Образованите бягат от Северна Африка

Образованите бягат от Северна Африка

© Associated PressВсе повече високо образовани хора от държавите на Магреб напускат родните си места и се отправят към Европа. Това влошава икномическото развитие в тези страни. Как да бъде спряно изтичането на мозъци, пише "Дойче веле".


Цифрите са тревожни. През лятото на 2018 година вътрешният министър на Мароко информира, че година след година над 600 марокански инженери напускат страната. А това е огромно обезкървяване на страната, което силно затруднява инфраструктурното ѝ модернизиране. При това инженерите са само част от обхватното изтичане на мозъци, с което Мароко трябва да се бори. Всяка година 8000 компютърни специалисти също напускат Мароко, както изтъкна президентът на мароканското сдружение за информационни технологии Салва Белкезиз-Каркари.


През последните три години ситуацията се изостри допълнително, казва социоложката от института за африкански изследвания в Рабат Фатима Аит Мадани. "Последните три випуска от инженерния институт са емигрирали. Това са общо 760 инженери", казва тя. През последните години в Мароко се наблюдава една нова тенденция: страната напускат не само студенти и абсолвенти, а и вече утвърдени специалисти. "Те вече работят в Мароко, но се стремят към по-добри условия за живот в Европа и най-вече към по-добри шансове за образованието на децата си", казва експертът в интервю за ДВ.
Подобна е ситуацията и в другите държави от Магреб. От 2011 година насам 10 хил. инженери са напуснали Тунис. Положението се изостри особено след 2015 година, когато мното тунизийци се разделиха с надеждата за подобряване на икономическото положение в страната. Оттогава насам 69 хил. тунизийци се заминали в чужбина, за да търсят работа, казва ръководителката на офиса на международната организация за миграцията в Тунис - Лорена Лиандо. А тази цифра отговаря на 1.7 процента от трудоспособното население на Тунис. Проблемът с изтичането на мозъци е тема и в Алжир. Понастоящем във Франция работят 15 хил. алжирски лекари. Други 4 хил. са подали молби за напускане на страната в обозримо бъдеще. Причините трябва да се търсят в лошото заплащане на лекарите в Алжир и в остарялата държавна здрава система.


Образованите бягат от Северна Африка

© Associated Press


В държавната здравна система на Алжир работят над 50 хил. лекари. Болниците разполагат със солидна леглова база от 150 хил. легла. Но държавната здравна система няма конкуренция от частна система за здравеопазване. Системата е остаряла и неефикасна. Недоволството от лошите трудови условия и мизерното заплащане прогонват все повече добре образовани хора. Студия на ОИСР показва, че през 2010 година 5 млн. добре образовани хора от трите държави на Магреб са работили в чужбина.


План Маршал за Африка


Как може да бъде спряно изтичането на мозъци? Федералното министерство за икономическо сътрудничество дава отговори на този въпрос в своя "План Маршал за Африка". Този план обхваща първоначално икономическа помощ. Чрез този план ще бъдет подкрепяни млади основатели на фирми. Това обаче няма да става само чрез паричен трансфер. Федералното министерство за икономическо развитие разработва с партньорите от банките на място подходящи финансови услуги като кредити, заеми в местна валута и застрахователен риск.


Федералното министерство за икономическо развитие се застъпва и за стабилно енергоснабдяване, от което са зависими най-вече индустриалните предприятия. С оглед на износа трябва да бъде създадена инфраструктура за гарантиране на качеството, за да отговарят произведените стоки на европейските изисквания. Планът Маршал за Африка обаче не се ограничава само до икономическите фактори. Инвестициите в сферата на сигурността, мира и стабилността трябва да допринесат за по-доброто развитие на трудовия пазар. Също както и инвестициите за установяване на демократични стандарти. Прозрачността и борбата срещу корупцията са още една предпоставка за задържането на високо образованите хора в родните им страни, които спешно се нуждаят от тях.


Фотогалерия: Безработни миньори в Мароко канят краля на протестите си >

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  3. 3 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 4090 Неутрално

    Образованите бягат не само от Северна Африка, а от всички държави, където има беззаконие, корупция, произвол на властта срещу обикновения човек, мафия, псевдодемокрация и усещане за безнадеждност.

    Включително от България, Русия, Сърбия, Турция и т.н.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  4. 4 Профил на Clap
    Clap
    Рейтинг: 682 Неутрално

    Системата в всета е такава! Явно великите сили предпочитат да си ги мерят и да заграбват малкото останало в бедните страни, а за последните остава да се радват на Холивудските продукции и да копират капиталистическите навици.

    Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
  5. 5 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 1895 Неутрално

    България от кога е северна Африка 🤔
    —цитат от коментар 1 на aleks ivan


    От когато спря да се стреля по искащите да напуснат страната.

  6. 6 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 2943 Неутрално

    До коментар [#1] от "aleks ivan":

    България отдавна е в Северна Африка. От 60-те години на миналия век хиляди инженери, леакри, геолози, агрономи даряваха робски труд в Алжир, Мароко, Тунис, Либия... Предвид сагата със сестрите в Либия вероятно и днес е така, с тази разлика от преди, че мащабите са по-малки и трудът им не е безскрупулно ограбван от комунистически режим. Факт е, че и днес Северна Африка разчита изключително на вносни специалисти в много области. Затова е смехотворно матрялчето на DW как им бягали лекарите. Подтекстът, че топ-специалистите от Магреба намират подслон при мутер Меркел е толкова прозрачен, че няма накъде повече.

  7. 7 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 654 Весело

    "Те вече работят в Мароко, но се стремят към по-добри условия за живот в Европа и най-вече към по-добри шансове за образованието на децата си"

    Ма как тъй, хем пълно с "високо образовани" (бре-е-ей...) хора, хем искат да си образоват многобройното потомство в ЕС ?!
    След което идва и писъка:
    "Как да бъде спряно изтичането на мозъци, пише "Дойче веле"."
    Ми не им издавайте визи, на "мозъците", и ще спрете изтичането. Ползвайте си европейските мозъци- има достатъчно- а и самите мароканци индиректно признават, че европееца е по-добре образован.
    (ツ)

  8. 8 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1385 Неутрално

    Всъщност турболиберастите начело с Меркел вече започнаха да решават този проблем, като мъчат да направят Европа една малка Северна Африка с елементи от Централна Африка, Близкия и Средния Изток.
    Така хем неквалифицираните ще се чувстват у дома си, хем квалифицираните няма да имат стимул да бягат от родните си страни.
    Win-win ситуация, така да се каже.
    А, някакви европейски аборигени не били много съгласни, ама няма да слушаме разни фашисти и расисти, я! Че и, страшно е даже да се издума, хомофоби!!! Представяте ли си???

    Знанието е сила, информацията - власт
  9. 9 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3054 Неутрално

    До коментар [#6] от "Lemmy":

    "Подтекстът, че топ-специалистите от Магреба намират подслон при мутер Меркел е толкова прозрачен, че няма накъде повече."
    +++++++++++++++
    Винаги съм мразел коментари, които включват дебелашкото Ха-ха-ха...
    Сега обаче се изкушавам да започна точно така.
    ДВ от 2015 се опитва да ни убеди как прииждащите орди са от полезни за Европа специалисти.
    Да бе, да....

    Еретик
  10. 10 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2415 Весело

    До коментар [#6] от "Lemmy":

    Много точен коментар. Един вид хем да сме "спокойни", че в ЕС идват само инженери и лекари, хем даже да сме гузни, че така сме източили мозъците, в някаква поредна неоколониална вакханалия, поради което сме длъжни да направим нещо. Какво - ще разберем скоро. Със сигурност няма да е да затворим границите...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4689 Весело

    До коментар [#6] от "Lemmy":

    "От 60-те години на миналия век хиляди инженери, леакри, геолози, агрономи даряваха робски труд...."


    "Робски труд", айде малко по-полекча...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  12. 12 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1629 Неутрално
  13. 13 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4619 Любопитно

    "План Маршал за Африка

    Как може да бъде спряно изтичането на мозъци? Федералното министерство за икономическо сътрудничество дава отговори на този въпрос в своя "План Маршал за Африка".

    Предполагам, че става въпрос за мароканското министерство за икономическо сътрудничество? Планът звучи добре, но явно към него трябва да се включат Тунис и Алжир също.

    Трябва да се подобрят условията за работа и живот в тези три държави, само това може да спре напускането на млади и образовани хора от там.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
    Тони КОСТОВ
    Рейтинг: 807 Весело

    Така, така... Злите либерасти в Европа ще унищожат Северна Африка, като и източат всички "мозъци". Ще останат само метално недоразвити камилари. Обаче като дойдат в Европа, що не си носят дипломите тези човечета..? 😀

  15. 15 Профил на dgerald
    dgerald
    Рейтинг: 700 Неутрално

    " Други 4 хил. са подали молби за напускане на страната " Не бях чувал за такава процедура.

  16. 16 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 2943 Неутрално

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    При онази мизерия $200-300 заплата по комунистическо време бяха нещо, но да не забравяме, че държавата прибираше останалите $800-1000 от заработката на хората ни в Африка. В този смисъл може би "робски" не е точното определение, но да не издребняваме метафорично.

  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5944 Неутрално

    Първо бягат образованите - те знаят.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1667 Неутрално

    "План Маршал за АфрикаКак може да бъде спряно изтичането на мозъци? Федералното министерство за икономическо сътрудничество дава отговори на този въпрос в своя "План Маршал за Африка".Предполагам, че става въпрос за мароканското министерство за икономическо сътрудничество? Планът звучи добре, но явно към него трябва да се включат Тунис и Алжир също. Трябва да се подобрят условията за работа и живот в тези три държави, само това може да спре напускането на млади и образовани хора от там.
    —цитат от коментар 13 на Иво


    Е кой да им го подобри? Европейците ли? Откъде накъде?Да им помагат другите богати арабски държави.Ама кой знае защо не го правят.

  19. 19 Профил на Black Hawk
    Black Hawk
    Рейтинг: 443 Весело

    Откъде толкова много лекари и инженери в Северна Африка?? Два милиона се пренесоха в Германия в последните години, а те имали още хиляди за експорт?!

  20. 20 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 350 Неутрално

    600 емигриращи инженери за 40 милионна страна с 21 университета и 900 000 студенти едва ли е чак такъв проблем както пробват да ни обяснят Дойче веле.

  21. 21 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1876 Неутрално

    Това е напълно естествен процес в света и няма как да го няма в Северна Африка.
    Освен от там или от България, такива процеси има в Германия, където немски лекари отиват в САЩ, защото повечето от хората и особено образованите, търсят мястото където ще намерят най-добрата за себе си реализация.
    Срещу такива вления, дори и бодливата тел и стре;ящата охрана по границите на бившите соцстрани не бяха пречка, та какво остава при относително или напълно свободното движение на хората, така че не административни или забранителн мерки, а развитие на ържавите в посока по-добър живот за хората във всичките му аспекти - освен финансовата страна, това са ред, спокоен живот, достъп до добро образование, прилично здравеопазване и т.н.

  22. 22 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 350 Неутрално

    "План Маршал за АфрикаКак може да бъде спряно изтичането на мозъци? Федералното министерство за икономическо сътрудничество дава отговори на този въпрос в своя "План Маршал за Африка".Предполагам, че става въпрос за мароканското министерство за икономическо сътрудничество? Планът звучи добре, но явно към него трябва да се включат Тунис и Алжир също. Трябва да се подобрят условията за работа и живот в тези три държави, само това може да спре напускането на млади и образовани хора от там.
    —цитат от коментар 13 на Иво


    Сингапур и Южна Корея са били 3-но по бедни от Мароко през 50-те години на ХХ век и без план Маршал и външни помощи са стигнали там където са сега

  23. 23 Профил на grem
    grem
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Когато си тръгнат фанатиците и паразитите, тогава ще се върнат образованите.

  24. 24 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8319 Неутрално
  25. 25 Профил на doxen
    doxen
    Рейтинг: 596 Любопитно

    Поредната пропагандна манипулация на ДВ, както и предположих от заглавието. Един вид само най-високото качество идва при нас. А, ако е така, това е дори още по-лошо, защото означава, че в тези държави няма да има потенциал за развитие и удържане на мигрантския натиск, щом кадърните и образованите напускат.

    Но мисълта ми беше, че заедно с образованите напускат и огромен брой необразовани.

  26. 26 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3692 Неутрално

    Те от България образованите вече избягаха. Сега било ред на северна Африка. Значи северните макед..., пардон, африканци са по-изостанали от нас. И план "Маршал" при 25 трлн дълг изглежда като "на гол тумбак пищови". Туй е работа за жълтите жилетки.

  27. 27 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 883 Неутрално

    Тея па. За страна с население 40 млн. и не ми се проверява колко университета, в които преподават хора учили по Франция, "изтичането" на хиляда човека едва ли е голям проблем, ососбено за икономика, която не е ориентирана към високите технологии.

    Ако се съпостави с България, тогава нещата стават доста нелицеприятни за шайката, която е на власт у нас последните 30 + 45 г.

  28. 28 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2303 Неутрално

    Повечето нелегални мигранти от Северна Африка са необразовани, без квалификация и годни само за нископлатена работа. Това са тези от лодките. Високообразованите си намират работа и получават легално разрешение за престой в Европа. Те са малък процент от всички мигриращи.
    Освен това правителствата на държавите от Северна Африка отказват реадмисия за заловените нелегални мигранит техни граждани. Затова ЕС трябва да ги притисне, ако е необходимо и със санкции да си вземат нелегалните обратно.

  29. 29 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2303 Неутрално

    До коментар [#22] от "lustmord":

    Да де, но източноазиатците са със съвсем друг манталитет. Това е определящото за просперитета на тези държави.

  30. 30 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3148 Любопитно

    Едно към едно с България. И тук, и там корупция, беззаконие, бедност. Хайде, у нас се оправдават с 45г комунизъм. А там защо? Били са колонии на западноевропейските демокрации! (смях в залата).

  31. 31 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4619 Любопитно

    До коментар [#18] от "Мусаши":

    Те нямат интерес да го правят. Предпочитат тези държави да бъдат слаборазвити, бедни, корумпирани и управлявани от местни диктатори командвани от тях самите.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  32. 32 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4619 Любопитно

    До коментар [#22] от "lustmord":

    Не е без никаква външна помощ. Специално за Южна Корея американците са им помагали да възстановят страната след края на гражданската Корейска война. Но определено най-голям принос за просперитета и успеха на тези две източно азиатски държави е доброто им образование и многото усилия и работа на местните хора и управляващи да изградят силни и развити държави.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  33. 33 Профил на Сенчеста фигура
    Сенчеста фигура
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Значи по манталитет България е като Северна Африка. И там явно има феодали, които искат образовани хора да им бачкат за 0 пари, а в някои случаи те да плащат на феодалите си, че са наети на работа.

    В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
  34. 34 Профил на Black Label
    Black Label
    Рейтинг: 452 Неутрално

    Това с бягането от едно място и отиването на друго си стана естествен процес и е трудно да се спре. Нещо като провинция и София за мащабите на България. Но африканците ако все пак искат качествени хора да останат там, трябва да подобрят условията на живот е. Елементарно е като логика. Друг е въпросът дали може да се случи на практика.

  35. 35 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3692 Неутрално

    " Били са колонии на западноевропейските демокрации! (смях в залата)."
    До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

    Не е смешно, щото сега ние сме такива и знаем какво да очакваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK