Как Сърбия стана "небезопасна" за журналистите

Как Сърбия стана "небезопасна" за журналистите

© Associated PressПравителството контролира ключови медии и журналистиката просто е нежелана. Независимите журналисти са публично заклеймявани като "предатели", казва за "Дойче веле" разследващата журналистка Анжела Миливоевич. Става дума за Сърбия.


Според последния доклад на "Репортери без граници", Сърбия е "небезопасна", тъй като срещу разследващите журналисти се водят "агресивни клеветнически кампании". Какво е мнението Ви за свободата на печата в страната?


Анжела Миливоевич: "Репортери без граници" са прави да окачествят Сърбия като опасна за журналистите. Това отразява точно ситуацията в страната. Бих добавила, че журналистиката в Сърбия е освен това и нежелана.
Има два основни проблема. Единият от тях е, че журналистите често биват атакувани. Най-екстремният случай досега бе, когато подпалиха къщата на местен белградски журналист. Другият проблем е, че журналистите винаги са игнорирани или заклеймявани като врагове всеки път, когато пишат критично за правителството.
Журналистическите разследвания не бяха много популярни при нито едно предишно правителство в Сърбия. Наистина ли има разлика при президента Вучич?


Различното е, че сегашното правителство е много по-агресивно. То не се страхува да организира кампании срещу журналисти, да публикува снимки на редактори в жълтата преса, наричайки ги нежелани хора, които мразят президента. Струва ми се, че обществото възприема нас, журналистите като натрапници, като нещо, което в идеалния случай не би трябвало да го има.


Често чуваме за силното влияние на властта върху медиите. Как е възможно правителството да поддържа такова ниво на контрол?


Поради това, че общественият оператор е собственост на държавата и е зависим от нея финансово и по всякакъв друг начин. Освен това и други национални телевизии застават на страната на правителството, като напълно пренебрегват всяка информация, която не е полезна за управляващите.


В Сърбия съществуват две реалности: тази, представена от доминиращите медии, и истинската, за която информират портали и няколко независими издания. Тази информация обаче не достига до голяма аудитория. Година след година институциите все повече се затварят и отказват да предоставят информация. Те не ни контролират, но саботират нашата работа. Другият постоянен подход е като просто не говорят с нас. Има цяла група политици, които никога не искат да дават изявления пред така наречените "нежелани медии".


Вие лично сблъсквали ли сте с проблеми заради работата Ви?


Преди няколко години уебсайтът ни беше хакнат и една статия беше премахната. Малко след това забелязахме, че някакви хора ни следяха в продължение на няколко дни и съобщихме на полицията. За щастие досега не се е случвало да ни нападат физически, но непрекъснато сме обект на атаки от страна на големите медии, които ни наричат обществени врагове.


Сръбски интернет портал наскоро описа кореспондентката на ДВ Саня Кляич като един от журналистите, "опозорили Сърбия" с документален филм за албанските жени. Тази седмица Слободан Георгиев, ръководител на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN), бе наречен в онлайн видео "предател". По същия начин бяха атакувани и други независими платформи като CINS и KRIK. Колко често се случва това и доколко тези нападки имат ефект?


Последното видео от преди няколко дни беше доста смущаващо за всички нас. То ясно характеризира Георгиев като човек, който е нежелан и лош от гледна точка на правителството, което според мен е непростимо. Те ни нападат, наричайки ни наркомани или - както в случая със Саня - казват, че сме предали сръбския народ, заради това, че пишем за албански жени. Последните атаки предизвикаха сериозни реакции, но тези неща продължават да се случват. Смятам, че това е недопустимо. Доколкото знам, никой от правителството досега не се е дистанцирал от този случай.


Западните страни даряват много пари в подкрепа на независимите медии в Сърбия. В същото време западните лидери не са склонни да повдигат въпроса за свободата на медиите пред сръбското правителство, което се представя за проевропейско. Каква би трябвало според Вас да е подкрепата от страна на политиците от ЕС?
Западните политици биха могли да видят какво реално се случва в Сърбия, вместо да се вглеждат само в точките от Договора за присъединяване на Сърбия към ЕС или в законите, които са приети, но не се изпълняват. На практика законите в Сърбия не действат и не се прилагат за всички. Има желани и нежелани групи и не бива да продължаваме да си затваряме очите за факта, че журналистите постоянно се цензурират. Очакваме недвусмислена подкрепа, която да изисква от нашите политици и правителството да третират медиите по друг начин. Западните държави подкрепят с дарения независимите медии, но от политическа гледна точка няма смисъл това, след като ако гражданите не могат да ни чуят. А те не могат, защото големите медии са под контрол. Продължаваме да се движим в затворен кръг, но един ден този кръг ще изчезне.


Анжела Миливоевич работи като разследващ журналист в Белград. От 2011 г. работи с Сръбския център за разследваща журналистика (CINS). Тя беше част от екипа, който получи наградата на Европейска преса за 2017 г. за поредица от статии, свързани с корупцията и организираната престъпност в Сърбия. С нея разговаря Дарко Яневич.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ами то и Северна Ирландия не е съвсем безопасна за журналисти,въпреки ,че е във Великобритания и ЕС!

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Не само при Сърбежите , разследващата журналистиката е нежелана.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4157 Весело

  Ами то и Северна Ирландия не е съвсем безопасна за журналисти,въпреки ,че е във Великобритания и ЕС!
  —цитат от коментар 1 на pilis


  И негрите бият там....

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Неутрално

  "Мила родна картинка"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Що? В България разследващата журналистика е на мода. А пък за мене имаме и абсолютна Свобода на медиите. Аз мога да слушам всички лидери на всички партии. Не слизат от телевизиите. Ама нали сме нихилисто плямпаме, че нямало Свобода. Е за мене има. Знам възгледите на който си поискам Свободно.

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 548 Неутрално

  То пък в дойче зеле защото изобщо някаква журналистика е на почит, че тръгнали на сърбите кусури да търсят. :-)

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Що? В България разследващата журналистика е на мода. А пък за мене имаме и абсолютна Свобода на медиите. Аз мога да слушам всички лидери на всички партии. Не слизат от телевизиите. Ама нали сме нихилисто плямпаме, че нямало Свобода. Е за мене има. Знам възгледите на който си поискам Свободно.
  —цитат от коментар 5 на mpq24607239


  Приятелю , разследващата журналистика е призвана да сваля говорещите глави от екран.Вземи за пример Цецерон.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Че то остана ли някъде свободна журналистика?!
  Затова, когато един платен журналист обвинява някого, не обръщам внимание на обвиненията, а търся кой поръчва музиката.

 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Стига бе, Вучич е ваш човек. Премиерка от Лесбос, деца се взимат на килограм от родителите.
  Как така небезнеопасен за новинарите?

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  1. Дойче веле да оценява журналистика е меко казано смешно.

  2. Като Сърбия е опасно място за журналистиката, на кое място е в оная класация? И въобще колко чини оная класация дето страни в които журналистите ги трепят са в предните позиции.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2782 Любопитно

  Ако взимаме пример от DW, CNN, NYT и подобните им, такава свобода на словото настава, че....Абе,с една дума - заеби.

 12. 12 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Само че във Великобритания ги отстрелват като кучета, а не в Сърбия ...

 13. 13 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  За либеругите мантрата "свободни медии" означава подконтролни грантаджийски медии, спазващи правилната линия. Пълен фарс.

 14. 14 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В класациите за свобода на словото Сърбия е 77 а България е на 111 позиция .
  Не мисля че сме в позиция да сочим с пръст.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 15. 15 Профил на rosen700@gmail.com
  *****
  Неутрално

  Не само Сърбия, много са страните, като започнеш от Русия и Северна Корея .......

 16. 16 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Така е по пътя на нео-фашизма. За съжаление и в България не е кой знае колко по-различно - както можете да видите по излива на тролски коментари по-горе.

  Напомням, и Хитлер е водил кампания срещу журналистите. А неговата е била даже напълно успешна.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Малко като в Русия. Само дето там ги директно ги елиминират, без заплахи.

 19. 19 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Авторитаризмът се завръща на Балканите с пълна сила, което е нормално предвид "културните особености" на нашите общества и че огромна част от тях се състоят от крепостни селяни неможещи да скъсат оковите в главите си. При сърбежите е Вучинич, бивше вярно куче на диктатора Милошевич, а при нас директно представител на подземния свят, мутра от СИК.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3665 Весело

  До коментар [#14] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  "В класациите за свобода на словото Сърбия е 77 а България е на 111 позиция .
  Не мисля че сме в позиция да сочим с пръст."
  ==========
  Ами ние и не сочим. Само цитираме правилната медия.

  Еретик
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  А де !!! +
  https://rsf.org/en/ranking

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  А какво да кажем ние, дето сме толкова назад от Сърбяи?

 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2220 Разстроено

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  там е работа че не ги бият а ги обслужват

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK