Тръмп обяви извънредно положение в комуникациите и изолира "Хуауей"

Тръмп обяви извънредно положение в комуникациите и изолира "Хуауей"

© ReutersПрезидентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на страната, с което се забранява на компаниите да купуват оборудване и услуги от фирми, смятани за заплаха за националната сигурност.


Малко след като анализатори казаха, че очевидно това е насочено срещу китайски гиганти като "Хуауей" (Huawei) и ZTE, Вашингтон обяви практически пълна забрана за дейност на "Хуауей" и 70 свързани с корпорацията компании на американския пазар.


Това е поредният ход на Вашингтон в търговската война с Китай, в която двете страни, докато преговарят, си наложиха наказателни мита за стотици милиарди долари. За "Хуауей" това не е изненадващо и от компанията са заявявали, че знаят, че за тях американският пазар продължително време ще е затворен или труднодостъпен и по-важно е да успеят в ЕС, което би им осигурило доминиране в световен план, тъй като и без това са много силни в Азия. В същото време САЩ нямат толкова големи производители на телекомуникационно оборудване и потребителски продукти и се чуват предупреждения в страната, че има риск да изостанат от навлизането на 5G технологиите.
Заповедта на Доналд Тръмп се позовава на Закона за правомощията при извънредна ситуация на международните пазари (International Emergency Economic Powers Act). С нея президентът получава власт да регулира търговския режим в отговор на заплахи за националната сигурност. Белият дом нарежда на министерството на външната търговия да изработи съвместно с други агенции от администрацията план за прилагане на решенията.


Забраната срещу "Хуауей" засяга бъдещи сделки. Големите американски компании от доста време избягват оборудването на китайците в очакване днешната намеса на Белия дом, но по-малки оператори се снабдяваха с него, включително защото е на по-ниски цени. Сега вече всички ще трябва да получат специално разрешение от адиминстрацията за всяка сделка.


Би трябвало да е засегната и дейността на "Хуауей" извън САЩ, тъй като компанията купува за продуктите си американски компоненти. Но ефектът е и обратен - най-вероятно ще пострадат и американските им доставчици като Qualcomm и Broadcom. При новия режим, който ще влезе в сила в следващите дни, те трябва да разполагат със специален лиценз, за който да докажат, че износът им не застрашава националната сигурност на САЩ, а това не е лесен процес.


Вашингтон настоява, че смартфоните и оборудването на телекомуникационни мрежи на "Хуауей" може да се използват от китайското правителство за шпионаж срещу американците. "Основният износ на Китай е шпионаж и разликата между Китайската комунистическа партия и китайски "частни компании" като "Хуауей" е измислица", казва сенаторът републиканец Бес Саси.


"Хуауей" непрекъснато отхвърля подобни обвинения и иска конкретни доказателства за тях. След днешното решение на Тръмп от компанията заявиха, че "ограничаването на възможността да правим бизнес в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна, напротив, САЩ ще бъдат ограничени до по-скъпи алтернативи и ще изостанат от изграждането на 5G".

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Бай Дончо прави каквото може,за да запази доминацията на САЩ.Там си дадоха сметка,че голямата заплаха е Китай а не Расия!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  Естествена реакция. Тук има много заплахи и за съжаление мерките са палиативни.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5265 Весело

  Шанс за телефонния завод в Белоградчик!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3196 Весело

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3238 Весело

  Шанс за телефонния завод в Белоградчик!
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  По кръстословиците го пишат "ТА",но цялото му наименование е Респром-ТА,(съкратено от Телефонен Апарат).

 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Целта на китайските комунисти е Европа и естествено тук няма да има проблем, тъй като побратимите им социалисти и либерали нямат нищо против Китайската комунистическа партия да си разиграва коня. След време ще твърде късно.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Не смятам, че изолирането на Хуауей е заради търговската война, по-скоро трябва да се разглежда наистина като заплаха за националната сигурност. Заплаха, на която и ние, европейците, трябва да обърнем сериозно внимание.
  Технологичните възможности на Китай изпреварват европейските/американските в някои отношения и изграждането от Китай на основната за идните десетилетия телекомуникационна инфраструктура на ЕС ще им предостави 1/ възможност и 2/ начин за контрол върху потока на ключова информация. И не, не визирам снимките, които пращате на непознати жени във фейсбук.
  Комбинацията от трите фактора изкуствен интелект (в по-широкия смисъл на думата), квантови компютри и контрол върху инфраструктурата ще направи цялата споделяна през тази инфраструктура информация не просто несигурна, ами направо свободнодостъпна за Китай. Цялата.
  Нищо странно тогава, че Китай е световен лидер при разработването и на трите.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на MИСИРКА
  MИСИРКА
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Бай Дончо прави каквото може,за да запази доминацията на САЩ.Там си дадоха сметка,че голямата заплаха е Китай а не Расия!
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  Русия е заплаха за световния мир! А китай е икономически, политически и технологичен противник! Никаква връзка м-у двете страни! Аман от диверсанти..

 9. 9 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  ... Китай е световен лидер при разработването и на трите.
  —цитат от коментар 7 на Darulio


  Световен лидер, това е плашещо.

  Eddie lives... somewhere in time!
 10. 10 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз лично не пазарувам Хуауей. Мисля, че и българите трябва да боикотираме тази марка.

 11. 11 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#10] от "eminem9876":

  Аз бих добавил и всичко произведено в Китай, включително Айфон, но знам че няма смисъл...

  Eddie lives... somewhere in time!
 12. 12 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Целта на китайските комунисти е Европа и естествено тук няма да има проблем, тъй като побратимите им социалисти и либерали нямат нищо против Китайската комунистическа партия да си разиграва коня. След време ще твърде късно.
  —цитат от коментар 6 на Мизийски


  Грешиш, Китай май възприема търговската война на ФАЩ срещу тях, като Великая Отечественная:

  "Китай призовава за "Народна Война" срещу САЩ, дава обет "да се бори за Нов Свят" http://tiny.cc/amcs6y

  Ха, бакалъм! 🍿🍺🚬

  reductio ad absurdum...
 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Не мога да разбера нашите (европейци), какво се правят на разсеяни. Да ги гонят!!!

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  Войната засега е само търговска, но големия залог е световната доминация на САЩ, която Китай засега успешно измества ! Това няма да е последната новина, която чуваме за предприети мерки от страна на САЩ спрямо Китай. Свидетели сме на цялостна преориентация на политиката на суперсилата , която вече започна да разбира, че заплаха за нейната национална сигурност в переспектива представлява не самата Русия, колкото и да дрънка оръжие и да заплашва със свръхзвукови ракети на анимационни клипчета, колкото растящата мощ на режима в Пекин !

 15. 15 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Аз лично не пазарувам Хуауей. Мисля, че и българите трябва да боикотираме тази марка.
  —цитат от коментар 10 на eminem9876


  Китайците открито започват да призовават, за бойкот на краварските стоки и услуги.

  Става горещо! 😬🇨🇳

  reductio ad absurdum...
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Тръмп е на прав път. С китайските комунисти няма друг начин да се процедира. Ще видим кой ще изостане като спрат търговските отношения със САЩ.
  Как Китай стана технологичен гигант- първо, китайската армия има специални нвойски, които хакват и крадат де що е техническа информация от САЩ. Китайското разузнаване също. Второ, каквото не могат да откраднат го вземат по следния начин- принуждават всички американски компании, които искат да работят на китайския пазар, да си споделят технологиите, да си предоставят чертежите. Налагат им да правят джоинт вентчър с китайци, да си вземат китайски партньори, които стават съсобственици на технологиите. Американските компании от алчност са заслепени и си мислят, ОК, ще споделя технологиите, но ще работя на китайския пазар, тук има един и половина милиарда потребители, мои са... По-късно китайският им партньор изнася технологията и създава отделно същото производство, но вече чисто китайско, подпомагано здраво от държавата, което го прави по-конкурентно от американско-китайското предприятие. И така Китай става технологичен гигант. В момента, в който спре търговията между Китай и САЩ, Китай ще трябва сам да си създава новите технологии, което не е лесно.
  Както и да е, Тръмп е на прав път, търгоивските отношения с Китай не трябва да се подобряват, а да се прекъсват.

 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Китай не просто расте количествено, но и качествено. В определени перспективни области е лидер, както бе посочено по горе. Тук главният въпрос е каква трябва да бъде европейската позиция. Засега сляпо следване на Америка не се наблюдава, но и срещу китайската заплаха нищо не се прави.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#9] от "tigervi":

  "... Китай е световен лидер при разработването и на трите.

  —цитат от коментар 7 на Darulio


  Световен лидер, това е плашещо."

  Така е, но е вярно. И не само в информационната сфера...

  reductio ad absurdum...
 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Весело

  [quote#8:"amg32"][/quote]

  Аз не съм диверсант,а мръсно комунде!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на Рамбо Силек
  Рамбо Силек
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#15] от "Divi filius":

  "Краварските" какво?! Ако си нямаш идея, си е твой пропуск, но САЩ още са технологичен лидер във света и това скоро няма да се промени, защото азиатците са идеални за копиране и крадене на технологий, но хич ги няма в иновацийте - изключвам в някои отношения Южна Корея. Работя от години с тях и мога да те уверя, че трудно дъвчат дъвка и вървят едновременно, ако ме разбираш какво имам предвид.  Рамбо Силек
 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Китайците казват, че Америка щяла да изостане в изграждане на 5G мрежите. Преди две-три седмици Тръмп издаде друг указ, с който създаде най-благоприятни условия за ускорено изграждане на тези мрежи, отпусна държавни пари, премахна регулации, които бяха пречка, сведе срокът за издаване на разрешителни или лицензи от 5-6 години на три месеца, наложи забрани и ограничения за налагане на сумите за налагане на такси на инвеститорите от местните органи на власт, освободи честотите от спектъра и пр. Т.е. няма да се разчита само на забраната на Хуйвей, а Тръмп създава всякакви условия и поставя задачата САШ да са първите в света с тази мрежа. Нема лабаво!

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Докато пишман-консерваторчетата борят някакви изфантазирани либерал-комунисти в америка и европа, истинските китайски комунисти им го нахендриха....КНР-то на Мечо Пух дръпна особено добре по време на Тръмпарата. Май скоро белият десен мАж ще го пишем в червената книга, а червената книга ще се списва от червените другари. И като за музикален фон "напред, о парии презрени, напред, о роби на труда"...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Засега, директно с Китай е само търговска, ама се води и недиректна такава. Иран, например.

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darulio":

  Колко много глупости избълва в един пост, не е истина.

  99% от хората, не представляват интерес за големите компании, с цел следене, а събирането на информация се прави от доста години, хората сами си я дават, знайно или не.
  Аз работя в компания, която се занимава с ИИ. Ползва се единствено за повтарящи се модели, където преди това си "натренирал" тоя интелект. Няма да те нападнат китайски секс роботи, бъди спокоен.
  Коя е тая инфраструктура, която ползва 5Г? В България, 5Г няма да има и след 5 години.
  Квантовите компютри са в доста начална фаза и нямат никакво приложение за момента и най-добрият е на ИБМ.
  Китай са доста зависими от "запада" (главно САЩ, Европа е назад в технологиите) за всички тия неща. Преди година-две, резнаха доставките на ЗТЕ от САЩ и почти щяха да ги фалират, докато се споразумеят и естествено ЗТЕ да плати една голяма глоба (1-2млрд нещо такова). А те са 2-ри в Китай.

  А тоя дето, призовава, да не си купват хората хуавей - че те всички телефони се сглобяват в Китай, ти откъде си сигурен, че твоя айфон, няма "брамбазък", който да те засича, какво порно гледаш на тела в работно време. Последно ги сглобяваше Фокскон в Китай (имаха някакви планове за вбъдеще да е и в Индия).

  Дъното на всеки комп е произведено в Тайван, които са под влиянието на Китай. Бойкотирайте си и компютрите.

 25. 25 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Точно така президент Тръмп.Ползват американско оборудване китайските фирми и ги продават за свои,а се перчат с 5G технологии.Пълна глупост е да кажеш,че САЩ ще изостанат с 5G технологиите.Вече някои американски високотехнологични фирми разработиха такава технология.САЩ и америуканските потребители ще спечелят,защото ще работяс с изцяло американски технологии без страх да ги шпионират комунягите от Китай.

  shlshlshlshl
 26. 26 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1125 Весело

  Хахх... Горките хАмериканци! Ша си останат без 5G оборудване, вай, вай, вайиии!...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 27. 27 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Китайците казват, че Америка щяла да изостане в изграждане на 5G мрежите. Преди две-три седмици Тръмп издаде друг указ, с който създаде най-благоприятни условия за ускорено изграждане на тези мрежи, отпусна държавни пари, премахна регулации, които бяха пречка, сведе срокът за издаване на разрешителни или лицензи от 5-6 години на три месеца, наложи забрани и ограничения за налагане на сумите за налагане на такси на инвеститорите от местните органи на власт, освободи честотите от спектъра и пр. Т.е. няма да се разчита само на забраната на 5G, а Тръмп създава всякакви условия и поставя задачата САШ да са първите в света с тази мрежа. Нема лабаво!
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Само да ви допълня,че вече има разработени изцяло американски 5G технологии,и никакво изоставане няма да има от Китай.По скоро Huawei и ZTE ще изостанат,защото сега ползват американско оборудване,коет вече Тръмп забранява да се дава на китайците.

  shlshlshlshl
 28. 28 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  За червените конспиратори да си прочетат "Протоколи на ционските мъдреци" където се твърди, че юдеите ще имат три напълно техни държави - САЩ, Китай и Япония.
  И да се опитат вътре в себе си да си обяснят някои неща. Също и че комунизмът е дело точно на юдеи, и че "революцията" в Русия е правена точно по "протоколите".

 29. 29 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 553 Неутрално

  ЕС да не се ослушва, а да следва САЩ. Стига вече дребни сметки - Китай е заплаха за свободния свят!

 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#10] от "eminem9876":Аз бих добавил и всичко произведено в Китай, включително Айфон, но знам че няма смисъл...
  —цитат от коментар 11 на tigervi


  Ха, а пък американците се опасяват, да не се продължи сриването на Айфоня на китайския пазар:

  "Дали това означава подновен срив в китайските продажби на iPhone, остава да се види ..." (от статията която вече постнах)

  П.П. Между другото, тази статия набра 2 123 коментара, за един ден!

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Всичко това говори, че част от производствата, трябва да се върнат в САЩ и Европа. Американците и европейците, освен разработките, трябва да наблегнат на местното производство. Просто, ламтежа на корпорациите за големи печалби от евтиното азиатско производство, вече започна да се обръща срещу тях. Тия, които работеха до вчера за тях, вече натрупаха пари и открито показват, че искат да им издърпат чергата под краката. Китай, вече си краде съвсем открито и не се притеснява...

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Тръмп е на прав път. С китайските комунисти няма друг начин да се процедира. Ще видим кой ще изостане като спрат търговските отношения със САЩ. Как Китай стана технологичен гигант- първо, китайската армия има специални нвойски, които хакват и крадат де що е техническа информация от САЩ. Китайското разузнаване също. Второ, каквото не могат да откраднат го вземат по следния начин- принуждават всички американски компании, които искат да работят на китайския пазар, да си споделят технологиите, да си предоставят чертежите. Налагат им да правят джоинт вентчър с китайци, да си вземат китайски партньори, които стават съсобственици на технологиите. Американските компании от алчност са заслепени и си мислят, ОК, ще споделя технологиите, но ще работя на китайския пазар, тук има един и половина милиарда потребители, мои са... По-късно китайският им партньор изнася технологията и създава отделно същото производство, но вече чисто китайско, подпомагано здраво от държавата, което го прави по-конкурентно от американско-китайското предприятие. И така Китай става технологичен гигант. В момента, в който спре търговията между Китай и САЩ, Китай ще трябва сам да си създава новите технологии, което не е лесно. Както и да е, Тръмп е на прав път, търгоивските отношения с Китай не трябва да се подобряват, а да се прекъсват.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  Много точен коментар.Не случайно мерките които взима президента на САЩ срещу Китай се отразяват много зле на китайската икономика. Китай отбелязва най-ниския икономически растеж за близо три десетилетия,и ако конфонтацията със САЩ продължи,все по зле ще се отрази на икономиката на Китай.През крив макарон ще бъдат първа икономика.Китай е колос на глинени крака,чиито успехи се дължаха най-вече заради кражбите на американски технологии и интелектуална собственост,а не на тяхния икономически модел.Жълтурковците трябва да свикват,че не могат да се мерят със САЩ!

  shlshlshlshl
 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#12:"Divi filius"][/quote]

  Китай не стават за световен модел. Моделът на Китай е цензура, диктатура, корупция и опоскване на всичко в страните, откъдето минат китайците, като ята марокански скакалци са. Китайският модел е кражби и пълно незачитане на частната собственост, пълно незачитане на чуждата собственост, на каквато и да е собственост. Зачитането на чуждата собственост е един от основните фундаменти на западните свободни общества. В свят, в който не се зачита интелектуалната собственост, тя спира да се възпроизвежда. За какво да създаваш, след като някой само чака да ти го открадне? Китайският модел е робски труд за народите и концлагери за превъзпитание. В Китай началникът на затвора има право да ти издава нови и нови присъди за нарушения на реда уж и да те направи доживотен затворник. Китай е пренаписал Библията и в Десетте Божи заповеди е вкарал текстове за вярност към Комунистическата партия и подобни. Китайският модел е един и половина милиарда китайци да яхнат останалия свят и целият свят да работи за тях.
  Войните на Китай са отдавнашни. Китай води икономическа война със САЩ от десетилетия. Китай произвежда и вкарва в САЩ фентанол, химически хероин, за да трови американците и да деморализира населението. Китай води война по правилата на Сун Дзъ, без да пукне пушка, да се деморализира и саботира противникът по такъв начин, че сам да падне в краката на завоевателя. И тук вече ще влеза в спор със Сун Дзъ. Този вид война може да изглежда много примамлива, но диверсията и деморализирането се връщат като бумеранг срещу победителя. САЩ или Западната цивилизация са изобретили още по-добър начин за водене на война, светли идеи, справедливи реформи и прогрес за целите общества, свобода за индивидите и личен пример. Китай няма шансове в тази война, защото не е създал по-добър модел от американския. Напротив, китайският е отвратителен.

 34. 34 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Аз лично не пазарувам Хуауей. Мисля, че и българите трябва да боикотираме тази марка.
  —цитат от коментар 10 на eminem9876


  Ок, дай ми ваучър за Айфон и ме пиши ЗА! 📱👍😎

  🇨🇳👎

  reductio ad absurdum...
 35. 35 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тези ограничителни мерки показват безсилието на САЩ. Ако беше миналия век, когато САЩ бяха истинска военна сила щяха да бомбят направо Китай под някакъв измислен предлог, as ususal.
  Сега само бумерангът ще се върне и САЩ ще изостанат в приложението на новите технологии, защото патентите за тях и стандартите се измислят ВЕЧЕ от КИТАЙ.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 36. 36 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 552 Неутрално

  usual

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 37. 37 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#24] от "chepokalipsis":

  Няма как да ти поставят някакъв бръмбар в Айфон и да те следят китайците защото софтуера си е на Епъл и само той управлява машинката.
  ФБР поискаха Епъл да им предоставя информация в случай на нужда, но Епъл отказа, с твърдението че тези телефони трябва да си останат сигурни за своите притежатели.
  Не случайно много бизнесмени залагат на Айфон - заради сигурноста на информацията.
  А за разговори всеки телефон става.

 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Не мога да разбера нашите (европейци), какво се правят на разсеяни. Да ги гонят!!!
  —цитат от коментар 13 на zxp53317185


  Същата работа, като с руския газ. Ок, ама питаш ли европейците дали са готови да плащат (нов) данък УСА? 😏

  Капитализмът, освен другото, най- много разделя нациите. Затова резултатът обикновено води до (истинска) ВОЙНА!

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#15:"Divi filius"][/quote]"Китайците открито започват да призовават, за бойкот на краварските стоки и услуги."


  Това е пропаганда. Китай няма нужда да призовава китайците, ККП направо разпорежда и казва от какво колко да се внася, от кое не. САЩ внасят шест пъти повече, отколкото изнасят за Китай. И голямата част от американските стоки и услуги са незаменими. Една соя има, с която Китай може да си играе, но и с нея не може много, защото и от нея има нужда. В някакъв период спре да я изкупува, в някакъв кратък период отпусне вноса и внесе необходимите количества. Но с фермерите Тръмп е на ти и ги компенсира за всичко.
  Ако Китай призовава китайците да бойкотират американските стоки и услуги, това означава, че китайското ръководство е объркано и прави услуга на Тръмп. Трпъмп точно това иска, китайците да подгонят американските фирми и последните да се изнасят от Китай.

 40. 40 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1788 Весело

  Краварските" какво?! Ако си нямаш идея, си е твой пропуск, но САЩ още са технологичен лидер във света и това скоро няма да се промени, защото азиатците са идеални за копиране и крадене на технологий, но хич ги няма в иновацийте - изключвам в някои отношения Южна Корея. Работя от години с тях и мога да те уверя, че трудно дъвчат дъвка и вървят едновременно, ако ме разбираш какво имам предвид.
  —цитат от коментар 20 на Рамбо Силек


  Изявите по темата "високи технологий и иноваций" на хора, като горецитирания екземпляр, винаги ме карат да се умилявам!
  Ей, на! Пак се умилих!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Тези ограничителни мерки показват безсилието на САЩ. Ако беше миналия век, когато САЩ бяха истинска военна сила щяха да бомбят направо Китай под някакъв измислен предлог, as ususal.Сега само бумерангът ще се върне и САЩ ще изостанат в приложението на новите технологии, защото патентите за тях и стандартите се измислят ВЕЧЕ от КИТАЙ.
  —цитат от коментар 35 на amerikanbastard


  Тези мерки не са безсилие. Те са точно по Адам Смит. Пазарниците много обичат да цитират Адам Смит за свободната търговия, но избягват да го цитират за изключенията, които той прави. А Адам Смит казва, че когато търговският партньор не играе по правилата и няма реципрочност , то тогава се прави изключение и се налагат реципрочни мита. Адам Смит казва, че това е задължително. И нещо друго много важно. Когато въпросът касае национална сигурнсост, тогава Адам Смит казва, че правилата за световна търговия не важат и националната сигурност е по-важна. Тръмп действа точно по Адам Смит, въвежда реципрочност, отговаря със същата монета на китайците. Пиша го това, за да знаеш, че това не е слабост и отстъпление от свободната търговия, не е от безисходица, а просто една умна политика.

 42. 42 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  [quote#12:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 33 на gozambo
  Китай не стават за световен модел. Моделът на Китай е цензура, диктатура, корупция и опоскване на всичко в страните, откъдето минат китайците, като ята марокански скакалци са.[/quote]

  Тръгваш от грешна теза, и почваш да си я развиваш. Китай не иска да налага СВОЯ си модел на другите държави, а просто да прави свободно алъш- вериш с тях.

  А и по въпроса за "краденето" на технологии не си коректен. Западните компании са им ги предоставяли, за да се възползват от пазара и работната ръка там. И продължават.

  Оня ден постнах една лекция на известен американски икономист, който опровергава ширещото се заклеймяване на Китай, по повод "кражбите": https://youtu.be/hipm7Y4yOR0?t=239

  reductio ad absurdum...
 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1788 Любопитно

  САЩ са в правото си да се откажат от продуктите на Хуауей. Вероятно ще успеят да наложат подобно поведение и на част от съюзниците си. Проблемът е в това, че в останалата част от света, която е много по-голяма и в състояние на икономическа експанзия, няма как да прокарат подобни политики...А това не е добра новина за САЩ, Китай е в процес на установяване на много сериозна доминация върху световните пазари. С подобни решения американците ще се капсулират в своята зона на интереси, а това не вещае добри дни за икономиката им. От там - и вероятността да намалят темповете на развитие в областта на образование, високи технологии, военна промишленост и пр.
  Да видим , да видим...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 44. 44 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  ...вече започна да разбира, че заплаха за нейната национална сигурност в переспектива представлява не самата Русия, колкото и да дрънка оръжие и да заплашва със свръхзвукови ракети на анимационни клипчета...
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  Анимационни, викаш? Смотри тука:

  https://youtu.be/9XhrsA8CC-g

  🙄😎

  reductio ad absurdum...
 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#42:"Divi filius"][/quote]"Тръгваш от грешна теза, и почваш да си я развиваш. Китай не иска да налага СВОЯ си модел на другите държави, а просто да прави свободно алъш- вериш с тях.
  А и по въпроса за "краденето" на технологии не си коректен. Западните компании са им ги предоставяли, за да се възползват от пазара и работната ръка там. И продължават."


  Отгоре всички обясняваме как китайците крадат и изнудват и как не зачитат интелектуалната собственост и какви тарикатлъци правят, за да деформират пазара в своя полза, как не играят по правилата, ти продължаваш да твърдиш, че китай бил за някаква свободна търговия. Точно това е проблемът, че Китай не зачитат свободната търговия. Китай не са свободен пазар. Китай са приети авансово в СТО с обещанието, че ще станат свободен пазар и свободна икономика, но не си спазват обещанието.
  Западните компании не им предоставят технологиите си, за да се възползват от пазара и работната ръка, а защото китайската държава им налага тези условия. Никой не си ги е дал доброволно. Това е една измамническа схема, съставена от китайските комунисти, как да привлекат и ограбят западните инвеститори. И това също е китайски модел, как да привлекат всякакви инвеститори, как да ограбят всякакви партньори. Така ограбват и Африка, когато инвестират там, и навсякъде другаде.
  Между другото, в Африка китайските работници правят деца на африканките и после си заминават за Китай без никакви ангажименти. Това говори какви изроди са китайците.

 46. 46 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#24] от "chepokalipsis":Няма как да ти поставят някакъв бръмбар в Айфон и да те следят китайците защото софтуера си е на Епъл и само той управлява машинката.ФБР поискаха Епъл да им предоставя информация в случай на нужда, но Епъл отказа, с твърдението че тези телефони трябва да си останат сигурни за своите притежатели.Не случайно много бизнесмени залагат на Айфон - заради сигурноста на информацията.А за разговори всеки телефон става.
  —цитат от коментар 37 на mop36557620


  Само дето ФБР кракнаха кода и изведнъж спряха да искат съдействие от Епъл,чат ли си?

 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#42] от "Divi filius":

  Слушал си някой професор марксист. В Америка има много професори, които са хем марксисти, хем не грешни.

 48. 48 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2777 Любопитно

  До коментар [#15] от "Divi filius":

  Какво освен "Табаско"; Джак Даниелс" или кленов сироп си купуваш ти лично, произведено в Щатите?
  Щатите търгуват на правителствено ниво!
  Китайски пътнически самолет??? Даже произведените в Северо-Азиатския маймунарник са за предпочитане!

 49. 49 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#37] от "mop36557620":

  За това ли преди почти година, Тим Кук се обясняваше като ученичка?

  https://www.cnbc.com/2018/10/04/chinese-spy-chips-are-said-to-be-found-in-hardware-used-by-apple-amazon-apple-denies-the-bloomberg-businessweek-report.html

  Това, че някой не е искал, не означава, че няма начин.

 50. 50 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2777 Любопитно

  До коментар [#44] от "Divi filius":

  Искам твой пост за инспекция на Тръмп на ракети!
  Комплексирания Късак си го знаем!

 51. 51 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Цитирате книга, която е доказана лъжа и пропаганда, писана с очевадни политически цели... смешно

  Относно статията, както каза някой от коментиращите по-горе тук въпросът вече не е за търговска война, а за националната сигурност... в Китай се случват брутални неща, може би най-фрапантното е така нареченият "social credit", чрез който партията-майка ще лепва въз основа на big data за всеки гражданин и милиони по милиони камери, които следят в реално време, рейтинг на всеки гражданин, колко е добър той (естесвено според критерий, наложен от партията-майка).
  Оруел и Хъксли ряпа да ядат пред такава дистопия.....

  За сведения: mobile.abc.net.au/news/2018-09-18/china-social-credit-a-model-citizen-in-a-digital-dictatorship/10200278?pfmredir=sm

  Брутално....

  Фен съм на свободния пазар, но напълно подкрепям такива мерки за подобни тоталитарни държави и уж частни предприятия като Хуауей, които всъщност са на топла връзка с партията.

 52. 52 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  [quote#15:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 39 на gozambo
  "Китайците открито започват да призовават, за бойкот на краварските стоки и услуги."Това е пропаганда. Китай няма нужда да призовава китайците, ККП направо разпорежда и казва от какво колко да се внася, от кое не. САЩ внасят шест пъти повече, отколкото изнасят за Китай. И голямата част от американските стоки и услуги са незаменими. Една соя има, с която Китай може да си играе, но и с нея не може много, защото и от нея има нужда. В някакъв период спре да я изкупува, в някакъв кратък период отпусне вноса и внесе необходимите количества. Но с фермерите Тръмп е на ти и ги компенсира за всичко. Ако Китай призовава китайците да бойкотират американските стоки и услуги, това означава, че китайското ръководство е объркано и прави услуга на Тръмп. Трпъмп точно това иска, китайците да подгонят американските фирми и последните да се изнасят от Китай. [/quote]

  Разбира се, че е пропаганда. По време на война, какво да очакваме? Китай няма нужда директно да ЗАБРАНЯВА(не че не може) мурикански стоки/услуги, защото ще изглежда лошо, отстрани. Достатъчно е само ИНДИРЕКТНО да призовава.

  Виж, за други видове услуги, може да си измисли претекст. Разправят, че са изключели Уикипедията(на всички езици). Това е друго, но едва ли ще забранят на компаниите, да продават стоки. Просто на този етап нямат нужда.

  https://youtu.be/3wfL1oc1eh8

  reductio ad absurdum...
 53. 53 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "gozambo":

  ++++

 54. 54 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#20] от "Рамбо Силек":

  Ок, леж на него ухо! 🤷‍♂️😏

  reductio ad absurdum...
 55. 55 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Ерата на Тръмп или краят на глобализма !

  Отдавна го разправяме в този форум, но глобалистите подскачат като опарени всеки път !

  Сега загряхте ли ве ? Ще наблюдавате как много " тигри " и " дракони " гълтат вода !

  Естествено, брюкселските глобалисти ще постъпят точно по обратния начин. Меркелица вече обяви, че Германия няма да пречи на китайска 5 джи мрежа в Германия .

 56. 56 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 325 Весело

  До коментар [#10] от "eminem9876":

  Huawei сега избягаха много напред от всички останали конкуренти в комуникационните, технологии, мобилните устрийства, че дори и при микрочиповете... Да бойкотираш Huawei днес е все едно да бойкотираш GSM-ите през периода 1998-2000г., карайки с ония тухли на Mobikom... :))))

 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Тръмп моят президент

  подпис
 58. 58 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  За червените конспиратори да си прочетат "Протоколи на ционските мъдреци" където се твърди, че юдеите ще имат три напълно техни държави - САЩ, Китай и Япония.И да се опитат вътре в себе си да си обяснят някои неща. Също и че комунизмът е дело точно на юдеи, и че "революцията" в Русия е правена точно по "протоколите".
  —цитат от коментар 28 на anonim440


  А вие пък разберете, че ристиянството е дело на римляните, и е изобретено, за да ви зомбира/командва!

  https://youtu.be/zmEScIUcvz0

  reductio ad absurdum...
 59. 59 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#16] от "gozambo":Всичко това говори, че част от производствата, трябва да се върнат в САЩ и Европа. Американците и европейците, освен разработките, трябва да наблегнат на местното производство. Просто, ламтежа на корпорациите за големи печалби от евтиното азиатско производство, вече започна да се обръща срещу тях. Тия, които работеха до вчера за тях, вече натрупаха пари и открито показват, че искат да им издърпат чергата под краката. Китай, вече си краде съвсем открито и не се притеснява...
  —цитат от коментар 31 на tww09306483


  Ок, ама $64 000 въпрос е, КАК да се "случи" това. Ти имаш ли КОНКРЕТНО решение на него? 🤔

  reductio ad absurdum...
 60. 60 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Така, със свободната търговия и движение приключихме. Чакаме сега да видим новите течения за вредата от демокрацията и изобщо имагинерността на фикцията човешки права. Вече се чуват и подобни неща. Понякога е хубаво да си периферия.

 61. 61 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#32] от "Against China":

  Само си задай този въпрос: Коя държава е по- способна да води тази война? Гъвкавата китайска диктатура, при коят др. Си е нещо като Император, и може САМ(Партията) да взема почти аламинутни решения и да действа с укази, или муриканската "демокрация", при която Тръмп не може реално да действа без Конгреса, както видяхме досега, в почти всичките негови инициативи?

  reductio ad absurdum...
 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#58:"Divi filius"][/quote]

  Ако християнството е дело на Римляните, значи са най-тъпите елити в световната история. Да създадеш религия (която 3 века преследваш, уот дъ фък), която се противопоставя на целия установен ред, от политически, през социалет да до икономически е меко казано дебилно. Всъщност популярността в средите на римските елити е превзета от култа към Митра. А във философско-научен план се създава неоплатонизма именно за борна с влиянието на християнството. Но какт ое казал фарисея Никодим за Христос - ако нещо е от Бога, не можеш го бутна.

 63. 63 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#58] от "Divi filius":

  Пълни глупости е писал човекът, който цитирате, но Вие не отстъпвате... сума историци (Плиний Млади, Тацит, Иосиф Флавий) пишат за историческата личност Исус от Назарет и много от събитята в Евангелията са исторически потвърдени и от не-християнски автори. Елемнтарно търсене в уикипедиа и гугъл ще потвърди историчността на Исус. Но може би на Вас това не ви отърва особено много и повече би Ви се искало това да не е така? Както е писано "намериха си учители според своите страсти"...

  Нека малко четем преди да постваме безумия от тубата :)

 64. 64 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#62] от "anarhochristian":

  ++++

  С малка корекция, това за Исус мисля го казва първосвещеникът, когато синедрионът се събира да заседава как да го хванат :)

  Поздрави

 65. 65 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#42] от "Divi filius":Слушал си някой професор марксист. В Америка има много професори, които са хем марксисти, хем не грешни.
  —цитат от коментар 47 на gozambo


  Добре, обори го тогава, ако можеш! Човекът го обяснява на възможно най- обикновен(достъпен) език. Не ми се вярва да не си му разбрал аргументите. Давай! 😏

  reductio ad absurdum...
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2283 Весело

  Подкрепям това решение на американския клоун!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Така, със свободната търговия и движение приключихме. Чакаме сега да видим новите течения за вредата от демокрацията и изобщо имагинерността на фикцията човешки права. Вече се чуват и подобни неща. Понякога е хубаво да си периферия.
  —цитат от коментар 60 на anarhochristian


  Бре, има ли още хора , които не са наясно?!

  СВободна търговия и глобалистка търговия са съвършено различни неща. Тръмп предложи свободна и безтарифна търговия на ЕС и Китай, но те отказаха . Защо отказаха е въпросът на въпросите ?

  След като няма свободна търговия , няма да има и глобалистка.

  Същата по същество е разликата между либерализъм и либерастия !
  Мажду нормалната тлоерантност, заложена у нас и толерастията !

  Това не са обидни , а реални понятия .
  Модераторите най- после да загреят и да не ми трият коментарите- не обиждам никого .

 69. 69 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#62] от "anarhochristian":++++С малка корекция, това за Исус мисля го казва първосвещеникът, когато синедрионът се събира да заседава как да го хванат :)Поздрави
  —цитат от коментар 64 на conventi0nal


  Точно на срещата на синедриона при решаването за залавянето на Христос са казани тези думи. Но първосвещеник тогава е Каиафа или Каяфа, зет на Анна бен Сет, който е бил първосвещеник, и двамата садукеи (отричат съществуването на телесното възкресение), садукеите са много популярни тогава сред висшите класи в Юдея. Никодим е фарисей (възкресение и съд след смъртта) участва в синедриона и единствен се застъпва за Христос.

 70. 70 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Кинезките жълтури са най-подмолната и крадлива нация... неща като морални ценности, етика и т. н. при тях просто НЕ СЪЩЕСТВУВАТ.
  Цивилизационно са няколко обиколки назад спрямо стария свят и УС и е наложително да се изграждат азщити срещу тях...

 71. 71 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 325 Весело

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Хахахахахахаааа :)))))

  Що за идиотщини пишете вие двамата с Агент-Чайника тука...?!??

  Клоуните нямат лантаниди бре ! А вече няма и откъде да ги изкопаят/добият :)))))

  Мините в Калифорния вече ги изгребаха, а и те дадоха само мизерните 4.68% от световният добив на лантаниди за 2018г...Останалите 95.32% нали се сещате кои две държави ги добиха... ? Без лантаниди не можеш да преоизведеш никой от модерните чипове ! Може да имаш технологията, но като нямаш тия редки метали - просто си OUT ! от играта и изобщо - цифровизацията ! Ще ги купувате по колкото кажат Китай и Русия ! Хахахахахаха :)))))))

 72. 72 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#15] от "Divi filius":Какво освен "Табаско"; Джак Даниелс" или кленов сироп си купуваш ти лично, произведено в Щатите?Щатите търгуват на правителствено ниво!Китайски пътнически самолет??? Даже произведените в Северо-Азиатския маймунарник са за предпочитане!
  —цитат от коментар 48 на gak37608125


  Аз лично не купувам краварски стоки, по много причини, но най- вече естетически. Кленовият сироп е КАНАДСКИ! 😁🇨🇦

  Колкото до китайски пътнически самолет, скоро ще има такъв, съвместна руско- китайска разработка:

  https://youtu.be/BxV-9Ms0-eQ

  https://en.wikipedia.org/wiki/CRAIC_CR929

  https://reut.rs/2Hl3ZnH

  А преди него, и своя: https://s.nikkei.com/2YC5dkp

  https://en.wikipedia.org/wiki/Comac_C919

  reductio ad absurdum...
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5033 Весело

  До коментар [#29] от "Black Hawk":

  Хахаха.... ЕС никога няма да последва САЩ! Нашите политици не са толкова малоумни като американския президент! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#58] от "Divi filius":Пълни глупости е писал човекът, който цитирате, но Вие не отстъпвате... сума историци (Плиний Млади, Тацит, Иосиф Флавий) пишат за историческата личност Исус от Назарет и много от събитята в Евангелията са исторически потвърдени и от не-християнски автори. Елемнтарно търсене в уикипедиа и гугъл ще потвърди историчността на Исус. Но може би на Вас това не ви отърва особено много и повече би Ви се искало това да не е така? Както е писано "намериха си учители според своите страсти"...Нека малко четем преди да постваме безумия от тубата :)
  —цитат от коментар 63 на conventi0nal


  Ако изгледаш филма(видеото), там е обяснено за тези историци, както и много други аспекти. Съжалявам, за притесненията ти, да не ти отнемат Джийзъс, ама...🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 75. 75 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Китайците са непочтенни и лъжливи в бизнеса. Крадат всичко до което се докопат, от Щатите, от Европа, дори от Русия (двигателите за Су-27 например).

  Eddie lives... somewhere in time!
 76. 76 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Още ли Тръмп не е обявил Алибаба и Алиекспрес за екстремистки сайтове?

 77. 77 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#44] от "Divi filius":Искам твой пост за инспекция на Тръмп на ракети!Комплексирания Късак си го знаем!
  —цитат от коментар 50 на gak37608125


  ОК, но точно за такъв вид ракети ще се наложи да почакаш. Към десетина години...мейби. Засега УСА няма такива. 😳

  reductio ad absurdum...
 78. 78 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ахъ, коментарите пращят от демокрация. Китай започва да задминава США. Ми дайте да ги забраним. Тръмп май ще търси пак Русия както и при ракетите. Ще пълзи, ще лази но Путин си е научил урока отдавна. Пак ще има среден пръст.
  Между другото какво стана с новопридобитата украинска демокрация. Как е там? Хаха. Тука има няколко ника с украински знамена. Как е демократи. Ще борбите ли лошият Путин. Хаха.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Заповедта на Доналд Тръмп се позовава на Закона за правомощията при извънредна ситуация на международните пазари (International Emergency Economic Powers Act). С нея президентът получава власт да регулира търговския режим в отговор на заплахи за националната сигурност.
  ______________
  Ай ся пак под вола теле! Тръмпи понякога греши като зорлем брани най-либертофонските корпорации! Примерно конкуренти на "Хуауей" поевтиняха с 20% на бораста!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#74] от "Divi filius":

  Значи да не се доверя на свидетелствата на десетки нехристиянски историци (Плиний Млади, Тацит, Йосиф Флавии, писаното във Вавилонския Талмуд, Лукиан от Самосота, Секст Юлий Африкан, Мара бер Серапион и други), които свидетелстват за живота на Исус, както и на стотиците християнски свидетелства, както и на хилядите ранни ръкописи на Новия Завет, a на някакъв господин с някаква безумна теза, който е постнал клипче в тубата през 2019 година? Аха, ОК, ще си помисля....

  Всеки сериозен историк ще отхвърли безумиятва Ви за секунди.

  Освен това, за разлика от Вас, аз съм си написал домшното преди да избера в какво и защо ще вярвам. И още по-важно, бил съм обективен и не съм влизал в темата с предварително изградено мнение по въпроса, за да мога да си намеря "факти", които да го оправдават.

  Не го казвам да се заяждам. Няма да пиша повече, защото не е по темата.

  Хубав ден!

 81. 81 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  [quote#58:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 62 на anarhochristian
  Ако християнството е дело на Римляните, значи са най-тъпите елити в световната история. Да създадеш религия (която 3 века преследваш, уот дъ фък), която се противопоставя на целия установен ред, от политически, през социалет да до икономически е меко казано дебилно.[/quote]

  Теорията на показаните експерти в филма е, че тогава са били гонени НЕУДОБНИТЕ за властта християни. Гностиците, например. Редовните не са имали проблеми.

  Изгледай цялото видео, има го и с руски превод, но звукът и преводът са малко кофти.

  Инак, има ГОЛЯМА доза логика, това да е вярно.

  reductio ad absurdum...
 82. 82 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  китайски пътнически самолет, скоро ще има такъв, съвместна руско- китайска разработка
  —цитат от коментар 72 на Divi filius

  Смееееех! Ще претърпи същия грандиозен успех като руските чипове за процесори Ельбрус... помните ли ги, те щяха да загробят Интел....

  А рашките защо не си направят сами пътнически самальот? откога не са правили Ъ?

 83. 83 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 644 Неутрално
 84. 84 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Хуауей протестира ограничаването на възможностите за китайски фирми на американския пазар. Да протестира и китайското правителство да даде равни възможности на американските фирми на китайския пазар!

 85. 85 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Китайците са непочтенни и лъжливи в бизнеса. Крадат всичко до което се докопат, от Щатите, от Европа, дори от Русия (двигателите за Су-27 например).
  —цитат от коментар 75 на tigervi


  Съгласен, но коя развиваща се държава не е действала по подобен начин? Това е съставна част на капитализма.

  Сигурен съм, че си чувал за "първоначално натрупване на капитали". Няма как да се избегне този стадий, за съжаление.

  reductio ad absurdum...
 86. 86 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#80] от "conventi0nal":

  Ок, приятен да е! Все пак мислех, че спорът не беше за ВЯРА, защото това е съвсем друго нещо, и аз нямам аргументи против нея. Всеки има право да вярва в каквото си иска.

  reductio ad absurdum...
 87. 87 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Идват избори,Тръмп трябва да имитира дейност и да вдига шум.Клоун

 88. 88 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#82] от "V. Uzunov":

  "А рашките защо не си направят сами пътнически самальот? откога не са правили Ъ?"

  1. Защото си/им разбиха самолетната индустрия, през 90- те.

  2. Такава не се гради за година- две, а с десетилетия.

  3. Толкава се оплетоха със западната търговия, е им бъде много трудно, но все повече се чува мнението, да започнат да произвеждат изцяло свои. Особено след последната катастрофа.

  П.П. Подобно е положението и с нашата индустрия от Соца. Не е невъзможно да се съживи, но имайки предвид системата, към която се прикачихме- едва ли. Не случайно, в другата статия се говори, за смяна на икономическата система, ама...

  reductio ad absurdum...
 89. 89 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "Основният износ на Китай е шпионаж и разликата между Китайската комунистическа партия и китайски "частни компании" като "Хуауей" е измислица", казва сенаторът републиканец Бес Саси."

  Кратко, ясно и най - важното - вярно. Тук се включват и т. нар. китайски инвестиции и комунистическата залъгалка за наивници със стратегически геополитически цели - "Нов път на коприната".
  Такава/каквато е на САЩ/, трябва да е позицията и на всяка държава - членка на НАТО и ЕС. Особено, когато става дума за информационни технологии и стратегическа инфраструстура. Компромис все пак може да бъде направен за тениските и шрпотребите - еднодневки, които са си боклук на квадрат.

 90. 90 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Историята на политиката на САЩ много наподобява класическия анимационен филм на Д.Донев "Умно село".
  Първо сами си създават голям проблем, а после се опитват да го решат с нещо друго, което създава още по-голям проблем.

  1. Сами пуснаха духа от бутилката с новия имиграционен акт от 1966, който промени квотите за имиграция решително в полза на страните от Третия свят и малцинствата за сметка на Европа и хората с еропейски произход. И това постави началото на процес, при който за петдесетина години САЩ престанаха на практика да бъдат "бяла държава". Сега, от доста време вече, се опитват да решават произтичащите от това проблеми с още по-абсурдни мерки ( градове-убежища, политика на включване, позитивна дискриминации и т.н.), които създават още по-голямо разделение.

  2. Сами поставиха основите през 50-те на упадъка на големите американски градове с развитието на т.н. "преградизация" ( т.е. поставяне на фокуса върху развитията на предградията), сега се опитват да преодолеят този упадък с разни жилищни квоти за малцинства, специални програми за бедни градски райони, специални евтини наеми и ът.н.- все неща които създават други проблеми.

  3. Сами създадоха практиката да се подкрепят откровени бандити ( наричани умилително "freedom fighters"), а после им сърбат попарата и се чудят как да се борят с тях. Талибаните в Афганистан са един от тези примери.

  4. Сами се заиграха с китайската карта още през 70-те, за да противопоставят Китай на СССР, и създадога икономическото и технологично чудовище Китай ( включително и китайските високи технологии), а сега се чудят как да се справят с китайците, като измислят още по-абсурдни мерки.

 91. 91 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Европа трябва да си следва собствена политика, опряна на собствената икономическа и военна мощ.
  Когато се карат двама, печели трети.
  В случая могат да се възползват от битката между "жълтурковците" ( т.е. Китай) и кафевонурковците ( т.е. САЩ, защото средно статистическия американец е кафевеникав на цвят като резултат от мешаницата).

 92. 92 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1630 Разстроено

  За 5д тука много лъжи.
  Това не е технология достъпна за извънземните китайци и за никой друг.
  Изглежда много бързо забравяте имената на Ериксон Нокия Алкател Моторола и дори Сименс.
  Това че тези фирми дадоха на жълтурите да им произвеждат апаратите да ги кичат с техните марки е друга бира.
  Лесно се забравя кой измисли мобилните мрежи.
  Лошото е че ако за 3g трябват 3000 базови станции за 5g трябват 30 000 за покритие на същата територия.
  Това струва безумно скъпо и операторите яко се дърпат.
  Защото в момента ФЕИСА И ПОРНОТО СИ ВЪРВЯТ ПЕРФЕКТНО.
  А това е супер за 99.9999999% от потребителите.
  И тука идваме и до китайчорите.
  Никоя нормална фирмане може да се конкурира с техните цени.
  Щото те са пройзволни.
  Решили слжили утре друго решили друго сложили.
  Е битката е за утре когато утрепат конкуренцията и тези фирми по горе станат кухи имена като Грундиг Блаупункт и Сенкор.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darulio":

  Аз пък не разбирам какво толкова крият тия световни лидери, че толкова се плашат някой да не ги подслушва. Сигурност та сигурност, все едно Китай ще тръгне да завзема Европа. Това е обурудване, купуваш го и после си назначаваш специалисти които да следят ползва ли се обурудването за подслушване, не е като да не може да се засече.

 94. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#32] от "Against China":Само си задай този въпрос: Коя държава е по- способна да води тази война? Гъвкавата китайска диктатура, при коят др. Си е нещо като Император, и може САМ(Партията) да взема почти аламинутни решения и да действа с укази, или муриканската "демокрация", при която Тръмп не може реално да действа без Конгреса, както видяхме досега, в почти всичките негови инициативи?
  —цитат от коментар 61 на Divi filius


  САЩ!

  shlshlshlshl
 95. 95 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#10] от "eminem9876":

  До коментар [#11] от "tigervi":

  Ама това значи да не ползваме техника бе, телевизори, лаптопи, смартфони, всичо се прави в Китай. Е, винаги може и да се появи нещо на 4 пъти по висока цена произведено в западна държава, но ще трябва време докато потръгне производството а и с такава цена ще фалират за отрицателно време. Голяма параноя сте, от какво толквоа ви е страх.

 96. 96 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Всъщност няма да е никак трудно за китайците да продължат да произвеждат технологични продукти дори и да спрат отношенията с щатските компании. В китай на практика патенти не важат, колко му е да видиш какво са патентовали другите и да почнеш да го произвеждаш или да разглобиш един айфон и с ривърс енжиниъринг да се докопаш до нужната технология. Всъщност патентоването е една голяма глупост и колкото по бързо се премахне тази практика толкова по-добре за крайния потребител.

 97. 97 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#74] от "Divi filius":Значи да не се доверя на свидетелствата на десетки нехристиянски историци (Плиний Млади, Тацит, Йосиф Флавии, писаното във Вавилонския Талмуд, Лукиан от Самосота, Секст Юлий Африкан, Мара бер Серапион и други), които свидетелстват за живота на Исус, както и на стотиците християнски свидетелства, както и на хилядите ранни ръкописи на Новия Завет, a на някакъв господин с някаква безумна теза, който е постнал клипче в тубата през 2019 година? Аха, ОК, ще си помисля....Всеки сериозен историк ще отхвърли безумиятва Ви за секунди.Освен това, за разлика от Вас, аз съм си написал домшното преди да избера в какво и защо ще вярвам. И още по-важно, бил съм обективен и не съм влизал в темата с предварително изградено мнение по въпроса, за да мога да си намеря "факти", които да го оправдават.Не го казвам да се заяждам. Няма да пиша повече, защото не е по темата.Хубав ден!
  —цитат от коментар 80 на conventi0nal


  Баш! И при мен беше така. От яростен атеист и борец срещу христянизма, след сблъсък с фактологията в редица научни области станах християнин.

 98. 98 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2184 Весело

  До коментар [#67] от "Рим":

  Хубаво, щото ако не го беше подкрепил нямаше да го вземат.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#96] от "Ashiata Shiemash":

  "патентоването е една голяма глупост и колкото по бързо се премахне тази практика толкова по-добре за крайния потребител."

  Точно така! "Интелектуалната собственост" не е истинска собственост и затова защитата ѝ води до пълни безумия като изкупуването на конкуренти заради патентното им портфолио или като патентните войни, които производители на електроника водят на 5 конитнента. Допълнително, патентното право ограничава конкуренцията и спира техническия прогрес.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK