Защо консерватори в САЩ искат въпросът за аборта да стигне до Върховния съд

Защо консерватори в САЩ искат въпросът за аборта да стигне до Върховния съд

© Michael Spooneybarger, REUTERSСтроги ограничения на абортите са предложени в 16 американски щата, като пет от тях вече ги приеха. Ходът предизвика очаквана бурна реакция от правозащитни организации и въпросът вероятно ще стигне до Върховния съд. Това е именно целта на авторите на законите. Те се надяват, че това може да доведе до отмяната на ключово съдебно решение, гарантиращо правото на аборт на федерално ниво.


Какво става


Четири щата вече приеха тази година закони, които забраняват прекратяване на бременността при наличието на сърдечен ритъм, припомня агенция "Ройтерс".


Той може да бъде установен още от 6-ата гестационна седмица, или около две седмици след закъснение на менструацията. (Като се има предвид, че самото забременяване се случва във втората гестационна седмица, а установяването на бременността чрез закъснение на цикъла – най-рано в четвъртата.) Нередовен цикъл, болести, неточни домашни тестове обаче могат да попречат на толкова ранното установяване със сигурност. Така тези закони дават на жените изключително кратък времеви прозорец, в който да разберат, че са бременни, да обмислят аборт, да вземат решение и да го изпълнят, затруднявайки осъществяването на това им право.
Щатът Алабама стигна още по-далеч, като забрани абортите дори след изнасилване, кръвосмешение или при вродени дефекти на плода. Изключения са предвидени само ако животът на майката е в опасност или я грози тежко увреждане.


Казусите пред Върховния съд


Решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г. твърди, че една от клаузите на 14-ата поправка на Конституцията гарантира фундаментално право на неприкосновеност, а то защитава правото на жената да абортира в първите 12 гестационни седмици.


Съдът потвърди това решение през 1992 г., когато постанови, че ограниченията на абортите, преди плодът да може да живее извън майчиното тяло, не могат да налагат "ненужна тежест" върху жената, тоест да я задължават да информира съпруга или партньора си; да изчаква известен период преди осъществяването на процедурата и т.н. Става въпрос за задължения, които ефективно могат да попречат или да забавят аборта. Подобно потвърждаване имаше и през 2016 г.


Но през 2017 г. съдията Антони Кенеди, който е участвал във взимането на решенията през 1992 г. и 2016 г., се пенсионира. На негово място бе назначен Брет Кавано, което даде на консерваторите в съда мнозинство от 5 срещу 4-ма либерали.Преди да стигне дотам, законът в Алабама трябва да мине през възражения през федерален окръжен съд, после през федерален апелативен. Това ще отнеме повече от година.


Може ли да се отмени решението по "Роу срещу Уейд"


Да – ако съдът реши, че прецедентното право, според което институцията трябва да се придържа към преди взети решения, в случая не важи. Тази правна доктрина защитава авторитета на съда и избягва политизирането на решенията. Но ако мнозинството съдии намират предишното решение за погрешно, те могат да го отменят.


Пред съда сега


Върховният съд и сега разглежда дела, които могат да доведат до отмяната или отслабването на "Роу срещу Уейд". Единият случай засяга ограничения в Индиана, според които останките от плода трябва да бъдат кремирани или погребани; абортът е забранен по съображения за увреждания, пола или расата на фетуса; жената е длъжна да мине през преглед с ултразвук 18 часа преди провеждането на аборта.


Другото дело е отново за Алабама, този път за закон, който забранява абортите след 15-ата седмица, и специфична процедура, за която се смята, че е по-ефективна в тях и намалява риска от инфекции. (Абортите в САЩ са разрешени до късните седмици на бременността, включително и през втория триместър. Според данни на Planned Parenthood, аборти без медицински показания в този период се извършват в минимален процент и всъщност броят им е намалял след решението по делото "Роу срещу Уейд", което е гарантирало по-добър достъп до процедурата.)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK