Опасен петрол задръсти тръбопровода "Дружба" и застраши Централна Европа

Опасен петрол задръсти тръбопровода "Дружба" и застраши Централна Европа

© ReutersПетролопроводът "Дружба" от Русия до Германия спря работа, защото Германия, Полша и Беларус отказаха да приемат хиляди тонове нефт с опасно ниско качество, попаднали в него.


Застрашени от дефицит са рафинерии на полската PKN Orlen и на Total, Shell, BP и "Роснефт" в Германия, получаващи суровина основно по съоръжението, построено във времената на бившия СССР. Много е вероятно това изключително рядко събитие да предизвика съдебни искове за щети от западните клиенти срещу руските доставчици. От своя страна руските компании ще си потърсят компенсации от държавния монополист "Транснефт".


Капацитетът на "Дружба" е до 1 млн. барела суров петрол на ден, което задоволява около 1% от глобалното потребление, припомня "Ройтерс".


Колко голям е проблемът
Беларус потвърди, че Полша е спряла да приема петрол по "Дружба" късно вечерта в сряда, съобщи националната агенция "Белта". Това автоматично означава спиране на доставките и за Германия. Но опасният за рафинериите руски петрол, който вече е преминал през системата, ще достигне до 4-5 дни Словакия и Унгария, твърди беларуската компания "Гомелтранснефт Дружба". Източник на "Ройтерс" казва, че Чехия също е спряла да приема договорените количества.


Проблемът е усложнен и от това, че замърсен нефт е бил натоварен на танкери в балтийското пристанище Уст Луга. Поне 5 такива кораба, собственост на руски и казахстански производители, са отплавали по поръчки от големи енергийни компании като Equinor, Vitol, Trafigura, Glencore и Total.


Източник от руските енергийни сред и казва, че проблемът може да бъде решен до края на седмицата. Малко по-късно от Москва съобщиха, че кризата ще бъде обсъдена днес на заседание на руското правителство.


Милион тона корозивен нефт


Тя е предизвикана от неизвестна засега руска компания за добив на петрол, вкарала в тръбопреносната система суровина с недопустимо голямо съдържание на хлорорганични съединения. Става дума за вещества, добавяни за по-лесно извличане на нефта от земните недра, но те задължително трябва да се отстранят преди да започне пренасянето му по тръби, тъй като имат разяждащ ефект, включително са преработващите инсталации в рафинериите.


Няколко западни източника от големи европейски енергийни фирми твърдят, че отклонението от горния предел на нормата е между 15 и 33 пъти. В сравнение с обичайното количество хлорорганични съединения разминаването достига до 330 пъти.


На 24 април говорителка на концерна "Белнефтехим" съобщи, че преговарят с руснаците за навлизането на петрол от сорта Urals със съдържание на т.нар. органичен хлор в десетки пъти над допустимото. Компанията дори посочи мястото в Русия, от което е вкаран този нефт - участъкът Самара - Унеча. Това е южният участък на "Дружба", по който се пренасят близо 17 млн. тона годишно или около 45 000 тона на денонощие. За да достигне замърсеният нефт от Самара - Унеча до Беларус са нужни около 5-6 дни, т.е. инцидентът е станал някъде в началото на миналата седмица.


Телевизия "Беларусь 1" твърди, че в беларуския участък на "Дружба" има над 1 млн. тона корозивен руски нефт и вероятно той ще бъде пренасочен към едно от разклоненията, за да се освободи магистралното направление към Централна и Западна Европа. Ако това количество се потвърди официално, щетите може да наближат половин милиард долара. В репортажа се казва още, че руската страна не е дала никаква информация как смята да разреши проблема и да обезщети Минск, че смята случая за "второстепенен". "При най-негативното развитие на събитията ще бъде принудени да спрем износа на този нефт, за да защитим нашите интереси и тези на партньорите ни в Европа", заяви още беларуската медия.


В четвъртък руското министерство на енергетиката каза, че "Транснефт" се опитва да разреши проблема колкото може по-бързо, но и не посочи някакви ориентировъчни срокове. Подобен инцидент с руски петрол е имало преди десетина години, но в далеч по-малки мащаби, припомнят за "Ройтерс" търговци от сектора.


Как е възможно това


За ситуацията са виновни руските добиващи компании, казва източник на деловото издание "Ведомости" от администрацията. Както той, така и представители на петролния бизнес не разкриват кой конкретно носи отговорността.


В посочения от беларуската страна участък работят десетки добивни компании. Сред тях са дъщерни дружества на "Роснефт" и "Лукойл", но и отделни предприемачи, на чието име са регистрирани участъците да добив.


Хлорсъдържащите съединения се вкарват под налягане в пластовете с петрол. "Възможно е съставът на тази смес да е бил некачествен и да е последвало частично смесване с нефта", обяснява източник на "Ведомости".


Контролът за качеството, което се вкарва в тръбата на "Транснефт", обхваща редица параметри, но не и съдържанието на хлор, казва партньор на държавния монополист, както и представител на добивната индустрия. "На находището преди включването в системата, както и на входа на рафинериите има автоматизирана система за контрол. Ако тя засече надвишено съдържание на сяра например, "Транснефт" спира да приема този петрол, изпраща се комисия да установи причините и преносът се подновява след отстраняване на проблема."


За прочистването на тръбопровода трябва да се изтегли замърсеният петрол. Хлорът е по-тежък и образува утайка, поради което почистването му не е много сложно - просто трябва да се остави да престои в хранилища, казва технолог от голяма компания за обслужване на петролния сектор.


"Ведомости" припомня, че кризата се случи, докато Минск иска да повиши тарифите за пренос по "Дружба" с почти една четвърт, а и не са завършили преговорите с Москва за цената на газа и компенсациите, които Беларус иска за бюджетни загуби, причинени от данъчно решение в за горивата в Русия. Михаил Бурмистров от "Infoline-аналитики" смята, че беларуската страна ще се опита да използва случилото се в своя полза. Според него неизбежно е да има и финансови разходи за сектора, тъй като ще трябва допълнително да се засили контролът и да се промени обсега на отговорността за избягването на повторения.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Поправимо е...
  Един милион барела дневно е сериозен трафик...

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Саботаж!Кой ми $р@ в гащите?

  Мисълта ражда действието.
 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Поправимо е...Един милион барела дневно е сериозен трафик...
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Съдебни искове и извънсъдебни споразумения за колко пари?поправимо Е!

  Мисълта ражда действието.
 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2630 Весело

  Я да видя къде са сега форумните експерти, които ми обясняваха, че Русия на смесвала петрола:)
  Много пишат по темата да ги видим тук какво ще "измъдрят":)

  За руските компании, които добиват по-качествен петрол този начин на транспорт е просто убиващ ги. В тръбата вкарват качествена суровина, която се смесва с "боклука" на други и клиентите им получават нискокоачествена доставка. От това те губят сериозни суми и нищо не могат да направят...

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4608 Весело

  До коментар [#1] от "Велков":

  И да се насе#еш в асансьора, сред хората, е поправимо. Переш се, къпеш се, миеш асансьора...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4657 Весело

  Руснаците и на нефт не случиха, най-мръсният в целия свят, даже не е нефт, а тиня с мирис на нефт, и при дълбочинната му преработка повече от 75% не може да се извлекат, докато при някои бели страни (нефта им може директно да се излее в резервоара и да караш) достигат до 98% преработка...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 943 Разстроено

  Що е руско: все е опасно или с ниско качество. Нормално 👎

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Опитват да компенсират липсата на технологии с евтини заместители. В едно изречение: Получилось как всегда...

 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1297 Весело

  Ха,ха от кога ви го написах, че на алкалните дори и това което им дава земята не става!

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Щом е по тръбите, дори и да пуснат нова партида по тръбите, цялата система е пълна и няма как да стане освен да го изкарат от там, ама маи подаването става в една посока и ще е филм докато го оправят.

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1649 Любопитно

  До коментар [#4] от "Ivan_":

  Това е само едната част от вредите. :
  "....По тръбопровода Източен Сибир – Тихи океан сега се пренася нефт Espo, характерeн с ниско съдържание на сяра, докато на Запад заминава Urals, представляващ смес от лек петрол Siberian Light от Западен Сибир и тежък петрол от Урал и Поволжието. Смесването става в системата на "Транснефт", като най-търсеният лек петрол идва от разработените и постепенно изтощаващи се западносибирски полета.
  Разликата е, че към Азия се изпраща суровина с 0.62% серно съдържание, а към европейските рафинерии – с до 3%. Стига се до ситуация, в която Urals започва да не съответства на нормите на европейските рафинерии.
  Поради това на европейците им се налага да купуват допълнително количество лек петрол, за да го смесват с руския и да докарат Urals до необходимото за работа качество. А това са допълнителни разходи и европейските потребители искат или Русия да си поддържа качеството, или да предлага петрола си с отстъпка в цената....."

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Преди около 15-тина години, за първи път споменах старата индианска поговорка, "Който се е хванал с руснаците, хаир не е видял."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Имаше нареждане на Путин за спиране на доставките на нефтопрукти за Украйна( в дните за размисъл на президентските избори). Някой от подчинените му се е престарал да съсипе и нефта в нефтопровода.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#3] от "АмброзСП":

  За колкото трябва бе, що се тревожиш? Да нямаш рафинерия? Аман от артисти, играещи роли...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Калпава руска работа. Сега трябва да ги осъдят тъпите пияндурници.
  Сигурно самагона е дошъл в повече,или ватенките се опитват далавера да направят, но то от тях друго не може да се очаква.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1649 Весело

  До коментар [#16] от "anty":

  Хитрата сврака - с двата крака...:

  "...Още през миналата година "Лукойл" се оплака на правителството, че пада качеството на руския петрол. После от "Транснефт" обясниха, че причината е вкарването в системата на добивите на "Татнефт" и "Башнефт", които са с високо съдържание на сяра. Тогава се предлагаше полетата в Татарстан, Удмуртия, Башкирия и Оренбургска област да бъдат отделени и пренасочени за износ през пристанището Уст-Луга на Балтийско море, като по пътя добитото се "облагороди" с качествен лек петрол от други места....."

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 18. 18 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Това не е Русия,👀 да продават урина с бензин. Това е истински пазар и руснаците ще бъдат глобени за брак.😏

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2368 Любопитно

  Руснаците и на нефт не случиха, най-мръсният в целия свят, даже не е нефт, а тиня с мирис на нефт, и при дълбочинната му преработка повече от 75% не може да се извлекат, докато при някои бели страни (нефта им може директно да се излее в резервоара и да караш) достигат до 98% преработка...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Канадците дето го извличат от пясъци и скали сигурно са по-добре и оставят след това миризливи блата като тези на Нефтохима?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ей една стока имаха дето се търсеше на световните пазари и нея я окепезиха.....руска му работа!

 21. 21 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 632 Весело

  До коментар [#3] от "АмброзСП":За колкото трябва бе, що се тревожиш? Да нямаш рафинерия? Аман от артисти, играещи роли...
  —цитат от коментар 14 на Велков


  "БЕ",като бе-е-е ЛИ?
  Не се коси толкова,ще ти платят,сценаристите!

  Мисълта ражда действието.
 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Разсипали са казана с бояришник в кофата с нефта, нищо кой знае какво не е станало.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 23. 23 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 372 Весело

  Имаше нареждане на Путин за спиране на доставките на нефтопрукти за Украйна( в дните за размисъл на президентските избори). Някой от подчинените му се е престарал да съсипе и нефта в нефтопровода.
  —цитат от коментар 13 на korc


  Пък после се сърдят, че му викам джуджето Сторипакост.

  Родолюбец
 24. 24 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 414 Весело

  Познайте къде ще го пласират.
  Нищо чудно цените да паднат за момнет в БГ :)

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 878 Весело

  "...предизвика съдебни искове за щети от западните клиенти срещу руските доставчици... щетите може да наближат половин милиард долара"

  Хуйловския нефт 'зе да излиза много скъпо. Причините са, че рашките, които стават за работа, емигрират, както и санкциите, предизвикващи необратимо изоставане на Рашата в технологиите.
  Следват и проблеми с газа ("газтЪ")- по-скоро рано, отколкото късно.

 26. 26 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Защо ли не съм изненадан.

  Също, уж нямаше да използват петрола за политически натиск ....... спирането на петрола за братска Украйна какво точно е?

  California Über Alles
 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  "...предизвика съдебни искове за щети от западните клиенти срещу руските доставчици... щетите може да наближат половин милиард долара"Хуйловския нефт 'зе да излиза много скъпо. Причините са, че рашките, които стават за работа, емигрират, както и санкциите, предизвикващи необратимо изоставане на Рашата в технологиите.Следват и проблеми с газа ("газтЪ")- по-скоро рано, отколкото късно.
  —цитат от коментар 25 на balgariez


  Гледам напоследък клипове по ЮТюб на нови руски имигранти в САЩ. От тях научих за новата "Путинска вълна" От 2015 година до сега по около 300,000 руснаци напускат РФ всяка година! Познай кои си заминават?

  California Über Alles
 28. 28 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2566 Весело

  Руският нефт и без това е най- долнокачественият в света! Както всичко руско!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Отнасят се безотговорно към едно от малкото неща който интересуват пазарите. Руска рукожопост.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Абсолютно преднамерена диверсия на Московията към Лукашенко. Така преди време един газопровод излезе за ремонт посред зима.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 31. 31 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 283 Неутрално

  КГБ за пореден път се подиграва с държавите от Източна Европа!
  ...
  Вишеградската четворка да пуска в производство ННО уреди и инсталации за автомобили и ТЕЦ-ове!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 32. 32 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Тази диверсия от страна на КГБ е планирана от десетиления.

  Русия току-що завърши изграждането газопровод от Якутия до Китай.
  Изгради "Турски поток", "Северен поток 1", а строежа на "Северен поток 2" върви по график!
  Русия има огромни договори с Китай, Турция, Германия ...

  КГБ е решило да поСМАЖЕ, да ЗАРОБИ още-повече "братските" народи...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#1] от "Велков":

  Ами същото казах и на жена ти - отиваш до гинеколога и той маха следите от нашето....

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#32] от "Shteryu Atanaso":

  .....Русия току-що завърши изграждането газопровод от Якутия до Китай.
  Изгради "Турски поток", "Северен поток 1", а строежа на "Северен поток 2" върви по график! .....
  ==========================

  По това време повече от 30% от жителите на Русия все още трябва да отопляват къщите си с въглища и дърва.😏

 35. 35 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#34] от "putinxujlo":

  Съгласен съм!
  КГБ и управляващият Елит са едно, а обикновените и добри хорица в Русия са друго!

  Сегашната диктатура в Русия (установено от 1917г.) мрази огромна част от руското население и за това системно ги обеднява и дори убива ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 36. 36 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#34] от "putinxujlo":Съгласен съм!КГБ и управляващият Елит са едно, а обикновените и добри хорица в Русия са друго!Сегашната диктатура в Русия (установено от 1917г.) мрази огромна част от руското население и за това системно ги обеднява и дори убива ...
  —цитат от коментар 35 на Shteryu Atanaso


  Тази мантра отдавна умря. Руският плебс напълно заслужава жестоките си робовладелци, ако ги познаваше по отблизо, щеше да разбереш, че за да съществуват господари, трябва да има и роби. За руснака, дори и академик да е, мястото му в йерархията трябва да е ясно, равноправието е непозната концепция.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  "Тя е предизвикана от неизвестна засега руска компания за добив на петрол"

  Там колко компании за добив има, че даже и неизвестни.

 38. 38 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Типичния руски начин за справяне с непокорните белоруски партньори - ще поемат загубата и ще забравят за исканите увеличения за транзит. Точно по тази причина, само продажни "политици" настояват за осъществяване на руски енергийни проекти.

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 283 Неутрално

  [quote#36:"bobyb"][/quote]

  До коментар [#36] от "bobyb":

  По същата логика, Вие ако сте гласували за ГЕРБ или за БСП, означава ли че, СИК или Ал. Петров (и бандата на Чуковете) трябва да Ви отнемат цялото имущество, срещу фалшифицирана от тях Запис на заповед?!

  Аз не съм гласувал, нито за едните, нито за другите Мутри, но не съм озлобен към техните избиратели, а Вие сте озлобени към най-бедните и към най-онеправданите руснаци ... от които изобщо НЕ зависи избора на Путин и на диктаторската му Олигархия ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 40. 40 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobyb":

  Ако в Русия нямаше свестни и честни хора, то тогава защо член на УС на "Газпром" псува свои подчинени:

  http://47news.ru/articles/153248/?fbclid=IwAR3lFTYQjR4Q84bbA2Gfr725FOOyNUQ5WKeRQfCLsO-7wnK4RByhlQO5aQk

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 41. 41 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Има ли изненадани?! Това е то бизнеса с руссийката - плащаш им щедро с истински пари, те ти доставят мусора дето са изчегъртали от земята. А клиентите не харесват такива Северномонголски мурафети. КГБ шайката явно доста го е закъсала за кинти🙂 Познайте чии нефт ще е първият отпаданл от пазара при очераващия се спад на потреблението... и чии търбуси ще застържат от голода. Аз и близките ми милостиня няма да им оказваме!

 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#3] от "АмброзСП":

  а да видиш че няма да стане тая работа ,в договорите има клаузи за такива ситуации и решенията са далеч от съдебните

  гошо
 43. 43 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2439 Любопитно

  До коментар [#36] от "bobyb":

  ти някога работил ли си в каквото и да е предприятие

  гошо
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  "докато при някои бели страни"

  Либия?

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4657 Весело

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Е, не само, да не говорим пък за Венецуела...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#26] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "спирането на петрола за братска Украйна какво точно е?"

  "Братски санкции". На "преводен език" - САЩисани санкции. Тъй де, нали требе да догонват цивилизованите страни.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Грешна рецепта "ремонт на ремонта"!
  Хора чакат.
  Обратен ред е Правилният.

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":
  До коментар [#1] от "Велков":

  И да се насе#еш в асансьора, сред хората, е поправимо.
  Переш се, къпеш се, миеш асансьора...

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2157 Любопитно

  До коментар [#27] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "От 2015 година до сега по около 300,000 руснаци напускат РФ всяка година! Познай кои си заминават?"

  Чеченци?
  Ибрахим Тодашев.
  https://nova.bg/news/view/2013/05/22/50715/във-флорида-застреляха-приятел-на-тамерлан-царнаев
  Джохар Царнаев и Тамерлан Царнаев
  https://offnews.bg/sviat/zapodozrenite-za-atentata-v-bostan-sa-chechentci-184443.html
  Татари?
  Вил Мирзаянов, помагащи в създаването на БОВ в САЩ.
  https://www.segabg.com/node/519
  Руски офицери от ГРУ като Скрипал, Литвиненко и др.?

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2157 Любопитно

  До коментар [#11] от "mitko11":

  "Поради това на европейците им се налага да купуват допълнително количество лек петрол, за да го смесват с руския и да докарат Urals до необходимото за работа качество. А това са допълнителни разходи и европейските потребители искат или Русия да си поддържа качеството, или да предлага петрола си с отстъпка в цената....."

  Защо да им се налага на европейците? Не могат ли да турят едни санкции … и да си купуват качествен ирански петрол? Да кажем, де - може и нигерийски, за да спазим джендърските стандарти.
  Да не би някой да гони много ниска цена, та затова нарушава "законите" на simval?

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Превземки ;)

  Такова си го харесват.

  До коментар [#23] от "Родолюбец":

  Пък после се сърдят, че му викам джуджето Сторипакост.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Оставeте цивилизованите.
  Там върлува конкуренция и надпревара.

  Ний градим върху стабилност.
  ККП, и по-малки партии.
  Надграждаме.
  Обгрижваме.. на Мъдуро.. ценностите ;)
  Вас там нет, конечно

  До коментар [#46] от "wanderer":
  До коментар [#26] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "спирането на петрола за братска Украйна какво точно е?"

  "Братски санкции". На "преводен език" - САЩисани санкции.
  Тъй де, нали требе да догонват цивилизованите страни.

 52. 52 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Единствено и само Тръмп е направил тази диверсия.
  Нали каза, че Германия залита прекалено много по рушняшки нефт и газ (между другото и Рейгън говореше такива неща!) и сега хоп: Калпав нефт откъм Раша.
  Действително Тръмп е избран от путин и путин работи за Тръмп!
  Смях във залата ;-)

  пп Като ви пише човек, че путин е най-добрия агент на ЦРУ - пощурявате. Сега нещо да кажете?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 53. 53 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Опитвам се да се сетя кога за последно имаше някаква позитивна новина за русия. Пожари във военни заводи, блокове падат от самозапалила се газова инсталация, самолети вече им изрървах бройката, кораборемонтни съоръжения падат върху корабите, ракети редовно падат и т.н..
  Усещането е, че летят трески от разпадащата се кочина. Радост за душата между другото 🙂

 54. 54 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1963 Гневно

  Нашите дупедавци във Бургас ще го преработят и ще ни го продадат на Европейски цени а после ще ни вдигнат данъка, защото колата била стара и пушела. Кюмбетата били виновни.
  Да им ..@ зайката недоносена. >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK