Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Спасението на Земята може да е... под земята

Спасението на Земята може да е... под земята

© Ho, REUTERSРешенията за най-сериозните заплахи, които тегнат върху бъдещето на планетата, се намират (...) под краката ни, твърдят експерти, цитирани от агенция "Франс прес".


За всеки проблем - от климатичното затопляне до недостига на храна и свръхнаселеността - е достатъчно да се копае. Това твърдят експерти, които участваха в Световния конгрес за тунелите, който се проведе в Неапол в началото на май.


"Достигаме до момент от историята ни, в който трябва да започнем да търсим нови пространства", посочва строителният инженер Хан Адмираал, който е специалист по подземните съоръжения.
Според него необходимите усилия, за да се постигнат 7 от 17-те цели, поставени от ООН за устойчиво развитие - от замърсяването на градската среда до глада в света - биха могли значително да бъдат намалени, като се търси пространство под земята.


"Изглежда, не си даваме сметка, че всяка година сме на път да загубим големи площи с обработваема земя с тревожен темп, а всъщност би трябвало да е точно обратното - да ги увеличаваме, за да изхранваме световното население, което постоянно нараства", обяснява експертът.


Следователно "подземните пространства биха могли много лесно да бъдат използвани за земеделие", заяви той, посещавайки тайния тунел под Неапол - "Галерия Бурбоника". Той е бил построен, за да може крал Фердинанд II Бурбон да го използва за бягство след бунтовете през 1848 година.


Някои растения като копъра, репичката, кориандъра и дори марулята вече са отглеждани под земята, твърди Адмираал.


"Бихме могли да си поставим за цел да добавим растения като соята или лупината. Те могат да бъдат използвани за производството на богати на протеини храни, които да послужат като заместител на месото", заяви той. Адмираал добави, че по този начин ще се намали зависимостта ни от един от най-големите виновници за климатичното затопляне - месната промишленост.


Фотогалерия: Езеро в Чили пресъхна за първи път от 2 хиляди години >


"Бихме могли и да помислим за използването на подземни паркинги: знаем, че автомобилите убиват градовете. На път сме да преминем към електрически автомобили, към безпилотни автомобили, към споделяне на превозни средства. Въпросът е да видим дали всички тези пространства ще бъдат толкова полезни в бъдеще, колкото са сега", добавя експертът.


От Бостън до Осло, Рио де Жанейро, Сиатъл и Сидни инфраструктури като многолентови магистрали вече са в миналото и освободените пространства са превърнати в паркове, обяснява експертът по градско планиране Антония Конаро.


Огромни метрополии като Сингапур или Хонконг вече започнаха да променят законодателството, за да позволят на университетите, библиотеките, кината и търговските центрове да се разполагат под земята.


Подслонът под земята може също така да позволи на населението да се предпази от много лоши атмосферни условия като циклони, за които има опасения, че могат да се появят с климатичното затопляне.


Оптичното влакно може да доведе светлина под земята и днес е възможно да се симулира осветление като естествената светлина, отбелязва Антония Конаро.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Съвсем скоро, но не по-късно от 800 дни, Илон Мъск, с пословичната си предприемчивост и трудолюбие, ще прокара навсякъде тунели!

 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Занимават ни с фотогалерия за езеро в Чили, което било пресъхнало, а не ни занимават с това , че в резултат на човешка намеса пресъхна цяло море , Аралско море в средна Азия. Това море пресъхна благодарение на намесата на СЪВЕТСКИЯ човек , когато строеше комунизъм. Но това световните екологични левичарски организации се правят , че не забелязват.

 3. 3 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Хититите са строили подземни градове на 7 нива , 1650-1200г. преди новата ера.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  А кажи сега, че др. Сталин не е велик учьоннъй?

 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Прав си, но не е вярно, че не ни занимават. Напротив, говори се много, но засега само се говори.

  И още, Аралско море е море само по името си, иначе е езеро, голямо някога, сего доста по-малко, но все пак езеро.

 6. 6 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако продължава световното население да се размножава с тази скорост и това няма да помогне.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 7. 7 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Концепцията е стара, в модерния си вид вече отдавна е започнала да се реализира - в големите мегаполиси подземните части са си истински градове, съвсем функционални. Нещо обаче не ме кефи идеята да се живее под земята, но и още повече не кефи изцяло да преминем на соя и на технически култури. Като заместител на месото, гроздето, кафето, пшеницата и доматите.

 8. 8 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ти може да минеш на технически култури, ама аз си обичам пилешко.

 9. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "..."Бихме могли и да помислим за използването на подземни паркинги...“ Да, де- във вътрешността на Африка можете да използвате подземни паркинги, но в България, където и да се копне на дълбочина над 2.5м. , се попада на руини и останки от древноримски и старобългарски архитектурни обекти. Тук сме Стара Европа, а не рядко населеният континент Африка...

 10. 11 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#9] от "8th_ball": Монреал е град, който НЕ се намира в Източна Европа, така, че е безсмислен пример.

 11. 12 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#11] от "cmy12603507":

  Къде в статията става дума специално за Източна Европа?

 12. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Това все още е в сферата на фантастиката. Но кой знае, много фантастични неща са се превръщали в действителност. Както романите на Жул Верн.

 13. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4894 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Апропо, Жул Верн. Смятам, че няма нужда да се копае, а да се построят подводни, или плаващи градове с морски ферми за миди, риби и водорасли.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 15 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Като засвяткат атомните бомби сигурно ще е там...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 15. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "8th_ball": В статията се изразява глобална концепция, която обаче е неприложима на местно ниво в Източна Европа. Аз не живея в Канада, сащ, Африка или Азия, а в държава в Източна Европа- в България, и умея да оценявам коя идея е приложима на местно ниво, и от коя идея няма полза на местно ниво. Проблемът на глобалните концепции е точно такъв- не се съобразяват с местната конкретика и не държат сметка за нея. Какво ме интересуват подземните градове в двете Америки или в Африка, след като аз постоянно живея на друг континент- Европа, и за нашия континент тази концепция е приложима само за някои италиански и френски градове с древни катакомби като Рим, Париж, Неапол и т.н.?

 16. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Има доста фантастика от 70-80-те г. на тая тема. Сещам се за едно книжле от поредицата "Галактика", от италиански автор, заглавието не помня, защото я прочетох само веднъж, някъде е в библиотеката ми. Там се разказва за стоманена капсула под земята, осигурена с всичко, за да живеят обитателите и безопасно. Финалът е конфронтация между старото поколение, наследник на конструкторите на капсулата и младите, родени под земята и въпросът "какво правим ние тук". Другото е един съветски филм, където бедняк намери на улицата валчер, с който лаборатория замразява пациенти за желано от тях време. Когато се събуди, асансьор го изкачи на повърхността, където беше необятна пустиня, а лабораторията потъна в земята. За радост, оказа се сън. Никой не може да предскаже какво ще се случи,ама нека пофантазираме.

 17. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Планетата си е ОК. Нищо и няма... Хората са прецакани.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 18. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Тия съвсем изтрещяха!
  Вместо глупости за ниви под земята, мислете как да намалите раждаемостта на приматите. Иначе Войната ни е в кърпа вързана.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 649 Любопитно

  До коментар [#17] от "man_un":
  Лино Алдани -"Затъмнение 2000"

 20. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#20] от "objektivist96":

  Е, браво на теб, точно така. Филмът на руснаците забравих как се казваше, но се сетих за актьора, Донатас Банионис.

 21. 22 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Ето така роди се расата на моролоците.

 22. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1393 Весело

  Азимов ще се окаже прав...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#21] от "man_un":
  Просто събирах тази поредица(то не,че имаше други:)))) научна фантастика,та затова...

 24. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":
  "Другото е един съветски филм, където бедняк намери на улицата валчер, с който лаборатория замразява пациенти за желано от тях време. Когато се събуди, асансьор го изкачи на повърхността, където беше необятна пустиня, а лабораторията потъна в земята. За радост, оказа се сън. "
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Бегство_мистера_Мак-Кинли_ (фильм)

 25. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Тази история с климатичните промени все повече ми прилича на изкуствено създавана бизнес ниша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 27 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тунели за гнидите хаха

  1.618
 27. 28 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Това остава - да ни закопат под земята....това е една идея прекалено....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK