Щрихи към Щрахе, или защо бурята в Австрия беше предизвестена

Ръководството на Партията на свободата, с Хайнц-Кристан Щрахе (в средата) подписа споразумение с "Единна Русия" в Москва, декември 2016 г.

© FPÖ LINZ

Ръководството на Партията на свободата, с Хайнц-Кристан Щрахе (в средата) подписа споразумение с "Единна Русия" в Москва, декември 2016 г.Скандалните разкрития за готовността, с която австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе обсъжда в детайли възможностите за предизборна помощ от Русия с мнима племенница на руски олигарх, завихрят стихия с неизмерими последици. В републиката на алпийското безгрижие – мечтана дестинация за търсачи на блаженство от цял свят – афери като "Ибисагейт" не са нещо невиждано или свръхнеобичайно. Но този път оборотите бързо набират сила.


Щрахе, лидер на смятаната за крайнодясна Австрийска партия на свободата, подаде оставка, разклати се цялото коалиционно правителство на консерватора Себастиан Курц, хиляди австрийци излизат по улиците в протест срещу корумпираната власт. Вечерта канцлерът обяви предсрочни избори.


И все пак не бива да се забравя, че това се случва в Австрия – членка на Европейския съюз, но не и на НАТО, страна, позлатила умело неутралитета си и осребряваща и до днес статута на място за преговори и убежище на съмнителни капитали, свръхбогати отрочета, бляскави бонвивани, потайни шпиони и бягащи мафиоти. Държава, от която съветските окупационни части си тръгнаха през 1955 г. - и на тяхно място дойдоха скритите сметки, подставените фирми, мръсните (и приготвени за изпиране) пари.
Във Виена Изтокът търгуваше със Запада, заобикаляйки ембаргото и ограниченията на закона и морала. Седалище на ОПЕК и на дузина структури на ООН, пристан на червените милиони (и милионери) от Варшавския договор, на задграничните дружества на българската Държавна сигурност, на далаверите на "научно-техническото" разузнаване. Приют на Сейф ал Ислам Кадафи, на Григорий Лучанский и "Нордекс", и на кого ли още не.


Ако човек се позарови в скандалите и аферите от последните десетилетия в Австрия, не би следвало да се учуди кой знае колко, че един високопоставен политик предлага на руснаци тлъсти държавни поръчки, в замяна на подкрепа за избирането му. Разбира се, видеозаписът от срещата на испанския ваканционен остров Ибиса през лятото на изборната 2017 г. съдържа шокиращи моменти.


Но в крайна сметка доколко чудно и неочаквано е всичко това?


През ноември 2014 г. - броени месеци след анексирането на Крим - Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на Австрийската партия на свободата (FPÖ, първата организация на покойния Йорг Хайдер) посещава Москва като официален гост на кръгла маса на тема "Пътища за преодоляване на кризата на доверие в Европа". Мероприятието е организирано от председателя на Комисията по външна политика в Думата Алексей Пушков, реч държи и външният министър Сергей Лавров. Щрахе е придружаван от заместника си Йохан Гуденус – другият печален герой от днешния скандал.


Два месеца по-рано Гуденус пак е в руската столица, но за да участва в изключително важния форум "Многодетното семейството и бъдещето на човечеството". Там специалистите по правилна семейна политика приемат декларации в защита на традиционното, "естествено" семейство, громят "пълзящия хомосексуализъм" и "държавната поддръжка на разрушителните тенденции в половия семеен живот на гражданите" и други подобни.


Щрахе (в средата) с лидери на Партията на свободата пред Белия дом - централата на руското правителство в Москва в навечерието на новата 2017 г. Снимките са от профила му във "Фейсбук".

Щрахе (в средата) с лидери на Партията на свободата пред Белия дом - централата на руското правителство в Москва в навечерието на новата 2017 г. Снимките са от профила му във "Фейсбук".


Москва не е спряла да се представя за глобален борец с фашизма. Така ли го прави - като кани през месец-два всякакви политекстремисти и неофашисти от близо и далеч?


Самият Щрахе не крие контактите си с неонацистки среди, през 2007 г. дори бяха публикувани негови снимки с вдигната в хитлеристки поздрав ръка. А злополучният му заместник Гуденус е син на политика от Партията на свободата, депутат в двете камари на парламента във Виена, но и отрицател на Холокоста Джон Гуденус (1940-2016). През 2006 г. той получи условна присъда от 1 година затвор заради думите си, че газови камери е имало само в Полша и никъде другаде в Третия райх. Апропо, този Гуденус придружава Щрахе през целия му обществен път – меко казано, носи му доста лош късмет, сега заедно се сриват и в пропастта.


Връзките на зъботехника Щрахе (роден във Виена през 1969 г.) с неонацистки и дясноекстремисти среди датират още от тийнейджърството му. Едва 15-годишен става член на изповядващото германски национализъм ученическо братство (т.нар. буршеншафт) Vandalia. Общува с известния публицист, отрицател на Холокоста и ключова фигура в австрийската и германската неонацистка сцена Готфрид Кюсел, лидер на забранената по-късно организация VAPO.


По онова време се влюбва в Гудрун, дъщерята на бизнес консултанта и политик в крайнодесния сектор Норберт Бургер (1929-1992), радетел за отделяне на немскоезичния Южен Тирол от Италия, активист и спомоществовател на няколко дясноекстремистки групи като ANR (Aktion Neue Rechte). Бургер е осъждан за тероризъм в Италия. Връзката на Ханс-Кристиан Щрахе с Гудрун Бургер продължава 7 години. По-късно Щрахе (израснал без баща) нарича Норберт Бургер "заместител на баща ми".


През 1985-1986 г. Щрахе участва в паравоенни лагери в провинция Каринтия, организирани от неонацистки ученически братства. Младежите учат как се ползва огнестрелно оръжие – с макети на пушки-помпи, тренират и с гумени палки. В началото на 2007 г. на бял свят излизат 7 фотографии, на които се вижда какви ги върши юношата Хайнц-Кристиан, включително и с вдигната във фашистки поздрав ръка


Участието на Щрахе потвърждава и друг свидетел – бившият член на Партията на свободата и сетнешен функционер на втората партия на Хайдер (Съюз "Бъдеще за Австрия", BZÖ), Евалд Щадлер. Самият Щрахе не отрича, че е другарувал с приятели от младежката неонацистка организация Wiking Jugend, макар и до днес да твърди, че военно-полевите лагери били безобидни детски занимания.


През март 2015 г. на вечеринка на Австрийско-руското дружество за приятелство във Виена Щрахе остро критикува санкциите на ЕС към Русия. Според него австрийската икономика губела от тях минимум по 1 млрд. евро годишно, а не бивало да се забравя и въздействието на руските контрамерки. Лидерът на Партията на свободата не спестява и критики към НАТО. По думите му мнозинството страни от ЕС членуват и в НАТО, което правело Съюза силно зависим от интересите на Северноатлантическия алианс и САЩ. (Позната теза на евразийските мозъчни центрове около Александър Дугин и Константин Малофеев: че Европа прекалено зависела от Америка, от това губела, следователно трябвало да се завърне към изконното си единение с Русия. Именно ней, на Русия се падала историческата роля да спаси и върне блудницата в правия път.)


"Не Русия е агресорът в последните десетилетия, който доведе военната си зона на влияние до границите на ЕС", твърди още Щрахе. Отново популярна опорна точка от Кремъл: Русия била заплашена от разширяването на НАТО. Да разгърнем картата на света и си представим как най-обширната държава с близо 58 хил. км държавни граници, от които повече от 20 хил. км сухоземни, е застрашена от дебнещия пред портите ѝ северноатлантически враг. И как същият този враг я обгражда от вси страни и а-ха да я захапе и погълне.


Щрахе повтаря и други шлагери на кремълската пропагандна машина: как в трагичните събития на Майдана в Киев през 2014 г. роля играли и "тайни служби", как "чужди неправителствени организации" финансирали протестите срещу президента Виктор Янукович, а последвалата смята на властта в Украйна била противоконституционна. Австрийският политик още повече затъва в конспиративните теории: нямало как Русия да е замесена в свалането на малайзийския самолет над Източна Украйна през юли 2014 г.. Откъде го знаел ли? Ами от "най-висши кръгове в ЦРУ" - които щели и да потвърдят, че със сигурност руснаците не били замесени.


В средата на декември 2016 г. Партията на свободата подписва в Москва споразумение за взаимодействие и сътрудничество с прокремълската партия "Единна Русия". В австрийската делегация участват партийният лидер Щрахе и днешният министър на транспорта, иновациите и технологиите Норберт Хофер – който беше и кандидат-президент през 2016 г. и достигна до балотаж срещу Александер Ван дер Белен. Договорът има срок от 5 години. Интересни са целите, които австрийските своболюбци смятат да преследват заедно със следовниците на Владимир Путин: "възпитаване на младата генерация в духа на патриотизма и радостта от труда".


Топлите отношения между Партията на свободата и Кремъл проличаха още в дните на руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим и последвалия фарсов референдум за присъединяването му към Русия, проведен под дулата на необозначените, ала вежливи "зелени човечета". В групата на уж независимите "международни наблюдатели", проследили на място допитването на 16 март 2014 г., присътстваха двама от най-близкото обкръжение на Щрахе. Това бяха споменатият негов заместник Йохан Гуденус и партийният говорител по външнополитическите въпроси Йоханес Хюбнер.


Третият австриец там беше споменатият вече Евалд Щадлер, отцепник от Партията на свободата, по онова време депутат в Европейския парламент, издигнат от Съюза "Бъдеще за Австрия". Запитан от новинарската агенция АПА, същият Щадлер непоколебимо определи референдума като легитимен, а пък Гуденус обяви: "Жителите на Крим не бяха под никакъв натиск или принуда". Само дето месец по-късно самият Владимир Владимирович призна участието на руската армия в събитията на Крим, макар по-рано да говореше за местни сили за самоотбрана и категорично отричаше руска намеса.


Гуденус, Щадлер и Хюбнер си партнираха с всякакви авантюристи и фигури от крайнодясното и крайнолявото от цяла Европа. На Крим дойде например белгиецът Люк Мишел, представящ се едновременно като последовател на националиста Жан-Франсоа Тириар, национал-болшевик, славянофил и антиционист, даже и привърженик на комуниста Генадий Зюганов.


Друг известен аферист там беше финландският автор на кримки и политически трилъри, изживяващ се като защитник на рускоезичното малцинство в балтийските републики, Йохан Бекман. Съпредседател на Евразийския народен фронт и любим събеседник на руските медии, Бекман открито симпатизира на Путин, а пък през 2007 г. публикува книга за убийството на журналистката Анна Политковска, където твърди, че тя страдала от тежка депресия и сама поръчала покушението над себе си. От българската страна в дружинката присъстваха живеещият в Симферопол председател на културното дружество "Паисий Хилендарски" Иван Абажер и тогавашният депутат от "Атака" Кирил Колев.


Директни финансови взаимоотношения между Партията на свободата и Москва, естествено, са трудно доказуеми. Публично хората на Щрахе винаги категорично ги отхвърлят, но е очеваден факт, че партийни функционери и личности, гравитиращи около партията, често пътуват в Русия.


Едно от мероприятията, тясно свързани с австрийци, е т. нар. Международен икономически форум в Ялта. Той се провежда всяка година от 2015-а насам в популярния курорт на анексирания полуостров, организатори са кримските власти, но с "подкрепата на Администрацията на Президента на Руската федерация", както гордо пише в официалната страница. Сбирка уж по бизнес дела, за разработване потенциала на Крим, но участват предимно лица от крайнодесни и евроскептични формации в Европа с отявлени прокремълски позиции. Да оставим настрана това, че пристигането в Крим е нарушение на украинските закони – а малцина сериозни политици биха рискували подобно напрежение с Киев.


През февруари 2018 г. във Виена се имаше представяне на инвестиционния потенциал на Крим и на икономическите възможности на Ялтенския форум. Главен презентатор беше бившият премиер на австрийската провинция Каринтия и политик от Партията на свободата и Съюза "Бъдеще за Австрия", Герхард Дьорфлер. "Надявам се, че Ялтенският форум ще послужи като мост между Русия и Европа, а Австрия ще бъде едно малко мостче", заяви тогава Дьорфлер.


Щрихи към Щрахе, или защо бурята в Австрия беше предизвестена

© facebook.com/forumyalta


Нека припомним и една директна връзка с френския "Национален фронт" (FN) на Марин льо Пен. През ноември 2014 г. излезе наяве, че "Националният фронт" е получил кредит от 9 млн. евро от руска банка. Формално парите са отпуснати от Първа чешко-руска банка (FCRB), която фактически е собственост на руския бизнесмен Роман Попов, близък до политическия елит в Москва. Впоследствие партията призна, че е потърсила руско финансиране, след като доста френски и европейски банки са ѝ отказали. Сетне банката фалира, руските власти напразно се опитваха да си върнат парите от "Националния фронт", а Марин льо Пен и до ден е принудена да се оправдава заради заема.


Но така или иначе Льо Пен си ги "заработи". През тези години често заявяваше, че анексията на Крим не била незаконна, изразяваше подкрепа и за други външнополитически авантюри на Москва. И очаквано в началото на 2017 г. властите в Украйна ѝ наложиха забрана да посещава страната.


На фона на всичко това чудно ли е въобще какво се случи с Хайнц-Кристиан Щрахе? Оставката му като вицеканцлер е най-малкият логичен ход, но надали ще възпре нарастващото цунами. Това по всяка вероятност ще бъде и краят на Партията на свободата – поне във вида ѝ, оформен и моделиран именно от Щрахе.


Създадена в далечната 1955 г., формацията слагаше силен отпечатък върху политиката в Австрия в последните три десетилетия. Преживя възхода и падението на Йорг Хайдер (1950-2008), емблематичния си лидер, който през 2005 г. я напусна, за да основе нова партия в същия сегмент (Съюз "Бъдеще за Австрия"). Успя да се възстанови от разцеплението – до голяма степен благодарение тъкмо на Щрахе – и дори се върна в управлението, за втори път след противоречивата коалиция с консерваторите на Волфганг Шусел (2000-2003). Ироничното е, че Щрахе, който беше спасителят ѝ, сега изглежда ще се превърне и в нейния гробокопач.


Но залогът вече е много голям. На карта е поставено не просто бъдещето на партията или на един или друг функционер. Не е толкова съществено, че падна правителството на младия и амбициозен консервативен канцлер Себастиан Курц.


Скандалът с видеозаписа от Ибиса вероятно ще измени из основи и целия политически модел в страната, за която композиторът Густав Малер, един от големите симфоници, нявга неособено ласкателно рекъл: "В Австрия всеки става това, което не е." Въпросът е доколко силно – и дали този път необратимо – ще се разклати онова здраво верую на спокойните радетели на крайдунавския романтизъм. Какво ще стане с онова блажено Tu felix Austria...? "Ти, щастлива Австрийо, остави на другите да воюват." С други думи, гледай си кефа.


Дали повече ще е възможно?

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "Четирдесет и девет годишният Щрахе"

  Браво!
  Родна реч - Оооо майна сладка!

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  ами понеже демокрацията има много лица докато победи , и социолозите явно са прави

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Весело

  Това е добра новина за ГЕРБ, лоша за патриотите. БСП също ще гризнат дръвцето.

 4. 4 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Днес вече писах под една от статиите по темата, но ще го спомена и тук. Десните-популисти са ако не повече, то също толкова корумпирани и двулични, колкото и другите политици. Георг Хайдер например беше хомосексуален, въпреки че партията му (тази на Щрахе) проповядва против джендърството. Та като се вземат предвид проблемите им със собствената им личност, е наивно е да се вярва, че десните-популисти могат да решат ежедневните проблеми на Европа.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 430 Весело

  "Там специалистите по правилна семейна политика приемат декларации в защита на традиционното, "естествено" семейство, громят "пълзящия хомосексуализъм" и "държавната поддръжка на разрушителните тенденции в половия семеен живот на гражданите" и други подобни."

  Колко познато звучи. Не са глупави руснаците, заложиха на най глупавата част от обществото и досега им се получава.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Австрия не е единствената, с афера "Ибисагейт" . Просто другите още не са гръмнали.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  ами просто Австрия не е член на нато и с мек рекет не става.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Намерете разликите. Не можах да открия оригиналния колаж.
  https://images.app.goo.gl/jydSG7ybF7pGnwF37
  https://images.app.goo.gl/ETS14c8Q6ZU7Wuyn6

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ами добра новина предизборно! Много все още неразбрали хора ще разберат от къде идва заразата!

  И много добра новина от военното разузнаване:


  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/voennoto-razuznavane-sochi-rusiya-kato-iztochnik-na-naprezhenie-i-hibridni-zaplahi-za-upotreba-na-voenna-sila

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  АВСТРИЯ Е КРЕМЪЛСКА ПЕРАЛНЯ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!!

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Весело

  "Москва не е спряла да се представя за глобален борец с фашизма. Така ли го прави - като кани през месец-два всякакви политекстремисти и неофашисти от близо и далеч?"

  Това е стара практика.
  Рибентроп е посещавал Москва няколко пъти.
  Молотов също е посещавал Берлин няколко пъти...

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  Национал-социалист от Австрия и национал-комунист от Савецкия саюз, това дами и господа не ви ли е позната история???

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Паралелите са твърде много. Хитлер е австриец. Процентно, на глава от населението в Австрия е имало повече нацисти, отколкото в Германия. Да не забравяме, бяха излъчили генерален секретар на ООН, който се оказа не просто нацист, а и СС офицер.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Да не забравяме и завлечените български пари в австрийските банки от наште комунета. Но Господ вижда...

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Любопитно

  Защо имам чуввството, че фон инсект няма да хареса тази статия?

 16. 16 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  Затова, ицето президент, или поне канцлер в Австрия. Като му кажат: Ела в една вила на Ибиса. Ще отговори: Иби са ти! И номерът пропада!

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#15] от "Doge":
  Защото в инсекта е програмирано, че само Иван Костов е ограбил България. Всичко друго е лъжа и джендърдска бутафория, натрапена на населението с чрез микровълновите фурни и химикалите в самолетното гориво.

 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Немците имат една духовита шега за австрийците, че са толкова тъпи, че са си направили знамето червено-бяло-червено, за да не го слагат наобратно.
  Тоя е точно за там.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  Австрийците са винаги на крачка от аншлуса - дали с Хитлер или Путин, все тая.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Малии, как лъснаха червени маймунски задници....

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#13] от "Николай Колев":

  Курт Валдхаймер е генсек на ООН!

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#18] от "motochristo":

  Австрийците са едни македонци на Средна Европа. Говорят немски, но са го изкилифинчили безобразно, точно както бракята от Вардарот са изкилифинчили българския.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ще върнем България в Европа":

  Инсекта е ординарен русороб, който се възползва от българския си паспорт за да живее в Германия! Подобен нему е Noise, който живее в Англия, но също е привърженик на онези любители на катедрали с паспорти с поредни номера и еднакъв домашен адрес в мАсква!

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Аха. А цялата история като такава, която е изключително грозна и недостойна? Мнимата племенница на руския олигарх е примамка, вилата, в която се срещат, е окабелена, видеото е дълго някъде около 6 часа, но от тях публикуват само няколко минути, когато алкохолният градус вече е до небето и Щрахе хич не се и чува какви глупости приказва, видеото потъва за почти две години в чекмеджетата и изплува чак сега, точно преди евроизборите. И немската правосъдна министърка не пропуска да вдигне предупредително пръстче на Курц да прекрати коалицията с Щрахе все едно, че австрийският канцлер й е подопечен! А след като лъсна и Бьорнеман като посветен от седмици в аферата, съвсем замириса на лошо. Некрасива история! Явно Шпигел и Зюддойче не мислят така. Тяхна си работа. Всеки с разбиранията си за качествена журналистика. Бъдещето ще покаже.

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Весело

  Щрахе е бил "узрял" и е бил лесен да бъде измамен. Половината от необходимите лъжи са били негови предишни "самовнушения" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Ох, мъка, мъка дерибейска! 🤣

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  Най-готиното в цялата история е как може човек да разбере, че е врътнат от рускиня. Как? По мръсните нокти! 🤣🤣🤣

 28. 28 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Продажник и безродник - заслужено в миманса. Но кога ли ще дойде Видовден за сюрията наши рублофили?

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Весело

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Е какво да публикуват, ка няколко часа ”потрахались” ли?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Най-готиното в цялата история е как може човек да разбере, че е врътнат от рускиня. Как? По мръсните нокти! 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 27 на vassilun


  ----------
  Ако е стигнал до трусите, щеше да разбере че и те са мръсни!!!

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":


  До коментар [#28] от "pinoccio":

  Продажник и безродник - заслужено в миманса. Но кога ли ще дойде Видовден за сюрията наши рублофили?

  Когато отново напълним площадите!

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  Самият Щрахе не крие контактите си с неонацистки среди,
  =======
  А защо да ги крие.....?
  Да бягаш от собствените си ценности е равносилно да се срамуваш от сянката си.....

  Тя истината все някога излиза наяве....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":
  Падаш ли си по компромати? Аз хич. Обратно. И това в цялата история на FPÖ. Кнителфелдският преврат, абсурдите, които се изляха след смъртта на Хайдер, сега тази инсценировка. А като лъсна и физиономията на Бьомерман, ми дойде в повече. А изявлението на Катарина Барлей пък съвсем. Да видим какво ше кажат австрийците другата седмица на европейските избори и после след два-три месеца на предсрочните. И дали това ще е краят на Щрахе и Гудениус. Май така ще стане. Заради пиянски глупости. Не знам. Да видим. Но знам едно - който се е опитал да печели избори с компромати, бивал е наказан. От избирателите!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#33] от "султана глаушева":

  Я кажи с две думи.....какво става всъщност.....
  Ти май си там.

  Bukalemun
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":
  От няколко години не съм там. Но следя най-подробно пресата. Следното: обманът на FPÖ (коалиционният партньор на Курц в правителството, партията я наричат “крайно дясна” и “популистка”), се запознава с уж племенница на руски олигарх. Обманът се казва Гудениус, от благородническо потекло, с графска титла, ако не се лъжа, но в Австрия благородническите титли са забранени. Познанството трае дълго време и “племеницата на олигарха” в един момент кани Гудениус и Щрахе(вицеканцлер в правителството, минава за хардлайнер) на вилата си в Ибица. Цялата вила е окабелена и срещата тайно се заснема на видео. Иначе това си е частно парти, изпива се много алкохол и по думите на Щрахе, когато градусът е вече до небето, “племеницата” обещава голяма инвестиция в Австрия за много стотици милиони, обещава и финансова подкрепа на партията, а Щрахе се изцепва, че може да възложи държавни поръчки. Което си е излагация пар екселанс. Но, в интерес на истината, няколко пъти набляга, че всичко трябва да е по правите пътища и законите не трябва да се нарушават. В един момент се усеща, че нещо не е като хората, защото му правят впечатление мръсните крака на “племеницата”, което не се връзва със статута й. Споделя с Гудениус, но той го успокоява, че напразно се безпокои. Това става лятото на 2017. Преди няколко седмици Ян Бьорнеман (комикът, който нарече Ердо “ебач на кози”, “педофил” и какво ли не още в един скеч и предизвика скандал - Ердо искаше май да го съди - много неприятна личност) намекна за “руска олигарска вила, където е бил Щрахе), а малко след това Шпигел и Зюддойче цайтунг публикуваха откъси от това видео, дето става въпрос за това, което ти споменах горе. Анонимен източник изпратил видеото на двете издания. В Австрия избухва скандал, искат оставката на Шрахе и той я даде. Направи изявление, че видеото е заснето противоправно, че е инсценировка и той ще предприеме правни стъпки. Извини се за приказките си и ги нарече “мачовски пиянски изцепки”, като подчерта, че се касае за частно събиране. Въпреки оставката му коалицията се разтури по желание на Курц (канцлерът, той искаше да си итиде и вътрешния министър, който не е намесен в случая) и сега ще има нови избори. Това е в общи линии, хронология и факти. Има и много нюанси, но ще стане много дълго.

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Австрийските националисти изглеждат по-големи боклуци дори от българските, което е сериозно постижение.

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":
  Извинявай, Бьомерман, все му бъркам името на този, не знам откъде ми е влязло в главата това Бьорнеман!

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  Има ли нещо за обещаното дарение към партията му?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Точно обратното е според мен - изключително глупави са.
  Ти би ли назначил във фирмата си глупаци? Би ли избрал за съдружници и бизнес партньори глупаци?
  Досегът и доверяването на глупак, води до тежки последици и загуби на много пари.

 40. 40 Профил на Iordan Kolev
  Iordan Kolev
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Дългите мазни пръсти на чифутите пипат навсякъде. Особено срещу СП-2. Да ама Меркел каза: ЩЕ БЪДЕ! Дреме ми за вас кравари!

 41. 41 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Дали наистна е рускиня жената и кой е сценарист и режисьор на филма, не можем само от гледане на филма да кажем. Обаче, определено всичко е постановка.
  За моралния облик на Щрахе всичко е ясно. Но изникват два други въпроса. Ами ако бяха спретнали тоя номер на някой друг австрийски политик, десен или център, той дали щеше да откаже? Ами ако авторът на клипа има филми и с други политици и чрез тях се тия се изнудват - всъщност кой управлява Австрия?

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До 32:"eti mehter"....Самият Щрахе не крие контактите си с неонацистки среди, =======А защо да ги крие.....?Да бягаш от собствените си ценности е равносилно да се срамуваш от сянката си..... Тя истината все някога излиза наяве..."

  А Сидеров като не ги крие какво е загубил? Хем нацист, хем русофил, и все е в парламента, а вече и за евродепупат се готви

 43. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Весело

  Ха-хаааа
  Спихна се тлъстата ОПОРКА НА КРЕМЪЛСКИТЕ ТРОЛЬОВЕ
  Тази за "ГРАНТАДЖИИТЕ-ЛИБЕРАСТИ"

  Видя се как ТЕКАТ ЛИГИТЕ на АВСТРО-КРЕМЪЛСКИТЕ КОРУМПЕТА
  при споменаването само на РУСКИЯ ГРАНТ от 200 МИЛИОНА,
  дето КРЕМЪЛСКИТЕ КОРУМПЕТА се бяха наточили
  ДА ГО ВРЪЩАТ С ЛИХВИТЕ на КРЕМЪЛСКИТЕ СИ ГРАНТО-ДАЩНИЦИ
  чрез ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ и ПАРИ НА АВСТРИЙСКИТЕ данъкоплатци.

  Здравейте "ГРАНТАДЖИИ" и ДО СВИДАНЬЯ !!!!!

 44. 45 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  "Продажник и безродник - заслужено в миманса. Но кога ли ще дойде Видовден за сюрията наши рублофили?
  Когато отново напълним площадите!"
  -------------------------------------------
  Не ги напълнихте площадите, когато изтекоха записите на Борисов за Мишо Бирата и "Ти си го избра", в които се видя ясно какъв е морала му и как наушава законите. Обаче като прочетохте за мнимата рускиня, която май е латвийка и рипнахте.
  Ами сбъркани са ви основно ценностите и морала. Затова австрийците излязоха на улицата заради един театър, а ние при реални злоупотреба с власт си затраяхме. Затова те живеят богато и уредено, а при нас само 5% са така.

 45. 46 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":

  Добро утро, дежурен по листче!
  В тия превъзбудени викове няма грам логика. Това, че някой е готов да вземе руски пари, не означава, че ще откаже парите на някоя корпорация/фондация да кажем.

 46. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Австрийските рубладжии здраво се издъниха, ама както са казали хората, г.. глава затрива...

 47. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Това е болезнен удар за руснаците. По-тежък от случая "Скрипал". Тогава Путин се изложи в лично качество, гарантирайки, че Баширов и Петров са кротки, мирни граждани, а после им излязоха истинските им имена /Чепига и Мишкин/,званията, длъжностите и пр. Вярно, Русия бе заклеймена. Поизгониха някой и друг дипломат, но... до там. Дори австрийската външна министърка покани Путин на сватбата си. И съвсем демонстративно, на пук, се впусна с него във вихрен танц. Курц казва, че му дошло до гуша и не иска повече да тушира скандали от подобен характер. Имайки предвид, вероятно, наскоро заловения руски шпионин /някакъв полковник от австрийския генерален щаб/. За разлика от случая "Скрипал", когато си отидоха високопоставени чинове от ГРУ, а шефът му скоропостижно почина, с което случаят за Путин бе изчерпан, сега си заминава цяло правителство - бастион за руското влияние в Европа. Не само това. Нанесен е удар по старателно отглежданите от руснаците неонацистки, крайно десни и популистки партии. И то преди евроизборите. На които те се надяваха, че въпросните партии ще вземат превес и Европа ще им падне като зряла круша в устата. Възможно е щетите да не са талкова големи. Но при всички случаи е неприятно за Путин. Иначе мерки пак ще вземе и ще хвърчат пагони из службите му.

 48. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#49:"aleks ivan"]
  —цитат от коментар 50 на aleks ivan
  Който загива в автомобилна катастрофа, бързайки да се срещне с любовника си.Та толкова за австрийските национал-популисти :)[/quote]

  Любов ли бе да я опишеш... :)

 49. 52 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Лелей-й-й-й... Голям страх! Ами, да дойдат изборите, че да видим.

 50. 53 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#41] от "tos_buratino":

  Ами рт да спретнат и ще се разбере дали са податливи на облаги и предателство.
  (Поне в България ге.паджии и "патреоте", са се омазали до шия в корупционни г©вна и вонят яко.)

 51. 54 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Този тъпан лвко е влязъл в класически капан на КГБ. Нашите патрЕоти са още по продажни пу*ки

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 52. 55 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":
  Нали това съм написал?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 53. 56 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":

  Хитлеризма и комунизма са сходни идеологически течения. Умишлено победилите във ВСВ комунисти налагат определението за хитлеризма и фашизма, че били крайно десни идеологии, докато те са си крайно леви като тях. Не напразно се наричат националСОЦИАЛИСТИ. По време на войната българските "антифашисти-комунисти" агитираха за присъединяване на България към тристранния пакт-съюз с Хитлер, който тогава беше съюзник с идейния си брат Сталин. След това нещата се обърнаха и станаха врагове. Не можаха да си поделят света и България.

 54. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Много обичам предизвестията. Добре предизвестеният човек е този, който не забравя миналото, затова ще ви припомня един австрийски цоциалист, изиграл известна роля и в нашия преход -- несравнимият д-р Карл Блеха, бивш министър на вътрешните работи, близък до мили хора като Луканов, Дойнов, Серж и Моника и т.н. Запомнен с аферата Лукона, скандала Норикум, случая Алиев, аферата Хохегер, скандалите с Инвестиционната банка Бранденбург и Комерцбанк Потсдам и др. Дългогодишен председател на съюза на пенсионерите-цоциалисти и президент на дружеството за австрийско-арабски отношения.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Аха. А цялата история като такава, която е изключително грозна и недостойна? Мнимата племенница на руския олигарх е примамка, вилата, в която се срещат, е окабелена, видеото е дълго някъде около 6 часа, но от тях публикуват само няколко минути, когато алкохолният градус вече е до небето и Щрахе хич не се и чува какви глупости приказва, видеото потъва за почти две години в чекмеджетата и изплува чак сега, точно преди евроизборите. И немската правосъдна министърка не пропуска да вдигне предупредително пръстче на Курц да прекрати коалицията с Щрахе все едно, че австрийският канцлер й е подопечен! А след като лъсна и Бьорнеман като посветен от седмици в аферата, съвсем замириса на лошо. Некрасива история! Явно Шпигел и Зюддойче не мислят така. Тяхна си работа. Всеки с разбиранията си за качествена журналистика. Бъдещето ще покаже.
  —цитат от коментар 24 на султана глаушева


  Не сте за този вестник, госпожо. И аз не съм.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 59 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Русофобията на автора е толкова неуместна, че просто се излага.
  Ако авторът бе гледал по-внимателно фамозното интервю в Ибиза, там има момент, където се споменава, че главната цел на подалият си вече оставката Господин Щрахе (и неговото "бет-ноар") е шефът на "Щрабаг" и държавните поръчки, които тази компания взема (Щрабаг).
  Следователно, просто става ясно, че Г-н Щрахе ползва руски "възможности" за да си разчиства вътрешни сметки в Австрия. Да напомним на драскача на статията, че Щрабаг е на 40% собственост на Г-н Дерипаска. И следователно, някой умник от Москва, ползва наивният Щрахе за да си разчистват вътрешни сметки в Русия. Или- да лапне лакомото парче на опалният Дерипаска?? ползвайки наивният австрийски фашага?

  От друга страна, кой филмира такива срещи? И защо?
  Господинчо Бг драскач, можеш ли да отговориш? Кой има сметка да прави филмчето? с каква камера е правено? Защо? Руснаците сами се снимат да "копаят" в Австрия??
  Кой е потърпевшият от комбинациите на Щрахе в Ибиза? "Щрабаг"? Америкосите? търговски конкуренти?

  Скудоумието на някои (повечето) Бг журналисти, е просто поразително!

 57. 60 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#58:"zyb18561487"][/quote]

  Колко тъжно.

 58. 61 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Във Виена Изтокът търгуваше със Запада, заобикаляйки ембаргото и ограниченията на закона и морала. Седалище на ОПЕК и на дузина структури на ООН, пристан на червените милиони (и милионери) от Варшавския договор, на задграничните дружества на българската Държавна сигурност, на далаверите на "научно-техническото" разузнаване. Приют на Сейф ал Ислам Кадафи, на Григорий Лучанский и "Нордекс", и на кого ли още не."

  Ясно, от кое посолство се диктуват "статиите".
  И защо Г-н Кадафи да не се намира там? Това е незаконно? или? Обърни се към австрийското правосъдие, ако толкова те "боцка" темата с Г-н Кадафи... .
  Кой се смееше от убийството на Кадафи- го знаем. Една странна лейди.... от далеч.
  Боже.

 59. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Австрия отдавна е известна като официалната резиденция на КГБ за Западна Европа. Руските служби тотално са проникнали в тази страна. Да напомня, че и Станишеф си беше напазарувал лобист пак от тази страна. Така че няма особена изненада в това, че руснаците се чувстват като в дома си в Австрия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Австрия не е единствената, с афера "Ибисагейт" . Просто другите още не са гръмнали.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  За съжаление Западна Европа се купува много лесно и доста евтино. Навик им е още социализма когато се ръгаха с лакти кой да продаде някой завод на руснаците. А те умело използваха това за да всяват раздори. На практика единствените последователно антикомунистически държави бяха Англия и САЩ, на Рейгън и Тачър дължим рухването на комунизма. Сега Запада няма лидери от техният мащаб и затова руснаците правят с него каквото си искат.

  Конкретно за Австрия трябва да се знае, че сервилниченето и продажността на техните политици е към Москва е далеч преди появата на "крайнодесните". НАРЕД всичките се продаваха на Москва, смятаха се за много хитри че могат да седят на два стола едновременно.

  Ако следите внимателно Австрия трябва да сте го забелязали, че това е тяхната политика и днешно време. Статията го е казала ясно, мястото за тъмни сделки между Москва и Запада. Този Щрахе просто е бил достатъчно глупав /и доста пиян/ да го хванат.

  Впрочем неговото смърди на тайна операция, не се правят импровизирано такива записи. Като имам предвид участието на рускинята имам сериозни подозрения това да е част от хибридната война на Москва. А кой и защо пуска това тъкмо СЕГА в действие е отделен разговор.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 64 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Лесен отговор за № 59. Кой е филмирал срещата? Същият, който филмира и карето белот на яхтата в Монако. Тогава Борисов в битността му на гл.секретар на МВР си подаде оставката, защото Сакскобурготски го накарал да се извини на единия от карето - финансовия министър Милен Велчев. Другите в карето били контрабандист № 1 Иван Тодоров - Доктора, транспортният министър, перачът на пари - Амигото... Борисов казва в интервю от октомври 2010 г., че две гореми европейски служби са прихванали яхтеното каре. Така или иначе Борисов не се извини на Милен Велчев, но и оставката му не бе приета. Защото, по думите му, Кобургтотски е осъзнал колко сериозен може да стане проблемът /онези две служби, нали/ Та, нищо чудно някоя от въпросните две служби /може би германската, може би и друга заедно с германската/, да е прихванала срещата в Ибиса. Все пак, това е Австрия. Защо са направили филмчето ли? Това е Австрия, в сърцето и даже в някакъв смисъл - сърцето на Европа. Руснаците твърде много си въобразиха. Едва ли не, че са я прилапали. Поне така се разбира, ако се проследят пропагандните им ТВ-та.

 62. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Нанесен е удар по старателно отглежданите от руснаците неонацистки, крайно десни и популистки партии. И то преди евроизборите. На които те се надяваха, че въпросните партии ще вземат превес и Европа ще им падне като зряла круша в устата. Възможно е щетите да не са талкова големи. Но при всички случаи е неприятно за Путин. Иначе мерки пак ще вземе и ще хвърчат пагони из службите му.
  —цитат от коментар 48 на nik_77.

  Това може да има различен ефект. Единият е директно намаляване на процента на толкова омразните за неолибералите "крайнодесни". Които са сериозна заплаха за властта им. Лепват им етикетчето "купени от Москва" както упорито /и доста неуспешно/ се опитват да го лепнат на Тръмп. Така гледано е ясно от чие чекмедже е излязла касетата.

  Но е възможен и друг ефект, очистване на "крайнодесните" от опитите на Москва да ги яхне. Защото те съвсем не са единствено и само творение на Москва както либерастията се опитва да го представи. Появата и засилването им се дължи на неомарксистката неолиберална политика целяща изцяло да унищожи западното общество. И хората се съпротивляват, след като традиционните партии не искат да чуят гласът им те посягат към бюлетината на алтернативните партии.

  А Москва, тя просто се опитва да яхне "крайнодесните". Сега след това разобличаване те ще бъдат принудени рязко да се разграничат от нея и изчистят от всякакви опити за сътрудничество с Москва. Иначе ще загубят електорат. Но определено това разобличение е свързано с евроизборите. Опит за спасяване от катастрофална загуба на неолибералната политика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 66 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Русофобията на автора е толкова неуместна, че просто се излага.
  —цитат от коментар 59 на panzerino


  Българите са примитивен народ, малко като африканците, и подобно на тях вярват в магическата сила на думите. Например, като повтарят до припадък "оранжевият клоун", "США", "звездочели" и пр. безсмислици, и ще се случи вуду някакво. Или, като чуят някой да попържа Москва, пропускат да забележат, че Москва му е платила комарджийските сметки, например. В нашата "династия" това се е случвало поне на два пъти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 67 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Лесен отговор за № 59. Кой е филмирал срещата? Същият, който филмира и карето белот на яхтата в Монако. Тогава Борисов в битността му на гл.секретар на МВР си подаде оставката, защото Сакскобурготски го накарал да се извини на единия от карето - финансовия министър Милен Велчев. Другите в карето били контрабандист № 1 Иван Тодоров - Доктора, транспортният министър, перачът на пари - Амигото... Борисов казва в интервю от октомври 2010 г., че две гореми европейски служби са прихванали яхтеното каре. Така или иначе Борисов не се извини на Милен Велчев, но и оставката му не бе приета. Защото, по думите му, Кобургтотски е осъзнал колко сериозен може да стане проблемът /онези две служби, нали/ Та, нищо чудно някоя от въпросните две служби /може би германската, може би и друга заедно с германската/, да е прихванала срещата в Ибиса. Все пак, това е Австрия. Защо са направили филмчето ли? Това е Австрия, в сърцето и даже в някакъв смисъл - сърцето на Европа. Руснаците твърде много си въобразиха. Едва ли не, че са я прилапали. Поне така се разбира, ако се проследят пропагандните им ТВ-та.
  —цитат от коментар 64 на nik_77.


  Винаги съм писал, че по сериозни теми, Бг журналистика или е кръгла нула, или се хвърля веднага на "русофобия", или се излага с некомпетентни драскания, продукт на америкосният дневен ред в главите на българските журналисти (тоест, по всеки повод, или да се русофобства и/или-да се плюе на Изток).

  Ако тук, авторът на статията бе малко прочел, би отбелязал публикацията на "Ди Велт" във връзка с Австрия и Бернският клуб. От която публикация, много неща щяха да му се изяснят. И че не е въпрос на русофобия, а на тънки руски шпионски игри, с цел достъп до сензитивна информация ( от страна на Руснаците, желаещи достъп).
  Ако същият автор би имал малко повече интелект, би забелязал, че след провала на групата на 10-те в САЩ, Руското разузнаване отбелязва победа след победа- Сноудън, процеса в една балтийска държава, заловеният австрийки военен в оставка, предавал информация, аферата Мосак-Фонсека, и т.н., и т.н. .

  И СУМАРНО от тези събития, щеше също на Бг авторче да му стане ясно, че се играят големи игри. Които изобщо не са въпрос на "русофобия".

 65. 68 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#66:"zyb18561487"][/quote]

  Използването на "слабостите" е запазена марка на ФСБ.
  Играта се играе по добре заучени правила. А Руснаците са истински майстори в тези игри.
  Само дето, авторчето тук е тотално некомпетентно да пише по тази тема.
  Препоръчвам му, за начало, и за да придобие малко обща култура, да почне с книгите на Армен Гаспарян:

  * Генерал Скоблин: легенда советской разведки.
  * Операция «Трест». Советская разведка против русской эмиграции.
  * Операция "Трест": шпионский маршрут Москва — Берлин — Париж, блестящий дебют чекистов, крах Белой эмиграции.
  * ОГПУ против РОВС. Тайная война в Париже. 1924-1939 гг..

 66. 69 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  В Петък вечер миекащият Марешки много се гордееше с този Щрахе (Щраке).Ко' ще кажеш сега ,Веско,а?!

 67. 70 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#65] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Да, но не е толкова просто.
  Те са само инструмент.
  Попитай авторчето на статийката-пасквил тук, да ти каже, знае ли кой е Клавдий Фосс, и какви са му били връзките с царското контраразузнаване в Царска България? За времето когато Клавдий Фосс е живял в България.
  И дали е чувал нещо за Г-н Хольмстон-Смысловский (Борис Алексеевич).

  Интересно ми е, дали ще получиш отговор от недоучките калинки.

 68. 71 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#66:"zyb18561487"][/quote]

  Не се впрягай, звездочели.

  Звездочелието е обективен факт. США също за руснацитя.

  "Оранжевият клоун" съдържа леко преувеличение, но това не е нещо невиждано при метафорите.

  Така че няма нужда да се самообвиняваш в примитивизъм.

 69. 72 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 737 Весело

  Немците имат една духовита шега за австрийците, че са толкова тъпи, че са си направили знамето червено-бяло-червено, за да не го слагат наобратно. Тоя е точно за там.
  —цитат от коментар 18 на motochristo


  Швейцарците имат друг виц относно австрийското знаме:

  Австрийска делегация отишла в Берн с предложение Австрия и Швейцария да се обединят - и двете били алпийски държави, немският основен език, близки култури, дори и знамената им били бяло и червено.

  Да, казали швейцарците, но на нашето знаме има един голям плюс, а на вашето един голям минус.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 70. 73 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Сидеров го остави, виж Марешки! А Баце му се радва

 71. 74 Профил на today
  today
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Че режима на Путлер си е баш фашистки, те затова подкрепят всякакви крайни организации, без значение вляво или вдясно, важното е да са изроди, за да разклащат Европа, от което печели режима на Пу.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 72. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Лесен отговор за № 59. Кой е филмирал срещата? Същият, който филмира и карето белот на яхтата в Монако. Тогава Борисов в битността му на гл.секретар на МВР си подаде оставката, защото Сакскобурготски го накарал да се извини на единия от карето - финансовия министър Милен Велчев. Другите в карето били контрабандист № 1 Иван Тодоров - Доктора, транспортният министър, перачът на пари - Амигото... Борисов казва в интервю от октомври 2010 г., че две гореми европейски служби са прихванали яхтеното каре. Така или иначе Борисов не се извини на Милен Велчев, но и оставката му не бе приета. Защото, по думите му, Кобургтотски е осъзнал колко сериозен може да стане проблемът /онези две служби, нали/ Та, нищо чудно някоя от въпросните две служби /може би германската, може би и друга заедно с германската/, да е прихванала срещата в Ибиса. Все пак, това е Австрия. Защо са направили филмчето ли? Това е Австрия, в сърцето и даже в някакъв смисъл - сърцето на Европа. Руснаците твърде много си въобразиха. Едва ли не, че са я прилапали. Поне така се разбира, ако се проследят пропагандните им ТВ-та.
  —цитат от коментар 64 на nik_77.  Има разлика - нашта среща е била истинска и не излезе да е нещо коментирано. Освен снимки. Австрийската е била постановка. Т.е. Щрахе е бил поканен там и вкаран в капан с цел по-късно използване на компроматите. Въпросната племенница на руски олигарх не е истинска.

  Следващия път всички такива ще имат едно наум и няма да се хващат на такива лесни въдици.

 75. 78 Профил на ubl20519595
  ubl20519595
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":
  Единствената причина , да не се публикува цялото интервю е факта, че в Австрия все пак има (все още..) едно ниво на правно съзнание, което в източна Европа не познаваме.. в това отношение страната все пак е много по-близо до западна отколкото до източна Европа. През цялото време върви и дебат за етиката и морала в журналистическата работа - личната сфера не би трябвало да е обект на обществено внимание и т.н. Но има дузина коментари на хора, видяли цялото видео, че в непобликувания материал има много по-фрапиращи и отблъскващи неща.. самият Гуденус говори за това в интервю за "Билд", страхува се не заради разобличаването на някаква "алкохолна" ексцесии.. става дума за наркотици. Впрочем, откакто стана шеф на партията се коментира, че Щрахе "зарежда" енергия и с помощта на кокаин... всъщност сецтовори затова от години под Сердика.. някакъв вид обществена тайна. Така беше впрочем и с хомосексуализма на Йорг Хайдер.. а партията от 30 години "бори" хомосексуализма и наркотиците...и корупцията😱.. в това отношение австрийското общество изглежда да е по-близо до източна Европа.. Но нека кажем ни това: това е партията, която участва в създаването на Атака , а през 90-те печелеше избори с антибалканска риторика (балкан мафия) основно за сметка на България и Румъния! Дайте да помислим , къде е замесена в бг - корупцията.. например господин лобиста Хохегер е отроче на тази партия

 76. 79 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#78] от "ubl20519595":
  Хайде де! Я да видим какво се случи! Ами казани приказки от Щрахе. Толкоз! Ти не си ли се натрясквал през живота си? Не си ли плямпал неща, дето те е срам от тях? Е? Има мислене, говоренме и действия! Мисленето ти гони съвестта, ако я имаш, говоренето в демокрация не е забранено, само ДЕЙСТВИЯ! Е? Какво стана? За приказки на Щрахе му унищожиха екзистенца, за подсъдни действия от страна на Щпигел и SZ никой не си и мръдва пръста да ги разследва, за небивалата арогантност на немското л@йно със специален статус, дето нарече Ердо "ебач на кози" и "педофил" и Ердо искаше да го прасне в турски затвор, ама защо ли не го направи и сега същото л@айно, дотирано от немската държавна ТВ с парите на данъкоплатците нарече австрийците 8М дебили и канцлера им "гелосан застрахователен агент"! А Шойбле казва, че това е разработка на службите! Кой го крепи това л@йно? И с какво право немската правосъдна министърка диктува на Австрия кого да назначава и кого да уволнява? Защо не си обуздае собствените хора, дето грубо, ама абсолютно грубо се намесват във вътрешните работи на една страна? И защо Австрия не им скръцне със зъби и не ги прати на майна си райна? Стига! Бясна съм!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK