CETA не нарушава европейското право, реши съдът в Люксембург

CETA не нарушава европейското право, реши съдът в Люксембург

© Francois Lenoir, REUTERSСпоразумението за свободна търговия на ЕС с Канада е съвместимо с европейското законодателство от гледна точка на разпоредбите за разрешаване на спорове. Това постанови днес Съдът на ЕС, цитиран от световните агенции.


Решението, което е правно обвързващо, се отнася до компромиса, който Белгия си осигури в замяна на подкрепата си за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви) през 2016 година, припомня ДПА. Съдът трябваше да се произнесе по законността на разпоредбите в споразумението, уреждащи начините за разрешаване на спорове между държави и инвеститори.


Френскоезичният белгийски район Валония до последния момент се противопоставяше на пакта, отлагайки подписването му за няколко напрегнати дни заради редица опасения, включително че клаузите за разрешаване на спорове могат да дадат прекомерно голямо влияние на корпорациите.
Споразумението предвижда да бъде създадена система от арбитражни съдилища за разрешаване на подобни спорове. Белгия предупреди, че това може да влезе в противоречие с европейското право и да наруши правомощията на Съда на ЕС.


В необвързващо становище през януари генералният адвокат Ив Бот отхвърли тези твърдения и мнението му днес бе потвърдено от съдиите.


Правомощията на арбитражните съдилища според магистратите са строго ограничени до самото търговско споразумение за разрешаване на въпроси като например как да се определят обезщетения за инвеститори, засегнати от нарушаване на договор. Правомощията на арбитражите обаче не се разпростират до европейските институции, включително Съда на ЕС, отбелязват съдиите.


"Поради тази причина е запазена изключителната юрисдикция (на Съда на ЕС) да издава решения по разделението на правомощията между ЕС и страните членки", допълват те.


Арбитражите не нарушават вътрешния пазар на ЕС, включително разпоредбите за безопасност на храните и правата на потребителите, допълва съдът. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Ами сега - ко прайм ??? Нали пРезидентът беше против и дори сезира КС и разни други "капацитети " по този въпрос !

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  И за да не ме обяви някой за "герберски трол " четете :Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Бях забравил за тази съдебна БИТКА между Канада и ЕС. Виж за Брекзит ни информират ВСЕКИ ДЕН...

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Кофти!! Поредното долнопробно нещо, което неолибералчетата пробутаха, за да ни разкатават фамилиите разни концерни!!! Концерните си имат политици, хората, малкия и средния бизнес, кучета ги яли!!

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#4] от "xox55541929":

  Защо кучета ??? Президентът Радев мисли денонощно за тях ! И др.Нинова - също ! И синът и Рафаилчо - също /макар и от "Мерил Линч" САЩ !

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Отваряме широко вратите, за навлизане на ГМО-продукция на европейският пазар.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  "поразумението за свободна търговия на ЕС с Канада е съвместимо с европейското законодателство от гледна точка на разпоредбите за разрешаване на спорове. Това постанови днес Съдът на ЕС, цитиран от световните агенции."

  ЕС продължава да гради мостове и да създава възможности за единен пазар с подобни на самия него икономики и да създава нови възможности за развитие и бизнес ! Поздравления за адекватното решение ! ГМО истерията удари на камък, проруските подлоги ще завият на умряло, че толкова постове изписаха в полза на руската пропаганда и пак нищо не излезе .....

 8. 8 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Интересно, дали сключеното наскоро споразумение от същия вид между ЕС и Япония включва тая клауза за разрешаването на споровете в арбитражните съдилища. Ако я включва и е същата, защо нямаше притеснения тогава, а ако не я включва, какво налага да има такава сега в СЕТА. И друго, какъв чак толкова е стокообората между ЕС и Канада, че канадците напират толкова много?

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":
  По-големи глупости не бях чел скоро. :-) единствените печеливши от тези споразумения са големите корпорации. Всички други плащаме като попове за монополизирането на пазара!

 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 822 Неутрално

  За да си политик ,а още повече президент трябва да си преди всичко далновиден .А запитване на президента до КС за СЕТА е именно проява на недалновидност .За съжаление този дефицит все повече се натрапва на "територията ".

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ЕМЕС

  Канадците ГМО-та употребяват,
  но и много столетници създават.
  А ние д тези Нитрати,
  създаваме хора сакати.

 12. 12 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ЕМЕС

  Ние от западните храни се опасяваме,
  а на руските оръжия се възхищаваме.

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ЕМЕС

  Тези, гдето ни така “просвещават”,
  на второто поробление се надяват.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  "Нали пРезидентът беше против и дори сезира КС и разни други "капацитети " по този въпрос !"

  Има решение:
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/b685e2a1-362b-4b42-a429-0dc5e348b90c

  "1. По тълкувателен въпрос по т.1:
  Разпоредбите от смесените споразумения, сключени съвместно от Европейския съюз и държавите членки с трета страна, каквото е ВИТС, в частта им, която се отнася до правомощия на Европейския съюз, от момента на влизането им в сила, стават част от правото на Съюза и на това основание придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат.
  Разпоредбите от такива споразумения, които попадат в компетентност на Република България, придобиват предимство пред нормите на вътрешното право, които им противоречат, при условията на чл. 5, ал, 4 от Конституцията.

  2. По тълкувателен въпрос по т.2:
  Временното прилагане на разпоредби от смесените споразумения, попадащи в компетентност на Европейския съюз, не зависи от изпълнението на условията по чл.5, ал.4 от Конституцията.

  3. По тълкувателен въпрос по т.3.1:
  Разпоредбата на чл.85, ал.1, т.9 от Конституцията не се прилага за смесените търговски споразумения по т.1.

  4. Отклонява искането относно тълкувателните въпроси по т.3.2. и т.3.3 и прекратява делото в тази му част.

  Решението е прието с осем гласа.

  Съдиите Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов са с особено мнение по допустимостта.
  Председател: Борис Велчев"

  В решението са цитирани решенията на немския федерален съд, на френския, на белгийския и грубо казано по отношение на "измислените" арбитражни съдилища положението е "според зависи" - решенията винаги могат да бъдат атакувани (като противоречиви на практиката на Европейския съд и законодателство), а жалбата, с която се оспорват, винаги може да бъде отхвърлена като недопустима.
  Известна ми е практика и в двете посоки - решението на Международния арбитражен съд в Хага, с което Руската федерация се осъжда да плати няколко стотин милиарда долара на Ходорковски, беше приложено от австрийския и белгийския съд въпреки жалбите на Русия. А самото арбитражно решение беше отменено от районния съд в Холадия като противоречащо на европейското законодателство (нарушена процедура при представяне на доказателствата).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK