България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света

Турция продължава втора година да заема четвърто място сред икономиките със структурни проблеми

© Reuters

Турция продължава втора година да заема четвърто място сред икономиките със структурни проблемиВенецуела продължава и през тази година да оглавява класацията на агенция "Блумбърг" за "най-нещастните икономики в света", но три държави от челната десетка са съседи на България.


Турция е на четвърто място, Гърция - на пето, а Сърбия е на десето.


Мнозина ще се изненадат, че в топ 10 е Испания (под №8), но от "Блумбърг" обясняват, че правят изчисленията си за специалния индекс на базата на данните за инфлацията и безработицата, сравняването на медианните оценки в прогнозите (към 11 април) на икономисти за лихвените равнища за 2019 г. с тези за миналата, както и статистика от националните правителства и Международния валутен фонд.
За пета поредна година агенцията прави тази класация, обхващаща този път 62 държави. Авторите предупреждават, че дори за представящите се наглед по-добре страни този път има коварна комбинация от "тиха инфлация и ниска безработица, които усложняват оценката на икономическото състояние и намирането на подходящ отговор на проблемите". Наложила се е концепцията, че при ниска инфлация и безработица хората би трябвало да са доволни от икономиката си, но понякога това може да е подвеждащо, допълват те. Устойчиво ниски цени може да са сигнал за слабо търсене, а зад прекалено ниската безработица се крие невъзможност мнозина работещи да се прехвърлят към по-добра и по-доходна работа.


Венецуела изпъква над всички с икономическа катастрофа, която според оценката на Института за международни финанси (IIF) от 2014 г. насам надминава краха на бившия СССР в началото на 90-те години на ХХ век и колапса на Зимбабве през 1998 г. Ако през 1992 - 1999 г. украинската икономика е рухнала с повече от 50%, то за последните 5 години венецуелската се е свила с над 60%.


От 2016 г. насам властите в Каракас не публикуват официални оценки за БВП на страната, а по принцип от идването на Николас Мадуро на власт през 2013 г. много рядко се дава макроикономическа информация. "Блумбърг" използват своеобразен заместител за измерване на инфлацията - регистрират цената в боливари на кафе чаша в конкретно кафене в столицата Каракас. Така за изминалата една година към 22 април обезценяването на националната валута е над 184 000 процента( т.е. от кафето е поскъпнало от 1.9 на 3500 боливара).


През миналата година "Индексът за нещастието" на венецуелската икономика е с над 900 000 единици. Прогнозите за 2019 г. са, че тя ще надхвърли 8 милиона единици.


На другия край на тази класация е Тайланд, макар че икономистите имат своите съмнения за подхода на управляващите военни за намаляване на безработицата. Швейцария и Сингапур прилагат по-стандартни методи и остават в челната тройка. САЩ се изкачват с 6 позиции до 13-о място, а Великобритания подобрява положението си с 4 места до 16-а позиция. Русия влошава позицията си със 17 места до 17-а "най-нещастна икономика" заради очаквания за по-висока инфлация и стагнация на пазара на труда.


За 2019 г. класацията вероятно ще претърпи размествания, най-малкото заради промените в нивата на инфлация. ако през миналата година централните банкери повишаваха лихвените равнища, сега икономическият цикъл навлезе във фаза забавяне, стагнация и лека рецесия на отделни места, което принуди отново понижаване на лихвите. Анкетата на "Блумбърг" сред икономисти и анализатори показва очаквания 62 държави да са с по-ниска инфлация спрямо 2018 г., а мнозинството прогнозират намаляване на безработицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK