Близо половината работни места може да изчезнат или радикално да се променят за 20 г.

Шънджън, Китай.

© Associated Press

Шънджън, Китай.Автоматизацията, роботите и глобализацията ще променят рязко света за две десетилетия или по-малко и са нужни спешни мерки, за да се противодейства на ефектите им. Най-уязвими ще са младите, нискообразованите и част от жените, за които е по-вероятно да имат работа, за която са твърде квалифицирани или която е зле платена.


Това пише Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в годишния доклад The Future of Work, представен в края на миналия месец.


Данните в него се отнасят основно за резултатите на страните от организацията (от която България не е част). Те сочат, че въздействието на автоматизацията ще е силно върху 46% от работните места. Общо 14 на сто ще изчезнат, а 32 на сто ще бъдат "радикално променени" в период между 15 и 20 години.
При промени с тази шеметна скорост ще са нужни предпазни механизми и системи за обучение, които да помагат да се устои на "мегатенденциите", променящи естеството на работата. Новите пазари, открити от технологията, заедно с повишената производителност ще донесат ползи на някои, но други ще пострадат - младите, нискоквалифицираните, хората на непълен ден, временно заетите (един от всеки девет) и други.


Радикални трансформации


Делът от 14% е значително по-малък от прогнозите на някои изследователи. Фактът, че дадена позиция може а се автоматизира, "не означава, че това действително ще се случи: автоматизацията невинаги е ефикасна или желана, може да предизвика законови или етични притеснения и ще ѝ повлияят предпочитания и политически решения", пише ОИСР. Хората на подобни позиции в риск, които не загубят работата си, обаче ще преминат през радикални трансформации, продължава докладът.


"Дълбоки и бързи структурни промени са на хоризонта" и то в момент, когато раните от финансовата криза през 2008-2009 г. още не са се излекували. С трансформациите идват "големи нови възможности, но и по-голяма несигурност," продължава докладът.


Само за десетилетие поръчките на индустриални роботи са се увеличили три пъти, а за миналата година инвестициите на частен капитал в изкуствен интелект са нараснали двукратно спрямо предходната.


От 2012 г. насам доставките на роботи в глобален план не са спрели да се увеличават - оттогава са нараснали над два пъти, а прогнозата на Международната федерация за роботика предвижда увеличението към 2022 г. да е станало над четирикратно спрямо същата година.

© OECD

От 2012 г. насам доставките на роботи в глобален план не са спрели да се увеличават - оттогава са нараснали над два пъти, а прогнозата на Международната федерация за роботика предвижда увеличението към 2022 г. да е станало над четирикратно спрямо същата година.


Има и положителни промени - повече хора в активна трудова възраст имат работа, отколкото в минали десетилетия, заетостта се увеличава заради нарастващия дял работещи жени, расте и делът на работните места, изискващи сериозна квалификация (25% от всички) в страните от ОИСР. Въпреки безпокойството заради разрушителната роля на технологиите на пазара на труда "не изглежда вероятно общата заетост да спадне рязко" - на мястото на старите работни места се появяват нови. Държавите от ОИСР успяват да създадат работни места по-бързо, отколкото ги унищожават, и така заетостта всъщност расте.


Същевременно за две десетилетия тя е намаляла с 20% в производството, а в услугите се е увеличила с 27 на сто. Изчезват работни места, изискващи средно ниво умения, докато печелившите от технологичните промени са предимно висококвалифицираните. Сред фирмите се разширява пропастта между "суперзвездите", въвеждащи иновации и цифрови технологии, и тези, които не успяват да следват ритъма на дигитализацията. В това се корени отчасти и неравенството в доходите, увеличаващо натиска върху средната класа.


Мнозина ще трябва да сменят не просто позицията, но и заниманието си, а и всички ще трябва да осъвременят уменията и практиките си на работа.


Обучение доживот


Натискът върху средната класа, загубата на работни места и нарастващото недоволство (изразило се и във възхода на популисти в развитите икономики) са сред симптомите на проблема, отбелязва ОИСР. Същевременно все повече ще е нужно обучение на служителите, за да бъдат подготвени за бъдещето, а именно нискоквалифицираните участват най-малко в подобни дейности (сред преминаващите през такива обучения в държавите от ОИСР те са средно 40% по-малко от висококвалифицираните).


Всеки шест от 10 работещи нямат основни умения в информационните технологии. Ако този проблем не бъде решен, той ще се отрази сериозно на социалната спойка на обществото.


Близо половината работни места може да изчезнат или радикално да се променят за 20 г.


Какво още да се направи


Нужна е "промяна във вкоренетото поведение на отделните работници, компании, социални партньори и, преди всичко, в политиките," пише Стефано Скарпета, който оглавява дирекцията на ОИСР за заетост, труд и социални въпроси. Според него е нужно "откъсване от модела, при който уменията, признати за нужни, се придобиват основно в училища и университети, а после се използват на работа." Вместо това трябва да се въведе система, при която уменията непрекъснато се обновяват в съответствие с променящите се нужди.


Необходимо е държавите да прегледат внимателно политиките си и да намерят начини да защитят най-уязвимите работници. Проблем освен възможността за загуба на работно място, трудовите злополуки или риска самата позиция да стане излишна са и случаите, в които например служителят няма права и защита и е определен като самонаето лице с цел избягване на данъци и регулации. Работодателите трябва да бъдат насърчавани да обучават свои служители в риск.


Нужно е да се намерят решения и за влошаващите се условия на пазара на труда, пред които се изправят младите - тези промени едва ли са просто кратък отзвук от икономически проблеми, а това ще изисква сериозни политически промени в идните години. Трябват и реформи за социална защита и колективно договаряне заедно с подкрепа, достъпна и за уязвими групи, и "дневен ред за преход към бъдеще, което работи за всички".


Властите трябва да търсят решения и на други притеснения - например тези за качеството на работните места, чиято покупателна способност е в стагнация, а стабилността им намалява. Освен това в последните 2 десетилетия намалява (с 3.5 процентни пункта, от 71.5 на 68%) делът от националния доход в 24 държави от ОИСР, който отива при трудещите се, нараства този, отиващ при собственици на капитали.


Работните места, застрашени от автоматизация, са в минното дело, риболова, хранителната индустрия, шофирането и други. Висококвалифицираните кадри в правната сфера, образованието, информационните технологии и други подобни са изложени на най-малък риск от автоматизация.

Работните места, застрашени от автоматизация, са в минното дело, риболова, хранителната индустрия, шофирането и други. Висококвалифицираните кадри в правната сфера, образованието, информационните технологии и други подобни са изложени на най-малък риск от автоматизация.


Решенията ще трябва да се прилагат в момент, когато населението в развиващите се икономики все още нараства и това ще засилва миграционния натиск. Според очакванията на ООН от 2017 г. населението на Земята ще се увеличи от 7.5 млрд. души днес до 9.7 млрд. през 2050 г., като в по-голямата си част ще дойде от развиващите се икономики, а ОИСР ще допринесе едва с под 10% (от 1.3 на 1.4 млрд.) "Така в зависимост от инфраструктурата, икономическите възможности и избора на политики миграционният поток може радикално да промени състава на населението в развитите икономики."

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Ами те работните места са се менили и изчезвали в цялата история на човечеството. Каква е новината?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Вместо да се увеличава пенсионната възраст,трябва да се намали.Иначе,къде ще се намерят толкова работни места.
  Пенсионерите да не продължават да работят,а да дадат път на младите.Имаше такава статия за лекари в Пловдив.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Нормално е да изчезнат или се променят, при тези темпове на развитие на науката.

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Ами те работните места са се менили и изчезвали в цялата история на човечеството. Каква е новината?
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Новината е потресаваща,и аз лично я приемам за вярна!
  Този път има невероятна компресия във времето,и става въпрос за милиарди работни места!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Вместо да се увеличава пенсионната възраст,трябва да се намали.Иначе,къде ще се намерят толкова работни места.Пенсионерите да не продължават да работят,а да дадат път на младите.Имаше такава статия за лекари в Пловдив.
  —цитат от коментар 2 на Сд


  Мислиш ли, че ако имаше млади лекари, някой ще държи пенсионерите?

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Така де, който дава парите той поръчва музиката.

 7. 7 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  Учете джаваскрипт

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  До коментар [#3] от "4ort":

  Нормално е да изчезнат или се променят, при тези темпове на развитие на науката.
  =======
  А това нормално ли е?

  Bukalemun
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тая глупост я чета откак съм се научил да чета. Все същата, без промяна. Елементарната логика сочи, че ще се случи точно обратното. За какво изнесохме работните места в Китай? Нали ги изнесохме заради евтиният ръчен труд? След като се автоматизират и роботизират производствата, тези производства чий ще го дирят в Китай? Нали ще се върнат обратно в Америка при потребителите на стоките. Т.е. след като производството е автоматизирано, то няма нужда ни от евтин китайски труд, нито от скъп американски. Т.е. не му пречи да се върне в Америка или откъдето е излязло. Но има едно но. Колкото и да е автоматизирано едно производство, то влече след себе си армия обслужващ персонал и съпътстващи дейности. Строители, електричари, водопроводчици, ремонтни работници, поне още сто категории работници се въртят около напълно автоматизираното производство. Едно върнато автоматизирано производство в Америка ще създава стотици и хиляди допълнителни работни места, които са извън производството. И то на специалисти. Дай Боже и в България!

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Учените, които правят подбни изследвания и пишат такива статии са големи тъпанари. Те разсъждават по принцип, без да вземат предвид, че ние не сме затворена система и съществуват дисбаланси. Пълно автоматизирано производство означава връщането му в Америка и създаване на работни места в Америка, които до вчера не ги е имало. Означава също затваряне на десет или сто пъти повече работни места в Китай. Едни печелят, други губят. При едни ефектът е един, при други точно обратен.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#4:"Милост за живите"][/quote]

  Аз пък се притеснявам,че населението на България намалява с най-бързи темпове в света.И последното,за което трябва да се тревожим е,че ще намалеят работните места.След 20 години на пазара на труда ще има с една трета по-малко работници в България.Това е нещото, което трябва да ни притеснява.Защото означава по-ниско потребление,оттам и нисък ръст на БВП,по-малко приходи в бюджета и така нататък.

 12. 12 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  Ооо, ако знаеш само как са се окопали тия доктори-пенсионери! От такова лапане само с краката напред можеш да ги махнеш! И тия, от които зависи да ги държат или заменят с млади лекари, са част от тях. Смок от дупка вадил ли си?

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Видяхме като "автоматизираха" Боингите какво стана. Започнаха да падат като зрели круши.

 14. 14 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#10] от "gozambo":

  Принципно сте прав. Но акцентът на статията е, че ниско квалифицираните, силовите работни места силно ще намалеят за сметка на специализираните. Демек армия от бачкатори ще останат без препитание, ако междувременно не се създаде система за обучение и преквалификация. Тук САЩ и ЕС на пръв поглед са в по-добра позиция, но само докато Южна Америка и Африка, че и Азия, не тръгнат към Обетованата земя...

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#10] от "gozambo":Принципно сте прав. Но акцентът на статията е, че ниско квалифицираните, силовите работни места силно ще намалеят за сметка на специализираните. Демек армия от бачкатори ще останат без препитание, ако междувременно не се създаде система за обучение и преквалификация. Тук САЩ и ЕС на пръв поглед са в по-добра позиция, но само докато Южна Америка и Африка, че и Азия, не тръгнат към Обетованата земя...
  —цитат от коментар 14 на pavian


  Няма да намалеят бе! Още не съм видял робот да отглежда зеленцучи, агнета и телета. Има известна механизация, но роботизация няма да има. Докато производството на смартфони може да се автоматизира, то връзмането на репички и лук няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#15] от "lz2":

  Аз пък съм виждал (вярно, по телевизията) почти напълно автоматизирани ферми за отглеждане и на животни, и на заленчуци...

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тоя доклад или каквото е там е много далече от реалността и отвсякъде лъха на социализъм. Истината е, че ще са нужни предимно образовани и квалифицирани хора, а необразованите, неквалифицираните и мързеливите ще стават все по-излишни. Точно това не искат да го кажат в прав текст, а също и това, че другите ще трябва да ги хрантутят.
  Преди години циганите често се хващаха да копаят на ръка канали за кабели и др. такива. Съберат се една тумба, изкопаят и си приберат парите. После се появиха едни малки багерчета. Едно такова изкопава за ден колкото 100-200 циганина. Един, който може да управлява багер, работи с него, а циганите отидоха да ровят в контейнерите за боклук. Нито един циганин не отиде да изкара курс за багерист, а реват за помощи!Статията е рев за такива като циганите, които споменах.
  Работа ще има много, защото възниква нуждата от нови професии, но за умни хора.

  От статията: "Освен това в последните 2 десетилетия намалява (с 3.5 процентни пункта, от 71.5 на 68%) делът от националния доход в 24 държави от ОИСР, който отива при трудещите се, нараства този, отиващ при собственици на капитали."

  Собствениците на капитали, ако останат без или с малко такива, "трудещите се" директно остават без работа и гладни. Трудещите се не създават заетост! Създават я капиталите.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Нормално е да изчезнат или се променят, при тези темпове на развитие на науката.=======А това нормално ли е?
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Започни да произвеждаш пишещи машини и ще разбереш.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":

  Започни да произвеждаш пишещи машини и ще разбереш.
  =======
  Ок.
  А ти спри да мислиш, понеже ИИ ще го прави вместо тебе....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  До коментар [#7] от "Saint of Me":

  Хмм...JS до колкото ми е известно, не се използва в автоматизацията. Питон с разновиднпстите си има по-голяммуспех от джаваскрипт, нищо че е по-бавен.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Нормално е да изчезнат или се променят, при тези темпове на развитие на науката.=======А това нормално ли е?
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Затова вие увеличавате темповете на изучаване на Корана, за да намалите темповете на науката.

 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  До коментар [#10] от "gozambo":

  Мда...и ти като гуруто си, си почитател на zero-sum economy. То ест, печалбата за един е загуба за друг.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":Започни да произвеждаш пишещи машини и ще разбереш.=======Ок. А ти спри да мислиш, понеже ИИ ще го прави вместо тебе....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Глупости. Виждал си заводи за коли, натъпкани с роботи, но нито един от тях не наподобява човек и не върши всякакви дейности(безсмислено е), а е проектиран да изпълнява определена конкретна дейност. Така е и с изкуствения интелект. Ще управлява роботите или целия завод. За това ще е създаден. А ИИ ще го управляват хората.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#5:"4ort"]
  —цитат от коментар 12 на quatro_4x3
  Ооо, ако знаеш само как са се окопали тия доктори-пенсионери! От такова лапане само с краката напред можеш да ги махнеш! И тия, от които зависи да ги държат или заменят с млади лекари, са част от тях. Смок от дупка вадил ли си?[/quote]

  В цяла Европа има нужда от лекари. И там ли има някои, които пречат на младите доктори да изместят старите?

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Абе то след 20 г. какво ли няма да се случи...Ледовете ще се стопят, роботите ще ни завладеят, ще се возим в коли без кормило, селата ще изчезнат/за селяните не се знае/,за секса нищо не се прогнозира, дано не стане като в "Онирофилм" или оня филм със Сандра Бълок и Слай...който е жив и здрав, ще види.

 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#24:"4ort"][/quote]

  Имах в предвид България. В цяла Европа младите лекари нямат такива проблеми. Европа не е като България.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Любопитно

  Отлична статия!
  Струва си да се прочете оригиналния доклад.
  Индустрия 4.0 даже не чука на вратата, а я избива с ритник :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#20] от "tsyrvulan":

  За теб правим изключение, учи питоня. Ама хубаво го учи и ела да те препитам кво си учил недонаучил

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Стефано Скарпета... Според него е нужно "откъсване от модела, при който уменията, признати за нужни, се придобиват основно в училища и университети, а после се използват на работа. Вместо това трябва да се въведе система, при която уменията непрекъснато се обновяват..."

  Ами то няма такъв модел. В училищата основно се придобиват знания, а уменията се учат след постъпване на първата работа. Питайте кой да е работодател - ще ви каже, че младите работници и служители идват с дипломи, знаят езици, но тепърва трябва да ги учи на основни умения. Дори и на наглед прости неща като работна етика и останалите т.нар. "меки умения".
  A чак после почват да учат един куп тънкости в твърдите умения, защото колкото и да е парадоксално дори в техническите специалности не всичко, което пише в книгите расте по нивите.
  Интересното е, че това важи дори за армията, където след основното обучение всички войници, сержанти и офицери специализират в тесни области и въпреки това миналите войни показват, че едва като влязат в истински в бой тепърва се учат да оцеляват.

  Освен това уменията отдавна се обновяват непрекъснато дори да не сменяш бранша. Поговорката, че човек се учи цял живот изобщо не е от вчера. В индустрията няма работници пред пенсия, които да работят по същия начин, както са работили преди 40 години. Това го има само в традиционните занаяти.

 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Най-стряскащото е, че в т. нар. "развиващи се икономики", в които 95% от населението не знае значението на думата, излишната биологична маса нараства в геометрична прогресия и се превръща в пряка заплаха за съществуването на всичко останало.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Преди около месец бях на посещение (гост) на дистрибуторският център на Амазон в Добровиз, Чехия. Разположен е върху 90 декара, каквото е могло е автоматизирано максимално. Въпреки максималната автоматизация и роботизация все още има много дейности, които са нискоквалифицирани и се извършват ръчно —прием и разопаковане на стоката (всеки префмет се взема в ръка от приемчика и оглежда визуално, преди да се пусне по лентатс към скенерите),заскладняването по рафтовете също е ръчно, комплектоването на поръчките от тнар пикери също е ръчно, опаковането в кутийки също на ръка. Пълненето на камионите с пакетите е автоматично но подреждането вътре също е на ръка.
  Една огромна армия от АйТи, контрольори и каквото се сетиш следи процесите. Общо персонала на Амазон там е около 3 000 човека, по Коледа наемали още допълнително та ставали 5 000 човека.
  Жалко, че не ми разрешиха да снимам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Честит празник на хората, които обичат труда!

  Машини прости, народ неук.
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  И какво? Излиза, че Европа няма нужда от толкова мигранти да запълват работните места.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#32] от "Zizu":

  И на почитащите богинята Мая 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  До коментар [#28] от "Saint of Me":

  Ма ти и от питон ли взе да отбираш бре сенсейско джаваскриптърче?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Най-стряскащото е, че в т. нар. "развиващи се икономики", в които 95% от населението не знае значението на думата, излишната биологична маса нараства в геометрична прогресия и се превръща в пряка заплаха за съществуването на всичко останало.
  —цитат от коментар 30 на Тони КОСТОВ


  -------------------
  Естествения подбор ще си свърши работата.
  Едните се множат, другите се наслаждават на собствените си егоистични потребности и не им се занимава с деца...

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Представете си когато диваците докарвани с милиони от Африка и Азия заради работната ръка, останат без работа? Съвсем ясно е, че престъпността ще се увеличава с геометрична прогресия, което от своя страна ще доведе до неизбежни кървава война на цялата територия на Европа. Това правят недалновидните решение - разпалват войни.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 38. 38 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#35] от "tsyrvulan":

  Какво те затруднява в питона, питай и щи го разкажа достъпно като за твойто 'ниво' :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 39. 39 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#28] от "Saint of Me":

  Между впрочем, има разновидности на питон за микроконтролери. MicroPython, и CircuitPython. Ама на този етап не се поддържа много хардуер.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  Какво значи "егоистични потребности"? Тъкмо напротив: егоистично е поведението, при което създаваш деца, които не можеш да изхранваш и очакваш това да го прави някой друг. Оставяш тези деца без шанс за образование и ги обричаш на мизерия.
  Ако всички семейства имаха отговорно поведение щяха да имат по 2-3 деца за да се осигури възпроизводството и да се избегне пренаселеността.

 41. 41 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#33] от "pamela":

  "Излиза, че Европа няма нужда от толкова мигранти да запълват работните места"

  'Инженерите' ги коткат за да са гласоподаватели на правилните (ТМ) прогресивни сили

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#38] от "Saint of Me":

  Точно пък теб ще питам. Питон си има документация. Верно че използват доста техническа терминология, ама е разбираемо. Пък и stackoverflow е на един клик.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 43 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Ами то механизация и сега си има, но само за нещата, които се произвеждат в милионни серии. Все пак хората и машините не се конкурират взаимно. Защото роботите не могат да правят неща, които могат хората както и обратно.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Какви 20 години...? Половината работни места, може да изчезнат до една година. Но, има малък проблем...! Вярно, че автоматизацията и роботизацията намаляват значително броя на работните места и увеличават производителността с пъти но, кой ще купува? Тия дето останат без работа и доходи, как ще купуват? Тоест, това е основният проблем. Няма работещи, няма и доходи... Хубаво е, че високо квалифицираните и много образованите ще произвеждат повече, но как и на кого ще го продават?! На този въпрос, няма отговор, поне засега. Мисли се нещо, в посока на базов или безусловен доход, ама да видим, какво ще се получи...?

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1670 Весело

  До коментар [#7] от "Saint of Me":

  Помага ли джаваскрипта при строежа на къщи за гости?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 46. 46 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Роботизацията навлиза с бързи темпове в промишленото производство. Разбира се, че ще отпаднат работни места, но заедно с това ще се появи необходимост от високо квалифицирани специалисти, които да обслужват тези машини.

 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#45] от "mitko11":

  Помага му да се вкара в infinite loop и повтаря като папагал умнокрасавци, подопашници и други епитети.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Това е бъдещето, свиквайте !!!

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#45] от "mitko11":

  А-а-а-а-а...! При подобен тип строителство, трябват други работи. Енергийната защита на Псалмите е първото условие. Второто е, да си близък до мутациите на БКП. Ако си учил и в милиционерско училище, става още по-лесно...! :)))

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#47] от "tsyrvulan":

  Забрави за сенсей Доналд... :)))

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1670 Весело

  До коментар [#46] от "Voiko":

  Един анекдот от доброто старо време:
  "И какво стана? Замениха труда на 10 специалиста с електронно - изчислителна машина и те сега я ремонтират ... А отделно назначиха програмисти и началници..."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  Дневника - тая статия как мина през ситото на грантодателя? Нали ни трябваха нискоквалифицирани мигранти да запълвали незнам си какво? Това дето сте написали не е нищо ново. Япония от десетилетия си кюта без проблем с ниска раждаемост и роботизация на всичко, което може да се роботизира, без да приема никакви чалми и тарамбуки. Ама сигурно Ишиаса, Италианската патица, ГеДеЕрската комсомолка и БХК са по-умни от японците...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#50] от "tww09306483":

  Нищо сенсейско няма у Бръмб. Тоеа че джаваскриптовеца го превъзнася въобще не означава нещо.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#28] от "Saint of Me":Между впрочем, има разновидности на питон за микроконтролери. MicroPython, и CircuitPython. Ама на този етап не се поддържа много хардуер.
  —цитат от коментар 39 на tsyrvulan


  Сигурно е така, ама за мен питоня винаги ще си остане събирателно за "програмисти" от силистренската равнина, хвалещи се как взимат по 5000 евро по дискотеките в Студентски град, докато пият JB с RedBull и ходят на работа с маршрутка....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#45] от "mitko11":

  Какво стихийно объркване на мислите Ви насочи мен да ме питате това почитаеми господине?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 56. 56 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#46] от "Voiko":

  От години отпадат позиции в производството. Не е нещо ново.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#46] от "Voiko":

  Ти, за колко години си мислиш, че се формира един от така наречените, специалисти? И тя, нуждата може да се появи, ама специалисти дали ще се появят...? :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Весело

  Fake News. Оранжевия Орангутан Тръмп каза, че ще има Jobs, Jobs, Jobs и че ще върне производството (на гофрирана ламарина) в Америка. Той никога не лъже. LoL 😂

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 59. 59 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На милеещите за индустриалното величие по време на комунистическата диктатура бих посочил обреченото място на нашата икономика в "международната социалистическа специализация". Няма да се спираме на мръсното, енергоемко и губещо производство, с разхищаване на приказни природни места у нас , с аварии, с текучество на кадрите и неудачния начин на разпращане на заводи в малки градчета, събиращи в нископроизводителни производства с перманентна загуба работната ръка от околните села. Днес халетата на тези заводи пустеят, основният пазар - СИВ се разпадна, дори и военните заводи трудно работят. Последвалата приватизация само ускори онова, което бе обречено от самото начало - нашите предприятия работеха с допотопни технологии, с нищо не можеха да конкурират западните стоки. Спомнете си обувната промишленост с криви шевове, грозни модели и износващи се гумени подметки, жалките опити на малщки предприятия да произвеждат грозни маратонки, спомнете си конфекцията с по два модела костюми в безкрайните редици на магазините за дрехи, хората подменяха от една закачалка панталоните, взимаха от друга саката, за да нагодят що годе прилично облекло според размера си. Дори и ризите, които имаха качество, бяха със стърчащи конци от копчетата, а яките им се похабяваха след петото пране, поради лошото качество на вложките. Спомнете си грозните пластмасови чанти с картонени парчета под хастара, които се разкривяваха на втория ден, дръжките се късаха, а в топло време се деформираха за минути. Спомнете си амбалажната хартия със сметки с химически молив в бакалията, в която продавачката увиваше салама, пълен със соя и сланина. Спомнете си еднотипните мебели и секции, струващи по седем заплати, лошо миришещите балатуми в кухните, мокетите с отвратителна едра плетка и грозни десени. Спомнете си ръчното оцветяване на латекса с кални цветове от мънички кутийки. Всичко останало беше вносно - фотоапарати, цветни телевизори, коли, дори с бутилки за газ тук чехите въртяха търговия. Хората пътуваха от другия край на България , за да обикалят със зяпнала уста из панаирните палати в Пловдив, с надежда да си купят НЕЩО, каквото и да е, с качество. В Чешкия център в София жените дебнеха за кристални сервизи, в Немския център имаше опашки за всевъзможни домакински уреди и вещи. Българските радиоапарати и телевизори стояха по рафтовете, никой не искаше да си купува български касетофон. Разликата с рафтовете с техника в КОРЕКОМ беше убийствена. Младежите се чудеха, как да си набавят дънки и кожени якета, случайно попаднали броеве на западни търговски каталози като Келе, Некерман или списания като Бурда се гледаха с цъкане от жените и се носеха по шивачки, да ушият подобни модели. Производството на РИЛА отиваше за износ. Просто е смешно да се говори за компютрите Правец и "електронните часовници" от 200 лв. Смешно е да се говори за всичко, а трагично е да се говори за сегашното - българските предприятия отново са на дъното. Строителството е опасно, новите сгради със зверски цени няма да изкарат и 30 години, първите вече се разпадат, строени с ниско качество, инфраструктурата е в ужасно състояние, новите пътища са опасни от третото година след пуска в експлоатация. Комунизмът и тук остави опустошения и тотално изоставане от нормалния свят.

  Дедо Крум
 60. 60 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Нормално, ама май в БГ територията ще продължават да съществуват работни места от миналия век, нали сте си малко назад във времето.

 61. 61 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  Fake News. Оранжевия Орангутан Тръмп каза, че ще има Jobs, Jobs, Jobs и че ще върне производството (на гофрирана ламарина) в Америка. Той никога не лъже. LoL 😂
  —цитат от коментар 58 на Сиромахомил


  Ти виждал ли си данните за безработицата в САЩ скоро? Па погледни ги.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Ами те работните места са се менили и изчезвали в цялата история на човечеството. Каква е новината?
  —цитат от коментар 1 на lz2


  +++ Всеки технологичен пробив води до промяна на работните места. В Библията е описано как е станало преди 37 века = Фараона наредил да се прави кирпич без слама (тухли) и закриването на ниско технологичното производство довело до изхода на евреите от Египет
  5 века по-късно изобретяването на "леки" кораби измества корабостроенето към Финикия и Елада

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#54] от "Тюфлекчия":

  С питоня е малко като жабата и вола, езикът и екосистемата около него като цяло са супер въпреки разни неизбежни грешки на растежа и се ползват за много неща и има доста ощракани типчета обаче това привлича един куп пишмани като Цървуланя дето си мислят че като минат две тюториълчета и си сложат етикетче 'питонджия' и стават част от некъв богоизбран елит. Умнокрасива история :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Нормално, ама май в БГ територията ще продължават да съществуват работни места от миналия век, нали сте си малко назад във времето.
  —цитат от коментар 60 на LiberalToTheBones


  Мунчо, я сега да обясниш, ако всички са програмисти и HR-и, кой ще им прави всичко което ползват, включително оръдията на труда (компютри, смартфони и т.н.)? Или викаш то все ще има Китай да бълва джаджи за без пари и Рашистан да помпа ресурси и да ги изнася на идеални борсови цени?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":

  Питоня започна като general purpose language. И наистина заради изчистеният си и интуитивен синтакс, доби голяма популярност. Измести VB. Само че последващото развитие на езика все повече се отдалечава от дженерал пърпоус и се специализира в няколко области. Разбира се питоня не може да се сравни като производителност с езици писани със специална цел, като R.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Дано изчезнат сърдитите лелки

 67. 67 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#63] от "Saint of Me":

  Овлампи, аз на няколко пъти съм поствал тук различни алготитми писани от мен. Винаги съм подчертавал че моята работа с питоня е за ниско ниво. То ест не ползвам езика за Data Science. А за тутотиалчета...Georgia Tech говори ли ти нещо?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 68. 68 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Въпросът е какво да правим с маймуните?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3547 Весело

  До коментар [#59] от "Дедо Крум":

  Дедо Круме , някои от форума казват , че за всички беди на България, които си изброил в твоя пост, виновни са турците, циганите и "турското робство" .

 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Въпросът е какво да правим с маймуните?
  —цитат от коментар 68 на БМЗ


  Е на социал. Пък ти ще бачкаш до смърт. E - в Ингилизия вече се чуват гласове, че пенсионерите трябва да копат, ако искат пенсии.

  https://www.telegraph.co.uk/news/politics/9630862/Elderly-should-do-community-work-or-lose-pension-peer-says.html

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Весело

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":

  В Ингилизия може и да искат да копат пенсионерите за да има пенсия, но това им е стила на ингилизите.
  В проста Чехия от вчера върви предложение, децата, да могст срещу данъчни облекчения да изпращат допълнителни пари към пенсията на родителите си (за сега към тази на майките, с тенденция и към на двамата) По този начин ще борят и демографията —децата стават част от пенсионната застраховка на родителите (както е било от време оно). Така, че който иска да копа, който иска да гледа деца 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1766 Гневно

  това не е проблем
  Лично познавам работодател който постоянно търси работници - в производството никой не иска иска да е офисен планктон
  Ми човека си купи роботи и закри 100 позиии
  За офисния планктон кандидати има за работа няма

 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#71] от "DDR":

  Това е много добра инициатива. Трябва да се въведе навсякъде. Не че на нормалните хора им трябват данъчни облекчения за да помагат на родителите си, но пък защо държавата трябва да прибира пари от всичко.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1766 Весело

  и парадокса е че за новото производство не трябват високо обучени кадри
  или с много висока квалификация да поддържат роботите или ниско квалифицирани, но с трудови навици да следят кога ще светне червената лампичка и веднага да извикат специалиста

 75. 75 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#56] от "tsyrvulan":

  Ако семейство Баневи не бяха ликвидирали завода за роботика и кибернетика в Стара Загора, щеше да са отпаднали много повече позиции.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#73] от "Тюфлекчия":

  Този подход ще премахне неудобството, което се получава за даващият и за получаващият —ето ти пари, да си покриеш разходите —ама аз не ща, имам си, тургам ги в чекмеджето да ги фърля през балкона...
  А така, автоматично по партида или както там ще функционира.
  На доста жени в Чехия ще се вдигнат по този начин пенсийте. 3—4 деца там не са чудо невиждано. Пък и обичат да имат данъчни облекчения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 78. 78 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Поредния киселяк-всезнайко!
  Какво не ти харесва в темата? Ясно, че си от тези които "знаят всичко и могат всичко" и тогава се питам какво правиш тук? Върви разпръсквай или упражнявай знанията си навън!

  What we do in life echoes in eternity
 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Натискът върху средната класа, загубата на работни места и нарастващото недоволство (изразило се и във възхода на популисти в развитите икономики) са сред симптомите на проблема
  ______________
  Маргинализацията на средната класа е важна за клуба на милиардерите!
  В крайна сметка пропастта расте , накрая ще докарат нова революция на пришелеца!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":Какво значи "егоистични потребности"? Тъкмо напротив: егоистично е поведението, при което създаваш деца, които не можеш да изхранваш и очакваш това да го прави някой друг. Оставяш тези деца без шанс за образование и ги обричаш на мизерия.Ако всички семейства имаха отговорно поведение щяха да имат по 2-3 деца за да се осигури възпроизводството и да се избегне пренаселеността.
  —цитат от коментар 40 на pamela


  ---------------
  За какви 2-3 деца говориш? 30% от етническите немкини не искат нито едно, а при тези с висше образование - 40%.

  Скоро си купихме къща на село и местния свещенник се оказа, че има 7 деца. Живеят бедно за нашите стандарти, но понеже са ни съседи ги чувам. Щастливи и здрави. Садят, копаят, гледат животни. Събират пари и купуват разни съборетини, вече имат три. Ако живееха в Норвегия, щяха да му ги вземат всичките.

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  всичките деца.

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Плашат гаргите! Работа ВИНАГИ ще има!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Перспективите за роботизация тревожат най-много световната синдикална мафия , която ще остане без работа. Няма да има кой да "защитева". Роботите не се нуждаят от синдикална защита.

 84. 84 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 644 Неутрално

  ГОЛЕМИ СТЕ БЪЛЪЦИ! ГЛОБАЛИЗАЦИОНЪТ СВАРШИ, ЗАПОЧНА ВОЙНАТА И ТОВА СЛАГА КРАЙ НА "РОБОТИЗАЦИАТА".......
  Сичко почна от едно изказване на Бил Гейтс: "ИИ е страшно нещо. може да бъде накаран да убива, но не може да бъде накаран да купува".
  И! СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ СИ ЗАГРАЖДАТ МАСА, КОЯТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ШЕ ИМ КУПУВА! КВОТО И ИЗЛИШНО ДА ПРОИЗВЕДЪТ, ДОРИ ДЪРВЕНО ЖЕЛЕЗО.
  Честита трета световна война. Човешксиа фактор ше сатне най-търсен. Джилезото ше загуби.

 85. 85 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Тая глупост я чета откакто съм жив - някакви работодатели се размечтали как някой ще им работи безплатно - било то машини, китайци, роботи или марсианци. Някакви прости хора им се връзват - в случая журналисти. Те са като тия капути в царска българия дето трошели вършачките, понеже щели да направят хората излишни и селяните да умрат от глад понеже няма да има какво да работят.

  Е селяни има(най-вече в СОфия) и си работят

  15.02.1989 - 07.02.2018
 86. 86 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 620 Неутрално

  И след 20 години когато роботите заменят хората ред-неците пак няма да могат да изпратят човек в космоса.
  Дневник пишете за гръмналата капсула Драгон на Спейс Х дето уж щеше да извежда хора в космоса.
  Но в момента има пълна информационно ембарго и на никой не му е позволено да говори за реднешките издънки.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Плашат гаргите! Работа ВИНАГИ ще има!
  —цитат от коментар 82 на С Стоянов


  Много е вероятно. Обаче, може да се случи и следното. Роботизацията и закриването на работни места, да направят цели отрасли движени от няколко фирми. Тези фирми да диктуват нивото на заплатите, защото за едно място ще се борят вече не 5, а 55 човека. Тези заплати ще ти стигат дотолкова, че социалните да не ти отнемат децата.
  Когато броят на работните места намалее, заплатите ще станат по-ниски. И въобще вървим, към едно поляризиране в икономиката, вследствие на глобализацията, което няма да ни донесе нищо хубаво.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  Пропускате ,че се увеличава продължителността н живот.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#70:"Тюфлекчия"][/quote]

  То и в България не е по-различно.Има близо 300 хиляди работещи пенсионери.Имам такива роднини с по 200 лева пенсия, които още работят.А гонят 70 години.

 90. 90 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#26] от "quatro_4x3":

  Грешите,ако.мислите,че само в България има недостиг на лекари.Има и в З.Е.И то по абсолютно същите причини.Изтичане навън на квалифицирни кадри.Само,че немските отиват в САЩ.а дедицитът в Германия се запълва от И.Европа.В Англия се запълва от азиатци и африканци.Ние нямаме от къде да запълваме дефицита.Засега.След време ще почнем да внасяме от бившия СССР.

 91. 91 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#33] от "pamela":

  От Имигранти имат нужда левите партии,защото стават техен електорат.И всякакви НПО-та,които се изхранват покрай тях.И си ги отглеждат в гета.

 92. 92 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Като гледам на развитиета на изкуствен интелект днес съм изненадан. Но нямам основание да се изненадвам. Подобни опасения съществуваха още през периода 1970-1980 г. но не им обръщахме внимание. Тези процеси изглеждаха като нещо много, много далечно.
  Обществото трудно ще се справи, но няма друг изход. Богатите днес държави нямат друг изход освен да приберат своите заводи от далечните държави. Ако не го направят ще се маргинализира населението в богатите днес държави. Такъв процес вече върви и ние в Европа започваме да сме все повече бармани и екскурзоводи.

  подпис
 93. 93 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Абе чудно дали изкуствения интелект ще изместят хората в усвояване на еврофондове. Че ако стане това, тука ще замине и стабилност и държава.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 94. 94 Профил на igkotzev
  igkotzev
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Имам силни възражения за класацията на професии според риска от автоматизация.

  Няма, и скоро няма да има, робот чистач, който да може да върши дейността на човек. А дори да се използват комбинации от роботи цената им ще ги ограничи до индустриално почистване. Далеч сме от компютъра, който има пространствените умения на 4 годишно дете.

  Голямата промяна е за професиите в сферата на услугите - адвокати, съдии, счетоводители, програмисти, маркетинг специалисти. Много от ежедневните им задачи свързани с анализ на информация и пресъздаването и в друга форма и в момента се извършват в пъти по бързо, точно, и най-вече на по-ниска цена от алгоритми. До десет години първоначалния анализ на звуков файл, снимка, или видео от човек ще е изключение.

 95. 95 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#10] от "gozambo":
  Така е, но границите между държавите са все по-размити.
  Международни компании имат офиси и персонал в различни държави, на различни континенти.
  Също се улеснява движението на специалисти между държавите. Къде безвизово, къде с уреждане на работни визи.
  Особено за нас, българите, ако си добър специалист, не е пречка да работиш за световна фирма в София, или директно в западна държава, пак за високотехнологичен продукт.
  Разбира се, не всеки иска да емигрира, дори и да може. Но да се преместиш в по-голям град (например София) е най-малкото, което интелигентен, образован и амбициозен човек може да направи. Именно за да има възможност за висококвалифициран труд, в над-национална огранизация.
  Колото и някои да плюят по концентрацията в големите градове, това е неизбежно. Именно заради техническата революция и промяната в професиите.
  И тепърва се очакват още големи промени. Което е и темата на статията.

 96. 96 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  Нищо не си разбрал.
  Заетостта не намалява, а се увеличава!
  Безработицата не расте, а намалява!
  Въпросът е, че нискоквалицираната работа намалява. И хората трябва да се (пре)квалифицират.
  Никой не е казвал, че няма да има работа.

 97. 97 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Проблемата се решава елементарно.
  Минава се на 4 дневна работна седмица по 4 часа на ден.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 98. 98 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нищо ново. Науката и техниката се развиват и работните места се менят, а изкуственият интелект вече 5 години се тиражира в медиите, че ще направи голяма революция с много уволнени хора и това все не се случва. Колкото и да го направят развит, той няма никога да замени човека, най-вероятно човешкият и изкуственият интелект ще се слеят, но роботите и ИИ никога няма да работят всичко.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":Нищо не си разбрал.Заетостта не намалява, а се увеличава!Безработицата не расте, а намалява!Въпросът е, че нискоквалицираната работа намалява. И хората трябва да се (пре)квалифицират.Никой не е казвал, че няма да има работа.
  —цитат от коментар 96 на qjd24566910


  Е как няма да намалява безработицата като има висока емиграция и постоянно намаляващо население.Ако вчера в един град е имало 1000 човека в трудоспособна възраст и от тях са били заети 600,то днес има 700 човека в трудоспособна възраст и са заети 500.Процентно безработицата намалява,ама общият брой заети лица е по-нисък.

 100. 100 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  До коментар [#40] от "pamela":

  Добре де, а мильонери като Горянина и другите комунисти във форума не могат ли да имат по десетина деца, щом могат да ги изхранват и образоват? Що така обобщаваш за всички? И малките деца знаят, че не трябва да се размножават само тия с идеи дето не са успоредни на Априлската линия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK