САЩ санкционираха Венецуела, Куба и Никарагуа и обявиха доктрината "Монро" за "жива и здрава"

Съветникът за националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън.

© Reuters

Съветникът за националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън.САЩ обявиха снощи серия от нови санкции срещу Венецуела, Куба и Никарагуа, засилвайки натиска върху така наречената "тройка на тиранията" в Латинска Америка, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Новите ограничителни мерки бяха подробно изложени от съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън в програмна реч в Маями, Флорида, в която той отправи остро предупреждение и към "външни играчи", включително Русия, да не се месят в американската сфера на интереси в региона. "Администрацията на Тръмп с гордост обявява новите мерки, които имат за цел да отстранят тежките последствия от политиката, провеждана от администрацията на (бившия президент) Обама, - каза Болтън, цитиран от ТАСС. - Ние възнамеряваме да действаме рамо до рамо с патриотите от региона и да поправяме допуснатите по-рано грешки."


Куба - възможност за санкции срещу чужди компании


Той посочи, че САЩ въвеждат ограничения върху пътуванията за Куба за онези американци, които нямат роднини там. Според него това ще спомогне "да не попадат американски долари в ръцете на кубинския режим, на неговите военни и спецслужбите, които контролират туристическата индустрия" на острова. Същевременно отново се въвеждат ограничения върху размера на паричните преводи за Куба, които бяха отменени от администрацията на Обама. Сега близките и роднините на островитяните, живеещи в САЩ, ще могат да изпращат по 1000 долара на човек на тримесечие.
Болтън отбеляза, че САЩ разширяват своя санкционен списък, в който влизат организации, свързани с властите в Куба. Забраняват се преки финансови транзакции с участието на компании, свързани с кубинските въоръжени сили, с разузнаването, със службите за сигурност и техните сътрудници. Сред новите организации в списъка е кубинската държавна авиокомпания "Аерогавиота".


Той добави също, че администрацията на Тръмп прекратява използването на тайните канали за комуникация с кубинските власти, които бяха установени при Обама. "Администрацията на Обама използваше неофициални секретни канали за комуникация с Куба и даже им предостави американско комуникационно оборудване със защитен достъп. Това бяха авангардни средства, които в обичайни случаи са предназначени само за най-надеждни съюзници. Мога да кажа, че при президента Тръмп секретни канали за комуникация с диктатурата в Хавана вече няма. Ние си върнахме обратно това ценно оборудване", подчерта Болтън.


Съветникът отбеляза, че САЩ ще отказват визи на лица, причастни към национализацията на собствеността на американски граждани в Куба или уличени в нейното предаване и транспортиране. Американците, загубили по този начин собствеността си в Куба след революцията там през 1959 г., сега ще могат да си я искат обратно чрез съд с искове срещу физически и юридически лица, които в момента контролират национализираната собственост в Куба.


Това ще позволи на американски граждани да съдят чуждестранни компании, развиващи бизнес в САЩ и инвестирали в тази собственост на острова. Така фактически се възстановява действието на т.нар. закон на Хелмс-Бъртън от 1996 г., което редовно бе замразявано от Вашингтон поради опасения, че такива съдебни процеси ще влошат отношенията със съюзниците и ще наводнят съдилищата с искове.


Европейският съюз и Канада вчера веднага протестираха срещу този ход на Вашингтон, като казаха, че екстериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право. Говорител на Европейската комисия изрази силна тревога от намерението на американското правителство да разреши завеждането на искове в съдилища в Съединените щати срещу чуждестранни компании, занимаващи се с бизнес в Куба и контролиращи имущество, което в миналото е било конфискувано от частни собственици. Той призова САЩ да се придържат към споразумението от 1998 г., предвиждащо европейските компании да бъдат защитени от подобни искове, и предупреди, че съюзът е готов да защити европейските компании от едностранните мерки на САЩ срещу Куба и да предприеме ответни мерки.


Хавана също реагира и осъди американските мерки, като ги нарече "атака срещу международното право и кубинския суверенитет", съобщи ДПА.


Никарагуа - удар срещу "черната каса на Ортега"


Болтън обяви и нови ограничения срещу Никарагуа. Въвеждат се санкции срещу шефа на нейната агенция за привличане на инвестиции Лауреано Ортега, който е син на президента на страната Даниел Ортега, както и срещу никарагуанската банка "Банкорп", която Болтън нарече "черната каса на Ортега".


Венецуела - санкции срещу централната банка


Съветникът на Тръмп обяви и въвеждането на едностранни американски санкции срещу Централната банка на Венецуела с цел "да се ограничат американските транзакции с тази банка и да ѝ се забрани достъп до щатски долари". Според него Централната банка на Венецуела играе ключова роля за запазването на властта на (президента Николас) Мадуро, защото тя "контролира златото и валутата". Според него новите мерки на САЩ спрямо банката трябва да станат "сериозно предупреждение към всички външни играчи, включително Русия, срещу разполагането на военни сили и средства във Венецуела за подкрепа на режима на Мадуро". "САЩ ще смятат такива провокационни действия като заплаха за международния мир и сигурност, а също и за региона", подчерта Болтън.


В речта си в Маями Болтън подчерта, че администрацията на Тръмп възнамерява да се опира в своята политика в Латинска Америка на т.нар. "доктрина Монро", лансирана от САЩ още в началото на ХIХ век. Нейната същност е в идеята да не се допуска въвличането на страните от Западното полукълбо в конфликтите на европейските държави. Тя фактически отреди на Латинска Америка ролята на "заден двор" на САЩ, налагайки там американското лидерство.


"Този невероятен регион трябва да остава свободен от вътрешен деспотизъм и външна хегемония. Съдбите на нашите страни не трябва да се диктуват от чужди държави. Те ще се определят от онези хора, които наричат нашето полукълбо (свой) дом. Днес ние с гордост провъзгласяваме, и нека всички да чуят, че "доктрината Монро е жива и здрава", подчерта съветникът на Белия дом. Той подложи на критика политиката на Русия, която неотдавна извърши военни полети до Венецуела, доставяйки там 35 тона неназовано оборудване и стотици руски военнослужещи. "Народът на Венецуела, страните в региона и мнозина други осъдиха тези действия", посочи Болтън.


Той добави, че САЩ се опират на подкрепата на коалиция от позитивно настроени държави от Западното полукълбо, включваща Бразилия, Колумбия, Аржентина, Перу, Бахамите, Гвиана - всички те членове на Организацията на американските държави. "Ние с тях сме единни в защитата на демокрацията, суверенитета, сигурността и върховенството на закона в този регион", изтъкна Болтън. Речта му в Маями бе пряко предавана от телевизионния канал "Фокс нюз".

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Санкциите са полезни. Дерипаска ще го потвърди :) https://www.faktor.bg/bg/articles/sanktsiite-na-sasht-udariha-ruskiya-avtomobilen-gigant-gaz

  Тик так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Т.е. САЩ обявиха, че в Южна Америка могат да управляват и разпореждат само те.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "Panda":

  Просто санкционират сатрапиите. Мъчно ли ти е?

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Нали си против Тръмп, що се радваш?

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Против съм глупавите му решения. Това не е такова.
  Аз не съм като вас, които се прекланяте пред Бащицата и той винаги е прав. Имам глава на раменете си и я използвам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#4] от "НеКой":

  А ти няма ли да се изокаш "Удри бай Тръмпе"?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Прав е Мадуро, империализЪма му пречи да унищожи венецуелците.

 8. 8 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  “Този невероятен регион трябва да остава свободен от вътрешен деспотизъм и външна хегемония”

  Да, прав е дядката!
  Външната хегемония е много лошо нещо освен ако не е от Щатите.

  Лошата новина е, че Щатите разчитат основно на нафталинени старци от Студената война, като Маккейн и Болтън. Добрата новина е, че те бавно и сигурно си отиват.

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Това си е чист тероризъм щом е без решение на ООН.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  О'бонго така омаза пейзажа с Куба, че сега ще падне яка работа да се почисти и поправи. А пасмината леви социопати добрали се до властта на ЕС напълно логично са против санкциите тъй като предимно френски концерни въртят луда далавера с кубинските комунета под шапката на ембаргото.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Разликата от политиката на Маугли и днешната е от земята до небето. Да не забравяме =>

  https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/160321214320-02-obama-cuba-0321-super-169.jpg

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Този Даниел Ортега още ли е президент - аз май бях млад, зелен когато слушах името му като президент...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  "Днес ние с гордост провъзгласяваме, и нека всички да чуят, че "доктрината Монро е жива и здрава", подчерта съветникът на Белия дом."

  В нейната цялост, или частично? :)
  Щото, доктрината има два компонента. Единият е за "задния двор", а вторият компонент е изолационистки. Европа да си се оправя със собствените си обсесии.
  Местните атлантици трябва да внимават във възторга си, че е възможно осиротяване и огладняване. :)

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Ние възнамеряваме да действаме рамо до рамо с патриотите от региона", хахаха.

  Демек, с мексиканските чаморос и никарагуанските сандинистас?
  Думата Патриот я превърнахте в изтривалка и дъвка за неграмотници - разбира, не разбира, бил патриот. Едно нещо не е направил например за България, но разбирате ли - бил патриот. Същото е и Тръмп и Болтън - ний сми патреоти, другите не са!! Повръща ми се от такива.

 15. 15 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 463 Неутрално

  В НС се чува силен смях..от Москоу)) Мустака предупредил Великия ВВП ;) Смееех)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 16. 16 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  Те сега руските тролове и членовете на българското "Тръмб общество" се видяха в чудо хахахахаахахахах
  Как е ушанки? Да извикаме заедно "УдРи бай Тръмпееееее"

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 17. 17 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  По скоро смеха се чува от обикновените руснаци. Коремите ще почнат да къркорат още по на гладно ;) О, чакай тях така или иначе ги броят за слама ......

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Великия ВВП изпрати петнайсе(15) командоса в Венецуела и в Флорида Проктър&Гембьл увеличили продажбата на Памперс с 1000% - найс!)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  До коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Колега, тези кратки кабаретни сценки, които описвате, в които винаги отнякъде гърми мощен смях, приличат по-скоро на сценарии на евтини пропагандни шаржове, отколкото на конкретен коментар по конкретна тема.
  Благодарение на доктрината Монро, Латинска Америка не горя във Втората световна война и там се спасиха милиони човешки животи. Единственото зло там са опитите на Коминтерна (Москва) да пусне там комунистистическата доктрина за социалистическия интернационализъм, под опеката на Кремъл. Там ушанките нямат работа. Това довежда до ответни мерки (Пиночет).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 301 Любопитно

  А какво стана с онова самообявилото се президентче на Венецуела, което неуспешно се опита да разпали гражданска война? Във някое вашингтонско мазе ли се крие от народната любов?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  Това си е чист тероризъм щом е без решение на ООН.
  —цитат от коментар 9 на Voiko


  Ха-ха-ха! Тероризъм, а? Не е тероризъм да докараш Венецуела до глад, да забраняваш на кубинците да пътуват в чужбина! Но е тероризъм да санкционираш сатрапи!

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Удри Бай Тръмпи!

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#25:"vassilun"][/quote]

  +

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Весело

  До коментар [#18] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  "Проктър&Гембьл увеличили продажбата на Памперс"

  В Русия и дайперси ли не можете да произведете?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  САЩ успешно клатят мадуро...

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  Говорител на Европейската комисия изрази силна тревога от намерението на американското правителство да разреши завеждането на искове в съдилища в Съединените щати срещу чуждестранни компании, занимаващи се с бизнес в Куба
  =========
  Това е изключително интересно.....

  За държавите в непосредствена близост до тях, янките прилагат точно обратната тактика..... за страни които са далеч от САЩ, хиляди километри.....
  С други думи, Вашингтон е притеснен, доларте да влизат в Куба.....

  Това затвърждава тезата, че "след появата на доларите, замирисва и на барут"......
  А САЩ не щат задния им двор да мирише на барут.....
  Искат, но да е далеч от тях.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Чувайки всичко това, китайският посланик в Чили Сюи Бо каза кратко:
  "Тези изглежда са загубили съзнание".

 32. 32 Профил на stw11597688
  stw11597688
  Рейтинг: 8 Гневно
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Санкциите са полезни. Дерипаска ще го потвърди :) https://www.faktor.bg/bg/articles/sanktsiite-na-sasht-udariha-ruskiya-avtomobilen-gigant-gaz Тик так.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Ако санкциите са нещо полезно, Куба още преди 60 години да е станала либерална демокрация с професионални либерасти във властта!
  По-скоро става въпрос за поддържане на черна каса на цереуто ,бреговата охрана и деа от трафик на контрабандни стоки и хора от тези страни!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Преди време, подобна безумна претенция за изключителност в западното полукълбо би звучала нахално и нагло.
  Но днес се приема с усмивка.
  Прилича на лай на изплашено куче, в чиято територия са нагазили дракон и мечка.
  И шетат, без да се впечатляват от лая на псето.

 35. 35 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Любопитно

  Подлайването на кремълските храненици във форума е сигурен знак че това което предприема американската администация е правилно!Твърде дълго Кремъл си разиграва коня из Венесуела......и района!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 36. 36 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Не е тероризъм да докараш Венецуела до глад, да забраняваш на кубинците да пътуват в чужбина! Но е тероризъм да санкционираш сатрапи!
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  И кой забранява на кубинците да пътуват? Всеки кубинец има право да пътува където си иска стига да получи виза за тази страна. Тази забрана отпадна преди има няма десетина години. Отделен въпрос е, че страните с безвизов режим за кубинци са броени на пръсти- Русия, Казахстан, Сърбия, Иран и още няколко южноамерикански коптора. Имам позната, която редовно си ходи на гурбет в Лас Вегас, но й дават виза, защото брат й живее там и има американско гражданство. А тя няма никакво намерение да иска убежище, с парите, които изкара за месец щрака с пръсти цяла година в Куба.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 37. 37 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  А за Хаити няма ли най-после да има санкции? Или по североатлантическите стандарти там е остров на демокрацията?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 38. 38 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Старецът Болтън изглежда достатъчно смешен и тъп, за да бърка петия президент на САЩ с далеч по-известната холивудска актриса.
  И като всеки американец е достатъчно скаран с науката география за да знае, че Русия също притежава територия в Западното полукълбо.

 39. 39 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За феновете на Кастро, Ортега и шофьора от Венецуела с името Мадуро:
  Попрочетете какво представляваше Чили при Алиенде и какво стана от тази държава след "кървавия" Пиночет. Чилийците си живеят доста добре и не мислят за революции. В тези 3 държави народът мизерства. Където са минали комунисти и подобните им винаги има недостиг на хранителни продукти, бензин , опашки и прочие - защо ли?!

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  "Европейският съюз и Канада вчера веднага протестираха срещу този ход на Вашингтон, като казаха, че екстериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право. Говорител на Европейската комисия изрази силна тревога от намерението на американското правителство да разреши завеждането на искове в съдилища в Съединените щати срещу чуждестранни компании, занимаващи се с бизнес в Куба и контролиращи имущество, което в миналото е било конфискувано от частни собственици. Той призова САЩ да се придържат към споразумението от 1998 г., предвиждащо европейските компании да бъдат защитени от подобни искове, и предупреди, че съюзът е готов да защити европейските компании от едностранните мерки на САЩ срещу Куба и да предприеме ответни мерки."

  Разбирам мерките срещу Венецуела, но спрямо Куба защо се налагат допълнителни санкции ? Освен това европейците са прави да възразяват, че САЩ не може да прави каквото си иска и да съди когото си иска на базата на собствените едностранни решения срещу дадена нация или компании, свързани с нея ! Какво ще стане ако ЕС санкционира фирми, с които САЩ правят бизнес и започне такъв подход срещу самите американци и техните фирми ? Сигурно Тръмп ще остане много доволен ?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "да не се месят в американската сфера на интереси в региона."

  Интересно! Грузия и Украйна в кой регион са?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1001 Весело

  Великия ВВП изпрати петнайсе(15) командоса в Венецуела и в Флорида Проктър&Гембьл увеличили продажбата на Памперс с 1000% - найс!)))
  —цитат от коментар 18 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  В смисъл,че 15 руски командоса потребяват толкова?Да отварят 5 фабрики в педерацията тогава...смеееех.

 44. 44 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2025 Весело

  Удри бай тръмпе. Разквичаха се разни болшевишко-джендърски правителства окупирал собственост експроприирана от комунистите.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 45. 45 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Освен всичко това е част от конфронтацията с ЕС. Не ти трябват врагове с такива съюзници.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#40] от "samoedin":

  САЩ просто показват безсилието си! Преди 10-20 години такива проблеми ги решаваха за месеци. Сърбия, Либия, Ирак, Колумбия, Либерия ... Напоследък обаче китките им омекнаха и вече само размахват санкции. Северна Корея, Украйна, Грузия, Египет, Сирия, а сега и Венецуела... Нещо самочувствието им на световрн годподар взе да повяхва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  Този невероятен регион трябва да остава свободен от вътрешен деспотизъм и външна хегемония. Съдбите на нашите страни не трябва да се диктуват от чужди държави.
  --------------------------------------------------------------------

  Хахахахаххххххххх - какво чувство за хумор.....;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  Бе далеч преди доктрината Монро имало едно друго разделение на света - папата определил Западното полукълбо за изключителна сфера на влияние на Испания, източното - на Португалия. На което английският и френският крал отговорили: "Я ми покажете завещанието на Адам!" - и в резултат на несъобразяването с тази доктрина сега съществуват САЩ и доктрината им Монро.

 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Да не се месят в американската сфера на интереси в региона.”
  ==========
  Хахаха! Обявяват си цяла латинска Америка за зона на техни интереси и в същото време сноват и из Черно мире! Целият свет ли им е “зона на интерреси”? Нарочно ли така предизвикват хората, или вече не им пука за настроенията към тях?

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Между прочем не са само краварите, които обичат да избиват населението на чужди държави. Към днешна дата, сред 193-те страни-членки на Организацията на обединените нации, само 22 държави не са били подложени на британска въоръжена агресия и това са разни държави, като Монголия, Таджикистан, Узбекистан, Киргистан, Монако, Лихтенщайн...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 355 Неутрално

  The European Union and Canada are joining forces to protect their companies after the U.S opened the door for lawsuits against foreign firms operating on properties Cuba seized from Americans

  https://apnews.com/86c250b08c04478dac7909ace089ff0e

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Парите, паритееее ех! Кофти е, когато някой има икономически, или други интереси в регион, който си обявил за свой. Колкото до доктрината "Монро", тя никога не е отпадала от дневен ред. Просто е приспособяване за моментното положение, тази "дипломация на канонерките".

 53. 53 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Тоя последния път когато беше в Москва се опитал да се прави на интересен)) След като зад него застанал един богатыр, станал ниже травы и тише воды)) Някакъв тюлен тип афроамериканец се опитал да се намеси, но с шутове и два шамара бил пратен да се търкаля по стълбите за здраве - смеееех)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 54. 54 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално
 55. 55 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  ""доктрина Монро"... Нейната същност е в идеята да не се допуска въвличането на страните от Западното полукълбо в конфликтите на европейските държави."

  Всъщност идеята на доктрината е двупосочна. Освен американска ненамеса в Европа, предвижда и ненамеса на Европа в бившите си американски колонии.

  Старецът Болтън... е достатъчно скаран с науката география за да знае, че Русия също притежава територия в Западното полукълбо.
  —цитат от коментар 38 на Гътьо


  Доктрината има за цел бившите територии и колонии придобили независимост, а не съществуващите.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#48] от "Patsis":

  Тази реч трябва да се разглежда като елемент от президентската кампания 2020 за привличане на гласовете на кубинската (старата) имиграция във Флорида, а има САЩ като цяло. Същността на позицията е отваряне на съдебни деля за пълно възстановяване на национализирано имущество от преврата на Кастро. В момента кубинското правителство се беше съгласило с 6,000 казуса. С това решение на американската администрация се отваря водопад от многомилиардни искове които Куба няма как да удоволетвори. Затова пък реакциите на публиката на събранието с Болтън бяха " бурни и продължителни ръкопляскания".
  Освен това позицията нанася удар на плановете на американската хотелиерска индустрия за Куба, но това е вторичен въпрос.
  А за "доктрината Мънро" си има нови реалности, основно китайските инвестиции в Латинска Америка и там нещата са далеч по-сложни.

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Европейският съюз и Канада вчера веднага протестираха срещу този ход на Вашингтон, като казаха, че екстериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право."

  Тук нещо прозира пукнатинка между европейските и атлантическите ценности. То верно че "гарга на гарга око не вади", но американската наглост им идва в повече на брюкселските Началници.

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Харесвам ДОНАЛД ТРЪМП :)) Ясно изчистени са нещата за всички в света. Иначе доктрината МОНРО винаги е била ЖИВА И ЗДРАВА, досега просто това се замотваше с думички за демокрация ,свобода ,ценности , либерални ....неща ..и така !

 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Подлайването на кремълските храненици във форума е сигурен знак че това което предприема американската администация е правилно!Твърде дълго Кремъл си разиграва коня из Венесуела......и района!
  —цитат от коментар 35 на Willy Messerschmitt


  Ама нали администрацията и президента бяха хора турнати Масква ?
  А па Дойче Грамофон,извинете Дойче Веле каза ,че Китай тихомълком овладява Латинска Америка, ама на русофобите трайно им се привиждат ватенки и ушанки в Латино Зоната!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1644 Разстроено

  Тъжна картина или по-точно "зимата идва..". В единия край официално се хвалят с доктрината Монро, в другият рейтингът на Сталин хвърчи нагоре. Не знам защо не се топлиха на огъня от Нотър Дам, а ронеха фалшиви сълзи. Европа е 100+ години интелектуално и духовно напред пред тези глупаци, дори 300+ пред единия.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Значи се връщаме на 1823 година. Нищо ново ли не може да се измисли.

 62. 62 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Нормално - правилото за по-силния

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 63. 63 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Любопитно

  Лауреано Ортега - син на Даниел Ортега...Този беше един от любимците на БКП и СССР...Синчето и то е във властта,както си му е реда,разбира се ...Шеф на „черната каса„. Добре! Какво друго може да се очаква ?

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#63] от "objektivist96":

  А булката на Даниел Ортега - вице-президент. Няма нужда от външни хора.

 65. 65 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#64] от "daskal1":
  +:))))Ама,разбира се,как иначе! Всичко да си бъде в семейството! Традициите са такива.:)))

 66. 66 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Весело

  Тоя последния път когато беше в Москва се опитал да се прави на интересен)) След като зад него застанал един богатыр, станал ниже травы и тише воды)) Някакъв тюлен тип афроамериканец се опитал да се намеси, но с шутове и два шамара бил пратен да се търкаля по стълбите за здраве - смеееех)))
  —цитат от коментар 53 на Али Ибн Абдул Обстул Бей

  ???????!!!????????? "Али Ибн Абдул Обстул Бей",явно живее в някакъв невероятно фантастичен свят!:)))))Свят, в който съветникът за националната сигурност на президента на САЩ, по време на посещение в РФ,може да бъде принуден да е "ниже травы и тише воды"???!!!??От някакъв "богатир" !???!:)))))Е,трябва наистина да си с много,ама много развинтена фантазия,за да можеш да си представиш подобно нещо!! :))))Това,дипломацията,срещи на подобно равнище и пр. мероприятия,как точно си ги представяте???Като среща на един квартален хулиган и бандата му с друг подобен ,и неговата банда?!??:)))) А,пък това ,за "тюлен"който "с шутове и два шамара бил пратен да се търкаля по стълбите за здраве"...:)))))))))))):)))))))))))))) Това си е за специализирана медицинска помощ...:)))))))))Голяма веселба сте!:))))))

 67. 67 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Преди месеци информирах форума, че Венецуела, Куба и Никарагуа са цел пакет за САЩ след катастрофалната ера Обама-Клинтън !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 68 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Весело

  Удри бай Тръмпе! И взЕми иди се разбери с Владимир Владимирович - Венецуела на САЩ, Украйна за Русия и да се свършва с тоя цирк :))))

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK