Време е да раздробим "Фейсбук"

Време е да раздробим "Фейсбук"

© Adam Hunger, ReutersКрис Хюс е съосновател на "Фейсбук", съпредседател на Economic Security Project и съветник в института "Рузвелт". Той публикува във в. "Ню Йорк таймс" обширен текст, в който призова държавата да раздели "Фейсбук" на отделни компании. Аргументът му е, че в ръцете само на един човек - Марк Зукърбърг, е концентрирана огромна власт над това как хората общуват помежду си (чрез множеството приложения, собственост на "Фейсбук") и на това как се информират. "Дневник" публикува със значителни съкращения текста, чийто оригинал можете да видите тук.


Правителството трябва да държи Марк отговорен. Законодателите прекалено дълго се възхищаваха на експлозивния ръст на "Фейсбук" и пренебрегваха дълга си да гарантират, че американците са защитени, а пазарите - конкурентни.


Ние сме нация, която има традиция да обуздава монополите, без значение колко са добри намеренията на лидерите им. Властта на Марк е безпрецедентна и неамериканска. Време е да раздробим "Фейсбук".
Вече имаме инструментите, необходими да сдържим доминацията му. Явно просто сме забравили за тях. Америка е изградена върху идеята, че властта не бива да е концентрирана в ръцете на един човек, който и да е той, защото всеки може да сгреши. Ето защо основателите са създали система на проверки и баланс.


За доминацията


Още в най-ранните ни дни, Марк използваше думата "доминация", за да опише амбициите ни, без капка ирония или скромност. Тогава се състезавахме с множество социални мрежи - не само Myspace, но и Friendster, Twitter, Tumblr, LiveJournal и други. Натискът да ги победим тласна напред иновациите и доведе до създаването на много от нещата, които отличават "Фейсбук": прост, красив интерфейс, новинарският поток, връзката с реалните идентичности и други.


Заради този тласък Марк придоби десетки други компании, включително Instagram и WhatsApp през 2012 г. и 2014 г. В моите очи по това време това не беше неетично, нито подозрително.


"Фейсбук" спечели доминацията си повече от десет години по-късно. Компанията струва половин трилион долара и, според моите изчисления, управлява повече от 80% от доходите на социалните мрежи по света. Това обяснява защо дори през ужасната за нея 2018 г. печалбите на акция се увеличиха с изумителните 40% в сравнение с предишната година. (Аз самият ликвидирах акциите си през 2012 г. и не инвестирам пряко в нито една социална мрежа.)


Монополът е видим и в статистиката за употребата. Около 70% от пълнолетните американци използват социални мрежи, мнозинството от тях употребяват продукти на "Фейсбук". Две трети използват основния сайт, една трета - Instagram, една пета - WhatsApp. А само една трета използват Pinterest, LinkedIn или Snapchat. Това, което започна като лековато забавление, се превърна в основния начин, по който хората от всички възрасти комуникират онлайн.Най-голямата грешка на Федералната комисия по комуникациите бе, че позволи на "Фейсбук" да купи Instagram и WhatsApp. През 2012 г. по-новите платформи я гонеха по петите, защото бяха създадени за смартфон, а "Фейсбук" още набираше инерция. Марк реагира, като ги купи, а комисията разреши сделката.


Нито Instagram, нито WhatsApp имаха значителни приходи, но и двете бяха много популярни. Придобиването на Instagram гарантира на "Фейсбук", че тя ще запази доминацията си в обмяната на снимки, а WhatsApp ѝ даде нова входна врата към полето на мобилния обмен на съобщения. Основателите и на двете компании напуснаха след сблъсъци с Марк заради начина, по който управляваше. Но бившите им собствености останаха в ръцете на "Фейсбук" и допринесоха за голяма част от ръста му напоследък.


Когато не успяваше да се добере до доминация, "Фейсбук" използваше монополната си позиция, за да задуши конкурентните компании или копираше технологиите им. Алгоритъмът на потока с новини е приоритизирал видеа, създадени във "Фейсбук", спрямо тези от конкуренцията като YouTube и Vimeo. Snapchat беше друг вид заплаха. "Историите" и временно наличните съобщения там го направиха привлекателна алтернатива на "Фейсбук" и Instagram; нямаше начин да бъде спрян или изтласкан встрани. Затова "Фейсбук" просто го копира. Новата версия стана страшно успешна, но за сметка на Snapchat.


Като резултат,
конкуренцията не може да събере пари, за да предизвика "Фейсбук". Инвеститорите осъзнават, че ако една компания дръпне напред, "Фейсбук" ще копира иновациите ѝ, ще я закрие или ще я купи за сравнително скромна сума. И така, въпреки икономическото разширяване, увеличения интерес към хайтек стартъпите, експлозията на рисковите капитали и все по-голямото обществено недоволство от "Фейсбук", няма значителна социална мрежа, основана от 2011 г. насам.


Приятелски надзор вместо регулация


Марк знае, че властта му е прекалено голяма и стратегията му да я смекчи върви в две посоки. Той измества фокуса на "Фейсбук" към поощряването на лични, криптирани чатове, които служителите му не могат да видят, още по-малко да контролират. Второ, той се надява на приятелски надзор от регулаторите и другите индустрални лидери.


Но ние не очакваме доброволни комисии да регулират компаниите за медикаменти, за здравеопазване, автомобилопроизводителите или доставчиците на кредитни карти. Има агенции, които надзирават тези компании, за да гарантират, че частният пазар работи в полза на обществото. В тези случаи, всички сме наясно, че правителството не е външна сила, която се бърка в естествения пазар; то е факторът, който изобщо обуславя съществуването на динамичен и справедлив пазар. Това би трябвало да е също толкова вярно за социалните мрежи, както е вярно за пътуването със самолет или фармацевтиката.


Как да бъде направено това


Как би функционирало едно такова раздробяване? "Фейсбук" би трябвало да има кратък срок, в който да отдели бизнеса на Instagram и WhatsApp и трите да се превърнат в отделни компании, най-вероятно публично търгувани. Акционерите на "Фейсбук" първоначално ще имат участие в тях, макар Марк и останалите оперативни фигури вероятно ще трябва да се лишат от дяловете си.


Доскоро WhatsApp и Instagram бяха ръководени като независими платформи в компанията-майка, така че това би трябвало да улесни процеса. Но бързината е важна - "Фейсбук" върви към интеграция на трите платформи.


Правителството няма да плати нищо, за да раздели "Фейсбук", но много хора ще спечелят икономически. Една забрана на краткосрочните придобивания би гарантирала, че конкуренцията (и инвеститорите, които заложат на нея) ще имат пространство да процъфтят. Изведнъж много компании ще се конкурират за парите на дигиталните рекламодатели. Дори акционерите на "Фейсбук" вероятно ще спечелят, както често се случва след разделянето на компания.


На последно място, една агресивна мярка срещу "Фейсбук" би убедила другите бехемоти - като "Гугъл" и "Амазон", да се замислят, преди да задушат конкуренцията в собствения си сектор и да се стреснат, че може да са следващите. Ако правителство използва този момент, за да възкреси ефективния стандарт за конкуренцията, който по-задълбочено наблюдава каква е пълната цена на "безплатните" продукти, това може да засегне много индустрии.


Алтернативата е мрачна. Ако не предприемем действия, монополът на "Фейсбук" ще стане по-силен. Държейки в ръцете си повечето от личните комуникации на света, тя може да минира данни за шаблони и тенденции, и да получи преимущества пред конкурентите си за десетилетия напред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 421 Неутрално
 2. 2 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Яд го е май, че ликвидирал акците си през 2012. Сега са се утроили.

 3. 3 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 294 Неутрално

  .....че правителството не е външна сила, която се бърка в естествения пазар; то е факторът, който изобщо обуславя съществуването на динамичен и справедлив пазар.....


  Искам го!

  Сидо
 4. 4 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 285 Весело

  Ма антитръстовите закони действат ли въобще?

  reductio ad absurdum...
 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Не е нужно да се раздробява. Само е необходимо да има контрол върху правото да цензурира мнения и постове на потребители. Не може Фейсбук да решава кой е лош и кой добър или чие мнение е добро и чие мнение е лошо!! Това е свобода на словото!! Уж бъдете различни, уважавайте различните и т. н. кухи фрази, ама се получава... ако мислите разлино и не сте съгласни с нашата доктрина, ще ви Баннем. Много демократично, нали. :-)

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  " Като резултат,
  конкуренцията не може да събере пари, за да предизвика "Фейсбук". Инвеститорите осъзнават, че ако една компания дръпне напред, "Фейсбук" ще копира иновациите ѝ, ще я закрие или ще я купи за сравнително скромна сума. И така, въпреки икономическото разширяване, увеличения интерес към хайтек стартъпите, експлозията на рисковите капитали и все по-голямото обществено недоволство от "Фейсбук", няма значителна социална мрежа, основана от 2011 г. насам."

  Ето затова нямам профил във Фейсбук - поредната многомилиардна перачница на пари, правеща мултимилиардери една шепа хора, задушаваща всичко около себе си с алчната си за още и още раззината паст ! Как я търпят американците, не ми е ясно, но отдавна трябваше да я маргинализират и да потърсят нови възможности за социални платформи, далеч по - добри и далеч не на принципа на перачниците на пари и незаконното използване на личните данни на потребителите си !

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  " Ние сме нация, която има традиция да обуздава монополите, без значение колко са добри намеренията на лидерите им. Властта на Марк е безпрецедентна и неамериканска. Време е да раздробим "Фейсбук"."

  Уви, на отдавна вече има доста подобни прецеденти и в лицето на Кайкософт, и на Амазон ! Отдавна вече подобни фирми се използват от американското правителство за тотален контрол над огромните масиви на подобни фирми с бази данни на стотици милиони потребители по света !

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Яд го е май, че ликвидирал акците си през 2012. Сега са се утроили.
  —цитат от коментар 2 на кокошката


  Затова пък сега е взел малко парици от дедо Шори да се прави на зулус.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Да бе, когато ФВ върне Шкода на чехите или Лукой върне НХК.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Надявам се Тръмп да обърне внимание на това предложение. Нещо трябва да се направи.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Отлична позиция! Макар и срещу технологичния тренд, тя дава идея да се използва моделът, приложен преди години в същата сфера (комуникациите между хората) с АТ&Т и нейното раздробяване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 285 Любопитно

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Е, те щяха (уж) да раздробяват и Майкрософт пред 20- ина години, ама...

  reductio ad absurdum...
 13. 13 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Завистта е нормално човешко чувство.

  Но става лошо, когато се допусне да доминира.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3382 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Много добро четиво.

  Абе... Америка си е Америка.
  Ако и въпросния да не е едничък доминатор там.

  Евразия?
  Тръгнеш ли на Изток от (средата на) ЕВропа...
  контра. Конраст.

  "Вече имаме инструментите, необходими да сдържим доминацията му.
  Явно просто сме забравили за тях.

  Америка е изградена върху идеята, че властта не бива да е концентрирана в ръцете на един човек, който и да е той, защото всеки може да сгреши.
  Ето защо основателите са създали система на проверки и баланс."

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Когато Майкрософт се втурна да завладява Интернета,
  след Нетскейп и други, имаше аналогичен случай.

  Привикаха на разпит Чеърмена Бил и наложиха реформи.
  Бил се отдели от Майкрософт и отдаде на благотворителна дейност.

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Отлична позиция! Макар и срещу технологичния тренд, тя дава идея да се използва моделът, приложен преди години в същата сфера (комуникациите между хората) с АТ&Т и нейното раздробяване

 16. 16 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Някой насила ли ви кара да влизате във Фейсбук, ползвайте си ВКонтакте.
  Човека си изгради бизнеса, тия сега искат да му смачкат.

 17. 17 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Смърди на завист и социализъм! Колко компании и платформи се направиха по модел на Фейсбук, сега вече и директно се заговори за раздробяване на частно акционерна компания. Ами като не те кефи, изтрий си профила бе, пич.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Типично завистливо злобарче.

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Файсбук се превръща в ютилити от типа на енергото, топлофикация и ВиК. С тази разлика, че доставя на хората (дез)информация. И поради тази причина следва да се подложи на стриктни регулации.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#16] от "ouk01308652":

  Голяма част от фейсбук е съставен от крадени и копирани от други приложения идеи. Плюс факта, че купуват нови и нови приложения като Инстаграм и Уотсап. Това вече мяза на Газпром. Нищо иновативно няма в тази компания от петилетка насам.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  "Дезинформация", защото изтрива русофилистични тролове ли, Андрешко? Върви да живееш в колхоза, Китай, Венецуела, или Северна Корея, за да се радваш на стриктната му регулация, в нормалния свят няма да я видиш.

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hutya Puylo":

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":"Дезинформация", защото изтрива русофилистични тролове ли, Андрешко? Върви да живееш в колхоза, Китай, Венецуела, или Северна Корея, за да се радваш на стриктната му регулация, в нормалния свят няма да я видиш.
  —цитат от коментар 21 на Hutya Puylo


  Пол Джоузеф Уотсъм ли е руски трол?!? Освен това, кой решава кой е руски трол или не е руски трол? Вие защо да не сте руски трол, а? давайте и вашето мнение да изтрием. ;-)

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Файсбук се превръща в ютилити от типа на енергото, топлофикация и ВиК. С тази разлика, че доставя на хората (дез)информация. И поради тази причина следва да се подложи на стриктни регулации.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Истината е ,че отклоняват от бизнеса много милиарди, само в ЕС като добавим ,че не плащат данъци и нанасят психически дискомфорт в подрастващите ... в Марк Зукърбърг, е концентрирана огромна власт, трябва да бъде смален - в началото страните които го орязаха ги сочеха за недемократични!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 192 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  любопитно, myspace ли ползвате?

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Мисля, че Тръмп е на същото мнение, а и зет му е все по-съгласен

 27. 27 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 192 Неутрално

  много ме кефи как комунизма в главите на всичките ткзс-ри тук им говори за регулации :Д Някакви клошари се хвалят, че нямат профил защото било перачница на пари :Д Но да живеят в държава на олигарси, виж, това е друга тема, хаха :Д

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 28. 28 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 285 Любопитно

  Една интересна статия, по темата: http://tinyw.in/r95T

  reductio ad absurdum...
 29. 29 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#24] от "Шихан Йордечка":

  Аргументите ти са правопропорционални на деволюцията ти. Стигнал си ниво на безгръбначност, но ако по някаква случайност започнеш да поумняваш, след 800 милиона години има шанс да стане примат от теб, повече еволюцията едва ли ще ти даде.

 30. 30 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Зукерберг е от семката на Лукавия, човечеството трябва да се бори с него и да го унищожи.
  Интересно защо църквата не се е намесила за да заклейми този антихрист.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надявам се Тръмп да обърне внимание на това предложение.
  —цитат от коментар 10 на gozambo


  Къде забрави Путин?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Хехе. Онази частна печатница на острова.. Не това не е безпрецедентен монопол. Нееее...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално


  Разбирате ли сега защо Америка е велика страна? Не заради друго, а защото има такива граждани. А защо вие сте бедни и нещастни? Защото коментар 2 на "кокошката" по-горе има десет плюса.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hutya Puylo":

  селтак :)

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 39. 39 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hutya Puylo":

  селски, лафа "прекомерно разрастване на серебрални функции" да съм ти гу спуделал?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Време е да го закриете, но той сам ще отшуми след време.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Хахаха! Време е Европа да си направи фейсбук. И гугъл да си направи. Как руснаците имат VK и Яндекс? Драги европейци, на харизан кон зъби не се гледат! И какво ще стане, ако шефовете решат да дръпнат шалтера на интернет? Къде са рут-сървърите, дето управляв юат TLD? В Брюксел? Хайде де! Тогава какви ще ги дъвчете? Или сте заложили на вечната дружба?

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1659 Гневно

  Ето каква е целта на мнението на тоя, прее*алия се да си кешира акциите: "Finally, the agency should create guidelines for acceptable speech on social media. This idea may seem un-American — we would never stand for a government agency censoring speech. But we already have limits on yelling “fire” in a crowded theater, child pornography, speech intended to provoke violence and false statements to manipulate stock prices. We will have to create similar standards that tech companies can use. These standards should of course be subject to the review of the courts, just as any other limits on speech are. But there is no constitutional right to harass others or live-stream violence."

  За Министерство на истината си мечтае тоя. Честно, тва модерното ляво май верно е решило да ползва 1984 вместо наръчник...

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 44. 44 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Смърди на завист и социализъм! Колко компании и платформи се направиха по модел на Фейсбук, сега вече и директно се заговори за раздробяване на частно акционерна компания. Ами като не те кефи, изтрий си профила бе, пич.
  —цитат от коментар 17 на Hutya Puylo


  ФБ има 45% от пазара на дигитални реклами в САЩ. Това си е монопол. Колкото и конкурентни платформи да има на пазара това не променя ситуацията. За справка АТендТ и тяхното разделяне преди 20+ години

  'progressives' is the politically correct word for communists
 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Отлична позиция! Макар и срещу технологичния тренд, тя дава идея да се използва моделът, приложен преди години в същата сфера (комуникациите между хората) с АТ&Т и нейното раздробяване
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Антимонополното законодателство на САЩ е доказало че е полезно за държавата и обществото. Раздробяването АТ&Т спаси САЩ и света от диктатурата на един гигант изпреварил конкурентите си с десетилетие.
  Опита с един друг гигант ITT, финансирал преврата на генерал Пиночет в Чили, направи американските политици много чувствителни към технологични гиганти.
  Необразоваността на нашите политици позволи на КТБ да финансира преврат и да създаде собствена партия. Подобна възможност трябва да бъде забранена със законодателни промени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#22] от "xox55541929":Хаха щом на протежето на откачения Алекс Джоунс се позоваваш, просто си, меко казано, много смешен, и това с добро го казвам. Сигурно и за илюминатите вярваш, и за кемтрейлс... С тази отровена тиква от конспиративни теории ли си тръгнал да влизаш в аргументи? Глобализмът е най-голямата заплаха за колхозниците, защото е основата на либералната демокрация, която е враг на кремълския диктатор, и е насочен към преориентиране към зелена икономика вместо зависимост от газ и петрол, с които колхоза се издържа като ретроградна и безперспективна кочина. Глобализмът маргинализира Северна Азия, а Алекс Джоунс и протежето му са закоравяли антиглобалисти, дрискащи доказани лъжи и фалшиви новини. Те ли нямат логистичната подкрепа на колзхоза? :))
  —цитат от коментар 34 на Hutya Puylo  Успокойте се. Единствените конспиративни теории са вашите. Никъде в статия не се говори за Русия, колхозници или Азия. И спрете с лявата пропаганда - ще се почувствате по-добре

  'progressives' is the politically correct word for communists
 47. 47 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#21] от "Hutya Puylo":

  Доживях трол да ме обяви за русофил. Явно си зелен в тоя форум. Бегай улево.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#22] от "xox55541929":

  Човека просто е оскотял от кесене в Сураттефтеря.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Имаше време, когато фейсбук беше демократичен, но бързо идеите на хората не се харесаха на директорът и премахнаха тази опция за гласуване.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Поредното доказателство, че капитализмът е сходящ. В крайна сметка целият пазар стига до състояние няколко монопола да определят условията. Това е заплаха за обществото и демокрацията. Някой, зад кулисите, чрез невидими лостове, и скрити похвати и методики определя живота ни, определя и самите нас.
  Упорито, методично, ежедневно хората се превръщат в бройлери.

  Това трябва да се спре.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Не ползвам нито тефтерсуратя, нито инстаграм , нито Уатсъп и не виждам за какво са ми.

 52. 52 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Поредното доказателство, че капитализмът е сходящ. В крайна сметка целият пазар стига до състояние няколко монопола да определят условията. Това е заплаха за обществото и демокрацията. Някой, зад кулисите, чрез невидими лостове, и скрити похвати и методики определя живота ни, определя и самите нас. Упорито, методично, ежедневно хората се превръщат в бройлери.Това трябва да се спре.
  —цитат от коментар 50 на Боян Таксиров


  Не капитализма. Безконтролния капитализъм. Ако антимонополната комисия си беше свършила работата и беше забранила на Зукъра да придобие конкурентните компании
  сега картинката щеше да е друга. И сега не е късно да се направи нещо. Раздробяването на монополни компании е добро решение.

 53. 53 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сигурен бях, че "Дневник" ще препише (и преведе на българо-английски - още известен като бай Ганьо в летището - език) тази статия-мнение във все по-левия "Ню Йорк Таймс". Отделно редакторчета като Стюпида и многобройните му профили ще "инжектират" правилните опорки в коментарите под статията. Нищо ново - грантът превръща "Дневник" в "БГ Хъф Пост". Прокопиев не му пука на черупката, стига никой да не го закача, ако не иска да се кара с "големия брат"...

  По същество - паралелите с АТ&Т са безумни! На рекламния пазар (онлайн) ФБ е поне в конкуренция с Гугъл, който вече имаше проблемис ЕК по този повод. Breaking up (или както "Дневник" го превежда "раздробяването") отчайвящо отрича ролята на иновациите в този пазарен сегмент. Когато ФБ стартира, "Нокия" беше номер едно. Къде е сега "Нокия"? Същото и с АТ&Т - дори да не бяха разбили компанията, тя едва ли щеше да има същата тежест днес (в същото време телекомите в САЩ вървят към окрупняване - защо ли?). Иновациите нито са лесни, нито евтини, нито пък идват бързо, но една грешна стъпка на държавните органи може да се окаже много по-вредна.

  Според мен, големият въпрос е защо, въпреки всички опити, няма сериозен конкурент та ФБ? Туитър, дори Гугъл се пробваха... не стана. Държавна регулация на ФБ има смисъл, само ако ФБ е естествен монопол (като БДЖ, НЕК и т.н.). Дали обаче ФБ е естествен монопол? Днес, преди 10 години или след 10 години... Или просто, след провала на "руското разследване, някой все още търси и неистово иска виновни за Дръмбо? Не, Дръмбо е продукт, реакция, отговор на Обама и политкоректната диктатура. Кофти констатация, която определено не се харесва на много "прогресисти", но все още има мислещи хорица, дори в Щатите.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#52] от "Rex":

  Така е.
  Трябва да има поле за изява на частната инициатива, но с нарастването на нейното влияние и дял от пазара, да нарастват и регулациите и ограниченията.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  В исторически план (както и икономически), най-добрата регулация и ограничаване на частната инициатива е била... частната инициатива.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#55] от "c.b.o.":

  Ако вземем за пример САЩ - страната, където частната инициатива не се ограничава особено, то данните няма как да подкрепят твърдението ти.

  Концентрацията на капитала в САЩ прогресивно нараства, т.е. имаме все по малко и все по големи частни мастодонти, които определят политиката на тази държава, до степен, че по света тя вече не се счита за демокрация, а за олигархия.

  Според Уикипедия, през 2007 година горните 20% от населението са притежавали 85% от капиталите и икономиката в страната. От тогава насам, пак според Уикипедия, неравенствето е нарастнало.

  https://bit.ly/2JeLAes

  https://bit.ly/2JEc5JT

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 57. 57 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "Боян Таксиров":

  Бъркаш държавна регулация на пазари с преразпределение на доходи. Марш обратно в трети клас!

  Разните тъпизми а ла Оксфам си ги запази за себе си и такива, които (все още) четат "Гардиън" и "Феминистка Правда (Хаф Пост)".

  Нямам време за безплатни уроци.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#57] от "c.b.o.":

  Не ти искам уроците и без това.
  Държавната регулация би трябвало да възпира концентрацията на капитал, което води до неравенство в доходите, а оттам и нуждата от преразпределине.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 59. 59 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 715 Неутрално

  времи е не за расдробяване, както куткудяка тоя сопол, ами за целокупно влизане в зандана на сички замесени с престъпниа проект фейкбук лица. и за дълго.

 60. 60 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#58] от "Боян Таксиров":

  Гечев, ти ли си?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 61. 61 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#51] от "Rex":

  рекси, ами ко река да те пуканя да испииме по една ракиа как да те контаквам тогаз?

 62. 62 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#60] от "c.b.o.":

  Стига с тия глупости. Пиша с името и снимката си. Всеки може да го разбере изключително лесно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  До коментар [#15] от "dnevnikar":

  Не беше съвсем така с "Бил", но е напълно вярно с Интернет Експлоръра. Само, че късно. Нетскейп загина.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#51] от "Rex":рекси, ами ко река да те пуканя да испииме по една ракиа как да те контаквам тогаз?
  —цитат от коментар 61 на betona


  Шми пратиш идин пощенски гълъб. Колко му е ?

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Най-накрая Дневник да препечетат нещо умно, а не само от DW. :)

 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  “Америка е изградена върху идеята, че властта не бива да е концентрирана в ръцете на един човек, който и да е той, защото всеки може да сгреши. Ето защо основателите са създали система на проверки и баланс.”

  ***** Like*****Like*****Like******

 67. 67 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Отлична статия, човекът вижда проблема и предлага решение, а вярвайте проблема е огромен- само да надникнете в едно училище и ще ви се изправят косите от това което се върши в мрежата. Съществува агресия и форми на тормоз за които изобщо не си даваме представа, а проблемите и техните последиците ще се задълбочават в бъдеще. Това е единия път - раздробяването на прекаленно големите социални мрежи изкуственото ограничаване на потребителите им , а съответно и тяхното влияние. Другото нещо което всеки може да направи веднага - на деца до определена възраст само телефони с копчета и нищо друго.

 68. 68 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Време е да ЗАКРИЕТЕ мрежата, която кой знае защо все още наричат "социална"!!!

 69. 69 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Весело

  Искат да го раздробят, за да не може гражданското общество да го ползва, за да обменя идеи, да се обединява около каузи и да се организира.
  И то безплатно !!!!
  Представяте ли си какъв шамар е това в лицето на неолибералния тоталитаризъм ???
  Плащат милиарди за облаци от сървъри и разработки, да ти оредоставят място да качваш картинки и да си губиш времето.
  Ползват платформата за да проучват, а и формират потребителски нагласи и печелят яко от реклама.
  Но тъпата рая, вместо да се превръща в послушен потребител/ служител, и да вярва на платения мейнстрийм, тръгнала да обсъжда каузи !!!!
  И то ползвайки платформата (доста скъпа) безплатно !!!!
  Егати наглите !!!! :D
  С чужда пита - помен правят 😂😂😂

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 70. 70 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#69] от "Емил Емил":

  Нямам фейсбук, но найстина ли там обсъждате каузи !

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2975 Весело

  Плаши гаргите!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Това не е само за Фейсбук, отнася се напълно и за останалите гиганти в други обласи

  Аз се интересувам от микроелектроника, компютри, напоследък и изкуствен интелект и от десетилетия следя какво става в тези области. Много често явление е гигантите МАСОВО и тотално да изкупуват малки компании и стартъпи още в самото им начало.

  Ако някъде се появи перспективна идея мигновено някой от гигантите я изкупува и така по същество не позволява да се появи конкурент. Обикновено и идеята престава да се развива защото властта от ръцете на създателите на идеята отива в бюрократите на една чужда компания.

  Затова последното десетилетие смартфоните се съревновават в глупости на кой дебелината е с половин милиметър по-малка и ръбовете по-заоблени. Застой в сравнение с времената преди 50 години когато непрекъснато се появяваха революционни технологии и дори при тогавашното развитие на техниката хората кацнаха на Луната. А сега се готвят да го повторят чак след 10 години.

  Трябва да се вземат мерки срещу монополите и гигантите защото те са спирачка срещу техническият прогрес. Като начало разбиване на части /правено е/ но и обща промяна в политиките на закупуване на други компании, силно да се ограничат. Така ще има повече участници в пазара а това означава повече конкуренция.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Ето каква е целта на мнението на тоя, прее*алия се да си кешира акциите: "Finally, the agency should create guidelines for acceptable speech on social media. This idea may seem un-American — we would never stand for a government agency censoring speech. But we already have limits on yelling “fire” in a crowded theater, child pornography, speech intended to provoke violence and false statements to manipulate stock prices. We will have to create similar standards that tech companies can use. These standards should of course be subject to the review of the courts, just as any other limits on speech are. But there is no constitutional right to harass others or live-stream violence."За Министерство на истината си мечтае тоя. Честно, тва модерното ляво май верно е решило да ползва 1984 вместо наръчник...
  —цитат от коментар 43 на Darulio


  И, като типичен джендър, говори в първо лице множествено число. Ние, от никого неизбраното световно правителство

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 75. 75 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 807 Неутрално

  ФБ е кошара за овце.
  Сами си влизат вътре, пък после ги е яд.

 76. 76 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  До коментар [#73] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Проблемът идва от това, че интелектуалната собственост не е никаква собственост. Премахни защитата ѝ и ще решиш проблема с изкупуването на конкуренти, за да бъдат смажани добрите им идеи и ще засилиш конкуренцията.
  Всичко може да се прави "open source" - и хардуер, и софтуер, че дори и медикаменти.

  Не си го изсмуквам от пръстите това. От години се водят дебати по темата, че самата концепция за "интелектуална собственост" е фундаментално сбъркана. Затова и законодателството, което опитва да я регулира, създава все повече и по-големи проблеми и води до безумия като отрочето на Габриел "Член 13" или до дългогодишните патентни войни на пет континента между производителите на електроника.
  А най-големият печеливш от патентното право са точно гигантите, които могат да си позволят да изкупуват компании заради патентите им и така да задушават конкуренцията им в зародиш.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 77. 77 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  До коментар [#67] от "dorn":

  Разбийте Фейсбук, за да не влизат в него децата в училищата? Ти сериозен ли си?

  До коментар [#70] от "dorn":

  Естествено, групите са за това. Без значение дали е местна група ("Спаси София" например), локална (групите на отделни квартали) или на някаква определена тематика (права на децата, туризъм, веганство, защита на природата и т.н.), групите се използват за това: съмишленици обсъждат идеи, каузи, правят се акции...

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 78. 78 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сидо":

  ".....че правителството не е външна сила, която се бърка в естествения пазар; то е факторът, който изобщо обуславя съществуването на динамичен и справедлив пазар.....

  Искам го! "

  Искате кое? Преди всичко можете ли да ми разясните горния текст? За мен това е точно такава схоластика както "проверката е висша форма на доверие". Не съм чел бибилията на капитализма "За богатството на народите", но от някои откъси и цитати си мисля, че Адам Смит ще се обърне в гроба ако прочете горните думи. Нали основата на основите на капитализма е свободната инициатива и по-малко държавна намеса. Според господина излиза, че правителството не е "външна сила" за пазара. Значи е вътрешна сила (другата възможност е изобщо да не е сила) за пазара. И тогава къде отива свободата?

  Изобщо този господин много йезуитски иска да каже: Америка е много свободна държава, правителството не се бърка в бизнеса, ама в случая без да се бърка трабва да раздроби Фейсбук. И вълкът цял и агнето сито.

  Искам да съм ясен: не ползвам социални мрежи. Според мен освен загуба на време те са и най-сигурният начин човек да затъпее. Знам, също така, че раздробявания на монополисти са правени и преди, например телефнния гигант АТТ. Това, което ме дразни е йезуитството на някои привърженици на "свободния пазар". Хем пазарът е над всичко, хем правителството трябва да се намеси, когато аз искам.

 79. 79 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Младежът пише, че не е вложил пари в НИКОЯ социална мрежа (сигурно ги къта за операция за смяна на пола). По-естествено би било да основе една конкурентна на ФБ платформа, но той/тя/то предпочита да разбива чуждите, като се зъби и на Гугъл, Амазон и пр. Освен това иска някакви хора ("ние") да измислят правила какво може и какво не може да се пише в Интернет и да ги минат про форма през съда (с някоя съдийка тип Окасио-Кортес, предполагам).

  Ами защо да спираме дотам? Хайде да раздробим и железниците, и пътищата, и най-после да утвърдим правила кой къде може да ходи и кой -- не. Като ще е джендър, рошав да е!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  А Дневник би трябвало да се замисли, че мейнстрийм медиите в България са Телеграф, Пик, Уикенд и трите по-големи телевизии, докато самият той функционира като социална мрежа и би изчезнал, ако започне да цензурира коментарите по-енергично -- както настоява джендърчето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 81. 81 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Не е нужно да се раздробява. Само е необходимо да има контрол върху правото да цензурира мнения и постове на потребители. Не може Фейсбук да решава кой е лош и кой добър или чие мнение е добро и чие мнение е лошо!! Това е свобода на словото!! Уж бъдете различни, уважавайте различните и т. н. кухи фрази, ама се получава... ако мислите разлино и не сте съгласни с нашата доктрина, ще ви Баннем. Много демократично, нали. :-)
  —цитат от коментар 5 на xox55541929


  Докато се третира като "частна корпорация"--може. Ако започне да се третира като "обществена услуга"--тогава не може.

  Както не може ако шефа на парното не се кефи на убежденията да ти спре отоплението, както не може шефа на водата, тока, и телефона да го направи същото ако не ги кефи за кого гласуваш--така не може и социалните медии отвъд определен размер да го правят.

  Ако е малка фирмичка--може.

  Ако е планетарна услуга ползвана от милиарди--ще не ще е вече "обществена услуга" и не може да дискриминира по никакъв признак, вкл. политически възгледи.

  Това с раздробяването е димка.

  На запад банки вече също спират да работят с теб ако си "лош фашист" и примерно не искаш хлапето ти да може да решава да си резне пишката преди да има правото да реши в колко часа да си ляга.

  Ето това е проблема. Трябва да приемат че огромни инситуции като социални мрежи и банки са "обществени услуги" които нямат право да дискриминират по никакъв признак. Иначи лобита със спвцифични интереси ползват тези огромни корпорации, с повече влияние от повечето държави по света, като свои "мускули" да налагат своя дневен ред.

  Това не е приемливо.

  Да се борят честно и почтенно на пазара на идеи, да агитират по време на избори, и няка по-добрата идея спечели. А не чрез такава "приемалива цензура". Само защото е корпорация можело. Да бе. Ако е корпорация със сила и влияние по-голяма от 90% от държавите в света, това вече не е "просто корпорация" а е планетарна сила, и трябва към нея изискванията да съответстват на реалната и сила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK