Разпадащата се "Ислямска държава" е бомба със закъснител

Разпадащата се "Ислямска държава" е бомба със закъснител

© Ali Hashisho, Reuters/EPAСпящи клетки причиняват смъртоносни атаки, хиляди джихадисти са в затвора, семействата им са въдворени в пренаселени лагери. Месец след като групировката "Ислямска държава" (ИД) загуби своя "халифат", опасностите и предизвикателствата изобилстват.


На 23 март кюрдски и арабски бойци от Сирийските демократични сили (СДС) обявиха победата над ИД, след като завладяха последната им крепост в Източна Сирия, в края на ожесточена офанзива, подкрепена от международна коалиция, водена от Вашингтон.


В самопровъзгласения си през 2014 г. "халифат" върху обширни региони, завладени в Сирия и съседен Ирак - голяма територия с големината на Обединеното кралство, ултрарадикалната групировка беше създала собствени институции: произвеждаше петрол, сечеше свои пари и имаше "нравствена полиция".
Днес сме далеч от тази протодържава, където хиляди чужденци се присъединиха към най-страховитата джихадистка организация в света, отговорна за кървави атаки на няколко континента.


Но джихадистите от ИД, сега разпръснати из пустинята от централна Сирия до иракската граница, продължават да представляват заплаха. Спящи клетки успяват да нанасят удари. Доказателство за това са нападенията, извършени тази седмица от ИД за 48 часа срещу силите на сирийския режим на изток. Равносметката: 35 загинали, най-голям брой след поражението на групировката. Няколко дни преди това двоен атентат на ИД отне живота на 13 души в северния град Рака.


"ИД все още е заплаха. Нападенията намаляха, но групировката остава способна да извършва атаки всяка седмица", казва Торе Хаминг, експерт по джихадистките движения в международния научноизследователски Европейски университетски институт по социалните и хуманитарни науки в Италия.


Изпълнение на заповедите


Джихадистката организация "е много активна и ще остане такава. Намаленият капацитет на американските сили няма да разреши напълно" този въпрос, каза той във връзка с решението на САЩ да оставят около 400 войници от общо 2000, разположени в Сирия.


Според анализатора Никълъс Хиръс от Центъра за нова американска сигурност съществува "мрежа от агенти, които могат да изпълняват заповедите" на ИД по места. "Стратегията за възраждане на ИД зависи до голяма степен от поддържането на силни връзки с някои местни племена в Източна Сирия и Западен Ирак", подчертава той.


Съдбата на хиляди джихадисти, арестувани от СДС, и на техните семейства остава източник на проблеми за СДС и за международната общност. "Настояхме за създаване на международен трибунал за съдене на тези терористи: техните престъпления, убийства, отвличания, унищожение, извършени в този регион", твърди Абдел Карим Омар, който отговаря за международните връзки в автономната кюрдска администрация, контролираща северните и североизточните сирийски региони.


Джихадистите посяха терор с кървави атентати. Те умножиха беззаконието, принизявайки язидските жени до сексуални робини и заснемайки убийствата на хомосексуални и обезглавяването на журналисти. "Наш приоритет е да съдим престъпниците", отсича Омар, като припомня, че неговата администрация разчита на сътрудничеството на международната общност.


Бомби със закъснител


Първоначално кюрдските власти призоваха за връщане на чуждестранните джихадисти в родните им страни. Настояване, което беше до голяма степен пренебрегнато от западните държави.


Но в безпрецедентна по мащаб операция в Европа Косово обяви репатрирането от Сирия на 110 негови граждани, почти всичките съпруги и деца на джихадисти от ИД. За експерта Хаминг, "нито Сирия, нито Ирак разполагат с ресурсите и политическата стабилност, за да управляват както трябва такъв брой затворници" джихадисти.


А консултантската компания по въпросите на сигурността "Суфан сентър" (The Soufan Center, TSC) предупреждава срещу превръщането на центровете за задържане в "плодородна почва" за по-голяма радикализация, както и срещу "основния риск" от "опити за бягство, организирани от ИД".


Кюрдите искат международна помощ за създаване на затвори, съобразени с опасността. Точно както призовават за помощ, за да се отговори на нуждите в лагерите за разселени лица, където са наблъскани десетки хиляди хора, избягали от сраженията с ИД.


"Приносът на международната общност, на агенциите на ООН и на НПО е много малък и представлява едва 5 процента от нуждите", казва със съжаление Омар.


Само в лагера Ал Хол в североизточната част на страната са настанени над 73 000 души според ООН. НПО биха тревога за тежките условия - остро недохранване сред децата, липса на медицинска помощ.


В допълнение лагерите са подслонили 12 000 чужденци, 4000 жени и 8000 деца на джихадисти, които са под строго наблюдение, казва Омар. "Ако тези деца не бъдат върнати в техните страни, не им бъде дадено ново образование и не бъдат отново интегрирани в обществото, те ще бъдат бъдещи терористи и бомби със закъснител". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3662 Любопитно

  . Намаленият капацитет на американските сили няма да разреши напълно" този въпрос,
  =======
  Която е и самата цел на Пентагона....
  Липсата на конфронтация ще доведе и липсата на нужда от задокеанския продуцент.....

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  .....която ще започне да избухва в Европа!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Още преди края на ИД западните държави дадоха знак, че не искат обратно в страните си джихадистите, които се сражават в ИД, само че голяма част от тях оцеляха. Май наистина решението ще е международен трибунал и присъди съответстващи на престъпленията, които са извършили в строго охранявани затвори.

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  “международна коалиция, водена от Вашингтон.”
  ——
  Коя тая коалиция? Асад и Путин? Я да викаме Мълър да ги израследва.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Толкова ли не можете да намерите място в Африка за резерват за джихадистите ограден с високи стени където да строят ислямският рай?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#3] от "Voiko":


  “ в строго охранявани затвори.“
  ——
  На лодките всички и в Куба ... па там кой където ... в Гуантанамо или Варадеро..

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  Кюрдите пак са хората, които спасяват нашия начин на живот от бомби със закъснител. И пак са забравени от нас...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Русофилите са бесни, че ИД в крайна сметка беше победена от Умерената опозиция със западна подкрепа, а не от Асад, въпреки значителните средства, които Масква му наля. РУската военна кампания беше толкова шумно рекламирана и отразявана в медиите, а реално не постигна нищо (освен че гръмна няколко бараки, и една-две болници, "случайно").

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Весело

  Русофилите са бесни, че ИД в крайна сметка беше победена от Умерената опозиция със западна подкрепа, а не от Асад, въпреки значителните средства, които Масква му наля. РУската военна кампания беше толкова шумно рекламирана и отразявана в медиите, а реално не постигна нищо (освен че гръмна няколко бараки, и една-две болници, "случайно").
  —цитат от коментар 8 на Vorknkx


  Туркофилче пак ли си с дежурните си глупости! Нямам нищо против всеки който воюва с главорезите дори и да е турската армия! Туркофилите са бесни че Русия спаси Асад и Путя вече не се връзва на турските локуми да ги пуска да окупират сирийски територии уж да се борят с тероризма!
  До коментар [#8] от "Vorknkx":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Не се гаси туй що не гасне. Пожарът, който въникна от ислямската държава, може да бъде угасен само, ако се накладе насрещен огън. Това може да стане единствено, ако Християнските религиозни дейци излязат от черупките си, от църквите и манастирите, ако си размърдат мързелите задници и тръгнат сред хората, така както са правили първоапостолите, проповядвайки Христовото учение. Австралия е единствената Християнска държава в света, в която няма джамии. По времето на турското робство Християнските църкви в България трябвало да са вкопани в земята, едва да се подават на не повече от 1 метър.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4087 Любопитно

  След като организацията на злото ИД беше разгромена в Сирия и Ирак оцелелите чуждестранни главорези членове на организацията се връщат по своите родни места и продължават да сеят терор и смърт там. Появи се информация, че извършителите на терористичните атаки в Шри Ланка са били членове на ИД, възможно е те също да са били в Ирак и Сирия. Сред заловените след атаките има и сириец, възможно и той да е член на ИД.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Има едно просто решение за простите ислямистки човекоподобни. Според нашите разбирания не би било хуманно, но е единственото ефективно. Изгаряне заедно със свински и кучешки остатъци. А показването на самия процес по изгаряне, в Ю тюб примерно, би имал силно превантивно въздействие върху всеки кандидат за педофилския рай.

 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Нерешимият проблем на исляма е, че детето на всеки мюсюлманин може твърде лесно да превърне в терорист, когато попадне под определено влияние. Следователно всеки млад мюсюлманин е потенциална бомба, тъй като Коранът го призовава към това - „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193). Единственият начин Европа да не страда, е да няма мюсюлмани на нейна територия.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4087 Любопитно

  Русофилите са бесни, че ИД в крайна сметка беше победена от Умерената опозиция със западна подкрепа, а не от Асад, въпреки значителните средства, които Масква му наля.
  —цитат от коментар 8 на Vorknkx


  Добре де, ако това беше истина защо тогава ИД воюват от години срещу режима на Асад и неговата сирийска армия!? Ще цитирам статията: "Доказателство за това са нападенията, извършени тази седмица от ИД за 48 часа срещу силите на сирийския режим на изток. Равносметката: 35 загинали, най-голям брой след поражението на групировката."

  Дано поне сега прочетеш тази част от статията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4087 Любопитно

  Австралия е единствената Християнска държава в света, в която няма джамии.
  —цитат от коментар 10 на bobhunter


  Ловецо Боби откъде измисли тази мега глупост и лъжа!? Разбира се, че в Австралия има джамии като във всяка друга държава по света. Ето ти и няколко примера:

  https://traveltriangle.com/blog/mosques-in-australia/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Аз не разбирам какъв е проблема, бойци или граждани, както там ги наричат на ИД, но воещи се като граждани на различни страни, да бъдат съдени в съответните страни - няма законодателоство, къдетъо подбни престъпления да не подлежат на наказание.
  Предполагам, че проблема с тяхното осъждане е събирането на доказателства. Дори и международния трибунал, който е съдил нацистите в Нюрнберг, не е осъждал за колективна вина.Тогава каква опция остава ми е трудно да преценя.
  Що се отнася до т.н. бомба със закъснител - да има таквъ момент, но това не означава, че предишното положение, когато ИД си развавяше коня, беше за предпочитане.
  Лошото е, че СБ на ООН, докато в него Русия и Китай имат право на вето, не може да се вземе никакво работещо решение.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Защото всеки един от тях е цъкаща бомба.

 18. 18 Профил на jos roy
  jos roy
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Hope you are good. Are you planning to visit india?
  Treasure Trip India providing golden triangle india tour package.Hurry Up!Unleash the Traveler in you.Choose your destination now!!

 19. 19 Профил на Tourist VisaOnline
  Tourist VisaOnline
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако искате да кандидатствате за виза за Антигуа онлайн, посетете https://www.touristvisaonline.com/antigua-visa

 20. 20 Профил на Amit Singh
  Amit Singh
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Лоокинг фор бест цонсултанцъ сержицес ин делхи жисит. https://www.collabs.in/canada-immigration/canada-express-entry/

  Best Consultants Amit
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK