Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© ReutersДенят на Победата е уникален празник. Уникалността му е не само в историческото значение на победата на СССР над Германия през 1945 г., но и в съществената трансформация, която самият празник претърпя през последните малко повече от 10 години. От предимно мемориален ритуал "със сълзи на очи", свързан с личната памет за понесените във войната огромни загуби, Денят на Победата се превърна в повод да се напомня за военния триумф на сталинския СССР и да се затвърждава силовия статут на днешна Русия, наследничка на съветската държава-победител.


Но тази трансформация изключва националния ни празник от световното празнуване на победата над фашизма от страните-съюзници и го превръща в елемент от държавната пропаганда и вътрешноруския обществено-политически спор. По парадоксален начин с отдалечаването от 1945 г. тържествата стават все по-пищни, а смисълът на празнуването все повече се проблематизира.


Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© Reuters


Прощаване с победата


Това, разбира се, е свързано с демонстративното изтъкване на държавния елемент в историята на войната и победата. В по-изострен (и умишлено изострян от много политически сили в днешна Русия) вид това се изразява от формулата "Сталин спечели войната". А между другото, именно в обстоятелството, че сталинският СССР е победил хитлеристкия райх, е заложена изначалната драма на Деня на Победата, която сегашният характер на тържествата само актуализира.
В историческа ретроспектива е ясно, че тоталитарният национал-социалистически режим на Хитлер беше победен от тоталитарния комунистически режим на Сталин. Предотвратеното поробване на Източна Европа и Русия от хитлеристите се превърна в поробване на части от Германия и Източна Европа от сталинския СССР и продължаване на репресивната политика вътре в Съветския съюз.


Историческото разбиране, че има общо между двата сражаващи се режима, се появява в съветското общество сред най-напредничавите му представители в края на 50-те години. Академик Лев Ландау, например, казва още през 1957 г.: "Смятам, че нашата система, както я познавам от 1937 г., съвършено определено е фашистка система". В началото на 60-те години това разбиране обхваща значителна част от съветската интелигенция.


Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© Reuters


Канибалската държава


В типичния за руската интелектуална и обществена традиция хуманистичен ракурс сталинската държава не е имала право да съществува, тъй като е канибалска. Това неподлежащо на рационализиране нравствено чувство гениално е изразено от Александър Солженицин в романа "В първия кръг" (1968). Характерно е, че моралната присъда е произнесена не от герои-интелигенти, а от портиера Спиридон, наследил линията на Платон Каратаев на Толстой с неговата стихийна народна мъдрост: "Вълкодавът е прав, а людоедът - не (...) Ако сега ми кажат - ето, лети самолет с атомна бомба. Искаш ли тук и сега да те погребат под стълбите заедно със семейството ти, че и с още милион хора, но с вас - и Бащицата с мустаците и всичко свършено от него, за да изчезне то, да не страда повече народът по лагери, колхози и дърводобивни стопанства? - Спиридон се напрегна, сякаш подпираше с плещите си стоварваща се върху него стълба, а с нея - и покривът, че и цяла Москва. - Аз, може и да не ти се вярва, но повече не мога да търпя, не ми останаха сили! Бих казал - и той обърна глава към самолета - "Давай! Давай! Хвърляй! Всичко да се унищожи!"


Такава държава не е имала право и на победа.


Трагичността и в известен смисъл неразрешимостта на ситуацията е в това, че знаменитата глава "Кретирят на Спиридон" е написана от офицер, командвал батарея и награден през 1944 г. за храброст с орден Червена звезда. И той, и милионите фронтоваци, са се борили за нашата победа с героизъм, изтърпявайки всички тежести и давайки живота си. Тяхното право върху този празник беше и остава свято.


Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© Reuters


Съветската военщина


Оттук е и общественият акцент не върху военния триумф, а върху почитане на падналите и паметта за бойното братство при празнуването на Деня на Победата между 60-те и 80-те години, отразено в такива знакови шедьоври от епохата като "Белоруската гара" (1970)


За ветераните от войната бяха очевидни истините, формулирани от Виктор Астафиев - друг писател-фронтовак, в писмото му от 1987 г.: "Съветската военщина е най-безсрамната, най-страхливата, най-подлата, най-тъпата от всички преди нея на този свят. Тя е "победила" с 1:10! Тя е хвърляла нашия народ като слама в огъня (...) Колко народ изгубихме във войната? (...) Страшно е да назовем истинската цифра, нали? Ако я назовем, вместо парадна фуражка ще трябва да облечем бедна монашеска роба, да застанем в Деня на Победата на колене насред Русия и да молим от целия наш народ прошка за бездарно "спечелената" война, в която затрупваха врага с трупове и го удавяха в руска кръв".


Осъждането на описаните от Астафиев методи за водене на война, пряко свързани с обществено-политическото устройство на тоталитарната държава, където властта не е под контрола на обществото и не му се отчита, стана в началото на 90-те години предмет на обществен консенсус. Това не можеше да не влияе и на характера на празнуването, в което преобладаваха скръбните ноти. Достатъчно е да видим, примерно, корици на сп."Огоньок" за Победата от 80-те години.


Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© Reuters


Минираният празник


В средата на миналото десетилетие, обаче, хуманистичната традиция за отбелязване Деня на Победата като момент едновременно на триумфа на руското оръжие и най-велика скръб по жертвите, принесени заради този триумф - с несъмнено доминиращо чувства на скръб - беше прекъсната в угода на променилата се политическа конюнктура. Монашеската роба беше прибрана в дрешника, а парадните фуражки и униформи бяха тиражирани до нелепи размери и изкарани на най-почетно място.


На реваншистката държава ѝ трябваше опорна точка в историята и празник, обединяващ нацията. Изглеждащото логично решение такава точка да стане Денят на Победата се превърна в маса проблеми, които днес приличат на мина със отложено действие, поставена под тази историческа дата.


Демонстративният акцент върху държавното естество на празника води до това, че вниманието се премества от войнишкия героизъм към естеството на режима, победил фашизма. И тук неизбежно възниква въпрос за общото на двете тоталитарни държави.


Днес, в епохата на световен "морален ренесанс" и свързаните с него движения и кампании (от (от MeToo до "войната срещу паметниците" в САЩ), водещо отношение към историята става не обективиращото, а морализаторското. То идеално се вписва в мощната руска хуманистична традиция, въплътена от споменатите вече Солженицин и Астафиев. В дискурса - не литературнен, а политически - на казаното от портиера Спиридон то е описано с други думи от Солженицин в интервю от 1975 г.: "Световната демокрация можеше да разбие един след друг тоталитаризма - и германския, и съветския".


Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© Reuters


Празник с местно значение


Като пришиваме победата във Великата Отечествена война към съветския тоталитаризъм, като настояваме на приемствеността със СССР, ние маргинализираме Деня на Победата.


И без това изоставащ от световното празнуване на 8 май, той в крайна сметка се оказва празник с местно значение и то изцяло определян от политическата конюнктура, изискваща пропагандистко зареждане на сегашната държава с победи от миналото.


Връщайки символично съветските войници под командването на генералисимус Сталин, ние едновременно ги правим отговорни за продължилите след победата престъпления на сталинската държава.


В крайна сметка в налагащата се днес морализаторстваща историческа памет истинските победители над фашизма ще са западните демокрации. А триумфалните държавнически и милитаристични гирлянди, които днес може да изглеждат оправдани от актуалната политическа ситуация, в бъдеще при поредната смяна на траекторията на развитие на Русия ще се окажат толкова неадекватни на новите реалности, че неизбежно ще се наложи фактическо рестартиране на празника на Победата - в съответствие с изкуствено прекъсната днес хуманистична традиция.


Путин минира Деня на Победата, Русия ще трябва да го рестартира

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (328)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Само им вижте физиономиите.
  И пак децата - правят ги на клоуни. Явно на Путин му харесва да гледа деца в униформи. Той много обича деца.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  "Съветската военщина е най-безсрамната, най-страхливата, най-подлата, най-тъпата от всички преди нея на този свят. Тя е "победила" с 1:10! Тя е хвърляла нашия народ като слама в огъня "
  Това е истината и който я отрича е просто идиот.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Хубав текст, прочетох с удоволствие.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  "Ние, руснаците, изгубихме войната. И никого не освободихме в Източна Европа".
  "Истината за войната всъщност е тъжна. И най-голямата истина, за която никой не иска да говори - защото заради този мит много генерални секретари направиха кариера, а и днес още един президент разчита на този мит, един президент с фамилия Путин, е, че ние изгубихме тази война".

  Валерия Новодворская

  "Врагът е победен от Уинстън Чърчил, от което се е възползвал Сталин и е въвел войската в Берлин. И в присъщия му маниер е разбил там целия Берлин. Това е станало. В какво точно е победата? В това, че получихме тоталитарен режим, от който не можем да се отървем и до днес? Не, никаква победа няма. Няма победа. Победи Германия - това е доминиращата днес държава в Европа, коментира известният руски политолог и публицист"....

  Станислав Белковски

  Имало едно време ссср...
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Русия си е СССР, а руснакът е останал в съветското време на потискането, страха, беднотията, мизерията, послушанието, прекланянето пред сатрапа!!!!
  Никой не е навредил на Русия повече от самите и управници!!!!

 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#5] от "citoplast":

  Ахахаха, врагът бил победен от алкохолика Чърчил..При Дюнкерк, може би..И поради великата си победа, Чърчил, като добър човек по природа, отстъпва половин Европа на Сталин.И шизофренията трябва да има граници...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Подобни драсканици, освен че са пряка обида към паметта на милиони загинали, ясно обозначават и периметъра на скудоумието на драскача-автор.
  За нас, като Бг нация, е срамно да се публикуват подобни драсканици, които са пряко предизвикателство към интелигентността на всеки мислещ и съобразяващ Българин.

  Остава сега да започнем да крещим "УСА, УСА". Както това правехме в 1989-1990.
  Тъжно- но факт. Падението ни като нация, и крайно ниското ни интелектуално ниво, намерили ясно отражение в тази "статийка", вече не е "загадка" за Европа. Да, малко останаха днес в Бг интелигентните хова. Да, това е факт. Още по-малко останаха интелигентните журналисти в Бг медии. Но какво да се прави- такава е реалността. От 9 млн останахме 7. След 10 години ще останем 5.

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Няма какво да се добави към този текст.
  Не може поколения наред да растат с танкове и знамена отпреди 70-80 години и да тънат в неведение какво се е случило в СССР преди това и след войната.
  Цялото им население пострада от комунистическата месомелачка, а те продължават да носят портретите на оцапаните в кръв сатрапи.
  Трябва човек явно да е руснак, за да разбира народопсихологията на жертвите, които величаят палачите си.

 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  День Победы!
  —цитат от коментар 4 на Taiga


  Тайга, ти като съветски гражданин, би ли обяснил на смислен език, защо се тътрузихте икономически след като сте победители, а победените ви задминаха поне със 100 години?

 12. 12 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Докато погледна коментарите и веднага дежурните тролове из посоля са си посолили ежедневните опорки. Днес вероятно за тях е специален ден - двойна надница за громенето на всякаква анти-азиатска реторика.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  На една от снимките виждам списание Огоньок от 1987. Това е точно началото на Гласността в СССР. Спомням си че бяхме абонирани за това списание и ожте няколко други като Техника Маладьожи. Но родителите ми го четяха от край до край и ми казваха, че вътре пише за репресиите на Сталин.
  Сега никъде в руксата преса не пише за репресиите на Сталин. СССР през 1987 беше по-демократичен от сегашн путинова русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  За първи път тази дата става празник през 1965г.20 години след подписването на капитулацията на Германия.
  Кое налага да се празнува върху костите на милионите жертви от руска страна?
  Онези които реално са били на фронта и по случайност са оцеляло на този ден са плакали, а не са пели честушки. А и отказват да говорят за войната.... дори на децата си и внуците си.
  Какво обуславя празнуват на този ден не е ясно, още повече, че войната свършва едва 4 месеца по-късно?

 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 302 Неутрално

  По света никой и 5 пари не дава за Деня на победата , това си е празник с местно значение и за местна консумация , както нашият 3 март , колкото и руснаците да се опитват да го изкарат с някаква планетарна или галактическа значимост.

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Няма какво да се добави към този текст. Не може поколения наред да растат с танкове и знамена отпреди 70-80 години и да тънат в неведение какво се е случило в СССР преди това и след войната.Цялото им население пострада от комунистическата месомелачка, а те продължават да носят портретите на оцапаните в кръв сатрапи.Трябва човек явно да е руснак, за да разбира народопсихологията на жертвите, които величаят палачите си.
  —цитат от коментар 10 на SSS


  Това нищо не е. Днес всички църкви в Москва са били камбаните си за да почетат вожда, генералисимус Сталин. Онзи същият който разрушаваше и палеше църкви.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4526 Неутрално

  "Предотвратеното поробване на Източна Европа и Русия от хитлеристите..."


  Поробване?! Айде де?!

  Скоростен индекс "Y"
 20. 20 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "...Това, разбира се, е свързано с демонстративното изтъкване на държавния елемент в историята на войната и победата. "

  Разбира се - само дето хората носят портрети на близки. А не портрети на "вождовете".
  Абе, в Бг останаха ли още хора с мозъци? До какво морално дъно стигнахме, до какви животински инстинкти?

 21. 21 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 402 Гневно

  “Такава държава не е имала право и на победа.“!!!??? Глебушка, новоизпечени раздавачо на права и правила, не от тебе зависеше, не зависи и никога няма да е зависима победата на руския народ над фашизма и прочее мераклии за руска земя и кръв. Хълцаш, щото ако беше обратното, дедите ти и ти самия щяхте да сте гаулайтерите, каращи народите към газовите камери. Ама не стана - запомни го!!! и няма как да стане!

  Малинчо
 22. 22 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Да обобщим днешния ден от прочетеното в "Дневник":
  Войната е била без особено значение; независимо кой би успял да победи, днешна Европа щеше да изглежда по същия начин.
  СССР през всичките 6 военни години не са имали хал хабер какво става. По тази причина са избили 25 милиона от своите и така загубите възлезли на 52 милиона.
  Нямат никакво право да празнуват днес, едно - защото нищо не е станало на тази дата преди 74 години, две - защото не са ни питали, три - защото са зомбита.
  С днем победы всем остальным!

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Путинският режим пресече границите на собственуте си скрупрули и се отдаде на цинисма си през 2015 година, когато беше дадено нареждането ветераните да бъдат събирани от улиците и въдворявани докато мине парада, за да не се шматкат из него.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2708 Разстроено

  Автора е прав за гърмящата помпозност на честването на Деня на победата която дефакто реабилитира сталинският режим и заглушава неудобните въпроси за ужасяващата цена на победата. Но не е прав че Русия е реваншистка държава. Обратното е шумните паради трябва да затъмнят тоталният провал в Украйна където пета година руснаците са избивани и тероризирани с мълчаливото съгласие на Путя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Само им вижте физиономиите. И пак децата - правят ги на клоуни. Явно на Путин му харесва да гледа деца в униформи. Той много обича деца.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Явно Путин обича повече децата и от кардиналите.

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Парад на победата без авиация, Путин можеше да пусне мултфилмчета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Ветераните в Русия, изнесли на гърба си ужасите на войната, и днес живеят в мизерия и нищета, както междувпрочем и повечето обикновенни руснаци. Слагането на парадната униформа веднъж годишно нищо не променя за тези руски герои !

 28. 28 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#15] от "panzerino":

  "Ако ти облечеш детето в дрехи на Бг опълченец от войната 1877-1878, ТОВА Е СРАМНО"?


  Ама не го правим! И никъде по света не го правят! Само в скапаната помийна яма го правят, защото няма за какво друго да се хванат за да се зомбират един друг!
  Па и сравнението, тъпо, тъпо!

 29. 29 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "...Връщайки символично съветските войници под командването на генералисимус Сталин, ние едновременно ги правим отговорни за продължилите след победата престъпления на сталинската държава."

  Такива неща само Кондолизка Райс, "специалистката по Русия, която броеше прозорците на Лубянка" може да напише. Нито Ричард Пайпс си позволяваше подобни скудоумия!

  Срам, срам. Боже!

 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Няма какво да се каже.

  ..........бездарно "спечелената" война..........

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Прекрасна статия.
  Прочетох я вчера в сайта на "Ведомости" с огромно удоволствие - моята Русия е жива и има сили да покаже това.
  Между другото - "Ведомости" се смята за задължителен атрибут в офисите на Ситито в Москва.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Автора е прав за гърмящата помпозност на честването на Деня на победата която дефакто реабилитира сталинският режим и заглушава неудобните въпроси за ужасяващата цена на победата. Но не е прав че Русия е реваншистка държава. Обратното е шумните паради трябва да затъмнят тоталният провал в Украйна където пета година руснаците са избивани и тероризирани с мълчаливото съгласие на Путя!
  —цитат от коментар 24 на Julian Mall


  Че кой си ти за да съдиш за "помпозността"? Да не би да си им светил там?
  Какъвто празни си искат- такъв си и правят. Тяхна си е страната- техни са им празниците.
  Ти какъв си че да даваш акъл?

 34. 34 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 284 Весело

  От предимно мемориален ритуал "със сълзи на очи", Денят на Победата се превърна в повод да се напомня за военния триумф и да се затвърждава силовия статут на днешна Русия, наследничка на съветската държава-победител
  —цитат от коментар 10 на цитат от статията


  Те къде им е мъката на младите и красивите? Руснаците карат по своему, не са нация със сълзи на очи а си затвърждават силовия статут! Наглеци такива :)

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Битката на свестните и самоотвержени руснаци срещу тиранията и мракобесието в Русия и в полза на едно по - справедливо общество тепърва предстои. Без участието на легендарния Т - 34 този път. Само с воля за промяна и по - добър живот......

 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "...Това, разбира се, е свързано с демонстративното изтъкване на държавния елемент в историята на войната и победата. " Разбира се - само дето хората носят портрети на близки. А не портрети на "вождовете".Абе, в Бг останаха ли още хора с мозъци? До какво морално дъно стигнахме, до какви животински инстинкти?
  —цитат от коментар 20 на panzerino


  Лъжеш, следих безсмъртния полк чрез фотогалерии. Наред със снимки на роднини загинали във войната (един Бог знае кога ще ги оставят в покой тези хора) имаше снимки на Сталин, Ленин и Будьони (последните двама не е ясно какво общо имат с капитулацията на Германия през 2-та световна война)

 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":......ти си от онези, дето се късат от яд, че Русия победи във войната, излезе от СССР и сега е независима и мощна държава. ....
  —цитат от коментар 32 на Малинчо Паков


  Виц на годината!

 38. 38 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Този няма да доживее до лятото ...май

 39. 39 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ветераните в Русия, изнесли на гърба си ужасите на войната, и днес живеят в мизерия и нищета, както междувпрочем и повечето обикновенни руснаци. Слагането на парадната униформа веднъж годишно нищо не променя за тези руски герои !
  —цитат от коментар 27 на samoedin


  Говориш абсолютни глупости. Невероятни. Ветераните, към 50 000, получават средно около 40 000 рубли, което е еквивалент на над 1100 лева. Пожелавам ти я, като ти дойде времето.

 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  Завръщането на Русия като регионална сила я доведе до конфронтация със Запада, защото Москва се опитва да спре и дори да върне назад разширяването на Европейския съюз и НАТО, както и влиянието на Запада в периферията на Европа. Русия се опитва да установи своя зона на влияние и дори полага усилия за алтернативна интеграция на страните близо до своите граници. А ако не бяха Щатите Русия щеше да е ПОСЛЕДНА ДУПКА НА ВСЕЛЕНАТА !

 41. 41 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#36:"stanislavdi"][/quote]

  Ами- носят си. Който в каквото си вярва.
  То и на пияницата Чърчил паметник поставиха. Той, какво?? - по-кадърен ли бе от "вождовете"? Същият нескопосан идиот си беше. При това и хроничен алкохолик, некадърник и бездарник. Авантюрите му струваха също толкова човешки животи- Галиполи, Нарвик... .

 42. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Любопитно

  ти си от онези, дето се късат от яд, че Русия победи във войната, излезе от СССР и сега е независима и мощна държава. Готов си от напъни да напълниш памперсите и да оплескаш всичко около себе си, та даже и децата. Навремето на такива им викаха л...омети!
  —цитат от коментар 32 на Малинчо Паков


  Ти психически нормален ли си?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 43. 43 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#39:"Неизвестен Извършител"][/quote]

  Отделно разни организации по места, с помощ от всякакво естество.

 44. 44 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#11] от "SSS":

  Точно така СС-овец, това е денят на победата, на който се радват не само милиони руснаци в Русия, но и в над 60 страни в света. А за търтузенето - сега, сред тотални икономически санкции и спънки Русия е на 6 място по БВП (по паритет на покупателната способност), а в редица области е далеч пред най-предните! И особено от тия, дето са се наредили на опашката да купуват нефт, газ, стомана, въглища, двигатели за космически кораби и т.н. А такива като тебе могат само да скърцат със зъби и да се кривят пред огледалото на истината!


  Малинчо
 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Весело

  кривят пред огледалото на истината!
  —цитат от коментар 44 на Малинчо Паков


  Искаше да напишеш кривото огледало, ама не ти се получи?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Че кой си ти за да съдиш за "помпозността"? Да не би да си им светил там?
  Какъвто празни си искат- такъв си и правят. Тяхна си е страната- техни са им празниците.
  Ти какъв си че да даваш акъл?
  —цитат от коментар 33 на panzerino


  Със сигурност не съм зомбиран почитател на Путя и още по-малко на Сталин!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Браво! Това ли намерихте да публикувате точно днес? Малко срам от жертвите нямате ли?

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#21] от "Малинчо Паков":

  И каква е разликата между газовите камери и Гулаг?

 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Весело

  Германия се обедини, Европа се обедини, СССР се разпадна!

  Днес, празнуваме Денят на Победата, Денят на Обединена Европа!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Материалът е много ясен и аргументиран. Нищо неудобно не е спестено от автора. Самокритиката е най-висшия белег за развитието на едно общество.

  Обаче аз дълбоко се съмнявам, че мнозинството руснаци споделят мнението на автора. Великоруската доктрина /великосъветската/ е внедрена дълбоко в съзнанието на всеки руснак. Национализмът и шовинизмът в Русия отричат всичко, което противоречи на здрав разум и исторически аргументи. Дори се съмнявам, че за обикновения руснак тази статия ще бъде по-скоро определяна като "национално предателство".

  И тук е хубаво да се даде един ценен съвет на Глеб Морев - незабавно да си събира багажа и да заминава за чужбина. Ако не дойдат милиционерите на Путин да го арестуват за скалъпено обвинение, ще дойдат "уличните наркомани" да го застрелят на улицата.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 51. 51 Профил на Kickaha
  Kickaha
  Рейтинг: 8 Весело

  Все си мислех, че се правиш на нефелен, но сега вече ми е ясно - ти си от онези, дето се късат от яд, че Русия победи във войната, излезе от СССР и сега е независима и мощна държава.
  —цитат от коментар 32 на Малинчо Паков

  На мен ми се струва, че както излезе от СССР, така Русия ще излезе и от РФ.
  Това ще е нов День Победы 😄😄😄

 52. 52 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Весело

  День Победы!
  —цитат от коментар 4 на Taiga


  Да ви е честит.

  https://ibb.co/0qjCfnD

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 53. 53 Профил на Shan Teliang
  Shan Teliang
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Великолепна статия. Фундаментално четиво за всички, които се интересуват от съвременна Русия.

 54. 54 Профил на goliat
  goliat
  Рейтинг: 22 Весело
 55. 55 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#39] от "Неизвестен Извършител":
  Да, да, да в боливари може би.... Няма, няма и хванат някой единорос, че гепи от мизерните кинти, за подаръци на ветераните по случай 9ти май.
  И една проста икономическа задачка, държава, в която населението масово мечтае за заплата от 60-70000 рубли, а средната заплата според ОФИЦИАЛНАТА статистика е 35000, откъде намира 50000 за ветераните?

 56. 56 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  Под Моча ли живееш или в 21-ви век?

 57. 57 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Тази мръсна монголска територия се гордее само с онова нещо в което има милиони жертви. Втората световна война (въобще да не споменавам каква гордост за тях е битката при Волгоград), друга тяхна гордост е битката при Бородино, битка след която мужиците бягат отвъд Москва, оставяйки я на Наполеон

 58. 58 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  "Предотвратеното поробване на Източна Европа и Русия от хитлеристите..."Поробване?! Айде де?!
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Ми не е ли поробване?

  Отнета е собствеността на хората. Отнета им е свободата да пътуват. Отнета им е свободата да се местят. Отнета им е свободата да се изразяват.

  Кое не е поробяване?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 59. 59 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Гласност 2.0?

  Ето го и оригиналният текст във "Ведомости":
  https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2019/05/08/801022-pereuchredit-den-pobedi

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Иначе уважение пред паметта на загиналите руснаци в тази война, защитили родината си. Уважение и за съюзническите сили, които спряха третия райх и изградиха следвоенна Европа ! Дано никога повече не преживеем подобна кървава касапница, плод на болните човешки амбиции за власт и превъзходство над останалите народи. Такива режими бяха и този на Хитлер, и този на Сталин !

 61. 61 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Весело

  Говориш абсолютни глупости. Невероятни. Ветераните, към 50 000, получават средно около 40 000 рубли, което е еквивалент на над 1100 лева. Пожелавам ти я, като ти дойде времето.
  —цитат от коментар 39 на Неизвестен Извършител


  550 евро

  Огромна пенсия за великите победители.

  А знаеш ли в държавата на позорно победените колко е средната пенсия?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 62. 62 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Неутрално
 63. 63 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  Браво! Това ли намерихте да публикувате точно днес? Малко срам от жертвите нямате ли?
  —цитат от коментар 47 на султана глаушева


  От кои жертви? Аз се сещам за едни жертви на "народния съд".

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 64. 64 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  Иначе уважение пред паметта на загиналите руснаци в тази война, защитили родината си. Уважение и за съюзническите сили, които спряха третия райх и изградиха следвоенна Европа ! Дано никога повече не преживеем подобна кървава касапница, плод на болните човешки амбиции за власт и превъзходство над останалите народи. Такива режими бяха и този на Хитлер, и този на Сталин !
  —цитат от коментар 60 на samoedin


  Само руснаци ли са загинали в тази война?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 65. 65 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Честит празник!
  —цитат от коментар 62 на Virgin


  И на вас честит Ден на Европа!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 66. 66 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Весело

  Само им вижте физиономиите. . .
  —цитат от коментар 1 на EU defender

  Авторът, който така ти хареса:
  https://hro.org/files/images02/dissidenty_book_2017/02.jpg

 67. 67 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Денят на москалския комплекс по несъстоялия се НИКОГДА жизнен стандарт .... Какая победа товаришчи?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 68. 68 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#55] от "fio41315648":

  За мечтите им - не знам. Но положението с пенсиите на ветераните е точно такова, каквото съм написал. Дори съм занижил. Средната е 45 000 рубли, явно е имало увеличение. А откъде - че то нашата смешна държава раздава такива пенсии на 50 годишни милиционери, че Русия ли няма да намери?

 69. 69 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#63] от "FourOhFive":

  Тази е жертва на себе си.Сигурно се прави на Корнелия пред огледалото.

 70. 70 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Нещастните алкохолици дори и не се усещат като родители, че милитаризирането на дечицата от съвсем малки, води във времето до създаването на агресивна общност от "хора" абсолютно нищо незнаещи за войната! Дори знаещото военно поколение не се стреми да премахне тая пошла традиция! Ама от малоумници и облъчени идиоти толкова!

  Имало едно време ссср...
 71. 71 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Весело

  До коментар [#63] от "FourOhFive":Тази е жертва на себе си.Сигурно се прави на Корнелия пред огледалото.
  —цитат от коментар 69 на anlazar


  Аз съм сигурен, че "тази" всъщност е пенсиониран овенен.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 72. 72 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Браво на "Дневник", че публикува този текст! Той е доказателство, че за Русия все още има надежда- аз смятам, че като автора мислят милиони там, те са наясно със ситуацията и не се боят публично да излагат мнението си!
  Превръщането на святия за тях ( въпреки въпросителното двусмислие на думата "победа" по отношение на Русия) Ден на победата в жалък водевил е едно от многото престъпления, за което Русия ще поиска сметка на Путин!

 73. 73 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Весело

  И 40% от населението планира да се "освободи" на запад, и най- вече в Обединена Германия! Останалите да тренират колкото си искат на картоненият Райгстаг.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 74 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Да сте видяли след последния руски цар поне един демократ начело на СССР или Русия с когото нормално мислещите руснаци биха могли поне малко от малко да се гордеят ! ? ! ?

 75. 75 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Промиват мозъци, продължават да ги промиват, не са спрели да ги промиват 100 години. Цяло чудо е че след 100 години болшевишки терор, глад, убийства, пропаганда, безчовечие все още се намират мислещи руснаци!

 76. 76 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  Браво! Това ли намерихте да публикувате точно днес? Малко срам от жертвите нямате ли?
  —цитат от коментар 47 на султана глаушева

  Жертвите на Сталинската простотия, некомпетентност и нечовечност - за руските жертви говорим - ИЗИСКВАТ подобни анализи. Без тях, путинският параден сталинофилски цирк придобива твърде злокобни окраски.

  "Страшно называть истинную цифру, правда? Если назвать, то вместо парадного картуза надо надевать схиму, становиться в День Победы на колени посреди России и просить у своего народа прощение за бездарно «выигранную» войну, в которой врага завалили трупами, утопили в русской крови»."

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 77. 77 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Страхотен текст, браво на автора!

 78. 78 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Весело

  До коментар [#55] от "fio41315648":За мечтите им - не знам. Но положението с пенсиите на ветераните е точно такова, каквото съм написал. Дори съм занижил. Средната е 45 000 рубли, явно е имало увеличение. А откъде - че то нашата смешна държава раздава такива пенсии на 50 годишни милиционери, че Русия ли няма да намери?
  —цитат от коментар 68 на Неизвестен Извършител


  Понеже гледам, че задълбавате... минималната осигуровка, която би получил някой, който не е работил нито ден в победената жалка Германия е около 450 евро.

  Средната пенсия там в същата тази победена жалка Германия е 1300 евро.

  Вдовишката пенсия в Германия е 55% от заплатата на починалия, ако приемем, че средната заРплата в Германия е 3000 евро, то това прави 1650 евро на месец.

  Значи излиза, че вдовиците на победените получават три пъти повече пари от победителите, за това, че са били победени.

  Ми яжте си я победата, да ви е сладко.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4722 Весело

  Хайванска му работа, народ който слуша глупости от сорта “ може да повторим” и “Сталин спечели войната” не може да генерира хуманизъм и просперитет ето защо Рассия живее в миналото( незабравимо)!

  klimentm
 80. 80 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#68] от "Неизвестен Извършител":
  Положението няма нищо общо с написаното от вас, ама съвсем!

 81. 81 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Весело

  По света никой и 5 пари не дава за Деня на победата , това си е празник с местно значение и за местна консумация ....
  —цитат от коментар 17 на Иван К.


  Досега в Дневник днес има 5 статии за Празника на победата.
  И това са най-коментираните теми.
  Включително и ти.
  Та май давате 5 пари за този велик празник.

 82. 82 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#78] от "FourOhFive":

  Този дрогар дори се опитва да намали ветераните до 40 000, а в другата статия савецката статистика ги представя за 75 000.
  Така че не му обръщай внимание.

 83. 83 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Весело

  Досега в Дневник днес има 5 статии за Празника на победата.
  И това са най-коментираните теми.
  Включително и ти.
  Та май давате 5 пари за този велик празник.
  —цитат от коментар 81 на Virgin


  Ние ви се подиграваме, а вие си правете нормата, в това няма нищо лошо. И да напишеш всичките тексчета, които ти раздадоха на сутришният развод!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 84. 84 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#81] от "Virgin":

  Пет пфенинга дават победените,русианче.

 85. 85 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  [quote#81:"Virgin"][/quote]

  Кое му е великото на празника? Че са затрили 20 и кусур милиона народ ли?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 86. 86 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Весело

  [quote#83:"Realist"][/quote]
  И на теб честит празник!

 87. 87 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Весело

  И на теб честит празник!
  —цитат от коментар 86 на Virgin


  Мдаааа, празнувам точно сега, Обединяването на Европа!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Весело

  Слушам "Ода на радоста"!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1497 Гневно

  До коментар [#1] от "EU defender":


  Само им вижте физиономиите. И пак децата - правят ги на клоуни. Явно на Путин му харесва да гледа деца в униформи. Той много обича деца.
  —цитат от коментар 1 на EU defender  ....................... Той много обича деца.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Като всички людоеди ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 90. 90 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Весело

  Кое му е великото на празника? Че са затрили 20 и кусур милиона народ ли?
  —цитат от коментар 85 на FourOhFive

  Знам че ти е трудно, но ...помисли!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Любопитно

  До коментар [#90] от "Virgin":

  Ако нацистите ви бяха победили, тези 20 милиона сега щяха да са живи и радостни хора, а Европа обединена до Урал. Какво празнувате всъщност?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 93. 93 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Весело

  Днес милиони излязоха да празнуват и по улиците на украинските градове.
  Въпреки заплахите и провокациите.

 94. 94 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Браво на "Дневник", че публикува този текст! Той е доказателство, че за Русия все още има надежда- аз смятам, че като автора мислят милиони там, те са наясно със ситуацията и не се боят публично да излагат мнението си!Превръщането на святия за тях ( въпреки въпросителното двусмислие на думата "победа" по отношение на Русия) Ден на победата в жалък водевил е едно от многото престъпления, за което Русия ще поиска сметка на Путин!
  —цитат от коментар 72 на Дон Кихот


  Не се залъгвай, Русия е такава още времето на Пётр первый, руснаците са същите от негово време.
  Някога като теб и аз бях наивен, че има надежда за руснаците. Ми не, няма. Физически роби доскоро, психически роби завинаги.
  Докато светът не осъзнае, че надежда за руснаците няма няма да има покой.
  Тези мангасари трябва да бъдат оставени сами, заобиколени от стена, и с възможност да летят само из необятная със Сухойсуперджет и сами ще се унищожат

 95. 95 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Гласност 2.0?Ето го и оригиналният текст във "Ведомости":https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2019/05/08/801022-pereuchredit-den-pobedi
  —цитат от коментар 59 на WOI


  А къде там пише за "канибалска държава" ... Че нещо не виждам там да пише ИЗОБЩО подобно нещо??

 96. 96 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#76] от "WOI":
  Така ли? А защо всички мълчат за варварските бомбардировки на англоамериканските ВВС над немските градове? Жертви са САМО цивилно население - 6М! Черешката на тортата е Дрезден, сринат до основи, след като войната е вече решена - на 13.2.1945. Град на изкуствата, нула военна промишленост, пълен с бежанци от цяла Германия. Здрав зид не остава след 3 налета. Ама за това не се пише, нали? Бият през пръстите! Защо ли се ядосвам? Кауза пердута! Същият хъс като на едновремешните комуняги и пригласящите им!

  Мърфи е оптимист!
 97. 97 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  Днес милиони излязоха да празнуват и по улиците на украинските градове.Въпреки заплахите и провокациите.
  —цитат от коментар 93 на Virgin


  Ма те в Украйна не са ли давали жертви през войната?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 98. 98 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 792 Весело

  Ако нацистите ви бяха победили, тези 20 милиона сега щяха да са живи и радостни хора, а Европа обединена до Урал. Какво празнувате всъщност?
  —цитат от коментар 92 на Realist


  Европа е бединена и свободна благодарение и на тази победа.
  Но виждам че ти си съжаляваш за неосъществената победа на Хитлер и нацистите.
  Не мога да ти помогна.
  Налей си едно и плачи!

 99. 99 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 304 Неутрално

  “....В исторической ретроспективе ясно, что тоталитарный национал-социалистический режим Гитлера был побежден тоталитарным коммунистическим режимом Сталина и предотвращенное этой победой закабаление Восточной Европы и России гитлеровцами обернулось порабощением части Германии и Восточной Европы сталинским СССР и продолжением репрессивной политики внутри Советского Союза. ...“
  https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2019/05/08/801022-pereuchredit-den-pobedi
  Най- накрая да го видя написано черно на бяло, на руски език, в руски вестник и то - във ведомости! РУСИЯ ТРЯБВА ДА СИ ПРИЗНАЕ НА ВИСШЕ ДЪРЖАВНО ПОЛИТИЧЕСКО НИВО, ЧЕ Е ОКУПИРАЛА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1944Г.! Не е достатъчно само един руски журналист да го напише!

 100. 100 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#96] от "султана глаушева":

  всички мълчали, само ти си чула, ай'ш ви са не види :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK