Идва ли началото на края на Орбан

Идва ли началото на края на Орбан

© Ангел ПетровЦентърът на Будапеща на пръв поглед създава представа, че в Унгария има само една партия - тази на премиера Виктор Орбан. Поне това показват плакатите на "Фидес". Само те се редуват с афиши за концерти и театрални представления, които обгръщат рекламните цилиндрични колони - единственият сигнал, че се задават евроизборите.


Млади либерали, социалисти и двете най-големи опозиционни партии в страната обаче твърдят, че знаят как да променят заедно тази налагана от управляващите представа.


Това потвърдиха за "Дневник" и представители на формациите, състезаващи се за европарламента. Те водят още една кампания - за поврат в политиката на Унгария, започващ от най-малките ѝ клетки.
Те са различни, но разбират публичната тайна, която вълнува управници от Полша до Турция: срещу власт, която все по-рядко бива наричана "демократична", най-лесно се действа "отдолу нагоре", с удари по това, което в България наричат "структурите по места". Целта - на местните избори наесен поне половината от градовете в Унгария, където почти цялата власт е в ръцете на "Фидес", да ги отнемат от контрола на партията, а управляващите да загубят поне част от инструментите, с които според критици потъпкват върховенството на закона.


Различни (или не съвсем)


В слънчев офис в центъра на Будапеща 30-годишната Каталин Чех няма време за добре аранжирана снимка. След интервюто бърза да отпътува за Шьофок - малко градче на брега на езерото Балатон, във вторият по бедност регион на страната. "Поне по един град на ден", казва Чех, попитана колко често обикаля райони извън столицата преди вота на 26 май. Оглавява листата на либералната партия "Моментум", помещавала се в мазе само допреди няколко месеца.


Каталин Чех не се притеснява от факта, че опозицията има значително по-малко време от "Фидес" за излъчване на посланията си.

© Facebook Cseh Katalin - Momentum

Каталин Чех не се притеснява от факта, че опозицията има значително по-малко време от "Фидес" за излъчване на посланията си.


Тъкмо като "активисти от мазето" се прочуха членовете на гражданското движение "Моментум" през зимата на 2017 г. Тогава кампания, събрала над 260 хил. подписа, принуди Орбан и ръководството на Будапеща да оттеглят кандидатурата за летните олимпийски игри през 2024 г.


Този пробив не се превърна в гласове на избиратели - при "Моментум" отидоха едва над процент от бюлетините на парламентарния вот миналата година, но това стигна, за да им донесе субсидии. За евроизборите някои проучвания им дават 1 евродепутат от общо 21, които ще изпрати Унгария - над 5 на сто от вота. Партията обаче счита това за успех. "Започнахме без големи дарители и финансиране. Но вече ще изпратим човек в парламента. Това си е динамика."


Въпросът какво ще промени един евродепутат стои и пред неочакван (за някои унгарци), но познат кандидат, който говори български и чиито първи стъпки могат да се проследят до София.


През 1971 г. Пирошка Апро, унгарски търговски съветник в България, и инженерът Петър Добрев стават родители. Няколко десетилетия по-късно дъщеря им, Клара Добрев (на снимката), работи в правителствена агенция за еврофондовете в Будапеща. Напуска през 2004 г., когато Унгария влиза в ЕС, но и когато съпругът ѝ Ференц Дюрчан става премиер. На парламентарните избори на 8 април миналата година - е част от кампанията на Демократическата коалиция на Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.).

© Facebook Dobrev Klara

През 1971 г. Пирошка Апро, унгарски търговски съветник в България, и инженерът Петър Добрев стават родители. Няколко десетилетия по-късно дъщеря им, Клара Добрев (на снимката), работи в правителствена агенция за еврофондовете в Будапеща. Напуска през 2004 г., когато Унгария влиза в ЕС, но и когато съпругът ѝ Ференц Дюрчан става премиер. На парламентарните избори на 8 април миналата година - е част от кампанията на Демократическата коалиция на Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.).


На изборите през април миналата година Демократическата коалиция на бившия премиер Ференц Дюрчан влиза като малка партия, макар почти да удвоява резултата си - от 4 на 9 (при общо 200) депутати. "Фидес" получава две трети. "На 9 април се събудих силно заредена. Трябваше да измисля нещо", казва водачът на листата на Дeмократическата коалиция и съпруга на Дюрчан, Клара Добрев, в разговор с "Дневник".


"Помислих, че начинът, по който Орбан води тази страна, е катастрофа", обяснява тя в офиса на партията в бизнес център в столицата. Унгарските медии, силно проправителствени, я наричат семейна кандидатура, други я обвиняват във връзки с бившия банкер Цветан Василев (настоява, че го е срещала само веднъж, за да получи заем за проект в България, пропаднал с фалита на КТБ).


Позициите ѝ не са обичайни за унгарското публично пространство. Вярва в Съединените европейски щати, в общата минимална заплата и пенсия, тъй като визията за "Европа на нациите" на Орбан "не може да реши проблемите, които се създават". "Да е извън Европа би означавало за Унгария само бедност, нещастие и хаос. А се опасяваме, че Орбан бавно ни изкарва оттам," обяснява тя за "Дневник". И тя обикаля страната в опит да разбие монопола на "Фидес" в провинцията.


На 185 км западно от Будапеща, недалеч от границата с Австрия, кандидат за евродепутат на "Йоббик" - консервативна, вече не крайнодясна, но все още антиимигрантска партия - повтаря почти същите тези. Лидерът на партията (с втората по големина група в унгарския парламент), предупреди през декември, че Орбан ще "изкара Унгария от ЕС". Някога евроскептична, "Йоббик" днес смята, че Европа трябва да работи за "съюз на заплатите" и да работи за решаване на проблемите на стандарта и разликите в пенсиите на източно- от западноевропейските граждани.


"Трябва да дебатираме за бъдещето на ЕС. Критикуваме по някои въпроси и трябва да има промени, но ако не сме на масата, нямаме възможност за тях", казва по телефона Тибор Бана, който управлява клона на "Йоббик" в сравнително богатата област Ваш. Преди десетилетие Бана се дипломира с теза за крайнодесните и евроскептичните партии; сега 33-годишният политолог е четвърти в листата на партия, която почита паметта на жертвите на Холокоста, призовава за борба с антисемитизма и за защита на свободата на словото.


Попитан какво е накарало "Йоббик" да поддържа Европа, той отговаря, че лидерите в съюза много по-силно отпреди търсят решение на проблемите с миграцията - тема, по която признава, че "позициите са почти същите като на Орбан", но добавя, че курсът на премиера е "твърде конфронтационен".


Поотделно (или не съвсем) за Европа


Те всички говорят срещу Орбан и "за" Европа. Отхвърлят много позиции на "Фидес", макар "Йоббик" да подкрепя тези за миграцията, а "Моментум" да критикуват премиера за блокиране на "всяка политика, която ще намали имиграцията в Европа". Посочват съпротивата срещу Орбан като основна цел и смятат, че в атаката срещу водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер Орбан е отишъл твърде далеч, независимо че нито една от трите партии не членува в ЕНП. Всички искат европейска прокуратура и пренасочване на еврофондове от правителствени агенции към граждански организации в случаи, при които (като Унгария) има сериозен срив на демокрацията - но не и спиране на средства за цели държави, това би засегнало унгарските граждани.


Заедно с още две партии - Унгарската социалистическа партия (MSZP, наследник на комунистическата партия) и зелената "Политиката може да е различна" (LMP) - те са необичайна гледка на евроизборите. Почти не отправят нападки едни към друг, по много въпроси изповядват сходни ценности и открито говорят за Орбан като за общ враг. Заедно представляват почти цялата (без трима депутати) опозиция в парламента и сключиха пакт, за да определят общия си противник, макар всъщност да се борят за един единствен, силно фрагментиран електорат - този на проевропейците.


Защо, ако опозицията си е поставила задача, не работи за нея заедно на евроизборите? "Това е една от най-горещите теми в Унгария", обяснява Клара Добрев. "Мислим малко различно за европейското бъдеще, но визията за Унгария ни обединява." Отчита, че позициите са се приближили - "Йоббик" вече не гори европейски знамена. Но "на евроизборите много бързо всички партии казаха, че отиват сами. Това е прост избор, с листи, и който и да вземе над пет процента, ще вземе гласове от "Фидес", продължава Добрев, на която проучванията отреждат място в европарламента.


Каталин Чех е съгласна. Първото, което ще направи след изборите обаче, е да се обади на другите евродепутати от опозицията. "Орбан е силен, защото депутатите му действат в една и съща посока. А ние трябва да се координираме за върховенството на закона и други теми", продължава Чех, която e сред седемте души в специален екип на АЛДЕ, избрани за да "обновят Европа" (заедно с еврокомисаря Маргрете Вестегер и известни фигури от Испания, Словения, Белгия, Италия и Германия).


По-голямата награда


Дали големите партии като "Йоббик" ще посрещнат тази идея с ентусиазъм? Реакцията по телефона на Тибор Бана не бе точно радушна: "Мисля, че наистина е важно да си сътрудничим по някои въпроси в европейския и унгарския парламент, срещу ГМО например... разбира се, не като коалиция или нещо подобно."


Не изборите на 26 май обаче са голямата въпросителна - за опозицията залогът за следващите няколко месеца е по-голям от лозунгите "за Европа".


Изследователи на управлението в Унгария от години говорят за патронажни и клиентелистки мрежи, създавани по места чрез кметове и общински съвети, доминирани от "Фидес" (на местно ниво партията на Орбан управлява почти цялата страна), и ги сравняват с държави извън ЕС като Русия и Турция. Въпроси на обществените поръчки, еврофондовете, заетостта, образованието и медиите се оказват силно свързани с решенията на центъра. "Балонът на "Фидес" се е раздул до крайности в провинцията", казва Клара Добрев. "Там на всички се казва: ако не дадете 80% за "Фидес", няма да има държавна работа."


"Фидес" промени изборните закони, след като дойде на власт. В парламентарния вот партията въведе мажоритарен елемент, който ѝ помогна <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159796_orban_i_nacionalistite_prevzeha_nad_tri_chetvurti_ot/" target="_blank">с 48% от вота да спечели две трети от местата в парламента</a>. Местните избори, по принцип мажоритарни, се оказаха само с един тур и с победител без абсолютно мнозинство. Оттогава партията на Орбан печели - и на национално, и на общинско ниво - не без помощта на опозицията, разпокъсана и неспособна да назове обща цел и да излъчи силни кандидати.<br />

© Ангел Петров

"Фидес" промени изборните закони, след като дойде на власт. В парламентарния вот партията въведе мажоритарен елемент, който ѝ помогна с 48% от вота да спечели две трети от местата в парламента. Местните избори, по принцип мажоритарни, се оказаха само с един тур и с победител без абсолютно мнозинство. Оттогава партията на Орбан печели - и на национално, и на общинско ниво - не без помощта на опозицията, разпокъсана и неспособна да назове обща цел и да излъчи силни кандидати.


Сега петте партии са решени да опитат да се обединят около общи независими кандидати за всички кметски места срещу тези на "Фидес". Същата формула доведе на власт миналата година опозиционен кандидат в слабо познато извън Унгария градче, управлявано дълги години от Янош Лазар, един от най-доверените хора на Орбан. Това зареди опозицията с еуфория преди парламентарния вот, но на националните избори тя не се яви обединена.


Унгарската опозиция може да спечели до 10 (почти половината) от местата в европарламента - не повече, отколкото има в момента. Кампанията за местния вот обаче неофициално тече в големи и малки населени места, паралелно с европейската. На кампанийни събития опозиционери вече неведнъж застанаха заедно, събра ги и голям многохиляден протест през март на националния празник на Унгария. Някои от тях предизборно смекчават позиции, по които партиите или политическите им семейства някога бяха радикални.


Сега и Чех, и Добрев, и Бана, попитани за решението си за европейските избори, сами заговарят за местните. Будапеща и всички големи (без само две от общо две дузини) области са в ръцете на "Фидес". Според Добрев от седмица "има съгласие за [общи кандидати] в Сегед, Печ, дори части от столицата... Грижа се за другите партии и гледам какво правят в кампания. Няма дрязги между партиите и дори да е трудно, защото се конкурираме, мисля, че сме достатъчно интелигентни, за да успеем."


"Няма друг начин освен общите кандидати, системата го изисква", казва Каталин Чех. "Когато опозиционните кандидати си пречат, нищо не става. Ако моят кандидат вземе 9 процента, а вашият - 7, накрая "Фидес" печели всичко. Опозицията винаги събира повече заедно, но "Фидес" взема супермнозинство."


Рисковете


Ще устоят ли на изкушението най-силните опозиционни партии? Според Тибор Бана - част от най-голямата от изброените партии - "може да се търси общо решение с другите опозиционни партии" в Сомбатей, главния град в неговата област Ваш, но "в много села и градове там "Йоббик" е силна, а другите опозиционни партии - недостатъчно".


"Йоббик" заедно със социалистите има много местни структури из страната, но по-малките партии разчитат, че обиколките в провинцията ще увеличат подкрепата им. "Моментум" постоянно обикаля страната и открива нови клонове. "Искаме по-европейска Унгария и може да нямаме парите за това, но имаме хората. И там започва - имаме добри хора, с които да започнем да чукаме на вратите и посланието ни да стига", казва Каталин Чех.


Според критици закъснялото единство на опозицията, чиито проблеми позволиха на управляващите в Унгария да я превърнат в единствената "частично свободна" държава в ЕС, може да е утопия. Събитията на "Фидес", на които се говори за нужда от защита на "християнска Европа" на евроизборите, са сред първите новини в емисиите на големите телевизии. Присъствието на опозиционните кандидати е слабо.


Няколко дни след срещите с Добрев и Чех и разговора с Бана обаче в Будапеща има и нови плакати. Те са много по-малки от тези на "Фидес", не са на обозначените за това места, а залепени на стълбовете на улични лампи и са значително по-малки - една от партиите обяснява, че по закон са им разрешени само за две-три седмици преди изборите (а тук кампанията продължава 50 дни) и са там с позволението на електрически компании, притежаващи стълбовете. Плакатите на "Моментум" и ДК изпращат новото послание на опозицията: Унгария вече не е само Орбан и е хубаво властите да го знаят.


"Дневник" поиска срещи с представители на "Фидес" - партийци, членове на кабинета и кандидати за евродепутати - но не получи отговор.


За фигурата, която работи за обединяване на опозицията далеч от светлината на изборните прожектори, четете другата седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (243)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Не Ангелчо,не идва!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  Това звучи като началото на края на Тръмп ха ха... вече две години, а и още шест все ще го импичкосват, ама само в мокрите сънища на левите олигофрени... :)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Соросоидите се размечтаха...

 4. 4 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 277 Весело

  Геле, колко ти платиха за тази боза 💸😂😂😂

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Не си заслужава четенето !

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  Всяко нещо има начало и край. Или простичко казано —за всяко прасе идва Коледа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не бъркайте Виктор Орбан с неговия „фен“ Георги Марков – Агент Николай. Хубав или лош, Орбан си спазва неговите принципи. Докато Агент Николай ще гледа само личната изгода. Ще бъде доносник на ДС, после твърд седесар повиван в дантели след това патерица на комуниста Б. Борисов. Като го питам:
  - Защо така бе Жоре? – той отговаря
  - За няколко долара повече!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  идва разбира се , ама сега на онова дето му бил грешен превода "млади либерали" ли му викате

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  Утре Тръмп си тръгва от бялата къща а другиден Орбан се разкайва, нахлузва розаф чорапогащник и с плакат 'спасете майката земя' почва да среща нашественици с плюшени мечета и да им раздава министерски постове та да живне малко тая ретроградна фашистка Унгария със свежи идеи, емигрантска енергия и джендър затоплистки плам!

  Ех, умнокрасиви мечтички :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 921 Неутрално

  "Млади либерали, социалисти... " - плюнчовци 😁

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2007 Весело

  Хахахаха. Отлично забавно четиво за началото на деня. Това в сектора "фентъзи" ли е?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Всеки ден по няколко статии против:

  Тръмп
  Орбан
  Салвини
  Полша
  Унгария


  Обяснете защо печелят все повече уважение.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Мечтите са безплатни. Две години някои мечтаеха Тръмп да го импийчмънт ,пък ще си изкара мандатът и ще има и втори.Сега пък Орбан щял да пада от власт.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  и това си го бива за надъхване
  https://offnews.bg/politika/vremennite-rezultati-v-anketata-na-offnews-za-izborite-demokratichna-703269.html?fbclid=IwAR0fgdE3Eb29KFY-Gl1oqsuhMNnHZCLuSLRkOIhE06-d2yqbRM0JuiPRIio

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  В момента на избора му започва да тече времето, когато Орбан ще бдъе заменен. Въпросът е кога...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 479 Неутрално

  платена поръчкова боза....

 18. 18 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 573 Весело

  Мокрите сънища на джендърите...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Мда, идва краят на Орбан. Както чакаме края/импичмънта на бай Тръмпи и края на КАПИТЪЛИЗЪМЪ!

  "Млади либерали, социалисти и двете най-големи опозиционни партии в страната" - т.е. най-изявените отрепки и софраджии :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Любопитно

  "...който ѝ помогна с 48% от вота да спечели две трети от местата в парламента"


  Ако в България някоя партия достигне 48% дали няма пак да има 2/3 от депутатите?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Любопитно
 23. 23 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 318 Неутрално

  През ден статия за Орбан..... Дневник, вие вестник на унгарската опозиция ли сте?

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Някои мечтаят първо за ЕСССР и после само за СССР. Левичарите опитват да превземат Европа политически - но няма да стане, най-вече защото източна Европа ги помни левичарите к'во струват - малко ли бежанци от комунистическия рай са избягали в Унгария и са разправяли какъв ад е соцрая. Та Орбан знае, Салвини знае, а всеки поляк знае лично.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Както от Ердоганова Турция много образовани и светски настроени млади хора бягат, така и от Орбанистка Унгария много образовани и светски настроени млади хора бягат. Факт. Крал Орбан да чЕка на венецуелските мигранти да бачкат 6 дни в седмицата 😎
  —цитат от коментар 19 на aleks ivan


  Ами то много образовани хора бягат и от Германия.Това показател за какво трябва да е?
  И не знам какво несветско видя в Унгария.Сравненията с Турция са безумни.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Като всеки популист Орбан започна добре /чисто маркетингово/ и ще завърши зле /чисто политически/!!!
  След Евро изборите ЕНП ще изритат "Фидес" и Орбан, а ПЕС ще наритат БСП и биволицата- ездачка!!!

 27. 27 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Както от Ердоганова Турция много образовани и светски настроени млади хора бягат, така и от Орбанистка Унгария много образовани и светски настроени млади хора бягат. Факт. Крал Орбан да чЕка на венецуелските мигранти да бачкат 6 дни в седмицата 😎
  —цитат от коментар 19 на aleks ivan


  Къде бягат,къде отиват!?Да не се крият в къщи за гости?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  "Поне по един град на ден", казва Чех, попитана колко често обикаля райони извън столицата преди вота на 26 май.

  Ръдан толкова често не си отваря фейсбука даже......

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До сега има ли реална, измерима полза за България от управлението на Орбан?
  Моля, някой от многобройните му почитатели за смислен отговор.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#19] от "aleks ivan":

  Както от Ердоганова Турция много образовани и светски настроени млади хора бягат,.....
  ========
  От Анадола избягаха тия които бяха свикнали и до момента им изнасяше идеологическото, финансовото и житейско социално превратаджийско статукво....
  Статукво което....... ти даваше пълното морално право за трошиш стъклата на всеки автомобил на който не е залепени постер или поне малка емблема на Ататюрк.....
  Днес в Турция можеш да се обличаш както желаеш..... и да водиш начин на живот, по своя, а не по някаква идеологическа воля.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "Милост за живите":

  Унгария е по средата сред европейските страни по отношение на емиграцията или временните престои в чужбина, но остава над средното за ЕС. Според "Евростат" пропорцията поляци, румънци и други, които напускат родината си, за да намерят работа или за да учат в друга страна, е много по-голяма от тази на унгарците. Приблизително 5.2% (339 хил. души) от унгарските служители на възраст от 20 до 64 г. работят в чужбина, което е увеличение с 2.8% в сравнение с 2012 г., когато процентът е 2.4%. Много по-малък процент унгарски граждани работят в чужбина в сравнение с Румъния например, където почти 1/5 от гражданите в трудоспособна възраст са напуснали родината си поне временно.

  https://hungarytoday.hu/emigration-from-hungary-acute-crisis-or-par-for-the-course/

  Най-ниският процент емигрирали граждани в трудоспособна възраст е в Германия - 1%, а най-високият е в Румъния - почти 20% , следвана от Литва (15%) и Хърватия (14%). В целия ЕС повече от 4% от гражданите работят в друга страна, т.е. Унгария е малко над средното за ЕС.

  https://hungarytoday.hu/eurostat-more-than-330000-hungarians-work-abroad/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Не, гугутке мамина, не идва... По-скоро идва края на извратения либерализъм в цяла Европа.

 33. 33 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  платена поръчкова боза....
  —цитат от коментар 17 на it4


  и водеща статия - наистина няма нищо по-важно от злобата на работодателя сорос за новото работническо дело

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":

  Съдейки по минусите, масата вероятно не е съгласна с този диалектически постулат. Вярата във вечния живот изглежда по-силна.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Млади либерали ...... на никой не му се бачка вече, всичките искат ако не може политик, поне на маркуча в някое НПО.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#25] от "Мусаши":

  .Сравненията с Турция са безумни.
  =======
  Аааа, хич не са безумни..... :)

  Разликата е в това, че срещу Орбан, с един куршум се удврят два..... а срещу Ердо, три заека....

  И двамата лидера си бранят държавите от съвременния западен Нео либерализъм.....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#34] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Не само.всеки въпрос които предизвиква мисловна дейност и търсене на отговор е силно недолюбван.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2007 Весело

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Хахахахаха - голям смях. Това ми напомня на "проучванията" за Брекзит и президентските избори в САЩ. Хилърито "водеше" с по 10-15% в някои щати, където после Тръмп я отвя.


  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  Интересното е, че в САЩ теоретично някоя партия с по-малко от 48% може да вземе и 100% от местата, ама когато печелят демократите (както на междинните избори) няма рев у Дневник.


  До сега има ли реална, измерима полза за България от управлението на Орбан?Моля, някой от многобройните му почитатели за смислен отговор.
  —цитат от коментар 29 на DDR


  Че Орбан да не е избран в България, че да очакваме ползи от него? Просто се кефя (аз лично) как побърква умнокрасавците, които са свикнали да скачат всеки път, когато фейк нюза им посочи някой за враг на Тутраканската селищна система.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  НПО-шки и наслезници на Номенклатурата се борят за властта! Всяка прилика с Бойкиевци, Малеевци... е случайна!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 40. 40 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До сега има ли реална, измерима полза за България от управлението на Орбан?Моля, някой от многобройните му почитатели за смислен отговор.
  —цитат от коментар 29 на DDR


  Да, ползата е че се разбра, че има живот и без млади либерали, че хората се бяха притеснили - вече и деца протестират, че Светът се свършва и ще измрем като динозаврите.

 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  Тя и Ангела Меркел и Ердоан не са избрани в Бг, ама като пръ.нат и в Бг се наси.ат😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До сега има ли реална, измерима полза за България от управлението на Орбан?Моля, някой от многобройните му почитатели за смислен отговор.
  —цитат от коментар 29 на DDR


  По правилният въпрос тук е,до сега има ли реална,измерима ВРЕДА за България от управлението на Орбан.Защото българският Дневник ката ден пуска статии ПРОТИВ ,а не ЗА него.

 43. 43 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 763 Неутрално  Сутрешната доза омраза доставена с любов от Геле Либерало.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  До коментар [#28] от "pag":

  Радан и сие тъгнали да гонят Орбан от ЕНП?! Не си виждат н******** задници и мижава популярност, а тръгнали другите да съдят!
  Унгарците са показали на избори кого избират и какво управление искат. Не е наша работа да ги учим преди да сме си оправили нашата къща. Като селската клюкарка: очите й все в чуждите къщи да намира кусури.

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Маджарски бастуни. Избраха си диктатор, а сега опозицията иска да го бори с идеи за обединена Европа, която да им дава пари за европейски пенсии и заплати (пак, както правеше през 90тте). Няма да ви огрее маджарчета, уверено се превръщате в най-скапаната държава руска подлога в Европа

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Маджарски бастуни. Избраха си диктатор, а сега опозицията иска да го бори с идеи за обединена Европа, която да им дава пари за европейски пенсии и заплати (пак, както правеше през 90тте). Няма да ви огрее маджарчета, уверено се превръщате в най-скапаната държава руска подлога в Европа

 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Маджарски бастуни. Избраха си диктатор, а сега опозицията иска да го бори с идеи за обединена Европа, която да им дава пари за европейски пенсии и заплати (пак, както правеше през 90тте). Няма да ви огрее маджарчета, уверено се превръщате в най-скапаната държава руска подлога в Европа

 48. 48 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Напротив! Др. Орбан ще увеличи своя резултат!

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  публичната тайна, която вълнува управници от Полша до Турция: срещу власт, която все по-рядко бива наричана "демократична",
  =========
  Хо хооо....
  Халал да ви е демокрацията....
  Много по добре да я няма, но да се чувства.... отколкото обратното.

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":.Сравненията с Турция са безумни.=======Аааа, хич не са безумни..... :)Разликата е в това, че срещу Орбан, с един куршум се удврят два..... а срещу Ердо, три заека.... И двамата лидера си бранят държавите от съвременния западен Нео либерализъм.....
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Какво ми сравняваш ислямист,който иска да върне Турция в Средновековието,с един съвременен лидер,който се противопоставя на либерастките домогвания?

 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#42] от "mvu02435512":

  Въпросът сега е, дали има ползи за Бг от политиката на Орбан. Има ли и какви?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Гневно

  До коментар [#40] от "our12595545":

  Това да използваш за пропаганда дете и то с медицинска диагноза е толкова долно и гнусно, че нямам думи. Вместо да му осигурят душевно спокойствие за нормално лечение, те го въвличат в политическите си игрички.

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#24] от "Deaddark":

  Унгария беше соц. Страна бе смешки, хем от хард соца като нас, не като сърбите. Избягали от соца в Унгария....Боже прибери си...

 54. 54 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 763 Неутрално


  До коментар [#44] от "pamela":

  Другарят Светослав Малинов е гласувал за изключването на Фидес от парламентарната група на ЕНП понеже такава е партийната линия на ЕНП в момента.
  А другарят Малинов много добре знае, че всяка крива линия успоредна на партийната е права линия. Другарите Кънев, Тафров, Бойкикев и Малинов също така знаят, че за да папката трябва да слушат и изпълняват заповедите дадени от големите партийни началници.

 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#50] от "Мусаши":


  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Интересни въпроси повдигате —очертава се дискусията да е нещо кат Кирил и Методии при Папата навремето.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Социалисти (комунисти) и либерали - вингаи заедно, винаги...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#51] от "DDR":

  Орбан няма голямо влияние в Европа за да се отчетат някакви ползи и вреди за България, но виж от политиката на Макрон България няма никаква полза, а само вреда.

 59. 59 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Честно казано унгарците не мога да ги мисля, нито сме на свободата им, нито сме на демокрацията им, нито сме на стандарта им.
  Ние сме някъде далеч назад с комунистическа партия, която си брои конгресите в парламента.
  Дали ще е тази, дали ще е Орбан, във всеки случай няма да е някой комунист.
  В Унгария няма в сайтовете им комунистически тролове.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Не бих разчитал на това. ЕНП и тя е същата сбирщина. Орбан го погнаха там заради лични конфликти с шефовете и защото почна да изявява амбиции на ниво ЕНП, не за друго

 61. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Пак сравняваш ислямска държава с християнска държава.
  Точно като Ердоган. Всяка жаба да си знае гьола. То не може хем да се биеш в гърдите, че си ислямист, хем все да гледаш и да се сравняваш с християнските държави и от тях да взимаш ноу хау за всичко.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#54] от "bxr35608444":

  Доколкото ми е известно не всички партии от ЕНП гласуваха за изключване, някои бяха против и членството беше замразено. Обаче мене ме възмути поведението на ДСБ, които вместо да си намерят коалиционни партньори и да работят за печелене на популярност в България тръгват на конфронтация на европейско равнище. Всичкото Мара втасала...

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonim440":

  Какви глупости плещите? България е много по-демократична и свободна в момента от Унгария и стои и икономически не по-зле. Стига сте се самоунижавали, погледнете реално идете вижте как живеят хората в унгарската провинция, вижте какво е нивото на безработица после пишете глупости

 64. 64 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#25] от "Мусаши":И от спареното еснафско градче Пловдив бягат. Идват в София и попадат на хора. И децата ти след време ще бягат с 200 😎
  —цитат от коментар 56 на aleks ivan


  Спареното еснафско градче Пловдив е най-старият град в Европа. Ама на нпо сбирките естествено не ви учат на това.

  Клета умнокрасива либерална наука...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#64] от "dgd":

  Тц. Провадия е :)

 66. 66 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#56] от "aleks ivan":

  "И от спареното еснафско градче Пловдив бягат"

  Много е смешно като почне некой умнокрасивец да се държи като аристократичен сноб, любима комедия.

  Точно Пловдив е идеален с развитата си индустриална зона и многото населени места около него които полека стават на практика нещо като отдалечени квартали, по тоя модел ако са повече градове България ще е екстра

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 67. 67 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#51] от "DDR":

  Една малка полза е, че Меркел и Макрон не могат да натискат силно ББ да приеме обратно нежелани от тях имигранти, преминали през България по покана на дъртата вещица. ЕК се занимава с Орбан, който е хулигана в училище, а не с послушното пионерче Бойко.

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  либералите от мазата ...хахахахахахаха

 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  У нас същото прави Пеевски - обединява ГЕРБ, ДПС, патриотите са връх на копието.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 70. 70 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonim440":Какви глупости плещите? България е много по-демократична и свободна в момента от Унгария и стои и икономически не по-зле. Стига сте се самоунижавали, погледнете реално идете вижте как живеят хората в унгарската провинция, вижте какво е нивото на безработица после пишете глупости
  —цитат от коментар 63 на uq


  Евала!
  И всичко това,гарантирано от ГЕРБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 71. 71 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Не знам защо въобще червените коментират тази новина. Такива тролове, ако с тези си коментари отидете в който и да е сайт на бивша комунистическа страна и ще ви разберат много бързо и ще ви отсвирят. Защото това вашето не са реални коментари.
  Това, че Орбан е против Сорос не значи, че е за Путин. Можете да видите, че единствената страна, която не отзова руски дипломати заради скандала със Скрипал беше... България.
  Само тук е възможно да има червени тролове в сайтовете.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#70] от "Милост за живите":

  ГЕРБ няма нищо общо, всичко това, ВЪПРЕКИ ГЕРБ. Просто такава е истината. А благодарение на...на Иван Костов и правителството му. Заслугата на ГЕРБ е, че баце не е толкова луд и няма толкова топки колкото Орбан

 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#63] от "uq":

  Сериозно???
  Колко българи работят и живеят в Унгария? И колко унгарци работят и живеят в България?
  Защото то и от Гърция сме по-добре на думи, но на дело в Гърция е пълно с българи работещи и живеещи там, а в България няма желаещи гъркини да работят като домашни прислужнички.
  Истината е унизителна за България.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  Какво ми сравняваш ислямист,който иска да върне Турция в Средновековието,с един съвременен лидер,
  ========
  Моите критерии за сравнения не се базират на прилепени лозунги и епитети.... а на видимите резултати от същите тия лидери....
  Днес, благодарение на лидера ми Ердоан, в Турция се произвеждат космически и нано технологии.... все неща които ги правят САМО ПЕТ държави по света.....
  Така че..... нека все така ни праща в "средновековието"..... 😁

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  3 неща се клатят управлението на т.н ."популист"това на Тръмп Ипийчмънта и висящите части на половият орган на едно селскостопанско животно.Разликата м/у тяхе ,че само последното е реално,а общото че и трите не падат.

 76. 76 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#74] от "eti mehter":

  Нещо турско произвежда ли се?
  Без лиценз?
  Малко хубава работа, ама македонска...
  Както пишат в турските чатове, според Ердоган в Турция се били произвеждали самолети... та турците питат къде са самолетостроителните заводи? Няма ги.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#61] от "anonim440":

  ноу хау
  ======
  Стига с тая смешна мантра, бе клоуни форумни..... 😁
  Хайде тогава всичкия барут на земята да го върнем на китайците, искате ли?
  Нали те го измислиха.....

  Ама не се сещам..... кой е измислил колелото..... че и на него да му благодарим всяка сутрин..... :)

  Bukalemun
 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  Е колко па българи да работят в Унгария? Няколко отишли да учат там и женени за унгарки и работещи в Австрия. През 90тте Будапеща (не Унгария ) беше център на инвестициите от запада за разлика от пред Иван Костова България, страна извън ЕС, в сферата на влияние на Русия, бедна, беззаконна... И някои хора отидоха да. После обаче парите към Будапеща секнаха, а България се присъедини към ЕС и се стабилизира, така че в момента нещата са различни

 79. 79 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 262 Неутрално

  муахаххаха ххахахаха ахаххаахаахха ахахахаахха-ей сега вече го импийчнахте,железни доказателства и многомилионна подкрепа-ако не сега кога и ако не либералите лгбт защитници кой?Мисля че във Бг ситуацията е съшата и колегите журналисти от Блиц-написаха това за вас-Кръгът “Капитал”– гейментори на българското общество Фондация „Америка заБългария“ финансира неморални дегенерати,които развращават.Ше отречете ли това или не?

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#76] от "anonim440":

  Всичко което се произвежда в Турция, Е ТУРСКО....
  Anladın mı?

  Bukalemun
 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":


  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  Когато гръмнаха онези влакови цистерни в Хитрино,Орбан предложи да изгради за сметка на Унгария къщи за хората там,но Борисов не разреши. Как иначе? Само банкянският мошеник има право да се прави на благодетел.

 82. 82 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":Пак сравняваш ислямска държава с християнска държава.Точно като Ердоган. Всяка жаба да си знае гьола. То не може хем да се биеш в гърдите, че си ислямист, хем все да гледаш и да се сравняваш с християнските държави и от тях да взимаш ноу хау за всичко.
  —цитат от коментар 61 на anonim440  До коментар [#61] от "anonim440":

  Ердоган каза,че както има християн-демократи (в Германия),така може да има и ислям-демократи.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#76] от "anonim440":

  Малко хубава работа, ама македонска...
  =======
  Тогава нека Бг почне да прави компютри и да взема лицензен данък от целия свят.....
  Нали Джон Атанасов е българин....
  Ха да видим.... :)

  Bukalemun
 84. 84 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Тъй е то.
  Гладна кокошка просо сънува...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#82] от "deaf":

  Това е... ❗❗❗
  Чистата и елементарна истина.....
  Ама форумните философи не могат да Я преглътнат.... 😁

  Bukalemun
 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  Мъко, мъкооо соросоидска!

  И като импийчнат и Оранжевия - пей сърДце!
  Пълна и окончателна Победа на сите соросЕта по сите земни кълбета!

 87. 87 Профил на Maldy
  Maldy
  Рейтинг: 53 Неутрално

  И ако някой си мисли, че Дюрчан и сие е Новото... Блажени са.

 88. 88 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Весело

  До коментар [#70] от "Милост за живите":ГЕРБ няма нищо общо, всичко това, ВЪПРЕКИ ГЕРБ. Просто такава е истината. А благодарение на...на Иван Костов и правителството му. Заслугата на ГЕРБ е, че баце не е толкова луд и няма толкова топки колкото Орбан
  —цитат от коментар 72 на uq


  Малиииии!
  Пропуснал си Луканов,Виденов, Станишко и Царо!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":И от спареното еснафско градче Пловдив бягат. Идват в София и попадат на хора. И децата ти след време ще бягат с 200 😎
  —цитат от коментар 56 на aleks ivan


  Наистина много са свестни хората в София-два пъти избраха за кмет Борисов .Интелектуалци,интелектуалец си избират за кмет.

 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#76] от "anonim440":

  Но нека те успокоя малко..... с една прясна новина.....

  Не отдавна убиха още един турски учен, академик...... не желаещ да избяга от Турция.....
  За разлика от преди, това вече се случва рядко.....
  До 2008 година, в Турция, турски учени и професори "умираха" масово

  Bukalemun
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 93. 93 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#67] от "Oggie Petkov":

  Ами след като ББ е послушен, значи приема върнати мигранти? Не?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 94. 94 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  +++
  Ама дали ще те разберът...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 96. 96 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#80] от "eti mehter":

  Всеки турски бизнес за който се сещам се прави с ортаци западняци, корейци, японци.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":Какво ми сравняваш ислямист,който иска да върне Турция в Средновековието,с един съвременен лидер,========Моите критерии за сравнения не се базират на прилепени лозунги и епитети.... а на видимите резултати от същите тия лидери.... Днес, благодарение на лидера ми Ердоан, в Турция се произвеждат космически и нано технологии.... все неща които ги правят САМО ПЕТ държави по света.....Така че..... нека все така ни праща в "средновековието"..... 😁
  —цитат от коментар 74 на eti mehter


  И в центъра на Истанбул е пълно със забулени туркини.Ама хич не сте в Средновековието.То и Северна Корея има космически технологии,но това не означава,че не са тоталитарна средновековна държава.

 98. 98 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  Орбан побърква само две групи хора - унгарците и гербавите. И консерваторЪите, но тях ги слагаме към гербавите по подразбиране.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 99. 99 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#92] от "aleks ivan":

  Казах ти, Провадия е, не е Пловдив :) И после майна, дай да сме сериозни, добре се развива града напоследък, което е хубаво, ама НАПОСЛЕДЪК. София е пълна с майни, повечето от тях прости нахални безпърдонни селски хитреци, които на това отгоре като се върнат в Пловдив се правят на големите софиянци, та ни мразят всички пловдивчани покрай тях

 100. 100 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  не, идва началото на края на Сорос и всичките му платени драскачи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK