Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят

© Max Rossi;max Rossi, ReutersИън Голдин е професор по глобализация и развитие в Оксфордския университет. Той е автор на документалния филм "Ще убие ли ИИ развитието", излъчен по Би Би Си.


Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка.


Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална промяна технологии върху развиващите се икономики. Може би най-важният въпрос, който разглеждаме, е дали изкуственият интелект ще представлява заплаха, или ще открие нови възможности за развиващите се региони като Африка.
Оптимистите казват, че такива места могат да използват бързо напредващите системи с ИИ, за да увеличат своята производителност и да направят гигантски скок напред. Аз обаче съм все по-обезпокоен, че изкуственият интелект на практика ще блокира традиционния път за растеж, като замени нископлатените работни места с роботи.


Както ни казва Кай-Фу Лий, който работи като в Пекин и инвестира в изкуствен интелект, ИИ е потенциално най-революционната технология, която ще се появи през този век. Той освен това наред със свързаните технологии на машинното обучение и роботиката напредва със светкавична скорост.


ИИ вече има капацитета да замени много работни задачи, които са основани на правила и повтарящи се, и не изискват голяма сръчност или отзивчивост. В развитите икономики например роботи замениха доста повече от половината работни места в автомобилостроенето и свързани с него отрасли през последните десетилетия. Автоматичните системи вече се радват на по-висок процент от доволни потребители, отколкото хората в кол-центровете, а това заплашва един ключов източник на работни места в много страни.


По същия начин системи, които позволяват използването на ИИ, водят до значителни загуби на работни места в "задните офиси" на банките, здравните, застрахователните и счетоводните компании. Това са работни позиции, които през последните години бяха прехвърлени в развиващи се страни като Индия, Виетнам, Южна Африка и Мароко.


Работни места, изложени на риск?


Според нашето изследване в Оксфорд около 40% от работните места в Европа са уязвими от ИИ през следващите десетилетия. Същото важи за близо половината в САЩ и още по-голям дял в развиващите се държави.


Някои твърдят, че ИИ ще създаде също толкова много работни места, колкото ще бъдат загубени заради роботите, и че не бива да се тревожим прекалено много. Аз обаче смятам, че тези нови работни места ще бъдат съсредоточени в някои части от развития свят и че развиващите се страни ще останат встрани.


Това е от най-голямо значение в по-бедните държави, които използват своята сравнително нископлатена работна сила като първи етап от догонването на развитите икономики. Примери за това са Китай, Тайланд и Виетнам. По-голямата част от заплашените работни места на такива места ще бъдат по-нискоквалифицирани. Фактът, че също така има тенденция бедните страни да страдат от недостиг на висококвалифицирани работници, обаче може да подкопае още повече тяхната конкурентоспособност.


Развитието на спомагателни технологии ще направи предизвикателството още по-голямо. 3D принтирането ще се комбинира с ИИ, за да позволят на потребителите в богатите страни да си правят сами, много по-близо до дома, дрехи, обувки, устройства и други продукти според своите индивидуални нужди.


Увеличаването на това производство може да означава, че епохата на изнасяне на производства в развиващите се страни наближава своя край.


Гай Райдър, генералният директор на Международната организация по труда (МОТ) към ООН, показва как политиката на протекционизъм ще ускори тази тенденция. Връщането на производства в развитите страни никога не е било на по-високо равнище, въпреки че у дома си идват не работни места, а ИИ и роботизирани процеси.


Нарастващо неравенство


В момент, когато технологиите играят все по-доминираща роля в глобалната икономика, онези части от планетата, които движат техническото развитие, придобиват още по-голяма мощ. Просто погледнете концентрацията на богатство и доходи на места като Силициевата долина.


Тази тенденция може да стане глобална, като увеличи неравенството. Тъй като дигиталната икономика е трудна за количествено измерване и е трансгранична, данъчните приходи на държавите са подкопани - нещо, което намалява инвестициите в инфраструктурата, здравеопазването и образованието.


Технологичният сектор освен това изсмуква таланти от целия свят, оставяйки недостиг на човешки капитал в някои държави. Всички икономики сега изискват висококвалифицирани хора да работят в отрасли като изкуствения интелект, но е налице тенденция тези обикалящи света индивиди да предпочитат да живеят в сигурни и развити градове, които предлагат най-добрите кариерни възможности.


С някои изключения, които са впечатляващи, като Бангалор в Индия, за по-бедните страни ще е по-трудно да привличат и задържат такива работници, което ще ги направи още по-уязвими.


Ефектът на концентрацията е очевиден не просто от гледна точка на местоположението, но и сред самите компании. Например, едва шепа, които работят в САЩ и Китай, сега доминират сектора на ИИ. Това означава, че европейските и японските компании изостават.


Лъч надежда?


Всичко ли е загубено? Може би не. Появяват се нови фирми, които имат за цел да използват ИИ, за да повишат икономическия растеж и производителността в развиващите се страни. Те също така осигуряват на гражданите достъп до образование, здравеопазване, заетост и други възможности.


Една такава компания е M-Pesa. Тя използва система, основаваща се на мобилната телефония, за трансфер на пари, чиято платформа е използвана от над 60% от кенийците. M-Tiba, друго кенийско приложение, използва подобна технология, за да предоставя здравни услуги на над 4 милиона души.


Някои експерти твърдят, че ИИ може да донесе в развиващия се свят същите внасящи радикална промяна ползи като мобилните телефони, помагайки за преодоляване на липсата на инфраструктура, която допринася за ниските доходи и изпадането на развитието в застой.


Публикувани неотдавна доклади на проекта Pathways for Prosperity Commission и на Световната банка твърдят по подобен начин, че изкуственият интелект и дигиталната икономика могат да осигурят образование, както и работни места и доходи, за хората в бедните страни, включително за онези в изолирани селски райони.


Много от тези компании обаче са едва в началния етап от развитието си и все още не е ясно дали те ще успеят. Не е ясно и дали положителният опит в малък брой страни като Кения може да бъде възпроизведен успешно другаде, нито пък дали позитивите са повече от заплахите, не на последно място от гледна точка на загубените работни места и данъчни приходи, както и на нарастващото неравенство.


Часовникът цъка и рисковете за развитието, породени от изкуствения интелект, никога не са били по-големи. Политическите ръководители навсякъде трябва да слушат внимателно и да помислят сериозно как да отговорят.
/Превод от английски: Николай Станоев/

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  Ще плащат по-големи обезщетения на тези хора,които са останали без работа заради ИИ. Много по-големи.

  П.П.

  Нали се разбрахме,че ИИ не е изобретен и не може да бъде изобретен.

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Не. Без контролното размножаване на населяващите го човекоподобни ще го убие.

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 703 Неутрално
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3620 Весело

  Ако резултата от работата на ИИ е като качеството на превода на тази статия...няма да измести нищо...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Лично туй с роботите го слушаме от 80-те год. на мин. век. Некои може и по-от рано. Ма нема да стане поне още толкоз време. И си има обяснение, ма явно и оксфордските професури западат....

 6. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ИИ ще изблъска милиони хора от работните им места не само в Африка и Индия ами и в САЩ и в ОК.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Мен друго ми е интересно.Непрекъснатото либерализиране на хомосексуализма,може да намали световната пренаселеност.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Не знам дали ще убие икономическият растеж, но ни води към трансхуманизма, което ще промени Смисъла на живеенето!!!

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7190 Неутрално

  Нефокусирано мнение:
  - това се отнася за всяка нова икономика, тя винаги се основава на познанието
  - не е ново отношението към средствата за производство (ИИ е същото). Спомнете си лудитите, които са чупели становете
  - винаги се е налагало хората да се самообучават за всичко и в това няма проблеми, хората са доказали, че могат, а политиците са се проваляли.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Би трябвало да го ускори,а не да го убива!?
  Загубата на работни места заради нови по-съвършени технологии,не означава спад на икономическия растеж !

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Неутрално

  И без ИИ има достатъчно други фактори, които така или иначе (ще) забавят растежа. Ето една интересна статия:

  "Може ли растежът да привършва? Това е еретичен въпрос. Все пак експерт по производителността, Робърт Гордън от Северозападния Университет, го повдига в провокативна книга. В нея той оспорва конвенционалната гледна точка на икономистите, че "икономическият растеж ... ще продължи безкрайно". http://tinyw.in/1t09

  Тука даже не се набляга на ограничените ресурси и екологичните кризи, а повече на ролята на технологиите...

  reductio ad absurdum...
 12. 12 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Би трябвало да го ускори,а не да го убива!?Загубата на работни места заради нови по-съвършени технологии,не означава спад на икономическия растеж !
  —цитат от коментар 10 на Милост за живите


  Въпросът е, че и растежът на технологиите хич го няма. Най- важните технологии, които масово ползваме сега, са от миналия век. Прочети статията, от линка в предния ми пост.

  reductio ad absurdum...
 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Такива булшити съм чел през целия си живот и нищо от казаното не се случва. Бъдещето винаги е различно от прогнозите на футуролозите.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Не. Без контролното размножаване на населяващите го човекоподобни ще го убие.
  —цитат от коментар 2 на Тони КОСТОВ

  Доколкото разбирам ти си готов да се подложиш на кастрация, за да спасиш човечеството?

 15. 15 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Преди имаше подобни статии за интернет - колко работни места щял да убие, тъй като много длъжности се оказаха излишни.
  И какво стана? Просто се отвориха работни места в напълно нови сфери, които днес са даденост, но дотогава никой не беше ги и чувал.
  Ако пък се вземат мерки за намаляване на населението, или човечеството започне да се разселва из Космоса, това няма и да го мислим даже.

 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Мен друго ми е интересно.Непрекъснатото либерализиране на хомосексуализма,може да намали световната пренаселеност.
  —цитат от коментар 7 на Сд


  Не е задължително да е хомосексуализЪма. Даже и сега вече настъпва КИБЕРсексуализмът. Остава само сексроботите да ги снабдят с ИИ, за по- реалистично пресъздаване на акта. 😏

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Лично туй с роботите го слушаме от 80-те год. на мин. век. Некои може и по-от рано. Ма нема да стане поне още толкоз време. И си има обяснение, ма явно и оксфордските професури западат....
  —цитат от коментар 5 на Хи-хи


  Подскажи поне малко, де, не ни карай да гадаем обяснението! 🤓

  reductio ad absurdum...
 18. 18 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1151 Неутрално
 19. 19 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Ето и една доста обективна и обширна статия на български, макар и да не съм съгласен с някои моменти:

  http://investoracademy.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

  reductio ad absurdum...
 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Егати и превода 😙
  —цитат от коментар 18 на kaiser


  Е, поне има името на преводача, което (май) не съм срещал тука. Или поне не помня. 🤔

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Няма страшно - ще го отнесат шитави държави дето се рекламират с евтина работна ръка. Като България. Макар и да не е сигурно, тука също си имаме изкуствен интелект. Например Бойко да сложи очила, а Цецка да се направи брюнетка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Вероятно който не се занимава с това, не знае колко в началото сме на нещо такова и че то е приложимо само за повтарящи се събития, където може да покриеш голяма част от случаите - шофиране, счетоводство, някои места в медицината и от сорта. Да не говорим за хардуера, който се изисква за натрениране на моделите.
  За момента това в масата случаи, това е просто поредната маркетингова дума, с която да накарат някой да си купи продукт Х и това което се прави с ИИ, може да се направи и без него, често и по-добре.

 23. 23 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  Аз пък от години се чудя - хубаво изкуствения интелект ще измести хората за доста неща и работи, ама нали в тези фабрики се произвеждат неща, които същите тези хора после ще потребяват. А откъде пари да ги купуват, като са безработни?

 24. 24 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#11] от "Divi filius":

  Хм, късият линк явно не проработи този път!?? Да пробваме дългия:

  https://www.ft.com/content/78e883fa-0bef-11e2-8032-00144feabdc0

  reductio ad absurdum...
 25. 25 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Все още сме далече от автономен ИИ, който да може да анализира и да взима самостоятелни решения. В момента, в който го създадем, няма как да знаем какво ще се случи - може за секунди да ни изтрие от Земята, може и да ни направи да живеем много по-добре. Кой знае. Но ако наученото от него се базира на човешката история и човешките отношения, много вероятно е да ни изтрие от лицето на Земята. Поне аз на негово място така бих постъпил.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 657 Весело

  Понеже се вижда провалът на истерията "климатични промени", сега започват да претоплят манджата "изкуственият интелект и роботите ще унищожат света". Липсва ви въображение, другари либерали, въображение!

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":


  Ще плащат по-големи обезщетения на тези хора,които са останали без работа заради ИИ. Много по-големи. П.П.Нали се разбрахме,че ИИ не е изобретен и не може да бъде изобретен.
  —цитат от коментар 1 на deaf


  И в тази статия и по принцип, според мен неправилно се говори за "интелект" в смисъла който се отнася до човешкия такъв. Ясно се разбира, че става дума за роботи, по-скоро манипулатори, които ще заместват простия ръчен труд.
  Едно не разбрах в статията, защо се акцентира в прочуванията на въпросните изследователи развиващите се държави? Та няма държава в която да няма такъв труд и обема зависи от много други фактори, а не само от цената на труда. промерно събиране на боклика и въобще поддържането на чистоата в урбанизираните селища. Какъвто и интелект да приложиш, ръчички ще трябват. Или отпушването на канализациите, които неизбежно ще се затлачват и ще трябват ръчички за отпушване. Строителство, градинарство и т.н.
  В този смисъл, може и трябва предварително да се помисли и да се действа в посока образование и разбира се всякакви дейности за контрол на популацията, иначе ще трябва, а може би и ще се случи след някое време да се разселваме.
  И това ще стане не защото някой ще го измисли, а ще го наложи живота, иначе ще се избием, защото гладния човек е опасен за всички.

 28. 28 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2944 Весело

  Колко работна ръка ще трябва за миньори в космоса , представа си нямате !

  Астероидите чàкат...

 29. 29 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#24] от "Divi filius":

  Оттука иска да се абонираш, дали е заради Дневник? 🤷‍♂️😎

  Има и трети път! 😠: http://tinyw.in/SHmr

  reductio ad absurdum...
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#13] от "gozambo":

  "Такива булшити съм чел през целия си живот и нищо от казаното не се случва. "

  Как нищо не се е случвало? Деменция нещо?
  След лудите бяха "огнените коне" - у нас БДЖ-то го фалират без ИИ, във франция препускат върху (магнитни) възглавнички.
  После беше телеграфа, телефона, "хвърчилата", антибиотиците (резистентирахме), ракетите, пластмасата (обоклучихме се), видеокасетофоните (изхвърлихме ги) и сега сме на вълна "смарт". Да не забравя, през 50-70 години все идва някакъв апокалипсис (марсианци с радиопиеса, краят на света през 2000, на 12.12.2012) според баш интелектуалния елит.
  За булшитите не се нерви - все някой трябва да го играе "полезния идиот". Ако Иън Голдин беше технически грамотен (тоя ИИ все някой трябва да облича, захранва, обгрижва, обучава, рециклира), нямаше да пише така на ангро.

 31. 31 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А в България, след 30годишен преход, кой интелект унищожава работните места? Съветският интелект или ИИ?

 32. 32 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ИИ не е само в индустрията. Той е и в сферите на духа, както много добре е обяснено.
  https://www.liberalarts.zone/artificial_logos
  И посредствените творци са силно заплашени както ми се струва.

 33. 33 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#24] от "Divi filius":Оттука иска да се абонираш, дали е заради Дневник? 🤷‍♂️😎Има и трети път! 😠: http://tinyw.in/SHmr
  —цитат от коментар 29 на Divi filius


  П.П. Третата отгоре- надолу, или тази в дясно- "Is unlimited growth a thing of the past?" | Financial Times

  reductio ad absurdum...
 34. 34 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Европа трябва да се роботизира възможно най-бързо, за да може да се отърве от негрите и мюсюлманите залели континетна и увеличили престъпността в пъти.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 35. 35 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Просто се отвориха работни места в напълно нови сфери, които днес са даденост, но дотогава никой не беше ги и чувал. Ако пък се вземат мерки за намаляване на населението, или човечеството започне да се разселва из Космоса, това няма и да го мислим даже.
  —цитат от коментар 15 на Killing Joke


  То хубу, ма папоту, енергията...пак трябва да са от Мада Ърт. Или ще караме само на слънчева енергия? 😳

  reductio ad absurdum...
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#22] от "chepokalipsis":

  "че то е приложимо само за повтарящи се събития"

  Хм, събития като ядене, пиене, хъркане, тролене. Обаче като стане дума за секс, ИИ го раздава "хомо".
  Лично, не мога да разбера напъните за автономното шофиране. Що ИИ не почне с автономното ходене на работа и после да отменя човешките удоволствия, шофиране, летене, секс? Може би остарявам като звездния навигатор Пиркс, завърнал се в бъдещото на Земята.

 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#30] от "wanderer":

  "После беше телеграфа, телефона, "хвърчилата", антибиотиците (резистентирахме), ракетите, пластмасата (обоклучихме се), видеокасетофоните (изхвърлихме ги) и сега сме на вълна "смарт".

  Тъй де, все технологии от миналия век... Това "смарт" някаква нова технология ли е, или имаш предвид ИИ?

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Прогресът не се интересува от това, дали изостаналите примати на това или онова място ще се адаптират или не. Свиквайте с мисълта, че работните места примерно за шофьори, пилоти и въобще водачи на какъв да е транспорт, скоро ще изчезнат. Не прогресът трябва да се адаптира към приматите, а обратното - те да се адаптират към него. Както е станало в началото на века с индустриализацията на селското стопанство, както е станало и от средата на века насам в автомобилните заводи.

 39. 39 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 873 Неутрално

  При положение, че 1% от населението разполага с 50% от материалните блага на планетата ми се струва цинично непрекъснато да ни плашат, че ще станем излишни.
  Още повече, че голямата част от този 1% паразитира и трупа запаси от финансова спекула и манипулиране на пазари.
  Нещо, което един ИИ веднага би отчел като задача да се елиминира.

 40. 40 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1927 Любопитно

  В тоя глобалистки уноверситет не можаха ли да кажат на Меркелица да престане да внася мигранти, понеже скоро ИИ ще намали нуждата от инженери, техници и програмисти от Ориента !

 41. 41 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2792 Неутрално
 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Инвестициите от богатите държави в бедните държави, които са разчитали на ефтина работна ръка, сега губят рентабилност. Едва ли е случайно съвпадението по време с политиката на Тръмп за връщане на производствата в САЩ.
  Аналогичен процес върви и в ЕС. В ЕС съще се заговори за опазване на ноу хау и за връщане на производства.
  Грозно или не, ИИ както и всички високи технологии са конкуретно поле за глобалния свят.

  подпис
 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  "Професор по глобализация "... Света Дево !

  Представете си с какво пълни главите на нещастните студенти !

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#15] от "Killing Joke":

  "колко работни места щял да убие, тъй като много длъжности се оказаха излишни.
  И какво стана?"
  На мястото на телефонистката в пощата се пръкнаха трима ИТ специалисти - "девелопер", "комюникейшън", "секюрити".
  На мястото на файтонджията се пръкнаха пак трима - пилот, инженер, техник. И сега всеки кара "файтон".
  Разликата е в енергията - има енергия, караш/говориш; няма енергия (санкции, падане на батерията), ходиш пеш и мълчиш. Без енергия ни ИИ, нито човек би вдигнал икономическия растеж.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#40] от "faeton.":
  "да престане да внася мигранти, понеже скоро ИИ ще намали нуждата от инженери, техници и програмисти от Ориента !"

  Да, ама ИИ не може да удовлетвори нуждата от избиратели, политици и професори по глобализация. И няма как да го направи ИИ - да защити човешките права така, че всеки "мигрант" да е канцлер, президент или поне дупедатин.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иван К":

  "В ЕС също се заговори за опазване на ноу хау и за връщане на производства."

  Това е пораженска позиция. В историята/икономиката/развитието няма връщане назад. Или си създава ново производство/технология/ноу хау, или ЕС се "оттича". Нищо чудно да се "оттечем" с толкова много професори по глобализация, политолъжци, социолъжци и др. пишман анализатори.

 47. 47 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#14] от "k_":

  Я си таковай майката и мълчи

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  както твърди неписания закон за заглавията, ако една статия е въпрос, отговора е Не.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Нали се сещате за фантастичните филми, в които е останала една компания и тя контролира всичко. Останалите са роби.
  Натам сме тръгнали.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2959 Неутрално  Нали се сещате за фантастичните филми, в които е останала една компания и тя контролира всичко. Останалите са роби.Натам сме тръгнали.
  —цитат от коментар 49 на hope


  Има признаци ,че водещите корпорации си сътрудничат точно в тази насока! За сега използват и.интелекта за анализи и манипулации на персоналното потребление и поведението ама нещата отиват на по-дълбоко навлизане и зомбиране на затъпяващото човечество!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#50] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не без охотното сътрудничество на самото "затъпяващо човечество", което щедро и доброволно захранва ИИ с всякакъв контент. Със снимки на какво си ял и пил във фейсбук, какво пазаруваш и четеш, по какви сайтове ходиш, къде пътуваш, какво онлайн поведение имаш, как си изглеждал преди 30 години, какво коментираш по форумите и т.н.

  Ние сами градим бъдещето си, не са само "зловещите" компании, които са ни натиснали с вилата по врата да не вдигаме глава от смартфоните..

 52. 52 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 283 Весело

  Тоя въпрос са си го задавали умните глави и когато Джеймс Уот открива парната машина. Пък то ко стана...

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Изкуствения интелект все още нищо не може да убие, щото той е като алхимията. Едни хора правят едни неща, ама не знаят какво точно ще се получи.

 55. 55 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Със сигурност голяма част от професиите ще изчезнат в бъдеще , благодарение на развитието на технологиите. Но пък ще се появят и нови във връзка с развитие, поддръжка и контрол на тези технологии и въобще с новите нужди на обществото.
  За добро или лошо, моята професия съществува от хилядолетия и ще съществува докато има хора . И технологиите могат само да подпомагат.

 56. 56 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Аз пък не виждам нищо лошо ако населението на Земята понамалее вместо да расте със сегашните темпове. В цивилизованите държави това вече се случва, за съжаление в другите страни се множат и пълзят насам.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Тоя въпрос са си го задавали умните глави и когато Джеймс Уот открива парната машина. Пък то ко стана...
  —цитат от коментар 52 на Сиромахомил


  ——-
  Примера е напълно неподходящ.
  Парната машина е затворила 0,00000000000000000001% от работните места.
  Сега говорим за масово навлизане на ИИ.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#50] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  След като алчността измества дори инстинкта за оцеляване, наистина прогнозата е плашеща.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2586 Любопитно

  До коментар [#55] от "newgenerations":

  "За добро или лошо, моята професия съществува от хилядолетия и ще съществува докато има хора ."

  Гадател? Като професора на глобалността. Дихател или само духач (на мехове, де, в ковачница или гайдарски)? Или говорим за най-древната професия?

 60. 60 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Някои споменаха, за работа в Космоса. Май там първо ще навлязат масово роботите, по разбираеми причини.

  А и некомерсиалното му завладяване е май към края си. Наред с туризма, ето само още един пресен пример:

  "Билбордове в небето, реално ли е? Космическите реклами ще бъдат „толкова популярни, че хората ще ги намразят“

  Може да изглежда по-скоро като сюжет на дистопичен научно-фантастичен епос, отколкото на съвременна рекламна техника, но рекламите в небето са реална възможност...

  Звездите в нощното небе много скоро ще бъдат засенчени от блясъка на билбордове - при това, в не много далечното бъдеще. Това е най-малкото, което има предвид руската стартъп StartRocket, когато компанията обяви планове за инсталиране на гигантски дисплей на надморска височина от почти 500 километра."

  https://on.rt.com/9smm 🌃😯😵🤯

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK