Образованите бягат от Северна Африка

Образованите бягат от Северна Африка

© Associated PressВсе повече високо образовани хора от държавите на Магреб напускат родните си места и се отправят към Европа. Това влошава икномическото развитие в тези страни. Как да бъде спряно изтичането на мозъци, пише "Дойче веле".


Цифрите са тревожни. През лятото на 2018 година вътрешният министър на Мароко информира, че година след година над 600 марокански инженери напускат страната. А това е огромно обезкървяване на страната, което силно затруднява инфраструктурното ѝ модернизиране. При това инженерите са само част от обхватното изтичане на мозъци, с което Мароко трябва да се бори. Всяка година 8000 компютърни специалисти също напускат Мароко, както изтъкна президентът на мароканското сдружение за информационни технологии Салва Белкезиз-Каркари.


През последните три години ситуацията се изостри допълнително, казва социоложката от института за африкански изследвания в Рабат Фатима Аит Мадани. "Последните три випуска от инженерния институт са емигрирали. Това са общо 760 инженери", казва тя. През последните години в Мароко се наблюдава една нова тенденция: страната напускат не само студенти и абсолвенти, а и вече утвърдени специалисти. "Те вече работят в Мароко, но се стремят към по-добри условия за живот в Европа и най-вече към по-добри шансове за образованието на децата си", казва експертът в интервю за ДВ.
Подобна е ситуацията и в другите държави от Магреб. От 2011 година насам 10 хил. инженери са напуснали Тунис. Положението се изостри особено след 2015 година, когато мното тунизийци се разделиха с надеждата за подобряване на икономическото положение в страната. Оттогава насам 69 хил. тунизийци се заминали в чужбина, за да търсят работа, казва ръководителката на офиса на международната организация за миграцията в Тунис - Лорена Лиандо. А тази цифра отговаря на 1.7 процента от трудоспособното население на Тунис. Проблемът с изтичането на мозъци е тема и в Алжир. Понастоящем във Франция работят 15 хил. алжирски лекари. Други 4 хил. са подали молби за напускане на страната в обозримо бъдеще. Причините трябва да се търсят в лошото заплащане на лекарите в Алжир и в остарялата държавна здрава система.


Образованите бягат от Северна Африка

© Associated Press


В държавната здравна система на Алжир работят над 50 хил. лекари. Болниците разполагат със солидна леглова база от 150 хил. легла. Но държавната здравна система няма конкуренция от частна система за здравеопазване. Системата е остаряла и неефикасна. Недоволството от лошите трудови условия и мизерното заплащане прогонват все повече добре образовани хора. Студия на ОИСР показва, че през 2010 година 5 млн. добре образовани хора от трите държави на Магреб са работили в чужбина.


План Маршал за Африка


Как може да бъде спряно изтичането на мозъци? Федералното министерство за икономическо сътрудничество дава отговори на този въпрос в своя "План Маршал за Африка". Този план обхваща първоначално икономическа помощ. Чрез този план ще бъдет подкрепяни млади основатели на фирми. Това обаче няма да става само чрез паричен трансфер. Федералното министерство за икономическо развитие разработва с партньорите от банките на място подходящи финансови услуги като кредити, заеми в местна валута и застрахователен риск.


Федералното министерство за икономическо развитие се застъпва и за стабилно енергоснабдяване, от което са зависими най-вече индустриалните предприятия. С оглед на износа трябва да бъде създадена инфраструктура за гарантиране на качеството, за да отговарят произведените стоки на европейските изисквания. Планът Маршал за Африка обаче не се ограничава само до икономическите фактори. Инвестициите в сферата на сигурността, мира и стабилността трябва да допринесат за по-доброто развитие на трудовия пазар. Също както и инвестициите за установяване на демократични стандарти. Прозрачността и борбата срещу корупцията са още една предпоставка за задържането на високо образованите хора в родните им страни, които спешно се нуждаят от тях.


Фотогалерия: Безработни миньори в Мароко канят краля на протестите си >

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK