съществува...😃 Или ...ако съществува , то това е някаква си там бутикова ''файтон партиясъ''😃😃😃
  А, уверявам те ...Това ,далеч не е така .
  Ако например утре се проведат избори , Лейбър ги печели , с 40 процента ..Срещу под 20 за ''торите''😊
  Цитирам ти тука ,извадка от последните ''пол-екзити''😊

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Ти още ли имаш наглостта да ми продумаш?!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Надменните британци бяха приземени. Рухна техния мит за величие, в който те си вярваха. Те живееха с убеждението, че са център на вселената и светът се върти около тях. Сега те са ужасени от осъзнаването на факта, че никой вече не ги взема за фактор.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Надменните британци бяха приземени."

  От британците познавам само шотландци. Много любезни и възпитани хора са. Удоволствие е да общувам с тях.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "...гатанката Брекзит.""

  Британците са отчаяни, безнадеждно тъжни и сякаш обещаното им "светло бъдеще" след Брекзит е мираж в мъглата. Толкова рано се умориха, а първо действие на трагедията още не е приключило. Чака ги второ действие много по-тежко от първото. Но, имат си кралица, тя да ги пази.


 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2247 Весело

  "Слава богу, че не сме на тяхно място!" / И аз мисля така.
  —цитат от коментар 3 на stedim  До коментар [#3] от "stedim":

  Така е,казаха ми че англичаните вече масово си приготвят багажа да мигрират в България,където да работят като овчари за по 300-400лв.

 33. 33 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Преди 2-3 години бях на туризъм в Сицилия. Една късна вечер в комплекса близо до Таормина, където бяхме отседнали този ден, покрай нас мина една жена-англичанка, поздравихме се, тя ни попита откъде сме и дали и ние сме от конгреса по психотерапия. Казахме ѝ, че сме от България и че не сме от конгреса по психотерапия, за който даже и не сме чували. Тя много се учуди как може да сме от България (т.е. как може да си позволим да отидем в Сицилия), какво търсим в Сицилия и пак ни попита дали не сме от конгреса по психотерапия. Пак ѝ казахме, че не сме от конгреса по психотерапия, че сме туристи и че вече втора седмица кръстосваме цяла Сицилия с наша собствена кола. Това съвсем я сащиса (тя явно си представяше, че в България хората отглеждат овце, обличат се с чували и в най-добрия случай са ходили до съседното село).

  Тогава тя ни каза, че на миналогодишния конгрес по психотерапия имало човек от България! Представяте ли си - човек от България се занимава с психотерапия! Представяте ли си!

  Та такива са простите ингилизи. Мислят си, че другите хора по света са някакви туземци-аборигени. Ингилизите ги чака твърдо приземяване.

 34. 34 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Басня за поука на всички тръмпанарчета, консервички и комундета. Няма по-добро от ЕС досега. Забийте си го с пирони на челото.

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 860 Весело

  Басня за поука на всички тръмпанарчета, консервички и комундета. Няма по-добро от ЕС досега. Забийте си го с пирони на челото.
  —цитат от коментар 34 на Черен хумор на кило


  Май си подкарал черния хумор по наедро...

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Любопитно

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  С риск да се повторя за не знам вече кой път смятам, че за тази феноменална простотия са си виновни единствено и само англичаните!И глупаците не осъзнават , че каквото и да направят ще трябва да "гравитират" около ЕС!!!!

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Весело

  До коментар [#27] от "Smoke":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А даже Брюксел ги бъзика яко под една или друга форма!Но каквато попара си надробиш-такава ще сърбаш!

 38. 38 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#7] от "БМЗ":
  А бе, те питам само - ти на колко си години, че по акъл си още в детската градина, а пък пишеш по форумите на Дневник? Нещо не си пасва.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 39. 39 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#36] от "bat_plamen":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е бат_пламене, виновни са си 17-те милиона олигофрени, които повярваха на шайка мошеници, целящи лично облагодетелстване, че ще ги "оправят"....ама другия път...като напуснат ЕС. Така както нашите олигофрени повярваха на Кобурггота че ще ги "оправи" ама след 800 дни. В това отношение българите вече сме синаучили урока за Месиите. Британците изостават, ама наваксват с бързи темпове.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 40. 40 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#5] от "Велков":
  Велков, на теб ли изнасях лекция какво е директна демокрация и има ли тя почва в някоя друга страна освен Швейцария? Подсети ме моля те.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 41. 41 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "bat_plamen":

  Съгласен съм с теб!

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Англичаните трябва да знаят :
  1 - какво искат
  2 - защо го искат
  3 - как го искат
  4 - как да го постигнат.
  Преди две години след референдума, те бяха наясно по т. 1 и 2. По 3 и 4,щеше да се работи в процеса на преговорите. Сега, мъглата по всички точки е гъста и става все по-зле. Разцеплението е голямо и трудно преодолимо(почти невъзможно за момента). Дали ще успеят в новия срок?...

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Отдавна ви обяснявам,че ако британските политици не изпълнят волята на народа,Великобритания ще осъмне с нови партии и нови политици. Фараж вече създаде нова партия.

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сиромахомил":

  Не, явно си обяснявал на баба си. За нея си голяма работа...

 45. 45 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Брекзит не руши, а просто извади на показ неадекватността на британските политици!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Любопитно

  До коментар [#39] от "Сиромахомил":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравление за този интересен и логичен коментар на темата!Само, че а англичаните 800 са много малко време...................още много илюзии ще бъдат разбити на пух и прах от РЕАЛНОСТТА!

 47. 47 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#44] от "Велков":
  Велков, ти ли си с двата профила, че отговаряш?
  С теб и твоята светла научна мисъл ще се занимавам при следващата ти изцепка, домашен експерте.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 48. 48 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#43] от "gozambo":
  Парапитек, Фуража изпълнява от 20 години само волята на търбуха си. За него е важно да има класов враг иначе загива. Само дилетанти-наивници като теб могат да повярват на олигофрен завършил Итън колидж и приятел на пусни-грабъра, че ще се грижи за плебеите и ще прави обнови политиката.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 49. 49 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Англичаните трябва да знаят :1 - какво искат
  2 - защо го искат
  3 - как го искат
  4 - как да го постигнат. Преди две години след референдума, те бяха наясно по т. 1 и 2.
  —цитат от коментар 42 на Vlado Nikolov

  хич не бяха наясно по т.2. сега поне са наясно че не са били наясно!

 50. 50 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 629 Неутрално

  БРЕКЗИТ...
  UK:
  - Искам еднорог!
  ЕС:
  - Единорозите не съществуват, но вместо това можете да имате пони.
  UK:
  - Гласувам против понито ви!
  ЕС:
  - Вече обсъдихме това подробно: пони или нищо.
  UK:
  - Гласувам против понито ви!
  ЕС:
  - Добре, тогава не получавате нищо.
  UK:
  - Аз гласувам против вашето нищо!
  ЕС:
  - Наистина не разбирате, нали?
  UK:
  - Искам повече време да мисля за това!
  ЕС:
  - За понито или за нищо?
  UK:
  - Искам еднорог!

 51. 51 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 629 Неутрално

  БРЕКЗИТ...
  UK:
  - Искам еднорог!
  ЕС:
  - Единорозите не съществуват, но вместо това можете да имате пони.
  UK:
  - Гласувам против понито ви!
  ЕС:
  - Вече обсъдихме това подробно: пони или нищо.
  UK:
  - Гласувам против понито ви!
  ЕС:
  - Добре, тогава не получавате нищо.
  UK:
  - Аз гласувам против вашето нищо!
  ЕС:
  - Наистина не разбирате, нали?
  UK:
  - Искам повече време да мисля за това!
  ЕС:
  - За понито или за нищо?
  UK:
  - Искам еднорог!

 52. 52 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Надменните британци бяха приземени."От британците познавам само шотландци. Много любезни и възпитани хора са. Удоволствие е да общувам с тях.
  —цитат от коментар 29 на palav_nik


  Те си гласуваха за оставане в ЕС и после плашиха с отцепване ако няма сделка. Те са вменямите на острова е момента. Англия и Уелс си гласуваха за излизане (без Лондон, но това не е Англия).
  На съседния остров Ълстър гласува за оставане в ЕС. Т.е. келтите гласуваха за оставане, а англосаксите--за излизане.

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Всички говорят на висок глас за проблемите (възникващи и при разединена, а и при единна Европа), но никой не прави дори малък опит да потърси решение, което да съчетае свободата и либерализма, със запазване на идентичността и самобитността на континента.
  А сигурно има решение, което да постави нещата на мястото им.
  Защо да не отрежем по малко и от "свободата и либерализма", и от "идентичността и самобитността". Така най-вероятно ще спечелим и едните и другите, иначе противоречащи си условия.
  Просто трябва да се навлезе по-дълбоко в проблемите и те да се решават на по-ниско ниво.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 735 Весело

  Браво на Великобритания! Дебелите брюкселски котки да почнат да учат китайски и руски.

  Марс е изконна Американска територия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK