Валутната война може да е следващото оръжие на Тръмп

Валутната война може да е следващото оръжие на Тръмп

© Aly Song, REUTERSМатилд Льомоан е професор в Университета по политически науки в Париж и главен икономист на групата Едмон дьо Ротшилд.


За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на всичко, включително да предизвика рецесия. . . дори на валутна война. Това е цената, която, според него, трябва да бъде платена, за да бъде избегнато икономическото потопяване на Съединените щати от Азия.


Пристъпването към нови повишавания на мита в разгара на търговски преговори показва колко твърда е решимостта на американците на онези, които все още са се съмнявали. Рискът от световна рецесия, каквато би предизвикало увеличаването на митата върху целия китайско-американски стокообмен, е маловажен пред целта да бъде възстановен структурният баланс на силите между двата гиганта.
След като стана свидетел първо на европейската интеграция, а след това - и на развитието на Китай, американската администрация посочи с пръст риска от икономическо потопяване на Съединените щати от Азия. Създаването на общия пазар, а след това - и на еврото, позволиха на Европейския съюз да остане търговски фактор от първостепенно значение. На блока все още се пада дял от една трета от глобалния износ. След това, благодарение на влизането на Китай в Световната търговска организация (СТО) и неговата политика на регионализация, Азия придоби значителна тежест в международната търговия. На нейния износ вече се пада дял от 31% от глобалния износ срещу 23% преди финансовата криза.


Приносът й за растежа на световния износ е нараснал от 18% през периода 2001-2008 г. до 54% от 2009 година, докато на Европа и САЩ е съответно само 10% и 11% от 2009 година. Това засилване на Азия се дължи не на конюнктурния срив на западните икономики, а на нейното собствено развитие. Добавената стойност на Азия, като се изключат Япония и краткосрочните колебания, е нараснала с 5.2% срещу 3% за останалата част от света, според нашите иконометрични изчисления, основани на двустранния стокообмен на 15 азиатски държави с над 180 търговски партньори.


Паралелно с "азиатизацията" на света, китайският президент Си Цзинпин потвърди при преизбирането си своята цел да увеличи пазарния дял в Китай, повтаряйки поетия от него ангажимент за либерализиране на икономиката. Технологичните въпроси и спазването на правото на собственост са централни в преговорите, но двамата лидери споделят едно и също убеждение: решаващият характер на тежестта на икономиките за съотношението на силите.


Конфронтацията остава на икономическия фронт и е по-лесно да бъдат разбрани макроикономическите последици. Не само че всяко повишаване на мита оказва влияние върху двустранната търговия, но и американският икономически растеж не е във фаза на ускорение, което ще даде рецесивно отражение върху обема на вноса. Същото важи и за Азия, където забавянето на растежа на Китай ограничава икономическата дейност, а оттам - и възможността за преконфигуриране на търговския поток. Американците ще имат повече трудности да компенсират спада на китайското търсене с това на страните от Югоизточна Азия, както правеха досега.


След като Съединените щати преживяха "европеизацията" на търговията, появата на нововъзникващите пазарни икономики, а след това - и "азиатизацията" на света, сега се задава нов етап. САЩ искат да заставят Китай да приеме правилата на функциониране на пазарната икономика по пътя на конфронтацията. Европейският съюз си мисли, че може да наложи своите ценности, защитавайки гражданите си и излизайки с множество декларации за намерения. Що се отнася до Китай, той иска отново да стане Поднебесната империя. В най-добрия случай всеки ще се свие в своята сфера на влияние и регионализацията ще се засили с появата на европейски и азиатски финансови и валутни полюси. Американците обаче доминират финансовия сектор, те няма да се оставят да бъдат изместени, без да реагират. Валутната война би могла да бъде следващото оръжие, което Доналд Тръмп ще извади. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Целтз оправдава средствсра

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2832 Весело

  Злато ... Доларизация ... Йоанизация ... обратно към Злато ...

 3. 3 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1204 Весело

  Накратко кораба майка потъва и стреля на сляпо, в европа, в азия, в северна америка, ама нагоре няма на къде има само надолу.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Накратко кораба майка потъва и стреля на сляпо, в европа, в азия, в северна америка, ама нагоре няма на къде има само надолу.
  —цитат от коментар 3 на deutschland


  Дрогарьо, тази песен я пеете СТО години.
  Не чакайте да потъне корабът майка, ами вижте как да оправите димяшчия Кузя.

 5. 5 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Тръмп въобще наясно ли е какво му е целта за нещо? Тръгна от дефицита в търговския баланс, мина през мита, стигна до забрани, сега валутни войни? Същата работа с Корея и Иран - високопарни и кухи фрази, никаква мисъл, некаква стратегия. Лаладжия.

 6. 6 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Глобалистите готвят икономическо унищожаване на САЩ в недалечното бъдеще. Тази държава ще бъде напълно съсипана, и то не от Русия или от някой друг, а от собственият си корумпиран глобалистки елит. Това е много отдавна планирана и целенасочена цел.

 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 607 Неутрално

  А и така или иначе, сегашният икономически модел в света е изчерпан от всякъде, а в бъдеще нещата изобщо не изглеждат добре за запада.

 8. 8 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Някакви малоумници управляващи огромни ресурси, прахосвайки ги, обичат огромна част от населението на лишения,... и всичко това за да се покажат кой от тях е по- по-най.
  След време ще пишат в учебниците за същите тези идиоти!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Отвратителен превод !

  Опитите да се превежда БУКВАЛНО на български винаги са неуспешни ! Отгоре на всичко има и фактологически грешки , като основната е :

  САЩ не искат да налагат силово свободна и равноправна търговия . САЩ предложиха на Китай такава търговия , китайците отказаха , понеже са печеливши от глобалистката търговия и едва СЛЕД ТОВА САЩ започнаха това , което се приема за търговска война . Всъщност , САЩ казват на Китай , че старите правила не важат и да се оправят сами, щом са толкова велики ! Хахаа !

  Ще има негативи и за двете страни в спора , това е ясно, НО САЩ могат да удържат , а Китай- не !

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Освен за Китай доминацията на долара е проблем и за Брюксел.Не случайно щатите биха дали мило и драго да разбият ЕС.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  А и така или иначе, сегашният икономически модел в света е изчерпан от всякъде, а в бъдеще нещата изобщо не изглеждат добре за запада.
  —цитат от коментар 7 на ygo11542256


  Западът вече не е единно понятие и ПОЗНАЙ кой е виновен за това положение !

  И второ- ти кого предпочиташ- Запада или Китай ?

  Живее ли ти се по китайските правила за социална благонадеждност ?

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  Добър аргумент на професор Льомоан в смисъл на решимостта на американската администрация да накара Китай да играе по правилата на развитите капиталистически икономики, а не в успешно прилагания от 1980-те насам модел на "барон-разбойник" в някои отношения, като например спазване на принципите и законите на интелектуалната собственост и лоялната конкуренция. Тук идеите не са на Тръмп, а на сериозни хора от бизнес кръговете на САЩ. Просто Тръмп не прояви достатъчно мащабно мислене по отношение на политиката на подобно начинание и необходимостта на единен блок с европейските партньори, вероятно разчитайки на Великобритания като съюзник. Както и да е, амбициите на Си Дзинпин са сериозни, контролът му на китайската икономика и политика, както и готовността му да играе с милиардни подкупи, по някаква причина наречени инвестиции не само с развиващите се страни, но и с някои европейски такива, като Италия например, ще причинят доста главоболия на ЕС и САЩ в тази стратегическа борба за репозициониране.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Весело

  Русия вече дори не се споменава...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Като го чета този главен икономист на Ротшилд не мога да позная за кои части на света говори и за кое време. Картината, която той обрисува няма нищо общо с картината, която ние виждаме. И после се чудят тези глобалистки тъпанари защо народите избират националисти и популисти да ги управляват. Те не живеят в реалния свят. Той говори, сякаш възходът на Китай засяга само САЩ и изобщо не засяга Европа. Сякъш само американските работни места са аутсорсвани в Китай. Сякаш Китай не краде технологиите на Европа, а само на САЩ. Пределно ни е ясно, банката на Ротшилд печели чудесно от търговията с Китай и аутсорсването на производствата в Китай, но народите, народите на Европа и САЩ страдат.

 15. 15 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  " Просто Тръмп не прояви достатъчно мащабно мислене по отношение на политиката на подобно начинание и необходимостта на единен блок с европейските партньори, вероятно разчитайки на Великобритания като съюзник.

  Колега , това е точно така !
  Но кой би разчитал на съюзници като Меркел и Макрон, които се заиграват с Путин, Ердоган, Рохани и подобните им ?

  Що се отнася до съюза с Великобритания, той е заложен ОТДАВНА , не от Тръмп, а от президентите и премиерите преди него и се основава на особените отношения между двете държави.

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1562 Весело

  "...всеки ще се свие в своята сфера на влияние и регионализацията ще се засили с появата на европейски и азиатски финансови и валутни полюси"

  Което наистина е "най-добрия случай", а и така си е било винаги.
  Нека Китай си се разпорежда в югоизточна Азия, САЩ у Сев.& Южна Америка, ние в "добрата стара Европа", а африканците да се "развиват" чрез делови отношения с всички гореспоменати.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Отвратителен превод ! Опитите да се превежда БУКВАЛНО на български винаги са неуспешни ! Отгоре на всичко има и фактологически грешки , като основната е :САЩ не искат да налагат силово свободна и равноправна търговия . САЩ предложиха на Китай такава търговия , китайците отказаха , понеже са печеливши от глобалистката търговия и едва СЛЕД ТОВА САЩ започнаха това , което се приема за търговска война . Всъщност , САЩ казват на Китай , че старите правила не важат и да се оправят сами, щом са толкова велики ! Хахаа ! Ще има негативи и за двете страни в спора , това е ясно, НО САЩ могат да удържат , а Китай- не !
  —цитат от коментар 9 на faeton.


  Това, което се приема зае търговска война Китай го водят от 20 години срещу САЩ и Запада. 20 години нечестна търговия, Западът играе по правилата, Китай не играе по правилата. Чак сега при Тръмп САЩ се сетиха, че Китай води търговска война със САЩ и това, което предложи Тръмп на Китай е примирие. Това, което предложи е Китай да спре да води търговска война. Това е официалното становище. Тръмп никога не е започвал търговска война, защото такава се води, както казах, от 20 години. Просто САЩ досега не са отвръщали и за първи път решиха да отвърнат и да се защитят. Т.е. САЩ влязоха във войната на 20-та година от войната.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Русия вече дори не се споменава...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Ми Тръмп се утрепа да повтаря : " Китай, Китай, Китай ..." , ама глобалистите бавно загряват !

  Добрата новина е , че и за импийчмънт и съпени вече не се споменава ! Хахааха !

  House Democratic leaders sparred internally over whether to begin an impeachment inquiry against President Donald Trump, with Speaker Nancy Pelosi and her allies rejecting the call to move forward for now, according to multiple sources.

  И понеже М. Коен се превърна едва ли не в баш- демократ / хахаха ! / , тя така му отговори :

  Pelosi pushed back on Cohen during the meeting and his assertion that she was simply afraid impeachment would cost her the House majority.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Добър аргумент на професор Льомоан в смисъл на решимостта на американската администрация да накара Китай да играе по правилата на развитите капиталистически икономики, а не в успешно прилагания от 1980-те насам модел на "барон-разбойник" в някои отношения, като например спазване на принципите и законите на интелектуалната собственост и лоялната конкуренция. Тук идеите не са на Тръмп, а на сериозни хора от бизнес кръговете на САЩ. Просто Тръмп не прояви достатъчно мащабно мислене по отношение на политиката на подобно начинание и необходимостта на единен блок с европейските партньори, вероятно разчитайки на Великобритания като съюзник. Както и да е, амбициите на Си Дзинпин са сериозни, контролът му на китайската икономика и политика, както и готовността му да играе с милиардни подкупи, по някаква причина наречени инвестиции не само с развиващите се страни, но и с някои европейски такива, като Италия например, ще причинят доста главоболия на ЕС и САЩ в тази стратегическа борба за репозициониране.
  —цитат от коментар 12 на daskal1


  Даскале, пак си си надскочил боя. В интернет има интервюта на Тръмп отпреди 20 години, в които той развива тези идеи и още тогава е прогнозирал какво ще се случи. Не преди 20 години, а преди две-три години сериозните хора, за които говориш, не са и помисляли да се опънат на Китай. Никой от американският елит или истаблишмънта не е помислял да се противопоставя на Китай, никой не е имал развити идеи за това какво се случва. Ти просто лъжеш. Няма и как да е имало хора, защото глобализмът изцяло доминираше научната и политическата мисъл. Това противопоставяне срещу Китай е от националистически позиции, невъзможно е да има противопоставяне от глобалистки позиции. Глобалистите в момента са на страната на Китай. А преди Тръмп не е имало национализъм. Национализмът дойде с Тръмп.
  В момента вече има много хора, които са умни хора и които теоретизират исъздават новата идеология за противопоставяне на Китай, но преди три години никакви ги нямаше. Има само едно име, което е осветлило проблема и е повело Америка срещу Китай и това име е Тръмп.
  Вие още малко ще припишете и тази заслуга на Обама, че от него е започнало всичко.

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  “Картината, която той обрисува няма нищо общо с картината, която ние виждаме.”
  ——
  А бе, Гоце ... ето ти го икономистинът да го “ видите”:
  http://www.monacolife.net/top-analyst-from-top-marques-focuses-on-china/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Да видим в статията, че ние сме част от съюзът, който произвежда най-много и изнася една трета от световният износ. Въпреки идиотдтвото на германците, които си скапаха една камара изделия ползвайки Китай, Индия, Пакистан и Турция дори повечето страни от съюза не вярват на китайското.

 23. 23 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  " както и готовността му да играе с милиардни подкупи, по някаква причина наречени инвестиции не само с развиващите се страни, но и с някои европейски такива, като Италия например, ще причинят доста главоболия на ЕС и САЩ в тази стратегическа борба за репозициониране.

  Да не забравяме, че наскоро нашият славен управляващ Борисов организира активно среща на Китай с всички балкански държави за инициативата Един път !

  Нашият както винаги е извън пътя и извън действителността !

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Освен за Китай доминацията на долара е проблем и за Брюксел.Не случайно щатите биха дали мило и драго да разбият ЕС.
  —цитат от коментар 10 на Jalis Ironhammer  До коментар [#10] от "Jalis Ironhammer":

  А доминацията на германската марка не е ли проблем за всички европейски страни?! Гледаш сламката в чуждото око,а не виждаш гредата в собственото .

  П.П.

  Под "германска марка" разбирай еврото.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Добър аргумент на професор Льомоан в смисъл на решимостта на американската администрация да накара Китай да играе по правилата на развитите капиталистически икономики, а не в успешно прилагания от 1980-те насам модел на "барон-разбойник" в някои отношения, като например спазване на принципите и законите на интелектуалната собственост и лоялната конкуренция. Тук идеите не са на Тръмп, а на сериозни хора от бизнес кръговете на САЩ. Просто Тръмп не прояви достатъчно мащабно мислене по отношение на политиката на подобно начинание и необходимостта на единен блок с европейските партньори, вероятно разчитайки на Великобритания като съюзник. Както и да е, амбициите на Си Дзинпин са сериозни, контролът му на китайската икономика и политика, както и готовността му да играе с милиардни подкупи, по някаква причина наречени инвестиции не само с развиващите се страни, но и с някои европейски такива, като Италия например, ще причинят доста главоболия на ЕС и САЩ в тази стратегическа борба за репозициониране.
  —цитат от коментар 12 на daskal1


  И за какъв единен блок говориш с европейските партньори? С онези, които участват в международния заговор за сваляне на Тръмп и правят всичко наопаки, за да го злепоставят? С кои партньори, с глобалистите, които целуват ръка на Ротшилд и Сорос? Та те глобалистите са добре от досегашните отношения с Китай и това се вижда и от статията на този Льохман, главният икономист на Ротшилд.
  Тръмп няма да дава повече аванти на европейците, за да го следват и то особено когато става въпрос за тяхни жизнени интереси. Тръмп няма да ги подкупва, за да си следват интересите. Интересите на Европа и тези на САЩ са едно към едно, когато се отнася до Китай. Европейците нито са малолетни, нито са малоумни, за да не могат да разберат, че техният жизнен интерес е еднакъв с този на Америка и трябва да следват Тръмп срещу Китай. Като не го следват, Америка ще се оправи, Европа дупе да й е яко!

 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  “Добър аргумент на професор Льомоан в смисъл на решимостта на американската администрация да накара Китай да играе по правилата на развитите капиталистически икономики”
  ——
  Какво му е доброто, Даскале? Че напомня старата история, когато на англичаните им се пиел китайски чай и си решили проблема с търговския баланс като накарали китайците да им купуват опиума? Удри бай Тръмпе?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Спорно , но дори и така да е не променя това което имам предвид.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-20/dollar-s-dominance-sets-limits-to-eu-s-policy-ambitions-chart

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#27] от "Jalis Ironhammer":

  Почти не чета английски език.
  За да върви световната търговия е нужно тя да се осъществява с една валута. Като цяло. Можеш ли да посочиш валута,която да замени долара?

 29. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#24:"deaf"][/quote]

  " А доминацията на германската марка не е ли проблем за всички европейски страни?! Гледаш сламката в чуждото око,а не виждаш гредата в собственото .

  П.П.

  Под "германска марка" разбирай еврото. "

  Видяхме как цяла Европа плати гръцкия дълг към германските банки, които алчно се бяха набутали с двата крака в Гърция от десетилетия ! Милиарди евро !
  Толкова за германския бизнес усет !

  Германия стана лидер в глобализма , превърна го в знаме на политиката си, в главна идеология на това , което наричаме НЕОМАРКСИЗЪМ .

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#12] от "daskal1":

  принципите и законите на интелектуалната собственост и лоялната конкуренция.
  =========
  Преведи ми го това ,че аз съм интелектуален бедняк ....
  Обясни го по човешки ....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  "За да върви световната търговия е нужно тя да се осъществява с една валута"
  Защо мислиш така?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#25] от "gozambo":

  " Европейците нито са малолетни, нито са малоумни, за да не могат да разберат, че техният жизнен интерес е еднакъв с този на Америка и трябва да следват Тръмп срещу Китай. Като не го следват, Америка ще се оправи, Европа дупе да й е яко! "

  Много европейци го разбират, но имат сериозен дисонанс с управляващите брюкселски меркелисти.

  А пропагандният натиск е жесток. Особено сега преди изборите !

 33. 33 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Русия вече дори не се споменава...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Не се споменава, защото си има ПРИЧИНА, която не чаткаш. Да та подсетя само последните "размърдвания" на кохортата на Ейджънт Ориндж, по посока...сети се! 👱📞💬🐤🇷🇺

  reductio ad absurdum...
 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#23] от "faeton.":

  Извън пътя ама измъкна 3 милиарда от Китай не държавно гарантирани пари на лихва като на САЩ 1%. За сравнение Сърбия и Румъния вземат дълг на около 4,5% лихва държавен дълг. Не, че ни трябват пари, ама да има за черни дни:)

 35. 35 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":"За да върви световната търговия е нужно тя да се осъществява с една валута"Защо мислиш така?
  —цитат от коментар 31 на Jalis Ironhammer


  Ми ти би ли губил време, нерви, пари и то доста , персонал за курсови разлики, които се променят всеки ден ?!

  Освен една валута, световната търговия има и един език- английският. Би ли назначил 50 преводача на различни езици във фирмата си ?

  Има и единни борсови правила и т.н.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":"За да върви световната търговия е нужно тя да се осъществява с една валута"Защо мислиш така?
  —цитат от коментар 31 на Jalis Ironhammer  До коментар [#31] от "Jalis Ironhammer":

  Защото няма да се знае кое колко струва. Смаляваме мащаба. Ако жителите на Бургас търгуват примерно само в долари,а тези във Варна - само с евро,ще настъпи хаос в българската търговия.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  Валутната война може да е следващото оръжие на Тръмп.
  =======
  Много зачестиха подвеждащите заглавия ....

  Защо .....МОЖЕ ....?
  Сащ и без това го употребяват. ......

  От август, миналата година. ....до момента, Турция понесе 5 валутни и финансови рекета от янките .....
  Три от тях бяха успешно неутрализирани ,а двата нанесоха изветни загуби на турската държава. ...

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Достатъчно е всички западни фирми да се изтеглят от Азия и да се спре напълно кражбата на интелктуална собственост. Това решава проблемът, защото 95% от достиженията на цялата човешка цивилизация са дело на белия човек. Следователно оставят ли се жълтите (и които и да е други) сами на себе си, те ще потънат поради расовите си ограничения.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Не ме разсмивай:) Турската "икономика" е така зависима от САЩ и Германия даже не от ЕС да не помислиш, че съм сбъркал, че сгромолясването й е сигурно. България трябва да пренасочи поради тази причина експорт за около 3 милиарда лева. Ама вас наистина са ви надъхали, че Турция ще стане в топ 10. Хахаха. С аБидас няма как да стане.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#39] от "mpq24607239":

  Щяла да стане ....казват световните икономисти....
  ''Турция е обречена на бъдещ икономически просперитет''....казват....:)

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  Защо трябва да настъпва хаос?Всяка стока си има цена която се плаща по курса на валутата която се използва.
  Намаляването на мащаба не помага да разберем нищо.Другаде е интересното.Преди няколко месеца Юнкер направи едно изявление в което каза:“There’s no logic at all in paying energy imports in dollar not euro,”

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 42. 42 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Въпроса е до кога Китай ще изпраща контейнери като тези на снимката пълни със стоки до щатите срещу зелените правоъгълни парчета хартия,която американите предлагат в замяна!

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  "В най-добрия случай всеки ще се свие в своята сфера на влияние и регионализацията ще се засили с появата на европейски и азиатски финансови и валутни полюси. Американците обаче доминират финансовия сектор, те няма да се оставят да бъдат изместени, без да реагират. Валутната война би могла да бъде следващото оръжие, което Доналд Тръмп ще извади."

  Войната ще се спечели от този, който привлече Европа на своя страна. Тръмп предпочита да заплашва европейците, но това е и голямата му грешка - Европа е неговият естетсвен съюзник в тази най - сериозна за икономиката на САЩ икономическа битка от много години насам.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Китай печели от глобализма. Китай е най-печелившият от глобализма и затова Си Дзин Пин отиде в Давос да дръпне една голяма реч за да обясни как трябва да се преборим за запазване на глобализма. Китайската комунистическа партия и глобалистите рамо до рамо се борят за оцеляване на глобализма. При преминаване на Европа и Америка на националистически позиции Китай автоматично се превръща в губещ.
  Най-големият провал на китайското разузнаване и китайското ръководство е, че не можаха да предвидят, че Тръмп ще вземе властта и ще поеме антикитайския път. Този вариант не е обмислян от Китай, не е съществувал като възможност. Същото е и със запхадните глобалисти. На тях Тръмп с неговия национализъм също им дойде като гръм от ясно небе. И в момента какво правят китайците? първо изчакваха Тръмп да бъде импийчнат, сега чакат да загуби изборите и след две години да дойде някакъв Джо Байдън, който ще върне старото положение. Но дотогава Тръмп толкова ще развърне фронтовете, толкова ще настрои американците, че връщане назад няма да има, който и да е президент.

 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Я ме светни на базата на какво икономическо чудо след изтеглянето на САЩ и Германия ще дойде този просперитет. В момента просперитетът е толкова голям, че българските продавачки всеки месец ходят по един уикенд в Истанбул щото е евтиния:) И има вечеря на корабче на Босфора гагаха

 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#42] от "Нормален гланц":

  Зелените парчета хартия пак се търсят очевидно и расте курсът им:) Виж рублите ти нещо не вървят.

 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  "В най-добрия случай всеки ще се свие в своята сфера на влияние и регионализацията ще се засили с появата на европейски и азиатски финансови и валутни полюси. Американците обаче доминират финансовия сектор, те няма да се оставят да бъдат изместени, без да реагират. Валутната война би могла да бъде следващото оръжие, което Доналд Тръмп ще извади." Войната ще се спечели от този, който привлече Европа на своя страна. Тръмп предпочита да заплашва европейците, но това е и голямата му грешка - Европа е неговият естетсвен съюзник в тази най - сериозна за икономиката на САЩ икономическа битка от много години насам.
  —цитат от коментар 43 на samoedin


  И ти не разбираш, че Европа има точно определен интерес и Европа има само едно място, до САЩ. Европа не може да бъде привличана нито към САЩ, нито към Китай. Няма или-или! От Европа се изисква единствено да защитава собствения си интерес. когато си защитава собствения интерес, тя естествено ще застане до САЩ. Европа не е курва да я съблазняват и привличат. Европа не може да си позволи да бъде инертна и да остави САЩ да води нейната собствена битка за собственото й оцеляване. С други думи, Тръмп не трябва да влага грам усилия да я привлича, просто Европа няма къде да върви на майната си.

 48. 48 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Това решава проблемът, защото 95% от достиженията на цялата човешка цивилизация са дело на белия човек.
  —цитат от коментар 38 на Мизийски


  Уточнявай, де: ... от Християнската цивилизация! ✝️

  reductio ad absurdum...
 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Въпроса е до кога Китай ще изпраща контейнери като тези на снимката пълни със стоки до щатите срещу зелените правоъгълни парчета хартия,която американите предлагат в замяна!
  —цитат от коментар 42 на Нормален гланц


  Тази търговия в момента върви към своя край. Тръм точно това прави- приканва всички американски корпорации да се изтеглят от Китай и да прекъснат отношенията с Китай.
  А Китай като спре да заработва зелени хартийки и започне да трупа мозамбикски митикали, тогава ще си купува и мозамбикски технологии.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#45] от "mpq24607239":

  Ние не си делим туристичетките посетители по етнос или религия. ...

  Bukalemun
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Аз не казвам, че си ги делите:) Илюстрирам каква е разликата в стандарта вече:)

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#49] от "gozambo":

  И все пак. ...няма да успее гадната ви политика, gozambo. ....

  Не сте в състояние да ни диктувате с кого да търгуваме и с кого не ....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Китай май направи голяма глупост с която прекрачи границата когато почна да шпионира през "Хухавей",(както им казвам).

 55. 55 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  "Европейският съюз си мисли, че може да наложи своите ценности, защитавайки гражданите си и излизайки с множество декларации за намерения."
  Ценности не се налагат.
  Насила хубост не става.
  Константин Велики не е повярвал в Христос, защото му е било наложено.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 56. 56 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Сащ и без това го употребяват. ......От август, миналата година. ....до момента, Турция понесе 5 валутни и финансови рекета от янките .....Три от тях бяха успешно неутрализирани ,а двата нанесоха изветни загуби на турската държава. ...
  —цитат от коментар 37 на eti mehter


  Ети, какво стана с това: "Турската лира се мята след като Тръмп прекратява преференциалното търговско споразумение в отговор на поръчка S-400"

  "...Белият Дом заяви, че е прекратил преференциалното търговско споразумение с Турция, като установи, че страната вече не се нуждае от помощ като развиваща се страна" https://bit.ly/2YFvjTG

  Както и това от вчера: "Блумбърг съобщава, че администрацията на Ердоган е наложила мек капиталов контрол върху големите покупки на долари на дребно, за да спре изходящите потоци."

  "Всички на пазара знаят, че Турция не разполага с достатъчно валутни резерви, за да поддържа трайна и надеждна защита на лирата." https://to.ly/1zd6m

  reductio ad absurdum...
 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Аз не съм чувал някой да застава някого да търгува с когото си иска. САЩ си имат право да си пазят технологиите Търгувайте си с когото искате. България като има нисък стокообмен съд САЩ да не би да ни карат да имаме висок:) Няма такова нещо.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1847 Неутрално


  20 години нечестна търговия, Западът играе по правилата, Китай не играе по правилата. Чак сега при Тръмп САЩ се сетиха, че Китай води търговска война със САЩ и това, което предложи Тръмп на Китай е примирие... Просто САЩ досега не са отвръщали и за първи път решиха да отвърнат и да се защитят.
  —цитат от коментар 17 на gozambo

  Ми Тръмп се утрепа да повтаря : " Китай, Китай, Китай ..." , ама глобалистите бавно загряват !
  —цитат от коментар 19 на faeton.


  Много са ви плоски лъжите бе, момчета. Утрепахте се да повтаряте "Тръмп, Тръмп, Тръмп!". Ами точно Тръмп беше първият, който изостави американската подкрепа за Тайван и се обяви за единен Китай.

  Колкото и да пискате не можете да промените историята.
  В началото на 90-те китайските мита стигаха до 44%. Само за няколко години ги принудиха да ги свалят докъм 17% за да влязат в СТО.
  Дори валутната война няма да е новост - Буш-син още 2003 натискаше Китай да повиши стойността на подценения юан и остана на тази позиция до края на втория си мандат.
  Обама повиши мита за Китай още през 2009 и резултатът беше същият - вносът на гуми се премести от други страни и в САЩ поскъпнаха.
  През 2010 се караха за пилешкото месо.
  А през 2011-2012 пак се караха за стоманата, и пак имаше увеличени мита.
  През 2011 Белият дом обяви кибер атаките за акт на война и заяви правото си да отговаря с военна сила.
  През 2014 за пръв път САЩ поименно дадоха на съд членовете на китайска група военни хакери, което беше обратно на политиката на Буш.
  Пак тогава към 2014-2015 беше конфронтацията за островите в Южно китайско море. Което отвори Филипините за връщане на американските военни бази. Тези военни, които при Тръмп се върнаха на Филипините бяха договорени при Обама.

 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#44] от "gozambo":

  За съжаление европейската управляваща върхушка е глобалистка, както вече казахме в ком. 29.

  Европейската политика копира китайската- всякакви оси и съюзи с кой ли не , само и само да неутрализират САЩ.
  Меркел дори се намесва в Сирия , след като не е пратила една пушка за победата над ИДИЛ.
  И то се намесва като ортак на Русия, Турция и Иран.
  За Северните потоци да не говорим , както и за другите сделки с Путин.

  Съдбата на Европа е заложник на глобалисти, което прави прогнозата мрачна !

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  До коментар [#56] от "Divi filius":

  "Всички на пазара знаят, че Турция не разполага с достатъчно валутни резерви, за да поддържа трайна и надеждна защита на лирата."
  =======
  У нас обаче нещата са други. ....
  Има цели сектори на които им е изгодна ''обезценената'' лира ....
  Знам как да ти отговоря, но немога ....не съм по икономическите термини ...
  Трябва сам да го видиш ....
  Това е схема имаща своите плюсове и минуси. ....номера е да уловиш плюсовете в данения момент. ...

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  "След това, благодарение на влизането на Китай в Световната търговска организация (СТО) и неговата политика на регионализация, Азия придоби значителна тежест в международната търговия. На нейния износ вече се пада дял от 31% от глобалния износ срещу 23% преди финансовата криза."

  Само, че този търговски растеж на Азия не се дължи само на Китай (въпреки, че Китай е водещата сила в тази част на света), но се дължи също така на бързото икономически и търговско развитие на Южна Корея, Тайван, както и всички почти държави в АСЕАН, като водеща позиция там разбира се има Сингапур, но и един Виетнам например за последните 10-20 години постигна забележителен напредък в търговията, икономиката и развитието си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  “За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на всичко, включително да предизвика рецесия. . . дори на валутна война. Това е цената, която, според него, трябва да бъде платена, за да бъде избегнато икономическото потопяване на Съединените щати от Азия.”

  Това е фейк.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Войни, войни и пак войни! Те са неизбежни в условията на хаоса, на икономическата логика на свободния пазар, на монополите и концерните. Неравномерното икономическо развитие на малките и големи държави създава условия за диспропорции, враждебност и накрая войни. Плановата, социалистически тип икононамика, създаваше условия за стабилност в целия свят и отсъствие на големи международни военни конфликти. Държавната, планова икономика, пазарува, поръчва и купува, дори когато няма реални потребности, а нужди предимно в перспектива. Едно е да имаш държавно гарантирани поръчки, друго е някой дребен капиталист да е поръчал нещо и поради фалит да не е могъл да ти плати. Фалирайки този капиталист създава много лош прецедент за всички останали, поради което и те спират да купуват... стига се до рецесия, срив на икономиките и революционни ситуации. Да печаташ пари без обезпечение и стимулираш ниско лихвеното кредитиране върши работа, но само в краткострочен план. ИДВА ВРЕМЕТО, КОГАТО СЪР ПЪРСИВАЛ ИЗПРАЩА СВОЯ ПЛАТЕН УБИЕЦ, КОЙТО ЩЕ ТИ ИЗКРЕЩИ В ЛИЦЕТО: "СЪР ПЪРСИВАЛ УОНТС ХИЗ МЪНИ!" - "Кет Балу"

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Тази търговия няма как да спре Замбич! Не знам дали знаеш, че най-големият търговски партньор (имам в предвид държава) на твоята нова обична родина САЩ е точно Китай. Не може ей така изведнъж да сложиш край на търговия за стотици милиарди долари. Това няма как да стане просто. Нито сега, нито до края на мандата на твоя лъжлив идол Тръмпи, нито до края на следващия президент, който ще бъде демократ. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":
  По правилата на световната капиталистическа икономика ли са санкциите и командаренето от позицията на силата? Хайде де!

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#59] от "tamadа

  Несистемни и епизодични опити да се реагира на китайската експанзия, особено след като вкараха Китай в СТО.

  Никой не е водил мащабни търговски преговори с Китай, както Тръмп !
  Това ,че не харесваш Тръмп, ти пречи на кръгозора .

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  "Това засилване на Азия се дължи не на конюнктурния срив на западните икономики, а на нейното собствено развитие."

  Това е вярно. Азия (и по-точно Източна Азия) е най-бързо развиващия се регион в света, там е търговския център на света, там има огромно развитие на иновации и технолигии. И това е напълно нормално. Местните азиатски правителства инвестираха много пари в развитието на образованието в своите държави, а местните хора учат и работят много за да имат един добър стандарт на живот. И положителните резултати от всички тези техни усилия са налице.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gretel":

  Мнението ми е за статията, но и проблемът с чая също има своите сложности. Опиумът се е отглеждал в Индия от Източноиндийската Комапния, а търсенето е било в пристанищата на Китай, и по-специално в Шанхай, където е бил търговският пост на англичаните, без достъп навътре в страната. По китайските закони тогава чай и копина са се продавали на чужденци само със сребро, оттам търговията е била "опиум-сребро-чай и коприна" до момента до който предприемчивият английски губернатор на Хонг Конг не поръчва чаените храсти за градината си като "градински камелии". Оттам чаят се озовава в Индия.
  Реално подобни "хитрости" днес се прилагат от Китай. Опитвала ли сте се от Пекин да прочетете онлайн например Ню Йорк Таймс? Или да прегледате как "учениците" от Китай купуват пристанища и летища в Европа? За "Един пояс, един път" и амбициите на плана за 2035 няма да коментирам, но в никакъв случай те не са синергетични, а си е чиста хегемония през Централна и Средна Азия и въобще в Тихоокеанския регион та до Индонезия.
  Разбира се основната заплаха за САЩ и Еропа идва от финансовата платформа в Азия доминирана от Китай след Шанхайските срещи, ето това си е реалната опасност за т.н. "развити страни" (защото Китай по самоопределение не е "развита страна" за да не попада под контрола на правилата).
  Та ей така, мисли... Не че САЩ са "добрите", а Китай-"лошите", просто интереси които ме засягат защото слава богу не живея и не работя в Китай, Вие също. :-)

 70. 70 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":

  " . Не може ей така изведнъж да сложиш край на търговия за стотици милиарди долари.

  Че кой говори за слагане на КРАЙ, бе , Иво?
  Да не би да пишем на китайски ?

  Говорим за равностойна търговия , без хендикъп- и и всеки да печели колкото му се полага от това .

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Не знам доколко ще бъде успешна, но успех!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4133 Любопитно

  До коментар [#66] от "султана глаушева":

  Интересно ми е да прочета как Вие си представяте що е "световната капиталистическа икономика и правилата и"?

 74. 74 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Откакто е дошъл на власт, Тръмп само войни води. Екологични войни, политически войни, съдебни войни, търговски войни, дипломатически войни, расови войни, медийни войни, а сега и валутни войни. Човекът е решил воин да бъде, войни да води. Защото знае, че за друго не го бива.

  Който не може да създаде нищо хубаво и ново, се стреми само да разрушава и унищожава старото. Само така, бай Тръмпе! Вече цяла Европа и Китай намразиха САЩ заради теб, а до края мандата целият свят ще мрази янките. Дори другарят Ким, първи приятел, вече се отрече от корейско-американската дружба.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 75. 75 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#49] от "gozambo":Тази търговия няма как да спре Замбич! Не знам дали знаеш, че най-големият търговски партньор (имам в предвид държава) на твоята нова обична родина САЩ е точно Китай. Не може ей така изведнъж да сложиш край на търговия за стотици милиарди долари. Това няма как да стане просто. Нито сега, нито до края на мандата на твоя лъжлив идол Тръмпи, нито до края на следващия президент, който ще бъде демократ. ;-)
  —цитат от коментар 65 на Иво


  Китайофил,отново пишеш неподготвен.Най-големият търговски партньор на САЩ е ЕС,а не твоят крадлив и мошенически Китай!

  shlshlshlshl
 76. 76 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Злато ... Доларизация ... Йоанизация ... обратно към Злато ...
  —цитат от коментар 2 на SS


  Вече имаш купчина минуси, но тези който са ти ги сложили не са чували за Базел 3 и връщането към златото (от 50% на 100% оценка в портфейла). Затова винаги съм казвал, че първата стъпка към правилното решение е наличието на достатъчно количество вярна информация.

 77. 77 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  Явно е, че против вас вече се води "валутна война. За по- ниската лира е ясно, че ви е изгодна за износа.

  На мен по ми е интересно твърдението, че Турция не разполагала с достатъчно валутни резерви.

  А и какво/колко се очаква да загубите, като прекратят "преференциалното търговско споразумение"?

  reductio ad absurdum...
 78. 78 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 580 Неутрално

  от откачения всичко може да се очаква

 79. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#56] от "Divi filius": "Всички на пазара знаят, че Турция не разполага с достатъчно валутни резерви, за да поддържа трайна и надеждна защита на лирата."=======У нас обаче нещата са други. ....Има цели сектори на които им е изгодна ''обезценената'' лира ....Знам как да ти отговоря, но немога ....не съм по икономическите термини ...Трябва сам да го видиш ....Това е схема имаща своите плюсове и минуси. ....номера е да уловиш плюсовете в данения момент. ...
  —цитат от коментар 61 на eti mehter


  Че как ще знаеш икономически термини бе Мемедчо,за това трябва ценз.Твоята Турция е силно зависимаот западните инвестиции и технологии и без тях сте нула.Тръмп с един туит ви срина слабата икономика,лирата е една нищожна хартийка,която няма никакво световно валутно влияние на пазарите...Безработно пиколо,не пиши неподговнен защото и децата са информирани и подготвени от теб.Нормално за изостанал турчин...Хихи...

  shlshlshlshl
 80. 80 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#74] от "Lou":

  "Вече цяла Европа и Китай намразиха САЩ заради теб, а до края мандата целият свят ще мрази янките"

  Извинете господине, може ли малко подробности относно акредитацията Ви да представлявате Европа, Китай и даже целия свят? Благодаря

  Persistence of Time
 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":

  Ако оставим настрани последното изречение, прав си, но кой и как създаде Китайското икономическо чудо? Без Уолмартите на САЩ и идеите на хора като Сам Уолтън за евтина производствена база в състояние да задоволи страстта на американския пазар към масови евтини стоки с кратък живот за една маса потреители с манталитета "ползвай и хвърляй", както и огромната експлуатация на гладния китайски народ от ръководството на ККП това нямаше да стане. Просто след икономиката на Дън Сяо Пин, който "нахрани народа" и създаде китайският олигархат на избраните идва един нео-Маоистки период с Велик План. За съжаление този "велик" план има своите не само икономически, но и политически измерения в които се кръстосват интересите на други "хегемони" в Азия, Африка, Латинска Америка, Северна Америка и срванително отскоро Европа. Няма как да няма конфликти, да се надяваме че те ще се решават по мирен път.

 82. 82 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  “За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на всичко, включително да предизвика рецесия. . . дори на валутна война. Това е цената, която, според него, трябва да бъде платена, за да бъде избегнато икономическото потопяване на Съединените щати от Азия.”Това е фейк.
  —цитат от коментар 63 на hope


  Ю hope? 😏

  Кое е фейк- последното изречение(за потапянето)? На повечето не им се иска дори да си го помислят, ама... 🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  До коментар [#10] от "Jalis Ironhammer":

  Да, и Тръмпи Мафиота не крие тази своя омраза към ЕС. Неслучайно обяви ЕС за враг на САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Щатите не са единствените,които имат технологии,а по-скоро ще трябва със зъби и нокти да се борят и с другите глобални играчи за да им използват технологиите в Китай!

  Виж ако целият свят играеше за американците щеше да е друга бира,но при сегашните условия Тръмп няма никакъв шанс да пребори китайците,а просто иска да се договоря от по-изгодна позиция!


 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  До коментар [#74] от "Lou":

  Откакто е дошъл на власт, Тръмп само войни води.
  =========
  Напротив. ...
  Той .....един вид ''сви'' параметрите на войните ,но за сметка на това увеличи напрежението в международен план. ...
  Тръмп направи няколко нечувани завоя в досегашната американска политика. ..
  Той изнесе войски от Сирия. ....пренасяйки ги в Ирак....
  Тръмп дори клекна на Ким Чен Ун.....това въобще не бе в схемите на някои сенатои.....

  Но Тръмп трупа след себе си завещание. ....което няма да е по силите на никой следващ президент след него. .....
  На Тръмп не му пука за тая подробност. ....това е по интересното. ...

  Bukalemun
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Поничката докато спечели една война , ще го свалят и тикнат в затвора !

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Весело

  Хахаха.... неграмотния и невеж синофоб явно не знае, че ЕС е съюз от 28 държави, а НЕ единна държава, каквато е Китай например. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  До коментар [#81] от "daskal1":

  Даскале, аз лично нямам съмнение, че този конфликт между САЩ и Китай ще си остане само търговски и няма да се стигне до война. Апропо, както в статията правилно пише се задава търговски конфликт и между САЩ и ЕС. Той също ще се реши след преговори и взаимни отстъпки според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#51] от "Against China": Китай клекна на САЩ======Пфффф....:).....смешник.....!С един Хуайей ви разбиха айрана .....направиха ви за посмешище. ...:)Чудя ти се на гьонтуратлъка ....как все още смееш да ме питаш ''четеш ли бе''...?Икономист......:)
  —цитат от коментар 58 на eti mehter


  Хуайей клекна бе сладък мамин.Отново не си в час.Както не беше разбрал,че Тръмп ви спря финансовата помощ изцяло.Китайците почнаха да плачат,защото без американски чипове,технологии и операционна система са една нула....Хихи....Къде са турските смартфони бе???Къде са компютърните технологии???Къде сда атомобилните и военните технологии на твоята Турция?????Едно болтче самостоятелно не можете да направите, и сте фалирали тотално.....Хихихи.....

  shlshlshlshl
 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  Да налага пазарната икономика с конфронтация? Че не беше ли "който работи повече, с по-ниски разходи и продава по-евтино, печели"? Нали пазара определя? Нали затова приеха Китай, в СТО? Или, сега не им изнася на американците, щото ги бият със собствените им правила?

 92. 92 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Никой не е водил мащабни търговски преговори с Китай, както Тръмп ! Това ,че не харесваш Тръмп, ти пречи на кръгозора .
  —цитат от коментар 67 на faeton.


  Тъпи лъжи. Преговорите не са спирали от почти 20 години насам. При Буш основаха редовните срещи в Strategic Economic Dialogue. Не беше достатъчно и го надгради със срещи в Senior Dialogue. При Обама се разшириха още и форматът стана US–China Strategic and Economic Dialogue.
  А в Конгреса основаха специална комисия за наблюдение на Китай още през 2000 год.

  Просто си работеха хората без да пишат дневно по 30 съобщения в Туитър за радост на простолюдието.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#77] от "Divi filius":

  Гадното е ,че медии като DW , с охота осведомяват хората, единттвено с успешните рекети срещу турската държава. ....
  Показват половинта хронология на тая валутна война ....

  Но няма страшно. ...този път сме подготвени повече от всякога. ....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "mpq24607239":

  Моите позиции са на евро,което вече е по-предпочитаната валута на много места от гущера!

 95. 95 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иво":

  не останах с такова впечатление от коментара на Гозамбо, нито от предишни негови коментари.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#92] от "tamada":

  И какъв беше ефектът от многото приказки, срещи, стратегически комитети и комисии ?

  Що се правите на ударени глобалистките ?
  С колко по- прости думи трябва да ви обясним какво се случва ?

 98. 98 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 370 Весело

  А и така или иначе, сегашният икономически модел в света е изчерпан от всякъде, а в бъдеще нещата изобщо не изглеждат добре за запада.
  —цитат от коментар 7 на ygo11542256


  И на коча се клатили, пък лисицата ходила след него в очакване да паднат !!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 99. 99 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#90] от "Against China":Едно болтче самостоятелно не можете да направите, ========:)....пак ти казвам .....за 'гайки' като тебе , у нас болтчета много. ...
  —цитат от коментар 96 на eti mehter


  У вас няма нищо,остана ви една хартийка наречена турска лира.Клекнахте пред Тръмп само след един туит...Пасторът сега си пие кафето в Вашингтон и в проповедите споменава Ердоганчо като дявол ...Хихи....Пред всеки клвка и играе рокендрол....Още му зачервен врата на Ердоганчо от шамарите на Тръмп и турската опозиция....Хихи....https://www.bobiler.org/monte/preview/48314/bobiler.gif

  shlshlshlshl
 100. 100 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#92] от "tamada":

  " Просто си работеха хората без да пишат дневно по 30 съобщения в Туитър за радост на простолюдието. "

  И щом пише съобщения в Туитър , значи Тръмп не работи, така ли е според вас , умниците от елита ? хахаха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK