В САЩ: смъртта идва по лекарско предписание

В САЩ: смъртта идва по лекарско предписание

© Associated PressДесетки хиляди американци умират всяка година от наркозависимост. Повечето от тях се снабдяват с опиоидите съвсем легално – с лекарска рецепта. Големи фармацевтични компании натрупаха милиарди от тази фатална зависимост, пише "Дойче веле".


Всеки ден в САЩ умират по около 200 души и тенденцията е възходяща. Не се вижда и краят на тази криза. През 2017 година в Щатите са починали над 72 000 души в резултат на наркозависимост. 32 000 от тях са били пристрастени към опиоиди – болкоуспокояващи, които човек може да си закупи легално. През октомври 2017 година президентът Тръмп обяви национална криза в здравеопазването, но обявените финансови средства, които трябва да облекчат ситуацията, се отпускат прекалено бавно. Предвидено е този процес да бъде ускорен. Американското правителство смята да инвестира милиарди: в различни терапии, разяснителни кампании, научни изследвания и борба срещу свободната продажба на опиоиди. Защото пристрастеността към тях отдавна е прераснала в епидемия.


Агресивен маркетинг на фармацевтичните фирми


Никъде другаде по света хората не са толкова силно зависими от опиоидите и сходните им субстанции, както в САЩ. Пристрастяването на много хора започва, след като лекар им е предписал някой обезболяващ медикамент. Изследвания от 1980-те години показаха, че пациентите, нуждаещи се от болкоуспокояващи, твърде рядко получават съответните рецепти. В резултат на този извод тенденцията през последните десетилетия се обърна, а рецептите за болкоуспокояващи започнаха да се издават значително по-често. В хода на това развитие фармацевтичната фирма Purdue Pharma започна да произвежда генеричния препарат оксиконтин. През 1996 година той се появи на пазара. Само пет години по-късно оксиконтинът стана най-често продаваният опиоид.


Силни обезболяващи обикновено се прилагат само при тежки и нелечими форми на рак или след сложни операции. Purdue Pharma обаче разпространи медикамента като обезболяващо средство с широк спектър на действие. В съобщение на фирмата при представянето на препарата се казваше, че "страхът от пристрастяване е преувеличен".
Експертът по психиатрия, неврология и психотерапия Оливер Погарел твърди, че фирмата е провеждала "агресивен маркетинг" и е раздавала финансови бонуси на онези лекари, които често предписват медикамента. Някои медици са го предписвали "с много широка ръка - направо лекомислено". Експертът смята, че не само фармацевтичната индустрия, но и лекарите са имали "съмнително поведение". Медикаментите от рода на оксиконтин са важни и необходими за съвременната болкотерапия. Ако обаче се предписват на пациентите безкритично и за твърде продължителен период от време или на хора с леки оплаквания, може да се стигне до развитие като това в САЩ.


Лекарите стават по-внимателни


Проблемът с наркозависимостите в САЩ е многопластов, подчертава Погарел. Фармацевтичната индустрия не е единственият виновник за това развитие. Вина има и системата на американското здравеопазване, твърди експертът. Предписването на силни болкоуспокояващи средства например не е строго регламентирано. Съществуват и други проблеми: в структурно слабите региони, където много хора са без работа и не съзират никаква перспектива, броят на пристрастените е значително по-голям. Междувременно лекарите в САЩ предписват вече по-внимателно оксиконтин, но това не решава съществуващия проблем, защото много от наркозависимите преминават към нелегални дроги като хероин или синтетичен фентанил, който е известен като заместител на хероина. И двете наркотични вещества могат да бъдат лесно закупени в САЩ, а и са много евтини.


Дела срещу концерна


За да спаси реномето си, концернът Purdue Pharma пусна на пазара "противосредство". Оливер Погарел обаче не смята, че става дума за някаква дългосрочна стратегия срещу растящата наркозависимост. "Това е препарат, който се употребява само в краен случай" - обикновено след голяма свръхдоза се инжектират опиоидни антагонисти. През 2007 година фармацевтичният концерн и трима мениджъри бяха осъдени да платят глоба от 634.5 милиона долара за разпространението на оксиконтин. През март тази година в ново дело те бяха осъдени да платят 270 милиона долара. Вероятно ще последват и нови дела. В САЩ вече са подадени над 1600 жалби срещу фармацевтичния концерн. Наскоро в няколко американски щата бяха арестувани над 30 лекари, седем аптекари и осем болногледачи, които години наред са предписвали и продавали милиони болкоуспокояващи средства на наркозависими.


Обществен натиск над собствениците на компанията


Към юридическия натиск се прибавя и общественият, който застигна не само фармацевтичния концерн, а и неговите собственици - семейство Саклер. Членовете на влиятелната фамилия винаги са се представяли за меценати на изкуството. Много галерии и научни институции са кръстени на тях. Но музеите в Лондон и Ню Йорк вече не приемат никакви дарения от клана Саклер. Инвестиционната фирма, която управлява активите на семейството, също не иска да има нищо общо със Саклер. Според груби изчисления семейство Саклер е направило оборот от 35 милиарда долара след въвеждането на препарата оксиконтин през 1996 година. Бойкотът и жалбите обаче не могат да спрат опиоидната епидемия в САЩ. Наркозависимите имат нужда от индивидуална подкрепа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK