Кулата стрела на "Нотр Дам" ще се възстанови с конкурс, но може да изглежда различно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 284 Гневно

  Само да не реставрирате катедралата с пластмаси, гума,, силикон, картон и стиропор, тата както половината от оъвремените автомобили РЕНО са пластмасови!!!!

 2. 2 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 215 Весело

  Нека Веждичката спечели конкурса, ще имат уникална итонгова кула с пластмасова стрела.

 3. 3 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Целта е църквата "да се сдобие с нова кула стрела, която е пригодена към техниките и предизвикателствата на нашето време"

  Ще е с цветовете на дъгата?!?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 4. 4 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Едно е да рестврираш, друго да построиш ново - губи се стойността.

 5. 5 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Е то ако изглежда различно хич не трябва да се възстановява, щото не е тва идеята.

  Приказка без край
 6. 6 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нещо модерно, нещо в духа на времето. Например минаре.

  1.618
 7. 7 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Нека Веждичката спечели конкурса, ще имат уникална итонгова кула с пластмасова стрела.
  —цитат от коментар 2 на димитър димитров


  Веждичката да спечели конкурса, Артекс веднага ще дойдат да им я построят, и псалми ще изпишат и асансьор ще ѝ сложат, хах

 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ми то тази кула е построена през 19-ти век и си стоеше повече от добре. Ако успеят още да я подобрят - само напред!

 9. 9 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Положително има резервни оловни покривни плочи, оловни улуци, метални украсни флорални укражения за гребена на покрива, дори метални болтове. Със сигурност има лазерно 3Д описание до милиметър от всяка частичка на катедралата. Със сигурност има цели екипи, които почистват витражите, възстановяват каменни фрагменти вътре и вън, полагат водоизолиращи вещества по фасадата. И чудодейното намиране на петела говори за обичайната практика на французите да сменят всички оригинални статуи и пластики по сградите и да ги заменят с точни копия, а оригиналите да съхраняват. Най-вероятно копията на всичко ценно са стояли върху покрива, не ми се вярва каменни и метални пластики да се запазят в такъв безупречен вид осем столетия при толкова бедствия. Щом сегашната кула е възстановена през 19 в, вероятно има чертежи и с днешната техника всичко може да бъде реставрирано едно към едно, дори патината. По деликатният въпрос е, какво е предизвикало едновременното лумване на целия покрив за броени минути, дори и при ракетен обстрел и тежки избухвания на бомби сградите не изгарят моментално. Моментални пожари стават при експлозии, газови инсталации, атентати със запалителни вещества. Няма съмнение, че властите ще тушират и най-малкото съмнение за покушение върху символа на Франция. И все пак, войнствените напластявания отсега вещаят апокалиптично развитие, Забавянето във времето не отлага, а по-скоро ще ускори зейването на ужасяваща ненавист в Запада Европа към емигрантите.

  Дедо Крум
 10. 10 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Едно е да рестврираш, друго да построиш ново - губи се стойността.
  —цитат от коментар 4 на dma12587967


  Koя стойност се губи? Дори и да направиш точно копие на кулата тя ще е нова кула която изглежда като старата. Това няма да е оргиналната кула. Оригиналната стана на парчета и изгоря. Това не го ли видя по телевизията?
  Да не говорим че тази кула е строена векове след като е построена катедралата. Тогава хората са имали самочуствието и духа да направят нещо ново, сега не смеем. Защо?
  Защо кулата да не е нова и хората да знаят че е нова. Да символизира нашето време, нашия принос, нашия дух. ... Или викаш духа го унищожи Соца е сега не смеем нищо да направим.
  Никога не трябва да се върви назад и да се копират неща които нашите предци са правили като супермодерни за тяхното време. Не трябва нищо да се разрушава но не трябва и да се робува на старото.
  Нотр Дам е започната като катедрала в Романски стил. После идва на мода Гориката и я правят готическа.
  Кулата трябва естетически да се връзва с готическия стил на катедралата но не виждам защо не може да бъде от модерни материали. Нотр Дам е известна със стъклописите си и ефирността си. Защо кулата да не е от метал и цветно стъкло в готически стил.

  California Über Alles
 11. 11 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Жалко, че много хора не разбират това, че "Нотр Дам" не е само от значение за християнския свят, но и европейския.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Може би би било добре кулата да не се реставрира съвсем едно към едно. Това би означавало, че катедралата е мъртва, консервирана във времето.
  А една по различна, и по хубава, изящна, провокираща кула би показала че сградата продължава да живее и да се развива във времето.
  Трябва да е много подобна, но с елемент на съвременна интерпретация не само на християнството, но и на света. Да има някакво послание, може би да задава въпроси, лека църковна самоирония...
  И още гаргойли и други провокиращи сухата църковна каноничност твари.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 13. 13 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Това за мен е фундаментален въпрос , ако пазим миналото на всяка цена и навсякъде какво ще дадем ние нашите поколения за историята като ахитектура единствената ни заслуга ще е , че сме запазили останките на миналото да ги пренем в бъдещето. Добре , че Америка миналият век сега и Азия да се раздвиж сектора , защото ако разчитахме на Европа и Франция щяхме да имаме архитектура от Луи 14 навсякъде , то и затова френски архитекти не се чуват много много в последните годин, франсетата се отдали на консервация.

 14. 14 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Това за мен е фундаментален въпрос , ако пазим миналото на всяка цена и навсякъде какво ще дадем ние нашите поколения за историята като ахитектура единствената ни заслуга ще е , че сме запазили останките на миналото да ги пренем в бъдещето. Добре , че Америка миналият век сега и Азия да се раздвиж сектора , защото ако разчитахме на Европа и Франция щяхме да имаме архитектура от Луи 14 навсякъде , то и затова френски архитекти не се чуват много много в последните годин, франсетата се отдали на консервация.
  —цитат от коментар 13 на Иван К.


  Не си много спрведлив. Франсетата направиха реконструкцията на Лувъра с Американският архитект Е. Пей. На мене стъклената пирамида ми допада много. На времето това се считаше за светотатство.
  Не ми харесва градоустройственото им решение да набутат всички модерни сгради в Ла Дефанс. В това отношение Лондон е много по-интересен град. Има супермодерни сгради и ц съседство стари на по 800 години. От това съжителство печелят и новите и старите сгради. Лондон изглежда като много по-динамичен град.
  И в Европа има много добри архитекти но облика на един град не се прави от архитектите за съжаление а от хората които се занимават с градоустройство. Често това са хора назначени по политически причини, не винаги са архитекти.
  Виждаш какво става в София. Хората никога не могат да се разберат, един харесва това друг друго. Няма значителен проект в човешката история който да е приет универсално от населението. Затова са нужни добри и решителни хора в градоустройството и умен дългосрочен план.

  За кулата на Нотр Дам аз определено бих гласувал за нещо модерно но с вкус, което органично да се върже със стила на катедралата. Проекта на Райхтага ми харесва много. Там също смесиха старата сграда с модерен купол и за моя вкус се получи фатастична.

  California Über Alles
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7957 Неутрално

  Кулата е била добавка. Сотяла е 150 години. Може би идва времето на новата "добавка". Дано да не е като стъклената пирамида на Лувъра - още не мога да свикна с нея

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Кулата е била добавка. Сотяла е 150 години. Може би идва времето на новата "добавка". Дано да не е като стъклената пирамида на Лувъра - още не мога да свикна с нея
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Стъклената пирамида е единственото нещо което различава Лувъра от стотици подобни сгради в Европа.

  California Über Alles
 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дедо Крум":

  Може с новите технологии да се изследват и елементи от конструкциите на катедрали от същото време - Шартър,, Руан, Реймс, Страсбург.

 18. 18 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#16] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Стотици са кенефите на двора, които си виждал.

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2185 Весело

  Ще изглежда различно. По български маниер ще я правят от заместители. Пластмаси, гипскартон и талашит. За красота и някое блокче Итонг.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Възстановяването на кулата ще е прекрасен пример за това как цял свят може да се обедини около една градивна кауза и колко бързо могат да се поправят направените грешки

 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Над 70% от французите са против придаването на по-съвременен тип на стрелата. Това не е ли показателно каква следва да бъде реставрацията? Хората искат възможно най-близко придържане към класическия вид на Старата дама.

 22. 22 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#16] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Стотици са кенефите на двора, които си виждал.
  —цитат от коментар 18 на falkoneti


  Най-после и интелектуалецО да се включи. Трябваше ни специалист по "кенефите" и се появи.

  California Über Alles
 23. 23 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Париж е велик град, люлка на цивилизацията, световен мегаполис и дом на хора от цял свят. Неслучайно е най-посещавания град. Тази трагедия няма да засенчи славата му. И съм сигурен, че французите ще възстановят Великата Катедрала и ще я направят още по-красива от преди защото са нация от естети, ценящи красивото! Vive la France

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK