Влошаването на отношенията Китай - САЩ ще разпокъса света

Влошаването на отношенията Китай - САЩ ще разпокъса света

© Aly Song, REUTERSОтношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти.


От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които, бележат навлизането в период на силно и продължително съперничество между Китай и САЩ, посочва Алис Екман, която е експерт по проблемите на Китай във Френския институт по международни отношения (Ifri).


"В американската политика се наблюдава промяна в парадигмата със силно отражение върху двустранните отношения, които са най-важните в света, а оттам и за глобалната сигурност", коментира Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен тръст Център за политически изследвания.
"От Ричард Никсън до Барак Обама, сменящите си един след друг американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа сила", припомня той пред АФП.


Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния период, президентът на САЩ задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се противопостави на все по-победоносния Китай с ожесточена търговска война, налагайки големи мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предишните президенти е била зловредна.


Американската промяна е дълбока и "ще продължи и след" управлението на президента Доналд Тръмп според Челаней, защото във Вашингтон има консенсус, че предишната политика на "конструктивния ангажимент" (определение за политиката на президента Бил Клинтън - бел. ред.) към Китай се е провалила и трябва да бъде сменена с по-твърд курс.


Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre. "През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да си кажат "нека да им даден нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той.


"Китай възприема това като огромна победа. Именно от 2001 година търговските излишъци нарастват стремглаво, а валутните резерви на Пекин стават значителни", допълва експертът.


Към два паралелни свята


Засега политиката на Доналд Тръмп, изглежда, няма големи отрицателни последици за САЩ. При все това обаче тя не е лишена от рискове, като се има предвид икономическата мощ на Китай и силното разпространение на неговото световно геополитическо влияние.


"Да бъдат унижени китайците (...) означава приемниците (на Доналд Тръмп) да бъдат изправени пред огромен проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико, все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми", според Ди Меглио.


И дори търговската война да не се изостри, семената на раздора са много, макар да не водят задължително до "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън. Според него всяка нововъзникваща сила влиза неизбежно в конфликт в даден момент с доминиращата сила. Тази идея не предизвика ентусиазъм у експертите, анкетирани от АФП.


"В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя. "Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т.н.", твърди тя.


"Ако правите спътник в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички елементи, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в сектора на телефонията, автомобилостроенето, в още много други сфери и пред вас се очертава разпокъсване на света, очертанията между отделни части не могат да се видят", допълва Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия?"


При тази схема, според г-жа Екман: "Другите страни ще могат да избират според предлагането, а изборът им ще се определя от техните политически предпочитания и икономическите им уязвими места, за да се присъединят към едната или другата от двете страни." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (254)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3244 Гневно

  И какво?
  Китай да остави господарската позиция на САЩ, за да не се разпокъса светът?
  Кога се е случвало в историята?

  Еретик
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Китай е бита карта.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  По притеснително би било, ако САЩ и Китай бяха първи приятели.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Очаквам китайските стоки да поевтинеят.

 5. 5 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ще омекнат американците.
  Времето работи в полза на Китай и Индия
  След 10 години Китай вече ще ги е задминал във всички сфери, а САЩ ще се борят за второто място с Индия.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  Ние е сме първо с Германия!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  И какво?Китай да остави господарската позиция на САЩ, за да не се разпокъса светът? Кога се е случвало в историята?
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  В статията е казано,ще се оформят два лагера, единият начело със САЩ, другият с Китай. Всеки може да избере при кой "господар " да отиде. Твоята любима Русия като отиде при китайския господар,ще бъде опоскана от китайските скакалци до шушка.

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  И какво?Китай да остави господарската позиция на САЩ, за да не се разпокъса светът? Кога се е случвало в историята?
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Зависи от политиката на САЩ към съюзниците си. Ако запази съюзниците си ЕС, Канада, Япония, Мексико, Южна Корея и може би Индия, то тогава ще изчезнат пазарите на Китай. А силата на Китай е тогава когато има пазари.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Да ви кажа нещо за намеренията на Тръмп. Те не са за ремонт на търговските отношения. Тръмп води политика на скъсване на търговските отношения с Китай. Няма друг начин да бъдат спряни китайските крадци.

 10. 10 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Единственото което се разпокъсва е хегемонията и способноста на САЩ да налагат интересите си, справка - провала им в Сирия,Венецуела, Крим.... В руската Дума не случайно пиеха шампаня за победата на идиота Тръмп! Имено Путин точно с тази цел го назначи.

 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Това е наследството на тръмп.Дори хипотетично утре да си тръгне от БД нищо вече няма да е същото.ЕС и САЩ вече не са съюзници.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  И какво?Китай да остави господарската позиция на САЩ, за да не се разпокъса светът? Кога се е случвало в историята?
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  И какво? САЩ да остави тоталитарен Китай да си развява байрака по света, за да не се разпокъса светът? Това вече се е случвало в историята и не трябва да се повтаря. Западът помагаше тоталитарен Съветски съюз да се превърне в чудовище , което да заплашва света с унищожение. Добре , че икономическата му система беше непригодна да съществува и въпреки всестранната помощ на Запада, който помагаше на смъртния си враг, дали от алтруизъм или от глупост , това историята има да отговаря, в крайна сметка чудовището СССР се саморазпадна.

 13. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Какъв е проблема на Американците с Китай?
  Като не им отърва Китай да прекратят всякакви икономически взаимоотношения и пито-платено.
  Кой от къде е.
  Те обаче като ощипана мома само се жалват колко бил Лош Китай пък продължават да инвестират и произвеждат всичко там.
  И внасят всичко от Китай.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  "Твоята любима Русия като отиде при китайския господар,ще бъде опоскана от китайските скакалци до шушка."
  ============
  Кое ми е любимо решавам аз.
  Видели сме държави от сателитния кръг на Америка, които са достатъчно опоскани.
  Ще става по-лошо заради съревнованието.

  Еретик
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  " В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя. "Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т.н.", твърди тя."

  Такава поляризация винаги е съществувала досега, просто суперсилата, противостояща на САЩ глобално беше друга ! А сегашната търговска война и сериозното противопоставяне се очакваше отдавна - все някога политиката на подпомагане на китайския икономически възход, предприемана от американските, щеше да приключи ! Засега вредите върху американската икономика са далеч под тези, които се очакваха ! занапред предстои да се види, но зависи и какви мерки още ще предприемат американците от тук нататък спрямо китайската светован икономическа инвазия !

 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1037 Весело

  До коментар [#5] от "г-н Саранди Говедаров":


  Ще омекнат американците.Времето работи в полза на Китай и Индия След 10 години Китай вече ще ги е задминал във всички сфери, а САЩ ще се борят за второто място с Индия.
  —цитат от коментар 5 на г-н Саранди Говедаров


  Браво. Вярвам че времето работи срещу САЩ. От повече от полвин век го глушам всеки ден и чакам с нетърпение края на Америка. Нещо не се случва, ама аз си вярвам и чакам...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Ще омекнат американците.Времето работи в полза на Китай и Индия След 10 години Китай вече ще ги е задминал във всички сфери, а САЩ ще се борят за второто място с Индия.
  —цитат от коментар 5 на г-н Саранди Говедаров


  Напротив, 250 милиарда срещу ... 60 милиарда.
  Ти так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 153 Неутрално

  Оранжевия клоун не може да кара без врагове и войни.
  Обявил е война на целия свят, и си мисли, че е прав на всичкото отгоре.
  Не мое да схване, че производството на американските фирми в Китай никога нема да се върне в гуд ол ю ес ей.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#8] от "stanislavdi":

  "Зависи от политиката на САЩ към съюзниците си. Ако запази съюзниците си ЕС, Канада, Япония, Мексико, Южна Корея и може би Индия, то тогава ще изчезнат пазарите на Китай. А силата на Китай е тогава когато има пазари."
  ++++++++++
  Но засега се държат не приятелски, а господарски.
  Отблъскващо е.

  Еретик
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  " В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя. "Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т.н.", твърди тя."

  Такава надпревара отдавна е факт, битката за 5 Г мрежата е видима за всички ! Въпросът е как американците ще подходят към традиционните си съюзници като Европа например. Засега не са много адекватни в подохода си към тях....

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ясно се виждат двата лагера-от едната страна са комунистите и русофилите,от другата нормалните хора. Като към комунистите спадат и всички политкоректни левундери,които се преструват на десни.

 23. 23 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 153 Неутрално

  Да ви кажа нещо за намеренията на Тръмп. Те не са за ремонт на търговските отношения. Тръмп води политика на скъсване на търговските отношения с Китай. Няма друг начин да бъдат спряни китайските крадци.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Той Тръмп не зане каква политика води, ама гозамбо вече е наясно кво са казали по фокс нюз

 24. 24 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тръмп няма представа какво прави. Силата никога не е правила впечатление на китайците. Преговорите с тях са нещо съвсем различно от общоприетото - обещания, усмивки и после правят каквото са си наумили. Защо трябваше Тръмп да излиза от ТПП - то беше насочено точно срещу Китай - търговия с всички други страни от региона и издърпване на килимчето под краката им. Тръмп ревна за дефицита с Китай, мислейки си че това е игра на плюс и минус и че да си на минус означава, че си на загуба. Но дефицита се увеличава с всеки ден, въпреки митата.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Нещо много важно в статията, в САЩ има консенсус спрямо политиката на Тръмп срещу Китай. Демократите също го подкрепят. В еврейските неомарксистки медии ще четете маса обвинения срещу Тръмп и в услуга на Китай, но евреите винаги са подкрепяли Съветския съюз и Китай. Стар еврейски търговски трик,цуцат от две майки. Отделно Китай вече е корумпирал големи части от Запада.
  За консенсуса ми беше думата-сега целият истаблишмънт е зад твърдата политика на Тръмп срещу Китай, но преди две или три десетилетия Тръмп беше самотен във тази си позиция срещу Китай, потвърдено от интервютата, които е давал през годините. Тръмп е виждал проблема с Китай още от времето на първия Буш,на Клинтън, а и преди тях. Десетилетия наред Тръмп отстоява една и съща позиция спрямо Китай и е предупреждавал какво ще се случи. И то се случи. През всички тези десетилетия Тръмп е бил прав, а целият истаблишмънт е бил грешен. Сега вече всички са на страната на Тръмп, с изключение на някои корумпирани от китайците волове като Байдън и евреите,за които споменах.

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Тъпите кравари повтарят една и съща грешка, инвестират в някого, който после се обръща срещу тях.

 27. 27 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 153 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Ако аз имам много пари(потребление) и малко стока, а ти много стока и малко пари(потребление), търговския баланс между нас няма да е равнопоставен.
  Че китайците не са цвете за мирисане е ясно.
  Това не е начина обаче.

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  САЩ готвят въвеждане на мита за китайски стоки за още над 300 милиарда евро. Какъв ще бъде отговора на Китай? Партокрацията ще сеи продаде имотите в Калифорния и ще срине пазара?
  През 2008 DHL тръгна с голямата кошница да превзема пазара в САЩ. UPS и Fedex ги смляха за по-малко от година. Оттогава научих едно - не се е.вай със САЩ. Те са я измислили тази игра.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#8] от "stanislavdi":"Зависи от политиката на САЩ към съюзниците си. Ако запази съюзниците си ЕС, Канада, Япония, Мексико, Южна Корея и може би Индия, то тогава ще изчезнат пазарите на Китай. А силата на Китай е тогава когато има пазари."++++++++++ Но засега се държат не приятелски, а господарски. Отблъскващо е.
  —цитат от коментар 20 на Костадин Иванов


  И Китай не се държи много приятелски. С всички опити да присламчи към себе си по-слабите членове на ЕС със заробващи инвестии, чрез заеми. Освен това САЩ имат огромно предимство-заради демокрацията са предвидими. Партийният съд в Китай не върши работа. И несменяемостта на партийния лидер също.
  Запада очакваше, че Китай ще бъде като Япония и Южна Корея - развитие в две области а/икономика и б/демокрация (спазване на правилата..... авторско право и пр.)

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":
  "Твоята любима Русия като отиде при китайския господар,ще бъде опоскана от китайските скакалци до шушка"

  Руснаците и българските им подлоги толкова много мразят Америка , че са готови да попаднат в китайския търбух и очите им да се дръпнат, само и само да са срещу САЩ. Необяснима е тяхната злоба към американците.

 31. 31 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Отворко, да ти кажа и аз нещо.
  Гледай само Си Дзипин да не отвори вратите на кафезчето и 50-70 милиона китайци литнат във всички посоки. Каква файда, че още двайсетина милиона ще налазят Рассия. И това няма да е всичко защото покрай китайците тръгват и индийците, че и други.
  За твое сведение Дън Сяопин беше на крачка да го стори. Благодари още веднъж на Роналд Рейгън.
  И още, Тръмб съвсем неумело и профански се опита да имитира Рейгън като бърбореше на Ким за Севернокорейските икономически възможности и че имат потенциал да са още един азиатски тигър. Толкова за днес, а има още много.

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#27] от "lino_santino":

  Точно това е начина. Държави фабрики има колкото щеш. Моят телефон е произведен във Виетнам. И е много по-добър от рекламирания китайски боклук хуавей.

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1914 Весело

  Залагам на САЩ, щото в икономиката важен е платежоспособния пазар (а това са САЩ и ЕС), докато евтина работна ръка (китайския коз) може да се намери навсякъде по света. Гарантирам, че веднага ще се намерят доста държави, мераклии да заменят Китай в производството на евтинийки. Отделно, че китайските резерви са в долари, а долара е подвластен на управлението в САЩ... Още по-интересното е, че Тръмп няма да успее да изпълни обещанието за "връщане на работни места от чужбина", щото заплатите в САЩ не отговарят на мерака, та ако успее да върне нещо, то ще са рОботни места, от които няма да се възползват реднеците.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":Отворко, да ти кажа и аз нещо.Гледай само Си Дзипин да не отвори вратите на кафезчето и 50-70 милиона китайци литнат във всички посоки. Каква файда, че още двайсетина милиона ще налазят Рассия. И това няма да е всичко защото покрай китайците тръгват и индийците, че и други.За твое сведение Дън Сяопин беше на крачка да го стори. Благодари още веднъж на Роналд Рейгън.И още, Тръмб съвсем неумело и профански се опита да имитира Рейгън като бърбореше на Ким за Севернокорейските икономически възможности и че имат потенциал да са още един азиатски тигър. Толкова за днес, а има още много.
  —цитат от коментар 31 на gmbh


  Как точно си го представяш това литване на китайци?Къде ще отидат?

 35. 35 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#32] от "EU defender":

  Ама като произвеждаш във Виетнам това как помага на Америка?
  Нали уж целта е работните места да се върнат в Америка, това е целта на занятието?
  Ти само заменяш Една държава фабрика с друга.

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#33] от "gost22":

  То затова безработицата в САЩ е най-ниска от 60 години. Щото Тръмп не връщал работни места.

 37. 37 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Левите другари пишмандемократи и техните олигархични корпоративни господари в комбина с комунистите от Китай, печелеха много добре от "световният ред", без да им дреме за собствените държави и граждани!! Е "глобалната" ДАЛАВЕРА е към своят край и пищенето ще е оглушително!! :-)

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Какви два полюса бе, това да не ви е СССР който се опитваше да прави само вътрешна търговия и да слага мито на Запада - това което прави Тръмп го правеше СССР. Китай прави точно обратното, ако няма западното производство в Китай, китайските марки и производители ще станат още по-силни, а да не говорим и колко ще им е невъзможно да продават в Китай, а това е много важно. От 300 млн смартфона продадени в света, 100 млн са в Китай и какво ще прави Запада, ще произвежда във Виетнам и ще продава в Китай и така до победата хахаха? Даже и електромобилите всеки втори къде се продава , а сетих се - в Китай. Тръмп освен да съсипе бизнеса на Запада в Китай, друго няма да направи.

 40. 40 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":

  "Как точно си го представяш това литване на китайци?Къде ще отидат?"

  И при теб и няма да е изведнъж.....

 41. 41 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2386 Весело

  Умнокрасивците не могат без кобно вещаене на нещо си. Затоплизми, икономизми, расизми, джендъризми, се некви изми им се привиждат като зли торбалани дебнещи да ги сграбчат.

  Но стана идеално че се оказа че един куп бележити 'антикомунисти' охотно пеят в хора на другара Мечо Пух лидер на ККП, Сенсей Доналд колко елегантно им отви одеалцето да им лъснат комунделските дъ-та, магьосник

  Use your Illusion
 42. 42 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Щото много хора са принудени да работят на 2 места, за да имат нормални приходи.

 43. 43 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Какви два полюса бе, това да не ви е СССР който се опитваше да прави само вътрешна търговия и да слага мито на Запада - това което прави Тръмп го правеше СССР. Китай прави точно обратното, ако няма западното производство в Китай, китайските марки и производители ще станат още по-силни, а да не говорим и колко ще им е невъзможно да продават в Китай, а това е много важно. От 300 млн смартфона продадени в света, 100 млн са в Китай и какво ще прави Запада, ще произвежда във Виетнам и ще продава в Китай и така до победата хахаха? Даже и електромобилите всеки втори къде се продава , а сетих се - в Китай. Тръмп освен да съсипе бизнеса на Запада в Китай, друго няма да направи.
  —цитат от коментар 39 на deutschland


  Китай е важен пазар, но още по-важен е собственият пазар. И това не е само политика, но и икономика

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Китай няма да оставя нищо.Но,няма ибда получи нищо на тепсия.Силата на Китай идваше и идва от Западът,който отвори пазарите си.САЩ точно това коригират.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":
  "Как точно си го представяш това литване на китайци?Къде ще отидат?"

  Най-близко им е Сибир. И най-лесно.

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Китайските стоки ще поскъпнат.То това е целта на митата.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#5] от "г-н Саранди Говедаров":

  Не става само с бройки,бре!

 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Умнокрасивците не могат без кобно вещаене на нещо си. Затоплизми, икономизми, расизми, джендъризми, се некви изми им се привиждат като зли торбалани дебнещи да ги сграбчат.Но стана идеално че се оказа че един куп бележити 'антикомунисти' охотно пеят в хора на другара Мечо Пух лидер на ККП, Сенсей Доналд колко елегантно им отви одеалцето да им лъснат комунделските дъ-та, магьосник
  —цитат от коментар 41 на Saint of Me


  Винаги са си били с леви комунистически убеждения, но просто в България няма как да си признаят директни,че са комунисти.И мимикрират,че уж са антикомунисти, ама защитават другарят си Си и Китайската комунистическа партия. Идейно близки са им.

 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3529 Весело

  Китай е бита карта.
  —цитат от коментар 2 на EU defender

  Да бе Китай и Руска Федерация са бита карта а Помпео е умен и красив!

  Тръмп може само да блъфира и това е всичко като опции! Помпео е смотан и посредствен , напълно изчерпан е за поста си ,виж ,че Лавров вече ги взима на подбив!?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":"Как точно си го представяш това литване на китайци?Къде ще отидат?"Най-близко им е Сибир. И най-лесно.
  —цитат от коментар 45 на tacheaux


  Натам може и да литнат.И без това в Сибир и Далечният изток е пълно с китайци,женени за рускини.

 51. 51 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Нещо не се случва, ама аз си вярвам и чакам...

  До коментар [#16] от "Nil satis nisi optimum":

  Ами много дълго чакаш.
  И не знаеш къде да гледаш.
  Аз само за 10 години забелязах много "случки".
  Например за 10 години Китай построиха 25 000 км високоскоростни железници - повече от целия останал свят, взет заедно. А САЩ имат точно НУЛА километра скоростни железници - и да, там нищо не се случва......

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":"Как точно си го представяш това литване на китайци?Къде ще отидат?"Най-близко им е Сибир. И най-лесно.
  —цитат от коментар 45 на tacheaux


  Мдаа..затова Китай строи ударно самолетоносачи и подводници!

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"][/quote]

  И какво като строи подводници и самолетоносачи?То и едни други азиатци имаха подводници и самолетоносачи, пък накрая капитулираха напълно.
  Точно пък със САЩ да се мери някой във военно отношение, не е добре за живота и здравето.

 54. 54 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1037 Весело

  До коментар [#51] от "г-н Саранди Говедаров":

  Даааа... Дълго чакам... Хрушчов "настигна и надмина" Америка. После по брежнево време рейгиномиката я закопа и я превърна във второстепенна сила, сега Китай отново я "настига и изпреварва". ВЯРВАМ!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 55. 55 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Тръмп иска през юни да се среща с Путин. Предполагам,че това ще бъде основният предмет на разговорите, движението на Русия в посока лагерът на Китай. Досега Тръмп беше възпиран от разследването на Мюлер за политиката към Русия,но вече трудно ще го спрат.

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Това българите да се правим на гложалидти винаги много ме е озадачавало;) Първо да оставим САЩ. На мене ми пусна да купувам европейски марки произведени в Китай. Демек боклуци. Ако продължат си скапват марките. Особено германците. А България произвеждаме основно българскпродукти. Не сме зависими нито от Китай нито от САЩ и това е най-хубавото от "прехода". Даже 3-те милиарда дето ББР взе от Китай така си стоят. Ние излишъците не можем да си изхарчим.

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3529 Любопитно

  До коментар [#35] от "МиГ-29":Ти май не разбра, ватенке. Държави фабрики има колкото щеш. Важно е къде е парата. А това не е любимия ви Китай :)
  —цитат от коментар 38 на EU defender

  Ти пак си нещо глобално дезориентиран!
  Фактически във Виетнам всичко е соц. а Китай е по-либерален за бизнес и инвестиции!
  Вярно ли ,че американците (фенове на инвестиции във Виетнам) от няколко седмици и особено днес, продават акации от Ейпъл за долари и купуват с тях биткойни???  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Е, щом Меркел, Юнкер и компания са комундери, то бай Дони, е председател на комунистическата партия на САЩ.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":
  "Такава поляризация винаги е съществувала досега, просто суперсилата, противостояща на САЩ глобално беше друга "

  Грешиш , ако имаш предвид СССР, който беше военна , но не икономическа сила. Съветски стоки, некачествени и с висока себестойност , се разпространяваха принудително само в рамките на социалистическия лагер и в някои страни от третия свят поели "некапиталистически" път на развитие , които не бяха големи пазари. В днешно време става дума за икономически полюси. Затова в статията дори не се споменават страни като Русия и другите държави, суровинни придатъци на развитите страни.

 60. 60 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 153 Неутрално

  До коментар [#27] от "lino_santino":Точно това е начина. Държави фабрики има колкото щеш. Моят телефон е произведен във Виетнам. И е много по-добър от рекламирания китайски боклук хуавей.
  —цитат от коментар 32 на EU defender


  Не е това начина, щото това не е зиро съм гейм.
  Може да има двама губещи, чат ли си?
  Трябва да знаеш като печелиш какво губиш и като губиш какво печелиш.
  В главата на вожда ти обаче всичко е само уининг.

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 53 на Мусаши
  И какво като строи подводници и самолетоносачи?То и едни други азиатци имаха подводници и самолетоносачи, пък накрая капитулираха напълно.Точно пък със САЩ да се мери някой във военно отношение, не е добре за живота и здравето. [/quote]

  Мозък, следи динамиката на диспута и не бъди първосигнален. Иначе едни глупости си надращил, няма вечени хегемони.

 62. 62 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тръмп иска през юни да се среща с Путин. Предполагам,че това ще бъде основният предмет на разговорите, движението на Русия в посока лагерът на Китай. Досега Тръмп беше възпиран от разследването на Мюлер за политиката към Русия,но вече трудно ще го спрат.

  До коментар [#55] от "gozambo":

  Точно това ще е темата.
  А Путин любезно ще го изслуша и после ще каже :
  - Има там едни санкции, дето сте ни наложили - с тях ко прайм?
  И има едни инвестиции във Венецуела, дето искате да ни ги откраднете - с тях ко прайм?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":Е, щом Меркел, Юнкер и компания са комундери, то бай Дони, е председател на комунистическата партия на САЩ.
  —цитат от коментар 58 на Vlado Nikolov


  Е та какви са Меркел и Юнкер?Провеждат политика на политкоректност,което си е точно марксистка идеология в съзвучие с идеите на Хърбърт Маркузе.

 64. 64 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 462 Неутрално

  САЩ е сготвена. Само върхушката живее в своя измислен свят. Ние да му мислим с Боко начело.

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Лакомията на глобалните капитали, безогледното гонене на краткосрочни печалби при пълна липса оценка на последствията и на дългосрочна стратегия създадоха и отгледаха азиатският тигър.

  Той укрепна и сега е изключително трудно да бъде вкаран обрано в клетката. Дори мисля, че е е изпуснат момента за това :( Поредният пример колко късогледа и затова толкова вредна е либерастията, тя гледа само и единствено печалбата, тук и веднага, напълно нехае за бъдещето.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Светът няма да се разкъса ... САЩ ще бъдат изхвърлени

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#61:"von_seeckt"][/quote]

  Вечни няма,ама Китай НИКОГА няма да стане световен хегемон.Нито в икономическо,още по-малко във военно отношение.Точно пък китайците никога не са имали военни постижения.Даже валутата им Юан е именувана на монголската династия,управлявала Китай.Все едно нашата валута да се казва Баязид.Толкова са жалки китайчетата-монголците са избили милиони китайци и са допринесли за смъртта на десетки милиони,а валутата им се казва на името на поробителя.

 68. 68 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не става само с бройки,бре!

  До коментар [#47] от "yanne":

  Да - иска и акъл.
  Направи справка колко е процента на инженерите към общата бройка на заетите в Китай и СаЩ.
  Пък после, ако искаш - сравни и АБСОЛЮТНАТА БРОЙКА инженери в Китай и САЩ
  И пий един валериан преди това

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 69. 69 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Файтона няма ли да ни осведоми как вървят пазарите днес?

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":Е, щом Меркел, Юнкер и компания са комундери, то бай Дони, е председател на комунистическата партия на САЩ.
  —цитат от коментар 58 на Vlado Nikolov


  Джон Бачтъл е председател на комунистическата партия на САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Интересно никой даже не ебава най-голямата икономика в света тази на ЕС. Все още Великобритания е в съюза.

 72. 72 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":Китайските стоки ще поскъпнат.То това е целта на митата.
  —цитат от коментар 46 на yanne


  оле боже, Китайските стоки ще поскъпнат само в САЩ, а навсякъде другаде ще са си все така евтини, а Западните стоки ще станат по-скъпи в цял свят, понеже нямат достъп до китайския пазар и инфраструктура която може да им позволи мащабно производство. Освен ако бизнеса ти не е само с чорапи, тогава може да ги конкурираш от Виетнам, примерно, но това въобще не означава че ще успееш. Следователно в дългосрочен план, китайските фирми ще печелят по-голям дял в световен мащаб, при по-малко или същото парично изражение.

 73. 73 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":Китайските стоки ще поскъпнат.То това е целта на митата.
  —цитат от коментар 46 на yanne


  оле боже, Китайските стоки ще поскъпнат само в САЩ, а навсякъде другаде ще са си все така евтини, а Западните стоки ще станат по-скъпи в цял свят, понеже нямат достъп до китайския пазар и инфраструктура която може да им позволи мащабно производство. Освен ако бизнеса ти не е само с чорапи, тогава може да ги конкурираш от Виетнам, примерно, но това въобще не означава че ще успееш. Следователно в дългосрочен план, китайските фирми ще печелят по-голям дял в световен мащаб, при по-малко или същото парично изражение.

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мусаши":

  Добре дошъл в еди Споделен Свят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#57] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И Виетнам, и Китай са си социалистически страни за пример
  :-) наличието на частно да не заблуждава никого = ленински НЕП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#61:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 67 на Мусаши
  Вечни няма,ама Китай НИКОГА няма да стане световен хегемон.Нито в икономическо,още по-малко във военно отношение.Точно пък китайците никога не са имали военни постижения.Даже валутата им Юан е именувана на монголската династия,управлявала Китай.Все едно нашата валута да се казва Баязид.Толкова са жалки китайчетата-монголците са избили милиони китайци и са допринесли за смъртта на десетки милиони,а валутата им се казва на името на поробителя.[/quote]

  Нивото ти е на ученик от предгимназията. Хегемон ще бъде този, който ще има най силната икономика. Засега това изглежда да е Китай.

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Хайде сега да видим, къде отиде "конкуренцията движи прогреса"? Къде отидоха правилата на капитализма-" който може, работи, продава, печели, просперира"? Или, всички правила са добри, щом са в полза на САЩ? Ако не са - то това е лошо!? Либерал глобалистите, пак хвъркат в небесата на измисления си свят. Гонката на свръх печалби, изигра лоша шега на бившите водещи в икономическо отношение. Няма нужда да се оплакват. Сами си го направиха.

 78. 78 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 536 Весело

  "Засега политиката на Доналд Тръмп, изглежда, няма големи отрицателни последици за САЩ."

  Кхахахаха, жалки пропагандисти - само 3.2% ръст и то след първото тримесечие. 😭😄😭

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#76:"von_seeckt"][/quote]

  И как 13,4 трилиона е повече от 20,5 трилиона долара?В някаква паралелна Вселена ли?

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Разстроено

  Китай е важен пазар, но още по-важен е собственият пазар.
  —цитат от коментар 43 на stanislavdi


  Точно. Това е най-силният им коз който отгоре на това още не са пуснали в действие.

  Днешно време ПАЗАРИТЕ са всичко, те определят поражението или възхода. Мнозина мислят, че основното са парите но не е вярно. Пари има колкото искаш, мечтаят да бъдат инвестирани и донесат печалба. Дори скромната печалба от 10% им стига, стига да имаш добър бизнес план и банките веднага са готови да отпуснат кредит. Защото те от това живеят, от лихвите върху кредитите, не от влоговете ни върху които ТЕ трябва да ни плащат лихви.

  Основното са пазарите, ако няма къде да си продадеш стоката всичките разходи които си направил са пъна загуба. Затова и всички си пазят пазарите, само наивници като нашите политици са си свалили гащите и широко отворили пазарите ни добре манипулирани от либерастки теории.

  С милиардното си население, с икономика управлявана с твърда ръка, с умело изпълнявана дългосрочна стратегия Китай е уникален пазар с който той може да победи който си иска. В момента с относително слаба покупателна способност но това е въпрос на развитие и те го демонстрират. Проблемът със суровините го решават много успешно, налазили са цяла Африка и Латинска Америка и с огромният си доларов излишък изкупуват наред месторождения и правят инвестиции. А това е и геополитическо влияние.

  Китай е бъдещият световен хегемон. И той ще властва с много по-твърда и безмилостна власт отколкото Америка от която всички сега се оплакват. Децата ви още от сега да започват да учат китайски, езикът на бъдещите си господари.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 81. 81 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Ширпотребата в Индия. Демокрация са и имат по-добро чувство за хумор.

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#80] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  Полека с прогнозите,да не се окаже Китай колос на глинени крака.Тепърва ще ги удари демографската криза-населението ще застарее и няма да имат толкова работна ръка.Част от растежът им е изкуствен-строят жилища,в които никой не живее .Има цели градове призраци-строят цели градове и едва тогава им търсят обитатели.Хич не са толкова розови нещата в Китай.

 83. 83 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Предозиране, малко антиутопия и дежурните Тръмперасти пощръкляха.Вече им се привижда края на Китай.
  Никакъв свят няма да се разкъса,особено голяма глупост са двете глобализации.

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#76:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 79 на Мусаши
  И как 13,4 трилиона е повече от 20,5 трилиона долара?В някаква паралелна Вселена ли?[/quote]

  Нещата се гледат в переспектива. Има съотвени прогнози на американски банки, тинктакове и т.н.

 85. 85 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Чакаме следващата "победа" на Доню - тоест връщане в старото положение. Също като НАФТА.

 86. 86 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#84:"von_seeckt"][/quote]

  То някои прогнозираха СССР да изкара няколко века.Други пък,че ледът на Северния полюс щял да се стопи до 2000-а година.Така че когато Китай стане икономика номер едно, ела и се обади.

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  "В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация"

  То това още Оруел го е предвидил. Въпросът е къде ще сме ние. Естествено нашите другаре напират към Атлантика. Въпросът не е дали ние ги искаме, а дали те ще ни вземат. Защото за сега гледат на нас като "куфар без дръжка".

 88. 88 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Тръмп моят президент!

  подпис
 89. 89 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  [quote#84:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 86 на Мусаши
  То някои прогнозираха СССР да изкара няколко века.Други пък,че ледът на Северния полюс щял да се стопи до 2000-а година.Така че когато Китай стане икономика номер едно, ела и се обади.[/quote]

  Плямпаш напосоки! До 1920 Китай е имал най голямата икономика в света и то векове наред. Нещата просто се връщат на местата си.

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  "Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre. "През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да си кажат "нека да им даден нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той."

  Отново Западът е отстъпил с надеждата , че вълкът ще запази козината си , но ще промени характера си. Огромна грешка е в СТО да се приемат тоталитарни държави и ако тези държави са големи като Китай , с държавна намеса и субсидирани на определени производства ,ще изкривят пазара в ущърб на нормалните пазарни икономики, което в крайна сметка стана с приемането на Китай в СТО. След агресията на Русия в Грузия , Западът , вместо да защити Грузия , принуди тази държава да се съгласи в СТО да бъде приета агресорката Русия, защото решенията в тази организация се приемат с консенсус. Сега сме свидетели как държавната фирма Газпром изнудва клиентите си в Европа и иска да се наложи като монополист в доставката на газ в Европа.

 91. 91 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  "Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre. "През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да си кажат "нека да им даден нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той."Отново Западът е отстъпил с надеждата , че вълкът ще запази козината си , но ще промени характера си. Огромна грешка е в СТО да се приемат тоталитарни държави и ако тези държави са големи като Китай , с държавна намеса и субсидирани на определени производства ,ще изкривят пазара в ущърб на нормалните пазарни икономики, което в крайна сметка стана с приемането на Китай в СТО. След агресията на Русия в Грузия , Западът , вместо да защити Грузия , принуди тази държава да се съгласи в СТО да бъде приета агресорката Русия, защото решенията в тази организация се приемат с консенсус. Сега сме свидетели как държавната фирма Газпром изнудва клиентите си в Европа и иска да се наложи като монополист в доставката на газ в Европа.
  —цитат от коментар 90 на tacheaux


  Бля, бля...

 92. 92 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3250 Весело

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Русия е любима на теб и всички тръмписти - според твоите собствени думи:
  “. Русия е враг на Америка,защото на глобалистите така им е изгодно. Във всички форуми,където пищат феновете на Тръмп, Русия се определя като съмишленик,приятел и естествен съюзник на Америка, а най-големият враг на Америка са групата Ротщилд-Сорос,глобалният елит и неомарксистите, а най-големият съперник-Китай. Когато Тръмп отърве Америка от глобалистите, тогава вероятно ще потърси съюз с Русия срещу Китай.
  А Путин е приел като своя най-голяма задача да опази територията на Русия,за да има къде да се заселва бялата раса. В случай,че Тръмп се провали. .”

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 93. 93 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#89:"von_seeckt"][/quote]

  Казах ти-когато Китай стане икономика номер едно ,тогава ми го кажи.То и сегашноот ниво на БВП на Китай изобщо не е сигурно,че е толкова,защото много удобно икономиката нараства с толкова проценти,колкото са казали ,че ще расте в началото на годината ръководителите на Китайската комунистическа партия.Как пък веднъж не сбъркаха?

 94. 94 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3250 Весело

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Как ги сметна, че са от върнати работни места - дай примери за преместени производства от Китай в САЩ например или бум в наемането на въглищари или леяри? При Обама безработицата падна до 4.7%, при Тръмп до 3.6%, като ви слуша човек ще си помисли, че преди Тръмп икономиката е била в киреча, но дошъл великия вожд и нещата рязко дръпнали.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 95. 95 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#75] от "dark'star":

  турих ти отатакя малко линкчита да видиж изтинзкити кумпутаржии ко са прайли докат ние сми копирали Епъл

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  До коментар [#90] от "tacheaux":

  Икономиката на големите тоталитарни държави като Русия и Китай е подчинена на геополитиката , която водят тези държави. Ето защо членуването на тези държави в СТО е неприемливо.

 97. 97 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 849 Неутрално

  САЩ са си огромна икономика, няма спор, ама докато китайската икономика всеки я вижда вкъщи, то тази на САЩ е по-скоро във виртуалното пространство - борсата. Там разни като фейсбук дето им дават 100 млрд или не знам си каква стойност, а те реално имат 2 офиса и печелят от това, че китайците си рекламират там стоките. Обаче парите на борсата имат свойството да изчезват при кризи, така че кой е голям и кой надут ще се чуе. Китай въобще не усети кризата от 2008г, те имаха най-голям световен растеж заедно с още няколко петролни държави от близкия изток. Просто техните икономики не се влияят от виртуалните пари.

 98. 98 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  За Килъри основният враг е Русия. За Тръмп Китай. Който и да е на власт трябва да си измислят и създават врагове. Защото без гостоприемнци паразита не може да съществува. А и населението им е такова възпитано в пуканкова идеология със екранни супер герои.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 99. 99 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2212 Весело

  По притеснително би било, ако САЩ и Китай бяха първи приятели.
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Един път да кажеш нещо умно ;)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK