Газ, банки и връзка с Путин - как Австрия осребрява ролята на "мост между Изтока и Запада"

Руският президент Владимир Путин с австрийския канцлер Себастиан Курц в Грац, 18 август 2018 г.

© Sputnik, Reuters

Руският президент Владимир Путин с австрийския канцлер Себастиан Курц в Грац, 18 август 2018 г.За последните 15 години Австрия умело привлича руски инвестиции като "пространство между Изтока и Запада", а при сегашното ръководство защитава и дори развива икономическата връзка с Русия.


Това отбелязват авторите на втората част на "Кремълския наръчник" - доклад, публикуван от Центъра за изследване на демокрацията на Руслан Стефанов и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията и Хедър Конлий и Донатиен Рю от Центъра за стратегически и международни изследвания.


Текстът, разпространен от ЦИД по-рано тази година, се появи месеци преди скандала, разразил се покрай записа на лидера на крайнодясната Партия на свободата в Австрия (FPÖ) Хайнц-Кристиан Щрахе, в който се предлагат щедри обществени поръчки и контрол върху най-четения таблоид "Кронен цайтунг" на мнима племенница на руски олигарх. Същевременно секцията за руското влияние в Австрия, обособена в отделно приложение към изследването, показва, че връзките на Виена и Москва далеч надхвърлят тези на Партията на свободата и "Единна Русия".


Ползата от неутралитета
Откакто през 1955 г. съветските и съюзническите войски се изтеглят и страната гарантира, че ще е неутрална, тя се "продава" като такова пространство. Крахът на Съветския съюз и присъединяването към ЕС през 1995 г. ѝ помагат да се укрепи като дипломатическа и икономическа връзка между Изтока и Запада.


В отражение на този подход, независимо от статута на защитник на демократични права и граждански свободи, Виена може да бъде критикувана заради слабите резултати в борбата с корупцията, както и заради понятията за банкова тайна и липсата на прозрачност. Доклад на Зелената партия от 2012 г. изчислява, че корупцията изяжда 5% от икономиката на страната или (в тогавашно изражение) 17 млрд. долара.


За зловредно икономическо влияние на Русия в Австрия способстват "корпоративизмът" (ролята на корпоративните интереси в институциите) и размиването на линията между политика и бинес, слабите резултати в достъпа до информация, високото ниво на банкова тайна и липсата на мерки срещу случаите на пране на пари, както и състоянието на контраразузнаването, продължава докладът. Законите в страната не третират шпионажа като престъпление, ако не е насочен към австрийската държава, и това превръща Виена в съвършен шпионски център. Затова, когато австрийски военен бе осъден от германските власти за шпионаж (предоставена на руските власти документация за германски бойни хеликоптери), процесът нямаше как да е в Австрия, която не счита това за престъпление.


Енергетика и газ


Русия е вторият най-голям инвеститор в Австрия, макар ръстът на инвестициите между 2014 и 2017 г. да не е изключение (от 8 на 16 на сто от целия обем за този период). Само в Италия, Австрия и Холандия руските преки чуждестранни инвестиции са се увеличили от 5.4 млрд. евро през 2006 г. до 160 млрд. към края на 2017-а, се казва в изданието. Споменава се, че през 2014 г. виенските клонове на "Сбербанк" и ВТБ (това там са централите на европейските подразделения на двете банки) бяха изключени от ефекта на европейските санкции, наложени на Москва заради анексирането на Крим. "Мощният приток на руски чуждестранни инвестиции към Австрия след 2014 г. може да означава, че Русия насочва средства към Европа и на практика заобикаля санкциите." Впрочем двете банки продължават да действат в седем страни от ЕС - освен Австрия това са Германия, Кипър, Словакия, Унгария, Франция и Чехия.


Същевременно австрийският енергиен концерн OMV e не само отдавнашен стратегически партньор на руския гигант "Газпром" - той има и "близки връзки" с Австрийската народна партия. Виена е сред противниците на идеята правилата на ЕС да важат за морския участък на "Северен поток 2". Райнер Зееле - изпълнителният директор на някога контролираната от държавата компания, внесла през 1968 г. за пръв път съветски газ в Европа - открито е изразявал желанието си делът на OMV в руското производство да се увеличи. Неколцина австрийски канцлери и външни министри също за изразявали подкрепа както аз "Южен поток", така и за "Северен поток 2".Освен това основният дял от печалбите на някои от най-големите австрийски банки и застрахователни дружества е в Русия. Втората по големина австрийска банкова група "Райфайзен" е сред тях - международното ѝ подразделение дължи 78% от корпоративната си печалба през 2014 г. на бизнеса си в Русия. Meinl Bank AG, някога семейна банка, а днес компания за финансови услуги, "се съсредоточава върху... заможни инвеститори, сред тях - много олигарси," отбелязват авторите. Те посочват твърденията, че над 2 млрд. долара украински активи са изпрани чрез кореспондентски сметки в "Майнл", както и замесването на името на компанията в "руската перачница", в която над 20 млрд. са били откраднати от руското правителство чрез организирана престъпност или заради действията на корумпирани служители. "Между 2012 и 2014 г. се смята, че 14 австрийски банки са били въвлечени в машината, като "Майнл банк" е обработила малко над 300 хил. евро чрез съмнителни трансакции," се отбелязва в публикация на изданието Dossier, цитирана в доклада.


Експозицията на австрийските банки в Русия се е увеличила от 3% през 2014 г. до 11 на сто през 2018-а. С кредитна експозиция 14.6 млн. евро за миналата година те увеличават финансовата уязвимост на Австрия, единствената западна страна, в която има увеличение по този показател след въвеждането на санкциите.


Всъщност банковите и енергийни мрежи на Австрия в Централна и Източна Европа "значително разширяват икономическите възможности на Русия в региона," продължават авторите. "Австрия се възползва от ролята си на неутрално място между изтока и запада, служейки като проводник за руско влияние и безопасно място за нерегламентирано неправомерни придобивки от бившите комунистически държави."


Връзките в политиката и икономиката


Особено очевидна е свързаността на корпоративните и политическите интереси във Виена, когато австрийските политици твърдят че санкциите имат силно отрицателно въздействие върху австрийския бизнес, въпреки че опитът сочи друго - руските инвестиции са се увеличили от 2014 г. насетне, обяснява докладът.


Политиката и на социалдемократи, и на консерватори към Русия е най-малкото неконфронтационна, а бивши политици, превърнали се в лобисти, неведнъж са използвали политическите си връзки в подкрепа на руските интереси. Така структури като Австрийско-руското дружество за приятелство, оглавявано от бивш ръководител в "Райфайзен", свързват политическия и бизнес елит в страната с руския бизнес. Движението за идентичност (младежка организация) и института "Суворов" също подхранват идеологически и междуличностни връзки между австрийските крайнодесни и руски националистически сили.


Алфред Гузенбауер, бивш канцлер и лидер на социалдемократите, днес е в надзорния съвет на Изследователския институт за диалог на цивилизациите. За Гузенбауер се твърди, че е въвлечен в лобистка кампания за сваления украински президент Виктор Янукович. Предполага се и че е е сред бившите европейски службители, цитирани в обвинителните актове на Пол Манафорт като част от "Хабсбургската група" (изписана с "п" в доклада на специалния прокурор за "руската намеса" в САЩ Робърт Мюлър" с платени лобисти на Русия). Вероятно има връзки и с украинския олигарх Дмитро Фирташ, намиращ се под домашен арест във Виена и свързван в миналото с руската фигура от престъпния свят Семьон Могилевич. Волфганг Шусел, друг бивш канцлер, е в борда на руския телеком ТМТС. Бивш финансов министър от Народната партия, Ханс Йорг Шелинг, е консултант за "Газпром".


Да замениш НАТО с Русия


Все пак крайнодясната Партия на свободата остава най-видимия съюзник на Москва. В средата на миналото десетилетие тя прави завой от подкрепата си за НАТО към по-положително отношение към Русия под ръководството на (вече бившия) лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Започва все по-често да говори за "моралния упадък" на Запада, докато печели популярност и се напасва към дневния ред на Кремъл. Към 2014 г. вече е на проруски позиции и също се съпротивлява срещу санкциите. Бившият кмет на Виена Йохан Гуденус, учил в Русия (и участвал в разговора на Щрахе с "Альона Макарова") е сред посетилите анексирания Крим заедно с Щрахе преди няколко години, а и е член на изпълнителния съвет на Австрийско-руското общество за приятелство, отбелязва докладът.


Самият Щрахе пък е заявявал, че е получил информация за мигрантските потоци от руските служби. Към декември 2016 г. подкрепяната от Кремъл "Единна Русия" и Партията на свободата вече бяха сключили споразумение за сътрудничество, включващо редовни срещи и обмен на информация.


Няма данни за руско финансиране на Партията на свободата, но политическите и дипломатическите инвестиции на Кремъл в партията показват впечатляваща политическа възвращаемост. Третата политическа партия каквато FPÖ стана на изборите през 2017 г. (с едва 0.9 пункта след социалдемократите) овладя ключови министерства като вътрешното, външното и това на отбраната. Руският президент Владимир Путин, чиито ваканции в Алпите започват още в средата на по-миналото десетилетие, превърна страната в първата си дестинация в Европейския съюз след преизбирането през март миналата година.


Фактът, че идването на партията на власт е изпитание за австрийските институции, се прояви най-ясно при обиските в централата на контраразузнаването, откъдето бяха конфискувани документи, се казва към края на приложението. Трима високопоставени разузнавачи бяха уволнени от вътрешния министър Херберт Кикл, макар съдът да възстанови позициите им. Появиха се спекулации, че истинската причина е свързана с наблюдение на службите върху крайнодесния екстремизъм, а реакцията на европейските служби бе да изразят притеснения, че вече няма сигурност за информацията, споделяна с Австрия, припомня докладът. Виена също така не се включи в изгонването на руски дипломати след отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал през 2018 г., макар да се смята, че за руското посолство в столицата работят 870 души, много от които - част от разузнавателните служби.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално
 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  Упс, главния товарищ токичность))

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Австрия е бъкана с комунистически пари, откраднати от Източна Европа. Но някой горе гледа...

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Точно така трябва да се прави като Австрия! Националните интереси, благоденствието на хората, а не разни идеологически лозунги и заигравания.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Австрия, Германия, Унгария......все го правят...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#3] от "putinxujlo":

  Токсичност 😊

 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Онази кучка даже беше поканила Путин на сватбата си. Йончева може само да мечтае..

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 9. 9 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 282 Весело

  нацитата и цецецерейските каманисти са влюбени едни в други от 30те години на миналия век

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Поредно доказателство че руската кочина е toxic state и всеки, който се допре до нея - гори.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Присламчваш ли се? Ама ние си те знаем, руснако :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Да попитам форумните руснчета нещо за Баумгартен.....
  ХАХАХАХАХАХА
  ХЕХЕХЕХЕХЕХЕ

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Не знаех че националните интереси на Австрия са да хрантути свои и чужди олигарси и мазни политици?

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  ИЗНЕНАДАНИ??????
  Австрия от десетилетия е пералнята на Кремъл!!!

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#12] от "Noise":

  Харесва ми как матушката ти се проваля във всичко. Аз винаги познавам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  Абе и тяхният моч (оня със златната каска) взеха да го заливат с боя въпреки, че там са загинали руснаци за разлика от тук!
  Колкото по далеч от Мордор, толкова по добре!

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Аз да попитам туй от кога точно е? ;)

  От последните избори или се точи с години? ;)

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  Интересно......Тръмп още не се е изказал по въпроса......

  Bukalemun
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Интересно......Тръмп още не се е изказал по въпроса......
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Тръмп да не мислиш че го интересува някъв политик в средна Европейска държава.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#19] от "realguru":

  Още от времето когато германиите бяха две.

  Bukalemun
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  von_seeckt
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#5] от "von_seeckt":Не знаех че националните интереси на Австрия са да хрантути свои и чужди олигарси и мазни политици?
  —цитат от коментар 15 на zxp53317185


  Отиди, поживей малко във Виена и ела пак да си хортуваме. Засега си на ниво форумен папагал.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Събрали се тука някакви платени да дават акъл на руснаците къде да си инвестират парите. Хайде, у лево, както казват на село!

 28. 28 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Ако тези които говорят за прагматизъм , трябва да се попитат защо не сме свързани пълноценно и с други доставчици. Какво значи Австрийците са прагматици? Те само руски газ ли получават? Нещо и опорките вече се сриват.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  ГАЗ, БАНКИ, ИНВЕСТИЦИИ .. и по това време в град Шарипово дори няма канализация в сграда🤦🏻‍♂️🤷‍♂️

  https://youtu.be/sr-adhk-IKE

 30. 30 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  Точно така трябва да се прави като Австрия! Националните интереси, благоденствието на хората, а не разни идеологически лозунги и заигравания.
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  Национални интереси? Хвала на такива национални интереси, важещи за 1% от населението.

  Имало едно време ссср...
 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Весело

  Кучетата си лаят, кервана си върви, а руските милиони отварят всички врати.. Австрия само може да служи за пример, как прагматично може да се прави бизнес и да се трупа състояние.Гледам и Германия не изостава със СП2, Италия отдавна си гледа интереса, Гърция, Кипър, Холандия...Все френдли дестинации за инвестиции..И британците уж големи противници, мя и тук десетки, да не и стотици милиарди..Та така е в реалният живот.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Събрали се тука някакви платени да дават акъл на руснаците къде да си инвестират парите. Хайде, у лево, както казват на село!
  —цитат от коментар 27 на tos_buratino


  Руснаците нека си инвестират. Те си имат свои интереси. Но всяка държава може да разнообразява доставчици с цел конкуренция.Което е пък в интерес на самата държава.Защо смяташ , че газа е само руски?

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#30] от "citoplast":

  Че в САЩ нема и процент..Първите трима притежават wealth, колкото 160 мон от американците..Ти да не стана комуне , нещо?Пролетарий?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Преди пет дена на обща пресконференция в Сочи президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Ван дер Белен потвърдиха: Русия и Австрия ще продължат изграждането на газопровода „Северен поток 2“ въпреки заплахите за налаганите на американски санкции на участниците в проекта. Александър Ван дер Белен беше категоричен, че австрийската компания ОМВ няма никакво намерение да се оттегли от проекта, защото вече е инвестирала в него много пари.
  Ето какво написа в профила си в "Туитър" австрийският държавен глава:
  „Президентът Путин и аз имахме открит и делови разговор днес. В много области - култура, наука и бизнес - Австрия и Русия работят добре заедно. Качеството на нашите двустранни отношения ни позволява да решаваме политически проблеми и чувствителни въпроси в рамките на конструктивен диалог"

  Фанете австрийския истаблишмънт и ударете с него германския, и няма да сбъркате!

 35. 35 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#18] от "citoplast":У нас има едни ослепели 😎
  —цитат от коментар 23 на aleks ivan


  Не само ослепени, ами и доста измрели от некачествен алкохол, като преди да се довършат са убили човечеца който ги е предупреждавал да не пият от спирта!

  https://www.flagman.bg/article/151245

  Имало едно време ссср...
 36. 36 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3174 Весело

  Точно така трябва да се прави като Австрия! Националните интереси, благоденствието на хората, а не разни идеологически лозунги и заигравания.
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  Много интерестно, благоденствието на няколко челавека, подкупени с кремълски евра и доларчета. Явно така възприемата форумните руски каскети благополучието. Да се продадеш за да те направят партиен секретар, когато орките дойдат на Дунава!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  ... руските милиони отварят всички врати..
  —цитат от коментар 31 на Noise


  Те така и отвориха и оная небесната, през която мина сссрето!

  Имало едно време ссср...
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  . Крахът на Съветския съюз и присъединяването към ЕС през 1995 г. ѝ помагат да се укрепи като дипломатическа и икономическа връзка между Изтока и Запада.
  ======
  Чиста работа.....
  От 25 години се е въртял як бизнес без никакви идеологически мантри.....

  А вие си трошете клавиатурите.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#36:"Realist"][/quote]

  Руския чар е неустоим!

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#36:"Realist"][/quote]

  Мозък, тези милиарди дето руснаците изсипват в австрийските банки оказват ли някакво влияние върху ивестиционната им политика, върху данъците които плащат и т.н.?

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Гледам и Германия не изостава със СП2
  —цитат от коментар 31 на Noise


  Германия не дава стотинка за СП2. Всичко се плаща от Газпром :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Нацикомундерите, уж загрижени за сигурността на Европа, винаги са сътворени с руски пари. Продажници и подлоги.

 45. 45 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#36:"Realist"]
  —цитат от коментар 42 на von_seeckt
  Мозък, тези милиарди дето руснаците изсипват в австрийските банки оказват ли някакво влияние върху ивестиционната им политика, върху данъците които плащат и т.н.?[/quote]

  Пак ли си в лична атака? Това може да бъде опасно за кръвното налягане.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Не мисля, че в историята на Русия има повече провали и повече изгърмели агенти и полезни идиоти. Нещата отиват към своя логичен финал. Тик так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  До коментар [#36] от "Realist":

  Много интерестно, благоденствието на няколко челавека, подкупени с кремълски евра и доларчета
  =======
  Арогантния ви мисловен консенсус смърди та дрънка.....
  Това което на запад е редовна практика.....на изток порок ли да се счита....?

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3174 Весело

  Мозък, тези милиарди дето руснаците изсипват в австрийските банки оказват ли някакво влияние върху ивестиционната им политика, върху данъците които плащат и т.н.?
  —цитат от коментар 42 на von_seeckt


  Какви милиарди изсипват, бе? Когато мафията инвестира в нещо, човек винаги трябва да е притеснен. Даровете на данайците, троянският кон и т.н. Ама, ти си на ниво средно милиционерско и едва ли си чел Омировата Илиада.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#30] от "citoplast":Че в САЩ нема и процент..Първите трима притежават wealth, колкото 160 мон от американците..Ти да не стана комуне , нещо?Пролетарий?
  —цитат от коментар 33 на Noise


  Мислех те за объркано човече хвалещо кенефа, а "устроило" се на запад. Ама ти си бил тъп, много тъп! Жалко!

  Имало едно време ссср...
 50. 50 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  ГАЗ, БАНКИ, ИНВЕСТИЦИИ .. в град Шарипово все още няма канализация в сградата🙇‍♂️🤷‍♂️

  https://www.facebook.com/roissya24/videos/306791133567390/

 51. 51 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 344 Весело

  Трябват мерки веднага тук от страна на ЕС!

  -Първо, явно имо големи проблеми с издавани визи, и цялато им вътрешно министрество е гнили ябълки, плюс това им проблеми с това, че снасята инфо на руснаците, тоест, вън от Шенген и като си изчистят гнилите ябълки, да кандидастват отново!

  -Второ, мониторинг на съдебената им система от страна на ЕС.
  Явно има много случаи на корупционнин практики, и може би има основателно съмнение за това, дали съдии и прокуратура действат и функционират нормално или всъщност, има задкулисие и то определя кой да бъде съден и какви присъди да се издават. Това е неприиемливо.
  Веднага мониторинг трябва да се наложи. А може да си види и прокурорът, главния на Австрия, дали и там нещо не се мъти и чиста ли му е работата. Тряббва де се следи отблизо процедурата за избор на нов главен прокурор.

  -Трето. След като имаме проблеми в енерегетиката, в строителството, и обвързаности и задкулисие в министрествата на вътрешните работи, имаме оснавателни съмнения да предположим, че и в банковата им система не всичко е наред. Вси(ки тези капитали, подкупи, поръчки, няма как да не участват и банките.
  Затова, необходимо е веднага да се види и направи цялостен анализ на собстевността на банките, кои са техните акционери, офшорките да се разкрият. Да се разкрият и всички офшорни сметки на политици.

  ЕС не може да търпи такива неща. Не може сред членовете на ЕС да има двоен аршин. Трябва да има мерки. Веднага!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  disclosure
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Не мисля, че в историята на Русия има повече провали и повече изгърмели агенти и полезни идиоти. Нещата отиват към своя логичен финал. Тик так.
  —цитат от коментар 46 на EU defender


  Във всяка история има провали и възходи. Провалът този път е за либералния ЕУ дървенизъм. А ти чакай, "логичния финал" в развинтените си фантазии! Има да чакаш и да си тик-такаш като безполезен идиот, докато гушнеш букета.

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Маркс Интернашанъл имени Лелина

  Австрия осребрява имени Путина, но.
  Руски регионални организации подкрепят най-вече
  регионалните си протести за сметка на Единна рус.

  Уведомителни източници:
  "Новая газета", Петебургская политика" и "Ведомости"
  в Mediapool.

  https://www.mediapool.bg/novaya-gazeta-ruskata-politika-v-nov-etap-regionalni-grazhdanski-protesti-news293491.html

 55. 55 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  "Точно така трябва да се прави като Австрия! Националните интереси, благоденствието на хората, а не разни идеологически лозунги и заигравания."

  При 40 041 долара държавен дълг на глава от населението е малко пресилено да се говори за благоденствие.
  https://countrymeters.info/bg/Austria/economy

 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3174 Весело

  Ти си вярно много тъпо парче.
  —цитат от коментар 52 на von_seeckt


  Щтрахе и Шрьодер се "урЕдиха" с мафиотски руски пари, а ти кАгда, другарю милицонер? За постчета от ембасадата плащат само копейки.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Много преди разпадането на източния блок Австрия играе свързваща роля между изтока и запада в Европа. Още от 1985 година нашите комунокапиталисти започнаха да изнасят капиталите на страната в Австрия, като разкриваха външнотърговски дружества в тази страна. Почти всички авоари бяха изнесени много преди промените. Социалстическите правителства си правеха далаверите с помощта на австрйците,които печелеха добре от това сътрудничество. Това беше една полезна и за двете страни симбиоза. Същото се отнася и за СССР и другите соц. страни. Така че тесните връзки на Австрия със страните от Източна Европа даират от повече от 3 десетилетия и продължават с пълна сила.

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Във всяка история има провали и възходи.
  —цитат от коментар 53 на disclosure


  Tози провал е последния за кочината ви.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#25:"von_seeckt"][/quote]

  Живял съм близо до Виена, а във Виена съм бил няколко пъти и не знам какво точно трябва да видя? Една идея побългарени немци и това е. Хората там се оплакваха от корупция и далавери много повече отколкото в Германия.

 60. 60 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Мойто момче,строго погледнато Беларус също е толкова отдалечена от Русия, колкото Австрия от Запада. Но точно Австрия е "мост между изтока и запада" , а не Беларус... Помисли повечко защо и утре пак напиши постинг, как се пазят нац. интереси и как България да зема пример от Австрия...

 61. 61 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1310 Весело

  Аха, Путин пак виновен.
  Русия сваля правителства под път и над път само със едно щракване на пръстите, тъй ли тавариши скъпи комради форумни евродоларпродажнопоклонници? Ама иначе е държава от третия свят. Все едно Намибия да сваля правителството на Испания ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Но Пеювска медия съобщи, че патока се отлага за в след 2020.
  Герб пък Пехливан обобщи, че щел да докара чиста грузинска енергия,
  от Грузия.
  Иди разбери...

  До коментар [#34] от "Practic":

  Преди пет дена на обща пресконференция в Сочи президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Ван дер Белен потвърдиха: Русия и Австрия
  ще продължат изграждането на газопровода „Северен поток 2“

 63. 63 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#49] от "citoplast":

  Мислил си?!Виж ти, това е изненада...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 64. 64 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Аха, Путин пак виновен. Русия сваля правителства под път и над път само със едно щракване на пръстите, тъй ли тавариши скъпи комради форумни евродоларпродажнопоклонници? Ама иначе е държава от третия свят. Все едно Намибия да сваля правителството на Испания ...
  —цитат от коментар 61 на Taiga


  Путин не е виновен. Виновен е неустоимия руски чар в цифри.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#48] от "Realist":

  Нема по-голяма мафия от Уолстрийт...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 66. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#43] от "EU defender":

  Нали нямаше да се строи?!Много познаваш ти...Много..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  Срам и позор.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  анонимен автор?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Весело

  Russia rules!Тия верно са много напред с матряла..През Австрия и Германия, та чак до САЩ, всичко става с едно щракване на пръсти от страна на Жужето...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3555 Любопитно

  честно ли някой си вярва, че местен проект (макар и нает заради ниЗката си цена) може да влияе на когото и за каквото и да е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 70 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#49] от "citoplast":Мислил си?!Виж ти, това е изненада...
  —цитат от коментар 63 на Noise


  Ами за разлика от теб го мога!

  Имало едно време ссср...
 71. 71 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 267 Разстроено

  Изключително много съжалявам за случилото сега се в Австрия. Тази толкова красива страна имаше възможност да се "подмлади" със сегашния си канцлер и да направи съпричастни към съвременното си развитие младите австрийци /които стават все по-малко/. Който е живял по-дълго време в Австрия знае, че населението там е много, много застаряващо и консервативно. Австрия живее дори днес, в 21 век, въз основа на страхотното си минало като история и традиции. Но, за съжаление, трудно се променя откъм съвременно мислене. Това, което се дискутира в статията и между хората, включили са в дискусията по-горе, и което е свързано с ролята й на "мост" между Източна Европа /вкл. и Русия/ и Запада, е вярно в глобален план за периода то 1960 година насам. . Да, Австрия играеше дълги години по време на т.нар. Студена война някакъв вид балансираща роля между "капитализма" и "социализма" /знам, че термините, които използвам са абсурдни за днешно време, но в момента не мога да се сетя за по-подходящи/. Но не мисля, че това е повод за укоряване. Да, и в съвременния свят Австрия се опитва да балансира между "старите" си /не само по мислене, но и по възраст/ консервативни политици, които се лутат напред-назад, и малкото на брой съвременни млади хора, които се опитват да "освежат" някогашната империя. Но, такива лица, като въпросният появил се на видеото не дотам адекватен "политик" /изглеждащ като такъв от "източен тип", ако ме разбирате/ разби за минути възможността за такова "осъвременяване". Вероятно повечето от нас знаят, че Австрия е вторият по тежест инвеститор в България, че българските студенти са едни от най-добрите в австрийските университети, че търговските ни отношения са градени десетилетия наред и са от добри по-добри. Така, че, би било добре Австрия да се възстанови от моментната си политическата криза и да продължава да е една от нашите геополитически връзки с немско-говорящото пространство. А, да не забравя, моето лично мнение е, че чест прави достойното поведение на младия Себастиан Курц и, че "старите" политици, нежелаещи да "изпуснат" властта на всяка цена, има от какво да се поучат от младите политици на Европа.

 72. 72 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  "Вероятно повечето от нас знаят, че Австрия е вторият по тежест инвеститор в България"

  Да пази господ от инвеститори като Щрабаг.

 73. 73 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Това джафкане по АВСТРИЯ !? :) Сега като се замисля за ИСТОРИЯТА и връзките между Австрия,Унгария и Германия ....не се изненадвам. Въпреки двете войни НЕМСКО ЕЗИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ са доста свързани с РУСИЯ. В историята няма АКО, но Руската империя няма никакви големи ползи от Първата Световна война. Има една дима и докачена ЧЕСТ. Неучастието на Русия в ПСВ , би променило коренно тогава СВЕТЪТ , включително и България. Саксонската стратегическа ЗАДАЧА - да не се позволи съединяване на ТЕХНОЛОГИИТЕ НА НЕМСКИТЕ ДЪРЖАВИ И РЕСУРСИТЕ НА РУСИЯ. Сега НЕМСКИТЕ СТРАНИ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАМЕСТЕНИ ОТ КИТАЙ. Това ..прави САЩ нервни ...!

 74. 74 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 942 Весело

  [quote#30:"citoplast"][/quote]

  Да ве, останалите 99% от австрийците тънат в мизерия и се чудят как да стигнат до България за да се уредят на социалка.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  UNITED ЕU UNION

  Прав е сериозният ник непалав.
  Прави са здравите сили в Австрия.
  Модел втори в EU след здрави сили в Швейцария.

  Пример за тегоба.
  Труди се Народа, а шeпа неизлечимо корумпирани управленци мишуват задкулисно
  и еженощно трошат 1000 Евра Народна пара за вила на Ибиса
  и актриса с немити крака
  (меко казано).

  Паразитът е "юрист "
  в Ваший "справедливост" лист!?!

  До коментар [#55] от "palav_nik":

  "Точно така трябва да се прави като Австрия!
  Националните интереси, благоденствието на хората,
  а не разни идеологически лозунги и заигравания."

  При 40 041 долара държавен дълг на глава от населението
  е малко пресилено да се говори за благоденствие.
  https://countrymeters.info/bg/Austria/economy

 76. 76 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#71] от "mbt34598035":

  В този, иначе дълъг, коментар не сте написали нито дума за т.нар. хибридна война.
  Война започната Путин с реваншистки намерения и с цел раздробяване единството на ЕС.
  Ситуацията е коренно различна от тази преди 10-15-20 години. Нещата са повече от сериозни и жалейки по консервативната мисловност на австрийците са неуместни. Не е възможно безкрайно дълго да се пренебрегва руската намеса в делата на европейските страни.

 77. 77 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#68] от "Noise":

  Пиколо,с мислене и знания на пиколо.

 78. 78 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#68] от "Noise":

  Пиколо,с мислене и знания на пиколо.

 79. 79 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#4] от "EU defender":И до ден днешен с топли чувства си спомнят за Червената армия и носят цветя на паметника на незнайния руски изнасилвач 😷
  —цитат от коментар 13 на aleks ivan


  За този(ПСА) ли иде реч: https://bit.ly/2YFC08e

  https://to.ly/1zcbn

  Да виждат се цветя и венци. 👍🇦🇹😎

  reductio ad absurdum...
 80. 80 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 266 Весело

  Австрия е бъкана с комунистически пари, откраднати от Източна Европа. Но някой горе гледа...
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Ми осъдете ги, бре! Нали сега е демокрация, има уж законност, капитализъм... Кой/кое ви пречи? 😏

  reductio ad absurdum...
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Тия не могат се мери с малкото пръстче на КПСС.
  КПСС управляеше колосално количество матрял.

  Комунистът Жужи оплаква Величавата победа на световната демокрация
  над КПСС като самая Най големая катастрофа ХХтого века.

  Ти ли умен по се случи от Най лидера ви Жужи?

  До коментар [#68] от "Noise":

  Russia rules!Тия верно са много напред с матряла..

 82. 82 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 266 Весело

  Абе и тяхният моч (оня със златната каска) взеха да го заливат с боя въпреки, че там са загинали руснаци за разлика от тук! Колкото по далеч от Мордор, толкова по добре!
  —цитат от коментар 18 на citoplast


  Там подобни "демократски" изблици се наказват, за разлика от нас. И хората си помнят и почитат историята, колкото и да е болезнена. Не рушат, като наште седераси!

  reductio ad absurdum...
 83. 83 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  [quote#30:"citoplast"]
  —цитат от коментар 74 на Гарван
  Да ве, останалите 99% от австрийците тънат в мизерия и се чудят как да стигнат до България за да се уредят на социалка. [/quote]

  Явно не си забелязал започването на мизерията, когато от истинската Европа стъпиш в Австрия или не си излизал навън никога! И пак България, та България...? Тъпо каскет!

  Имало едно време ссср...
 84. 84 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#12] от "Noise":Харесва ми как матушката ти се проваля във всичко. Аз винаги познавам.
  —цитат от коментар 17 на EU defender


  Тъй де, все се проваля, и затуй все ПИСКАТЕ! 😉

  Винаги "познаваш" е по- правдоподобно. 😏

  reductio ad absurdum...
 85. 85 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#82] от "Divi filius":

  Като я помнят и почитат историята, защо го заливат? Блядовете защо искат видеонаблюдение? А каскет?

  Имало едно време ссср...
 86. 86 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#83] от "citoplast": Да ве не съм. Затва мойш ли ма уреди и аз кат теб трол да бъда, па да направя пачка та и аз свят да видя. Bitte, Bitte!!!!

 87. 87 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#86] от "Гарван":

  Тогава нямаш много опции или си тъп, или сляп!

  Имало едно време ссср...
 88. 88 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Няма свястна държава с паметници на Съветската армия.

  Историята на австрийското слугуване на Москва е дълга и унизителна. Виенските кочияши и файтонджии си въобразяват, че да взимаш бакшиши от Кремъл е връх в "голямата политика". Жалки оберкелнери и портиери.

  Navigare Necesse Est
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3174 Весело

  Да джиткаш от 3 акаунта?Знаем, знаем..Че не си и особено умен да го скриеш...Още ме напушва на смях , като си спомня..
  —цитат от коментар 90 на Noise


  Кои знаете, бре? Ти, инсекта, дивият и тайгата? Всичките, до един, приличащи си като едноклетъчно с няколко ника и на продикция на някое вехто и пушещо соц. предпиятие произвеждащо само брак.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  [quote#79:"Divi filius"][/quote]

  Във Виена наричат т.нар. паметник на "руските освободители" Erbsendenkmal.

  Попитай някой местен защо и не, няма да ти хареса.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 95. 95 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  Не налагам мнението си на никого, просто исках да ви покажа видео.

  "..... общество е толкова извратено, че нормален човек в него изглежда луд."
  Чарлз Мансън

  До коментар [#94] от "FourOhFive":
  До коментар [#85] от "citoplast":
  До коментар [#93] от "Divi filius":
  До коментар [#88] от "Schopenberg":
  До коментар [#91] от "Realist":
  До коментар [#90] от "Noise":

  Необичайно активна, доминираща, жестока младеж - това е, което ще оставя. В нашите рицарски замъци ще отглеждаме млади хора, пред които светът ще се разклати ... Младите хора трябва да бъдат безразлични към болката. Не трябва да има нито слабост, нито нежност. Искам да видя в нейните очи блясъка на хищнически звяр ... "
    А. Хитлер

  https://youtu.be/oCk0ewHbc-8

 96. 96 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#70] от "citoplast":Да джиткаш от 3 акаунта?Знаем, знаем..Че не си и особено умен да го скриеш...Още ме напушва на смях , като си спомня..
  —цитат от коментар 90 на Noise


  Общак, не ме подценявай, няколко десетки са! Събирам $ за да изляза!

  Имало едно време ссср...
 97. 97 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Това е бъдещето. Центърът на света се измества на изток. Повече Русия, по-малко САЩ.

 98. 98 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Във Виена се събираха всички разузнавателни служби възможни и съществуващи по света!( в годините на комунизма)
  Уговаряха се всевъзможни търговски сделки със всичко възможно за търгуване , контрабанда и разузнаване и често някои завършваха в тих бял дунав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK