Китайският президент обяви създаването на нова платформа за международна търговия

Си Дзинпин на форума

© Reuters

Си Дзинпин на форумаЦелта на инициативата "Един пояс, един път" е взаимоизгодно сътрудничество между страните и изграждане на нова платформа за международна търговия, както и създаването на възможности за развитие на Китай, подчерта китайският президент Си Дзинпин в реч на откриването на втория форум за международно сътрудничество "Един пояс, един път" за разширяване на международните търговски връзки, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Следващата стъпка във възстановяването на стария Път на коприната е да се насочи инициативата към развитие с акцент на зелената инфраструктура и финансите, подчерта китайският президент.


Популяризираната от Си инициатива предизвиква спорове, като някои страни партньорки се оплакват от високата цена на проектите. Китай неведнъж е казвал, че няма да се опитва да обвързва никоя страна с дългове и има само добри намерения.


Западът вижда в проекта разширяване на китайското влияние
Според западни правителства "Един пояс, един път" е начин за разпространяване на китайското влияние в чужбина, като се натоварят бедни страни с непосилни дългове.


"Всичко трябва да бъде извършено по напълно прозрачен начин и да проявяваме нулева толерантност към корупцията", подчерта Си Дзинпин пред 37 държавни и правителствени ръководители, предаде "Франс прес". Китайският лидер обеща да премахне субсидиите, които водят до неравностойна конкуренция. Това е ключово искане на САЩ, които обвиняват Пекин в подкрепа на държавните предприятия.


Освен това Си обеща да увеличи китайския внос, да не понижава курса на юана във вреда на други страни и да забрани да се изисква от чуждестранни предприятия да предават технологии на Китай.


Обещанията на Пекин


Пекин ще вземе мерки за защита на интелектуалната собственост и ще развива оптимални механизми в областта на международното законодателство, ще се стреми към сключване на споразумения за свободна търговия с още повече страни и към засилване на международното взаимодействие в областта на митническото регулиране, предаде ТАСС. Китайският президент добави, че развитието на инфраструктурата ще бъде ключов фактор и Пекин ще бъде готов да положи съвместни усилия за изграждане на взаимосвързана инфраструктурна система.


Си Дзинпин

© Reuters

Си Дзинпин


Проектите от инициативата "Един пояс, един път" ще получат активна финансова подкрепа чрез кредити и предоставяне на средства от целеви фондове.


Международната реакция


Съвместното изпълнение на инициативата на китайското правителство "Един пояс, един път" напълно съответства на принципите на устойчивото развитие на света. Това заяви днес на церемонията по откриването на работната програма на едноименния форум в Пекин генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ТАСС.


Светът има полза от инициативата "Един пояс, един път". Изпълнението й ще допринесе да бъдат постигнати целите за устойчиво развитие, каза той. По думите му в момента "най-малко 75 процента от инфраструктурата, от която светът ще има нужда към 2050 година, все още не е построена".


Инициативата освен това създава пространство за екологично развитие на света, каза Гутериш.


Китайският президент и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

© Reuters

Китайският президент и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.


Необходими са не само физически пътища и мостове, за да се свържат пазарите и хората. Необходими са също така мостове и пътища, които да ни преведат от неустойчива, сива икономика на изкопаемите горива към екологична, зелена икономика на бъдещето на въглеводородите, подчерта ръководителят на ООН.
За постигане на целите за устойчиво развитие са необходими най-малко 1 трлн. долара за инфраструктурни инвестиции в развиващите се страни, допълни той.


Инициативата "Един пояс, един път" ще помогне за привличане на капитал. Тя подчертава значимостта на икономическия растеж, който да е инклузивен, устойчив, постоянен, подчерта Гутериш.


Путин срещу нелегитимните санкции


Международната общност трябва да изработи отговор на проявите на протекционизма, част от които са едностранните нелегитимни санкции, заобикалящи Съвета за сигурност на ООН, или, още по-лошо - търговските войни, заяви руският президент Владимир Путин на церемонията.


Си Дзинпин и Владимир Путин

© Reuters

Си Дзинпин и Владимир Путин


По думите на Путин освен това "Един пояс, един път" се съчетава идеално с целите на Евразийския икономически съюз, начело на който е Русия. Коментарът му може да допринесе за успокояване на опасенията за възможно напрежение между Москва и Китай, особено в Централна Азия, която е традиционна руска сфера на влияние, отбелязва АП. Евразийският икономически съюз обединява Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан в общ пазар, който се стреми да отстрани бариерите пред свободното движение на стоки, услуги, капитали и труд.


Премиерът на Пакистан Имран Хан предложи в рамките на инициативата да бъде създаден многостранен фонд за борба с бедността.


Необходимо е да бъде създаден фонд за борба с бедността, който да съдейства на страните в усилията им за изкореняване на бедността и недохранването, каза Хан. Той отбеляза значителните успехи, които Китай е постигнал през последните години в тази насока - през последните 30 години от бедност да бъдат изведени около 800 милиона души.


Хан отбеляза значителния напредък, постигнат по проекта за икономически коридор "Китай - Пакистан" като ключов елемент от инициативата. Пекин е обещал на финансово затруднената страна над 60 млрд. долара кредити и инвестиции за пътища, пристанища, електроцентрали и промишлени зони, допълва АП.


Малайзия и Китай с проект за 48 млрд. долара


В рамките на форума Малайзия и Китай се договориха за изпълнение на голям инфарструктурен проект в Куала Лумпур на стойност 48 млрд. долара. Очаква се проектът да бъде разработен на територията на бивше летище, където да бъде изграден голям транспортен терминал, който същевременно да стане част от високоскоростната жп линия Куала Лумпур - Сингапур. Планира се и построяване на жилищен комплекс за 10 000 апартамента, парк и търговски центрове. Пекин освен това ще закупи от Малайзия 1.9 млн. тона палмово масло на стойност близо 1 млрд. долара за период от пет години.


Участието на Египет в "Един пояс, един път" ще позволи зоната на Суецкия канал да бъде превърната във важен логистичен и търговски център, каза в Пекин египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  форума Малайзия и Китай се договориха за изпълнение на голям инфарструктурен проект в Куала Лумпур на стойност 48 млрд. долара.
  ______________
  ЕС си остава едно недоносче на протекционстката либерална демокрация без влияние в Южна Азия !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Няма начин американските другари пишмандемократи и техните протежета в ЕС и ООН, да не са другари с китайските другари. Болшевишки сър!!

 3. 3 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Мисълта на другаря Син Дзин Пин Мин е могъща

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 4. 4 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Мисълта на другаря Син Дзин Пин Мин е могъща
  —цитат от коментар 3 на Полковник за европейско развитие на България


  ... мдам... фараони от вси страни - обединявайте се! ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  Путин срещу нелегитимните санкции


  Международната общност трябва да изработи отговор на проявите на протекционизма, част от които са едностранните нелегитимни санкции, заобикалящи Съвета за сигурност на ООН, или, още по-лошо - търговските войни, заяви руският президент Владимир Путин на церемонията.
  ==============================

  Старецът напълно загубен в действителност.🤔 Той отново се оплаква от санкции. 🤷‍♂️ Наскоро те бяха полезни.😏

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Император Си отваря нова сергия,САЩ опитват да останат номер едно,ЕС се лута в задънена улица.И те така.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Интересно ще бъде дали ще си спази обещанията. :)

 8. 8 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Където е стъпил Китай да "помогне" трева не никне а само дългове за 20, 30, 50 години. На нас по същия начин ни помагаше ССССР та знаем. Сега Китай подкупва корумпирани лидери на държави да подпишат непосилни договори за строежи на железници, пристанища, магистрали ..... държавата задлъжнява с едни милиарди, Китайски работници мравки построяват каквото трябва и се изнасят, местните вождове се сдобиват с по една сметка в чужбина и по няколко апартамента и ... те така.

  На думи Китай от 25 години обещава да уважава интелектуалната собственост - нещо да не са копирали? Ако искаш да отвориш бизнес в Китай 51% от бизнеса ти принадлежи на правилен, назначен, Китайски партиен другар и ти си задължен да предадеш цялата си технология на Китайската страна. Ами ... мерси казвам аз на такваз любов.

  California Über Alles
 9. 9 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 610 Неутрално

  форума Малайзия и Китай се договориха за изпълнение на голям инфарструктурен проект в Куала Лумпур на стойност 48 млрд. долара.______________ЕС си остава едно недоносче на протекционстката либерална демокрация без влияние в Южна Азия !
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  ... империите винаги се сгромолясват, а комунистическите такива се сгромолясват най-бързо... ;)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Добре дошли в "Един споделен Свят" по "Един пояс, един път" :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3995 Любопитно

  До коментар [#8] от "Pontif New Dnevnik SUCK": "...местните вождове се сдобиват с по една сметка в чужбина и по няколко апартамента и ... те така. "
  ####
  Наистина ли, да имаш апартамент, се смята за голяма баровщина?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1602 Любопитно

  Боко присъства ли ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Напълно вярно. Освен това Китай вече не гледа на другите страни като равни. Китайските чиновници заплашват и гледат с превъзходство другите икономически слаби страни. Като гледам Путин и Си горе на снимката се сещам за един случай между Китай и Русия. По повод на статия в Русия за това, че спадът на икономиката на Китай (включително и заради мерките на Тръмп) ще зарази руската икономика с криза, дребен дипломат в китайското посолство в Москва (отговаря за връзки с пресата) си позволява такова писмо:

  «Анастасия, не знаю, почему я не могу тебе позвониться по мобильному телефону. В прошлом месяце ты писала статью о Китае очень плохо, даже в статье не было никакого твоего мнения, именно США сказали что-то. При чем тут эта статья, при чет ты как так пишешь. Но я не могу тебя найти. Но это уже всё прошло. Я не понимаю тебя. Сегодня еще раз, как ты пишешь. И зачем ты так пишешь? Китай заразит российскую экономику кризисом!!!!!!. С первого взгляда ты врешь!!! Китайская экономика замедлилась!!!! А мы в прошлом году рост экономики — больше 6%. А у вас какой рост???? И с китайской экономики Россия заразилась??? Причем мы — китайская экономика — только ВВП одной провинции Гуандун намного больше, чем вся Россия. Где у нас социальное неудовольство. Я только почувствовал большое неудовольство в российском обществе особенно после послания Путина. Категорически всерьез тебе скажу: Тебя нужно сразу удалить эту статью с сайта этой газеты, а то ты будешь находиться в черном списке, никогда не пускают тебя в Китай. Гоу».

  Много смешно (за връзките Китай - Русия), но и показателно как се отнасят китайците към икономически неравните страни. Русия също е една от тях.
  Обобщение, ако не сме доволни:
  - заплахи
  - чувство на превъзходство
  - черни списъци (Китай винаги ги е отричал)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pontif New Dnevnik SUCK": "...местните вождове се сдобиват с по една сметка в чужбина и по няколко апартамента и ... те така. "####Наистина ли, да имаш апартамент, се смята за голяма баровщина?
  —цитат от коментар 11 на Незнайко в Слънчевия град


  Както виждаш в България да.
  Също .... изкарай един курс по сарказъм, че да не се налага да ти обясняваме всички майтапи.

  California Über Alles
 16. 16 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Челавек чета ти коментара и все едно за Америка говориш - най-големият рекетьор.
  Китай поне строи Америка само бомби и разрушава.
  Не знам Китай да ни е заробил но се сещам за Мариците Дето са Американски и са най-голямта набутка и заробване.

 17. 17 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Иначе Китай е драгон отвързан звяр няма спиране вече най-прогресивната система.
  Идеята им е да сложат ръка на световната търговия това което Амазон прави в момента.
  Вместо да го купуваш от Амазон и да им плащш 500% надценка ще си го купиш директно от производителя Китай и ще платиш 100% надценка.
  За тва реват реднеците ама късно е вече.

 18. 18 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 403 Весело

  Тези двамата защо са с една и съща вратовръзка ?

 19. 19 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Китай е лидер в EV electric vehicles точно китай.
  Китай има 10 пъти повече EV от Америка.
  И 3 пъти повече зарядни. Китай е технологичен лидер не Америка.
  Всеки голям китайски град използва electric vehicles таксита автобуси доставки всичко е ел. Коли.
  5G дето в америка не са чували още идва от Китай.

 20. 20 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Ами елементарно - Китай ще използва Русия да им изтегли всичко което им е необходимо като военна техника и ще го копира. Това вече се случи. Последното нещо беше с С-400. Сега ще си ги копират и модернизират. Вече дори и това няма да им трябва от РФ. Както виждаш сега се опитват да копират Американските оръжия.
  Суровини ще си взимат когато си пожелаят защото са заградили РФ от Изток. Много по-лесно е на руснаците да продават всичко от Сибир към Китай вместо да го влачат през цялата си територия. Китай обаче не се нуждае 100% от това, не са зависими от РФ. Така че ще им вземат всичко по типичния Китайски начин - подкупи и бартерни сделки. Те ще построят петролопрпвод или газопровод, те ще вземат на концесия кладенци. Накрая руснаците ще гледат като насрани и ще се одтеглят в двата си града Масква и Ленинград който сега се сетиха че се казвал Ст. Петербург. Е както след 75 години се сетиха че не е Ленинград така и ще се сетят че и Сибир не е техен. А Китай ще завладее всички мърляви държави в Азия. Ингия няма да може заради културата и Хималаите. Арабите също защото и едните и другите са невероятни расисти и смятат другите за маймуни. В Европа не могат да дойдат, само ще крадат от държави като Гърция, Черна Гора .. може би България. Ще се опитат да навлезнат сериозно в Латинска Америка и Африка и вече 20 години го правят но това са два ужасни батака и не е много ясно колко ще спечелят там и колко ще загубят.
  В този свят не може да има вакуум. РФ загива - азиатската част ще бъде на Китай рано или късно под някаква форма, Европейската вероятно ще крета след Европа. Това е.
  Сега е лесната част. как да завладеем Туркменистан и Монголия. После идва малко по-трудното - какво по дяволите да правим с тези държави.

  California Über Alles
 21. 21 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Китайската народна република е хибрид, съдържащ елементи, които са общи за всички многонационални империи и държави. КНР практикува колониализъм както други империалистически сили в историята. Всички тези платформи, форми и структури СССР ги плодеше в изобилие по целия свят. Но всички те, както и китайските, се оказаха неефективни, нетрайни, изкуствени, користни. Китайската комунистическа партия и китайското ръководство няма какво друго да измисли, освен завоалирани форми на непазарна експанзия. Нека още веднъж ви припомня две изказвания на Уинстън Чърчил:
  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде”
  "Твърди се, че демокрацията е най-лошата форма на управление, след онези, които вече са били изпробвани"


 22. 22 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  В този форум 126 страни са партньори по този проект, Китай дава заеми за инфраструктура и развитие по лихва 1,8 %.... В тая инфраструктура не са само магистралки както е за ББ, а портове, железница, летища , логистика. Между другото и Италия е в тоя проект.

 23. 23 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Тавариш и в Масква съм бил и в Питера и във Владивосток и Сибир - китайци там не видях.
  Но в Калифорня, Сеатъл, Британска колумбия, ванкувър, Торонто китаец до китаеца и не само че са там но изкупуваха всичко наред завземаха бизнеси земя имоти наглееха и се чувстваха като у дома си и се държаха много пренебрежително с местните.
  Така че Америка ще падне много по рано от Сибир.

 24. 24 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Малайзия ще купи на кредит китайска инфраструктура за $48 млрд., а Китай ще купи малайзийско палмово масло за $1 млрд. И после?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 25. 25 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  привететствам желанието на другаря Си да доближи границите на Китай до Европа :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#24] от "WOI":

  После инфраструктурата ще произвежда богатство !!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#24] от "WOI":

  https://www.youtube.com/watch?v=vp92BlLLVEI

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#26] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Богатството вече е "произведено" и преведено по сметките не местните велможи, договорили преговорите с Китай, но не те ще плащат заемите. Не знам това последното дали има превод на гръцки...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 29. 29 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Тавариш и в Масква съм бил и в Питера и във Владивосток и Сибир - китайци там не видях.Но в Калифорня, Сеатъл, Британска колумбия, ванкувър, Торонто китаец до китаеца и не само че са там но изкупуваха всичко наред завземаха бизнеси земя имоти наглееха и се чувстваха като у дома си и се държаха много пренебрежително с местните.Така че Америка ще падне много по рано от Сибир.
  —цитат от коментар 23 на МиГ-29


  В САЩ китайците са над 5 милиона, в Русия да са няколко стотин хиляди. Китай ако имаше реални претенции за Сибир да го е взел отдавна за себе си.

 30. 30 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#29] от "faraon":

  хихи, стотин хиляди :) ама цели републики Китай ги смята за китайски :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  гледам, че товаришите все оплакват Гнолой Запад и США :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#29] от "faraon":хихи, стотин хиляди :) ама цели републики Китай ги смята за китайски :)
  —цитат от коментар 30 на Opportunity


  Части от Сибир са били китайски преди векове, но изглежда не им е понесъл студа. Отказали са се от тях.

  В САЩ цели квартали са китайски. Какво от това?

 33. 33 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  гледам, че товаришите все оплакват Гнолой Запад и США :) :) :)
  —цитат от коментар 31 на Opportunity


  Западът е практичен, спор няма. Умее да използва за своите нужди труда на другите.

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3641 Весело

  До коментар [#23] от "МиГ-29":
  Тавариш и в Масква съм бил и в Питера и във Владивосток и Сибир - китайци там не видях.
  =============================
  Мисля, че лъжеш малко 😏 YouTube за помощ. Пишете " китайцы на дальнем востоке " и гледате☝️ как на Далечния изток няма китайци. Практически го купиха😊

  https://youtu.be/r8WWpqrJzh8

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Китай не смята да управлява завладените държави. Той изсмуква ресурсите и след това, ако не стават за пазар ги захвърля. Китай не се налага да прави вече мили очи на завладените държави - заплахите ще свършат работа (Русия, Албания, Узбекистан), особено ако държавите са задлъжнени към Китай. Китай може да си позволи загуби ако вижда дългосрочни печалби - справка Венецуела (там губят 50 милиарда, но не викат като Русия, а гледат да се договорят със САЩ защото усещат ресурси, от които имат нужда). Икономиката на Китай е пред колапс, ако не е ККП.
  Но Китай е тук и ще бъде тук дъгосрочно. Китай започва да да трупа патенти (засега незначителни, но така се започва). Правилно САЩ пренасочиха фокуса си към основния си противник и той не е Русия, а Китай.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Добра референция, действително, за мераклийте да получат китайски инвестиции, нека имат предвид следното :

  " И тъжно, и страшно

  "Има много градове-призраци в Китай. Може би във всеки един китайски град има по един голям нов район, който е останал необитаем", разказва италианският журналист Матео Дамяни, който е снимал един от новите бетонни призраци на Китай – град Чънгун (Chenggong) в югозападната част на страната (виж фотогалерията). В града има стотици апартаменти, които са без обитатели, широки трилентови улици без коли и огромни офис-сгради без работещи в тях.

  Населеното място започва да се оформя през 2003-2004 г. Целта е градът да приюти част от близо 6.5-милионното население на пренаселения Кунмин (Kunming), който се намира наблизо. Но държавата не успява да привлече жители към града, въпреки че дори мести пазара от Кунмин там.  "Чънгун е наистина незабравимо място. Там има големи търговски центрове, стадиони и небостъргачи, които са съвсем празни. Човек дори може да влезе в тях. Усещането е все едно виждаш света след апокалипсис", казва Дамяни. И допълва: "Лудост е все още има много работници, които строят нови апартаменти, които са обречени да останат празни завинаги. Местното правителство взе решение да премести повечето от университетските сгради в района на Чънгун, но не знам дали това наистина може да реши проблема".

  Умножено по 100

  "Говорили сме много за градовете призраци в Ирландия и Испания, но Китай е Ирландия и Испания на стероиди", казва пред BBC Кевин Доран, старши фонд мениджър в частната британска банка Brown Shipley. Казано и по друг начин – през последното десетилетие страната изграждаше по един град с размерите на Рим на всеки два месеца.

  "Може би преди 10-15 години те правеха неща, които имат смисъл – пътища, ж.п. линии, електроцентрали и т.н., но сега вече те са достигнали точката, когато се правят инвестиции, заради самите инвестиции", коментира Доран."

  Всеки да си направи сметката.....

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  То хубу ама с азиатщината какво правим?

 38. 38 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 362 Неутрално

  В момента една детска книжка от Амазон я купувям за $6 от китайски сайт директно същата 1:1 я купувам за $1.
  Амазон го играе прекупвач нещо като нашите мутри дето изкупиват черешите от фермерите.
  Това иска да спре Китай ама 1во ми трябва инфраструктурата и после всички ще купуваме директно от Китайския Амазон под някакво ново име дали Али-Баба дали нещо друго.

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "Китайският лидер обеща да премахне субсидиите, които водят до неравностойна конкуренция."

  Само, че премахването на субсидиите ще отприщи масова безработица.
  Китай произвежда 1 млрд. тона годишно стомана. Но една трета от нея изобщо не се използва. И така е в много сектори на командната китайска икономика.

 40. 40 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  В момента една детска книжка от Амазон я купувям за $6 от китайски сайт директно същата 1:1 я купувам за $1.Амазон го играе прекупвач нещо като нашите мутри дето изкупиват черешите от фермерите.Това иска да спре Китай ама 1во ми трябва инфраструктурата и после всички ще купуваме директно от Китайския Амазон под някакво ново име дали Али-Баба дали нещо друго.
  —цитат от коментар 38 на МиГ-29


  Затова БВП на САЩ е 21 трилиона, а на Китай (ППП) е над 26 трилиона. Една и съща стока с коренно различни цени води до изкривяване на крайния икономически резултат.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  "Според западни правителства "Един пояс, един път" е начин за разпространяване на китайското влияние в чужбина, като се натоварят бедни страни с непосилни дългове."

  Китайците не идват тука, заради черните ни очи.

 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Преди няколко години си купих китайски чук.
  След няколко удара с него желязото почна да се рони, а дръжката да се цепи надлъжно.
  Изобщо, китайска работа...

 43. 43 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#42] от "palav_nik":

  така е с тези в категорията "за един долар"...
  а проблема е че и 50$ да дадеш, не знаеш дали е качествена стомана или просто те обират...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Оказва се, че грубата, лишена от дипломатически такт пресия на Тръмп и администрацията му върху Китай има добри резултати по две от основните направление: държавните субсидии за китайските предприятия свързани с износа и защитата на чуждата интелектуална собственост. (А пропо, "Понтифът" не е прав от доста отскоро за 51% китайска собственост, това правило беше отеменено пак в резултат на "търговската война на Китай и САЩ преди няколко месеца :-))
  Европа засега спечели от това "грубо вмешателство и търговска война" с разширяване на китайския внос и гореказаните промени.
  В същото време никой не може да се успокоява че изведнъж Китай от тигър е станал "домашна котка" . Еволюцията на китайската външна политика в икономическата сфера е фрапираща. Преди десет години Китай говореше за "хармонично развитие" и сътрудничество с Индия и съседите. Днес ръководството на Китай, начело с "непотопяемия Си", е възприело политиката на "разделяй и владей". Пример за Европа е Италия, член на Г-7 който активно сътрудничи в "Един пояс, един път". Само да напомня на италиянците, че Шри Ланка така загуби пристанището си построено от Китай на кредит: не можаха да го изплащат и китайците го взеха.
  Заблужденията, че видите ли Китай ще завземе СИбир и с това проблемите ще приключат е наивитет в степен "крайно късогледство". На Китай са необходими пазари, а те са в развития свят. Ненапразно Абе се среща с американското ръководство, добра идея е да се помисли и за това.

 45. 45 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Колкото по-далеч от държави като Китай и Русия, толкова по-добре.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3422 Любопитно

  До коментар [#36] от "samoedin":
  В града има стотици апартаменти, които са без обитатели, широки трилентови улици без коли и огромни офис-сгради без работещи в тях.
  >>>> Сигурно всички обитатели са се заселили в Сибир...на топло?:)

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3422 Любопитно

  До коментар [#42] от "palav_nik":След няколко удара с него желязото почна да се рони, а дръжката да се цепи надлъжно.
  >>> Ами като сте удряли някой български пирон.:) Корави сме ние, а и пироните ни яки.

 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  "Китайският лидер обеща да премахне субсидиите, които водят до неравностойна конкуренция. Това е ключово искане на САЩ, които обвиняват Пекин в подкрепа на държавните предприятия.


  Освен това Си обеща да увеличи китайския внос, да не понижава курса на юана във вреда на други страни и да забрани да се изисква от чуждестранни предприятия да предават технологии на Китай."


  Така е написано в статията, сякаш САЩ искат от Китай само премахване на субсидиите, а Китай по своя инициатива , доброволно решава да не понижава курса на юана и забрана изискването чуждите предприятия да си предават технологиите. Написано е така, за да не се отчитат прекалено големи заслуги на Тръмп. Фалшива статия.

 49. 49 Профил на meg29506044
  meg29506044
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#23] от "МиГ-29":

  Знаеш ли защо лисицата ходи след овена?

 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Китай не вади никакви милиарди долари. Китай сключва договорите по следния начин- инвестиция за един милиарда долара, например. От този един милиард само комисионните под масата за корумпирани на местни политици са в кеш и в долари. Китай казва, обектът ще струва милиард долара, ние ги даваме като заем, но проектът ще бъде изпълнен с китайски фирми, китайски работници, с материали от Китай и ние в Китай ще се разплащаме с тях. И Китай никога не вади долари, а с юани плаща разходите по целия проект. Но когато проектът бъде готов, съответната страна погасява кредита в долари, не в юани. Набутване отвсякъде. Масово по тези проекти не могат да върнат тези заеми и обектите стават китайска собственост, което е и целта на Китай.

 51. 51 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 403 Неутрално

  " ... да проявяваме нулева толерантност към корупцията" - подчерта Си Дзинпин

  Ясно, значи АЕЦ в България няма как да построите.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#21] от "Practic":
  "Нека още веднъж ви припомня две изказвания на Уинстън Чърчил:
  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде”

  Чърчил сигурно това го знае от собствен опит. Сталин си отвори устата , Чърчил помисли , че му се усмихва и сключи съюз с него, а той му изяде империята.

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  По друг повод беше заявил , че одобряваш икономическата политика на Тръмп и по-специално мерките му срещу нелоялната търговска експанзия на Китай, но не го понасяш , защото бил простак.
  Има една китайска мъдрост , която приписват на Дън Сяо Пин, че няма значение котката дали е бяла или черна, важното е да лови мишки.
  Ако одобряваш тази китайска мъдрост , би ли си сменил отношението към Тръмп? Не трябва ли той да се оценя според неговите действия и водените от него политики , а не според неговия характер?

 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Към 2030 година Китай ще изпреварва САЩ по абсолютни стойности на БВП два пъти . Ще се запази ли доминацията на ДОЛАРА ?:) Истината е в производството на Китай над 3/4 е в сектор производство, докато САЩ се приближават до традиционият АНГЛИЙСКИ МОДЕЛ - 41% от сектор Услуги . Към 2030 и Индия ще подмини САЩ по абсолютни стойности на БВП , а Русия ще е някъде близо ....Такива неща !:)

 55. 55 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Китай не вади никакви милиарди долари. Китай сключва договорите по следния начин- инвестиция за един милиарда долара, например. От този един милиард само комисионните под масата за корумпирани на местни политици са в кеш и в долари. Китай казва, обектът ще струва милиард долара, ние ги даваме като заем, но проектът ще бъде изпълнен с китайски фирми, китайски работници, с материали от Китай и ние в Китай ще се разплащаме с тях. И Китай никога не вади долари, а с юани плаща разходите по целия проект. Но когато проектът бъде готов, съответната страна погасява кредита в долари, не в юани. Набутване отвсякъде. Масово по тези проекти не могат да върнат тези заеми и обектите стават китайска собственост, което е и целта на Китай.
  —цитат от коментар 50 на gozambo


  Какъв е проблемът, юанът е конвертируема варута, силата му нараства. Колкото до долара, всички виждат, че той се обезценява, това е начинът дълговете на страната да не изглеждат чак толкова огромни.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":

  Толкова много мразете САЩ , че сте съгласни да станете китайци , но не и американци. Злорадствате , че хипотетично Китай би могъл да изпревари САЩ дори тогава , когато виждате как скоро ще пожълтете и ще ви се дръпнат очите. От къде толкова злоба към държава , която ви е спасявала два пъти и винаги ви е помагала?

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  "Според западни правителства "Един пояс, един път" е начин за разпространяване на китайското влияние в чужбина, като се натоварят бедни страни с непосилни дългове."Китайците не идват тука, заради черните ни очи.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Туй си го чула от някоя черна станция.

 58. 58 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":Толкова много мразете САЩ , че сте съгласни да станете китайци , но не и американци. Злорадствате , че хипотетично Китай би могъл да изпревари САЩ дори тогава , когато виждате как скоро ще пожълтете и ще ви се дръпнат очите. От къде толкова злоба към държава , която ви е спасявала два пъти и винаги ви е помагала?
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Нормалните хора искат САЩ да престанат да са световен жандарм, да не определят съдбините на другите, да не им нареждат как да живеят.

  Чак да са ни спасявали два пъти, е прекалено оптимистично. Чрез масирани бомбардировки?!

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  " Масово по тези проекти не могат да върнат тези заеми и обектите стават китайска собственост, което е и целта на Китай."
  До коментар [#50] от "gozambo":

  Яд те е, че все още сиренето навсякъде е с пари.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Колкото по-далеч от държави като Китай и Русия, толкова по-добре.
  —цитат от коментар 45 на dream_er


  Толкова сме далеч, че няма накъде. И затуй цъфтим и вързваме.

 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Китайците имат в многомилиардни доларови резерви и ги влагат в производствена и транспортна инфраструктура по света, с което увеличава влиянието си и извличат печалби от търговския си профицит. Просто е.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Китайците имат в многомилиардни доларови резерви и ги влагат в производствена и транспортна инфраструктура по света, с което увеличава влиянието си и извличат печалби от търговския си профицит. Просто е.
  —цитат от коментар 61 на volarok


  Три трилиона по-точно. Влагат малка част, другото са валутни резерви. Юанът е непоклатим. Струва толкова, колкото другарят Си го поиска. Китай изобщо няма слабо място и атлантическата империя е в потрес. А ние пак сме от страната на булката.

 63. 63 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "Според западни правителства "Един пояс, един път" е начин за разпространяване на китайското влияние в чужбина, като се натоварят бедни страни с непосилни дългове."

  Ай, разбиха монопола на МВФ и СБ, ами сега...

 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#62] от "Judjuk":
  "А ние пак сме от страната на булката."
  .........................
  По-далеч от китайците, като питбул са - където захапят не пускат.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  "По-далеч от китайците, като питбул са - където захапят не пускат."
  До коментар [#64] от "volarok":

  Събрия изкопчи 7 млд долара от китайците. Кредити са, естествено че трябва да ги връщат. Но с тях, ако са умни, честни и работливи могат да направят чудеса. А тук сме на принципа "По-добре нищо но качествено".

 66. 66 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Нещо бъркаш. Не мразя никого ..........., САЩ имат принос в световните НЕЩА. Много харесвам РИМСКАТА ИМПЕРИЯ. Но нещата са такива ,че рано или късно това свършва. Няма значение дали харесвам или не харесвам КИТАЙ - тя ще бъде до 10 години новият световен лидер, и това не зависи от моето мнение,гласуване и тн. По интересно е ДРУГОТО, а не КИТАЙ. Китайското общество прави тези фаталистични резултати с над 70% държавна собственост. Това е разклащане на всички ДОГМИ ,и всичко УЧЕНО за ПАЗАРНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ. Дали някой няма да си възстановят преподавателките права по ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ??

 67. 67 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#38] от "МиГ-29":
  А книжката от китайски автор и художник ли е? Дали те получават своя дял?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 68. 68 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Освен това Си обеща да увеличи китайския внос, да не понижава курса на юана във вреда на други страни и да забрани да се изисква от чуждестранни предприятия да предават технологии на Китай."

  След няколко години пак ще обещава пак от същото :)

 69. 69 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Какъв е проблемът, юанът е конвертируема варута, силата му нараства. Колкото до долара, всички виждат, че той се обезценява, това е начинът дълговете на страната да не изглеждат чак толкова огромни.
  —цитат от коментар 55 на faraon


  Така е баце, само немаш цифри да го подкрепиш това де го викаш :)

 70. 70 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Китайчето дава голяма заявка. Това не е е пръст в г*з@ на оранжевият пуяк и на джджето. Това направо си е прът с тази амбиция да откъсне от влиянието им и геополитическото равновесие.

 71. 71 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Много сте се разтревожили за китайските градове!Защо не погледнете с тревога българските такива и особено българските села!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 72. 72 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 504 Неутрално

  http://n.miaopai.com/media/RbZ3LMFsvuhwVlKT ~rQk93OXgGedYRXT

  Китай се изчерпват като възможности за растеж при сегашния модел, социалното недоволство клокочи и няма демократични възможности за изявата му.

  Другарите се чудят как да извадят заек от шапката, наблягат на пропаганда и грандиозни петилетни планове с бомбастични имена като гореописания.

  Като се изчерпят другите методи за туширане на недоволството на безличната милиардна маса, ще стигнат до стария, изпитан метод на Външния Враг. Вероятно Тайван.

  КНР копираха сингапурския икономически модел но не им стискаше да отидат докрай и да се демократизират - ще се разпаднат. Това създаде опасна, нестабилна, комплексирана, превъоръжена държава с клокочещо вътрешно недоволство и неизпълними териториални претенции към съседите си.

  Китай са бомба със закъснител.

  Ето ти прост и ясен "анализ" на КНР, право куме в очите.

 73. 73 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":По друг повод беше заявил , че одобряваш икономическата политика на Тръмп и по-специално мерките му срещу нелоялната търговска експанзия на Китай, но не го понасяш , защото бил простак.Има една китайска мъдрост , която приписват на Дън Сяо Пин, че няма значение котката дали е бяла или черна, важното е да лови мишки.Ако одобряваш тази китайска мъдрост , би ли си сменил отношението към Тръмп? Не трябва ли той да се оценя според неговите действия и водените от него политики , а не според неговия характер?
  —цитат от коментар 53 на tacheaux


  Не мисля. Въпросът за Китайския начин на крадене на технологии и ноу-хау, на притискане на всеки който иска да прави бизнес там с нечестни условия, дъмпинг и тх винаги е стоял на дневен ред. Както между впрочем и нелегалната имиграция и медицинското обслужване. Тръмп не е този който ги е открил, нито е първият който се занимава с това. Просто е първият който успя да се възползва политически от това.
  Сега погледни какво направи Тръмп по тези 3 важни въпроса и какви са резултатите!
  1. Китай - дигна много шум, по-простичките хора се вързаха че ето нашият милиардер работник ни спасява. Да ама фактите показват друго нещо. Търговският дефицит с Китай се влоши още повече в последните две години. Значи каквото прави работи точно наобратното. Цели Американски отрасли започнаха да губят пари и да се нуждаят от спасяване и няма никаква индикация че нещо се подобрява.
  2. Нелегалната имиграция - Стена та Стена .. да ама всички му казват че стена и сега има там където трябва. Има над 700 мили стена построена от Обама и Буш. Обама е екстрадирал повече хора отколкото Тръмп. Това което стана сега е че Тръмп започна да слага деца в клетки и родителите им в концлагери. Сега има на д 2500 деца който са в нещо като затвори и не могат да ги съберат с родителите им. За това плащам аз и другите данъкоплатци. Имиграцията не се намалява но на САЩ се гледа като на Китай или Саудитска Арабия или Фашистка Германия. Това са фактите!
  3. Здравна Осигуровка - Тръпчо ще се спука през гърба че не можа да премахне Обама Кеър. В същото време не предлага абсолютно нищо друго. Даде огромен таксов бонус на хората които са 0.05% на върха с което взриви вътрешния дефицит на САЩ с –39%. И това е при абсолютно работеща икономика. Обама вдигна дефицита с около 50% за да спаси икономиката. Републиканците му оставиха през 2008г само развалини. Всеки месец по 2,000,000 човека си губеха работата. Той трябваше да запушва дупки и да спасява икономиката и дефицита който създаде беше оправдан. Сегашният граф Портокал получи перфектна икономика с 4.5% безработица. И какво направи? Вместо да оправи структурни проблеми докато има пари той профука всичко за да намали таксите на една шепа хора. Аз живея тука и мога да ти кажа че таксите ми не са мръднали. А аз правя над $200К. Ако на мене не са мръднали можеш да си сигурен че на никой който прави по-малко от това не са също.
  Затова, приятелю, тук не може да приложим поговорката за котката и мишките а тази за лудия лекар, който като отидеш при него и му кажеш че имаш грип, първо отваря прозореца и крещи няколко часа как ще те излекува от грип. После те хваща и ти отрязва двата крака, обявява победа и си заминава без дори да те зашие. Това е Тръмп.

  California Über Alles
 74. 74 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#36] от "samoedin":

  Комунистическа грандоманщина, също като у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK