Две световни войни, реновации, мръсен въздух: какво е преживяла "Нотр Дам"

Две световни войни, реновации, мръсен въздух: какво е преживяла "Нотр Дам"

© Charles Platiau, Reuters"В "Парижката света Богородица" е слято, размесено и съчетано всичко — романското абатство, философската църква, готическото и саксонското изкуство, тежкият кръгъл стълб, който напомня Грегоар VII, символиката на херметиците, с която Никола Фламел се явява предшественик на Лютер, папското единство, схизмата, "Сен Жермен де Пре" и "Сен Жак дьо ла Бушри".


Тази централна църква прародителка е нещо като химера: тя е заела от един храм главата, от друг - крайниците, от трети - тялото, и тъй има нещо общо с всички" - това пише Виктор Юго в едноименния си роман (в превода на Лилия Сталева, качен в "Читанка"). Още през 1831 г. писателят се опитва да припомни на сънародниците си значението на катедралата и да посочи в каква опасност е тя, макар да отбелязва, че за нея по-опасни са модерните архитектурни промени, отколкото времето и околната среда.


Пожарът, който унищожи голяма част от покрива на "Нотр Дам" снощи, стресна и натъжи както парижани, така и цяла Европа. Но катедралата е преживяла и други бедствия в близо деветвековната си история.
Тя е построена на място, където преди е имало храм, посветен на Юпитер, а с навлизането на християнството във Франция там са били построени един след друг четири църкви. През 1160 г. архиепископът на Париж Морис дьо Сюлли да реши да построи по-голям храм в готически стил.


Дизайнът на сградата се дължи предимно на него, той е събрал и парите за построяването ѝ, лично е избрал иконописците и изобразените сцени, разказва сп. "Тайм". По онова време "Нотр Дам" е била най-високата катедрала в света с новия си за архитектурата оребрен свод, за който Сюлли е вярвал, че може да издържи тежестта на сградата; един от строителите му пък създава първите подпорни арки.


От архитектурна гледна точка тя наистина "съдейства за революцията, която наричаме готическа архитектура", коментира експертът по сградата Стивън Мъри, който е преподавател по история на средновековното изкуство в Колумбийския университет.


Кралят на Франция (Луи Седми) е искал да построи великолепна катедрала, която да покаже, че Париж е политическата и икономическа столица", обяснява Лорен Фери, куратор в Корнелския университет и бивш куратор на Френския национален архив. "Тогава съюзът между църквата и държавата е бил силен, както и идеята, че Франция е първа сред християнските държави, така че най-голямата и най-великолепна катедрала трябва да бъде в Париж. В следващите векове страната посреща и изпраща лидерите си там. Наполеон Първи е бил коронован за император в нея през 1804 г. Папа Пий Десети обявил Жана Д’Арк за блажена там през 1909 г. Там се провеждат и заупокойните служби на френските президенти, сред които Шарл дьо Гол и Франсоа Митеран.


Фотогалерия: "Нотр Дам" в пламъци >


А снощният пожар не е първият път, в който катедралата е пострадала тежко. През XVI в. хугенотите разрушават някои от статуите, които намират за идолопоклоннически. Луи XIV и Луи XV изменят много неща, за да приведат катедралата в унисон с по-класическия стил на периода – мозаечните стъкла от XII и XIII век се заменят с прозрачни такива, за да влиза повече светлина; мястото на хора се изгражда отново с мрамор.


През 1793 г. по време на Френската революция антироялисти са премахнали и обезглавили статуи на библейски крале, за които смятали, че изобразяват френски монарси. През 1977 г. археолози ги открили и възстановили.


Изгорелият покрив е оригиналният такъв, построен от 5000 дъба. Средновековната кула стрела, която се срути вчера, е била премахната през 1786 г., защото е била нестабилна, и построена отново през 60-те години на 19-ти век по дизайн на Южен-Еманюел Виоле-ле-Дюк, който създавал и модела за статуята на свети Тома, смятан за закрилник на архитектурата. "Сега оплакваме тази част от кулата, но когато е била добавена към вече съществуващата катедрала, това е било много противоречиво решение", отбелязва Фери. Известните гаргойли са добавени по същото време.


"Нотр Дам" преживява и двете световни войни и камбаните ѝ оповестяват края на Първата и освобождението на Париж през 1944 г.


Възстановяването ѝ щеше да бъде трудно, дори без пожара – тя вече е била в опасност от други увреждания. Каменната зидария от външната страна е пострадала в последните два века заради замърсяването на въздуха в Париж, което е ускорило ерозията на декорацията и е обезцветило камъка. До края на 80-те години няколко гаргойли и кулички са паднали или са били прекалено нестабилни, за да бъдат оставени в сградата.


През 1991 г. започва огромна реновация, която заменя по-голямата част от екстериора, макар да опазва оригиналните архитектурни елементи. На покрива се слага дискретна система от електрически кабели, за да гони гълъбите, западната фасада е почистена и реставрирана за посрещането на Нова година през декември 1999 г.
Четирите камбани от XIX век на северните кули са били разтопени и превърнати в нови бронзови камбани през 2013 г., за да се отпразнува 850-ият "рожден ден" на катедралата. Дизайнът им е направен по подобие на оригиналните камбани от XVII век.


Въпреки ремонтите състоянието на "Нотр Дам" продължава да се влошава и в последните години правителството предложи нова програма за реновация на стойност около 100 млн. евро. Последният ремонт на стойност 6 млн. започна миналата пролет и, за щастие, медните статуи на покрива бяха премахнати дни преди унищожителния пожар снощи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не е добро положението с арките - върху тях се е разляло разтопеното олово от покрива. С температура 1000 градуса С (всъщност, оловото се топи при + 327.5 градуса С, но при такъв пожар се развива в пъти по-висока температура). В тази ситуация, оловото, както се видя на снимки, се е свлякло в нишите на арките, т.е. точно там, където се събират основните ребра. И камъкът пясъчник там, несъмнено се е презакалил и са се появили малки пукнатини. Арките и ребрата ще трябва да се преправят задължително.
  Но ако те сега устоят не се сринат навътре - дай боже! - тогава това ще означава, че майсторите на готиката не са били просто брилянтни, а супер-брилянтни конструктори, които са разпределили натоварването по усет и опит по такъв начин, че никъде не е имало претоварване!
  Нека днешните реставратори бъдат на нивото на старинните майстори!
  Успех, Париж, стискаме палци, Франция!

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вече са събрани близо 500 000 000 евро за въстановяването на катедралата http://fortune.com/2019/04/16/notre-dame-cathedral-fire-donation-rebuild/

  Това е Франция и нейният национално отговорен капитал. Затова Франция е и ще бъде велика сила.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Тази катедрала е преживяла какви ли не превратности и тежки времена, но не съм сигурен, че успее да устои на човешкия фактор.
  Още след първите новини за пожара се появиха едни твари, които вече виняха мюсюлманите, бежанците, различните.В същото време, други, убеждаваха че това е чужда храм, не е православен и да страдаш заради него е предателство.Появиха се и откровени идиоти, които видяха конспирация, защото как можело от един пожар да падне кула и цяла покрив.И всички тези се смятат за хора!!!!
  Векове е била там тази катедрала, но за миг може да изчезне.

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Няма съмнение, че Франция ще върне предишния блясък на този неин символ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/yaloviya-opit-na-velislava-dareva-da-onevini-komunistite-i-moskva-za-karvaviya-atentat-v-sveta-nedelyahttps ://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/yaloviya-opit-na-velislava-dareva-da-onevini-komunistite-i-moskva-za-karvaviya-atentat-v-sveta-nedelya

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 848 Неутрално

  При всички положения реставрацията ще е много сложна технически. Не става дума за декоративната част, която също си е предизвикателство сама по себе си, а чисто конструктивно: много от материалите така или иначе бяха вече износени от времето, а след този пожар положението става направо критично. Искрено желая успех на възстановителите, задачата е с най-висока трудност, но паметникът е такъв, че са задължени да успеят!

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това, което са снимали, нали се сещате какво е ?!
  Най-неподходящото, освен ако е алюзия за виновника ...

 8. 8 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Френските интелектуалци осъзнават каква социална роля имат за обществото си и не закъсняха да дарят средства за бъдещото възстановяване на катедралата. А то ще се случи, защото Франция и французите са хора с усет към красивото, към културата и никой в момента не гледа на това дали това е един храм. За Франция и французите това е символ, а символите се строят отново и отново, защото са душата на една нация. Технически няма да е лесна задачата, но съм твърдо убеден, че те могат да се справят с нея по превъзходен начин, за разлика от други нации и народи, които едни плочки по улицата не могат да наредят правилно и без да са грозни и криви... Макар и да изглежда малко грубо - дори този пожар ще позволи да се направи цялостна реконструкция на катедралата, която наистина беше доста пострадала от времето и въздействието на хората... Пожелавам си да се случи скоро и да имаме възможност да се насладим на тази красота на човешкия гений отново.

 9. 9 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "Капабланка":

  ...към човешкия фактор да не забравим да добавим и ерозията на времето (а това са, нито повече, нито по-малко - всички нрави, обичаи, традиции, човешки потоци в една или друга посока, всички национални новини, а трагедиите, кошмарите и ужасите от доста време вече са водещи медийни и "национални" тв-новини, защото ... от това се интересуват "хората по света" - ето ти "човешки фактор", и т.н. и т.н., или както са казали навремето римляните "всичко тече, всичко се променя").

 10. 10 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Вече са събрани близо 500 000 000 евро за въстановяването на катедралата http://fortune.com/2019/04/16/notre-dame-cathedral-fire-donation-rebuild/ Това е Франция и нейният национално отговорен капитал. Затова Франция е и ще бъде велика сила.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  жълтите жилетки са по-добро отражение на положението във Франция.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  До коментар [#7] от "balgariez":

  Това са гаргойли (преливниците за събраната вода) . Формата им е такава за да предпазват светия дом от зли сили :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Натъжени. Това е най-точната дума за усещанета на европейците.

  подпис
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пешката":

  Жълтите жилетки са шепа лумпени.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Това е символика. Катедралата, преживяла израстването и величието на Франция във всички аспекти, изгоря. Под напора на мюсюлманите, негрите и всички видове цигани размножаващи се като хлебарки, Франция ще рухне като Нотр Дам.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 15. 15 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  За пръв път видях катедралата във филма “Парижката Света Богородица“ , но ме впечатли Квазимодо (Куин ) и любовта му към Есмералда. После прочетох романа и почти 30 години по-късно влязох в нея. Признавам, силно ме разтревожиха първите съобщения за пожара, а сега със съжаление наблюдавам резултатите от него. Но не се съмнявам - французите ще направят всичко необходимо, за да възстановят един от най-значимите символи на Париж!

  Малинчо
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  В музея на Нотр Дам като експонат е бил съхраняван Трънния венец на Христос, и за щастие се е запазил. Разбира може да се спори дали е автентичен, но истината е, че френският крал е заплатил на времето си умопомрачителна сума за него на константинополския император - сума надвишаваща бюджета за строителството на Сен-Шапел (на около 300 м от Нотр Дам), където първоначално е бил съхраняван.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално
 18. 18 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нашият Помпиер се изцепи здравата, щял да изпраща живописци и иконописци..., пълен идиот!

  Дедо Крум
 19. 19 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Е, този пожар не го преживя. Дано изградят катедралата наново в оригинал.

 20. 20 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  До коментар [#9] от "dr.web":

  Не “римляните“, а Хераклит - “Всичко тече, всичко се променя и се покои на място“, ако не ме лъже паметта е твърдението му. То е израз или най-малкото предтеча на диалектичното отражение на света, но за Хераклит (“Тъмния“) си е основа на философското мислене. Та какви ти римляни. А за Нотр Дам дьо Пари - жалко!

  Малинчо
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Вече са събрани над 500 млн. евро. Каквото е нужно и възможно , ще се направи.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лошо...
  Задава се келепир реставрация.

  Един пожарникар от Америка предлагаше да изсипят танкери с вода върху Парижката катедрала Нортр Дам (от 12 век A.D.) с цел превантивно спасение...

  Друг пожарникар, источно Европейски, предлага пари и реставратори
  с опит в опазване на МОЧА (антикултов паметник от 20 век)
  и ремонт на Графа Игнатиев (култ от 19ти).

  Мобилизиран е Лидерът на управляващата партия Граждани за Европейско Развитие на България, елит от гр. Стара Загора, международния културен парламентьор апартментчик Рашидов Пропъртис и по предположение Стоянка Мутафова...
  пардон, столичная учительница па русскаму Юрданака Фандъкина:

  https://www.mediapool.bg/borisov-predlozhi-pari-i-restavratori-za-vazstanovyavaneto-na-notr-dam-news292262.html

 23. 23 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#20] от "Малинчо Паков":

  И не остава на едно и също място.

 24. 24 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мизийски":Франция ще рухне като Нотр Дам.

  Ей го и Нострадамус с накапания с лютеница потник.

 25. 25 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Както се вижда и от снимката - още една дяволска катедрала.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 26. 26 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Както се вижда и от снимката - още една дяволска катедрала.
  —цитат от коментар 25 на qwerty 500


  ... абе вас, с мумиите, си ви знаеме!... наследници сте на фараоните и това е то...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Това е символика. Катедралата, преживяла израстването и величието на Франция във всички аспекти, изгоря. Под напора на мюсюлманите, негрите и всички видове цигани размножаващи се като хлебарки, Франция ще рухне като Нотр Дам.
  —цитат от коментар 14 на Мизийски


  Вещаеш бедствия - съвсем по християнски, нали?
  Аман от празни религиозни кратуни!

 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#10] от "Пешката":Жълтите жилетки са шепа лумпени.
  —цитат от коментар 13 на EU defender


  Това ще ти го припомня по нататък...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До 28:"Пешката"...Това ще ти го припомня по нататък..."
  2 шепи лумпени

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  ... Това е Франция и нейният национално отговорен капитал. Затова Франция е и ще бъде велика сила....
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Ако се позамислим относно нашите назначени капиталисти дали наистина те са собственици на капитала, или просто управители (икономи)?
  И домуза, и Пеевски, и Доган?
  И дали истинският собственик не е някъде на Северо-Изток?

 31. 31 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Весело

  До 28:"Пешката"...Това ще ти го припомня по нататък..."2 шепи лумпени
  —цитат от коментар 29 на shumkar


  един файтон лумпени =)

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK