Защо 5G мрежите ще объркат прогнозите за времето

Защо 5G мрежите ще объркат прогнозите за времето

© Юлия ЛазароваПо-добра мобилна връзка или по-точна прогноза за времето? Дилемата се появи в Съединените щати, след като метеоролози предупредиха, че предоставянето на твърде много честоти от безжичния спектър може да предизвика хаос в работата им, пише сп. Wired.


В понеделник шефът на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания каза, че заради телефоните, използващи мрежи от пето поколение (5G), каквито се изграждат в момента, точността на прогнозите може да намалее с 30 процента. Това би означавало връщане с 40 години назад в качеството на прогнозите. Това може да създаде проблем в ситуации като подготовка и евакуация за ураган - например прогнозата е с грешка от 2-3 дни, казва изпълняващия длъжността шеф на агенцията Нийл Джейкъбс.


Според Джордан Гърт от Уисконсинския университет в Медисън, макар Федералната агенция за комуникациите (раздаваща честотния спектър) да може да прави промени в частите от спектъра, които предоставя, за метеоролозите ще се създадат затруднения.
Проблемът е, че водната пара излъчва слаб сигнал на честота 23.8 гигахерца - изключително близо до продаваната сега за 5G мрежите (24 гигахерца). Тази честота се наблюдава от сателити като GOES-R (на американската агенция) и MetOp (сателити, разработени от Европейската космическа агенция за нуждите на Стария континент). Данните от нея са нужни за прогнозите за предстоящи бури и други явления.


И други части от спектъра


"Не можем да се преместим от 23.8 (гигахерца), иначе бихме (го направили)," казва Гърт за списанието. Същевременно за администрацията 5G мрежите мрежите са приоритет, предлаганата от нея честота "просто е близо до тази, на която ние усещаме времето," продължава той. Според него възможно решение е операторите да намалят мощността на предавателите, за да не се претоварват сензорите на сателитите.


Докато администрацията, метеорологични и космически агенции и изследователи дебатират по въпроса, Федералната комисия за комуникациите планира достъп и до други части от честотния спектър - например 36-37 гигахерца, използвани за регистриране на дъжд и сняг, 50.2-50.4 гигахерца (за температурата) или облаци и лед (80-90 гигахерца).


Таван за интерференцията в спектъра се очаква да бъде определен на световна конференция през октомври, а междувременно Държавният департамент на САЩ преговаря по въпроса с други държави по света.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Тръмп много се радва на това съобщение !!!

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Когато един възел стане много заплетен, обикновено бива изрязван. После се почва на чисто.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  По-големият проблем от точността на метеорологичните прогнози са здравословните проблеми, които 5G мрежите най-вероятно ще докарат.

  180 учени и лекари от 36 страни предупреждават за опасността от 5G, която ще доведе до огромно увеличение на недоброволното излагане на електромагнитна радиация.

  https://www.jrseco.com/european-union-5g-appeal-scientists-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/

  240 учени и лекари от 41 държави, които са публикували изследвания в тази област, се обърнаха към ООН да призове за спешни действия за намаляване на тези нарастващи безжични експозиции и писаха на FCC за мораториум върху въвеждането на 5G, като се позовават на сериозните рискове за човешкото здраве и околната среда.

  https://ehtrust.org/key-issues/cell-phoneswireless/5g-networks-iot-scientific-overview-human-health-risks/

  Старите лекари казват, че ако човек иска да е сигурен, не би трябвало да приема лекарства, които не са били на пазара поне 5 години, з да се види какви са наистина страничните им ефекти. Ние ще скачаме в нещо, чиито последици все още не са особено добре известни. Както винаги, пътят към ада е послан с добри намерения.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  200 милиона херца била малка разлика. Тия пак паникьосват нарадонаселението с глупости.

  мурзилка
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Преди известно време ви развих тезата, че човечеството посреща всяка новост на техническия прогрес с Ура и я изпраща с Мамка му. Няма как новата безжична мрежа да не ни разкаже играта на здравето. Проблемът е, че не можеш да избираш дали да те облъчват или не. Мнозина биха предпочели стария интернет. За цчетене на новини и чатене не ти трябва интернет от ново поколение, но като сложат ретранслатора в махалата, ползваш, не ползваш и твоите тестиси ще бъдат облъчвани.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  По-големият проблем от точността на метеорологичните прогнози са здравословните проблеми, които 5G мрежите най-вероятно ще докарат. 180 учени и лекари от 36 страни предупреждават за опасността от 5G, която ще доведе до огромно увеличение на недоброволното излагане на електромагнитна радиация.https://www.jrseco.com/european-union-5g-appeal-scientists-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/ 240 учени и лекари от 41 държави, които са публикували изследвания в тази област, се обърнаха към ООН да призове за спешни действия за намаляване на тези нарастващи безжични експозиции и писаха на FCC за мораториум върху въвеждането на 5G, като се позовават на сериозните рискове за човешкото здраве и околната среда.https://ehtrust.org/key-issues/cell-phoneswireless/5g-networks-iot-scientific-overview-human-health-risks/ Старите лекари казват, че ако човек иска да е сигурен, не би трябвало да приема лекарства, които не са били на пазара поне 5 години, з да се види какви са наистина страничните им ефекти. Ние ще скачаме в нещо, чиито последици все още не са особено добре известни. Както винаги, пътят към ада е послан с добри намерения.
  —цитат от коментар 3 на baba_zozolana


  5Г мрежите ще имат много сериозни последствия върху здравето на хората, защото лъчението ще ни изпържи, все едно сме в микровълнова печка. Едно е да предават на 1 или 2 ГХц, което е сравнително безопасно, друго е на честоти, при които се възбуждат ротационните състояния на водните молекули. Човешкото тяло съдържа повече от 70% вода и никой не знае какво ще стане, ако молекулите ни са непрекъснато възбудени. Само че тук става дума за много пари и човешкото здраве е последна грижа.

 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  200 милиона херца била малка разлика. Тия пак паникьосват нарадонаселението с глупости.
  —цитат от коментар 4 на Маршалов


  Вземи се образовай малко преди да демонстрираш невежество.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Весело

  Въпросът не е във времето, а в битката за ресурси :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Честотната лента на 5Г при милиметрови вълни е от 50 до 400 МHz.

  Eddie lives... somewhere in time!
 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Няма ли веднъж поне да помислят добре, преди да въведат нещо ново, при това с "глобално" значение, па било то и добро ?!
  За GSM имаха напр. към 4 диапазона, та с телефон с едни 2 от тях да не можеш телефонира навсякъде- пълна недомислица...

 11. 11 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Статията нещо ми изглежда фалшива, в Щатите са определени 28, 37 и 39 GHz, в Европа - 26 GHz. Тези честоти са далеч от от коментираните 24 GHz.

  Eddie lives... somewhere in time!
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  +++
  ... а като спомена за старите лекари и новите лекарства, бих добавил само една думичка- билки ;-)

 13. 13 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Аз питам баба ми- ако я заболи лявото коляно е на дъжд. Дясното е на сняг.

 14. 14 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#6] от "galapagas":

  "5Г мрежите ще имат много сериозни последствия върху здравето на хората, защото лъчението ще ни изпържи"

  Глупости на лучени кръгчета

  Use your Illusion
 15. 15 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#11] от "tigervi":

  В Европа определената честотна лента е 24.25-27,5 GHz, което за улеснение се нарича 26 GHz.

 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":
  До коментар [#6] от "galapagas":

  И не забравяйте да прескачате трамвайните линии, за да не ви удари ток!

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 17. 17 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията нещо ми изглежда фалшива, в Щатите са определени 28, 37 и 39 GHz, в Европа - 26 GHz. Тези честоти са далеч от от коментираните 24 GHz.
  —цитат от коментар 11 на tigervi


  The Federal Communications Commission (FCC) began a spectrum auction on March 14, 2019 to support 5G, specifically from 24.25-24.45 GHz and 24-75-25.25 GHz. The FCC has allowed for a bleed-over of -20dB (standard tolerance per FCC guidelines).

  https://www.wyden.senate.gov/imo/media/doc/Navy 24Hz 5G Spectrum Impacts.pdf

  https://www.wyden.senate.gov/imo/media/doc/05132019 FINAL Wyden Cantwell Letter to FCC re 5G 24 GHz Spectrum.pdf

  оправяйте си линковете сами -- треа да има добавен спейс преди първото %

  яж бахур
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Домашните и офисните безжични рутери и рипийтъри, както и безжичните телефони на ухо ил блю-тут слушалки са още по-голяма заплаха. А масовото използване на смартфони от деца развива късогледство. Така че по-внимателно с тях.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Къде па ги видяхте тия здравословни проблеми, ей богу, бахти експертите по радиочестоти. Ае да влиза тая технология, че 4Г не се трае.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  уф, аман от малоумното "изскейпване" на дневникл я да проам такь

  https://www.wyden.senate.gov/imo/media/doc/Navy& #37;2024Hz%205G%20Spectrum%20Impacts.pdf

  https://www.wyden.senate.gov/imo/media/doc/05132019& #37;20FINAL%20Wyden%20Cantwell%20Letter%20to%20FCC re%205G%2024%20GHz%20Spectrum.pdf

  яж бахур
 21. 21 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Начи сменяте "& #37;" с "%" и сте у джазо

  яж бахур
 22. 22 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#18] от "Сатана Ликующий":

  "Домашните и офисните безжични рутери и рипийтъри, както и безжичните телефони на ухо ил блю-тут слушалки са още по-голяма заплаха. А масовото използване на смартфони от деца развива късогледство"

  Ако беше така би трябвало една много голяма част хора от Цивилизацията да сме изпържени и банди късогледи деца да бродят по улиците ориентирайки се с опипване още преди години. Па това не се наблюдава :)

  А тия новите мрежи дето предстои да се пускат се развиват от години от сравнително големи екипи и ако имаше некви реални опасности за здравето доста хора щяха да знаят това. Много добре си спомням глупостите които се приказваха като излязоха първо мобифоните а после и жисиемките а първите апарати и мрежи са били много по-яки пържилки от сегашните, оттогава един куп неща са невероятно оптимизирани

  Use your Illusion
 23. 24 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Тоя където я писал статия шЪ требе да е рашняк, това е като ракета летяща с 28 мах!!!!

 24. 25 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Метеоролозите не “усещат” времето както е написано в статията,а правят прогнози на базата на определени закономерности в атмосферата!
  Даже и при наличие на 100% сигурни данни- вярно прогнозиране на 100% е невъзможно така,че няма да има голяма загуба от промяната,а и най-вероятно %сбъднати прогнози няма да се промени...

 25. 26 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Моа Преател Тайпи":

  теа па и те банирали ТОР-а, ма за разлика от нашите кретеноиди от така наречената "комисия" КОМПИР и останалите гробарски лайнари на държавна копанка си отговарят с:

  Sorry, a potential security risk was detected in your submitted request. The Webmaster has been alerted.

  Reference ID: 18.3c73dd58.1558260753.584b9ae

  You can proceed to www.senate.gov.

  If this problem persists, please contact the Office of the Secretary Webmaster at webmaster@sec.senate.gov.

  яж бахур
 26. 27 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  INFORMATION BRIEF

  March 27, 2019

  TOPIC: Operational impacts from potential loss of NOAA/NASA METOC satellite data resulting from the FCC spectrum auction for 5G

  EXECUTIVE SUMMARY:  Remotely sensed observations (water vapor) may be degraded or lost due to growing interference from the broader adoption of 5G; specifically, in the 24 GHz bands.  Naval operations will continue but with a probable degradation of weather and ocean models, resulting in increased risk in Safety of Flight and Safety of Navigation, and degraded Battlespace Awareness for tactical / operational advantage.

  BACKGROUND:  DON does not own or maintain any organic Space Based Environmental Monitoring (SBEM) capabilities that will be impacted by the expanded use of 5G in the 24+ GHz ranges; however, Navy and Marine Corps are reliant on data received from NOAA and NASA SBEM (and foreign partners) for analysis and prediction of critical parameters.  Remote sensing in the 23.6-24 GHz band is used to determine water vapor and due to the physical properties of the atmosphere, is the only frequency band for this measurement. Accurate water vapor measurements are vital for determining total water content – which is required to derive tangible parameters of snow, ice, rain, and wave height, and for use in meteorological and oceanographic models (waves, surface currents, and acoustics).  The Federal Communications Commission (FCC) began a spectrum auction on March 14, 2019 to support 5G, specifically from 24.25-24.45 GHz and 24-75-25.25 GHz. The FCC has allowed for a bleed-over of -20dB (standard tolerance per FCC guidelines).

  ISSUE/PROBLEM:  NOAA and NASA have conducted studies that show interference in passive collection at the 23.6-24 GHz band from the adjacent 5G band (24.25 GHz); as such it is expected that interference will result in a partial-to-complete loss of remotely sensed water-vapor measurements. It is also expected that impacts will be concentrated in urban areas of the United States first.  An additional assumption is that if the U.S. expands into the 24 GHz band, other countries will follow suit and thus impacts will eventually be worldwide, concentrated near densely-populated areas.  Direct and derived impacts to Navy and Marine Corps Meteorology and Oceanography include: o Precipitation (rain, ice, snow; rate and total amount) o Sea-surface height, wave and surface current forecasts, acoustic models o Ice observations (ice edge and concentration) o Tropical Cyclone analysis, development, trajectory, positioning and intensity  Direct and derived impacts to Navy and Marine Corps operations include: o Degraded Safety of Flight and Safety of Navigation forecasts o Degraded Battlespace Awareness for tactical / operational advantage

  COURSES OF ACTION:  COA 1: Request FCC tighten out-of-band interference by reducing bleed-over limits to -57dB.  COA 2: As 5G testing and fielding occurs, work with NOAA and NASA to continually assess and quantify actual impacts, and work to develop mitigations within the Federal Weather Enterprise. This includes but is not limited use of other channels, substitution of lesser fidelity parameters, and the development of new techniques and algorithms through new research and development.


  Prepared by: CAPT Marc Eckardt, OPNAV N2N6E, 702-614-1864, marc.eckardt@navy.mil

  яж бахур
 27. 28 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  За тези, които предричат здравни проблеми от тези мрежи - нека имат предвид че макар 5G мрежата да е новост, то влиянието на електромагнитните вълни върху здравето се изучава от дълго време и безопастните нива са добре определени.
  А статистиката показва, че откакто микровълновите печки навлязоха в бита средната продължителност на живота се е увеличила :-)

 28. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Весело

  [quote#7:"galapagas"][/quote]

  Прочел съм. 24 гигахерца, са 24 милиарда херца. 23.8 гигахерца, са 23.8 милиарда херца. иБах леля му, тук никой ли, ама никой ли не е учил математика и да намери разликата?!? А иначе на слагане на минусите сте курназ, ако можехте и да смятате...

  мурзилка
 29. 30 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Той хаосът при метеоролозите е начин на действие откакто ги има. Вятър и мъгла.

  1.618
 30. 31 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Дневник!
  Започвате да приличате на BGMAMA!
  Мине не мине седмица и цъфва някое бомбастично твърдение!
  Очаквам скоро да публикувате превод на "сериозно" изследване за вредата от ваксините и предизвиканите от тях аутизъм и сърбеж по петите.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 31. 32 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#29] от "Маршалов":

  Елементарната математика не е достатъчна, трябва и правилно да се формулира задачата. Виж 27-ми пост, там става ясно защо 200 МHz е малка разлика.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 33 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 633 Неутрално

  https://ehtrust.org/key-issues/cell-phoneswireless/5g-networks-iot-scientific-overview-human-health-risks/ Старите лекари казват, че ако човек иска да е сигурен, не би трябвало да приема лекарства, които не са били на пазара поне 5 години, з да се види какви са наистина страничните им ефекти. Ние ще скачаме в нещо, чиито последици все още не са особено добре известни. Както винаги, пътят към ада е послан с добри намерения.
  —цитат от коментар 3 на baba_zozolana


  Е, нема страшно, това първо ще го тестват на хора и чак после ще го направят в България.

 33. 34 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Преди няколко дни в НЪТ имаше статия за пропагандата инициирана от Русия (чрез РТ) да плаши хората. Изобщо не се учудвам, че точно ти я разпространяваш тук.

  https://www.nytimes.com/2019/05/12/science/5g-phone-safety-health-russia.html

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 34. 35 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#34] от "I":

  s/НЪТ/NYT/

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 36 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  5G мрежите изглежда са основно средство за бъдещо всеобхатно манипулиране и контрол на човечеството. Нещо като начало на "матрицата"
  Не виждам съществени реални ползи за обикновения човек, но има огромни потенциални вреди.

 36. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#34] от "I":

  Точно така е, както са писали в NYT. Пропуснали са да отбележат, че аз съм организаторът на хибридната атака, но то е, защото съм дълбоко законспирирана и действам чрез такива подставени лица като:

  https://www.5gappeal.eu/signatories-to-scientists-5g-appeal/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 37. 38 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Не си организатор, просто проводник.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#29] от "Маршалов":Елементарната математика не е достатъчна, трябва и правилно да се формулира задачата. Виж 27-ми пост, там става ясно защо 200 МHz е малка разлика.
  —цитат от коментар 32 на tigervi


  Една бала с думи, които са безпредметни като обяснение. В статията тук се твърди, че е проблем за сензорите на метеоспътниците да разделят спектъра, при положение че разликата е толкава огромна, че античен любителски радиоприемник, може да нацепи тая разлика от 200 мегахерца на десетки радиостанции. Въобще статията е поредната псевнонаучна конспирация, от тип тези, че HAARP е програма за осъществяване на контролирани природни бедствия в други точки на планетата.

  мурзилка
 39. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Весело

  Ае, плоскоземците тука, пирувате ли с написаните глупости.

  мурзилка
 40. 41 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#39] от "Маршалов":

  Плз, не продължавай да демонстрираш неграмотността си.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 41. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#39] от "Маршалов":Плз, не продължавай да демонстрираш неграмотността си.
  —цитат от коментар 41 на I


  Не ми плийзкай, не сме ти тук шараните янки. Като искаш нещо да обясниш дали какво, напиши го на български, или ако не ни е във възможностите, щото не си учил точно това поне го преведи. Това че нещо е надраскато на езика на бобитата, не го прави нещо по правиллно или вярно.

  мурзилка
 42. 43 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  плз, избягвай да ми казваш как да пиша, плз.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 43. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Хи-хи, общо взето западните издания са се назобали да препечатват тая глупост едно от друго. Пълни глупости са това, от началото до края.

  мурзилка
 44. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сатана Ликующий":"Домашните и офисните безжични рутери и рипийтъри, както и безжичните телефони на ухо ил блю-тут слушалки са още по-голяма заплаха. А масовото използване на смартфони от деца развива късогледство"Ако беше така би трябвало една много голяма част хора от Цивилизацията да сме изпържени и банди късогледи деца да бродят по улиците ориентирайки се с опипване още преди години. Па това не се наблюдава :)А тия новите мрежи дето предстои да се пускат се развиват от години от сравнително големи екипи и ако имаше некви реални опасности за здравето доста хора щяха да знаят това. Много добре си спомням глупостите които се приказваха като излязоха първо мобифоните а после и жисиемките а първите апарати и мрежи са били много по-яки пържилки от сегашните, оттогава един куп неща са невероятно оптимизирани
  —цитат от коментар 22 на Saint of Me


  Младежо, 5Г мрежите няма да въздействат на прогнозите за времето, понеже в океаните няма 5Г ретранслатори. Съюо така покриетото на териториите не е толкова плътно, че да има сериозно въздействие за метеорологията.
  Но за здравето на потребителите им (на 5Г джаджите) това не може да се каже. да се сравняват мобилните телефони от едно време и смартфоните е невъзможно. Смартфоните дават възможност за непрекъснато чатене и сваляне на видео и игри от Интернет. Децата се взират ли взират. В метрото в германия трима от всеки четирима чати или се взира във фона. Германските очни лекари предупредиха по телевизията, че децата развиват късогледство от непрекъсното използване на смартфони. Затова в много семейства има лимит за 1 час седмично използване на смартфона като мултимедиа. За телефонна връзка това не важи. Гледам, че повечето хора използват наушници, което показва че са осведомени за излъчването. А безжичните устройства рязко увеличават мощността на сигнала, когато няма покритие или то е слабо - и тогава облъчването е много голямо.
  Облъчването не влия еднакво на хората. Хорат с генетична предразположеност са по-податливи на онкологични заболявания. Микровълновите печки не са критерий за опасност от излъчване, понеже са силно екранирани, е ако не са азиатски фалшификат. все пак стойте далеч от тях.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 46 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#44] от "Маршалов":

  Да, неграмотници пълни, и т.нар учени от НАСАи НОАА. Добре че е Маршалов да открие грешката. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 46. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#44] от "Маршалов":Да, неграмотници пълни, и т.нар учени от НАСАи НОАА. Добре че е Маршалов да открие грешката. :)
  —цитат от коментар 46 на I


  Цялата новина е на базата на изявление на Нийл Джейкъбс. Явно целта е в сектора да се раздвижат едни пари в повече на тези заделяни сега, от което да намаже и самият той и колегите му. За целта всява паника сред стадото.

  мурзилка
 47. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Любопитно

  ПС, Сещам се и за още още една причина за тая статия. Търговската война на САЩ с Китай и специално с Хауей, като производител на 5G оборудване. Що не беше пусната преди време, когато тая война не беше в такава активност като сега...?

  мурзилка
 48. 49 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#47] от "Маршалов":

  ЕХ, колко е умен Маршалов, как разкри конспирацията. :)

  Я кажи за 5G, колко широки са channels в 24 GHz-овие спектър?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 49. 50 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#45] от "Сатана Ликующий":

  Ако имаше каквито и да е данни че ползването на мобилни джаджи наистина уврежда здравето щяха отдавна да са известни, МИЛИАРДИ хора ги ползваме. За алкохола как се знае че прецаква черния дроб при положение че далеч не всеки пие?

  За очите също се приказват всякакви глупости а не виждам бум на хора с влошено зрение, хем е пълно с такива дето много зяпат екрани.

  Ама те навремето хората са се притеснявали как ще им понесе скорост над 30 километра в час, пък и тоя род психози се радват на внимание, ще е голяма забава покрай пет жъто, не бих се учудил да видя ентусиасти с шлемофони да ги 'пазят' :)

  Use your Illusion
 50. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Не ме се вярва сензорите на метеорологичните сателити да бъркат честоти с разлика от 200 MHz.

 51. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Не ме се вярва сензорите на метеорологичните сателити да бъркат честоти с разлика от 200 MHz.
  —цитат от коментар 51 на volarok


  Дискретизацията в научните прибори цепи херците няколко цифри след десетичната запетая. Респективно всичко различно от направената настройка не се "чува" и няма как да попречи на работата им.

  мурзилка
 52. 53 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#52] от "Маршалов":

  И това по някакъв начин ще попречи на 5G устройствата да излъчват в този спектър? Експерт!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 54 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#52] от "Маршалов":И това по някакъв начин ще попречи на 5G устройствата да излъчват в този спектър? Експерт!
  —цитат от коментар 53 на I


  С профани няма смисъл да споря.

  мурзилка
 54. 55 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#54] от "Маршалов":

  Профаните знаят как е разделен спектъра на 5G, за разлика от експерта Маршалов. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 56 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гнусни клевети , започнаха новата АФЕРА КОСТИНБРОД . ХОРА ПОТКРЕПЕТЕ ГЕРБ ! ! ! :

  @BivolBg

  Името на Цацаров изчезна от скандална сделка bivol.bg/cacarov-imoti-… pic.twitter.com/sT4BIhfYbR
  10:16 AM - 19 May 2019
  Twitter
  by: Bivol @BivolBg

  https://twitter.com/BivolBg/status/1130160428070395904

  Името на Цацаров изчезна от скандална сделка

  Цацарови - редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак номер 1" в Пловдив

  by Биволъ май 19, 2019

  Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова вече са неоткриваеми в имотната партида на фирмата “Калисто Мати” ЕООД, за която Биволъ разкри още преди 7 години, че през 2007 г. е дарила апартамент на Цацаров. Тогава той е най-влиятелният пловдивски съдия, Председател на Окръжния съд. Заради скандала с въпросното “дарение” и кандидатурата на съдия Сотир Цацаров за Главен Прокурор на държавата, Имотният регистър в края на 2012 г. беше подменен със задна дата и сделката беше преформатирана на “покупко-продажба”. Сега отново публичният справочник беше свален, а сделката по този имот в самия център на Пловдив…. просто изчезна. Това забелязахме непосредствено след внезапното затваряне на Имотния регистър, в разгара на скандалите по #АпартаментГейт. Освен изчезването на Цацарови, има и обратният симптом – фирмата “Калисто Мати” също се изпари в имотните партиди на Сотир Цацаров и Меглена Цацарова за тази конкретна сделка. Проверката на Биволъ бе провокирана, след като Имотният регистър беше затворен в петък вечерта (17 май 2019) в продължение на повече от 36 часа.

  https://bivol.bg/cacarov-imoti-1.html

 56. 57 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Гледам, доста народ ползва шапки от домакинско алуминиево фолио.

 57. 58 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#39] от "Маршалов":

  Любителския радиоприемник не работи на 20+ GHz. При такива честоти 200 MHz е половината на един канал. Точно възможността да се работи с широка честота лента позволява и огромните скорости.

  Eddie lives... somewhere in time!
 58. 59 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#6] от "galapagas":

  Ъъъъ, каква е честотата на микровълновата фурна?
  Четете бе!

 59. 60 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#51] от "volarok":

  По горе е написано, от 23.6 до 24 GHz, т.е 400 MHz.

  Eddie lives... somewhere in time!
 60. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#58] от "tigervi":

  Явно знаете малко за любителските приемници. Познайте кога е изстрелян първият радиолюбителски сателит....

 61. 62 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 513 Весело

  форум пълен с идиоти.САЩ ЗА БАВИХА 5 ДЖИ мрежите по икономически съображения не заради това че нямат технолгиятя на китаиците от huawei, просто ако интернета мине определена граница на скорост потребителите губят интерес,давам пример ,в момента плащате кабелен интернет и 4 джи отделно,ако 5дби покрие скороста на кабела защо ни е тогава,какво става с кабелните телевизии и 100 тиците канали,правите си хот спот с телефона и имате итернет,защо да плащаме 2 пъти,и понеже говорим за милиони долари загуби ,сега ще има хиляди неправителствени организации да влияат на общественото мнение колко е зле аджиба,та така всичко останало са глупости,особено времето те и без това трудно го познават.

 62. 63 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#54] от "Маршалов":

  Би било добре да се мисли първо, после да се пише.

  BohrMottelson
 63. 64 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  зрението на децата се уврежда от постоянното напрежение на очите да следят малките екрани на телефони и таблети , ако очите се присвиват постоянно от това ,че не фокусират правилно ,диоптъра бързо нараства .

 64. 65 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Дискретизацията в научните прибори цепи херците няколко цифри след десетичната запетая. Респективно всичко различно от направената настройка не се "чува" и няма как да попречи на работата им.
  —цитат от коментар 52 на Маршалов


  и как конкретно дискретизираш антената? излъчвателя димек?

  а метеорадарите? приемниците димек? още, те не са ли пасивни?

  бахти прошляците, с дискретизация калинки ше ми плашат

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK