СССР разстрелва през войната над 15 дивизии от своите

СССР разстрелва през войната над 15 дивизии от своите

© ReutersЗа четирите години на войната на СССР срещу нацистка Германия съветските военни трибунали осъждат над 2.53 милиона души, от които близо 300 000 на смърт, а разстреляните са 157 593 души. Това са повече от 15 армейски дивизии.


Само през първата година след нападението от 21 юни 1941 г. са арестувани поне 107 висши офицери, от които 45 са осъдени на разстрел, включително 34 генерали (други 10 умират в затвора). Общо това са 1 маршал, 72 генерали, 6 адмирали и командири на дивизии и висш политсъстав на армейските части.


До края на войната, която в СССР и Русия наричат Велика Отечествена, загиват при различни обстоятелства 458 съветски генерали и адмирали. Но е известно, че над 90 от тях са репресирани, 45 са разстреляни, 6 умират в затвора. Това са 12% от загубите на съветския генералитет в периода 1941-1945 г.
Това припомня по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа московското издание "Новая газета". Цитираните данни са от официални източници и различни изследователи от 90-те години на ХХ век, които поставят под сериозен въпрос изчерпателността на това, което военната прокуратура и съдилища разкриват. Те също напомнят, че значителна част от документацията на воинските части е изгубена или унищожена, особено в първите години на войната.


В цитираните списъци не попадат генерали, арестувани преди войната, но осъдени след избухването ѝ, генерали с неясна дата на задържането, както и генерали, осъдени задочно от Военната колегия на Върховния съд на СССР.


Споменатите 2 530 663 осъдени от трибуналите не включват работата на съдилищата от общата юрисдикция, на специалните заседания на НКВД и действащите извън съдебните решения отряди на СМЕРШ, т.нар. заградителни отряди и различните части за поддържане на реда в армията.


СССР разстрелва през войната над 15 дивизии от своите

© Reuters


Изданието припомня, че и до днес е неизвестен мащабът на последиците от Заповед №270 от 16 август 1941 г. на Ставката в Москва: "Командирите и политработниците, които по време на сражения късат отличителните си знаци и дезертират в тила или се предават в плен на врага, да бъдат смятани за злостни дезертьори, чиито семейства подлежат на арест като семейства на престъпили клетвата си и предали своята Родина дезертьори.


Да бъдат задължени всички висшестоящи командири и комисари да разстрелват на място подобни дезертьори от началническия състав...


Всеки военнослужещ да бъде задължен, независимо от служебното си положение, да изисква от висшестоящия си началник, в случай, че неговата част е обкръжена, да се сражава до последна възможност, за да пробие при своите и ако такъв началник или част от червеноармейците вместо организиране отпор на врага предпочетат да се предадат в плен - да бъдат унищожавани с всички средства, както наземни, така и въздушни, а семействата на предалите се червеноармейци да бъдат лишавани от държавна помощ и заплащане."


Работата на трибуналите и броят на осъдените очевидно не са зависели от неуспешния или победния ход на войната:


1941 г. — 216 142
1942 г. — 685 562,
1943 г. — 727 207,
1944 г. — 543 745,
1945 г. — 357 007 души


От всички тях за военни престъпления са осъдени 792 192 души, за криминални престъпления от общ характер - 1 266 483, а за контрареволюционна дейност - 471 988.


Засилването на репресии при свръхусилие на една държава, каквото представлява войната, е логично. Същото важи и за безпощадното отношение към шпиони, предатели, сеещите паника, обърнали се срещу родината си дезертьори. Но това, което прави сталинската машина, трудно намира прецедент.


Според изследване на ген.-полк. А.Муранов от 1995 г. в сп. "Държава и право" и съдържащо първите публикувани данни по време на Втората световна война на фронта СССР изпълнява 157 593 смъртни присъди. В германската армия те са 7810, в американската - 146, във френската - 102, а в британската - 40, твърди изследователят.


Не е ли оскърбително това сравнение за армията победителка, пита авторът на "Новая газета". 15 дивизии от разстреляни мародери, дезертьори, изменници на Родината, диверсанти, контрареволюционери и обикновени страхливци..."Може би това е просто някаква наша национална традиция - да биеш своите така, че другите да се страхуват? Подготвяйки тази статия, дълго търсих данни за царската армия по време на Първата световна война. Така и не намерих сравними данни и никой от познатите ми историци не можа да помогне. Но е факт, че между 1905 г. и 1917 г. по официални данни са обесени или разстреляни 3087 души."


И като сме започнали, да си го кажем докрай, казва авторът. "Или наказателните органи на съветската власт с използването на невиждани във военната история практики за тероризиране са осигурили победа на армия, която не е искала и не е била способна да защити Родината - и тогава им дължим вечна благодарност за това. Или победата е дошла ВЪПРЕКИ цялото им старание."

Ключови думи към статията:

Коментари (427)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Червената мафия не може да поддържа властта си без убийства ,кражби ,мародерства и изстъпления както над нормалните хора ,така и над своите , този процес продължава безнаказано от тогава насам , вкл и в България .

 2. 2 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2244 Разстроено

  Варвари

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Предателите трябва да се наказват . От статията не ми стана ясно какъв е бил чинът на офицера, който е наречен "командир на дивизия"? Нещо превода ли не е наред?

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Втората Световна Война започна с ПОДЯЛБАТА НА ПОЛША

  от БРАТСКИТЕ СЪЮЗНИЧЕСКИ САТРАПИИ - НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ

  Германия и СССР.

  1941 войната прерасна в МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА ВОЙНА.

  Когато НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНИЯ нападна изпреварващо

  НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СССР

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  "От всички тях за воински престъпления са осъдени 792 192 души, за криминални престъпления от общ характер - 1 266 483, а за контрареволюционна дейност - 471 988."

  Това че най-много са осъдени за криминални престъпления би трябвало да е положителен факт защото показва че насилниците над цивилното население са били наказвани и в България има такива случаи на разстреляни. Любопитно е и каква чист от тях си били татари, калмици и тем подобни муслими от Средна Азия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Ами имали бол дивизии, разстрелвали!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Весело

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Честит Празник и на теб !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Варвари
  —цитат от коментар 2 на д р Чарли Мишкин от ГРУ


  Ами напълно си прав,НО война се печели с варварство!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Хитлер е можел да размаже СЪЮЗНИКА СИ СТАЛИН
  само и единствено с армия съставена от
  НЕДОВОЛНИ ОТ СЪВЕТСКАТА ВЛАСТ СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИ.
  Тези хора с удоволствие биха РАЗМАЗАЛИ СЪВЕТСКАТА ВЛАСТ
  до степен и помен от нея да не остане.
  За нещастие, Хитлер е бил същия полунормален тип, като
  колегата си Сталин.

 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Вместо бежанци от Афганистан,трябва да има бежанци от Русия.
  Какво седят в този трудов лагер.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Весело

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Честит Празник и на теб !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Или победата е дошла ВЪПРЕКИ цялото им старание"

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 732 Неутрално

  И като сложим некадърността на касапина Жуков, става ясно защо рашките имат над 30 милиона убити в тая война.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Предателите трябва да се наказват . От статията не ми стана ясно какъв е бил чинът на офицера, който е наречен "командир на дивизия"? Нещо превода ли не е наред?
  —цитат от коментар 3 на Günther


  Ма много предатели! Петнадесет дивизии предатели.Излиза , че това е держава от предатели.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  Комдив - преди 40та е имало и такъв чин.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Геноцида е една от основните черти на комунизма в Русия/СССР. То си е описано подробно как трябва да се тероризира собственото население, да се потопи държавата в кръв за да се смаже всякаква съпротива до степен населението да не смее дори да си помисли да разсъждава по начин, различен от официалния партиен курс.
  Затова би било редно в нормалните държави да се въдворят всички комунисти в лагери от типа "Белене", за да видят лично до какво води това, което искат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Преди почти 2100 години , Марк Лициний Крас за да стегне дисциплината в армията, използва "децимация". Но тогава е нямало кой друг да спре Спартак и е трябвало да се действа. В крайна сметка Крас побеждава и в историята остава с победата а не с изколването на 1/10 от собствената си армия. Варварин ли е той?

  Dum Spiro, Spero
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":Честит Празник и на теб !
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Приятелю,

  За разлика от ПУТИНИСТИТЕ от ДЕВЕТИЯ МАЙ,

  аз НЕ ПРАЗНУВАМ ПОБЕДАТА на НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ ВЕЧЕ СССР

  В МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА с Германия ВОЙНА.

  А СССР НЕ СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ, защото СЕ СКАПА ПОД ТЕЖЕСТТА

  НА СОБСТВЕНАТА СИ НЕПОТРЕБНОСТ в условията на 50 годишен МИР

  както ВИРУСЪТ УМИРА при досега с чистия въздух и лекарствата....

 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "KA2":

  Проблемът си е техен. Още повече ако преводът е правилен и наистина пише "командири на дивизии", т.е. "комбриг", това означава че и на доста партийни работници са теглили куршума. Това не е ли радостно? Застреляли са комунистически пропагандатори! Би трябвало форумното гражданско общество да се радва. Със сигурност Хавайчо би подкрепил едно такова действие. Каква беше приказката за мъртвия комунист?

  Бог да благослови Америка за България!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Петнадесет дивизии предатели.Излиза , че това е держава от предатели.
  —цитат от коментар 14 на KA2


  А останалите?
  Идлиза, че това е страна от герои, които победиха нацистка Германия и съюзната и Европа.

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#14:"KA2"][/quote]

  Честит празник

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":Комдив - преди 40та е имало и такъв чин.
  —цитат от коментар 15 на Пипера е много лют


  Да, видях, от типа "политруци", извън професионалните военни. Длъжност закрита 43 година и заменена с офицерска

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#14] от "KA2":Проблемът си е техен. Още повече ако преводът е правилен и наистина пише "командири на дивизии", т.е. "комбриг", това означава че и на доста партийни работници са теглили куршума. Това не е ли радостно? Застреляли са комунистически пропагандатори! Би трябвало форумното гражданско общество да се радва. Със сигурност Хавайчо би подкрепил едно такова действие. Каква беше приказката за мъртвия комунист?
  —цитат от коментар 20 на Günther


  Излиза , че трябва да те разстрелят за измяна , защото обичаш повече друга държава повече от собствената си.Ти си русофил нали?

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#14] от "KA2":Проблемът си е техен. Още повече ако преводът е правилен и наистина пише "командири на дивизии", т.е. "комбриг", това означава че и на доста партийни работници са теглили куршума. Това не е ли радостно? Застреляли са комунистически пропагандатори! Би трябвало форумното гражданско общество да се радва. Със сигурност Хавайчо би подкрепил едно такова действие. Каква беше приказката за мъртвия комунист?
  —цитат от коментар 20 на Günther


  "Хавайчо" за разлика от

  ПУТИНИСТИТЕ от ДЕВЕТИЯ ДЕН

  не се е радвал никога и няма да се радва никога

  на смъртта на което и да е човешко същество.

  РУСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ е този, който без смърт и кръвопролития

  загива и изчезва.

  Справка - СССР се спомина именно в мирни условия.....

  А е факт, че именно КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ

  Е ИЗБИЛО В ПЪТИ ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ отколкото

  СЪЮЗНИКА МУ - ХИТЛЕР

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Весело

  Гюнтер не може да е русофил. Гюнтер е за Обединена Европа, бореща се срещу съветски комунисти, щатски подлоги и британски мерзавци

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#18] от "gargamel":
  "Преди почти 2100 години , Марк Лициний Крас за да стегне дисциплината в армията, използва "децимация". "
  Преди сто години, тов. Лейба Бронштейн - Троцки възражда прогресивната и напредничава добра практика на тов. Марк Лициниевич Крас при Казан. Даже малко се престарава, щото злите езици говорят за септимация, т.е. едно 15% от наличните красноармейци малко нещо са поразстреляни за затягане на дисциплината.

 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  "Предателите трябва да се наказват . "

  В представите на легендарния с жестокостта си маршал Жуков "предатели" са всички войничета, които са отказвали да маршируват по заредено с мини поле, което е било прекрасно известно и на тях, и на него.
  По твоя патос разбирам, че ти си на същото мнение.

 30. 30 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 936 Неутрално

  От една страна слабо културно и със слабост към престъпления население попълващо армията, от друга, най-долната утайка на същите тези хора изкачили се след октомврийския преврат на върха в държавата и армията. Ако германците още в началото са били извадили едно паралелно правителство и някой Власов, а и не са се държали така дивашки с пленените, по скоро предаващи се червеноармейци, днес Европа и България щяха да са доста по-добре уредени.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дон Кихот":

  Ми незнам, моите хора са умирали от страх тогава, когато са чуели че идва Жуков, Конев или поляка Росоковски. Само да са разберели, че той командва, са знаели, че следва клане без оглед на загубите... Как да воюваш цивилизовано?

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 796 Весело

  Има ли някой изненадан? Който се изненадва явно не се е запознал с основният постулат на Теорията на Световната Революция, а именно:
  От гледна точка на Световната Революция хората биват два вида:
  1. Такива, които трябва да се разстрелят незабавно за благото на Световната Революция.
  2. Такива, които могат и да не бъдат разстреляни незабавно за благото на Световната Революция, поради уважителни причини, например че, все още могат да маат с кирката на някой от Великите строежи на Световната Революция или компетентните другари още не са комплектовали и прошнуровали делото им.
  Предвид което, феновете на Световната Революция могат да бъдат класифицирани в следните категории:
  А. Практикующи емоционална мастурбация в потно-юношеска и мухлясало-пенсионерска възраст.
  Б. Скъсани от живота, хорица, които все се надяват, че преди да дойде техният ред, компетентните органи ще дойдат за комшията с мерцедеса и новата дограма.
  В. Получающи вещево доволствие от едно посолство, включая полезните идиоти, които работят за едното "маладец".
  Г. Произволни комбинации от А, Б и В.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сд":

  То и затова никой не води статистика колко са руснаците по света... щото на никой патриот или русофил няма да му хареса числото.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Хитлер е можел да размаже СЪЮЗНИКА СИ СТАЛИНсамо и единствено с армия съставена отНЕДОВОЛНИ ОТ СЪВЕТСКАТА ВЛАСТ СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИ.Тези хора с удоволствие биха РАЗМАЗАЛИ СЪВЕТСКАТА ВЛАСТдо степен и помен от нея да не остане.За нещастие, Хитлер е бил същия полунормален тип, катоколегата си Сталин.
  —цитат от коментар 9 на Hawaii


  Ми явно са се ОПИТАЛИ..., Ама то си требе ЗНАНИЯ и ЛОГИКА, за да ти станат ясни някои неща. Да плюе може всеки! 🙄

  reductio ad absurdum...
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Весело

  "Или наказателните органи на съветската власт с използването на невиждани във военната история практики за тероризиране са осигурили победа на армия, която не е искала и не е била способна да защити Родината - и тогава им дължим вечна благодарност за това. Или победата е дошла ВЪПРЕКИ цялото им старание.""

  ентусиазма на априлската линия понякога убива самата линия . и двата сценария безспорна е победата на руската армия , или как с едно прибързано копиране се изтри години наред "журналистически стандарт" как американската армия била победила всъщност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  какви татари, според един форумец това били прабългар(к)и.
  Статистиката е потресаваща, но гледам продължаваш опитите да се оправдае геноцида над собствения народ практикуван от болшевиките.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Я да чуем щатните майкопродавни петоколонни рубладжии!!!!!

 43. 43 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 654 Неутрално

  за съжаление много повече са.

  През наказателните роти и батальони.преминавам около 4 млн души, там жертвите с много .

  РККА е воювала в численост около 5 млн/ годишно, след колосални загуби - 3-4 млн годишно , отстъпления, обкръжения и настъпления бройката е допълвана отново и отново.
  4 години по 3 -4 млн, нека всеки си смята сам.

  Плюс ГУЛАГ , плюс жертви в тила.

  Поклон пред жертвите на сталинизма и болшевизма.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  [quote#39:"Divi filius"][/quote]

  Има известен спор кой е победител .Ето не опровержими факти. Германия е разделена след ВСВ и в момента е обединена като е водеща в един мощен съюз наречен ЕС. СССР вече не съществува а воюва със съседите си нещо като опит за реваншизъм след загубата на студената война.А студената война е продължение на ВСВ.Та кой е победител всъщност?

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  Преди почти 2100 години , Марк Лициний Крас за да стегне дисциплината в армията, използва "децимация". Но тогава е нямало кой друг да спре Спартак и е трябвало да се действа. В крайна сметка Крас побеждава и в историята остава с победата а не с изколването на 1/10 от собствената си армия. Варварин ли е той?
  —цитат от коментар 18 на gargamel


  Разправят, че при Петър 1 населението се е съкратило с 1/3, ама дали е вярно? 🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  И като сложим некадърността на касапина Жуков, става ясно защо рашките имат над 30 милиона убити в тая война.
  —цитат от коментар 13 на Пипера е много лют  До коментар [#13] от "Пипера е много лют":

  Марк Солонин ги изчисли на 42 милиона.

 48. 48 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Ъхъъъ, то съветския народ без проблем веднага ще грабнат лугерите и мп40-то и ще трепят своите от първи опит, или как?
  Това по кой исторически канал го гледа, или по-скоро пак си сънувал приказки от 1001 нощи?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#45] от "KA2":Та кой е победител всъщност?

  априлската линия на партията? винаги на правилната страна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Честит Ден на Европа!
  "Ден на победата" в Отечеството празнуват само щатните майкопродавни, петоколонни рубладжии!!!!!

 51. 52 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ха ссср разстрелвало, че те не са спирали и продължават да учат и най-малките на това! Сган от зомбирани и алкохолизирани тъпаци!


  https://ic.pics.livejournal.com/uasemperfidelis/84134698/89158/89158_900.jpg

  Имало едно време ссср...
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Полша е нападната и поделена от ЧЕТИРИ държави - СССР,Германия,Словакия и Литва. Но полезен идиот като теб стоварва цялата вина върху Германия.
  —цитат от коментар 44 на deaf


  ЛИТВА е ОКУПИРАНА ОТ СССР
  Словакия, макар и "независима" държава
  е била МАРИОНЕТНА НА ХИТЛЕР държава.
  Като такава към нея Хитлер благоволява
  да се придаде символична част от полската територия.

  Никъде НЕ СЪМ ПРЕНЕБРЕГВАЛ СССР като ОКУПАТОР

  Изрично съм написал, че СССР и ГЕРМАНИЯ

  ЗАПОЧВАТ КАТО СЪЮЗНИЦИ ВОЙНАТА, ПОДЕЛЯЙКИ СИ ПОЛША

 54. 55 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Аз отдавна повтарям, че русофилите и руските националисти са безмозъчни зомбита. Цивилизацията свършва на източната финландска граница и на юг по прибалтийските граници, размива се в Източна Украйна до Молдова, минава по Черноморието и на 10 километра северно от Кърджали.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 55. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  1 мая, 95 лет назад в селе Оленевке Енисейской губернии родился Виктор Астафьев.

  "Днепровские плацдармы! Я был южнее Киева, на тех самых Букринских плацдармах (на двух из трех). Ранен был там и утверждаю, до смерти буду утверждать, что так могли нас заставить переправляться и воевать только те, кому совершенно наплевать на чужую человеческую жизнь. Те, кто оставался на левом берегу и, "не щадя жизни", восславлял наши "подвиги". А мы на другой стороне Днепра, на клочке земли, голодные, холодные, без табаку, патроны со счета, гранат нету, лопат нету, подыхали, съедаемые вшами, крысами, откуда-то массой хлынувшими в окопы. Ох, не задевали бы вы нашей боли, нашего горя походя, пока мы еще живы.
  Вместо парадного картуза надо надевать схиму, становиться в День Победы на колени посреди России и просить у своего народа прощение за бездарно "выигранную" войну, в которой врага завалили трупами, утопили в русской крови".

  Без коментар...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 57 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Есть человек, есть проблема! Нет человека, нет проблем!

  agent
 57. 58 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Стига сте писали "край на Втората световна", че е срамота. Откак съществувате над 15 фодини всяка година през май отбелязвате края и през септември пак го отбелязвате.
  Три основни дати има войната и пак не можете да ги запомните - начало, ден на победата в Европа и край на войната.
  Толкова ли е сложно?

  Предателите трябва да се наказват . От статията не ми стана ясно какъв е бил чинът на офицера, който е наречен "командир на дивизия"? Нещо превода ли не е наред?
  —цитат от коментар 3 на Günther


  Наред си е превода. Не пише за един командир, а за много. Виж, че надолу от генерали вече не говорят за чинове. Дивизиите са командвани от различни чинове - генерал-майори, генерал-полковници... каквото се е паднало. Затова не ги изброяват поотделно, защото ще стане дълго, а както се вижда читателите ги мързи да четат внимателно.

  Още повече ако преводът е правилен и наистина пише "командири на дивизии", т.е. "комбриг", това означава че и на доста партийни работници са теглили куршума.
  —цитат от коментар 20 на Günther


  Нищо не означава - виж че висшият политсъстав е споменат отделно!
  И не е комбриг - това е командир на бригада. То се вижда от името - командир на дивизия до 1940 е бил комдив (впрочем един коментар вече го каза). Т.е. до едно време чиновете са били по името на длъжността, което е било неудобно, затова връщат старите дореволюционни звания.

  Впрочем те след войната връщат и длъжността министър, на мястото на народните комисари.

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ЛИТВА е ОКУПИРАНА ОТ СССР
  —цитат от коментар 54 на Hawaii


  Човекът ти говори за 1939 и нападението над Полша. По него време Литва още не е окупирана.

 61. 62 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Победата на СССР е загуба за България!

 62. 63 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Честит празник на всички Европейци https://www.youtube.com/watch?v=Jo_-KoBiBG0&t=19s

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 64 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Имаше снимка на латвийско китно село и оттатък границата на руско, където цари абсолютна мизерия сякаш е минала чумата от Средновековието. Направете си сметката какви пропаднали варвари живеят на североизток.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 64. 65 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  И кога Кремълската империя е давала пукната пара за обикновения руснак в мирно време, че да го прави във военно ? Единственото призвание на мужика е да мре за интересите на империята и нейните управници. Затова и самите руснаци бягат на талази от тая необятна кочина.

 65. 66 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5997 Неутрално

  За съжаление, все още маса народ си мисли, че Втората световна война е започнала на 22.06.1941 и е завършила на 09.05.1944 като в този период СССР сам и със собствени ресурси е победил Третия райх, а всички останали по света, са яли пуканки.
  Пълно невежество, породено от мощна пропаганда, и кланяне пред МОЧА и Альоша...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 66. 67 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  то си беше ясно ,че тука днес ше се изсипят тонове тенденциозна помия , с преекспонирани , изкривени статистики от разни вестници . ма видиш ли , лидършипа бил вери пуър . тоя мит се дължи най-вече на нацистката пропаганда , как доблестните арийци , воюват срещу азиатските орди . после доктрината на Хитлер е била тотална екстерминация на населението . било е клане . хванали са червената армия по бели гащи по границите с украйна , имало е зверски бомбардировки и тотална анихилация . мнозина западни историци даже обвиняват за това равния терен в украйна и невъзможноста да заемеш позиция . третото е ,че сталин , като и англичани и французи не са били въобще готови по това време да воюват с Хитлер . имало е хаос , мародери , обикновени престъпници ,дезертьори , нисък морал на армията . е за тва е имало много жертви . даже дуайт айзенхауер е признал лидерските качества на жуков .

 67. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5997 Неутрално

  До коментар [#64] от "Сенчеста фигура":

  Това е границата между ЕС и Евразия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 68. 69 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 771 Неутрално


  Цар Борис ІІІ не изпрати нито един войник на източния фронт, както направиха италианците, румънците, словаците, мнозина от които загинаха при Сталинград. След окупирането на България от червената армия, българските армии (І и ІІ) бяха изпратени да се бият срещу бившия си съюзник Германия и загубиха над 30000 души само за няколко месеца и то на чужда територия. Ако не бяхме взели участие в последната фаза на войната може би държавата ни нямаше да бъде такава, каквато остана след края на войната. Всяко нещо си има цена, включително победата в една световна война. Според мен нито една жертва не е оправдана, но аз не съм войник, командир, военоначалник или глава на държава. Не разбирам защо Германия изобщо е нападнала СССР- "колоса на глинени крака", да стане причина за над 50 милиона жертви във втората световна война и разруха в цяла Европа. Армиите и на Германия, и на Русия по онова време са въоръжени с американски пари и ноу хау. За справка "Децата на Арбат". Характерно за американците е, че решават вътрешните си проблеми (великата депресия 1929), като ги изнасят навън, най- често към най- доброто място за живот на земята, нашата любима Европа.

 69. 70 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И автора на статията е илитерат!

  Иван Костов е за съд!
 70. 71 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 541 Неутрално

  даже дуайт айзенхауер е признал лидерските качества на жуков .
  —цитат от коментар 67 на pavur


  Жуков е друг голям мит. Много хора го възхваляват без да познават биографията му и даже цитират "негови" успешни операции, за които той самият в мемоарите си казва, че не са негови.

 71. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#67] от "pavur":

  Какъв го е търсила РККА в Източна Украйна?

 72. 73 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  Предателите трябва да се наказват ...
  —цитат от коментар 3 на Günther


  Баси мамата.
  2.5 млн. предателя осъдени, 157,000+ разстреляни.
  При германците се оказали 7,800.
  Американците открили в своята армия 150 предателя, а французите, дет половин Франция сътрудничеше на Хитлер - само стотина.
  Тия руснаци били народ от предатели.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 73. 74 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  ЕМЕС

  Комуниста, всичко със смърт решава,
  затова цялият свят им се отвръщава.

 74. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  То и сега има няколко бандеровски дивизии за отстрел. Десетина вече ги отстреляха. А Власовските дивизии са участвали в окупирането на западна Европа. На война лесно могат да те осъдят за неподчинение или просто за несправяне със задача. Могат да те застрелят и без присъда. Военолюбците си струва да се замислят, те си представят войната като купон.

 75. 76 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Я да чуем щатните майкопродавни петоколонни рубладжии!!!!!
  —цитат от коментар 42 на selqnin


  Какво да чуеш, като няма никакъв АРГУМЕНТ?! Чопнато оттук и там, БЕЗ да се знае откъде, и БЕЗ никакви ИЗТОЧНИЦИ. Споменава се само някакво име, и според него. Това да не е откъс от Светото Писание, че да вярваме в него, и да го приемаме за последна инстанция? Блажени са ВЕРУЮЩИТЕ!... 🛐 😏

  reductio ad absurdum...
 76. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  Много предатели и вътрешни врагове имал този най-хуманен строй, бля!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 78 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 695 Весело

  Честит Ден на Европа на всички българи!

  (СССР го няма от десетилетия, какво празнуват вечно пияните руски варвари и убийци не е ясно)

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 78. 79 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#33:"bez_ime2"][/quote]

  Той е така наречен от другаря, по подобие на Бае Тодар дето нарече Рукабишников съекипника на нашият космонавт Иванов.

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 81 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всъщност според други проучвания разстреляните - "предатели", "дезертьори", "контри" и "шпиони" са 710 000 ! Брей в този СССР са били милиционер-предател-милиционер-предател!
  СТРАНАТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ!

 81. 82 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  ЕМЕС

  Ако Америка във 2-та Световна Война не се намеси,
  сега руснаците ще да си произвеждат “мерцедеси”!

 82. 83 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  Само това ли успя да измислиш? Нормално за трол. Човека ти обяснява че в политиката и историята "аршините" винаги са различни. За Русия и СССР-само лошо. Интересно, за римските зверове се пише само хубаво. А Рим не е бил по-различен от СССР. Но за да проумееш това е нужен друг тип нервна дейност. Не тролска.

 83. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#73] от "simval":

  "Тия руснаци били народ от предатели."
  ++++
  Просто са много взискакелни към своите... :)))))

  Да беше видял другарят Гюнтер вчера как защитаваше Тръмп!

  Затова им викам православни тръмпо-сталинисти.

  Нещо като хибрид между жираф, щраус и комодски варан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 85 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Нападението не е на 21-ви, а на 22-ри Юни. Поне датата да бяхте написали правилно. Представям си другите ви цифри колко са точни... Но си свършихте поръчката де, отприщихте всички л****мети. :) Давайте, капаци, плюйте злъч колкото си искате - историята няма да се промени от това. С днем победы!
  —цитат от коментар 80 на kirka80286


  С ден повреди!

  SHADOWS of SOFIA
 85. 86 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 729 Неутрално

  По случай ден пабедай пасола отвори резервите от Боярищник.

  The best way to predict the future is to invent it.
 86. 87 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#76] от "Divi filius":

  Трябва да се плюе Русия всячески, да се насажда омраза, да се омаловажават и поругават нейните празници и победи. Милиарди се дава за да се случва това, включително се плащат реклами на самолети, които още не са произведени. И най-обилно слюноотделяне естествено настава за Денят на победата.
  Честит празник на тези, които не позволяват на някакви анонимници, списващи по форуми и фондации, да им определят какво и как да мислят!

 87. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  "1941 войната прерасна в МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА ВОЙНА."

  Това е най-правилното й название.

  Да покажем, прочее, кои са съюзниците:
  https://www.youtube.com/watch?v=9IFmBQS8FDc

  Че ако чакаме православните тръмпо-сталинисти са ни припомнят, може и да забравят. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Вместо бежанци от Афганистан,трябва да има бежанци от Русия.Какво седят в този трудов лагер.
  —цитат от коментар 10 на Сд


  Засега ни предвиждат бежанци от Сирия. Путин и Асад отново ги бомбят - по случай евроизборите.

 89. 90 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":"1941 войната прерасна в МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА ВОЙНА."Това е най-правилното й название.Да покажем, прочее, кои са съюзниците:https://www.youtube.com/watch?v=9IFmBQS8FDc Че ако чакаме православните тръмпо-сталинисти са ни припомнят, може и да забравят. ;)
  —цитат от коментар 88 на Norman Granz


  Така е. ВСВ започва 1939г. А 1941г. прераства в междусъюзническа.

  SHADOWS of SOFIA
 90. 91 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#76] от "Divi filius":Трябва да се плюе Русия всячески, да се насажда омраза, да се омаловажават и поругават нейните празници и победи. Милиарди се дава за да се случва това, включително се плащат реклами на самолети, които още не са произведени. И най-обилно слюноотделяне естествено настава за Денят на победата.Честит празник на тези, които не позволяват на някакви анонимници, списващи по форуми и фондации, да им определят какво и как да мислят!
  —цитат от коментар 87 на tos_buratino


  Защо русия? СССР е един от победителите във ВСВ, но СССР не е само русия.
  Но само руснаците днес ще врякат. Комплекси за малоценност.

  The best way to predict the future is to invent it.
 91. 92 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  [quote#39:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 45 на KA2
  Има известен спор кой е победител .Ето не опровержими факти. Германия е разделена след ВСВ и в момента е обединена като е водеща в един мощен съюз наречен ЕС. СССР вече не съществува а воюва със съседите си нещо като опит за реваншизъм след загубата на студената война.А студената война е продължение на ВСВ.Та кой е победител всъщност?[/quote]

  Не се притеснявай(или може би- притеснявай се), във всяка държава има възходи и падения, даже и възраждания в някои! 😉

  reductio ad absurdum...
 92. 93 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Честит Ден на Европа на всички българи!(СССР го няма от десетилетия, какво празнуват вечно пияните руски варвари и убийци не е ясно)
  —цитат от коментар 78 на Торбалан


  Е, и ние си празнуваме всички дати в цялата си история от Средновековието насам, въпреки че вече няма Царство България. За руснаците има логика да си го празнуват, защото капитулацията влиза в сила късно вечерта на 8-ми май, а по това време в Москва е вече 9-ти.

  Това, което не е ясно е: защо ние го празнуваме?

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#93] от "tamada":

  "Това, което не е ясно е: защо ние го празнуваме?"

  Празнуват го ... отделни групи хора, които по закон не могат да бъдат държани отговорни за деянията си.

  Ако разбираш какво имам предвид. ;)

  Нормалните българи празнуваме ДЕНЯ НА ЕВРОПА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 96 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  [quote#92:"Divi filius"][/quote]

  Не, никак не се притеснявам. Даже изобщо не се притеснявам. Да му мислят русофилите как ще понесат разпада на СССР.

  SHADOWS of SOFIA
 96. 97 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Хахаха! Това е удобната опорка.
  Я виж за Мюнхенския сговор и Чехословакия. Това е кутията на Пандора и оттам тръгват бедите на Европа.

 97. 98 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Не се притеснявай(или може би- притеснявай се), във всяка държава има възходи и падения, даже и възраждания в някои!
  —цитат от коментар 92 на Divi filius


  Възраждане в СССР няма да има. Всичките ви бивши републики са ви врагове. Освен Беларус, засега.

  The best way to predict the future is to invent it.
 98. 99 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#54] от "Hawaii":

  "Словакия, макар и "независима" държава
  е била МАРИОНЕТНА НА ХИТЛЕР държава.
  Като такава към нея Хитлер благоволява
  да се придаде символична част от полската територия."

  Все едно чета за една друга държава- 1 към 1! 😳

  reductio ad absurdum...
 99. 100 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#94] от "kirka80286":

  Денят на победата беше вчера. Днес е деня на Европа.

  The best way to predict the future is to invent it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK