Швейцария гласува дали да затегне правилата за притежанието на оръжия

Швейцария гласува дали да затегне правилата за притежанието на оръжия

© Arnd Wiegmann, REUTERSДнес швейцарците гласуват на референдум за закон, произтичащ от антитерористичните мерки на ЕС, който цели да втвърди условията за сдобиване с някои огнестрелни оръжия. Законът е критикуван от швейцарските организации по спортна стрелба, които присъстват из цялата страна.


Правителството ясно предупреди, че отхвърляне на закона би изключило Швейцария, която не е член на ЕС, от Шенгенското и Дъблинското споразумение, "освен ако всички страни от ЕС и Европейската комисия се съгласят да си затворят очите".


Такова изключване би имало последици за сигурността и даването на убежище, но и в областта на туризма, и би струвало милиарди швейцарски франкове годишно според федералните власти.
Организациите по спортна стрелба смятат тези заплахи за преувеличени и организираха референдум, като заявиха, че този закон "ще е напълно ненужен срещу тероризма, ще премахне правото на притежание на оръжие и ще загроби спортната стрелба".


Според тях е възможно да се намери прагматично решение с ЕС, който няма никакъв интерес да изключи Швейцария от европейската мрежа за споделяне на данни за престъпността и тероризма, обяснява Оливия де Век, която е армейски капитан и заместник-председател на швейцарското оръжейно лоби ПроТел.


Запазването на статуквото с оръжията в Швейцария се подкрепя само от Швейцарската народна партия (известна като Демократичен съюз на центъра във френскоезична Швейцария), която има най-много избиратели в страната.
При отсъствието на федерален регистър е трудно да се знае колко оръжия са в обращение в Швейцария. Освен това един човек може да поиска няколко разрешителни, всяко от които дава право на три огнестрелни оръжия.


Според женевския Изследователски център за леките стрелкови оръжия през 2017 г. в Швейцария е имало над 2.3 милиона огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни. Това прави близо три на 10 жители, което поставя


Швейцария на 16-о място в света по брой оръжия на глава от населението.


Новият закон не предвижда централен регистър, но налага маркиране на всички основни части на огнестрелното оръжие. Той класира в категорията на забранените оръжия полуавтоматичните оръжия с пълнител с голям капацитет, но колекционерите и спортните стрелци ще могат да се сдобиват с тях по изключение.


Колекционерите и музеите ще трябва занапред да посочват как смятат да съхраняват забранените оръжия и ще трябва да им изготвят списък. Спортните стрелци пък ще трябва да докажат след пет и след десет години, че продължават редовно да се упражняват в стрелба.


В Швейцария нападенията с огнестрелно оръжие са много редки, а привързаността към оръжията е оформена от традицията на армия от военизирани цивилни, които държат пушката си у дома. Федерален празник на стрелбата, народни състезания. . . има много поводи за упражнения в стрелба, а интересът към оръжията от всякакъв калибър се засили през последните години.


18-годишният Грегори Бартаса участва в курс за млади стрелци в Женева. Обучението за хора на възраст от 15 до 20 години е безплатно, защото се субсидира от властите. Той тренира с едно от най-използваните от спортните стрелци оръжие: ФАСС 90 (SIG-550), автоматичната пушка на швейцарската армия, чийто автоматичен режим се деактивира, когато става собственост на цивилен.


"Мои роднини притежават оръжия, често ходя с тях на стрелбището и мисля, че ако този закон се приеме, ще стане много по-сложно човек да си купува оръжия и да се занимава със стрелба за развлечение", казва студентът по търговия.


Новият закон не класифицира армейската автоматична пушка като забранено оръжие,


ако собственикът й я задържи след края на военната си служба. Тя обаче става забранена, ако се прехвърля на наследник или се продава.


Организациите по спортна стрелба заявяват, че това е "диктат на ЕС". Ако законът бъде приет, "трябва да се знае, че 80 процента от оръжията, които се ползват от спортните стрелци, ще бъдат обхванати от забраната", възмущава се Серж Видал, секретар на Женевския комитет "Свобода и отвореност".


Според последното допитване на института Же Еф Ес в Берн, публикувано на 8 май, отговорите "да" ще спечелят в референдума с 65 процента срещу 34 процента отговори "не".


Депутатката от Зелената партия Лиза Мацоне смята, че подобна победа ще изпрати положителен сигнал за способността на швейцарците за по-добър бъдещ контрол на притежанието на оръжия. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  "Такова изключване би имало последици за сигурността и даването на убежище, но и в областта на туризма, и би струвало милиарди швейцарски франкове годишно според федералните власти."
  Т.е. гласуват дали искат да продадат правата си срещу парите на ЕС. Да видим какво ще изберат.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3044 Весело

  Яко! Sturmgewehr 57. Кви жени има по света ей!

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  В Швейцария нападенията с огнестрелно оръжие са много редки, а привързаността към оръжията е оформена от традицията на армия от военизирани цивилни, които държат пушката си у дома.
  *
  Тогава не виждам защо ще променят закона след като населението се отнася изключително отговорно към съхраняването на оръжието и на практика притежаването му не води до висока престъпност.

 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  Така, значи има по три оръжия на 10 човека (без онова от армията) и нямат масови стрелби на луднали или криминални. Абе щом се доказва статистически, че лично леко оръжие не толкова опасно, значи ЕС трябва да приложи швейцарския опит в цяла Европа, вместо да предполага и налага забрани въз основа на предположения. Така хем швейцарците ще отговарят на условията на ЕС, хем ЕС ще стане далеч по-стабилен, а гражданите му по-защитени (като тези на Швейцария).
  Май единствените противници са самите политици, щото има огромна разлика дали дразниш въоръжен електорат или хора, дето имат само павета под ръка... А и ако копираме "оръжеен опит" от швейцарците, току виж ни харесало и копираме "референдумен швейцарски опит".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Не виждам защо мрънкат спортните организации след като спортисти ще могат да се сдобият с оръжието както досега.
  Скоро ще има друг референдум там. За новия изтребител и това ще е доста по интересно.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Така, значи има по три оръжия на 10 човека (без онова от армията) и нямат масови стрелби на луднали или криминални. Абе щом се доказва статистически, че лично леко оръжие не толкова опасно, значи ЕС трябва да приложи швейцарския опит в цяла Европа, вместо да предполага и налага забрани въз основа на предположения. Така хем швейцарците ще отговарят на условията на ЕС, хем ЕС ще стане далеч по-стабилен, а гражданите му по-защитени (като тези на Швейцария). Май единствените противници са самите политици, щото има огромна разлика дали дразниш въоръжен електорат или хора, дето имат само павета под ръка... А и ако копираме "оръжеен опит" от швейцарците, току виж ни харесало и копираме "референдумен швейцарски опит".
  —цитат от коментар 4 на gost22

  Викаш дай да раздадат безконтролно оръжие на Сульо и Пульо?И утре ако засечеш някого на кръстовище да излезе и да те гръмне .Или ако възникне спор за паркомясто.И сега всеки български гражданин може да се сдобие с оръжие-стига да не е осъждан,да не е луд и да е изкарал курс за боравене с оръжие.Ти какво искаш-да се дава право на оръжие на престъпници,луди и такива,които не могат да боравят с него ли?

 7. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Швейцарската дисциплина и ред са гаранция за отличното функциониране на Закона в този му вид. Но както винаги, швейцарската демокрация/референдума ще си кажат думата за внасяне или не на промяна. Ако поне малко България може да прихване нещо от тях!

 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Швейцарската дисциплина и ред са гаранция за отличното функциониране на Закона в този му вид. ......!
  —цитат от коментар 7 на citoyen


  Това са ключовите думи май за всичко що се отнася до Швейцария!

  Та....за да се приложи нещо "швейцарско" в друга държава май трябва да се вземе изподнадвпредвид доколко гражданите на съответната държава са близко то горните две качества.

  П.С. Надникнах в нета да видя как са нещата "по света и у нас":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_civilian_guns_per_capita_by_country #List_of_countries_by_estimated_number_of_guns_per_100_persons

  https://bit.ly/30xyHBR

  Доста...."странни" данни има в линка. Някои разбираеми, други-не толкоз. Като например защо в Кипър (на 9то място) има 34 пушкала на 100 калпака/пер капита. Като махнеш жените и младоците под 18 г-това прави по едно пушкало в къщи.

  За кой' му е интересно-България е #96 в списъка, Израел-108 (с 6.7 пушкала на 100 калпата). Не казвам че сме швейцарци, но има много рядко случаи за неправомерно ползване на ЗАКОННО лично оръжие в криминални действия. Освен при арабите: Доста от тях са авджии с ловвни пушки, и бая се стрелят по между си.

  При евреЙте се случва 4-5 пъти годишно някой ревнивец (странно, повечето са от етиопски произход) да застреля жена си (понякога и любовника) и после да се самоубие. Това да се пуцаме по пътя за калпаво шофиране/паркиране е нещо много рядко.


  До коментар [#7] от "citoyen":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Швейцарската дисциплина и ред са гаранция за отличното функциониране на Закона в този му вид. Но както винаги, швейцарската демокрация/референдума ще си кажат думата за внасяне или не на промяна. Ако поне малко България може да прихване нещо от тях!
  —цитат от коментар 7 на citoyen  До коментар [#7] от "citoyen":

  За да стане България на Швейцария трябва задължително да излезе от ЕС. Законите и правилата които България е приела от Брюксел правят невъзможно да се устрои по швейцарски.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  До коментар [#8] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше,двете качества за които говориш - дисциплина и ред - ги има и в Германия. Но разликите между двете страни са огромни.

 11. 11 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3877 Неутрално
 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Ми точно де, по кръстовища и пътища НИКОЙ НЯМА да излезе да те гръмне, щото той пък не знае, дали като излезе ти няма да го гръмнеш... С оръжията е точно както с влизанията през отворен прозорец — намаляват рязко от втория етаж нагоре щото риска за калпазаните става огромен. Сигурно така ще стане и с взломните кражби, ако обирджиите знаят, че има риск 3:7 да попаднат на пенсионер или родител с оръжие. Швейцарците имат статистика, това е проверени резултати за огромен брой хора и за дълъг период от време, а не твоите си предположения, подкрепени само с "щото аз така ти казвам"... Отделно, че точно швейцарците имат вековен опит с оръжие по домовете, та надали и при нас ще е по-различно — след първата седмица еуфория, много бързо ще дойде "влизането в час" на гражданите и калпазаните.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  До коментар [#8] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Всъщност, швейцарската дисциплина и спазване на закона са плод на вековен опит при съжителство на хора, които имат оръжие в къщи и знаят как да го ползват. Швейцарците са били наемните войници на Европа, при това е било семеен бизнес, предаван от баща на син, та като знаеш, че съседа също има оръжие (като твоето) и знае как да го ползва (точно като теб), то остава да се съдите през съда и да спазвате закона, щото при саморазправа не се знае кой кого.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3877 Любопитно

  "За да стане България на Швейцария трябва задължително да излезе от ЕС. Законите и правилата които България е приела от Брюксел правят невъзможно да се устрои по швейцарски."
  ===========================================================================
  А-ха,точно така е!:)))) Преди да влезе България в ЕС ,беше на косъм да стане като Швейцария във всякакво отношение,че да се изпълни вековната мантра"България-Швейцария на Балканите!",но ние пък,влязохме в ЕС и...работата отиде по дяволите!:)))
  И с Брюксел връзките ни са отдавнашни - "Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.". Та,няма лошо и по белгийски да се устроим.:)))

 15. 15 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Явно и там олевелите турбо либераст социал- психопат- олигофрени са решили, че оръжието им пречи на либераст- паразит- мулти- култи живуркането им..

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":Ми точно де, по кръстовища и пътища НИКОЙ НЯМА да излезе да те гръмне, щото той пък не знае, дали като излезе ти няма да го гръмнеш... С оръжията е точно както с влизанията през отворен прозорец — намаляват рязко от втория етаж нагоре щото риска за калпазаните става огромен. Сигурно така ще стане и с взломните кражби, ако обирджиите знаят, че има риск 3:7 да попаднат на пенсионер или родител с оръжие. Швейцарците имат статистика, това е проверени резултати за огромен брой хора и за дълъг период от време, а не твоите си предположения, подкрепени само с "щото аз така ти казвам"... Отделно, че точно швейцарците имат вековен опит с оръжие по домовете, та надали и при нас ще е по-различно — след първата седмица еуфория, много бързо ще дойде "влизането в час" на гражданите и калпазаните.
  —цитат от коментар 12 на gost22


  Поредните митове и легенди. Крадците влизат в жилищата,когато знаят,че там няма никого.Нали се сещаш,че и без огнестрелно оръжие ако някой сто и двадесет килограмов собственик на жилище напипа някой 50 килограмов наркоман да го краде,то ще му се случи случка.
  И кой ти е казал,че кражби се извършват само от първите етажи на блоковете?
  А и в България всеки може да получи оръжие/и аз имам такова/,стига да не е осъждан,да не е луд и да е преминал курс за боравене с оръжие.Искаш да се разреши на престъпници,луди и такива,които не знаят как да боравят с оръжие, да имат оръжие ли?

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Много интересно какво ще изберат швейцарските граждани !
  Лично смятам, че всеки гражданин има по рождение право да може да брани честа, семейството и имотите си !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":

  На престъпници и луди, никой нищо не разрешава. Става въпрос за контрола в сегашния му вид, който дава много права на милицията да решава кой кога и как да притежава и носи оръжие. Трябва ясно да се регламентира това, иначе сдобиването с незаконно оръжие сега не е проблем, справка - един куп разбойници и луди от хрониките. Убиеца от Нови Искър, беглеца Пелов, оня Зайков от Костенец и т.н. Да не говорим, че вероятно 80% от полицаите са психически негодни да носят оръжие. Опростяването и изваждането на контрола от КОС ще е правилна стъпка.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 19. 19 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Явно и там олевелите турбо либераст социал- психопат- олигофрени са решили, че оръжието им пречи на либераст- паразит- мулти- култи живуркането им..
  —цитат от коментар 15 на кокошката


  Кокоши мисли.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":На престъпници и луди, никой нищо не разрешава. Става въпрос за контрола в сегашния му вид, който дава много права на милицията да решава кой кога и как да притежава и носи оръжие. Трябва ясно да се регламентира това, иначе сдобиването с незаконно оръжие сега не е проблем, справка - един куп разбойници и луди от хрониките. Убиеца от Нови Искър, беглеца Пелов, оня Зайков от Костенец и т.н. Да не говорим, че вероятно 80% от полицаите са психически негодни да носят оръжие. Опростяването и изваждането на контрола от КОС ще е правилна стъпка.
  —цитат от коментар 18 на Пипера е много лют


  А кой да решава?Бабичките пред блока ли?Естествено,че полицията има най-много информация кой е потенциално опасен и няма да му разреши оръжие. Познавам няколко човека,които искаха разрешение за оръжие и на всички разрешиха.Аз също имам такова разрешение.Как пък на никой не направиха проблеми?Дали пък не е,защото не са престъпници и луди?

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Навремето Швейцария поддържаше малка армия, но всички мъже преминаваха военно обучение и съхраняваха оръжието и униформата в къщи. Можеха да мобилизират голяма армия за часове. Има какво да се научи от Швейцария.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Любопитно

  До коментар [#9] от "deaf":

  Викаш преди 2007 година бяхме почти се превърнали в Швейцария, но пусти лош ЕС ни върна обратно в блатото! Бива идиотия, но това е прекалено! Кутев???

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Абе щом се доказва статистически, че лично леко оръжие не толкова опасно, значи ЕС трябва да приложи швейцарския опит в цяла Европа, вместо да предполага и налага забрани въз основа на предположения.
  —цитат от коментар 4 на gost22


  Да де, но швейцарците се отнасят отговорно към боравенето и съхранението на оръжията си, защото ВСЕКИ швейцарец минава през задължителна военно обучение и служба!

  "Представете си Държава , в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава , която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава , която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50 , 60 или 70 годишна възраст. Държава , която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време до 650 хиляди , в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост , при това прекрасно организирана , силно въоръжена и много добре обучена. "

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/7164

  У нас пикльовците с БМВ-тата на тати вероятно ще се изтрепват по улиците...

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  Ако резултатите бъдат 2/3 срещу 1/3 може да се потвърди, че швейцарците продължават да мислят повече рационално и разумно, а не емоционално...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Благодарности на колегата Мойше за линка- излиза, че във Финландия и в Австрия има повече оръжия на глава от населението, отколкото в Швейцария.

  Ама тях нещо не ги плашат с изхвърляне от Шенген....
  Що ли?

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Многовековна връзка... с Балканите.

  Помогнаа на белгийския мигрант Балдуин (bold или bald win).
  Настаниа го в лична къща за гости на държавни разноски,
  туристическа тракция: Baldwin кула Tower .
  Оттогава в прослава: Балдуин Балкански.

  Уважение за уважение.. от векове за векове ;)

  До коментар [#14] от "objektivist96":

  И с Брюксел връзките ни са отдавнашни -
  "Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.".
  Та,няма лошо и по белгийски да се устроим.:)))

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  По-добре с пукашкала в къщи. Не всеки мое да вдигне 150 кила от лежанка и да ходи на тумби да краде, ма всеки мое да дръпне спусъко. От това ги е страх бабанките

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  А на теб на какво основание ти разрешиха? Ти си доказано нелуд, нали? Ако ти прочетат писанията във форумчето, могат и да ти го отнемат (разрешителното).
  Аз съм на мнение, че твърде много хора имат шофьорски книжки, видно от броя ПТП-та и причините за тях. Следва да се затегне режима, всякакви луди и престъпници имат и карат коли.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3861 Весело

  До коментар [#28] от "Пипера е много лют":

  Тази идея не е лоша !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да се въведе на европейско ниво!

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Колко пъти да ви се обяснява,че у нас управляващите комунисти нарочно унищожиха българската армия защото ги е страх тя да не ги свали от власт с преврат! Затова и няма задължителна военна служба. Затова и няма изтребители и няма да има.


  До коментар [#22] от "vassilun":


  До коментар [#9] от "deaf":Викаш преди 2007 година бяхме почти се превърнали в Швейцария, но пусти лош ЕС ни върна обратно в блатото! Бива идиотия, но това е прекалено! Кутев???
  —цитат от коментар 22 на vassilun


  Съжалявам,но на идиотска "мисъл" като твоята не мога да отговоря. Не се разбира какво искаш да кажеш. Но ти си действай по "опорките"...

 32. 32 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 266 Неутрално

  64% за новия закон за оръжията забраняващ продажбата на автоматични нападателни дългоцевни оръжия (АК-47) на частни лица. Приет е.
  65.4% за данъчната реформа повишаваща данъците за корпорациите с цел подсигуряване на пенсионния фонд. Приета е.
  Българите и особено някои от тях, определящи се като десни популисти във форума на Дневник има много да учат от швейцарците.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  И там взеха да олевяват. Ще развалят хубавата държава. :)

 34. 34 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Живея на границата с Германия и Швейцария, когато не съм в България. Животът в Швейцария е изключително безопасен, скучен и приятен. Не мога да си представя какъв проблем са им оръжията? Движила съм се по нощите из Цюрих абсолютно сама, като съм и оставала като студентка в някакво много съмнително латино заведение, докато тръгнат първите влакове към моя град, абсолютно сама. Никога не съм имала някакви проблеми, дори най-изпадналите латиноси там се държат съвсем прилично.

 35. 35 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#34] от "blahblah":
  Явно нямате никакво понятие за какво беше всенародното допитване днес. Можехте поне да потърсите в Google, за да се информирате, че промените в закона нямат никаква връзка с престъпността и сигурността по улиците в Швейцария. Предполагам знаете немски език, или?

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [/quote]


  [quote#34:"blahblah"]Живея на границата с Германия и Швейцария, когато не съм в България. Животът в Швейцария е изключително безопасен, скучен и приятен. Не мога да си представя какъв проблем са им оръжията? Движила съм се по нощите из Цюрих абсолютно сама, като съм и оставала като студентка в някакво много съмнително латино заведение, докато тръгнат първите влакове към моя град, абсолютно сама. Никога не съм имала някакви проблеми, дори най-изпадналите латиноси там се държат съвсем прилично.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Донякъде се дължи не точно на оръжията,но на манталитетета и културата на лично отгховорния за себе си,околните,общността и държавата човек,което включва и готовността и подготовката да се защити и да ги защити със сила срещу насилие,Не това е основното разбира се,но е същрствена част от този манталитет,Плюс възпиращото действие спрямо потенциалните нападатели на обстоятелството,че е твърде вероятно отбраната срещу нападението да е въоръжена,А референдума в с;учая е просто вземане на такъв типрешения по традиционния за Швейцзрия начин и има малко общо с оръжията,променяъ само процедурите за да отговотят на страховете,на някои истрещял швейцарец заради липсаъа на граничен контрол в Шенген ше влезе въоръжен и ще почне да гърми в някоя друга дъежава в Шенген,което нито се е случвало,нито ще се случи

 37. 37 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#16] от "Мусаши":
  "Нали се сещаш,че и без огнестрелно оръжие ако някой сто и двадесет килограмов собственик на жилище напипа някой 50 килограмов наркоман да го краде,то ще му се случи случка."

  50 килограмов наркоман, особено в абстинентна криза с ножче за картон или отвертка ошетва до две 120 килограмов собственик, ако ще последният да е сенсей по бойни изкуства. Това е грубата шаячна правда, независимо какво показват филмите.
  Освен това, някои наркотици (особено амфетамините, които сега келешите ги готвят във всеки трети гараж) дават 99 левел безсмъртие и никакви уракени, цукита, мавашита не могат да спрат подобен екземпляр. Още повече, че класиката в момента е амфетамини и стероиди, тоест крадеца хич няма да е 50 кг, пък и ще е в по-добра форма и изключително агресивен.
  Лечението на такива е гърмене докато паднат, презареждане и гърмене докато мърдат.

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  [quote#20:"Мусаши"][/quote]

  Точно бабичките пред блока имат нужда околните да знаят, че от десет баби/дядовци или въобще самотно живеещи, поне 3-4 имат оръжие. Не че ще го ползват адекватно, ама пребитите в домовете им за едни 30лв рязко ще намалеят. Полицията сетила ли се е за тях както у швейцарско или го караме по системата "който си плати и нЕма да ни разваля рахатлъка с разследвания"....

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK