Неспособни да привлекат внимание хора разпространяват фалшивите новини

Неспособни да привлекат внимание хора разпространяват фалшивите новини

© ReutersФалшивите новини се появяват най-вече когато хората изпитват силно недоверие в управляващите. За да стане фалшивата новина популярна, те трябва да смятат, че е важно да я споделят, казва за "Дойче веле" руска експертка.


Защо хората разпространяват фалшиви новини?


Александра Архипова: Всички смятат, че фалшивите новини са съвременна болест. Но това явление не е ново. Още в Древния Рим хората си разправяли, че в канализацията живеят някакви осмокраки чудовища, които нападат хора. В Ню Йорк пък говорели за гигантски крокодили - човекоядци, които живеят в подземията на метрото. Всичко това са градски легенди. Но когато попаднат в социалните мрежи или в медиите, те стават фалшиви новини. Фалшивите новини са толкова древни, колкото и човешкото общество. Всичките истории, че фалшивите новини се създават и разпространяват от някакви политически технолози, са неверни. Вярно, че може да бъде създадена програма, която да създава и публикува фалшиви новини на някой сайт. Но те няма да се разпространяват. За да стане фалшивата новина популярна, хората трябва да смятат, че е важно да я споделят.
Коя фалшива новина става популярна?


- Разпространението на фалшивите новини зависи от три фактора. Съществува изследване за разпространението на новините в "Туитър". Резултатите показват, че фалшивите новини се разпространяват със 70 на сто по-бързо от истинските новини. Учените смятат, че това е следствие от еволюцията на важността на новата информация. Тя може да предпази хората от опасности. Например в племето пристига човек и казва, че зад хълма е видял гладен лъв. Ако информацията е вярна, той спасява цялото племе. Ако е фалшива, загубата не е чак толкова голяма. Най-много да го набият за лъжа. Но дори хората да не вярват изцяло на съобщението, те го разпространяват.


Второ: В хода на експериментите е доказано, че фалшиви новини разпространяват не всички, а само хората с претенции за уникалност. Това са хората, които искат да се отличават и да привлекат внимание, но не могат. Те нямат нито хубава работа, нито карат скъпи автомобили. Образованието и възрастта тук не са толкова важни. И накрая, фалшивите новини трябва да предизвикват емоции. В Станфорд проведоха експеримент с разпространената легенда за плъхове в консервните кутии. Колкото повече отвратителни подробности съдържала новината (за мириса на плъховете, за остатъците от опашките им), толкова по-охотно я разпространявали пробантите. И това е още един еволюционен механизъм - ние искаме да споделяме страхотии.


Коя "градска легенда" е популярна в руския интернет?


Най-популярна е темата "Властта ни убива". Тя излиза на повърхността винаги, когато стават катастрофи. Още през 1831 година, по времето на холерната епидемия в руската империя, се носели слухове, че или поляците, или лекарите отравяли населението с арсен. Носели се слухове, че властите отравяли излишните хора, защото те били много. Тези параноични слухове довели до серия от бунтове с погроми в болниците и убийства на лекари. Такива истории има и по съветско време. Те се появяват при всяка ситуация на социално напрежение и силно недоверие към структурите на властта. Това е четвъртата причина за силното разпространение на фалшивите новини. Те трябва да съответстват на очакванията за заплахи и опасности в обществото.


Вие сте проверявали статията в "Новая газета" за "Синият кит", една игра в сайта "Вконтакте", която уж склонявала подрастващите към самоубийства. През 2016 година статията на Галина Мурсалиева предизвика паника в Русия. Но когато вие опровергахте редица факти, нямаше такъв отзвук. Защо?


- Всичко започна с това, че едно момиче падна от покрива и нейните родители не вярваха, че това е самоубийство. Те се опитаха да открият истинската причина. Първо започнаха да търсят реален убиец, а после решиха, че момичето е убито от интернет. Обединиха се с други родители, преживели подобни трагедии, и тръгнаха по разни инстанции с идеята за "групите на смъртта". След това се натъкнаха на Галина Мурсалиева, която пише за интернет през последните десет години. Заедно с нея родителите създадоха текст, изпълнен с митологиии, измислиха и образ на администратора, който убива деца по план. Избухна паника, защото опасността от интернет е реална заплаха за много групи от хора.


Родителите вече не разбират така добре децата си. Учителите се страхуват от интернет, защото той не им позволява да контролират децата. Консервативните политици се боят от интернет, защото той им пречи да контролират населението на Русия. Това се оказва свързващото звено за разпространението на паника. Ние доказахме, че в действителност няма никакви администратори, които убиват по план. Докато ние провеждахме изследването, много ученици узнаха от статията на Мурсалиева за "Синия кит". Те писаха на внедрения в групата изследовател като администратори и му предлагаха да играят.


После се изясни, че това са все ученици. Видно беше по профилите им. Освен това се появиха и мошеници, които изнудваха децата за пари със заплахата, че ще ги доведат до самоубийство. Администраторът на групата "Море от китове" беше арестуван, а журналистката го обвини в довеждане до самоубийство на 130 ученици. При ареста му го обвиниха за 14 случая, а го осъдиха на основание на кореспонденцията му с две живи момичета по показанията на техните родители. Процесът се води при закрити врата, но ние знаем, че прокуратурата не е доказала 130 убийства.


Александра Архипова е антрополог от изследователска група "Мониторинг на съвременния фолклор" и доцент към Центъра за типология и семиотика на фолклора към Руския държавен хуманитарен университет в Москва - бел. ред.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Само че авторите на повечето фалшиви новини не са обикновени интернет потребители, а лица, облечени в държавни функции. Най-добрият пример за това е министъра на пропагандата в Хитлерова Германия - Гьобелз, който е казвал, че една лъжа повторена 100 пъти става истина. И сега е така. В зависимост от целите на пропагандата се разпространяват фалшиви новини от висшестоящи служители в правителства, разузнателни управления и други органи за сигурност, като се използват официалните медии, а не толкова интернет пространството, макар че и там е пълно с фалшиви новини.

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мда, добра характеристика на журналист от "българския" отдел на Дойче Веле...

 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 638 Неутрално

  чудно самоописание на Гьобелсовия днешен Дневник

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 952 Весело

  Няма адекватни наказания за лъжите, наричани "фалшиви новини". Това е. Рязане на пръсти и езици би било справедливо и със силен превантивен ефект. 😀

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Фалшивите новини се появяват най-вече когато хората изпитват силно недоверие в управляващите."

  - Глупости на търкалета!

  "Очевидно е, че във всяко общество има хора, които са против него. Те може да са обикновени престъпници, идеологически несъгласни с политиката на правителството или просто психопатични личности, които са против всичко и всички.
  И накрая имаме малка група агенти на друга страна – внедрени, вербувани или купени.
  В момента, в който всички тези движения приемат едно и също направление, идва времето, както в джудото да използваме силата на това движение, да го грабнем и да го усилим чрез неговата инерция, докато не взриви цялото общество и не го запрати в криза.
  ...
  Медиите: Естествените органи на властта, които традиционно или се избират от народа или лидери избрани от народа активно се заместват с изкуствени обекти, а именно хора и групи хора, които никой никога не е избирал. Нещо повече, народът изобщо не ги обича, но те съществуват. Една такава група са медиите. Кой ги е избирал тях?
  Как се случи така, че те имат такава неограничена власт? Почти монополна власт над вашето съзнание. Те могат да насилват съзнанието ви. Кой ги е избрал, как така имат наглостта да решават кое е добро и кое е лошо за избрания от вас президент и неговата администрация? Кой им позволява това? ..."

  "Пропаганда и методи на психологическата война в КГБ – няма митове, реалност са" /Фактор/

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  За „Свободна Европа“:

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов

  - Какво беше за вас „Свободна Европа”?

  - Покани ме Румяна Узунова. Това беше период в живота, в който се чувствах много свободна. Там всеки си беше сам радио, нямаше цензура, одобряване на събеседник, налагане на мнение. Даже със свободата можеше да се злоупотреби, но никой не го правеше. Въпреки че се появиха някой имена и зависимости, но общият дух остана свободен. За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  То и тия дето висят по цял ден по форумите не са наред в главата. Пък ако агитират за БСП или плюят по всичко са си направо за лудницата.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1307 Весело

  "Най-популярна е темата "Властта ни убива""
  ......................
  И тук си имаме такъв трол!!!
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

 9. 9 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Ей, plebs, ако не се позоваваш на "Фактор.бг", може да бъдеш приеман и по-сериозно. Този сайт бе царството на мразещите всичко и всеки лумпени, докато пропадна до там, че в момента и един форум не може да поддържа.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  "Докато истината си върже обувките, лъжата е обиколила три пъти селото" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Те няма да се разпространяват толкова, ако няма наивници да вярват.

 12. 12 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Значи в България е пълно с хора, които са неспособни да привлекат внимание...

  Marinov
 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Въй, въй, горките соросоидни грантоеди и журналисти. не знаех, че са неспособни да привлекат внимание, но подозирах отдавна, че имат сериозни проблеми. :-) Май обаче този с привличането на внимание им е най-малкият. хахах :-)

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Добре описание на българската действителност - партийки с електорат от един файтон хора, неспособни да предложат смислена алтернатива, тормозят обществото с фалшиви новини с надежда властта да им падне.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Консервативните политици се боят от интернет, защото той им пречи да контролират населението"

  Не само!

  1. ВСИЧКИ политици се се боят от интернет, защото той им пречи да контролират населението. Именно затова въвеждат куп ограничения на платформите за споделяне.

  2. От интернет се боят също журналистите и собствениците на традиционните медии. Поради същата причина - разбиват им монопола на даването на информация.

  Та така. Голям страх ги гони всичките. Иначе за много неща авторката е абсолютно права. Интернет е просто нов канал за предаване на информация. С появата на всеки един нов канал върви и увеличение на скоростта на разпространяване и обхвата на получатели.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Българските медии са като погребално бюро. Кой къде бил убил, колко души са умрели, какво нещастие се е случило... Нищо положително няма.

 17. 17 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Съгласен съм, оня тъпир Добри Божилов е крал на фалшивите новинарски сайтове...

 18. 18 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Според мен е крайно време, да се криманизират фалшивите новини. Изненадващо е, колко много хора коментират очевидно фалшиви новини във фейсбук например, че и някои спорят и се палят...

 19. 19 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Българските медии са като погребално бюро. Кой къде бил убит, колко души са умрели, какво нещастие се е случило... Нищо положително няма.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2403 Весело

  "Всички смятат, че фалшивите новини са съвременна болест. Но това явление не е ново. Още в Древния Рим хората си разправяли, че в канализацията живеят някакви осмокраки чудовища, които нападат хора."

  Нерде слухове, нерде новини! Ама неспособната авторка иска да привлече внимание с поредния фалшификат.
  Новините могат да бъдат верни или неверни. Когато "хваната от улицата"НПО-шка, джурналист се напъне да ги тълкува, тогава се ражда фалшификат, чието точно наименование е "манипулация". Когато обслужва определен политически интерес, тая манипулация се нарича "пропаганда".

  И да, в канализацията на Рим наистина се живеели осмокраки "чудовища" - хлебарките, донесли епидемия през трети век.

 21. 21 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Весело

  "Фалшивите новини се появяват най-вече когато хората изпитват силно недоверие в управляващите."

  А как се стига до недоверие в управляващите и политическата система?
  Най-вероятно чрез осъзнаване на хората, че някой ги лъже.
  Знаете приказката за Лъжливото овчарче.
  След като веднъж е загубено доверието, то вече трудно се възстановява, даже и да се казва само истината.
  А вярва ли някой, че има политик, който не лъже изобщо?
  И ако политиците произвеждат лъжи и фалшиви новини, то защо това да не правят и другите?

 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Весело

  А вярва ли някой, че НПО-активистите казват само истината и не произвеждат фалшиви новини?
  Ами те са по-скоро бизнес организации, които гледат да се закачат на хранилка към бюджета или други донори. Гледат си бизнес интереса, а лъжите са също в арсенала им.

 23. 23 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Най-често ги разпространяват гранто-медиите и подопечните им тролове.

 24. 24 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Огромна част от рекламите са "фалшиви новини". Кой ги разпространява?! 😉😊

  Васил Пенчев
 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Не можеш да контролираш всички събития, които ти се случват. Но можеш да избереш да не бъдеш принизен от тях." - Мая Ангелоу, писател
  Неспособността да мислиш, респективно да преценяваш, те прави зависим от опорни точки, от които се печелят гласове на избори.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#21] от "Jesuit":

  "А как се стига до недоверие в управляващите и политическата система?"

  Когато хората са заливани с "истински фалшиви новини", къде уж с "научен консенсус", къде само с голи политически напъни. Например, "глобалното затопляне", "мигранти-бежанци от демокрациите в Ирак, Афганистан и Либия", "въглеродни квоти" (за въглища, но не и за самолети и газ).
  Най-вече с икономически анализи/прогнози, които с публикуването им се налага да се правят корекции както нашите депутати приемат закон - поне път пъти в годината го "изковават" дорде нищо не остана от него.

 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  "През 2016 година статията на Галина Мурсалиева предизвика паника в Русия. Но когато вие опровергахте редица факти, нямаше такъв отзвук. Защо?"

  Защото всички широкопрофилни новинарски медии сте безсъвестни бърборковци, които предпочитат да отразяват скандали вместо истината. Включително и вие от "Дневник" направихте същото. Надълго и широко повтаряхте страшните новини за синия кит, а това, че е легенда го сметнахте само за хипотеза и го поместихте завряно дълбоко в статия с препратки към лъжите на Мурсалиева. А скоро след това продължихте да отразявате борбата на нашите здравни инспекции с играта. И на всичкото отгоре нагло излъгахте хората, че нямало начин да бъдат открити по IP адрес.
  https://www.google.com/search?q=игра +синия+кит+site:dnevnik.bg

  Същото правите с всеки нов скандал и в жълтите новини вече не се отличавате много от блицовете и пиковете. Когато гръмна скандала с бебето във фризера крещяхте наравно със всички останали. А когато лекарят осъди прокуратурата за накърнено име пуснахте само 7-8 реда текст, който почти не беше забелязан от читателите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK