Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

© Велко АнгеловОт февруари 2018 г. Самюъл Дейл Браунбек е специален пратеник на САЩ по въпросите на религиозната свобода по света и "Дневник" получи ексклузивна възможност да разговаря с него при посещението му в София. Той е в политиката от 80-те години, бил е министър в Канзас, конгресмен и 14 години сенатор от щата, след което става негов губернатор за 8 години. Има консервативни възгледи на републиканец за абортите и правата на хомосексуалните, но също така е един от авторите на важни закони за защита на религиозната свобода и борбата с трафика на хора.


Посланик Браунбек, вие сте с дъгогодишен опит в политиката, били сте конгресмен, губернатор, сенатор... Вие сте и сред вносителите през 1998 г. на Закона за свобода на религиите по света (International Religious Freedom Act), с който е създаден и постът, който заемате в момента. Разкажете ни повече повече за това.


- Когато влязох в Сената през 1996 г., веднага започнах да се срещам в кабинета си с хора, имащи контакти с някого в чужбина, който е попаднал в затвора заради вярата си. Член на моя екип се занимаваше специално с тези случаи, а те ставаха все повече.
От всичко това се роди идеята, че се нуждаем от официален представител на Държавния департамент, който да е ангажиран в по-голяма степен с въпроса за религиозната свобода. Смятах, че наистина се нуждаем от някого, който да се бори с преследването заради религиозни убеждения, но по това време Държавният департамент не искаше да се заеме с тази задача. Казваха "не, в това има смесване между религия и държава, не сме съгласни".


Всеки има право да практикува вярата си и задължение на правителството е да защитава това право.

Но в крайна сметка го приеха и днес то е доста солидна част от целите на външната ни политика. А понеже 80% от населението на света е вярващо, където има мнозинство, има и хора, чието вероизповедание е в малцинство и са преследвани. Може да се твърди, че преследването по религиозен признак е най-голямо за всички времена и убиването на християни заради вярата им е най-масово в цялата история на християнството.


Случва се нещо ужасно, имаме огромен проблем, а правителството не се ангажира достатъчно. Смятаме, че ролята на администрацията в САЩ е да защитава правото на религиозна свобода. Не става дума да заемаш страна, да казваш "Твоята вяра е права, а твоята - погрешна". Не, всеки има право да практикува вярата си и задължение на правителството е да защитава това право. Така и управляващите са в една "безопасна" позиция - ролята им е само да защитават това право.


Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

© Велко Ангелов


Но какво разбирате под религиозна свобода? Мнозина казват, че това е прекалено всеобхватен термин - като климатични промени например - за да бъде вкаран в закон и да има политики за подобряването му.


- Възможно е и трябва да се борим за нея. Не мисля, че от всеки трябва да веднага да се изисква прилагането на най-високи стандарти за религиозна свобода. Това, което ние правим, е да опитаме да убедим хората да работят за увеличаването и подобряването ѝ. В САЩ например сме против законите за наказване за богохулство и смятам, че повечето хора ги смятат за лоша идея. Не смятам, че трябва да убиваме или затваряме хората само защото принадлежат към религиозно малцинство. Ето такива са базовите законови стандарти, върху които и в момента водим голям дебат в САЩ.


Ако имате сладкарница и сте с дълбоки религиозни убеждения, длъжен ли сте да изпечете торта за еднополов брак, който според вас е нещо нередно? Това е пример за противостоенето между религиозна свобода и лични права, съдът се занимава с такива дела и според мен така е редно да бъде. Това е най-високо ниво на обсъждане на религиозните свободи - не вкарвайте в затвора хората само защото са от "погрешната" вяра.


В Западен Китай имаме милион мюсюлмани, които са лишени от свобода и им се казва, че не могат да кръщават синовете си Мохамед. Не мислим, че това е правилно. Не бива да те затварят, защото си мюсюлманин, трябва да можеш да кръщаваш сина си, както искаш. За това говоря.


Опитваме се да разширяваме религиозната свобода, която и според нашата Декларация за независимост и Конституция е индивидуално право, дадено от Бога.


За пръв път сте в България. Каква е целта на посещението в страната и региона?


- Да изграждам съюзи, да се свържа специално с православния свят, с православната общност. Държавният секретар ме помоли да дойда и да изградя връзки с предимно православни държави, да работя за повече религиозна свобода. Бях два дни на Атон, богословският център на православието - исках да го посетя, за да разбера по-добре как да започна да изграждам някои от връзките и контактите.


Тук е и доста динамична част от света - в Северна Македония църквата търси самостоятелност, Украйна обяви автокефална църква и очаква признаването ѝ от останалите национални църкви. Разговаряхте ли в София за това какво могат да постигнат църквите, ако водят диалог?


- Не, конкретно по тези въпроси не съм разговарял. Позицията на САЩ е, че правителството, народът и църквата на Украйна гласуваха за това да поискат автокефалност. Тяхно право е да продължат по този път и ги подкрепяме. Но църквата си има свои процедури за взимане на подобни решения и тя трябва да изиграе своята роля.


Такива са нещата, които ни притесняват в други части на света, където има намеса в правото на католическата църква например самостоятелно да избира епископите си. Загрижени сме и за плановете за това кой да наследи Далай Лама, според нас това трябва да са будистите в Тибет, а не правителството на Китай.


Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

© Велко Ангелов


Предстои публикуването на годишния доклад за свободата на религиите в България. Бихте ли разкрили каква е най-новата информация, с която разполагате?


- Разбира се, не мога да го обсъждам, преди да е публикуван. Но мога да говоря за предишния. Опитваме се да съберем информация какво посолството ни е видяло и чуло и с факти да представим какво се случва в страната. Мисля, че като цяло ситуацията в България е доста добра. Подобно на други държави и тук се случват неприятни ситуации и инциденти, но - както каза миналата седмица в Белия дом равин, който бе прострелян в ръката при нападение срещу синагога в Сан Диего - трябва да изтласкваме мрака със светлина.


Но има проблем с репутацията на САЩ. Когато събирате информация за религиозната свобода в България и я представяте в доклад, тук се чуват гласове на българи да казват неща в духа на "Защо американците правят тези доклади, след като при тях непрекъснато се увеличават такива инциденти, нападения, стрелби заради религиозна омраза, антисемитизъм... Какво искат да ни кажат с тези доклади, да ни учат на морал?" Как отговаряте на подобни въпроси?


- Няма съвършена страна никъде по света, включително САЩ. Основното е как се реагира, когато се случи нещо подобно, какво правят властите. В САН Диего веднага арестуваха нападателя и хората масово заявиха, че случилото се е ужасно, президентът веднага написа в профила си в "Туитър", че това е отвратително. Извършителят ще бъде съден с цялата строгост на закона, ще увеличим сигурността на храма и района. Не омаловажаваме и не подминаваме такива неща.


Винаги ще има хора, вършещи неща, с които не сте съгласни, но гледайте как реагират властите при подобни събития. Правителството е длъжно да стори всичко възможно и за защита на религиозната свобода, и за преследване на онези, които нападат хора само защото са от религиозно малцинство.


Докладите, за които говорим, ясно посочват, че е налице една нездравословна тенденция и вероятно нещата ще се влошават. Сигурно ще кажете, че щом ще става по-зле, значи и докладите не изпълняват предназначението си.


Но ще ви дам пример - преди две седмици се срещнах с представител на бахайската общност в Иран, който се оплака от увеличаване на религиозните преследвания. Убити са над 200 бахаи, но ако не беше осъдителната реакция на международната общност - предимно в Европа и САЩ - срещу иранците, те просто щяха да избият всичките 200 000 бахайци. И ще има още натиск над Техеран.


Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

© Велко Ангелов


Т.е. има смисъл от това да бъдат посочвани факти и имена в такива национални доклади?


- О, да, много сериозен смисъл. Вие например имахте миналата година проект за закон, който значително щеше да повлияе на религиозната общност. И доста хора, включително моят екип, се изказаха против този закон и българското правителство реши да го оттегли. След това беше предложено нещо различно и доста по-добро от първоначално обсъжданото. Това са много полезни и доста добри неща.


Да поговорим за неправителствените фактори за религиозната свобода - например за ролята на социалните мрежи, по които се разпространяват много дезинформация и омраза. Не трябва ли някак да бъдат подложени на регулация, редно ли е правителствата да им наложат някакви ограничения?


- Засега Държавният департамент няма изработена окончателна позиция по този въпрос, но знам, че се работи върху нея. Видяхме нещо подобно при прогонването на рохингите в Миянмар, лично аз съм бил в бежански лагери в Бангладеш. По "Фейсбук" се разпространяваха призиви срещу тези хора да бъдат нападани, гонени, избити. От "Фейсбук" ни казват, че сега са наели служители, говорещи бирмански, които следят за подобно съдържание и бързо го премахват.


Но подобни неща се случват с огромна скорост и трябва да проведем сериозен разговор за връзката между технологиите и религиозната свобода, как се справя обществото с този проблем в момент, когато толкова много хора са свързани с цифрови медии, по които светкавично могат да се разпространяват слухове и омраза.


А каква е позицията ви за ролята на държавата, когато финансово подпомага религиозни институции - църкви, джамии, малцинства...? С наливането на пари или чрез предоставяне на данъчни облекчения държавата може да е голям играч на този терен. Къде е точката на баланс?


- Не мога да коментирам това в глобален план. В САЩ например вярваме, че църква и държава трябва да са разделени. Но в други страни, включително България, държавата директно подпомага църкви или джамии. Това е ваш избор. Нашата служба не се занимава специално с този въпрос, независимо че в страната ни смятаме, че трябва да има ярка разграничителна линия между църква и държава.


Какво ще кажете за призивите за реципрочност в отношенията с други религии? Някои хора казват "Ако мюсюлманска държава подкрепя издигането на джамия в европейска страна, нека позволи и строителство на църква на своя територия. Искате джамия в София, постройте църква в Мека". Доста деликатна тема.


- Да, доста деликатен и сложен въпрос. Ние се опитваме да измерваме и отбелязваме колко открита е една страна, а не дали има реципрочни мерки. Може ли да се построи джамия в България? Има ли църква в Саудитска Арабия? И отговорът е, че няма църкви в Саудитска Арабия и това е единствената държава, която ги забранява.


Затова и Саудитска Арабия е в списъка ни на страни - мисля, че са 11 - предизвикващи особена тревога по отношение на липсата на религиозната свобода и преследвания заради вярата. Но не заради сравнение с България, а заради това, че не са открити и изобщо не може да вдигнеш християнски храм в Саудитска Арабия. Това засяга страни, които са наши приятели и наши врагове - Саудитска Арабия е съюзник на САЩ, Китай са съперник.


Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

© Велко Ангелов


Още един деликатен въпрос по процес, който наблюдаваме напоследък в България - групи, представящи се като обединяващи вярващи хора, които особено активно агитират възгледите си за "традиционното семейство", за точно определено отношение на родителите към децата, за мястото на детето изобщо. Някои хора са объркани къде би трябвало да е линията, разграничаваща религиозния активизъм от намесата в личното пространство. Трябва ли да се съгласявам с хора, които ми казват какво трябва да правя в дома си, със семейството и децата си, само защото "Исус им говори"? И това засяга ли религиозната свобода?


- Мисля, че разбрах какво се опитвате да кажете. В САЩ в момента се разглеждат в съда подобни случаи и някои стигат до Върховния съд. Един от тях е за Hobby Lobby и засягаше въпроса може ли една компания да отказва здравни застраховки и контрацептиви на клиентите си, след като собствениците ѝ са против абортите (бел. ред. - съдът реши, но само за специфичен вид компании, притежавани единствено от семейства или еднолично, че може да се отказва). Или пък казусът със сладкарницата, за който споменах.


Съдиите постановиха, че когато това засяга дълбоко вярващ човек, той не е длъжен да върви против принципите си. Но има и другата страна, която казват "Длъжен си да ми направиш торта и да не ми обръщаш гръб само защото съм с различна сексуална ориентация".


За мен, както и в това, което върша, вярвам, че подобни случаи трябва да се решават от съд. Българите и българската правосъдна система трябва да уреждат такива спорове.


Междувременно, да продължаваме да работим за повече религиозна свобода. И колкото повече взаимно уважение има между религиите, колкото и да са различни те или ако сте атеист, толкова по-добре.


...и повече толерантност?


- За мен уважението е нещо повече от търпимостта. Днес може да съм толерантен към теб, но утре може би не. Различно е, когато става дума за респект. Уважавам това, че имаш своите възгледи и ще го уважавам и утре. Те може да са различни от моите, но аз уважавам твоя избор.


Може да не те харесвам, но уважавам избора ти?


- Да, уважението, респектът. Трябва да се отнасяме с повече уважение един към друг. В смисъл, че ти си човешко същество с достойнство, направил си своя избор и това е красиво, харесвам те и когато имаме различия, харесвам те такъв, какъвто си и можем да продължим напред.


Честно казано, смятам толерантността за твърде нисък стандарт. Трябва да се стремим към нещо по-високо сред цялото заобикалящо ни и ескалиращо насилие, омраза и убийства по света. В средата на юли в САЩ ще има среща на ниво външни министри за религиозната свобода и сме поканили представители на 110 държави, включително България. На нея ще разговаряме как да подобрим религиозната свобода и взаимното уважение.


Посланик Сам Браунбек: Респект, а не само толерантност, е нужен между религиите

© Велко Ангелов


Как би реагирал Вашингтон, ако друга държава - да кажем европейска - изработи същия такъв доклад за свободата на религиите в САЩ?


- Вероятно ще се запознаем с него и ако има неща, от които да се поучим, ще ги приемем. Може и да има неща, с които не сме съгласни. Хората са свободни да критикуват САЩ и го правят.


Като бивш губернатор помня, че непрекъснато имаше критики. Вслушваш се в това, което казват, и ако са прави, си казваш, че можем да променим това и да го направим по този начин. Ако не си съгласен, казваш "Не, и то поради тази и тази причина". В това е красотата на отвореното общество - не криеш недоволството си, но и непрекъснато се опитваш с времето да се подобряваш, а когато не си съгласен, казваш на хората "Не, това няма да стане".


В демокрациите промяната често отнема доста време, системите ни са изградени така, че се променят бавно. Но това е сила, а не слабост.


Християнин сте, можете ли да си представите един ден мюсюлманин да заема вашия пост в САЩ?


- Да, мога. Преди мен на него беше равин. Във Великобритания на подобен пост е мюсюлманин и миналата седмица се чухме по телефона.


Чудесно работя с мюсюлманската общност, защото защитаваме правото на всички на религиозна свобода. Не съм на поста си само заради религиозната свобода на християните. И в това е силата на подобна позиция - защитаваме се взаимно и трябва да го правим, защото ще има още много и вероятно увеличаващо се преследване и убийства, значителна част от които мотивирани от религиозни подбуди.


Наистина не би трябвало да има значение каква религия изповядва заемащият такъв пост. По-важно е да е способен, да си върши работата със страст, да е компетентен и да прокарва каузите си. Защото ни предстои още много работа.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Тези ценни мисли, този специален пратеник на САЩ по въпросите на религиозната свобода по света, дали ги споделя в Саудитска Арабия ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Яааа, при посещението му в София?
  Веднага след папата, за който тръбяха западните медии, че извършвал икуменическа мисия?

  Елин Пелин имаше една къса приказка, в която се разправяше:

  Върви лъжецът от село на село, та лъже. След него върви брат му, та маже!

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Респект е по-добра идея от толерантност. Щото толерантността някои тъмнозелени я разбират да правят каквото си искат (да се възползват максимално от чуждата толерантност и същевременно да не проявяват никаква толерантност). Респект е по-добре. Ако ти уважаваш моите ценности, закони и рпавила и аз ще уважавам твоите. Ако твоите ценности и правила се сблъскват с моите, моля връщай се откъдето си дошъл и там си спазвай каквито ценности и правила искаш.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Начинът, по който функционират световните религии е доказателство на тезата, че в световната история повече хора са загинали, защитавайки ИДЕИ, а не борейки се за ПАРИ!!!
  Филмът на Мел Гибсън "Възражение по съвест" е страхотна илюстрация на това....

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Само там, където мине номерът ;-)

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Това да го каже на лудите имами.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  След католиците идват и протестантите.
  Явно сме хубаво място...
  Само се чудя как интервюиращият не му е казал, че е тесногръд, хомофоб и недостатъчно мултикулти?
  Може би защото е американец и то на позиция?

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Респект е по-добра идея от толерантност.
  —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet

  Мдам.

  Само остава да си обясним явно координираната акция на Папата с американците в региона, както става ясно.

 9. 9 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  От мен нито респект, нито толерантност към хора, които промиват мозъците на други хора и по същия начин по който някой парадира с религиозните си виждания аз ще парадирам с атеизма си .

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 10. 10 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 64 Неутрално

  От кога "респект" стана българска дума? В редакцията на дневник чували ли са, че има дума УВАЖЕНИЕ?

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Те човекоподобните по джамии и медресета само за респект към другите си приказват... Пука му на жилетката, на тоя наследник на робовладелци и изтребители на местно население.

 12. 12 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ето ви пример, кои са кукловодите на Бг политически зоопарк, как действат и каква е истинската им същност. Във всяка друга държава, за тези му "изказвания" веднага съответната държава би подала нота.
  Но за Бг калинки и "политици", "лиженето"стана вече традиция, модус-операнди.
  На всяка Бг новина веднага лепват по едно "интервю" от "компетентен", който ще ни "освети пътя", и "попълни знанията".

  Отвратително.

 13. 13 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  Дневник, интервюирайте големия религиозен експерт на УСА, Майк Помпео, да ви разкаже кога очаква "Грабването" (си)!

  reductio ad absurdum...
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  В САЩ например вярваме, че църква и държава трябва да са разделени. Но в други страни, включително България, държавата директно подпомага църкви или джамии. Това е ваш избор. Нашата служба не се занимава специално с този въпрос, независимо че в страната ни смятаме, че трябва да има ярка разграничителна линия между църква и държава.

  И в САЩ Турция подпомага джамии и религия, сега вече може да е останал и само Фето.
  Що не каже, че Гюллен направи 150 училища, които е трудно да се каже, че са само светски.

 15. 15 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Честно казано, смятам толерантността за твърде нисък стандарт. Трябва да се стремим към нещо по-високо сред цялото заобикалящо ни и ескалиращо насилие, омраза и убийства по света. "

  БРАВООО, само дето пропусна да ни каже, че САЩ и УК са в основата на цялото световно насилие. Афганистан, талибаните, ИГИЛ, Сирия- всичко това са техни "постижения". Те ги почнаха, те ги разпалиха. Те свалиха Мосадех в Иран и докраш шаха на власт, убиха Кадафи в Либия, подпалиха Египет и Сирия, създадоха ислямският екстремизъм. Те докараха Хомейни в Иран.

  Какъв цинизъм.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Така описания модел води до разпадане на обществото на подобщества с малко допирни точки с неясни последствия. Да видим

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Религиозните общности, религиозната администрация, има нужда от три неща, спешно:
  1. Данък върху доходите ми, висок данък за тая зле прикрита търговска дейност.
  2. Забрана за посещение на лекари и други светски специалисти, както и забрана за светски постове в общинска и държавна администрация, защото отричат специалистите по лечение- лекарите и общия ред. Нека се лекуват в молитва, бдение и религиозни ритуали.
  3. Задължение да работят и на гражданска професия, поне на половин работен ден, за да допринасят поне нещо дребно в обществото.

 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Тези ценни мисли, този специален пратеник на САЩ по въпросите на религиозната свобода по света, дали ги споделя в Саудитска Арабия ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Или в Израел?

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  На мен ми стана интересни какви точно контакти искат с православната църква?
  Не разбират ли, че ние не сме нито католици, нито протестанти и номерът няма да мине.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  хахахахахахахахах...и аз чакам човеколюбивите , толерантни саудитски салафито-уахабити да дадат дозволение за една черквичка в риад или синагога , ама ше си остана с чакането .

 21. 21 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Респект е по-добра идея от толерантност. Щото толерантността някои тъмнозелени я разбират да правят каквото си искат (да се възползват максимално от чуждата толерантност и същевременно да не проявяват никаква толерантност). Респект е по-добре. Ако ти уважаваш моите ценности, закони и правила и аз ще уважавам твоите. Ако твоите ценности и правила се сблъскват с моите, моля връщай се откъдето си дошъл и там си спазвай каквито ценности и правила искаш.
  —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet


  Просто НЯМА ТАКОВА нещо.
  Мулти-културалното общество Е МИТ. Мулти-културалното общество е рецепта за собствено унищожение, със собствени ръце. Пакистанец, емигрант в Германия, не може да стане германец. ТОЙ НЕ Е германец, защото родителите му не са. Албанец в Япония НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ японец. Може да стане "подобие на японец". Но все ще си остава албанец, и ще го тегли към собствените му представи за онзи свят, битови навици и склонност към определено престъпно поведение.

  Същността на една нация е общността на етническият произход, ценностната система и религията, съответна на всяка национална единица в това общество.
  Само това придава кохезия, единство, хармоничност и продуктивност.
  Зехтинът във вода не се разтваря- той плува в нея. И прави водата негодна за пиене.

 22. 22 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":хахахахахахахахах...и аз чакам човеколюбивите , толерантни саудитски салафито-уахабити да дадат дозволение за една черквичка в риад или синагога , ама ше си остана с чакането .
  —цитат от коментар 20 на pavur


  А в Израел кога?

 23. 23 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#21:"panzerino"][/quote]Мулти-културалното общество Е МИТ

  САЩ не са ли реална държава, изградена на принципа на мулти-културно разбирателство?

  И не е ли демокрацията в същността си многообразие от идеи?

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Може да се твърди, че преследването по религиозен признак е най-голямо за всички времена и убиването на християни заради вярата им е най-масово в цялата история на християнството."

  Исторически погледнато нашата спасителна Християнска вяра е била най-преследвана в първите три века на своето съществуване. Римляните са преследвали жестоко християните, защото те не са се покланяли на фалишивите им богове. Стотици хиляди са избивани по арените за забавление на "цивилизованите" римски граждани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Но ще ви дам пример - преди две седмици се срещнах с представител на бахайската общност в Иран, който се оплака от увеличаване на религиозните преследвания. Убити са над 200 бахаи, но ако не беше осъдителната реакция на международната общност - предимно в Европа и САЩ - срещу иранците, те просто щяха да избият всичките 200 000 бахайци. И ще има още натиск над Техеран."

  А фактът, че масово по Американските затвори има чернокожи Афро-Американци, които ВЕЧЕ не могат да гласуват? Тази несправедливост КОЙ ЩЕ Я осъди- ако я карат така, скоро няма да остане чернокож в САЩ който не е в затвора.

  Пука им за "бахаите"- ТЕ ХОМЕЙНИ сами го доведоха в Иран. Какво се чудят сега, какви ги вършат в Иран аятоласите... те сами доведоха тези фанатици на власт в Иран. И сега "възстановяват справедливостта"?

  Боже.... .

 26. 26 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Журналето непрекъснато го насочва към политкоректните опорни точки, ама нещо не му се получи.

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  ''В Западен Китай имаме милион мюсюлмани, които са лишени от свобода и им се казва, че не могат да кръщават синовете си Мохамед.''

  да не са луди да им отпуснат края и да осъмнат с клон на халифата в Поднебесната . така трябва - със сопата зад врата .

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Затова и Саудитска Арабия е в списъка ни на страни - мисля, че са 11 - предизвикващи особена тревога по отношение на липсата на религиозната свобода и преследвания заради вярата. Но не заради сравнение с България, а заради това, че не са открити и изобщо не може да вдигнеш християнски храм в Саудитска Арабия. Това засяга страни, които са наши приятели и наши врагове - Саудитска Арабия е съюзник на САЩ, Китай са съперник."

  И какво правите спрямо КСА!? Вместо да ги накажете затова, че там религиозните права и свободи са жестоко погазвани от мракобесния диктаторски режим на ал-Сауд вие ми продавате оръжия на десетки милиарди долари. Американския конгрес прие резолюзия осъждаща престъпната саудитска военна агресия в Йемен, но твоя бос Тръмпи Корумпето й наложи вето. Щяла да навреди на приятелстките ви отношения с мракобесната КСА.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#21:"panzerino"]
  —цитат от коментар 23 на Radosveta Koleva
  Мулти-културалното общество Е МИТСАЩ не са ли реална държава, изградена на принципа на мулти-културно разбирателство?И не е ли демокрацията в същността си многообразие от идеи?[/quote]

  Не, не са.
  Всяка държава си има специфика. 180 млн държава не е 7 млн държава.
  Освен това, в САЩ няма "мулти-културност" защото в САЩ икономиката диктува.
  А икономиката, богатството и достъпа са резервирани за "нашите".
  Например, в Аризона, от десетилетия се избират само членовете на един клан- този на Мк Кейн. А всички други се тикат в калта.
  Не може да се говори за "изборна демокрация", щом правото да се кандидатираш зависи от дълбочината на портмонето ти.
  На "мулти-културалните" се дават трохите от масата и им се отвежда мястото в кухнята за прислужниците.
  Няма значение, дали имаш "право на избор"- важното е да ИМА ОТ КАКВО да избираш. Липсата на избор прави "правото" ти хартиено.

  "Правата" и прокламацията им нямат реално значение, щом не можеш да ги упражняваш ефективно, и практически. В този смисъл, САЩ и англо-саксонските "демокрации" са прокламация на имагинерното, което на практика НЕ МОЖЕ да се осъществи. Защото не може да се приложи на практика.

  Правото ти да станеш пилот не е осъществимо, щом не можеш да си купиш самолет. Следователно, да се хвалиш с дипломата си за пилот- е илюзия, самоилюзия.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Трябва да се отнасяме с повече уважение един към друг. В смисъл, че ти си човешко същество с достойнство, направил си своя избор и това е красиво, харесвам те и когато имаме различия, харесвам те такъв, какъвто си и можем да продължим напред."

  Иначе това звучи добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#25] от "panzerino":

  Като спомена това е добре да се знае, че страната с най-много затворници в света е САЩ, повече от 2 милиона души, даже в Индия и Китай има по-малък брой затворници от САЩ при положение, че разликата в населението им е 4-пъти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#29:"panzerino"][/quote]Няма значение, дали имаш "право на избор"- важното е да ИМА ОТ КАКВО да избираш. Липсата на избор прави "правото" ти хартиено.

  "Правата" и прокламацията им нямат реално значение, щом не можеш да ги упражняваш ефективно, и практически. В този смисъл, САЩ и англо-саксонските "демокрации" са прокламация на имагинерното, което на практика НЕ МОЖЕ да се осъществи. Защото не може да се приложи на практика. "

  Би ли посочил държава, в която да има реална демокрация и право на избор, по твоите критерии?

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Тия дежурни клишета що не отидете да ги проповядвате в СА или Катар или някоя друга арабска държава, където и толерантността, и респекта към християнството са особено изявени ? Може да пробвате също с Турция или Иран - по ваш избор ! Спокойно, исляма бил особенно миролюбива религия ни уверява турския президент ! Там ще се докажете колко сте привързани към собствените " ценности", които изповядвате !

 34. 34 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":


  До коментар [#33] от "samoedin":

  Само, че КСА, Турция и Катар винаги са си били мюсюлмански страни, населени с араби. За разлика от други държави... също толкова нетърпими към религиозните свободи.

 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Само че как САЩ защитиха християните в Сирия и Ирак. Десетки хиляди бяха избити от ислямистите. Не само това. Самите ислямски религиозни водачи не заеха позиция в защита на християните с което мълчаливо подкрепиха ислямистите. Ислямът, особено когато е радикализиран е заплаха за другите религии.

 36. 36 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Не възразявам!

 37. 37 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#29:"panzerino"]
  —цитат от коментар 32 на Radosveta Koleva
  Няма значение, дали имаш "право на избор"- важното е да ИМА ОТ КАКВО да избираш. Липсата на избор прави "правото" ти хартиено."Правата" и прокламацията им нямат реално значение, щом не можеш да ги упражняваш ефективно, и практически. В този смисъл, САЩ и англо-саксонските "демокрации" са прокламация на имагинерното, което на практика НЕ МОЖЕ да се осъществи. Защото не може да се приложи на практика. "Би ли посочил държава, в която да има реална демокрация и право на избор, по твоите критерии?[/quote]

  Исландия, Швейцария, Норвегия, Дания. Холандия ( може би).
  Малко са.

  Исландия бе технически напъхана в световната икономическа криза от алчни банкери. Виновните исландски банкери бяха ВСИЧКИТЕ бързо разпределени по затворите, Исландия ОТКАЗА на мазните от УК да им изплаща грабителските заеми, и държавата Исландия за 2-3 години стъпи отново на крака. ПРОСТО И ЯСНО. БЪРЗО И ЕФЕКТИВНО. И държавата пое жестока банкова регулация. Отново. Както си и беше. След панамските скандали и темата "Мосак-Фонсека" ( когато измамите на англо-саксонският мафиотски политически елит лъснаха в цялата им прелест), исландският премиер, имащ офшорни банкови сметки, СИ ПОДАДЕ светкавично оставка.

  Особено, практиката на референдуми в Швейцария, по жизнено-важни за нацията въпроси, е уникална практика. Но, това предполага зрялост на нацията. Зрялостта е продукт на силна и богата средна класа, ненарушимост на традициите, етническа хомогенност и уважение към частната собственост и към закона. Следователно, за да станат тези неща в Бг приложими, тези условия първо трябва първо да станат реалност. Тоест, нужни са 70-80 години още.

  За интересуващите се, тези две филмчета ще отворят МНОГО ОЧИ в България:

  https://www.youtube.com/watch?v=0sgnNmGS0BM
  https://www.youtube.com/watch?v=np_ylvc8Zj8&t=246s

 38. 38 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#23] от "Radosveta Koleva":

  Ако САЩ ти е еталон за доба държава, моите съболезнования!
  А защо тия лумпени няма да приемат мюсулмански емигранти? На квотен принцип дори?
  За един прЕател питам?
  А стена с Мексико защо? (не, че не трябва)
  Що не го питаха тоя кретеноид, как стената на границата с Мексико се вписва в Респект-а , за който говори?

 39. 39 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#37] от "panzerino":

  Браво !
  Възгледите ми съвпадат с Вашите на 100%

  Англосаксонците са едни Лицемерни КРАДЦИ и далавераджии на ГОЛЯМО !

  Хубавите държави са- Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Люксенбург и още няколко и ТОВА Е !

 40. 40 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Този лаладжия да отиде до Бруней, Саудитска арабия, Йемен, Израел, Пакистан и Афганистан и там да разтяга подобни локуми.
  Ние живеем в мир от столетия и не сме наврели никой да съществува в резерват!

 41. 41 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Никакъв респект не трябва да има към религиите, а да им се набие в главта, че толернатността към чуждата религия е до момента в който почнат да ми я навират в лицето.
  Всеки си има някакви вярвания, но трябва да са отнася към тях като към оная си работа - не я вади на показ и да не я навира в лицето на хората

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#40] от "мики маус":

  дажи искате да ги пращате на Сатурн...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ''....Ако имате сладкарница и сте с дълбоки религиозни убеждения, длъжен ли сте да изпечете торта за еднополов брак, който според вас е нещо нередно?..''' А къде е вписано, че ако имате сладкарница и сте атеист, но сте дълбоко хетеросексуален и не приемате еднополовият брак за нещо положително, защото той е деструктивен за културните, държавните и социалните устои на българската държавност, сте длъжен да изпечете торта за еднополов брак или пък сте длъжен да изпечете ен броя торти за мюсюлманска сватба... Отговор на този въпрос специално за Р.България ни дават нашата конституция и нашите закони. Ако сте законно регистрирано търговско предприятие- напр. ЕТ, ЕООД, ООД, АД и т.н. , сте ДЛЪЖНИ да изпечете тортата, АКО СТЕ ПРИЕЛИ ТЪРГОВСКАТА ПОРЪЧКА ДА СЪЗДАДЕТЕ ТОРТА ЗА ЕДНОПОЛОВ БРАК. Тук отношенията са на плоскостта на ТЪРГОВСКОТО ПРАВО и на правните правила по Закон за защита от дискриминация, а не на плоскостта '' Искам- не искам, защото фирмата си е моя''. С две думи- СОБСТВЕНИКЪТ на търговската фирма ДА НЕ ПРИЕМА поръчка за торти за еднополов брак или пък за торти за мюс1лманска сватба чрез благовиден предлог- напр. Не можем да изпълним поръчката Ви, защото сме твърде заети и нямаме възможността да приемем и Вашата поръчка и т.н. Но не може да се откаже едностранно ПРИЕТ търговски ангажимент от собственика на сладкарницата, без обяснения и без разговор с насрещната страна, защото тогава се отива към ситуацията ''неизпълнение на договора''...

 44. 45 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  https://blitz.bg/obshtestvo/vtori-perverzen-klip-s-khristo-geshov-da-si-oblizhesh-prstite-video-18_news673759.html
  НАШИТЕ НОВИ РЕЛИГИОЗНО ТОЛЕРАНТНИ ВОДАЧИ ОТ ХАМЕРИКА ЗА БЪЛХАРИЯТА

 45. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#34] от "Radosveta Koleva":

  " Само, че КСА, Турция и Катар винаги са си били мюсюлмански страни, населени с араби. За разлика от други държави... също толкова нетърпими към религиозните свободи. "

  Това какво право ти дава да убиваш хора със самоубийствени атентати, чести немюсюлмани и неараби ? хайде сега всички организации и радетели на всички тия идеи да се опитат да ги приложат именно там, където има нужда ! Тука за какво ми ги развиват тия тези ?

 46. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Някои тепърва ще трябва да учат думи, като "толерантност" и "респект".

 47. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#23] от "Radosveta Koleva":

  Демокрация е. И САЩ са такава държава. Впрочем, аз честно казано не съм голям фен на САЩ, но там има и някои хубави неща, като например мулти етническото, расово, религиозно и културно общество. И тъй като сме на тема религиозна свобода, в САЩ действително има огромна религиозна свобода, може би най-голяма в света. До толкова, че всякакви секти, някои от тях опасни спокойно развиват своята дейност. Докато не направят нещо наистина ужасно... давам примери с две такива - Давидова клонка на Кореш и Народния храм на Джим Джонс, след което те биват обявени за незаконни.

  За тези които не знаят кои са тези секти, ето инфо за тях:

  https://www.history.com/this-day-in-history/mass-suicide-at-jonestown

  https://allthatsinteresting.com/david-koresh-waco-siege-branch-davidians

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 49 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как стоят нещата в България
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ОГРАНИЧЕНИЯ НА ПРАВАТА ИЛИ ПРИВИЛЕГИИ, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, РЕЛИГИЯ, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ОТКАЗ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
  Закон за защита от дискриминация изм. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г.
  Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, РЕЛИГИЯ или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
  (2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2016 г.) Непряка дискриминация е поставянето на лице или лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1, или на лица, които, без да са носители на такъв признак, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или са поставени в особено неблагоприятно положение, произтичащо от привидно неутрални разпоредба, критерий или практика, освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправдани с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
  Та- разберете, че правните правила са ОБЩИ и ви дават и вписаните в тях “вратички“, чрез които можете да реализирате правата си с минимален ущърб на вашите собствени религиозни или други убеждения- като напр. чл.4 ал.3 предложение 2ро- “...освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправдани с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.“. Който разбрал- разбрал...

 49. 50 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#23] от "Radosveta Koleva":Ако САЩ ти е еталон за доба държава, моите съболезнования! А защо тия лумпени няма да приемат мюсулмански емигранти? На квотен принцип дори?За един прЕател питам?А стена с Мексико защо? (не, че не трябва) Що не го питаха тоя кретеноид, как стената на границата с Мексико се вписва в Респект-а , за който говори?
  —цитат от коментар 38 на Matematiks


  1) САЩ е най-великата държава в света, също и България.

  2) Стената е свързана с националната сигурност, доколкото знам, не с толерантността към другите.

  3) мюсюлманските имигранти от определени страни са всъщност терористи.

 50. 51 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#37] от "panzerino":Браво ! Възгледите ми съвпадат с Вашите на 100% Англосаксонците са едни Лицемерни КРАДЦИ и далавераджии на ГОЛЯМО ! Хубавите държави са- Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Люксенбург и още няколко и ТОВА Е !
  —цитат от коментар 39 на Matematiks


  Най-хубавата държава е твоята собствена. Ако промениш нея към по-добро, променяш и целия свят!

 51. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Най- важното , което следва да знаят всички във форума, е , че може да се критикува религията, а не хората, които я изповядват. Аз категорично не приемам исляма като традиционно присъстваща религия в България и не считам, че България трябва да се съобразява с лицемерното политическо слово на папата, и да приема безконтролно, безкритично и масово големи групи чужднеци от всички континенти, изповядващи исляма. Всяка държава- не само Ватикана, има държавни граници, и ги пази, с цел недопускане на незаконното им преминаване от чужденци и незаконното установяване на чужденци на територията им. Така, че- не съм съгласна нито с пакта за глобалната миграциям нито с неговите апологети, независимо дали са представители на ООН, дали са върховни религиозни водачи- като папата, или са представители на ЕС органи- ЕК, ЕП и т.н.

 52. 53 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#29] от "panzerino":

  Ти не си бил в САЩ или имаш много грешна представа за тази държава. Не се изказвай неподготвен особено с неверни примери.(Всеки който има определен брой летателни часове може да управлява самолет и отново ако се положат изпити и се наброи нужният летателен час може да упражнява професията пилот). САЩ неслучайно я наричат the melting pot или мястото където нациите се претопяват. Има предостатъчно култури които се разпространяват и се смесват по различен начин, като започнеш от кухнята (италианска,корейска,китайска,арабска и прочие), музика (блус, джаз, рок, рап, техно(Detroit techno взаимства от soul и RnB и то доста) взаимстват от всякакви други стилове дори и от класическа музика) и това са най-очевидните. Отелно в киното и литературата има принос от други култури, но не са до такава степен разпространени. Междувпрочем и ние сме мултикултурна държава и то МНООООГО преди да започне с тоя див лявоберализъм. Като започнеш с мусаката, до баклавата, забрадките на бабите в село та до чалгата която всички не харесват, но слушат след 3тата чашка. Иначе САЩ са близо 330 млн. души и това за което приказваш не е по-различно от нашата шуробаджанащина. Сиреч защо не пуснаха 15-15 в парламата. Ма чукча не читател.....

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 53. 54 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#29] от "panzerino":Ти не си бил в САЩ или имаш много грешна представа за тази държава. Не се изказвай неподготвен особено с неверни примери.(Всеки който има определен брой летателни часове може да управлява самолет и отново ако се положат изпити и се наброи нужният летателен час може да упражнява професията пилот). САЩ неслучайно я наричат the melting pot или мястото където нациите се претопяват. Има предостатъчно култури които се разпространяват и се смесват по различен начин, като започнеш от кухнята (италианска,корейска,китайска,арабска и прочие), музика (блус, джаз, рок, рап, техно(Detroit techno взаимства от soul и RnB и то доста) взаимстват от всякакви други стилове дори и от класическа музика) и това са най-очевидните. Отелно в киното и литературата има принос от други култури, но не са до такава степен разпространени. Междувпрочем и ние сме мултикултурна държава и то МНООООГО преди да започне с тоя див лявоберализъм. Като започнеш с мусаката, до баклавата, забрадките на бабите в село та до чалгата която всички не харесват, но слушат след 3тата чашка. Иначе САЩ са близо 330 млн. души и това за което приказваш не е по-различно от нашата шуробаджанащина. Сиреч защо не пуснаха 15-15 в парламата. Ма чукча не читател.....
  —цитат от коментар 53 на Deadpudding


  Тези неща не вървят.
  Балъците от 1989 умряха.
  Опитай с нещо "по-свежо". И започни с Чомски, например.
  После с Николас Шаксън... .
  Хубаво има?да. Позитивно има? Да.
  Но аз не говоря за хората- за политическата система говоря.

 54. 55 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#22] от "Radosveta Koleva":

  В смисъл?
  Че в Израел няма християнски храмове или джамии?

  Panta rhei....
 55. 56 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Значи това човече дава инструкциите на всички грантаджии да плюят срещу Православието и да величаят папата ... Аз се чудех откъде точно идва тая организирана кампания.

 56. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#34] от "Radosveta Koleva":

  Турция е населена с араби?
  Стана весело...

  Panta rhei....
 57. 58 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 479 Весело

  Рядко се вижда такова съгласие между коментиращите тук, което ясно показва общото мнение към г-н "религиозната свобода" и къде точно да си сложи мнението. :)

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  А иначе статистиката е убийствена

  Ramadan Rage 2019: Jihadis Kill 165, Wound 145 In First Week

 60. 61 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Правоъгълните щати по традиция произвеждат интелектуален продукт за износ. Ако може, по далеч...

  roo
 61. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Има ли смисъл да четем кво пише Янкето. ЧОВЕКЪТ още преди 180 години го е казал:
  "О, мой боже правий боже,
  не ти що си в небесата, а ти що си в мене боже,
  в мен, сърцето и душата!"
  Срещу което четем:
  "Око за око, зъб за зъб"
  "Само правоверните бяха пуснати в Обетованата земя"
  "Блажени са вярващите и само тяхно е царството небесно"
  "Да се изколи всичко що мочи на стена"
  "Просвещение, просвещение , ти си нашето спасение" писа дядо Славейков

 62. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#24] от "Иво":

  "фалишивите им богове."

  Извинявай, но на какво основание считаш техните богове за "фалшиви", а твоите за "истински"?

  Мен ако питаш, твоите са точно толкова истински, колкото и техните. Впрочем както и всички други :)

 63. 64 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  "Може да се твърди, че преследването по религиозен признак е най-голямо за всички времена и убиването на християни заради вярата им е най-масово в цялата история на християнството."Исторически погледнато нашата спасителна Християнска вяра е била най-преследвана в първите три века на своето съществуване. Римляните са преследвали жестоко християните, защото те не са се покланяли на фалишивите им богове. Стотици хиляди са избивани по арените за забавление на "цивилизованите" римски граждани.
  —цитат от коментар 24 на Иво


  Посмали, манго! Римляните са СЪЗДАТЕЛИТЕ на религията ви. Знам, че това няма да ти хареса, но ако се интересуваш от истината, можеш да прегледаш тази теория:

  https://youtu.be/zmEScIUcvz0

  reductio ad absurdum...
 64. 65 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  Никакъв респект не трябва да има към религиите, а да им се набие в главта, че толернатността към чуждата религия е до момента в който почнат да ми я навират в лицето.Всеки си има някакви вярвания, но трябва да са отнася към тях като към оная си работа - не я вади на показ и да не я навира в лицето на хората
  —цитат от коментар 41 на Opportunity


  Браво, това важи и за ЛГБТИтата(и подобни), нали?

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK