САЩ се готвят да обяснят икономическите ползи от решаването на палестинския въпрос

Съветникът и зет на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър (вдясно) заедно с държавния глава и финансовия министър Стивън Мнучин в Белия дом.

© Yuri Gripas, Reuters

Съветникът и зет на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър (вдясно) заедно с държавния глава и финансовия министър Стивън Мнучин в Белия дом.Правителството на Тръмп ще разкрие първата част от своя дългоочакван подробен мирен план за Близкия изток следващия месец на конференция в региона, предназначена да изтъкне икономическите изгоди, които могат да бъдат извлечени, ако бъде решен израелско-палестинския конфликт, съобщи вчера Белият дом.


Планът, който се разработваше две години, предвижда значителни инвестиции и инфраструктурни проекти в палестинските територии. Но основната политическа част остава до голяма степен неизвестна. Икономическият форум на 25-26 юни в Бахрейн няма да разглежда най-спорните аспекти на конфликта: границите, статута на Ерусалим, палестинските бежанци и сигурността на Израел.


В съвместно изявление с Бахрейн Белият дом каза, че семинарът ще даде на правителствените, гражданските и бизнес лидери шанса да съберат подкрепа за икономически инициативи, които могат да станат възможни посредством мирното споразумение.
САЩ искат да гарантират сигурността на Израел и икономическата възможност за подобряване на живота на палестинците. Американското правителство се надява, че арабските страни ще финансират икономически инициативи като инфраструктурни и промишлени проекти, за да убедят палестинците да приемат плана. Но докато подробностите на политическите аспекти на плана още не са огласени, каквито и да било ангажименти за икономическо развитие няма да бъдат постигнати лесно.


"Палестинците заедно с всички хора в Близкия изток заслужават достойно бъдеще и възможност да подобрят живота си", заяви вчера високопоставеният съветник и зет на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър. "Икономическият напредък може да бъде постигнат само чрез стабилна икономическа визия и ако ключовите политически въпроси бъдат разрешени", добави той.


Къшнър и Джейсън Грийнблат, пратеник за международните преговори, оглавяват усилията за съставяне на плана, но засега палестинците отказват да участват. Палестинските власти, които се оплакват, че Белият дом проявява пристрастие към Израел, прекъсна връзките с правителството на Тръмп след няколко действия, които бяха насочени срещу тях.


Тръмп затвори палестинското дипломатическо представителство във Вашингтон, като каза, че палестинците са отказали да започнат мирни преговори с Израел. САЩ спряха да финансират Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), като съкратиха стотици милиони долари помощ за проекти в Западния бряг и ивицата Газа, и орязаха финансирането на болници в Ерусалим, обслужващи палестинци. Тръмп призна също Ерусалим за столица на Израел и премести американското посолство там от Тел Авив.


Палестинците настояват Израел изцяло да се изтегли от всички окупирани територии. Израел завладя Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 година. Палестинците искат тези територии да бъдат включени в бъдещата им държава. Те искат също бежанците да получат правото да се завърнат в земите си, а Източен Ерусалим да бъде признат за столица на независима Палестина. Остава отворен въпросът, дали палестинците ще се откажат от някои от исканията си в замяна на перспективи за икономическо благоденствие.


В интервю за АП миналия месец, палестинският премиер Мохамед Штайех оприличи това на "финансово изнудване, което отхвърляме". Къшнър окачестви като обезсърчаващ факта, че палестинското ръководство атакува плана още преди да е обявен.


Високопоставен правителствен представител каза пред журналисти, че поканите за семинара са били разпратени на участници от САЩ, Европа, Персийския залив и по-широкия Арабски свят, както и на "някои" палестински бизнес лидери. Правителството на Тръмп реши да представи икономическата и политическата част на плана поотделно, каза представителят и добави, че на предстоящия семинар няма да се обсъждат политическите аспекти на плана.


По-рано този месец Къшнър подчерта, че планът, в чието изработване е участвал, е много подробен нов подход, за който се надява, че ще стимулира дискусии и ще доведе до пробив в решаването на продължаващия от десетилетия конфликт. Пред мозъчен тръст във Вашингтон Къшнър описа плана си като "задълбочен оперативен инструмент", който не е свързан с предишни провалени фази на преговорите, политически концепции, изразени на високо ниво или изтъркани аргументи. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK