Калифорния не е просто икономически двигател на САЩ

Монтажист инсталира нова 5G антена за оператора AT&T's в Сан Диего, Калифорния. Просперитетът на Калифорния се дължи до голяма степен на нейната привлекателност за компании от целия свят, търсещи иновации, по-специално в технологичния и здравния сектор

© Mike Blake, Reuters

Монтажист инсталира нова 5G антена за оператора AT&T's в Сан Диего, Калифорния. Просперитетът на Калифорния се дължи до голяма степен на нейната привлекателност за компании от целия свят, търсещи иновации, по-специално в технологичния и здравния секторИма сериозни причини един американски щат да остави зад себе си големи държави като Франция и Италия и да изпревари британската икономика миналата година, пише Матю Уинклър в анализ на агенция "Блумбърг". На Калифорния се пада дял от една осма от населението на САЩ, което наброява 327.7 милиона души. Това е една трета от жителите на Япония, половината от населението на Германия и под две трети - на Великобритания. Калифорния обаче има по-голяма икономическа мощ от всички тези държави.


Почти по всеки критерий за растеж Златният щат е несравним сред развитите икономики - нарастване на населението, увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП), по-ниска безработица, повишаване на личните доходи, инвестиции в иновациите и богатство, създадено от акции и облигации.


Малко от 34-те страни - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), са се доближили до 3-те процента среден икономически растеж на Калифорния през последните пет години. За сравнение - средният показател за 50-те американски щата е над 2.2%, а за 19-те държави от еврозоната - 2.4%.
Една такава жизненост изстрелва най-многолюдния американски щат на пето място в класацията на икономиките по света след САЩ, Китай, Япония и Германия. Калифорния изпревари Великобритания две години след като тя гласува да напусне Европейския съюз, навличайки си икономически трудности, включително обезценяването на лирата.
След възстановяването на САЩ от финансовата криза от 2008 година Калифорния изпревари икономиките на държави с по-голямо население като Бразилия и Франция. Обезценяването на британската валута ускори тази тенденция. В САЩ, където критиците никога не се уморяват да обвиняват щата, че подбива бизнеса с множество данъци и регулации, БВП на Калифорния е с 60% по-голям от БВП на щат номер две в класацията - Тексас. Никоя държава от Г-7 не може да бие годишния икономически растеж на Калифорния от 3% през последния период, за който има сравними статистики според данни, събрани от "Блумбърг".


Въпреки засушаванията, наводненията, горските пожари, епичните задръствания и високите до небето цени на живота, на които се дължи най-високият дял на бедните в цялата страна, населението на Калифорния се е увеличило с 19.3% през последните 20 години - най-много сред петте най-големи икономики и с 1% повече от САЩ като цяло, сочат данни, събрани от "Блумбърг" и американската статистическа служба. За сравнение - населението на Китай е нараснало с 9.8%, докато на Япония и Германия е намаляло съответно с 0.3% и с 2%.


Фактът, че Калифорния е американският щат с най-голямо и етнически разнообразно население, помага да се обясни защо тя има най-добрия пазар на труда, като безработицата е намаляла до 4.2% от 12.1% в края на 2009 година според данни, събрани от "Блумбърг". Спадът от 7.9% е по-висок от средния за САЩ през този период - 6.1% - и прави пониженията на същия показател в Китай (0.5%), Япония (2.8%) и Германия (3.1%) да изглеждат нищожни.


Просперитетът на Калифорния се дължи до голяма степен на нейната привлекателност за компании от целия свят, търсещи иновации, по-специално в технологичния и здравния сектор. 17% от 5440-те корпоративни офиса в американския щат са за изследователска и развойна дейност, показва статистика на "Блумбърг". Този дял е по-висок, отколкото в САЩ като цяло (10%), Китай (13%), Япония (11%) и Германия (16%).


Калифорния е единствена по рода си "златна мина" за хората, инвестиращи в акции и облигации. През изминалите 12 месеца облигациите, емитирани от щатското правителство, са имали възвращаемост от 4.7%. Тя дори достига 6.5%, след като бъде взета предвид данъчната отстъпка, и лесно бие 3.9-те процента средна възвращаемост за американските облигации. Аналогичният държавен дълг на Китай, Япония и Германия е донесъл загуби съответно от 0.3%, 2.9% и 5.5% през същия период според индекс на "Блумбърг".


През последното десетилетие търгуваните на борсата компании в Калифорния са донесли печалба от 420%. За сравнение - американският индекс S&P 500 е нараснал с 239%, китайският CSI 300 - с 57%, японският TOPIX - със 70%, а германският DAX - със 121%. Калифорнийските акции освен това са се представили по-добре от тези от въпросните четири държави за 5-годишен, 3-годишен, двегодишен и едногодишен период. За да не си помисли някой, че това представяне на Златния щат се дължи само на технологиите, енергийните компании от Калифорния са се представили с 26% по-добре от индекс Russell 3000; комуникационните фирми - с 23%, промишлеността - с 11%, а потребителският сектор - със 7%, според данни, събрани от "Блумбърг".


И ако някой се чуди защо корпоративна Калифорния се радва на толкова по-добри отношения с инвеститорите, отколкото други американски щати и държавите по света, той ще открие отговора в по-високите печалби. Приходите на над 800 търгувани на борсата компании в Калифорния са се увеличили с 23% през последната година, биейки 14-те процента за останалата част от САЩ, Китай (19%), Япония (10%) и Германия (3%). Когато калифорнийските компании са имали 57 долара брутна печалба от продажби за 100 долара, те са изпреварили средния за Съединените щати резултат от 49 долара, 35-те долара в Китай и 39-те долара в Япония и Германия. Какво е направила корпоративна Калифорния с високите си печалби? Тя е създала повече работни места, увеличавайки своите служители с 15% - два пъти повече в сравнение с корпоративна Америка като цяло, близо два пъти повече от 8-те процента в Китай, над седем пъти повече от Япония (2%) и почти четири пъти повече от Германия (4%).


Преводът е на БТА.

Ключови думи към статията:

Коментари (224)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама не пускайте такива статии преди да се консултирате със Зомбьо и МироХиро. Калифорния е клозет и загива. Всички нормални хора се изнасят за Тексас. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Тази статия ще предизвика уртикария и апоплектични припадъци у консервативните арийци от Ямболските села.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#1] от "I":

  "МироХиро"

  Кой е този?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Ще го видиш като се събуди след малко и започне да се оплаква :)

  https://knetwork.capital.bg/mirohero

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#4] от "I":

  В сатията има един сериозен пропуск - не ке казва, че Калифорния, Тексас и ГРАД Ню Йорк имат - поотделно - по-голям БВП от Путинова Русия. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Весело

  Не прочетох, как са сравненията със савецката икономика?
  Ако в савецкия саюз изобщо има икономика?

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  "Има сериозни причини един американски щат да остави зад себе си големи държави като Франция и Италия и да изпревари британската икономика миналата година"

  Така е. Обаче щатските умнокрасивци правят всичко възможно за да ги махнат :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Весело

  А-а, родните олигарси и русофили не я обичат Калифорнията!
  Нито пък Флоридата, Пенсилванията и така нататък.
  Затова купуват имения и къщи в Подмосковието, пращат деца и внуци да следват в Петербург и Екатерининбург, и държат милионите, спестени от закуски, в рубли.
  Защото в Америка бият негрите и не говорят на руски.
  И не е сигурна краварската република, всеки момент ще се разпадне...

 9. 9 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Статията е превод. Извън Източна Европа на никой не би му хрумнало да сравнява каквото и да е с Русия.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 10. 10 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Има сериозни причини един американски щат да остави зад себе си големи държави като Франция и Италия и да изпревари британската икономика миналата година"Така е. Обаче щатските умнокрасивци правят всичко възможно за да ги махнат :)
  —цитат от коментар 7 на Saint of Me


  Така ли стана? Преместиха ли Силикън Вали вече в Боузман, Монтана, при истинските мъже и Тръмп воини?

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В тази рекламна статия за Калифорния се пропуска нещо много важно. Поради стратегическото разположение на Калифорния, федералното правителство е изнесло там огромно количество бизнеси. Военни бизнеси, военни бази, изследователски центрове, какво ли не. Заслугата на щата Калифорния за голямата си икономика не е толкова голяма, колкото заслугата на Вашингтон, на федералното правителство. Входни пристанища, те са за цялата страна, не само за щата. Затова не може да се казва, че на територията на Калифорния цялата икономика е калифорнийска, защото не е и калифорнийските власти и калифорнийци нямат никакъв пръст в изграждането й.

 12. 12 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Saint of Me":

  Ей го и Ламбьо. От чавдарче повтаря как Америка се разпада. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#8] от "Practic":

  "Затова купуват имения и къщи в Подмосковието, пращат деца и внуци да следват в Петербург и Екатерининбург, и държат милионите, спестени от закуски, в рубли."

  И ако успеят да откраднат няколко милиона долара, ще си купят къща в Калифорния при гейовете мултикултуралисти, а не в Небраска или Индиана при "етническите американци" (прочетох и такава глупост от един дръмбофил).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobyb":

  Е, не така за Боузман. Там не са "истинските" американци. Все пак има университет. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#14] от "I":

  "Е, не така за Боузман."

  Аз обичам да цитирам градовете Лейм Гоут, Мисури, и Пис Крийк, Айдахо.

  Нещо като Пиздецк на Амур.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobyb":Е, не така за Боузман. Там не са "истинските" американци. Все пак има университет. :)
  —цитат от коментар 14 на I


  Все пак и университет трябва да има. Ще добавят неколко специалности към изконните за истинските мъже ветернираство, агрономство, строителство и прочие, и FAANG вече може да се мести там.

 17. 17 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "gozambo":

  Да, калифорнийците работещи в тези бизнеси нямат "никакъв пръст" в изграждането им. Принос имат само федералното правителство - и най-вече Тръмп предполагам? Ясно. Останалите щати не са със стратегическо разположение, не стоят върху петролни залежи, минерали, ресурси, т.н., и техните икономики са ги създали само и единствено големите трудолюбиви бели руси мъже създали цивилизацията (и Тръмп).

  За това, тъпите калифорнийци (и ню-йоркчани) заслужават техните гласове да са 2-3 пъти по-маловажни от тези на сенсеите в Уайоминг, Канзас и Небраска.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#16] от "bobyb":

  "Все пак и университет трябва да има. "

  Той не фалира ли?
  https://www.nationalreview.com/corner/trump-university-scam/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Има само едно видимо нещо, което прави ненужно всякакви сравнения - потокът от емигранти в посока САЩ. В зле скроената Руска федерация потокът е от монглоидни и татарски популации, които с охота заменят една кочина с друга.
  Парадоксът е , че точно тези които плюят по американците и западноевропейците, отдавна са обърнали спестяванията в долари и евро, а съвецките другари се прескачат един връз друг да си купуват имения на Запад, а не в Урал и силно развитото пристанище на Мурманск

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Всеки щат или провинция е част от държава,така че е глупаво да се сравнява икономиката на отделен щат с други държави.
  А същевременно излязоха данните за растежът на БВП на САЩ за първите три месеца на 2019г-растежът е 3,2 процента.Ама за това естествено Тръмп няма заслуга според левундерите.

 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Весело

  Така е,който е дишал калифорнийски въздух ,трудно го сменя с друг! Иначе живота става все по-скъп (както навсякъде)! Не бих я сменил Калифорния с никой друг щат(поне до пенсия)!! А между другото чух че 2018 година е първата година с по-голям отлив на хора отколкото приток!

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво, какво, 4.2 % безработица ли!?! Дооообре!

 23. 23 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  "Ама за това естествено Тръмп няма заслуга според левундерите."

  Не според левундерите, според ТРЪМП президента няма заслуга за това.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Някак не става ясно защо толкова проспериращ щат трябва да плаща толкова много за дълга си. Дали пък не е свързано с традиционното им левичарство?
  Иначе силициевата долина си е силициевата долина. Ама заслугата за възникването и и развитието и хич не е на днешните толерастки власти. И между другото ползва огромни федерални субсидии за развитието си.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#11] от "gozambo":

  "Калифорния изпревари Великобритания две години след като тя гласува да напусне Европейския съюз"Фактът, че Калифорния е американският щат с най-голямо и етнически разнообразно население, помага да се обясни защо тя има най-добрия пазар на труда"
  Е това са искали да ти кажат

  гошо
 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Всеки щат е държава в държавата.
  Всеки щат си има сенат, конгрес и свое законодателство.

 27. 27 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Бутат се в Калифорния,защото във Флорида има урагани .
  Едно време Холивуд сигурно е дошъл тук ,заради силнота слънчева светлина,която е важна за снимките.

 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#21] от "angeles":

  "А между другото чух че 2018 година е първата година с по-голям отлив на хора отколкото приток"

  Бухайте регулации и нещата ще се оправят :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Всичко е в акции и облигации и може да изчезне яко дим. Освен това половината дял е на Холивуд и основно е от силиконови цици.

 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Saint of Me":

  Разбира се, че регулациите са виновни. Вижда се от щатите, които махнаха регулациите, намалиха данъците и сега процъфтяват. Oh, wait, това е в друга вселена дето съществува само във фантазиите на либертарианчетата :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Абе, имаш ли някаква идея на колко е оценен Холивуд или просто дрънкаш празни приказки? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#10] от "bobyb":

  Случвало ли ти се е толкова дълго да караш кола с кеф без инциденти че да ти се струва че тя реално сама си върви и моеш просто си зяпаш пейзажа?

  Да, убеден съм. Обаче също така ти се е случвало некъде около тогава да ти побелее косата за един миг разбирайки колко фраджайл е това усещане и колко бързо мое да се прецакат нещата ако не внимаваш ПОСТОЯННО в картинката.

  Медитирай върху поуката от тая притча разказана от Свети Сенсей Ламби :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 33. 33 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#7] от "Saint of Me":

  Копаш ли САЩ (НЮ Йорк, Калифорния) позитанец. Копай, копай загниващи са те.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално


  Не прочетох, как са сравненията със савецката икономика?Ако в савецкия саюз изобщо има икономика?
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Не си прочел , защото предположението ти във второто изречение е вярно. Не можеш да сравняваш нещо , което го има с нещо , което го няма.

 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#4] от "I":В сатията има един сериозен пропуск - не ке казва, че Калифорния, Тексас и ГРАД Ню Йорк имат - поотделно - по-голям БВП от Путинова Русия. :))))
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Русофилите не могат винаги да не се мъчат неистово, да отклонят Дискусията на североизток...
  Винаги, под всяка тема ..

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Калифорния е трън в очите на другариата.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Всеки щат или провинция е част от държава,така че е глупаво да се сравнява икономиката на отделен щат с други държави.А същевременно излязоха данните за растежът на БВП на САЩ за първите три месеца на 2019г-растежът е 3,2 процента.Ама за това естествено Тръмп няма заслуга според левундерите.
  —цитат от коментар 20 на Мусаши


  Ти как си представяш западна медия да хвали САЩ? За да се кажат положителни новини за тази държава , почват да хвалят неин щат , като така се подразбира по заобиколен начин , че държавата в която се намира този щат също добре се развива.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Може би затова са стигнали до последното ниво на морално разложение :)

  https://freedomproject.com/the-newman-report/1077-pedophilia-being-taught-as-sexual-orientation-in-california-schools

 39. 39 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ето, една много хубава песен за един още по-хубав град в Калифорния:

  https://www.youtube.com/watch?v=7I0vkKy504U

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Има само едно видимо нещо, което прави ненужно всякакви сравнения - потокът от емигранти в посока САЩ. В зле скроената Руска федерация потокът е от монглоидни и татарски популации, които с охота заменят една кочина с друга.Парадоксът е , че точно тези които плюят по американците и западноевропейците, отдавна са обърнали спестяванията в долари и евро, а съвецките другари се прескачат един връз друг да си купуват имения на Запад, а не в Урал и силно развитото пристанище на Мурманск
  —цитат от коментар 19 на SSS


  Не си купуват в Мурманск!
  Хубаво мнение, нищо че темата за Калифорния!

  Иначе пристанището е ЧЕТВЪРТО В РФ..
  В 2012 имат 15,69 милиона тона товари..

  Пристанището е ЧАСТНО!
  Акционерно дружество!

  Един мой приятел вече писа в един друг форум:

  GreenEyes 10 Апр 2016 09:53

  СоциализЪмът се оказа еднo недоносТче, според Тато ви. Доказано. Докато омразният гнил капитализъм продължи да съществува и да ражда, за ужас на другарето, разни гении, които с ум, талант, инициативност и пр. лоши качества взеха та измислиха разни гнили империалистически проекти ....
  ....Това само потвърждава, че най-ценното богатство на света е мотивираният интелектуален потенциал, който единствен произвежда и преобразува суровините в нещо полезно..."
  -----------------------

  Червените другари обаче, все ще намерят как да се присмеят на Пристанище Мурманск ..

  Ще му намесят името, неадекватно, кой знае защо в дискусия за Калифорния , ни в клин ни в ръкав .. и дълго ще се смеят, че никой си не купувал недвижим имот там ..

  Какво смешно има и какво им пречи Порт Мурманск, като е акционерно дружество - само те си знаят ..

  Червенушки сър ..

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  В Калифорния са съсредоточени двете "най-умствени" сектора, където печалбите спрямо вложенията могат да са огромни - Силициевата долина и Холивуд.

  А иначе то и Детройт е бил върха на сладоледа през 1950-1970 год. И много черни се насочват натам в търсене на работа. Демографския състав се изменя и от 1974 та до наши дни си избират само черни кметове (без последния, който е бял, но пак демократ).

 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Калифорния е трън в очите на другариата.
  —цитат от коментар 36 на Alarmstufe: Rot


  За това-не искат да се говори за този щат , а за любимата им Русия .. за Мурманск, за Урал ..

  Червенушки сър ..

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Тази статия е забранена за русофили от им лекуващия лекар!

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#40] от "ajsayder":
  "Червенушки сър .."

  Червенушките винаги обвиняват другите, че са червенушки.

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Ха-ха-ха! "Половината дял е от Холивуд"! Голям майтап сте кутевчетата!

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Ха-ха-ха! "Половината дял е от Холивуд"! Голям майтап сте кутевчетата!

 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Когато четящия колхозник сравни приходите на Мосфилм и Холивуд ще разбере разликата между росиюшка и САЩ.

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#42] от "ajsayder":

  Ясно, ти затова спамиш с глупости за Мурманск.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  Всичко е в акции и облигации и може да изчезне яко дим. Освен това половината дял е на Холивуд и основно е от силиконови цици.
  —цитат от коментар 29 на Judjuk


  Мухахаха, да бяхте видяли селското им стопамство, а пък си нямат ТКЗСТ-та, що така?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  За това-не искат да се говори за този щат , а за любимата им Русия .. за Мурманск, за Урал ..
  —цитат от коментар 42 на ajsayder


  Ти от Мурманск ли си бре, колко ти струва Бояришника от автоматите?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#21] от "angeles": А между другото чух че 2018 година е първата година с по-голям отлив на хора отколкото приток
  >>> Отлив от Калифорния? Да не излезе, че написаното от ..."МироХиро" в друга тема вчера е вярно.

 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2373 Любопитно

  Интересно. Според "Bureau of Labor Statistics" Калифорния е на 40 място по безработица сред 50 щати плюс DC.

  https://www.bls.gov/web/laus/laumstrk.htm

  Относно ръста на БВП - според последните данни на "Bureau of Economic Analysis" (BEA), обхващащи третото тримесечие на 2018 г., щатът е на 15 място по ръст.

  https://www.bea.gov/system/files/2019-02/qgdpstate0219.pdf

  Според Forbes, щатът е на 37-мо място по ниво на обществените училища:

  https://www.forbes.com/sites/reneemorad/2018/07/31/states-with-the-best-public-school-systems/ #5567791e3897

  Като престъпност (средно, преди някой умнокрасив да ревне "ама те са много") е на 15 място (от най-престъпен към най-безопасен):

  https://www.msn.com/en-us/money/realestate/most-dangerous-states-in-america/ss-BBRWDPJ #image=37

  Щатът е втори по скъпотия след Хавай, изпреварвайки разни бутикови местенца от Нова Англия:

  https://www.cnbc.com/2018/06/28/these-are-americas-most-expensive-states-to-live-in-for-2018.html

  Та тая статийка малко не ми звучи много достоверна. Не знам де - някой дето живее там да каже. На мен ми хареса като ходих, ама аз не съм бил по гетата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Мухахаха, да бяхте видяли селското им стопамство, а пък си нямат ТКЗСТ-та, що така?"
  [quote#49:"Realist"][/quote]

  То селското им стопанство от 100 години си е добро, заради добрите климатични условия. Но е 1% от БВП-то Другото е "интелектуална" собственост. В един момент ще има разпадане на нищото!

 54. 54 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  До коментар [#11] от "gozambo":

  Гозамбо я кажи кой щат сам всичко е направил по твоте високи критерии? Кои са достойните, образцови щати според алт-десните “патриоти”?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 55. 55 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  "Мухахаха, да бяхте видяли селското им стопамство, а пък си нямат ТКЗСТ-та, що така?"[quote#49:"Realist"]
  —цитат от коментар 53 на Judjuk
  То селското им стопанство от 100 години си е добро, заради добрите климатични условия. Но е 1% от БВП-то Другото е "интелектуална" собственост. В един момент ще има разпадане на нищото![/quote]

  Филма "Аватар" е донесъл за първия месец след премиерата си 850 млн долара. Итова е само един филм.

  SHADOWS of SOFIA
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":Абе, имаш ли някаква идея на колко е оценен Холивуд или просто дрънкаш празни приказки? :)
  —цитат от коментар 31 на I


  Ми кво питаш? Кажи ако знаеш. За колко е оценен и колко реално струва. Защото при криза ще остане само с остатъчната си стойност. А ако пък падне цената на силикона, направо е едно нищо.

 57. 57 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk":

  Аз не дрънкам разни глупости по форумите. Кажи ТИ!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Весело

  Калифорния отделно като икономика е веднага след Германия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  До коментар [#53] от "Judjuk":

  Селски, клипатичните условия в България са подобни на тези в Калифорния. И на каквото по- високоло ниво им е Холивуд в сравнение с вашият Мосфилм, на толкова по- високо ниво им е селското стопанство в сравнение с роднодо ти ТКЗС.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Русофилите не могат винаги да не се мъчат неистово, да отклонят Дискусията на североизток..."
  До коментар [#35] от "ajsayder":

  Ми тя дискусията по статията е в посока североизток, ма на тебе са ти сложили атлантическа халка на зурлата.

 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  До коментар [#55] от "KA2":

  Тези дни излезна Авенджърс Ендгейм, който направо счупи рекордите за годината.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  Между другото, имайте в предвид, че в Калифорния има периодични и много силни засушавания. По време на засушаванията, селското им стопанство се пренастройва изцяло на по- ниска консулация на вода. И като дойде влажмна година като тази, глей как ще нарастне на базата на още по- ефективно използване на водата след поредното засушаване.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Селски, клипатичните условия в България са подобни на тези в Калифорния. "
  До коментар [#59] от "Realist":

  Да бе! Гледам през прозореца навън, лимони, портокали, банани висят по дърветата. И най-големият океан се е ширнал до безкрая. Благодаря че ме подсети.

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#55] от "KA2":Тези дни излезна Авенджърс Ендгейм, който направо счупи рекордите за годината.
  —цитат от коментар 61 на Realist


  Това е напълно естествено. Индустрията не спира.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk":Аз не дрънкам разни глупости по форумите. Кажи ТИ!
  —цитат от коментар 57 на I


  На мене пак не ми пука кво дрънкаш.

 66. 66 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  "Селски, клипатичните условия в България са подобни на тези в Калифорния. "До коментар [#59] от "Realist":Да бе! Гледам през прозореца навън, лимони, портокали, банани висят по дърветата. И най-големият океан се е ширнал до безкрая. Благодаря че ме подсети.
  —цитат от коментар 63 на Judjuk


  Мунчо, лимони могат да се отглеждат и в Южна България. България има планини и море, също както Калифорния има планини и океан. Климата на България е като Северна Калифорния. Климата в Сакраменто, столицата на Калифорния е като климата в Пловдив. Гърция и България заедно обхващат климатичното разнообразие на Калифорния.

  И Калифорния не е само лимони и портокали, да видите ябълковите им градини в Северна Калифорния, гроздето на Напа вели. Бедни комунистически душици!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Тази статия е забранена за русофили от им лекуващия лекар!
  —цитат от коментар 43 на KA2


  Забранена е!

  Ама Русофилите все се мъчат да вмъкнат нещо за Пристанище Мурманск ..

  Що тъй правят тез хора?
  [quote#50:"Realist"][/quote]

  Русофилчетата все искат сведения за Русия ..

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#42] от "ajsayder":Ясно, ти затова спамиш с глупости за Мурманск.
  —цитат от коментар 48 на Alarmstufe: Rot


  Тъпоумните лъжи на малоумните гъзове, за това са тъпоумни, щото СЪВСЕМ ЛЕСНО СЕ ОПРОВЕРГАВАТ..

  Не аз, а ВИЕ, ЧЕРВЕНИ ДРУГАРЧЕТА.. СЕ ЕМНАХТЕ ДА ВКАРВАТЕ МУРМАНСК В ДИСКУСИЯТА!

  Ето ти, червенушко .. аре да четеш, преди да бръщолевиш ..

  ... другари се прескачат един връз друг да си купуват имения на Запад, а не в Урал и силно развитото пристанище на Мурманск
  —цитат от коментар 19 на SSS

  ВИДЯ ЛИ кога и как е споменат за пръв път Мурманск?
  Яд ви е,че пристанието е частно, а??

  Хубаво ви го казаха в очите :

  До коментар [#40] от ajsayder
  Червенушки сър .."Червенушките винаги обвиняват другите, че са червенушки.
  —цитат от коментар 44 на tacheaux


  Я си вижте и мненията, проруски другари.. КОЛКО ПЪТИ СПОМЕНАВАТЕ ЗА РАЗНИ РУСКИ НЕЩА.. ЗА КОЛХОЗИ И Т.Н?

  Светът се развива, а от вашите мозъчета още не са излезнали "Москвичите" дето с тях си носите буркани от село ..
  Все още мислите с категории ТКЗС ..

  Червенушки сър ..
  Добре, че лесно се познавате ..

  Поздрави 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  И въобще, що В ТЕМА ЗА КАЛИФОРНИЯ ТРЯБВА ДА СПОМЕНАВАТЕ КОЛХОЗИ..??????

 70. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Когато четящия колхозник сравни приходите на Мосфилм и Холивуд ще разбере разликата между росиюшка и САЩ.
  —цитат от коментар 47 на KA2


  Давайте .. пишете за разни руски неща ..
  Така сте ми ясни ..

 71. 72 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  Русофилчетата все искат сведения за Русия ..
  —цитат от коментар 67 на ajsayder


  Аре, дай най- накрая цената в рубли, която плашащ за Бояришник в Мурманск, защото да се пишаш такива дълги и с нулева информация постнги трябва да си не само милцционер, но и милиционер в стазис, явно предизвикан от някакъв съмнителен съветски елексир!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  За това-не искат да се говори за този щат , а за любимата им Русия .. за Мурманск, за Урал ..
  —цитат от коментар 42 на ajsayder


  Ти от Мурманск ли си бре, колко ти струва Бояришника от автоматите?
  —цитат от коментар 50 на Realist


  И да идеш да се нальокаш, а руска душицо..
  Абе, то и любимият ти Мурманск не е нищо особено ,даже и за Русия .. вмирисано на риба пристанище ..

  Що не пишеш за Калифорния, руско мое момченце, толкова интересни неща могат да се кажат .. а дрънкаш дежурните си руски мурмански глупости .. 73. 74 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#63] от "Judjuk":

  Без да съм специалист по селско стопанство — в Северна Калифорния наистина климата е подобен на Българският. Средиземноморски се води, според техните учебници по география. В централната долина и Йоахим долината, Салинас и прочие е съсредоточено селското стопанство. Основно овошки, плодове и зеленчуци. Много малко от Т.н. технически култури.
  Цитрусите са много малък процент, там цар е Флорида и Мексико. От тези които не биха вирели в България — маслини и авокадо са по открояващите се.

  Тука е и разковничето за Южна България — и в момента се пренастроиваме към подобни култури, въпреки че субсидиите изкривяват пазара. Там изглежда са парите.

  Ключа в Калифорния е водата. Заради регулациите (примерно на делтата) само част от помпите за големият канал център — юг работеха преди години. Фермерите компенсират с подводни води, което води до потъване с ‘метри’ в долината Йоахим.

  П.С.
  В Калифорния е пълно с проблеми, всичките решими. най—вече неравенството в доходите, бездомните, липсата на работни места, които плащат средно сносна заплата (60—100к), основно заради регулации, данъци и местната власт.

  Анекдотични примери са, колеги и съседи напуснали щата, хората гласуват с краката си. Развитието на дистанционната работа, и заради много ниското ниво на пътната инфраструктура, цени на жилища. Окайващо средно образование. Много скъпо (за средната класа) нормално висше. Повишаващи се местни данъци, цени на комунални услуги (за хората с под средни доходи) и бензина, които е важен заради комюта.

  За бездомните, които даже вече идват на север ...

 74. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  През 2018 Русия е 12-та икономика в света. Има още много да наваксват, ако могат.

 75. 76 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#70] от "faeton.":

  Верно е!
  Как няма да е магнит със средно претеглен доход от 76к на година. И престъпника е човек

 76. 77 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#76] от "Николай С":

  * няма как да НЕ е магнит за престъпност.

  А и щата харчи повече за затвори отколкото за висше образувание. Вие какъв бихте станали престъпник или студент

 77. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "И Калифорния не е само лимони и портокали, да видите ябълковите им градини в Северна Калифорния, гроздето на Напа вели. Бедни комунистически душици!"
  До коментар [#66] от "Realist":
  Маймуно, ябълки и грозде има и тук. Но нашият климат се различава много от този на Калифорния.

 78. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николай С":

  Между другото, страхотно е да се пътува по магистрали 5, 101 и 99 от север на юг и обратно през цяла Калифорния. От огромни масиви с ябълки, ягоди на север, до цитруси- лимони, портокали и бадеми на юг. Огромни масиви, които само в САЩ могат да се видят. Примерни минаваш по цял час през единична портокалова градина, цялата с капково напояване, всяко съво с маркучето което му доставя вода, толкова колкото му е нужна, и как няма едно дърво изсъхнало.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 80 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тази новина определено вдигна кръвното на консервите.

 80. 81 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Весело

  "Маймуно, ябълки и грозде има и тук. Но нашият климат се различава много от този на Калифорния.
  —цитат от коментар 78 на Judjuk


  Напа Вели, каскет е в Северна Калифорния и е световно известен винарски район, също като Бордо във Франция. Ама виждаш къде е трябвало да те пращат за обмяна на опит, не в сАвеЦкият съюз.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 81. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Тука е и разковничето за Южна България — и в момента се пренастроиваме към подобни култури....."
  До коментар [#74] от "Николай С":

  Не си я представяй Южна България като тропическа област. Имаше във време оно експерименти в гр. Мичурин, днес Царево, които се провалиха. По най.високите върхове на Родопите е "вододелът" на тропическия климат. Естествено че и в Калифорния си има проблеми. Още от времето на Стайнбек. Но тук некои другаре се опитват да я представят като Рай и не за друго, а за да очернят Ада.

 82. 83 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#79] от "Realist":

  Ако тръгнете на север по 505, 5 — маслини.
  По пътя за Йосемити — вече бадеми, изкорениха цитрусите. Местните се жалват, че кладенците на фермите дърпат толкова вода, че техните пресъхвали (когато пътувам обикновенно слушам местно радио)

  В Напа, Източна Сонома не остана хълм без грозде, старите ябълкови градини — или извадени или на умирачка. Хълма от Уиндоус ХР (близ) и той за съден с грозде.
  (ОК може малко да преувеличавам...)


  П.С. аз съм се чудил при толкова цитрусови градини (като пътуваш между 5 и 99 около Фресно, Бейкърсвилд, буквално са десетки мили) защо пишат, че основните производители са Флорида и Мексико ...


 83. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  И въобще, що В ТЕМА ЗА КАЛИФОРНИЯ ТРЯБВА ДА СПОМЕНАВАТЕ КОЛХОЗИ..??????
  —цитат от коментар 69 на ajsayder


  Защото кучето на Павлов знае само няколко думи.

 84. 85 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Някой русофил да ми припомни за кой руски федерален окръг може да се напише подобна статия, че нещо не се сещам. Ако има такъв, веднага ставам Путинофил и без да ми дават рубли :))

 85. 86 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":

  Копаш ли загниваща Калифорния комуне! Калифорния враг №1 на Трутраканска селищн асистема.

 86. 87 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#82] от "Judjuk":

  В България по Тракия и Марица — слънчоглед, други култури, дървета, бъде и почети се не виждат ‘царевица и Т.н.’
  Ако имате възможност посетете Калифорния, но не само в ангомераците по брега, а вземете кола и по карайте за седмица. Ще видите смяна на почети всички климатични зони и как хората са се приспособили. Много е приятно.

  А и Холивууд е нищожна част от икономиката на Калифорния. Селското стопанство е една от най—големите индустрии, но и най—податлива на удари от към правителството заради водата

 87. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай С":

  Ябълки има много в полите на Сиерата, примерно Apple Hills, между магистралите 80 и 50. Всяка година, есента ходим на празника там, когато събират реколтата. Всяка ферма изкарва каквото е произвела, всяка ферма има собствен ябълков пай и ябълков сайдър. Дори те пускат по ябълковите градини да си набереш.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 88. 89 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":

  Реклама: “Ако ходите пак по СА50, в Shingle City, има CT European Cafe и Грил на едни босненци. Има плескавици и чевапчета и палачинки. Не е идеално ама да им правим оборот на комшиите”

  Като се връщате от ски е много удобно, точно след Прейсървил

 89. 90 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#53] от "Judjuk":

  Моля да не говориш глупости. Централната долина е пустиня, превърната в райска градина от хората. Прасковите във Фресно са по-големи от глава на осмокласник.

 90. 91 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Някой русофил да ми припомни за кой руски федерален окръг може да се напише подобна статия, че нещо не се сещам. Ако има такъв, веднага ставам Путинофил и без да ми дават рубли :))
  —цитат от коментар 85 на shumnalia


  Русофилите все за Русия пишат ...
  Мани ги бе ..

 91. 92 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 312 Неутрално

  То селското им стопанство от 100 години си е добро, заради добрите климатични условия. Но е 1% от БВП-то Другото е "интелектуална" собственост. В един момент ще има разпадане на нищото!
  —цитат от коментар 53 на Judjuk


  "интелектът" е най-устойчивата "валута", по-стабилна и от злато и от природен газ. Това в Калифорния са го разбрали отдавна, и затова предимно в "интелект" инвестират.

 92. 93 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#78] от "Judjuk":

  Именно. В България климатът е много различен. Квото боднеш и расте. В Калифорния не вали 9-10 месеца в годината. Виждал ли си пустиня с кълбета трънаци гонени от вятъра. Така е в Южна Калифорния където няма земеделие. Затова дай да те поканя за да се убедиш лично на какво е способна частната инициатива на хората.

 93. 94 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Верно е т'ва: също така е и лайнян двигател!!!

 94. 95 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Има една класация в нета от 2013, където на първо място е Мериленд, втора е Аляска и т.н. Калифорния е на 11 място. Но с времето нещата може да са се променили. Калифорния ми е любим щат заради пустинята, гърмящите змии, бившия губернатор бат Арни и готините истории за Фил Марлоу. Особено "Сбогом моя красавице", каньоните, мириса на див пелин, Есмералда, Сан Диего и комарджийските кораби извън зоната.

 95. 97 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2373 Весело

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":Копаш ли загниваща Калифорния комуне! Калифорния враг №1 на Трутраканска селищн асистема.
  —цитат от коментар 86 на Doge


  Всъщност обожавам Калифорния и имам много приятели там. Естествено номенклатурно отроче като теб не може да си представи, че други освен отговорните другари могат да пътуват и да виждат свят. Също така не можеш да си представиш, че някой може да харесва този щат и Тръмп едновременно. В изключително двуизмерното и ограничено мислене, плодовете на което споделяш ежедневно във форума, всички калифорнийци са крайно леви болшевики боготворящи Килъри, а всички "тръмпанари" мразят Калифорния и искат да се провали. Всъщност на мен ми е мъчно като гледам как губернаторите след Арни водят щата към проблеми, които бяха немислими навремето. Но ти си живей в измисления свят, в който всички сме мразители като тебе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 98 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  Реклама: “Ако ходите пак по СА50, в Shingle City, има CT European Cafe и Грил на едни босненци. Има плескавици и чевапчета и палачинки. Не е идеално ама да им правим оборот на комшиите”Като се връщате от ски е много удобно, точно след Прейсървил
  —цитат от коментар 89 на Николай С


  Мерси, хиодя на ски, всяка седмица, събота и неделя, но от другата страна на планината. Но ще го посетя когато минавам оттам!

  https://www.diamondpeak.com/
  https://skirose.com/

  Тази седмица закриваме сезона!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 97. 99 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  В тази рекламна статия за Калифорния се пропуска нещо много важно. Поради стратегическото разположение на Калифорния, федералното правителство е изнесло там огромно количество бизнеси. Военни бизнеси, военни бази, изследователски центрове, какво ли не. Заслугата на щата Калифорния за голямата си икономика не е толкова голяма, колкото заслугата на Вашингтон, на федералното правителство. Входни пристанища, те са за цялата страна, не само за щата. Затова не може да се казва, че на територията на Калифорния цялата икономика е калифорнийска, защото не е и калифорнийските власти и калифорнийци нямат никакъв пръст в изграждането й.
  —цитат от коментар 11 на gozambo


  Наистина е жалко, че Работническо дело гушна букета. Щеше да разполагаш с трибуната, която ти ходи.

 98. 100 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 460 Весело

  [quote#56:"Judjuk"][/quote]

  абе ненормален каскетник, и каква е цената на "силикона", а???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK