Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години, сочи проучване

Протести на крайнодесни в Полша

© Reuters

Протести на крайнодесни в ПолшаМнозинството от хората в големите европейски страни се опасяват, че Европейският съюз може да се разпадне в следващите 20 години. Това сочи изследване на Европейския съвет за външна политика. Според него дни преди изборите другата седмица европейците подкрепят Евросъюза и се страхуват от евентуалното му разпадане.


От изследваните 14 страни 10 - включително Франция (58%), Германия (50%), Италия (58%), Холандия (52%), Полша (58%), Румъния (58%), и Словакия (66%) - са отговорили положително на въпроса дали смятат, че разпадането е вероятно в идните 2 десетилетия. Такива притеснения изпитват и голяма част от хората в Швеция (44%).


Проучването сред 60 хил. гласоподаватели е извършено от YouGov по поръчка на ЕСВП. То показва, че между една четвърт и една трета от респондентите - вярващи, че може да има война между страни членки - възприемат Европа като терен на съревнование, а не на сътрудничество.


Притесненията
Ако това стане, европейците се притесняват, че ще загубят най-вече възможностите си за свободна търговия (38%), пътуване (37%), свободата на избор на местоживеене и работа (35%), съвместната дейност по сигурността и отбраната (28%) и принадлежността към съюз, който може да противостои на суперсили като САЩ и Китай (25%). Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС.


В пет ключови страни - членки на ЕС (Франция, Германия, Италия, Полша и Испания), мнозинството от тези, които планират да не упражнят правото си на глас, и значителен процент от тези, които планират да гласуват за антисистемни партии, вярват, че войната в ЕС е възможна. Например 46% от подкрепящите Националния фронт (Франция) и 41% от подкрепящите "Алтернатива за Германия" поддържат тази гледна точка.


Противно на стереотипа за младежки оптимизъм, анализът на резултатите показва, че най-високия дял от избирателите, които се страхуват от конфликт в ЕС, попадат във възрастовата категория 18-24- и 25-34-годишни, като 46% от младите избиратели във Франция (18-24) са разтревожени за този евентуален сценарий.


Над една четвърт допускат война между отделни държави


Шокиращ е и делът на европейците във всяка от държавите, включени в проучването, според които е възможна война между страните. Най-силно убедени в това са по-младите респонденти. В някои от държавите над 50% от респондентите в тяхната възрастова група дават този отговор. Положително са отговорили общо 28 на сто от всички респонденти - над една четвърт.


В някои държави отговорилите по този начин са мнозинство или близко до мнозинство в повече от една възрастова група. В Унгария делът на вярващите във възможността за война е 49% сред хората между 18- и 24-годишна възраст, 44% сред тези между 25 и 34 години и 43% - между 35 и 44 години.


В Румъния над половината (51%) от най-младите гласоподаватели и 50 на сто от тези между 25 и 34 години са дали същия отговор.


Тази тенденция е по-силна сред поддръжници на крайнодесни партии, както и сред по-голямата част от респондентите, които няма да гласуват или не са решили.


"Разделен екран"


Най-голямото предизвикателство срещу ЕС в годината на изборите същевременно не са нито евроскептицизмът, нито антиевропеизмът - според ЕС тази роля заема европесимизмът.


Според "емоционална карта на Европа" са изключително силни разделенията между оптимистите, които се чувстват сигурни, и тези европейци, които се страхуват и са стресирани.


"Има две емоционални Европи - оптимистична (на мира) и по-песимистична (на войната). Въпреки че те представляват две отделни реалности за гражданите на ЕС, те не са географски различни една от друга", пишат авторите. Според тях това разделение не е резултат от рационални, демографски или социални индикатори, а от разлики в начина, по който "се чувстват и вярват, че работи светът". Почти половината от европейските гласоподаватели - 187 млн. души - "живеят в Европа на мира". Сред живеещите в "Европа на войната" 48 млн. "щастливи воини" гласуват за антиевропейски партии, но има и 33 млн. "несклонни воини", които се опасяват от война, но все още гласуват за проевропейски партии.


В заключение авторите, Сузи Денисън, Марк Ленард и Адам Лъри, виждат изборите следващата седмица като "разделен екран". Те вярват, че половината от избирателите, които вярват в политическия процес и дебат, могат да бъдат ангажирани чрез традиционните методи и ще бъдат отворени за нормалния политически диалог. Те обаче предупреждават, че тези избиратели са намаляващ дял от електората и не бива да бъдат смятани като гаранция за победа на изборите. Вместо това те твърдят, че мейнстрийм партиите трябва да потърсят нови целеви групи и да покажат на тези избиратели, че разбират политическия пейзаж.

Ключови думи към статията:

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  Писах го на скоро ....
  Европа обича да воюва. ..........


  ......със себе си....!!!

  Bukalemun
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Е, няма как и Путин, и Тръмп да са президенти още 20 години!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Малко сте променили думите Не се страхуват, а вярват че ще се разпадне ,ако продължи до сегашния начин на управление

  гошо
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Малко сте променили думите Не се страхуват, а вярват че ще се разпадне ,ако продължи до сегашния начин на управление

  гошо
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  ЕС е ''съюз'' на разделени от коренно различни интереси страни !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  за Тръмп поне е сигурно

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  След 20 години ще се наложи да освобождаваме Западен Арабистан!

 8. 8 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС. Ей ги зелените чорапи.

 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  Каква е разликата между "Мислите ли, че е вероятно ЕС да се разпадне в следващите 10-20 години"? и "европейците... се страхуват от евентуалното му разпадане". Единственото срещане на "страх" в статията, която се цитира, е "Както показва графиката по-долу, много от тях днес са уплашени и стресирани", като обобщение на отговорите на въпроса: "Как възприемате живота си?".

  Какво би казала Асоциацията на европейските журналисти-България за подобно "вмъкване на наклон" в данните, които се цитират?

  Между другото, и на български вече е издадена книгата на Едуард Бернайс "Пропаганда".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#9] от "baba_zozolana":

  Отговорили са ти преди да си пуснеш поста:


  [quote#8: "Черен хумор на кило"]Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС. Ей ги зелените чорапи. [/quote]

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "дали смятат, че разпадането е вероятно в идните 2 десетилетия."

  - Вероятно е, разбира се. :) Дори дебилите на Иво да не са 80%, пак е вероятно. Но ако са действително толкова , е почти сигурно. :)

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#5] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Охоо.... До две десетилетия със сигурност ще изправим кривиа макарон.....:)

  Bukalemun
 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 806 Неутрално
 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Баси манипулацията..... Уважаеми Дневник колко от европейците в големите градове мислят 20 г напред? Нима някой от вас има визия за 3-5 г напред? Я по-сериозно. Надминахте кремълската пропаганда. В Европа имаше хора, ръководители мислещи 20 г напред. Те създадоха Съвета за въглища е стомана, после създадоха ЕИО, после ЕС..... сега мислят до следващите избори или как да се наредят при Шрьодер на хранилката на Коминтерна!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#10] от "8th_ball":

  Защо непременно загубата трябва да е свързана със страх? Възможно е човек да съжалява за нещо, което смята, че ще загуби, да се мотивира да направи нещо, за да не го загуби, да е безразличен към загубата. Въпросът в проучването също е формулиран неутрално: "Ако ЕС се разпадне, коя би била най-голямата загуба?". Отново не става дума за никакъв страх.

  Не виждам защо трябва да се променя смисълът и да се влагат някакви конотации, които ги няма в оригинала. Иначе е известно, че "апелите към страха" действат най-бързо и не се изисква много акъл, за да прилагаш такива тактики. Та нали половината реклами използват същото: "Дъвчете бонбоните "Тик-так"!" (както се разбира от видеоклипа, защото иначе устата ви ще започне да мирише ужасно... и другите няма да ви харесват!) Писна ми "да ме страхуват" с повод и без повод, защото животът е достатъчно напрегнат и без ненужните манипулации 🙂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Докато ЕС се управлява от бездушни и корумпирани бюрократи, евроскептицизма ще се увеличава.
  Трябва реформиране.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Лидерите обаче не се страхуват и поради това лекуват всички проблеми с повече от същото. И всичко останало са фалшиви новини.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Каква е разликата между "Мислите ли, че е вероятно ЕС да се разпадне в следващите 10-20 години"? и "европейците... се страхуват от евентуалното му разпадане". ... Между другото, и на български вече е издадена книгата на Едуард Бернайс "Пропаганда".
  —цитат от коментар 9 на baba_zozolana


  До коментар [#9] от "baba_zozolana":

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  +++ Сичката пара отива у свирката. Пак. Някои сме свикнали. :)

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Въпреки тайните надежди на на някои по горе, ЕС НЯМА да се разпадне :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Смятай колко трябва да си прост...

 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  По-възрастните да си спомнят дали през 69-та или 79-та или през 80-те са мислили колко е вероятно да се разпадне източния блок или СССР.

 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Баси манипулацията..... Уважаеми Дневник колко от европейците в големите градове мислят 20 г напред?
  —цитат от коментар 14 на chichka


  По мои наблюдения , 60% от младите европейци, в големите градове , виждат зор с употребата на минало време на официалния език..
  И ерго - каквото им кажат петък, в джамията за след 20 години как ще е - го вярват ..

  А на останалите им дреме на шмайзера, за след 20 години

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Ако ЕС се гледа от повечето държави само като източник на структурни фондове за усвояване, то това трудно изобщо може да се нарече съюз и към момента, не след 20 години. А иначе всяка държава е свободна да избере и път на развитие извън него. Англичаните го направиха, но май Великобритания, а не ЕС тръгва към разпад. Та по - добре е как да търсим да го превърнем в едно по - добро място за живеене, при всичките му кусури, а не само да се упражняваме в различни сценарии, зад които често и прозират враждебни на ЕС блянове...... ЕС ще е това, за което се преборят да бъде държавите членки !

 24. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години"
  ================================================================
  Ами,европейците да не се страхуват,а да действат и гласуват така,че да не дават основание за подобни действия,които да доведат разпадане на ЕС. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.Бюлетините в урните не ги пускат марсианци,пускат ги същите тези европейци,които видите ли,се страхували,че ЕС ще се разпадне.И на избори и на референдуми.
  Много правилно е отбелязала"baba_zozolana" в ком.№15 :
  "Възможно е човек да съжалява за нещо, което смята, че ще загуби, да се мотивира да направи нещо, за да не го загуби."!!!
  Та,европейците да се мотивират и да правят нещо,за да не го загубят.Както става видно от това изследване,те имат достатъчно сериозни мотивационни причини за това.

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Баси манипулацията..... Уважаеми Дневник колко от европейците в големите градове мислят 20 г напред?
  —цитат от коментар 14 на chichka


  От друга страна - явно европейците от големите градове са оптимисти ..

  ----------------------------
  ..." Мохамед е номер едно сред детските имена в Берлин .. В Бремен името Мохамед е на второ място.."
  ----------------------------
  ""Mohammed beliebtester Erstname in Berlin..

  https://www.bild.de/ratgeber/2019/ratgeber/neues-vornamen-ranking-2018-mohammed-beliebtester-erstname-in-berlin-61626786.bild.html ###wt_ref=https://www.google.com/&wt_t=1558107960182

  Така е в големите градове!

 26. 26 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европейския съюз е най доброто място за живеене в света . На които не му харесва да ходи в Русия или Китай

 27. 27 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Та,европейците да се мотивират и да правят нещо,за да не го загубят.Както става видно от това изследване,те имат достатъчно сериозни мотивационни причини за това.
  —цитат от коментар 24 на objektivist96


  Правим!
  Борим се за запазване на НАШАТА ЕВРОПА!

  Обединена, наша Европа , дето да я оставим на децата си ..

  Ей аз съм на форума , разобличавам лъжите и манипулациите, Орбан е в Будапеща .. други хора пишат, борят се, говорят ..


  Не сме спрели

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Учудващо добър коментар на О.Минчев във Фактор:

  който руши, но не създава
  Има спасителен път - време е да се намерят тези, които са готови да го поемат  Огнян Минчев
  Огнян Минчев

  17
  MAY
  2019
  Огнян Минчев

  Според кандидата за председател на ЕК Ска Келер (Зелена партия), е необходимо изпращането на европейски морски спасителни сили за мигрантите в Средиземноморието. Според кандидата на ПЕС Франс Тимерманс без справедливо поделяне на тежестта от мигрантите, границите в ЕС ще се върнат. Левите представители на европейското статукво очевидно не си дават сметка за това, че политическата и институционална безотговорност по отношение на миграцията, както и стремежът към диктат подхранват радикалния национализъм и евроскептицизъм, който е в състояние не просто да ги отстрани от ръководни позиции в следващите 5-10 години, но и да наложи процеси на дезинтеграция, да блокира по-нататъшното

  развитие на европейския проект

  Зелени депутати - колеги на Ска Келер бяха засечени да работят за неправителствена организация, която си сътрудничи с трафикантите на хора и вкарва нелегални мигранти в ЕС през Средиземно море. Това според закона е престъпление. Тимерманс е един от най-арогантните лобисти за въвеждането на квоти за мигранти между страните членки. Фактът, че подобен ангажимент - да бъдат приемани нарастващ брой мигранти - не присъства в нито един от присъединителните договори към ЕС не смущава нито него, нито другите високопоставени чиновници, които лобират за продължаваща миграция към Европа.
  Очевидно силите на левичарското статукво в Брюксел си представят бъдещето по следния начин: Ска Келер и нейните колеги организират трафика - "спасяването" на нарастващи потоци мигранти от африканския бряг към Европа, а Тимерманс § Со. разпределят нарастващите мигрантски потоци "справедливо" между страните членки, които

  козируват и маршируват по светлите пътища на мултикултурализма

  Позицията на Зелените и ПЕС не е изненадваща за никого. Тези партии са базирани на идеология, за която националната идентичност и националният интерес са неприемливи остатъци от миналото на Европа и света. Проблем е по-скоро позицията на ЕНП, която би следвало да проявява разум и отговорност пред ценностите и интересите на хората, които са я избрали.
  За разлика от ПЕС и Зелените, ЕНП няма мандат да превръща Европа в общо демографско и културно пространство с Близкия изток и Африка. За съжаление, ЕНП се намира в състояние на инерция и дрейф по течението, понесена от водите на мултикултурната утопия, за която ЕС е не проект за обединение на европейските нации, а радикален проект - образец за глобалното бъдеще на планетата. Ако ЕНП не се събуди за живот и не разработи, не разгърне политика на европейско обединение, съответстваща на културната идентичност и общностните интереси на европейските народи и европейските граждани, Европа е изложена на реалния риск радикални националисти и популисти да вкарат проекта за европейска интеграция в задънена улица или направо да го осуетят. Така или иначе, левичарските утопии а-ла Келлер § Тимермнанс са на изхода – те

  ще бъдат политически отхвърлени

  от мнозинството европейци, все още притежаващи инстинкт за самоисъхранение. Дори и тези утопии да са подкрепени от един глобализиран корпоративен сектор, който е заинтересуван социалните права на европейците, извоювани с 300 години организирани борби и реформи, да бъдат пратени в музея, а нарастващи потоци мигранти да са готови да работят в Европа срещу нищожно заплащане, само и само да се отърват от безизходицата на своя живот у дома.
  Тези сметки на корпорациите са "без кръчмаря", защото европейската социална система все още съществува и ще бъде поддържана от левицата, което прави мигрантите твърде често реципиенти на социални помощи, а не усърдни и нископлатени работници. ЕНП има и още един важен ангажимент. Като политически израз на една - макар и секуларизирана - ценностна християнска традиция, християндемократическото движение е призвано да работи за утвърждаване и възраждане на традиционното нуклеарно семейство, на отговорността към бъдещето, изразена в създаването и отглеждането на деца в семейство на обичащи се и подпомагащи се един друг родители. Това е решението на демографската криза, а не утопиите за строеж на нова - европейска Вавилонска кула. Кой споменава за тези неща на политическо ниво днес? Никой - от десетилетия никой не го прави.
  Затова е възможна хегемонията на дехуманизиращите идеологии на социалната безотговорност, изразени и в третата вълна на феминизма, и в ексцесите на мултикултурната утопия, и във фантазиите на трансхуманизма, където технократичната утопия замества отговорността да предадеш основните ценности на хуманизма на бъдещите поколения. Европа се намира между Сцила и Харибда. Сцила на левичарската утопия и безотговорност и Харибда на популисткия национализъм, който знае какво иска да разруши, но не знае какво иска да създаде - и не може нищо да създаде. Между Сцила и Харибда има спасителен път. Време е да се намерят тези, които са готови да го поемат.

 29. 29 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Напълно вероятен сценарий.
  Лошото е, че и САЩ и Русия, че даже и подмолната Англия, работят години наред в посока разбиване на ЕС. Причините са ясни - разделяй и владей. Неединна Европа е много по-уязвима и лесна икономическа плячка.

 30. 30 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ЕС не може да се разпадне, защото няма как 20 държави да са на 20 различни мнения. Тоест всяко преустройство на ЕС ще създаде веднага нов съюз. Дори днес да се разпадне ЕС, то поне 5 държави ще са на едно мнение и веднага ще се създаде нов съюз. Мокрите сънища на някой няма как да се сбъднат.

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Та,европейците да се мотивират и да правят нещо,за да не го загубят.Както става видно от това изследване,те имат достатъчно сериозни мотивационни причини за това.
  —цитат от коментар 24 на objektivist96


  Ей за "Стратегията за детето", колко хора излязоха преди дни!
  Ей дясно-консервативният блогър Сула писа ..
  http://sulla.bg/2019/02/16/4575.html

  Либерастите-левичари, ще видят зор за Европа!

  Никой няма идея, да им я оставя ..

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Европейския съюз е най доброто място за живеене в света . На които не му харесва да ходи в Русия или Китай
  —цитат от коментар 26 на fjp58603113


  На който не му харесва - в Северна Корея!

 33. 33 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "ajsayder":

  А иначе Хитлер е нацист и лош човек . Сега ми пишете за мохамед , нали руски колхозници пропагандатори

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  ЕС не може да се разпадне, защото няма как 20 държави да са на 20 различни мнения. Тоест всяко преустройство на ЕС ще създаде веднага нов съюз. Дори днес да се разпадне ЕС, то поне 5 държави ще са на едно мнение и веднага ще се създаде нов съюз. Мокрите сънища на някой няма как да се сбъднат.
  —цитат от коментар 30 на deutschland


  Абсолютно вярно!
  Европа ще е обединена и европейска!

  Либерастката паплач, ще се оттече в канала!

 35. 35 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  По-възрастните да си спомнят дали през 69-та или 79-та или през 80-те са мислили колко е вероятно да се разпадне източния блок или СССР.
  —цитат от коментар 21 на Yard


  По твоята логика САЩ може да се разпадне и твоя пример отговаря точно на това, понеже никой не очаква да се разпадне именно САЩ, а е ЕС още не е обединен за да се разпада. Свободната търговия и движението на хора е много далече от "разпадане", кое точно се разпада? Свободното движение на хора? Движението на стоки? Ако ние не сме в съюз, но търгуваме свободно, това какво е ? Въобще кое ще се разпадне?

 36. 36 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 898 Неутрално

  След 20 години я камилата, я камиларят! Дотогава най-вероятно сегашното противоречия и разделени ще се преодолеят, иначе може да се разпадне, или на отделни европейски държави или на два ЕС - източен и западен.

 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#27] от "ajsayder":А иначе Хитлер е нацист и лош човек . Сега ми пишете за мохамед , нали руски колхозници пропагандатори
  —цитат от коментар 33 на fjp58603113


  За Мохамед , за европейците от големите градове и за руските колхозници сме писали, писали, писали ..


  А левичарите не може да не намесите Хитлер .. ясно ..

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#27] от "ajsayder":А иначе Хитлер е нацист и лош човек .
  —цитат от коментар 33 на fjp58603113


  Всъщност ИДЕЯТА ЗА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА Е ОТ РАЙХА..

  Ама Истината не ви отърва, нали червендалести другари?

 39. 39 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години, сочи проучване".

  Дано да не стане, но е реален сценарий, ако се продължи с политиката на широко отворени врати при несекващият мигрантски поток.

  Както и продължаването на процеса на насаждане на чувство за вина/дълг към някого у европейците. Все познати неолиберални практики за контрол и манипулации скрити зад уж новите ценности.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#27] от "ajsayder":

  И ние не сме спрели.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години, сочи проучване".Дано да не стане, но е реален сценарий, ако се продължи с политиката на широко отворени врати при несекващият мигрантски поток.Както и продължаването на процеса на насаждане на чувство за вина/дълг към някого у европейците. Все познати неолиберални практики за контрол и манипулации скрити зад уж новите ценности.
  —цитат от коментар 39 на dgd


  Най-опасно в дейността на неомарксистите Е ИЗНУДВАНЕТО И МАНИПУЛАЦИИТЕ:

  "Европа или ще е лява и либерална, или се разпада"!

  Явно ТЕ са си наумили , ако националистите станат мнозинство и спрат подмяната на населението в ЕС , да ударят кепенците на проекта ..

  На тях Обединена Европа им трябва, като инструмент ..

  За това, за да запазим Обединена Европа - е важно да спрем червендалестите другари-интернационалисти

 42. 42 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Далеч по-вероятно от "разпадане" за една нощ е постепенна еволюция от политико-икономически съюз към чисто икономически съюз за равноправна търговия, с което за неопределено време ще се отложат всякакви мечти за федерализация. Икономическата кооперация до голяма степен предотвратява войните защото икономиката на никоя страна не е толкова самодостатъчна, за да си впрегне цялата икономика във военната машина.

  С други думи, ако компонентите за един немски танк се произвеждат в десет различни страни в ЕС, няма как Германия изведнъж да обяви война без някоя от тези държави да спре доставките.

 43. 43 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#27] от "ajsayder":И ние не сме спрели.
  —цитат от коментар 40 на Боян Таксиров


  Не сте!

  Лъжи, манипулации, безумно плашене на видиотените либерастки маси с тъпоумни манипулации "ако дойдат на власт националистите, ако не се допускат маси афганистанци - ще се разпадне Европа"..

  Верно ли бе?
  Макар че, си мисля че има и доза истина ... Може , ако не е на вашата, наистина да тръгнете да разпадате Европа ..

  Ами да видим тогава, бъдещето идва..

 44. 44 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Само Русия може да катализира Европа и да я направи силна. Не просто силна а сила номер едно. США спрямо Европа е като Зевс спрямо Кронос. Проблемът на Европа е, че между много държави се е утаило вековно съперничество и войни. Затова ви казвам, че Русия е катализаторът, може би защото в исторически план всяка една мегадържава от класическата Европа се е опитвала да завоюва Русия. И всяка една е загубила битката.
  Не знам дали ми схващате логиката.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Далеч по-вероятно от "разпадане" за една нощ е постепенна еволюция от политико-икономически съюз към чисто икономически съюз за равноправна търговия, с което за неопределено време ще се отложат всякакви мечти за федерализация. Икономическата кооперация до голяма степен предотвратява войните защото икономиката на никоя страна не е толкова самодостатъчна, за да си впрегне цялата икономика във военната машина.С други думи, ако компонентите за един немски танк се произвеждат в десет различни страни в ЕС, няма как Германия изведнъж да обяви война без някоя от тези държави да спре доставките.
  —цитат от коментар 42 на irobot


  Преди време и аз мислех така. Икономически съюз и толкова. Но вече не мисля така. Искам, не искам аз съм европеец, така както е тръгнало нека да има силна Европа, нека да е номер едно в света, защо не?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Далеч по-вероятно от "разпадане" за една нощ е постепенна еволюция от политико-икономически съюз към чисто икономически съюз за равноправна търговия, с което за неопределено време ще се отложат всякакви мечти за федерализация. Икономическата кооперация до голяма степен предотвратява войните защото икономиката на никоя страна не е толкова самодостатъчна, за да си впрегне цялата икономика във военната машина.С други думи, ако компонентите за един немски танк се произвеждат в десет различни страни в ЕС, няма как Германия изведнъж да обяви война без някоя от тези държави да спре доставките.
  —цитат от коментар 42 на irobot


  Не случайно винаги съм твърдял, че Европа беше най- добре по времето на ЕИО!
  Свободен съюз на национални държави!
  Глобализмът прецака всичко!

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Може, ако не внимавате за кого гласувате.

 49. 49 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Либерастите и евроболшевиките-федералисти, мечтаещи за европейски СССР, водят ЕС към сигурен разпад.

 50. 50 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И Европа не може да бъде силна, докато ужким разчита някой да я пази.
  Първо - Европа трябва да има собствена армия.
  Второ - държавите не трябва да се делят на първо и трето качество
  Трето - който е влязал досега в Европа, ОК, влязал, но нека повече не се допускат толкова много бежанци. Вместо да приема бежанци от бедните и от по нас държави, Европа може да се замисли да промени ситуацията в Африка, например.
  Стига робия на США. Всъщност щатите са рожба на колониална Европа. Европа трябва да покаже, че майсторът е по-добър от ученикът.
  Но сериозно смятам, че за да го направи първо трябва да се смени поколението на зависими от США европолитици и второ да се сътрудничи с Русия.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  те тия от Брюксел нека продължават да изправят краставиците и ощастливяват кокошки ,пък ще видим дали тоя съюз в този му вид няма да се разпадне

  гошо
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  То си е за страх ... как се изкарват още цели 20 години

  :-) явно когато един съюз от нации наближи 70 години следват катаклизми

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#38:"ajsayder"][/quote]

  Да си чувал за Свещена Римска империя , папи , владения на Хабсбурги, Наполеон

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И последно да кажа нещо, което написах :) Войната между САЩ и Китай дава "трансферен" прозорец на Европа да си изиграе картите и да направо първата стъпка към схвърсила.
  Но да си призная с тези мекотели в Брюксел не го очаквам...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 55. 55 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Е, няма как и Путин, и Тръмп да са президенти още 20 години!
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Путин и Тръмп ще ви се сторят като приспивна песен, в сравнение с онези, които ще дойдат след тях. От кога ви го хортувам това на евро-атлантите, че вместо да си почистите "Авгиевите обори" от либералната кал, вие сте се вторачили в Путин и Тръмп. Дебили, сър.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 56. 56 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1150 Весело

  ".. европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години.."

  Еврипейците няма защо да се страхуват, ами трябва спокойно да посрещнат разпада на ЕС до 2020 година. Щом ИвКост ги подлъга , че сме нормални хора и че могат да ни приемат в европейската общност , апък ний се оказахме все същите диванета,дето разрушиха не един съюз, барабар даже и варшавския договор, няма защо да се учудват.
  Еле като се наместат в Епарламента па и наште фашаги , те ще накарат ЕС да си говори на руски, нааай- късно до зимата на две илядо и деветнайсетата....

 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#43] от "ajsayder":

  Спести си глупостите.

  Прав си само в едно - бъдещето ще покаже - лъжи, митове, принуда, феодализъм, безправие, лицемерие и промивка на мозъците, или демокрация, човешки права, социална справедливост и човешки прогрес.

  Колкото и да сте решени да смачкате и поробите хората, 1000 пъти повече хората са решени да защитят свободата си и ако се налага, да смачкат вас.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 58. 58 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  "Първо - Европа трябва да има собствена армия."

  Националистите веднага ще настръхнат срещу обща европейска армия.

 59. 59 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години, сочи проучване?!
  - споко ЕС ще се "разпадне" много по рано от 20 г.!!!!
  когато са се събрали "орел, рак и щука" за малките няма место тука!!!!
  това "шменген", еврозона и зоната на мрака, европейски съединени щати и европа на отечествата; европа на няколко скорости (колко да са тези скорости?!)

  До коментар [#43] от "ajsayder":
  Лъжи, манипулации, безумно плашене на видиотените либерастки маси с тъпоумни манипулации "ако дойдат на власт националистите, ако не се допускат маси афганистанци - ще се разпадне Европа"..
  Верно ли бе?
  Макар че, си мисля че има и доза истина ... Може , ако не е на вашата, наистина да тръгнете да разпадате Европа ..
  Ами да видим тогава, бъдещето идва..?! (то идва, ама дали сме готови за него?)

 60. 60 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Колкото и да сте решени да смачкате и поробите хората, 1000 пъти повече хората са решени да защитят свободата си и ако се налага, да смачкат вас.
  —цитат от коментар 57 на Боян Таксиров


  Абсолютно искат да смачкат хората!
  Но народите на Европа вече възмъжаха!

  Те няма да се оставят да бъдат лъгани , разделяни и потискани ..

  Ето - британците се възпротивиха , против Режима, за свободата на активиста Томи Робинсън!

  https://www.youtube.com/watch?v=PlVS7pZxKAE

  https://www.youtube.com/watch?v=jvNVWRhfnuo

 61. 61 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "Първо - Европа трябва да има собствена армия."Националистите веднага ще настръхнат срещу обща европейска армия.
  —цитат от коментар 58 на palav_nik


  Що?
  Вече СА ИМАЛИ обща европейска армия ..

  Берлин, в 1945г. да спомена, е защитаван от руснаци , белгийци , нидерландци, датчани, шведи .. и разбира се - французите.

 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Европа на Отечествата и нациите е симпатичен лозунг.
  Но на практика означава връщане на границите и митниците.
  След това икономически войни между европейците, които знаем как завършват...

 63. 63 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ето от книгата "38-а гренадирска дивизия" ... :

  --------------------
  .." объединяющей идеей было историческое начало европейского единства. В этом случае актуальность приобрела старая идея западной цивилизации, которая нашла определенный отклик в умах молодых европейцев.
  ....
  ..............

  1. Наследство классической старины, особенно греческих и римских цивилизаций как основание общей европейской культуры, то есть искусства и науки, права и технологии;

  2. Христианство и его влияние на историю, независимо от личного отношения участников курса к церкви;

  В 1943 г. создание «Европейского сообщества» было еще не столько практической, сколько теоретической проблемой. По приказу руководства рейха в школе были несколько раз проведены так называемые «Европейские конференции», куда приглашались ученые из разных стран. Предметом этих конференций в основном выступала история развития Европы, включая сюда и Россию. Особенно большой интерес вызвала конференция по Восточной Европе, темы вынесенных на обсуждение докладов которой соответствовали разумной, принимающей во внимание реальные обстоятельства политике.
  Доклады касались различных тем, например, один из них был посвящен истории Русской православной церкви. Предметом другой такой конференции было Европейское сообщество.
  Положительные результаты всех этих изменений не заставили себя ждать. Благодаря грамотной учебной программе европейские юнкера начали чувствовать себя именно европейцами. Известны слова французского добровольца Абеля Чаберта, учившегося в Бад-Тёльце в начале 1944 г.: «Раньше Франция была для меня большей родиной, чем Турень, откуда я был родом. Теперь я понимаю, что моя родина — вся Европа».
  -------------------------------

 64. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ето от книгата "38-а гренадирска дивизия" ... :

  --------------------
  .." объединяющей идеей было историческое начало европейского единства. В этом случае актуальность приобрела старая идея западной цивилизации, которая нашла определенный отклик в умах молодых европейцев.
  ....
  ..............

  1. Наследство классической старины, особенно греческих и римских цивилизаций как основание общей европейской культуры, то есть искусства и науки, права и технологии;

  2. Христианство и его влияние на историю, независимо от личного отношения участников курса к церкви;

  В 1943 г. создание «Европейского сообщества» было еще не столько практической, сколько теоретической проблемой. По приказу руководства рейха в школе были несколько раз проведены так называемые «Европейские конференции», куда приглашались ученые из разных стран. Предметом этих конференций в основном выступала история развития Европы, включая сюда и Россию. Особенно большой интерес вызвала конференция по Восточной Европе, темы вынесенных на обсуждение докладов которой соответствовали разумной, принимающей во внимание реальные обстоятельства политике.
  Доклады касались различных тем, например, один из них был посвящен истории Русской православной церкви. Предметом другой такой конференции было Европейское сообщество.
  Положительные результаты всех этих изменений не заставили себя ждать. Благодаря грамотной учебной программе европейские юнкера начали чувствовать себя именно европейцами. Известны слова французского добровольца Абеля Чаберта, учившегося в Бад-Тёльце в начале 1944 г.: «Раньше Франция была для меня большей родиной, чем Турень, откуда я был родом. Теперь я понимаю, что моя родина — вся Европа».
  -------------------------------

 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ето от книгата "38-а гренадирска дивизия" ... :

  --------------------
  .." объединяющей идеей было историческое начало европейского единства. В этом случае актуальность приобрела старая идея западной цивилизации, которая нашла определенный отклик в умах молодых европейцев.
  ....
  ..............

  1. Наследство классической старины, особенно греческих и римских цивилизаций как основание общей европейской культуры, то есть искусства и науки, права и технологии;

  2. Христианство и его влияние на историю, независимо от личного отношения участников курса к церкви;

  В 1943 г. создание «Европейского сообщества» было еще не столько практической, сколько теоретической проблемой. По приказу руководства рейха в школе были несколько раз проведены так называемые «Европейские конференции», куда приглашались ученые из разных стран. Предметом этих конференций в основном выступала история развития Европы, включая сюда и Россию. Особенно большой интерес вызвала конференция по Восточной Европе, темы вынесенных на обсуждение докладов которой соответствовали разумной, принимающей во внимание реальные обстоятельства политике.
  Доклады касались различных тем, например, один из них был посвящен истории Русской православной церкви. Предметом другой такой конференции было Европейское сообщество.
  Положительные результаты всех этих изменений не заставили себя ждать. Благодаря грамотной учебной программе европейские юнкера начали чувствовать себя именно европейцами. Известны слова французского добровольца Абеля Чаберта, учившегося в Бад-Тёльце в начале 1944 г.: «Раньше Франция была для меня большей родиной, чем Турень, откуда я был родом. Теперь я понимаю, что моя родина — вся Европа».
  -------------------------------

 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Европа на Отечествата и нациите е симпатичен лозунг.Но на практика означава връщане на границите и митниците.След това икономически войни между европейците, които знаем как завършват...
  —цитат от коментар 62 на palav_nik


  Що??

 67. 67 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  "Вече СА ИМАЛИ обща европейска армия .."

  Добре.
  Само, че нито една националистическа партия не желае да има Европейска армия.

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Абе вие ВЯРНО НЕ СПИРАТЕ ..

  И продължавате със същите малоумни манипулации ...

  1.Националистите БИЛИ МИСЛИЛИ ЗА РАЗПАДАНЕ НА ЕВРОПА ..
  Не, идеята за Обединена Европа е тяхна ..

  2.Ако не влизат в ЕС афганистанци и пакистанци, ще има мита и икономически войни!
  Ама вие- вярно ли бе?

  Не спирате, не спирате ..
  Платена сган сте ..

 69. 69 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Весело

  Националистите ем ги сърби, ем ги боли.
  Страх ги е от афганистанците, но са против Европейската армия.

 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#5] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ЕС е "дойната крава " на уж "разделените по интереси " от "доброжелатели " страни ! Вместо да се правят проучвания по-добре да се прецени и обясни на истинските европейци кой РАЖДА , ОТГЛЕЖДА И ПРОПАГАНДИРА разпадането . „Камбаната бие за комунизма. Но бетонната сграда не се е сринала още и съществува реална опасност да бъдем затрупани от отломките ѝ, вместо да получим свобода“ Нека не позволяваме на зловещите отломки на най-човеконенавистния "строй" да затрупат мечтите ни !

 71. 71 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До 10*.

  И не се "страхуват", а се НАДЯВАТ.

  Кой ви страхува вас, Дневник?

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Националистите ем ги сърби, ем ги боли.Страх ги е от афганистанците, но са против Европейската армия.
  —цитат от коментар 69 на palav_nik


  Защо ти е европейска армия, би ли ми обяснил?

  Каква ще е нейната цел и какви ще са нейните задачи?

  Опасенията на хората са, че тази армия може да бъде използвана срещу тяхната страна, ако имат противоречия с Брюксел.

 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Националистите ем ги сърби, ем ги боли.Страх ги е от афганистанците, но са против Европейската армия.
  —цитат от коментар 69 на palav_nik


  Е ти го оня откачало либерала Ги Верхощад от АЛДЕ или там как се пише със статия в CNN, че САЩ трябва да "Intervene" в Унгария. Иска САЩ, щото ЕС няма армия. Ако ЕС имаше армия, щеше да иска това от чиновниците в Брюксел. И те колкото им е акъла като нищо ще го направят, щото и те мислят като него. За тях демокрацията е каквото те кажат. И мнението на хората няма значение.

  https://edition.cnn.com/2018/09/12/opinions/hungary-sanctions-article-7-verhofstadt-opinion/index.html

 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  След 20 години доста от коментиращите земните проблеми няма да ги интересуват.
  Но все пак нега да си изясним някои неща. ЕС в сегашния си вид е създададен за да няма война между Германия, Франция и Англия, понеже те инициираха низ от войни. Обаче този проблем понастоящем е решен и следва ЕС да се промени в посока на икономически и валутен съюз, с обща отбрана, финанси и политика. Понастоящем това действа, но крайно неефективно и тромаво. Излизането на Великобритания показва, че ЕС е неатрактивен за силно развитите страни и е сериозно предупреждение към политиците. ЕС в този си вид няма дълго да просъществува и ще се промени. Най-вероятно с твърдо западно-европейско крило с голяма интеграция и сателитни източни и южни крила с по-малка интеграция. Но това никой засега не може точно да предскаже, само може да се каже, че промяната е наложителна.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  ЕС в този си вид няма дълго да просъществува и ще се промени. Най-вероятно с твърдо западно-европейско крило с голяма интеграция и сателитни източни и южни крила с по-малка интеграция. Но това никой засега не може точно да предскаже, само може да се каже, че промяната е наложителна.
  —цитат от коментар 74 на Сатана Ликующий


  То проблема е, че дори Франция и Германия имат различни позиции по ключови теми като общи Евро облигациите. Германците не им се плащат дълговете на Южните страни.

  Ако погледнеш миграцията - Дания и Швеция са на коренно различни позиции. Датчаните са направо расисти дори спрямо поляците и унгарците. :)

 76. 76 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 543 Весело

  До коментар [#44] от "qwerty 500":

  Ти сериозно ли очакваш Европа да напусне НАТО и военен съюз със "США" (бай дъ уей, на български е САЩ, а в България все още слава богу Руският не е официален език) и да се съюзи с Колхозниците от Северна Монголия? Ама сериозно го мислиш това?

  Това е толкова шантава идея, че не знам дали си луд, мечтател, или брилянтен комик.

 77. 77 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2179 Весело

  20 години...!
  Тези са големи оптимисти!!!

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  То проблема е, че дори Франция и Германия имат различни позиции по ключови теми като общи Евро облигациите. Германците не им се плащат дълговете на Южните страни.
  —цитат от коментар 75 на realguru


  До коментар [#75] от "realguru":

  Винаги го е имал този проблем. Обаче воденето на отделни политики и раздробеността ще ги направи лесна плячка на САЩ, Китай и Русия. Направо ще се превърнат в колонии. Поотделно отпорът е невъзможен. Именно затова Русия поддържа партии, който агитират срещу ЕС, а и форумът е пълен с тролове, който човъркат темата.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Само Русия може да катализира Европа и да я направи силна. Не просто силна а сила номер едно. США спрямо Европа е като Зевс спрямо Кронос. Проблемът на Европа е, че между много държави се е утаило вековно съперничество и войни. Затова ви казвам, че Русия е катализаторът, може би защото в исторически план всяка една мегадържава от класическата Европа се е опитвала да завоюва Русия. И всяка една е загубила битката.Не знам дали ми схващате логиката.
  —цитат от коментар 44 на qwerty 500


  Нали видяхме русия как "катализира" Литва, Латвия, Естония, Украйна, Полша, Източна Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България?

  Така ги катализира, че 30 години вече не може да се проветри миризмата на немити чорапи, евтин спирт и некадърност.

  русия катализира най-напредналата технологично нация на онова време - Германия - да произвежда Трабант

  русия освен да катализира полезни изкопаеми друго не може.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Ами от нас зависи. Да направим нещо по въпроса, вместо да се страхуваме.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Весело

  Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години, сочи проучване


  Абе тия луди ли са ? Какви двадесет години ? Карали ,карали , още колко да са карали ? Има - няма десетина години и ще хлопнат кепенците . Тия май не са си взели поука нито от Византииската империя , нито от османската , нито пък от Съветската . И трите са се бъзикали с българите , и трите са в небитието . Дето българин стъпи , трева не никне . Явно трябва да се озъртаме за нов чорбаджия ...

 83. 83 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Каква е разликата между "Мислите ли, че е вероятно ЕС да се разпадне в следващите 10-20 години"? и "европейците... се страхуват от евентуалното му разпадане". Единственото срещане на "страх" в статията, която се цитира, е "Както показва графиката по-долу, много от тях днес са уплашени и стресирани", като обобщение на отговорите на въпроса: "Как възприемате живота си?". Какво би казала Асоциацията на европейските журналисти-България за подобно "вмъкване на наклон" в данните, които се цитират? Между другото, и на български вече е издадена книгата на Едуард Бернайс "Пропаганда".
  —цитат от коментар 9 на baba_zozolana


  Каква да е? Грантът клати феса...

  С евтини фейкове, "независимата медия Дневник" (според ултра-лявата НПО "Репортери без граница") ще загуби и малкото й останала верна аудитория. Кой ще налива грантове в глухоняма медия? Гейм овър, Прокопиев бега в топлите страни. И така....

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Проучването сред 60 хил. гласоподаватели е извършено от YouGov по поръчка на ЕСВП. То показва, че между една четвърт и една трета от респондентите - вярващи, че може да има война между страни членки - възприемат Европа като терен на съревнование, а не на сътрудничество

  Е , още със създаването на Европейската общност , тя е зачената в грях . Няма как страни , проливали кръвта си едни на други , да пласнат с ръце и да се прегърнат Може и да го направят , но всяка от тях с нож в ръката зад гърба на другата . И никоя от тях няма да пропусне шанса при първа възможност да изпревари другата в полето на съревнование . Проучването говори , че дори и след 75 години от кръвопролитията , , все още никой и нищо не е забравено . Тлеещите въглани са потънали в пепел , но е достатъчен и лек полъх на съмнение за вражда , да лумне отново пожар .

 85. 85 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Весело

  Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне до 20 години, сочи проучване
  ===================
  Европейците се страхуват...руснаците и техните подлоги се надяват и се кръстят с две ръце...въпрос на гледна точка...

 86. 86 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Иначе боли ме фарОт за ЕС... Който ме познава лично, знае много добре, че никога не бих казал подобно нещо до преди само 5 години. Вече ми е все тая - прекалено много загубих през това време (най-вече близки хора), а ЕС по-далеч и от Бог. ПЕТ (5) години вече бушува война на европейска територия, която всички се правят, че не виждат. Това не е никак случайно, нито плод на реалполитика.

  Както спрямо Украйна, така и спрямо Централна и Източна Европа виждаме ежедневно прояви, дори целенасочена политика, на дискриминация и откровен расизъм. Много от нас, които живеят или са живели ще го потвърдят - за Германия и Франция ние сме аборигените, дето заместват загубените им империи в Африка.

  Стига вече робство, стига расизъм, антиславизъм и предразсъдъци спрямо източноевропейците! Едно робство не е алтернатива на друго. Ние също сме европейци – нито повече, нито по-малко от периферни страни като Гърция или Португалия.

  Докато ЕС не заклейми расизма и предразсъдъците спрямо Източна ЕВропа, не виждам смисъл от самия ЕС.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  В някои държави отговорилите по този начин са мнозинство или близко до мнозинство в повече от една възрастова група. В Унгария делът на вярващите във възможността за война е 49% сред хората между 18- и 24-годишна възраст, 44% сред тези между 25 и 34 години и 43% - между 35 и 40

  А в момента в Европа тече яростна кампания за разпределение да доходоносните евродепутатски места . И в нито едно от представленията на различните политически сили не се казва нито дума за тези притеснителни не , а ужасяващи данни . Защото , както се оказва , тенденцията е към задълбочаване на негативните мнения . Съюза е в опасност , не в криза .

 88. 88 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Ако ЕС ще продължава да ислямизира Европа и да я превръща в арабско - африканско гето, е по - добре да се разпадне.

 89. 89 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Кои европейци се страхуват и се притесняват? Нормалните работещи хора го регистрират като факт. Страхуват се евробюрократите, защото се притесняват за хранилката си и може да им се наложи да бачкат с далеч повече работа за далеч по-малко пара! Кой ще вземе серджендерчето на работа, с нула трудовия му стаж извън премиер и апаратчик? Коя софтуярна фирма ще назначи филоложката-еврокомисарка по дигитална икономика? Какво разбира женицата оттази материя! Хайде, стига плакали, а вземете да научите занаят, че ако ви дръпнат хранилката, да не отидете на борсата, а там шанс с актуалната си квалификация НЯМАТЕ! Независимо от кольора ви! Бройлерът,научен на хранилка, НЕ е кокошка!Вижте, учете занаят! Заварчици примерно се търсят.

  Мърфи е оптимист!
 90. 90 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#86] от "c.b.o.":

  Точно пък вие(една НЕ малка част от българите) сте генетични роби и ориенталци, измекяри и слуги, готови да вървят срещу всичко позитивно, стига да сте на кяр!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 91. 91 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Гневно

  До коментар [#90] от "Боян Таксиров":

  Пускай водата и изчезвай в канала!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 92. 92 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#91] от "c.b.o.":

  Рано или късно вашата порода ще се разложи в септичната яма, в която все повече превръщате страната, защото НЯМА да има кой да излъжете да ви бачка с примитивната си идеология и "ценности"!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 93. 93 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Шокиращ е и делът на европейците във всяка от държавите, включени в проучването, според които е възможна война между страните. Най-силно убедени в това са по-младите респонденти. В някои от държавите над 50% от респондентите в тяхната възрастова група дават този отговор. Положително са отговорили общо 28 на сто от всички респонденти - над една четвърт.

  Малиий , представям си къв матриял расте в тая Европа/ ако разбира се , руските тролове не са осрали и това и това проучване/. Представям си как Испания и Англия започват да се гърмят заради Гибралтар или пък Италия и Австрия да си разменят хусарски атаки заради Южен Тирол.

 94. 94 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Весело

  До коментар [#90] от "Боян Таксиров":

  Иначе, чисто логически, няма как нещо да е "позитивно" и "НЕ малка част от българите" да не са "на кяр". Но ти явно си изкласил само до 8 клас, чул си нещо за Алеко, а след това - нищо. Логиката се учеше в 9-ти клас, селски.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#79] от "FourOhFive":Така ги катализира, че 30 години вече не може да се проветри миризмата на немити чорапи, евтин спирт и некадърност.

  Тридесет години некадърници не можахте да боядисато това , което Русия помогна да се построи в България . Още след 16- 17- години след 44- та година България вече ПЪРВА на Балканския полуостров и сред някои от западните страни излъчва телевизионен сигнал и картина . След още две три години започва да произвежда компютри и след още няколко ДА ГИ ИЗНАСЯ . ПРОИЗВЕЖДА ТЕЛЕВИЗОРИ , КОГАТО НА бАЛКАНИТЕ И НАОКОЛО ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ И СИГВАЛ . През 66- та СВЕТОВНОТО В АНГЛИЯ СЕ ГЛЕДА В бЪЛГАРИЯ НА български телевизори . През 70 -те години в Стара Затора се произвеждат софтуер и хардуер дискове за износ , . В България са работили над СТО ХИЛЯДИ специалисти , които сега наричате АЙ ТИ специалисти и технологии . . А на чорапи мирише , защото не ги ПЕРЕТЕ както се полага , а ги МИЕТЕ . кАКТО САМ КАЗВАШ . И затова ще миришете , не само на непрани чорапи , а и на нещо друго , с което омирисахте и държавата .

 96. 96 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  И Европа не може да бъде силна, докато ужким разчита някой да я пази.Първо - Европа трябва да има собствена армия.Второ - държавите не трябва да се делят на първо и трето качествоТрето - който е влязал досега в Европа, ОК, влязал, но нека повече не се допускат толкова много бежанци. Вместо да приема бежанци от бедните и от по нас държави, Европа може да се замисли да промени ситуацията в Африка, например.Стига робия на США. Всъщност щатите са рожба на колониална Европа. Европа трябва да покаже, че майсторът е по-добър от ученикът.Но сериозно смятам, че за да го направи първо трябва да се смени поколението на зависими от США европолитици и второ да се сътрудничи с Русия.
  —цитат от коментар 50 на qwerty 500


  Ей, партенко колхозна, кога ще научиш български ? Коя е тая държава США ?

 97. 97 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 661 Весело

  Тридесет години некадърници не можахте да боядисато това , което Русия помогна да се построи в България .
  —цитат от коментар 95 на papуre


  Кое е това "построеното" бе, раша?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 98. 98 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#94] от "c.b.o.":

  НЕ малка не означава мнозинството, за щастие.
  В България има няколко процента от олигархичната каста, още 10 процента обслужващ я персонал, а останалите са просто "матриял", който според олигархичната парадигма и "ценностна" система трябва да бъде манипулиран, облъчван, лъган, принуждаван и насилван да живее както тази каста иска.
  Та кярът е най много за едно 15%, за останалите е деградация.

  Естествено, че Европейският Съюз ви бърка в г.за, защото ви пречи да се разпищолите и да преврънете България в Узбекистан, царство на терора, в който селските мутри ще се изживяват като царе, принцове и рицари, и ще третират всички останали като роби.

  Но все пак, докато прадядовците и може би дядовците на днешните мутри са пасли "уфсете" по баирите, предшествениците на сегашните европейски политици със сигурност не са се занимавали със същото.

  Бай Ганьовата хитрост си има своя "таван".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 99. 99 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#78] от "Сатана Ликующий": Именно затова Русия поддържа партии, който агитират срещу ЕС, а и форумът е пълен с тролове, който човъркат темата.

  Еми , изпростява нацията , изпростявааа... Русия била виновна . Ами виновна е , защото кандиса да излизи от Германия и позволи да бутнат Стената Но нищо не казваш за Чичо ти Сам , който де факто е ОКУПАТОР на ГЕРМАНИЯ ОТ КРАЯ НА вТОРАТА . тАМ СА ФОЕННИ БАЗИ , АТОМНО ОРЪЖИЕ . и ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДО 2099 ТА ГОДИНА . пО СЪЩОТО ВРЕМЕ В сащ СЕ НАМИРАТ ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА гЕРМАНИЯ ЗА 400 МЛРД ДОЛАРА . Пак до края на окупацията . А всеки нов Канцлер на немците прави първото си посещение след всъпване в длъжност първо при американския президент . Там , на килимчето . За да приподпише догоговоро за капитулация и окупация . Чети , бре Пенчо , чети преди да се избълвочиш .

 100. 100 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#98] от "Боян Таксиров":

  Стюпи, и от 50 профила да тролиш (докато си на смяна), все си оставаш intellectually challenged. Чети Войников!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK