Свободата на словото в България намалява, твърди пореден доклад за медиите

Свободата на словото в България намалява, твърди пореден доклад за медиите


Свободата на словото в България през 2018 г. е намаляла и това е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона, както и - между редица други фактори - на факта, че законите се прилагат избирателно и има хора с политическа защита срещу преследване.


В допълнение професионалните стандарти отслабват на една медийна сцена от разпокъсани издания, използвани за прокарване интересите на собствениците им и отслабване позициите на съперниците им. Журналистите все повече си налагат автоцензура, за да се защитят от политически, корпоративен и криминален натиск.


Това е оценката в годишния доклад за т.нар. Индекс на устойчивостта на медиите (Media Sustainability Index или MSI) на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX. Анализът е смятан за един от най-задълбочените в света, тъй като оценява не само усещането за свобода на медиите, но и в каква правна, професионална и техническа среда работят журналистите и доколко ги защитават държавата и работодателите им. MSI за Европа се изработва от 2000 г. насам в сътрудничество с Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID).
Показателят за България този път леко се е подобрил - от 1.81 на 1.89 пункта. Но това е далеч от най-добрия резултат през 2007 г. и поставя страната в категорията на "неустойчива смесена система" за медии и журналисти. Това е предпоследната по качество категория, в която попадат "държави, покриващи минимални изисквания, в които има отделни сегменти в правната система, както и в правителството, които се противопоставят на една система на свободни медии; ако има видим напредък в защитата на свободата на пресата, подобряване на професионализма и появата на нови медийна компании, то подобни явления са твърде нови, за да се прецени доколко те са устойчиви".


Как се движи цялостната оценка за България според MSI.

Как се движи цялостната оценка за България според MSI.


България, Румъния и Хърватия са единствените страни от ЕС, включени в район, обхващащ още Западните Балкани и бившия СССР, включително републиките от Централна Азия. В тази компания от 21 страни по общ показател на индекса България е на 12-о място - след Киргизстан и преди Босна и Херцеговина.


По свобода на словото ситуацията у нас е оценена на 13-а позиция - между Босна и Херцеговина и Таджикистан. Бизнес управлението на медии е на доста по-високо ниво - 9-о място, т.е. между Македония и Киргизстан, но това е и категорията с най-добър показател за България. По подкрепящи медиите и журналистите институции ѝ е отредено 14-о място, по разнообразие на новинарските източници - 11-о, а по професионализъм на журналистите - 13-о.


От 2007 г. насам системно отслабва представянето на България в категорията "Подкрепящи институции".

От 2007 г. насам системно отслабва представянето на България в категорията "Подкрепящи институции".


Според IREX от 12 години насам българите имат по-малко разнообразие от новинарски източници.

Според IREX от 12 години насам българите имат по-малко разнообразие от новинарски източници.


Въпреки отчетеното за 2018 г. подобрение в бизнес управлението на медии, то дори не е на нивото от 2001 г. според критериите на IREX.

Въпреки отчетеното за 2018 г. подобрение в бизнес управлението на медии, то дори не е на нивото от 2001 г. според критериите на IREX.


Българските журналисти работят в страна, постигнала спорадичен напредък и спъвана от десетилетия на корупция, се казва още в националния доклад. Нещо повече - България отчита рязко влошаване на свободата на медиите, откакто е влязла в Европейски съюз през 2007 г. и само за десетилетие се е сринала от 36-о на 111-о място в класацията на "Репортери без граници, посочват авторите.


Те обръщат внимание и на последния мониторингов доклад на Европейската комисия, в който се казва, че влошаването на медийната среда в България се дължи и на недостатъчна прозрачност, отчетност пред обществото и обществен достъп до достоверна информация.


Третият доклад, цитиран от IREX, е Мониторът за плурализъм на европейските медии, в който се посочва, че в България разнообразието е намалено заради силната концентрация на собствеността върху медиите, вредното влияние на собствениците и нерегулираната система за раздаване на реклами от държавни институции с цел купуване лоялността на медии към правителството.


Движението за България на всички показатели, съставящи индекса, от 2001 г. насам.

Движението за България на всички показатели, съставящи индекса, от 2001 г. насам.


В частта, посветена на професионализма, като аргументи са използвани и оценки, направени в разговор между дузина български журналисти и медийни експерти като проф. Нели Огнянова от Софийския университет и Георги Лозанов от БТА. "Утежняващо обстоятелство в страната е живият обществен спомен за комунизма, когато журналистиката официално беше заменена от пропаганда", казва Лозанов.


"Мнозинството от печатните медии, повечето от които се притежават или контролират от Делян Пеевски, и техните сайтове в интернет провеждат открити пропагандни кампании срещу политици, обществени фигури, магистрати, издатели, журналисти и активисти от гражданското общество, критикуващи правителството или осветяващи връзките между олигарси, хора във властта и от правораздавателната система", посочва Стояна Георгиева, главен редактор на сайта "Медиапул".


"Медиите около Делян Пеевски разпространяват слухове за хора, чиито възгледи са критични към представители на управлението като него самия или към неограничената власт на главния прокурор", казва Нели Огнянова. Тя посочва специално предаването "Още от деня" по БНТ 1 с водещ Емил Кушлуков като "пример за кампания срещу критични гласове от екрана на обществена медия".


От 10 години насам нивото на професионализъм на българските журналисти намалява или е в стагнация.

От 10 години насам нивото на професионализъм на българските журналисти намалява или е в стагнация.


"Автоцензурата е постоянен спътник и част от всекидневието за много медии и журналисти. В този смисъл е важна и икономическата несигурност", посочва Катерина Буюклиева, директор на рекламната агенция Media Connection. Проблемът е особено остър в регионалните медии, които привличат средства от публикуването на обяви и реклами от общенските власти, акцентира докладът.


Пазарът за журналисти в България е в сериозна криза, като има изобилие от нискокачествени медии, плащащи мизерни заплати. Журналистите рядко се противопоставят на решения на редакционното си ръководство или в защита на професионални принципи. Участниците в разговора, проведен през декември 2018 г., казват още, че медиите или не отразяват определени сюжети и личности, или го правят единствено в подвеждаща и негативна светлина. В повечето издания журналистите може да изгубят работата си, ако нарушат това неписано правило, напомня Лозанов.


"Рискът не е толкова в цялостното пренебрегване на събития и проблеми, колкото в омаловажаването на тяхната значимост", допълва той. Пространството, отворено от мълчанието на традиционните медии, се запълва с "гражданска журналистика" под формата на блогове или публикации в социалните мрежи.


Професията като цяло не е уважавана, заплатите са ниски и репортерите живеят в икономическа несигурност, напомня и Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. Проучване на тази организация показва, че средната месечна заплата за репортер е 1000-1500 лв., което е около средната заплата в страната от 1190 лв.


Освен това медиите и работещите в тях почти не инвестират в професионално развитие, хора напускат занаята, а повечето от следващите журналистика предпочитат да работят в сферата на PR-а.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Пример е и тази медия.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "неустойчива смесена система"

  Как да бъде устойчива, когато някои политици сутрин говорят едно, по обед - друго, а вечер - трето

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 647 Весело
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "неустойчива смесена система"

  Отражение на беззаконие, корупция, безхаберие, страх, некомпетентност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Не знам, дали все още някой се учудва на подобни новини. По-голяма част от медиите са на Пеевски и мафията. А свободните колко хора ги четат и гледат.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Независимо , че Свободна Европа и Бивол раздвижиха малко блатото си оставаме назад в свободните медии. Разбира се и Свободна Европа и Бивол са извън обсега на олигархичния елит.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Общата свобода намалява понеже се концентира в определени кръгове. И това стана с пари :-)

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Повечето медии се използват за политическа "бухалка"

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Весело

  Айде стига бе, наистина ли ! А успелият млад мъж нали ни пазеше срещу лошите Дневник и Капитал ? Тоя " борец" срещу корупцията и в полза на свободата на словото да не би да искате да кажете, че се е провалил ? И ДПС, ГЕРБ + БСП зад него ! Абсурд, това са долни лъжи на грантаджии и соросоиди ! При нас има въпросната свобода - уверение лично от премиера !

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Ниското качество на медиите е пряк резултат от липсата на медийна свобода. И е доста тъжен факт.

  Разбира се, тук гербавите си намериха нов враг. Сега пак ше кажат, че щом можеш да наречеш Баце - Тиква, значи медиите са свободни. Толкова им е разбирането...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Е, хайде де - вече имаме "Свободна Европа", би трябвало, да сме скочили няколко места нагоре.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Долни манипулации на капиталистическата пропаганда за дискредитиране на НРБ...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 13. 13 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Как ще намалява, Баце си ги плещи каквито иска!

 14. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  https://m.webcafe.bg/article/874308280

  За сметка на това в Дания свободата расте.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Е, хайде де - вече имаме "Свободна Европа", би трябвало, да сме скочили няколко места нагоре.
  —цитат от коментар 11 на Тони КОСТОВ


  Нито Свободна Европа нито Бивол са със седалище в България. Затова не са и подвластни на Трисвиниума.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Весело

  Как ще намалява, Баце си ги плещи каквито иска!
  —цитат от коментар 13 на amg32


  То па си е "демокрация" и всеки може да блещи срещу Баце или срещу Путин който е нисък!

  Ама си е пълна цензура за офшорните олигарси и търговско-банковата окупация, защото са и рекламодатели а и прокуратурата за тях прави услуги!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "неустойчива смесена система"Как да бъде устойчива, когато някои политици сутрин говорят едно, по обед - друго, а вечер - трето
  —цитат от коментар 2 на neut


  А други де станат, де седнат, не спират да леят лъжи и измишльотини.
  А има и такива дето и на връх Нова Година, и на връх Гергьовския парад вместо приветствия бълват идиотизмите които са им подали от Позитано и от Решетникарските служби.
  За тях какво ще ни кажеш?

  шуменско пиво
 18. 18 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Самия факт, че има уж свободни медии означава, че класацията е, да я наречем леко изопачена. В България няма свободни медии. Но не, защото държавата им пречи, без значение кой или коя ще стои начело, а, защото медиите сами се поставят в зависимост, дори и тези, които се наричат свободни и заради чиито вопли сме на подобно незавидно място. Ей го и Славчо. Най- голямата подлога, но и той реве срещу медиината среда, сякаш не е част от причината средата да е токсична.

 19. 19 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 434 Весело

  Независимо , че Свободна Европа и Бивол раздвижиха малко блатото си оставаме назад в свободните медии. Разбира се и Свободна Европа и Бивол са извън обсега на олигархичния елит.
  —цитат от коментар 6 на KA2


  Да бе, да!
  Направо ти повярвах, ше знайш!

  шуменско пиво
 20. 20 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Баце усеща с врата и г@за си, какъв плесник и шут ще получи на евроизборите от народа.
  Обаче ако забелязвате има масивно, но подмолно прегрупиране на силите и чакат да минат изборите.
  Цацаров се отдръпна от публичното пространство, ВСС станаха по-тихи от водата, а КПКОНПИ замръзна.
  Междувременно Доган продължава да придобива активи, чрез Пеевски и с помощта на държавата.
  Лукойл изгони най-влиятелния политически брокер на Москва - В.Златев
  За него понеже не мога да кажа нищо хубаво, ще замълча.
  Този е ходещ труп.
  БСП са в ступор, спонсорите им в затвора, Кремъл пренасочи парите, дори президента започна да ги пренебрегва.

  Та ще видим ... ще избие наякъде, то е ясно и за мафията.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  "Журналистите все повече си налагат автоцензура, за да се защитят от политически, корпоративен и криминален натиск."

  Значи ли, че журналистите искат да си пишат каквото искат, и да не носят никаква отговорност? Или пък не са никакви журналисти, щото нямат д@пе. Срещу автоцензурата какво може да се направи?

 22. 22 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Дай тогава ти дефиниция за свобода. Под всяка статия говориш едно и също, но нито веднъж не си споделил, какво е според теб свободата на медиите.

 23. 23 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Що така при комунистите свободата е по-висока отколкото при Баце? Ще се окаже, че при управлението на Станишев сме живели по-добре.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#19:"шуменско пиво"][/quote]

  Не държа да ми вярваш. Просто фактите са такива.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#19:"шуменско пиво"][/quote]

  Не държа да ми вярваш. Просто фактите са такива.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Аз не знам свободата на словото ми да е ограничена. Интересно откъде се черпят данните за тези изследвания??? Ако ги дават на американците тукашни медии и журналисти, като Дневник, нищо чудно.
  А Българският медиен ефир се дава думата на разнородни групи по интереси- на гербери, бесепари, дпс, Тафров, Х.Иванов, русофили, русофоби, подкрепящи ЛГБТ хората, както и такива, които са против тях. Едни медии възхваляват ББ, други го плюят. Дневник и Капитал, кой ги е спрял да пишат срещу Пеевски???
  Време е да се поговори и за качествата или липсата на такива, на самите журналисти. Защото аз оставам с впечатление, че те са просто невинни жертви. Когато си безгръбначен и сервилен, кой ти е виновен, че нямаш морално-волевите качества да кажеш нещата, както ги виждаш???

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Какво е според теб "свободна медия"? Дефинирай го.

  Важно обаче е да уточним, че правилото "който плаща, поръчва музиката" е валидно ВИНАГИ!

  Та дефинирай ми как една медия може да бъде свободна, ако финансирането и зависи от някой или нещо?

  Има медии дето плюят по нашите и медии дето плючт по вашите. Това е. Едните вие гласифицирате като свободни, ама що - незнам :)

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#26] от "Джузепе Мацини":

  Наивно.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пример е и тази медия.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Абсолютно. Дневник е най-тенденциозната и манипулативна медия в БГ. Абсолютен едноличен лидер. Далеч назад са Пик и Блиц и СЕГА.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Няма как да има истинска свобода на словото и независима правосъдна система когато:
  ГЕРБ не управлява! Не управлява, защото не може! Не може, защото не знае, какво е това държавно управление! Не знае, защото обедини около себе си една категория хора със специфични характеристики. Тази категория, консолидирана под знамето на политическа партия лесно може да бъде подчинена на кримиогенни фактори. По тази причина остатъците от институционалност изчезнаха много бързо още през 2009 и се премина към еднолично командване, споделено основно с неотстранимите ДПС. Този модел на управление е известен с термина "хипер персонализация на управлението" за сметка на институционалността. Характерен е за улични банди или примерно такива, които се занимават с охранителния бизнес. ГЕРБ може би нямаше да съществува, ако не бяха фондовете на ЕС за подпомагане на слабите икономически сектори и инфраструктури в страните, членки на ЕС. Европейските комисии по сектори определят съответните политики за всяка държава, членка и съответното финансиране. Основната цел е постигане на еднакви жизнени стандарти на всички страни в ЕС. Но прекалено либералният подход по отношение на контрола върху отпуснатите финансови средства, позволи на страни като България с липса на гражданско общество и ниска обществена култура, властта да бъде превзета от олигархични кръгове чрез подставени лица, основно с цел усвояване на фондовете "по така". Агресивната и алчна част от обществото, неука и с гъвкава съвест се консолидира и представи като политици и се рекламира предизборно примерно под лозунги като "Ние работим за хората". Всъщност, да се чете "Ние работим за себе си!" Липсата им на елементарни познания за икономика и управление на растежа на икономиката и съответните политики, цели, контрол, отчетност, в съчетание с безумната им алчност и властолюбие, наследили от БКП и ДС най-разбойническите характеристики, доведе до масово празнословие в публичното пространство, базирано основно на цитати от европейските политики, представяйки ги за свои и с подкрепата на ДПС и установеният отдавна контрол върху правосъдната система, медии и служби за борба срещу престъпността и превенция срещу престъпността, си създадоха обръчи от фирми. Божествените (единия е известен като разпределитея на порции, другия като чел само Винету, третия като мамин шишко, четвъртия като великия имитатор на правораздаване) усърдно управляваха усвояването на еврофондове и разбира се бюджета, формиран от парите на българските данъкоплатци. Така мощни олигархични скрити властови центрове, координирани и представлявани на високо ниво от разпределителя на порции (Не от тримата шишковци! Те са му подчинени! Ролята на наредител на решенията са концентрирани в разпределителя на порции а мамин шишко ги налага през формално изпълняващи властови функции, като другите шишковци примерно) превзеха изцяло държавата. Взаимства се от методите на църквата, която е управлявала в тъмните векове на средновековието на принципа, колкото по-неграмотен е народа, толкова по-лесно се управлява. Поради тази причина сериозно внимание се отделя на образованието в БГ, ако някой не е забелязал. Защото образована нация ражда силна средна класа, която бързо може да се справи с феодално "демократичния" режим и е най-големият враг на всякакво превземане на държавата по криминален начин от мафиотизирани кръгове. Фундамента е: Крадецът вика, дръжте крадеца!

 31. 31 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 266 Неутрално

  А свободните колко хора ги четат и гледат.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Четат се, четат се. Покрай всичките разкрития мога да кажа, че почти не познавам човек, който да не следи Биволъ.

 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Понеже питат "Какво значи свободна медия?"...
  Та да се пробвам да обясня...
  Колко политици има следствени? Колко медии се занимават с престъпленията на политиците (корупция, лъжи, измами)?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  И какво пречи на свободата на словото?
  Цензура няма. Журналисти в затвора също няма.
  Тогава какво?
  Автоцензурата ли е виновна?

 34. 34 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Наивно е медиите да търсят вината за собствените си дефекти на всякъде другаде, но не и в самите тях.
  Може и да има натиск от държавата, не знам... когато твърдиш подобно нещо, трябва да представиш солидни аргументи, както и доказателства... Аз а приори в нечия вина не вярвам.
  Но все си мисля, че и самите ръководства на медиите, както и подопечните им журналисти, са сервилни към властта. Все пак, услугите към властимащите, носят дивиденти.

 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":

  Ако не можеш да си публикуваш материала, това вече не е автоцензура.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Не знам, дали все още някой се учудва на подобни новини. По-голяма част от медиите са на Пеевски и мафията. А свободните колко хора ги четат и гледат.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега сме в Мафия-държава. Ти за медиите се тревожиш. Радвай се, че все още можем да пишем в нета!

  До коментар [#6] от "KA2":

  СЕ и Бивол са само бухалките на единия клон на Мафията!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 37. 37 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Американската агенция,взела ли е предвид това че Америка,плаща грантове на медии като тази.А други български олигарси,като О.Донев С.Дончев,Прокопиев,Д.Пеевски манипулират българското общество според личните си политически амбиции?!

  sdg
 38. 38 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А дали заради високото заплащане не се авто цензурират? Страхуват се да не загубят работните си места и заплатите на д 10 000 лв.

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":Ако не можеш да си публикуваш материала, това вече не е автоцензура.
  —цитат от коментар 35 на anonim440


  Кой го еспрял от публикация?
  Борисов ли?
  КОЙ?

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#34] от "Джузепе Мацини":

  Е те доказателствата в случая са косвени. За който мисли... Съдът също не струва.
  И четирите власти в България миришат...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  И какво пречи на свободата на словото?Цензура няма. Журналисти в затвора също няма.Тогава какво?Автоцензурата ли е виновна?
  —цитат от коментар 33 на atmanpg


  Вероятно. А и редакционната политика се формира от страх за последствия.Примерно Кокомпира да се задейства и това да продължи дълго във времето .

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Весело


  До коментар [#5] от "Роси":

  Роси, душко, посочи една две свободни медии, моля! Почвам да ги чета веднага!

 43. 43 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "Анти Шишковци":

  Определено си,за лекар психиатър.И му кажи,да ти изпише най силните лекарства за болестта ти!

  sdg
 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#41] от "KA2":

  И какво правим тогава?
  Какво трябва да се направи, като законова база, за да имаме свобода на словото?

 45. 45 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  “Свободата на словото в България намалява”

  Поредната фалшива новина!
  За всички е ясно, че щом на Борисов могат да му викат Бай Хой, значи всичко е наред.

 46. 46 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Пример е и тази медия.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  ходи чети Шок

  No Pain No Gain
 47. 47 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  Що така при комунистите свободата е по-висока отколкото при Баце? Ще се окаже, че при управлението на Станишев сме живели по-добре.
  —цитат от коментар 23 на ynx53574781

  Така си е. 2007 постфактум разбрахме за 1 млрд закопани в Цанков камък. Дори не разбрахме че се строи този мегаломански проект. Смятай какви подкупни медии сме имали тогава.

  Сега знаем всеки километър магистрала чия фирма го строи, всеки ремонт, всяка общ. поръчка се обсъжда с месеци по медиите. Но няма свобода.

  Няма свобода, но за Вълчо, Ветко, Миню, Бенчо, Банев... скоро чакаме и още медиини олигарси...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 48. 48 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 884 Неутрално

  От години съм читател на Дневник и Капитал, вече и на Биволъ, преглеждам и останалите национални, когато имам време. Нямам усещането за "несвободни" медии. Всеки си пише онова, което му харесва, често и неверни/непроверени неща. Къде я видяхте отнета тази свобода. Ако обаче се има предвид фалшивите новини, то съм съгласен. Ако приема изнесеното в статията, то ще трябва да се съглася, че в четените от мен медии има цензура. Нещо не е така с този тип изследвания или просто не са верни.

  agent
 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#41] от "KA2":И какво правим тогава?Какво трябва да се направи, като законова база, за да имаме свобода на словото?
  —цитат от коментар 44 на atmanpg


  Ако знаех , нямаше да съм тук и да си обменяме мисли. Знам само , че ситуацията не ми харесва.И това е позиция нали

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Свободата на словото е двустранна - на говорещите и на слушащите. И ако слушащите искат да ги лъжат, какво правим ?

 51. 51 Профил на gek47535405
  gek47535405
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пример е и тази медия.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Абсолютно, у нас няма медии, има радиоточки.

 52. 52 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#40] от "anonim440":

  Кой и как спира медиите да са свободни???
  От анализът на американската агенция разбираме, че положението в България и в медиите, е било по-добро при Тройната коалиция?!?!
  Или, че има онтологични и качествени различия м/у Пеевски и Прокопиев???
  Прокопиев и неговите медии, кой ги спира да пишат срещу Д.П. и Б.Б.???
  Пеевски кой го спира да пише срещу Прокопиев, Дойнев, Костов и пр.???
  Дневник публикува този материал, като може би са давали и информация на американците, все едно са нещо различно в качествено отношение от медиите на Пеевски.
  Защо положението със Свободата на словото се е влошила спрямо 2007ма??? Какви са качествените различия между властите тогава и властите сега???

 53. 53 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#49] от "KA2":

  Няма лошо да имаш позиция.
  Лично моята позиция е, че си позволявам да пиша каквото мисля, без да се притеснявам от репресии.
  Аз не съм видял примери за ограничаване на свободата на словото в България, за разлика от някои "развити демокрации", където могат да те осъдят за "език на омразата".

 54. 54 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Само уникален наглец като Бойко може да твърди, че разкритията за произволите им са доказателство, че имаме свободни медии, докато в СЪЩОТО ВРЕМЕ партията му громи същите разследващи журналисти като предатели на родината, платени от БСП, клатещи стабилността и т.н.

  Гнус ме е.

 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#52] от "Джузепе Мацини":

  Проблемът не е от сега.
  Ако трябва да погледнем корените ще стигнем до режима преди 1989 г.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Вижте никой не забранява на този, който си мисли, че в България няма цензура, да продължава да си мисли...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 57. 57 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#49] от "KA2":Няма лошо да имаш позиция.Лично моята позиция е, че си позволявам да пиша каквото мисля, без да се притеснявам от репресии.Аз не съм видял примери за ограничаване на свободата на словото в България, за разлика от някои "развити демокрации", където могат да те осъдят за "език на омразата".
  —цитат от коментар 53 на atmanpg


  Аз и Ти не сме им важни. Тези които имат власт ни презират. По-важни са им медиамейкарите. Спомни си когато вървеше делото срещу собственика на Форума , колко всичко беше прибрано и подредено. Ако разбира се ти е правило впечатление.

  SHADOWS of SOFIA
 58. 58 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Вижте никой не забранява на този, който си мисли, че в България няма цензура, да продължава да си мисли...
  —цитат от коментар 56 на anonim440


  А онези, които твърдят, че в България има цензура - да бъдат така добри да изложат факти, потвърждаващи тезата им.

 59. 59 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#57] от "KA2":

  Важни сме.
  За мен са по-важни коментарите под статиите, отколкото самите статии, които са тенденциозни по подразбиране.

 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Мда, от картата е видно, че България ПОЧЕРВЕНЯВА!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 61. 61 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#55] от "anonim440":

  А до преди 44та не може ли да стигнем???
  Защото тогава е имало хасал силна държава, и съответно държавна политика.
  Ако погледнем публицистиката на опозицията и властта, ще видим едно замеряне с кал и псуване, та нравите в сегашните медии, ще ти се видят цивилизовани.
  Нито положението със свободата на Словото в момента е на исторически ниски нива- както е през периода 1944-89, когато има държавна цензура- нито е по-лошо от предното десетилетие (2000-10).

 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#57] от "KA2":Важни сме.За мен са по-важни коментарите под статиите, отколкото самите статии, които са тенденциозни по подразбиране.
  —цитат от коментар 59 на atmanpg


  Таке е. Но те не определят общата политика. Една вечер Гого Лозанов се изпусна и говори за общо фоново внушение.Това е важно , ние си споделяме и да повлияем на някой то е незначително/

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Каква свобода на медиите, когато половината са на издръжка към американска държавна фондация, а другата половина обслужва частни корпоративни интереси, близки до властта ...

 64. 64 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Писах го и в друга тема и пак ще го напиша:
  За няколко месеца свалиха от ефир Милен Цветков, Валя Ахчиева, Господари на ефира, сега и Шоуто на Слави. На практика почти всички тв предавания от национален ефир, които са някакъв контрапункт на официалната пропаганда, се спират едно след друго под различни предлози. Следваща стъпка е Кошлуков - шеф на БНТ. Не че и сега обществената телевизия не пълна с поръчкови и послушни журналисти. Онзи ден тази мазна репортерка от БНТ, която обикаля с Бай.Х. навсякъде и му се мазни отразяваше посрещането на папата на летището. Специално броих, колкото пъти ще каже Бойко Борисов и колко пъти ще спомене папата. Естествено спомена повече пъти Тикавата, отколкото папата - не хич не правим скрита предизоборна пропагнда и вдигаме рейтинга на Вожда по БНТ. Чакам вече да сложат паметник на Тиквата след Банкя и в центъра на София и да определят ден за тържествени манифестации в прослава на партията-майка герб и нейната Стабилност!

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Има едно нещо като НЛО. Неопознат летящ обект.
  От 2001 година, откакто Бойко Борисов стана главен секретар на МВР, после кмет на София, а след това триикратно министър-председател, не е минал ден без да го видим на телевизия, по вестници, по радио. Та питам:
  КОЙ НИ ГО ПРОБУТВА така упорито, неоткронно, безгрешно?
  Президенти се сменят, папи се сменят, само Бойко стърчи като египетска пирамида.

 66. 66 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  17 декември, 2018. Влюбена двойка от Франция открива телата на две обезглавени момичета до палатката им в популярна туристическа местност в близост до село Имлил в мароканската част на Атласките планини.

  Убитите са 24-годишната датчанка Луиза Вестерагер и 28-годишната норвежка Марен Юлан - две приятелки, поели на едномесечно пътешествие из Северна Африка в търсене на приключения.

  Мароканските власти определят двойното убийство като терористичен акт. Местният вестник "Ассаба" излиза със статия, в която се казва, че убийството е извършено в типичния стил на "Ислямска държава" - след като жените са били жестоко изнасилени, главите им били отделени от тялото с помощта на нож. В хода на разследването са задържани 24 души, от които четирима са главните заподозрени.

  В рамите на 48 часа след зловещото откритие видео, документиращо убийството, започва да се разпространява в социалните медии - факт, който впоследствие ще се окаже застрашаващ свободата на повече от дузина датски граждани, включително и на едно дете.

  На видеото, което терористите заснемат, ясно се вижда как прерязват гърлата на жертвите си, а после ги обезглавяват. Експерти от норвежката криминална полиция Kripos и от датското разузнавателно бюро PEТ потвърждават автентичността на кадрите.

  В Дания властите моментално забраняват разпространението на видеото, а официозните издания в Скандинавия пишат, че момичета са били умъртвени чрез прободни рани в областта на шията.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 67. 67 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#40] Прокопиев и неговите медии, кой ги спира да пишат срещу Д.П. и Б.Б.???Пеевски кой го спира да пише срещу Прокопиев, Дойнев, Костов и пр.???
  —цитат от коментар 52 на Джузепе Мацини

  Ето целия дефект на самосъзнанието на Бай Ганя. Той възприема, че ролята на медиите е да пишат "срещу" някого и това изразява свобода на словото. Т.е. скорострелността на л@йномета на медията, показва нейната независимост.

 68. 68 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Родената в Иран датчанка Ялех Таваколи, общественичка и авторка на книгата "Известните тайни на Исляма" също е сред засегнатите от случая.

  "Сред нас има и такива мюсюлмани, които, въпреки че са родени и израсли тук, не биха се поколебали да умъртявят свои съграждани в името на Аллах. Нашите политици отлично знаят кои са истинските проблеми, но продължават да живеят с инфантилния страх, че красивите и популярните, заемащи високите позиции в структурите на ЕС, ще им обърнат гръб, ако случайно стъпят накриво. Именно неадекватното им поведение кара такива като мен да пишат упорито за проблемите на имиграцията. А тези проблеми продължават да съществуват, въпреки че Дания прояви все пак здрав разум и затвори границите си за бежаниците", коментира тя.

  Ялех Таваколи е един от 14-те датски граждани на възраст между 16 и 69 години, които в момента са заподозрени в незаконното разпространение на видеото от убийството на двете туристки.

  12 от тях ще бъдат подведени под съдебна отговорност по параграф 264 от Наказателния кодекс,

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 69. 69 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Родената в Иран датчанка Ялех Таваколи, общественичка и авторка на книгата "Известните тайни на Исляма" също е сред засегнатите от случая.

  "Сред нас има и такива мюсюлмани, които, въпреки че са родени и израсли тук, не биха се поколебали да умъртявят свои съграждани в името на Аллах. Нашите политици отлично знаят кои са истинските проблеми, но продължават да живеят с инфантилния страх, че красивите и популярните, заемащи високите позиции в структурите на ЕС, ще им обърнат гръб, ако случайно стъпят накриво. Именно неадекватното им поведение кара такива като мен да пишат упорито за проблемите на имиграцията. А тези проблеми продължават да съществуват, въпреки че Дания прояви все пак здрав разум и затвори границите си за бежаниците", коментира тя.

  Ялех Таваколи е един от 14-те датски граждани на възраст между 16 и 69 години, които в момента са заподозрени в незаконното разпространение на видеото от убийството на двете туристки.

  12 от тях ще бъдат подведени под съдебна отговорност по параграф 264 от Наказателния кодекс,

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 70. 70 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Що така при комунистите свободата е по-висока отколкото при Баце? Ще се окаже, че при управлението на Станишев сме живели по-добре.
  —цитат от коментар 23 на ynx53574781


  А я виж при тов Костав де е била...

 71. 71 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Освен със свободата си много вероятно е писателката да се раздели и с осемгодишното дете, на което е приемен родител още от раждането му.

  "Скоро сърцето ми ще спре да тупти, ако това се случи", споделя тя във Facebook профила си. Като причина защо е качила видеото с убийството на стената си, Таваколи изтъква факта, че отначало мейнстрийм медиите се опитали да спестят цялата истина, споменавайки само, че една датчанка е била убита.

  И чак когато духът бил пуснат от бутилката, т.е. видеото набрало популярност, били принудени да кажат какво точно се е случило в Мароко.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 72. 72 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#67] от "idiotstavrev":

  Бай Ганя ще викаш на онзи, който те е правил!
  Дай ми определение на Свобода на словото- що е то, как да го познаем или да установим неговата липса???
  Това да приказваш, колкото си искаш срещу най-силния човек в Републиката (премиера), на свобода ли се дължи или на НЕсвобода???

 73. 73 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 288 Неутрално

  На шега, на майтап, той и Славчо затова се отказва.

 74. 74 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Факт. Много от коментарите в Дневник биват изтривани от модераторите или пък скрити до сивота с отрицателни гласове, защото казват определени истини или усмиват определени личности.

 75. 75 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  На шега, на майтап, той и Славчо затова се отказва.
  —цитат от коментар 73 на mitkokitkata


  Отказва ли се или го спират?

 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Факт. Много от коментарите в Дневник биват изтривани от модераторите или пък скрити до сивота с отрицателни гласове, защото казват определени истини или усмиват определени личности.
  —цитат от коментар 74 на blaf


  Глупости.
  Никой няма да ти изтрие коментар, ако е по темата и не съдържа нецензурни изрази.

 77. 77 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Каква свобода на медиите, когато половината са на издръжка към американска държавна фондация, а другата половина обслужва частни корпоративни интереси, близки до властта ...
  —цитат от коментар 63 на izt21595181


  Дружбата на България с Щатите е необходима както “слънцето и въздуха за всяко живо същество”.

  За по-младите, това е цитат доказващ, че историята де повтаря като фарс.

  https://bg.m.wikiquote.org/wiki/Георги_Димитров

 78. 78 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 542 Любопитно

  До коментар [#67] от "idiotstavrev":Бай Ганя ще викаш на онзи, който те е правил! Дай ми определение на Свобода на словото- що е то, как да го познаем или да установим неговата липса??? Това да приказваш, колкото си искаш срещу най-силния човек в Републиката (премиера), на свобода ли се дължи или на НЕсвобода???
  —цитат от коментар 72 на Джузепе Мацини


  Къде е Ани Цолова?Милен Цветков? Китодар?Д-р Тони Филипов?

 79. 79 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Десет години Борисов - низходяща демокрация, дойде на власт с обещания за борба с корупция и престъпност, а стана тяхно олицетворение.

 80. 80 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 248 Неутрално

  поредното глупаво изследване, поръчано и платено от незнайно кой.. каква по-голяма свобода трябва да има? Всеки ден се пише и говори за всевъзможни измеслени скандали, правят се абсурдни журналистически "разследвания", никой не съди журналист за изнесени реални факти и т.н..

 81. 81 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Няма свободни журналисти защото няма свободен бизнес...
  Но това е така защото не са питали Борисов. Той щеше да каже, че всичко цъфти със свободата на медиите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 82. 82 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#58] от "atmanpg":

  Тук имам трити коментари с неприятни за медийната линия факти и бан. За мен е достатъчно че има цензура. А ако продължиш - трол провокатори ти просят бан и те цитират преправено, с цел да те изкарат глупак.

 83. 83 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#76] от "atmanpg":

  Глупости. На теб ли да вярвам или на опита си у форума. Риторичен въпрос - не на теб.

 84. 84 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#67] от "idiotstavrev":Бай Ганя ще викаш на онзи, който те е правил! Дай ми определение на Свобода на словото- що е то, как да го познаем или да установим неговата липса??? Това да приказваш, колкото си искаш срещу най-силния човек в Републиката (премиера), на свобода ли се дължи или на НЕсвобода???
  —цитат от коментар 72 на Джузепе Мацини


  С лични квалификации пак няма да промениш собствената си ограниченост. Бай Ганя е всеки, който като тебе, който разбира че свободата на словото се измерва в писане СРЕЩУ някого, а не ЗА нещо. Съвсем добре съм ти изкарал цитата от собствения ти пост, който ясно показва какво разбираш ти под свобод на словото. Точно както го разбира и Бай Ганя:
  "И почва се писането... "Научаваме се, че..." - пише бай Ганьо и излага върху един лист бяла хартия такива черни хули срещу своя съсед, за каквито не само че не се е "научавал" някой път, но нито насън му са минавали. Пише бай Ганьо, пише и зачерква, той е все недоволен от ядовитостта на своите стрели: крадец е за него нежна думица, той я зачерква и пише хайдук, но тая дума е станала обикновена, бай Ганьо добавя пладнешки и я съединява с едно фатален. Съседът, жена му, децата му, родът му - излизат под перото на бай Ганя феноменални изверги... Той чете своето произведение на Данка Харсъзина. Данко, със светнали от мастиката очи, поощрява с въодушевление майстора на антрефилетата.
  - Карай, карай, карай! Блъскай, майка му стара, пред нищо недей се спира, пред нищо! Блъскаай! - гърми Данко Харсъзина, като че командува някое артилерийско сражение..."
  Така че, не ме занимавай с глупости - Алеко такива като тебе отдавна ги е разкрил.

 85. 85 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Прав си ! Освен това не видях никъде да пише кои са в "конкурентния " МЕДИЕН СЪЮЗ . Все отбор юнаци и юнакини :Управителният съвет е от 13 души, сред които са Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Делян Пеевски, Бистра Георгиева, Степан Ерамян, светлана Шаренкова и др.

  Избран е и контролен съвет с председател рекламният бос Красимир Гергов.

  Една от първите задачи на новата организация е изработването на етичен кодекс, който да формира рамката на поведение на членовете. Очаква се той да бъде подписан в рамките на един месец.Нали се сещате колко ще е "морален " този кодекс !

 86. 86 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Весело

  Това между другото е и аргументът на гербарастията, че има свобода на словото - всеки можел да пише каквито си иска неща за всеки. Общо взето идеята им е че, като всички плюят по всички, може да се каже най-общо че вали дъжд.

 87. 87 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Що така при комунистите свободата е по-висока отколкото при Баце? Ще се окаже, че при управлението на Станишев сме живели по-добре.
  —цитат от коментар 23 на ynx53574781


  Нали това е целта да ни докажат. А при Биволицата ще сме направо в Рая.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 88. 88 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Враждебност към бежанците и негативно отношение към Римокатолическата църква в държавата с най-задълбочаващата се демографска криза и най-ниския стандарт на живот в Европа.

  Това са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас, като някои от статиите са написани в сътрудничество с български журналисти. ...

  Радио "Свободна Европа" посочва, че папата е бил приет "студено" в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно. ..."
  http://epicenter.bg/article/Svetovnite-medii--Papa-Frantsisk-prizova-bedna--vrazhdebna-Balgariya-da-otvori-sartseto-si-za-migrantite/182048/2/0

  Те ви свободни медии, особено """Свободна Европа""", която би трябвало да ползва тукашните си представители - Поли Паунова и Бедров. Това за да няма съмнения, че """Свободна Европа""" е клонинг на Дойче Веле. Множеството кавички не са случайни, """Свободна Европа""" сега е в много, много кавички.

 89. 89 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  """Свободна Европа""" :

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов

  - Какво беше за вас „Свободна Европа”?

  - Покани ме Румяна Узунова. Това беше период в живота, в който се чувствах много свободна. Там всеки си беше сам радио, нямаше цензура, одобряване на събеседник, налагане на мнение. Даже със свободата можеше да се злоупотреби, но никой не го правеше. Въпреки че се появиха някой имена и зависимости, но общият дух остана свободен. За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 90. 90 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Несвободата на медиите е рефлекция на много по-сериозен културен проблем в българското общество. На всякакви обществени места е прието да си безропотно доволен от средата, на принципа "тука е така".

  Не ти харесва как кара шофьора на автобуса – вън от автобуса на следващата спирка. Не ти харесва обслужването в ресторант – не идвай повече тук. Просто при междуличностните отношения играят роля низши бесове, които не могат да бъдат обуздани формално от институциналност или закони.

 91. 91 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#84] от "idiotstavrev":

  Ох мамооо.... Той почнА с личните нападки, после се фръцнА, с типичното умно-красиво парвенюшко високомерие...
  Само да спомена, че Бай Ганю е фигура, създадена да осмива тогавашното ни "Голямо Добро Утро", а че го използвате фриволно, на кой както му падне, е показателно за ограниченост на мисълта и фетишизиране на безсрамието.
  Кой спира журналистите да пишат по определени теми или да задават неудобни въпроси??? И държавна цензура ли го налага това "спиране" или редакционна политика, или безгръбначие и сервилност на самите журналисти???
  По медиите пише ли се за суджуци, кумове, частни острови, обществени поръчки, или не се пише??? Защото ми е малко нон сенс, да отразяваш провалите на властта, а после да се подхвърля, че нямало свобода на словото.
  И що е то "Свобода на Словото"??? Ако, я разбираме като правото да изразиш личното си мение, чувство и позиция, кое те спира??? Автоцензурата в съзнанието ти, редакторската политика или държавна цензура???
  Държавна цензура, поне доколкото на моята скромна особа е известно няма. Значи разговорът трябва да отиде към самите медии и журналисти.

 92. 92 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 861 Весело

  НИкой НЕ го грижа за свободата на медиите ,важно е суджук да има и шайката да е щастлива

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#91] от "Джузепе Мацини":

  Ей го и тоя, дето си мисли, че свободно слово означава да пишеш за тикви...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#86] от "idiotstavrev":

  Аз си спомням недоказани твърдения за един "частен остров", които са завъртяха у медиите... това сега какво е- фейк нюз или доказателство за липса на Свобода на Словото???

 95. 95 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#93] от "Darth Plagueis":

  Дефинирай ми "Свобода на Словото"... И кой/кое те ограничава да си упражниш тази свобода.

 96. 96 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#93] от "Darth Plagueis":

  Да не говорим, че изразът :"Ей го и тоя, дето си мисли, че свободно слово означава да пишеш за тикви..." - само доказва моята теза, че проблемите са в медиите.

 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Аз нямам чувството, че в България има свободни медии.
  Искат доказателства. Какви доказателства да не се намираме в съда?
  Следя руски и турски медии от години и някак си правя разликата.
  Някой ще каже "точно руски и турски медии ли даваш за пример?"...
  Ами тези езици, ползвам тези медии давам за пример.
  Няма чувството че в България има свободни медии.
  Не са само медиите... Нямам чувството, че в България има независим съд. Може и да е друга тема, но... Румънците са по-добре от нас. И това се вижда с просто око. Като те даже и протестират, защото и пипат независимият съд. Тук няма протести.
  Тук мафията във всички области така е направила, че трябва да избираш между Мутрата и БКП, т. е. нямаш никакъв избор.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 98. 98 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Свободата на словото в България намалява, ..."

  - Ъхъ, прясно, прясно:

  "Антон Тодоров осъди партийния орган на БСП вестник "Дума". Политологът си потърси правата в съда заради клеветнически дописки по негов адрес. "Осъдих типовете от болшевишкия вестник "Дума" заради поредица от гнусни статии от есента на 2017 г., където се надпреварваха да ме наричат "платен лайномет" и т.н."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/anton-todorov-osadi-za-kleveti-vestnik-duma

 99. 99 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Ако ще сравняваме с времето на комунизма (защото някои гледам с това време сравняват) медиите ни са много по-свободни.
  Но, ако сравняваме с другите демократично страни... Нали се сещате.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 100. 100 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Какво значи свободни медии? Такива в България няма. Държавните медии се субсидират от държавата и трябва да се съобразяват с управляващите, а частните си имат собственици с определени интереси, които стават и политика на медиите им. Те не могат да правят каквото си искат и това е така не само в България. Освен това много журналисти си налагат автоцензура по разни съображения без никой да иска това от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK