Скандинавците държат да запазят социалния си модел, показаха финландските избори

Председателят на финландската социалдемократическа партия Анти Рине

© Lehtikuva, Reuters

Председателят на финландската социалдемократическа партия Анти РинеГласоподавателите в цяла Скандинавия искат от политиците да гарантират запазването на техния грижливо пазен и общодостъпен социален модел, но изборите във Финландия, произведени в неделя, показват как заради твърде високите разходи и засилването на национализма на политическите партии им е трудно да го осигурят.


Финландските социалдемократи, изиграли значителна роля за развитието на обществените услуги след Втората световна война, спечелиха изборите за пръв път от две десетилетия, възползвайки се от растящото усещане за несигурност сред избирателите след години на строги икономии. Победата им обаче беше ограничена от силното представяне на антиимигрантската националистическа партия "Финландците", класирала се със 17.5 процента от гласовете непосредствено след получилата 17.7 на сто Финландска социалдемократическа партия, показаха окончателните резултати.


Разделянето на гласовете подчертава фрагментирането на политиката във Финландия и другаде в Скандинавия, където популистки партии стават част от мейнстрийма, както и разногласията по въпроса как да се справят с повишаващите се разходи за здравеопазване и други социални придобивки.
Финландската левица твърди, че рязкото увеличаване на данъците е неизбежно във време, когато разходите за здравеопазване растат и хората живеят по-дълго. Много гласоподаватели във Финландия са съгласни с това, макар че това е държава с едни от най-високите данъчни ставки в света.


Националистите, яхнали обхваналите целия континент настроения срещу миграцията през отворените граници на Европейския съюз, казват, че спирането на притока на чужденци може да облекчи натиска върху услугите.
Това е червена линия за лидера на социалдемократите Анти Рине, 56-годишен бивш профсъюзен шеф, който има само една възможност - да търси коалиционни партньори сред десноцентристките групи, които са за реформиране на социалните грижи, за да се намалят разходите.


"Нашите ценности са твърде различни в момента", каза вчера Рине по частния телевизионен канал MTV, имайки предвид лидера на "Финландците" Юси Хала-ахо. През 2012 г. крайнодесният Хала-ахо беше глобен за коментари в блог, в които направи връзка между исляма и педофилията и сомалийците и кражбите. "Чел съм блога ви", каза Рине.


Във Финландия, която има проблем - едно от най-бързо застаряващото население, се очаква тази година държавният дълг да спадне до рамките, зададени от ЕС, след като досегашното десноцентристко правителство на премиера Юха Сипиле взе строги мерки за икономии.


Но разходите на социални и здравни грижи се очаква през 2035 г. да скочат до 26.5 милиарда евро годишно (30 милиарда долара) от 18.7 милиарда през 2018 г. Това ще повиши дела на тези разходи в БВП на 9.6 процента през 2035 г. от сегашните 7.9 на сто.


На карта са поставени много услуги, които сега са почти безплатни, като всеобщо здравеопазване, държавните пенсии и домашните посещения на медицински сестри за възрастните хора.


През изминалите десетилетия държавата беше дори още по-щедра, когато отстъпките в цените на лекарствата бяха по-големи, а държавата плащаше за бавачки, които да помагат при отглеждането на децата, докато друго дете от семейството е лекувано в болница.


"Рине обеща да повиши най-ниските държавни пенсии, частично финансирани от по-високите данъци върху потреблението и капиталовите печалби", посочи "Кепитъл икономикс" в свое изследване.
"Очакваме тези планове "да се разводнят" под влияние на реалността на коалиционната политика."


Маневри за запазване на адекватността


В Дания допитванията до общественото мнение преди изборите, които трябва да се произведат не по-късно от юни, предричат победа за опозиционни партии начело със социалдемократите, които призовават за частично съкращаване на социалните разходи.


Датската левица възприе някои от антиимигрантските уклони на националистическата Датска народна партия, като социалдемократическата лидерка Мете Фредериксен каза, че това е част от усилията партията да не се откъсва от действителността.


Датските социалдемократи, които са на първо място с около 28 процента одобрение, подкрепиха прокарания през 2016 г. "законопроект за бижутата", позволяващ на полицията да конфискува ценности на бежанци, за да се помогне да се покриват разходите за тях, както и други мерки.


Датската народна партия сега има подкрепа от 14 процента - спад от 21 на сто, които имаше през 2015 г.
Макар "законопроектът за бижутата" сам по себе си да не осигури на социалдемократите преднина в допитванията, той придаде нюанс на позицията им за имиграцията и им върна някои избиратели, които бяха започнали да подкрепят популистите.


В Швеция левият лидер Стефан Льовен беше изправен пред сходна дилема. Единственият начин да запази властта след септемврийските избори, завършили без категоричен победител, беше обединение с ориентираните към реформи либерални партии, които, както и неговите социалдемократи, отбягват подчертано националистическите "Шведски демократи".


Цената беше обещание за поредица от до голяма степен десни реформи, включително намаляване на данъците за хората с най-високи доходи и отказ от плановете за ограничаване на приватизирането на услугите, което ужаси много редови социалдемократи.


Мащабите на проблемите с финансирането на социалния модел в Скандинавия варират.


В Швеция, държавата с най-голямо население в региона, публичните финанси са в относително добро състояние, а държавният дълг е най-ниският от края на 70-те години.


Но правителствата са задължени да се придържат към нивата на бюджетния излишък, въведени след банковата криза в началото на 90-те години, което означава, че всяко увеличаване на разходите в момент, когато поколението на "бейби бума" навлиза в пенсионна възраст, трябва да е осигурено чрез средства, които не са за сметка на увеличаване на дефицита./ БТА

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Какво заблуждаващо заглавие само! Болшевиките спечелили с има- няма половин процент повече от вторите, но това доказвало, че обществото желаело социалилизма?!?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Това няма как да стане в общество с 20% полуграмотни мигранти, дето усвояват 80% от социалните плащания.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Популизма взима своите жертви навсякъде, защото много от хората, особено от тези които са с по-ниско обрзование си представят само един модел - вземи от богатите и раздай на бедните. Всъщност от край време, от Френската революция, та до днес, чрез раздухване на якобински настроения, леви и самонарекли се националисти, играят на тази жичка и периодично печелят.
  Като се оплескат нещата хората избират десни, които да нормализират положението, докато се забрави какво се е случвало и кръга се завърта.

 4. 4 Профил на Дон Балон
  Дон Балон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Популизма взима своите жертви навсякъде, защото много от хората, особено от тези които са с по-ниско обрзование си представят само един модел - вземи от богатите и раздай на бедните. Всъщност от край време, от Френската революция, та до днес, чрез раздухване на якобински настроения, леви и самонарекли се националисти, играят на тази жичка и периодично печелят.Като се оплескат нещата хората избират десни, които да нормализират положението, докато се забрави какво се е случвало и кръга се завърта.
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51


  Ъхъ. Като Хитлер и Мясолини, които напълно оправиха нещата.

  Аз съм the best прос голфър айляк
 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Първа част

  В своята книга-проучване ,,Седемте култури на капитализма” (,,The Seven Cultures of Capitalism”), издадена през деветдесет и трета година, двама изследователи* изтъкват, че изходната култура, базирана върху единствена по рода си система от подсъзнателни вярвания, е най-важната детерминанта на ценности. Общоприетата съвкупност от материални и духовни предпочитания представлява здравия фундамент на националната идентичност. Първоизточникът на икономическа сила и слабост.

  * Чарлз Хемпдън-Търнър, по онова време постоянен лектор във Факултета по мениджмънт в Кембридж и гостуващ лектор в университета ,,Еразмус” в Ротердам, и Алфонс Тромпенаарс, тогава изпълнителен директор на Центъра за международни бизнес проучвания в Холандия. И двамата са известни експерти по международен мениджмънт, дълги години консултирали Motorola, Apple Computer, Advanced Micro Divices, Chlorox, Analog Divices, British Petroleum, TRW, Estman Kodak, Royal Dutch/Shell.

 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Втора част

  За близо хиляда триста и четиридесет годишното си историческо съществуване България два пъти се озовава в сянката на азиатска деспотия. Веднъж подир гибелта на средновековната българска държава в края на XIV-ти век. Втори път след разтурянето на Третото българско царство в средата на миналия. По един и същ начин е нарушено естественото национално развитие: избити, прокудени и обезличени са по-издигнатите хора, пресечени са органичните връзки с Европа, наложени са чужди закони и порядки.
  И в двете империи завоевателки - османската и съветската - господстващите народи изповядват едно и също жизнено кредо: ,,Ние принадлежим на върховния повелител и ще дадем животите си, щом той рече”. И двата властващи етноса възприемат съществуването си като телеологично движение, започващо от божествено озарение в главата на месия и продължаващо към свръх-грандиозна цел, завършваща историята. Юнашко завоюване на Европа, че и на света. Хилиастично ощастливяване на целокупното човечество.
  Българските мечти произлизат от земна жизнена философия: ,,Аз искам да живея и работя за благото на семейството ми и за моя собствена полза. Да спазвам установените закони. И те да бъдат еднакви за всички”. Важни са децата, имота и работата. Във всички епохи, за хубаво или лошо, твърдоглавите българи са имали лично гледище по отношение на идеите, собствено мнение за събитията и индивидуален подход към хората.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  И във Финландия ли си живял?

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Весело

  До коментар [#1] от "С Стоянов":

  "Какво заблуждаващо заглавие само! Болшевиките спечелили с има- няма половин процент повече от вторите, но това доказвало, че обществото желаело социалилизма?!?"
  +++++++++++++
  И за първи път от 20 години, но запазвали модела.

  Еретик
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Какво заблуждаващо заглавие само! Болшевиките спечелили с има- няма половин процент повече от вторите, но това доказвало, че обществото желаело социалилизма?!?
  —цитат от коментар 1 на С Стоянов


  При това много е вероятно на съставена съвсем наскоро антиимигрантската националистическа партия "Финландците" да се възложи да състави правителство , ако "болшевиките" не успеят , защото те сами не могат, а трябва да се съюзяват с десни партии. В случая в много по-голяма степен успехът е на вторите , а не на първите.

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Така е, като станат много маймуни на клона, почва преосмисляне. За Дания и Швеция какви неща съм чел в едни издания на БТА от 90-те. Положителни, меко казано, защото тогава обърнахме внимание на географията и обществата извън нас.

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Позната картинка във Финландия- спечелилите неомарксисти от ляво ще се обединят с изгубилите неомарксисти от " дясно " , за да запазят кокала и да продължат с пагубната си политика!

  Меркелица го въведе този номер, развращаващ политиката- обединение на ХДС/ ХСС със СДП !
  Нашият Борисов веднага възприе челния опит и видяхме коалициите орел- рак - и щука!

 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Що се отнася до Швеция и Норвегия, там нещата са изтървани!

  Единствено Дания държи.

 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Весело

  "обхваналите целия континент настроения срещу миграцията през отворените граници на Европейския съюз"
  И никой от властващите (не управляващи) не се сеща, че след като все по-голяма част от населението има определени виждания по темата, може би е време за някаква промяна. Държат си на своето, затворили са си очите и след поредните избори само реват тъпотии като "популизмът взима своите жертви"...

  Апропо, Юси Хала-ахо е наш човек. Изследовател и учител по старобългарски е, като даже защитава докторска дисертация по темата: https://slavistik-portal.de/en/datenpool/slavistik-guide-db.html?data=698

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Скоро Дядо Коледа влиза в пенсионна възраст , а и елените остаряха и няма кой да тегли впряга !

  Южния добитък е изнежен и си чака зоба на топло в яслата ...

 15. 15 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 407 Весело

  всичко добре, само дето Финландия не е скандинавска държава ... Дневник, сър :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 16. 16 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 966 Весело

  До коментар [#13] от "Darulio":

  Щом е хала, няма начин да не е наш човек.

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Дивия капитализъм създава условия за изява на отделния човек, създава и конкурентни продукти. Но не дай Боже човек да остане зад борда, това е хубавото на социалните държави, дават спокойствие и сигурност.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  То убаво, ама за тая работа пара требе. :)

 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Сомалийците и афганите харесват това!

 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Practic":

  " Общоприетата съвкупност от материални и духовни предпочитания представлява здравия фундамент на националната идентичност. Първоизточникът на икономическа сила и слабост. "

  Точно това искат да разрушат ляво- толерастите !
  Националните държави са техен главен враг .

 21. 21 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#4] от "ris41596301":

  В икономическо отношение Хитлер е направил много за Германия и това е една от причините за огромната му подкрепа сред германците ....

 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Любопитно

  "всяко увеличаване на разходите в момент, когато поколението на "бейби бума" навлиза в пенсионна възраст, трябва да е осигурено чрез средства, които не са за сметка на увеличаване на дефицита."

  Това просто означава големи проблеми пред пенсионните системи в бъдеще.

 23. 23 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2529 Весело

  [quote#4:"ris41596301"][/quote]

  Кой пък ти е казал че хитлер е десен? Национал социалиат десен?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 24. 24 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2529 Весело

  [quote#4:"ris41596301"][/quote]

  Кой пък ти е казал че хитлер е десен? Национал социалиат десен?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#24] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Е то и мусолини също си е социалист ....

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Скандинавците за сетен път ме убедиха, че култура не се създава от днес за утре. Трябват й хилядолетия. И когато римската империя е била във възход, те са ходили по дърввтата. Личи си. Днес са с детските с градини Егалия, дето забраниха ТЯ и ТОЙ, ама като нямат среден род, измислиха си нова дума hen, затриха всички детски книжки на Астрид Линдгрен, Андерсен, братя Грим и ги замениха с книжки за жирафчета с родители зебра и крокодил, оджендериха се, харесвах ги като приятни северни хора, след тези изцепки се отвратих от тях, е, сега какъвто и модел да представят, просто не го чета! Снех им доверието си!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Балами, като искат да хрантутят цялата измет по света дето се натиска
  ходи във Германия и Скандинавия.Заради такива либерастки малоумници ни
  налази цялата мързелива сган от цял свят !!!

 28. 28 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  И скандинавците са обикновени хора.Нищо особено или повече от другите.А норвежците имат толкова много трески за дялане,че чак ми става жал за тях.Но,кой на каквото си постеле,на това ще лежи.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#28] от "sandman":
  Добри хора са. Незлобливи. Но нямат култура. Затова толкова лесно ги работят. И точно в Норвегия е абсурсът, наречен барневарн. Родителският ад, дето за едно шляпване по дупето могат да ти отнемат дете. Я пробвай да го прокараш в Италия! На барикадите ще излязат! Е, поне така беше, ако и тях не са ги унифицирали.

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  Като тръгнах за Норвегия,имах много големи очаквания от "легендите" за скандинавия.Нищо общо.Първите месеци бях в културен шок.Все пак пристигах от Белгия,където работих малко над 2г.Е,вече съм уседнал тук,не съм шокиран,но не съм и очарован.Не мога в един пост да разкажа всичко ,няма как.Но,поне наистина се ПРАВЯТ,че не ти гледат в паницата.Иначе са адски любопитни,обаче никга няма да го покажат и да си признаят.Трабват ти няколко години,за да започнат леееекичко да те допускат до себе си.За приятелство не става изобщо дума.Те не могат един с друг да са приятели.Понакога ми е тъжно за тях.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 31. 31 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#30] от "sandman":

  Нещо много взе да ми бяга "я"-то.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "sandman":

  Оставяй пауза след препинателните знаци, че не се чете !

 33. 33 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#32] от "faeton.":

  ОК

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#30] от "sandman":
  Първият ми контакт с норвежци беше в Дрезден. Там учих. Заработвах си допълнително като преводачка. Имаше едно предприятие, Планета. Печатни машини. Като продадат машина, влиза и курс за обучение на операторите. Своге бяха купили такава да си печатат опаковките на бонбоните. Аз имах едно момче да му превеждам. И много ми завиждаха. Всички имаха повече. А норвежката преводачка имаше цяла група. Жива я ожалихме. В крайна сметка тя имаше най-малко работа. Първото, което норвежците поискаха, беше списък на кръчмите в Дрезден. Евтин алкохол. Сутрин идваха зелени от махмурлук и не ги допускаха до машините. Опасно, имаха големи въртящи се валци. И тяхната преводачка излезе най-късметлийка. Нямаше никаква работа. Това ми беше първия културен шок! С годините последваха и други.

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#30] от "sandman":

  Бягай до де е време. Има толкова други и хубави места по света.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#35] от "DDR":

  Не се оплаквам! На мен ми харесва.Тишина, спокойствие, няма стрес.И освен това, имам джентълменско споразумение, че ще се пенсионирам във тази фирма. Може би още около 10 - на години макс.Уважаван съм на работното си място.Е да, няма кой знае какъв социален живот, но си имам хобита, фотография и колоездене.Зимата малко не става с колоезденето, но пък дълги разходки компенсират.Но признавам, не всеки е луд.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#36] от "sandman":
  Хехе, ти си май потомствен оптимист, ако вярваш, че пенсия е нещо надеждно и сигурно и можеш да му разчиташ да ти осигури достоен живот на старини.

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#37] от "султана глаушева":

  Нямам очаквания. Просто си мисля, че мога да изкарам още толкова. После ще видим.И все пак норвежците не са си разорили пенсионната система. С норвежка пенсия, някъде из по -скромните европейски държави не е лош вариянт.Ако съм жив.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#15] от "KLINGON":

  малко е спорен въпросът с финландия, тя е била векове наред част от швеция и затова някои я включват

 40. 40 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1012 Весело

  До утре1Ще се хоризонтирам,че трябва да работя.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 41. 41 Профил на viv
  viv
  Рейтинг: 8 Любопитно

  При това много е вероятно на съставена съвсем наскоро антиимигрантската националистическа партия "Финландците"
  —цитат от коментар 9 на tacheaux


  Коя точно имате предвид под "Финландците"?
  "Perus Suomalaiset" или "Истински Финландци" не е нито нова, нито анти-имигрантска, нито националистическа. Популисти са, a създателят им Тимо Сойни беше външен министър преди да се пенсионира. Приказките им са в зависимост от кой слуша. Започнаха с доста християнски ценности, срещу имигрантите и против финансова помощ за Гърция, спечелиха голям успех из Карелските области и Източна Финландия, но като седнаха на парламентарните позиции, разправяха как имиграцията може да обогати иначе "изолираното" население.
  Сега кампанията им е "Да върнем гласа на финландците, ние вършим това, което хората искат", което е изключително популистко.
  Получиха едно място под SDP, но по-сини от социалистите тук са Християно-Демократическа партия дето взеха само 6 места, една или две от центриските банкерски богаташки партии които обичат евтина работна ръка от развиващи се страни, и може би Зелените, които нямат много работа, понеже страната отдавна е доста Зелена и без техните предложения.

  "Siniset" или "Сините" e новосъздадена отцепка от PS, която е по-скоро радикална сбирщина и получиха 0 места в парламента, защото никой не ги подкрепя и по разбираеми причини.

 42. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  е не е чак така. страните са доста различни:

  това, което описваш е в швеция, наистина е кошмарно.
  норвегия е мааалко по-добре
  фините са по-трезвомислещи
  на датчаните хич не им дреме какво е мнението за тях , те са стъпили най здраво на земята

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Харесвам ФИНЛАНДИЯ. Тя е малко по различна от останалите две ( Норвегия и Швеция). Първо за СОЦИАЛНИЯТ МОДЕЛ, това е толкова голям "социален пакет" ,че ние и в комунизма го нямахме. Образованието . Да си уìтел във Финландия е свръх престижно ,а битката е 1: 82, стартова заплата 3 800 евро за младши учител. Няма да бъда подробен - връзката училище /университет и реална икономика. Учителите движат голяма част от обществените КАУЗИ. Да си финландски лекар е също като да си УЧИТЕЛ, те са другият стълб на интелигенцията, а и това което считаме за СРЕДНО НЕЩО. Да си финландски бизнесмен , означава да си "СМИРЕН ,никога да не живееш в нещо като затворен комплекс (там и закона го забранява). Да даваш над 60% от печалбата за ОБЩЕСТВОТО ( те го правят ) Всеки притежава жилища което обитава ( 1+1) + вила до някое езеро + сауни на двете места. За разлика от Кресливата Полша , въпреки че губи ТЕРИТОРИЯ от Русия през 1939 година, в страната няма КРЕСЛИВИ НАПАДКИ СРЕЩУ ГОЛЕМИЯТ СЪСЕД. Търговският оборот между двете страни е огромен. Руснаците от Санкт Петербург са чести гости за ден ,два ...или седмица. Та откъде бях почнал !?? - От капитализма на Финландия ,които май е социализъм.

 44. 44 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Най-ниска раждаемост в света през 2018г имат:
  Тайван
  Хонг Конг
  Сингапур
  Япония
  Корея
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependencies_by_total_fertility_rate
  (и също така бившите соц страни в източна Европа и бившите фашистки страни в южна Европа)

  Може ли вменяем човек да си представи как в Тайван или Корея или Япония или Сингапур, ще се появи не само политическа сила, ама чак политически консенсус, че "икономиката ни ще се срине утре ако сега веднага не внесем пет милиона сомалийци и афганистанци, а който е против е Хитлер"?

  Ей така, да излезе по телевизора там премиера или президента, и да обясни на японците и корейците, че "ако искаме да запазиме начина ни на живот, трябва да обществото ни да стане кафяво и да построим много джамии".
  Там в източно-азиатските демокрации единствената реакция за такава изява би бил преврат, арест, и усмирителна риза.

  И ако им кажеш на корейците или японците или китайците че "ама без милион кафяви ислямисти ще се срине икономиката" те ще ти кажат "ние нямаме нужда от икономика която да съществува само ако унищожава културата ни. Или ще измислим начин как да пребъдем без да унищожаваме културата си, или просто ще живеем по-бедно. Това е въпрос на достоинство и себеуважение."

  Така че това в Западна Европа и Северна Америка как без милиард кафяви господа всичко ще се срине е долна лъжа. Ще се "срине" единствено икономически модел зависещ от механизми от 19-ти век, финансова пирамида захранваща се от непрекъснато прииждане на евтина работна ръка. Това не е "модел на бъдещето". Това е "модел на миналото" и т.нар прогресивисти които го защитават, защитават примитивния капитализъм от зората на индустриалната революция, ама плюс безкрайни социални помощи.

  Едното да поддържало било другото, такова. Абсурд.

  А ако копнеш по-дълбоко--веднага завиват към "морал"--то не било само икономиката, то било човещинка да участващ в расово самоубийство и да предадеш щафетата на "по-динамичните" народи. Ей така: столетия наред предците на финландците се борели за своята независимост, повдигали нивото на обществото си правейки невъзможни саможертви--и сега когато е достигнато това за което са се борили и загивали--е време финландците да поизчезнат, и да бъдат заместени от "финландци".

 45. 45 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това няма как да стане в общество с 20% полуграмотни мигранти, дето усвояват 80% от социалните плащания.
  —цитат от коментар 2 на lustmord


  Е, да не прекаляваме, колега.
  Във Финландия през 2018 4.8% от населението са имигранти от извън ЕС
  https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Finland #Immigration
  И от тях от "опасните" са:
  Ирак 17 700 души
  Сомалия 12 000 души
  Афганистан 6 800
  Сирия 6 000

  Другите са от места като Пакистан, Бангладеш, и Иран, които са склонни да бъдат грамотни и работливи. Персийците са пичове като турците, по мерките на онази част на света, а пакистнци, бангладешци и индуси бяха мениджърския гръбнак на британската империя. Затова сега ги има по всякакви неочаквани острови и разпръснати из Африка--защото където е стъпвал британец, е докарвал индуси и пакистанци да бъдат организатори между "ниво бял" и "ниво туземец".

  Така че именно финландците са на ръба навреме да се осъзнаят и да почнат по-внимателно да избират кого да пускат и кого не и какви наказания да има.
  Ето този случай им посчупи розовите очила: https://en.wikipedia.org/wiki/Oulu_child_sexual_exploitation_scandal

  В Норвегия като почнаха да подозират че сомалийците ги правят на луди по линия "ама ние сме роднини/съпрузи"--почнаха да им правят ДНК тестове. И бързо-бързо падна нивото фалшиви заявки.

  И за последно: чудесна история за ляв политик в Норвегия, когото изнасили у анало "бежанец" от Сомалия. И после, политикът като разбра че изнасилвача му ще бъде депортиран в Сомалия...се почуствал толкова виновен... Ах, аз счупих съдбата на изнасилвача си:)
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-3528236/Male-Norwegian-politician-raped-asylum-seeker-says-feels-GUILTY-attacker-deported-man-suffer-Somalia.html

  Това не е единичен случай. Там някои са толкова промити, чак скандинавки като ги изнасилят тумба горили, после се чудят дали да кажат на полицията, да не вземат клетниците да ги депортират.

 46. 46 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално
  всичко добре, само дето Финландия не е скандинавска държава ... Дневник, сър :)
  —цитат от коментар 15 на KLINGON


  Е не сте прав, колега.
  "Скандинавия" е като "Балканите", "Източна Европа" и "Близкия Изток".
  Примерно пуристите ще настояват че близкия изток е само "бивша Месопотамия", обаче други ще включват и Арабския полуостров, и парчета Африка като примерно Египет и Либия.
  И Балканите са така--за някои те свършват с Босна и България, за други--чак до Словения и Молдова стигат.
  Та и със Скандинавия е така. За някои Скандинавия е Швеция+Норвегия+Дания. За други Скандинавия е географския полуостров--Норвегия+Швеция+Финландия.
  Но разпространеното днес значение си е Швеция+Норвегия+Дания, плюс угрофините Финландия, плюс островът Исландия.
  Финландия е толкова "Скандинавия", колкото Полша е "източна Европа", а Хърватия е "на Балканите". Т.е. и да и не в зависимост от мнението на спорещия, но няма някакво световно становище да посочиш че да, Полша е "централна Европа а не източна", а Хърватия е "извън Балканите".

 47. 47 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#37] от "султана глаушева":Нямам очаквания. Просто си мисля, че мога да изкарам още толкова. После ще видим.И все пак норвежците не са си разорили пенсионната система. С норвежка пенсия, някъде из по -скромните европейски държави не е лош вариянт.Ако съм жив.
  —цитат от коментар 38 на sandman


  Норвежската пенсия единствена в света е прикачена към техните запаси газ в северно море. Освен ако целия свят не изчезне в ядрена война или световната икономика не рухне до неолитно ниво, норвежската пенсия ще си съществува и ще си действа.
  Те са единствената държава в свет дето нямат нужда от паниката дали да внесат половин Африка или всичко да се върши от роботи.
  Така че--радвайте си се на живота и това. Пък като дойде време--елате си в България да харчите пенсията, пък и други пенсионери докарайте:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK