Нови трасета, насилие, смърт - какво става по Балканския маршрут на мигрантите

Транзитен център в Шид, на границата между Сърбия и Хърватия

© Associated Press

Транзитен център в Шид, на границата между Сърбия и ХърватияЗа мигрантите, които се опитват да се придвижат от Гърция към Централна Европа, става все по-трудно. Сблъсъци с полицията, насилие, смъртни случаи. Какво става по т.нар. Балкански маршрут, обобщава "Дойче веле".


В началото на април гръцката полиция използва сълзотворен газ в близост до Солун, за да попречи на мигрантите да достигнат до границата със Северна Македония. Целта на мигрантите бе Централна и Западна Европа. В социалните мрежи се появиха редици фалшиви новини, според които граничните пунктове към Северна Македония и Албания били отворени.Около 2000 души се поддадоха на тези слухове и се отправиха към Северна Гърция.


След три дена мигрантите се отказаха и се завърнаха в своите приюти. Повечето от 70 хил. мигранти, които се намират в Гърция и в региона на Западните Балкани, искат да продължат пътя си на север. Те обаче се изправени пред много препятствия. Северна Македония и Унгария отдавна издигнаха телени огради по южните си граници. България пък е известна с твърдия си подход към мигрантите. Правозащитни организации и ЕК обвиняват страната в нарушаване на международното право. Всичко това доведе до утвърждаването на алтернативен Балкански маршрут.


Гърция
Изходна точка на този нов маршрут отново е Гърция. По данни на международната агенция за миграцията към ООН в жилищни общежития и мигрантските приюти в Гърция са настанени 60 хил. мигранти. Хуманитарни организации критикуват остро условията в тези приюти по гръцките острови близо до турското крайбрежие. Там няма достатъчно места, а мигрантите нямат достъп до чиста питейна вода и тоалетни.


След сключването на споразумението между ЕС и Турция през 2016 година все по-малко мигранти успяват да достигнат до Гърция през източно Средиземно море. Европейската гранична служба ФРОНТЕКС съобщава, че въпреки това миналата година 34 хил. души са успели да стигнат до Гърция. През тази година техният брой е 5600 души. Вероятно със затоплянето на времето все повече хора ще рискуват опасното преминаване през Средиземно море. През 2018 година по този маршрут загинаха 174 души. А през 2019 година имаше поне десетина смъртни случая. Само в началото на април на остров Родос бяха открити труповете на трима души.


Босна и Херцеговина


Тъй като мигрантите без разрешително за влизане вече не могат да прекрачват границите от Гърция към Северна Македония и от Сърбия към Унгария, възникна алтернативен маршрут през Босна и Херцеговина към Хърватия. В страните от Западните Балкани има 10 хил. мигранти. По данни на международната агенция за миграция към ООН почти 4000 от тях се намират в Босна. Това доказва, че мигрантският маршрут в северна посока се е променил. Босненското правителство очаква още по-голям приток на мигранти, които пресичат страната по пътя си към ЕС.


Босненският министър за сигурността Драган Мектич говори в интервю за агенция "Франс прес" за "ескалация на миграционния проблем". През миналата година ЕС предостави на Босна 9 милиона евро за подслона на мигрантите. Границата между Босна и Хърватия е дълга и преминава през планински местности. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" остро критикува хърватската гранична полиция за подхода ѝ към мигрантите. Те биват незабавно връщани в Босна и нямат достъп до процедура за предоставяне на убежище. "Мнозина описват как са били бити и сплашвани, как са им били откраднати документите и мобилните телефони", четем в публикуван през март доклад. Хърватия по-рано неизменно отхвърляше подобни обвинения.


Албания


На пътя от Гърция към Босна се намира Албания, която е една от най-бедните страни в региона. Всяка година около 20 000 албанци подават молби за убежище в ЕС. Откакто се утвърди алтернативният Балкански маршрут, албанската полиция залавя много повече мигранти без документи. През 2017 година са били заловени 750 мигранти, а през 2018 техният брой е достигнал 3400 души. Не се потвърдиха и информациите от медиите, че в Албания ще бъде изграден приемен лагер за спасени от корабокрушения мигранти в Средиземно море. Вместо това в началото на годината Албания ратифицира споразумение с граничната агенция ФРОНТЕКС, която трябва оказва помощ за задържането на мигранти без документи на албанско-гръцката граница. Подобно споразумение е сключила и Черна гора.


Северна Македония и България


Северномакедонската редакция на ДВ информира, че в мигрантските приюти в страната е спокойно след като Северна Македония затвори границата си с Гърция. По данни на международната агенция за миграцията към ООН в Северна Македония понастоящем се намират 35 мигранти. Твърдият подход на България спрямо мигрантския поток оказва сплашващо въздействие. Между 2015 и 2016 година 20 хил. мигранти са подали молби за предоставяне на убежище в страната. А през 2018 година техният брой е бил само 2500 души, както съобщава Държавната агенция за бежанците.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Гневно

  Ау, разплакахме се пак за клетите мигранти които толкава са нужни на променяща се Европа от християнство към ислям!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на cbd55596436
  cbd55596436
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ау, разплакахме се пак за клетите мигранти които толкава са нужни на променяща се Европа от християнство към ислям!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Кърпичка?

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Весело

  Как са ги наблъскали горките като българските войници едно време на два етажа кревати и в палатка вместо в петзвезден хотел???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 884 Весело

  Е6а8ахме се за оградата, ама ти да видиш какво стана....

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Дневник и Дойче веле продължават с токсичните си наративи как мигрантските потоци са едва ли не някакъв природен, който ние европейците можем само да наблюдаваме и регистрираме, но не и да се противопоставим.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Кръвта е по ръцете на лудата баба и пасмината леви социопати решили да подменят европейската идентичност на континента...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":

  То ако човек приема за чиста монета драсканиците на Дойче Веле...
  Тея надминаха Гьобелс по опити за манипулации.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1754 Весело

  Всяка такава сълзлива статия искрено ме развеселява.

  ""Мнозина описват как са били бити и сплашвани, как са им били откраднати документите..." - е как пък не ви беше срам да публикувате такъв нагъл фейк нюз?!? Някой виждал ли е някой от т.нар. "мигранти" с документи, че да му ги откраднат?!? Иначе явно хърватската полиция явно пипа здраво, което е очаквано и е добре - като разберат, че и от там няма мечета и "вилкомен" и ще спрат да идват въобще.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1754 Весело

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Дойче Веле са една от най-одиозните нео-болшевишки фейк нюз медии. На мен са ми като лакмус - каквото напишат, знам че точно обратното е вярно. Дневник само им пригласят, щото и толкова не могат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Нямат достатъчно питейна вода и тоалетни - понеже в Африка имат. Парите, които се влагат за тях тук, да се вложат в техните страни именно за такава цел.

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Molossian":

  Абсолютно!
  Почти всичко от ДВ е лъжа, особено статистиката!
  Цифрите са много по- ужасяващи.
  Те съобщават само официалните данни от Фронтекс.
  В действителност само през България по времето на меркелистите Станишев и Борисов са ТРАНСПОРТИРАНИ поне 180000 мигранти.

 12. 12 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Molossian":Абсолютно!Почти всичко от ДВ е лъжа, особено статистиката!Цифрите са много по- ужасяващи.Те съобщават само официалните данни от Фронтекс.В действителност само през България по времето на меркелистите Станишев и Борисов са ТРАНСПОРТИРАНИ поне 180000 мигранти.
  —цитат от коментар 11 на faeton.


  3 милиона, какви 180000? Направо ги сложи 5.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Това е инвазия.В размери невиждани от Великото преселение на народите.Но дори и тогава преселващите са били в пъти по-малко.Инвазия, която ще сложи край на европейската цивилизация.Щото тия не идват,за да възприемат европейските ценности, култура и манталитет.Нито да станат част от европейците.Искат да си живеят по своите правила.И като станат мнозинство да ги наложат на всички европейци .

 14. 14 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Да си стоят в страните като е толкова страшен Балканския маршрут.

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Затова е добре имигрантите да забравят този маршрут - така няма да имат и проблеми.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  За мене Гардиън е по-по-най от Дойче веле - последните от време на време пускат по някоя критика към ислямските сатрапии в БИ, каквито в Гардиън, Франция прес или фейк медиите отвъд океана никога няма да срешнеш.

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Цялата история на човечеството е доказала, че различията раждат конфликти. С нахлуването на милиони варвари вярващи, че със сила трябва да наложат исляма на неверниците (в противен случай - смърт), то гражданската война в Европа е неизбежна.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 18 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Нови трасета, насилие, смърт - какво става по Балканския маршрут на мигрантите.
  ------------
  Стига ревахте бе, това сегашното насилие ли е!?. Едно време какви баталии ставаха по трасето... Помните ли Великото преселение на народите?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 19. 19 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":То ако човек приема за чиста монета драсканиците на Дойче Веле...Тея надминаха Гьобелс по опити за манипулации.
  —цитат от коментар 7 на Molossian


  Туй вярно, но се чудя, от дневник поради що ги препечватват непрекъснато. Връзката им на идеологическа основа ли е или на финансова.
  ПП
  Аз залагам и на двете.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 20. 20 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  За съжаление е така. Въпросът е, че в Европа няма воля това варварско нашествие да бъде спряно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 21. 21 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Твърдият подход на България спрямо мигрантския поток оказва сплашващо въздействие.
  ----
  Само така! Твърдо, твърдо и пак твърдо! Никакви социални помощи за нелегалните емигрантите, никакви привилегии, никакви квоти. Твърди да сме до последно, па те ако ще и да се на*ат от страх.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#10] от "waterfall":

  "Нямат достатъчно питейна вода и тоалетни - понеже в Африка имат. Парите, които се влагат за тях тук, да се вложат в техните страни именно за такава цел."
  ===========
  А в Европа бяха построени с братска африканска помощ?
  Всяко евро, пратено там, ги насърчава да се размножават и напират насам.

  Еретик
 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":За съжаление е така. Въпросът е, че в Европа няма воля това варварско нашествие да бъде спряно.
  —цитат от коментар 20 на andreas_hofer


  Не само няма воля,но и насърчава този процес.В ход са идеите на австрийския политик Калегри,който е искал да насели Европа с негри и азиатци и да създаде смесено население като така заличи европейската раса и цивилизация.И кой е носител на наградата Калегри-ами същата фрау ,която покани имигрантите в Германия.Никога не съм бил привърженик на теорията на конспирацията,но тази инвазия в последните години не е случайна и активно се подпомага от НПО .А и от политици.

 24. 24 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Да, изходът е на първо място да им плащат за намаляване на раждаемостта.

 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "mls35596647":

  Борисов и Станишев си признаха бе, мозък !

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Ау, разплакахме се пак за клетите мигранти които толкава са нужни на променяща се Европа от християнство към ислям!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Въобще не ми пука от разни сърцераздирателни статийки за мигрантите! Никой не ги е канил, никой и не ги ще!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#23:"Мусаши"][/quote]

  Да изборим меркелистите у нас- БСП- Станишев , ГЕРБ и най- ортодоксалните - ДСБ.

 28. 28 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Още повече пожари и вандализъм срещу църкви ще има значи.

  Една прогноза - след 5-10 години на власт ще е тази партия, която затвори границите.
  Дори и да е ултра крайна и недемократична за съжаление.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Тези 60 х. едва ли са проблем за Европа. Проблем е, че пуснат ли тях, ще дойдат още и още, край няма да има.

 30. 30 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Любопитно ми е, какво става с тези десетки хиляди по палатките. До кога така ще си лежат по гръб?! Какво следва за тях, и ако получат отказ за прием, дали ги отпраща някой обратно?! И как технически се случва това. Дали изобщо се случва?!

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  "За мигрантите, които се опитват да се придвижат от Гърция към Централна Европа, става все по-трудно."

  За мигрантите не зная, но за трафикантите на хора стане зле - не само ще останат без грантове и ще трябва да връщат пари, ами ще требе да се бръкнат в джобовете за да върнат излъганите от тях хора по домовете им, в цъфтящата прясно внесена демокрация (Афганистан, Ирак, Либия, Сомалия, Йемен).
  Ако пък султанът на Бруней ги побара DWилите, остават без езици, ни на омраза, ни на любов, сал заради едната лъжа.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#19] от "clarkv622":

  "Туй вярно, но се чудя, от дневник поради що ги препечатват непрекъснато. Връзката им на идеологическа основа ли е или на финансова."

  Връзката е напълно пазарно свободна. Но парите са на "идеологическа основа" - печатат се в едни федерален резерв като фейк новини, по много и редовно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK