Европа се оказа "между два огъня" в търговската война на САЩ и Китай

Европа се оказа "между два огъня" в търговската война на САЩ и Китай

© Associated PressСъгласни по основните искания, но не и с начина на постигането им, европейските компании в Китай страдат от търговската война, започната от Доналд Тръмп. Те са и по-малко оптимистични за еволюцията на азиатския гигант.


Сблъсъкът между Пекин и Вашингтон не води до предимства за европейските предприемачи, противно на това, което някои може да са се надявали в началото на миналата година. Това сочат резултатите от изследването на бизнес доверието през годината, направено от Търговската камара на ЕС в Китай сред нейните членове.


"В момента напрежението в търговските отношения се възприема като допълнителен фактор за несигурност в бизнес климата", коментира Шарлот Рул, вицепрезидент на камарата, представяйки вчера изследването пред медиите. "Според мнението на нашите членове напрежението в търговските отношения не носи нищо добро за бизнеса ни", допълва г-жа Рул, според която европейците са поставени "между два огъня".
Според анкетата, на която са отговорили 585 компании, търговският конфликт между двете водещи световни икономики е сред основните опасения на европейците в Китай (23%) след забавянето на темпа на нарастване на китайската икономика (45%) и на световната (27%) и увеличаването на разходите за труд в страната (23%). Изследването е направено през януари, когато напрежението в транстихоокеанските търговски отношения бе отслабнало. То отново нарасна с пълна сила в началото на май с взаимното налагане на нови по-високи мита. Само че още в началото на годината една четвърт от европейските компании, работещи в Китай, са заявили, че вече страдат от повишението на митата, наложено от Вашингтон върху китайски стоки.


Редица европейски компании произвеждат в Китай продукти, които след това изнасят по цял свят.


"Неприемливо"


Малък брой (6%) вече са се преместили, за да заобиколят американските санкции, или пък планират да го направят, изнасяйки се основно в Азия или в Европа.


И макар да изразяват съжаление за метода, прилаган от администрацията на Тръмп в кампанията й срещу Пекин, европейците казват, че споделят някои от недоволствата на Вашингтон. "Въпросите, които са в основата на търговската война, трябва да получат отговор, независимо дали става дума за достъп до пазара, административни блокажи, реформа на държавните компании или за принудителен трансфер на технологии", подчертава г-жа Рул.


По последния от изброените проблеми 20% от анкетираните компании се оплакват, че биват принуждавани да прехвърлят технологии на китайски партньор, а това е двойно увеличение в сравнение с далите същия отговор преди две години (10%). За една четвърт от тези компании (24%) в момента се извършват такива трансфери.
Според г-жа Рул това е "неприемливо". "Властите казват, че няма трансфери на технология, но нашето проучване показва нещо различно."


На пресконференция министерството на външните работи отхвърли тези обвинения чрез гласа на говорителя си Лу Кан.


Китай "няма национална политика, която да принуждава чуждестранните компании да прехвърлят своя технология", заяви той, припомняйки в същото време, че китайският парламент е забранил през март използването на "административни средства" с цел да бъдат получени чуждестранни технологии.


Също като администрацията на Тръмп, европейците се опасяват и от белите полета в защитата на интелектуалната собственост в Китай. Според проучването повече от половината (52%) от анкетираните компании определят като "неадекватни" юридическите регламенти в тази област. "Китай не бива да се ограничава с декларацията, че сериозно се е захванал с реформите, той трябва да го покаже", отсече Якоб Гюнтер, координатор за политиката и комуникациите на камарата.


Четиридесет и пет процента от компаниите посочват, че страдат от "неравноправно отношение" спрямо тях и техните китайски конкуренти. На прицел са държавните компании и субсидиите за тях.


Прекалено надзираван интернет


В голямото си мнозинство европейците обвиняват тези компании, че се възползват от облагодетелстващо ги отношение, 62% са на мнение, че те имат по-улеснен достъп до държавни договори. На финала хоризонтът се заоблачава: само 45% от анкетираните компании казват, че са настроени оптимистично за перспективите за растеж в техния сектор през следващите две години. Преди една година такъв отговор са дали 62%.


Половината не очакват да има справедлива конкуренция през следващите пет години, нито пък по-късно. Според 53 % бизнесът е станал по-труден през изминалата година спрямо 48% изразили такова мнение година по-рано. "Неяснотата на правилата и регламента" е начело на пречките, изброени от европейските компании за китайския пазар.


Трудностите при достъпа до интернет, който се следи изкъсо от комунистическия режим, е неблагоприятен фактор за 51% от анкетираните. В същото време европейците признават все по-нарастващия технологически напредък на китайските си конкуренти: 34% са на мнение, че компаниите на азиатския гигант са по-иновативни от европейските, а преди две години такъв отговор са дали 23%.


Въпреки пречките Китай продължава да бъде една от първите три световни дестинации за бъдещи инвестиции за 62% от компаниите, участвали в изследването. Този дял леко се е увеличил спрямо миналата година. А 56% от европейските компании планират да разширят дейностите си в страната тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Ами, съвет- не се бутайте между шамарите..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  За Европа е по-добре да стои плътно до САЩ. Китай рано или късно ще се срине, като всяка друга комунистическа сатрапия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":

  Европа трябва да стои до САЩ само ако и изнася.
  Иначе казано - умело лавиране.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7984 Неутрално

  Слаби европолитици - слаба Европа на всяко поприще

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Вижте акциите на 2 европейски компании- Ericsson и Nokia, последните дни страдат много.

 6. 6 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Крайно време е Европа да избере с кого ще върви напред (или назад).

  Дошло е време разделно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  "Европа се оказа "между два огъня" в търговската война на САЩ и Китай"

  Като не застава на страната на САЩ, така ще бъде. Интересите на Европа и Америка по отношение търговията с Китай са идентични, но Европа е изгубила инстинкта си за самосъхранение. Търси приятелство с враговете си , а е склонна да се конфронтира с естествения си съюзник.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Европа де се бута никъде. Тя си е там, където е.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":Европа трябва да стои до САЩ само ако и изнася.Иначе казано - умело лавиране.
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Хитрата сврака - с двата крака.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1863 Весело

  И извода от статията е
  В Китай става по лошо но догодина ще инвестираме там повече

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  По-точно казано......Европа е между два огромни х*я със свалени гащи !!! И това ще продължи !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Първо, Търговската камара на ЕС в Китай е нормално да е тенденциозна и да не отразява фактите правилно, защото ще загуби влиянието си!! Второ, неведнъж съм казвал, че лидерите на ЕС, чрез бездействието си, продължават да предават интересите на европейските граждани. Въпросните лидери не правят нищо, защото така им е наредил онзи, който ги е сложил на топлите им местенца и чакат бурята да премине. Бурята обаче не е буря, а промяна в правилата на световната търговия и нашите "лидери", или трябва да се измитат, или да започнат и те да играят по новите правила. Надявам се, тези евроизбори да са шамар, за тези предатели. Ще видим, скоро ще се разбере!!

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Весело

  До коментар [#11] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ама си имате най развитото и съвременно общество.....нали така.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Това се знае от лани, ама на някои им пречат сума неща да го осъзнаят. Или твърде много са инвестирали в сегашната система, или просто заработват.

  "Америка няма постоянни приятели или врагове, а само интереси" Хенри Кисинджър

  reductio ad absurdum...
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  ... достъп до пазара, административни блокажи, реформа на държавните компании или за принудителен трансфер на технологии", подчертава г-жа Рул ...

  Що се правим на умрели лисици?
  Европа ги е въртяла тези номера - сега на Европа и ги въртят.

  За протекционизма е казано предостатъчно.
  "Принудителен трансфер на технологии"? Ама ние нима очакваме да си дадат задниц ... опс! ... работната сила на кирия и на сляпо? Особено след Опиумните войни?

  Колкото до "реформата на държавните компании" ... това е смешка, мисля ...
  И демонстрация на г-жата, че е паравоверна, та да не я изхвърлят от поста ...

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Всичко си имаме освен лидери !!
  Ети кой набор си ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Весело

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Няма да кажа ....:).....
  И докато протаквате брекзит ....и ние ще търсим фалшиви бюлетини..... :)

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Путин потрива ръчички ухилен отстрани...

 19. 19 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  "Европа се оказа "между два огъня" в търговската война на САЩ и Китай"Като не застава на страната на САЩ, така ще бъде. Интересите на Европа и Америка по отношение търговията с Китай са идентични, но Европа е изгубила инстинкта си за самосъхранение. Търси приятелство с враговете си , а е склонна да се конфронтира с естествения си съюзник.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux


  Голяма глупост! Няма как интересите им да са "идентични". Все едно да кажеш, че на Боинг и Еърбас интересите им са идентични. ЦЕЛИТЕ- може. Просто е НЕВЪЗМОЖНО, когато има КОНКУРЕНЦИЯ между СЪПЕРНИЦИ, да има такова нещо. Ако единият печели, то (ще) е за СМЕТКА на друг конкурент.

  Нима е сложно да се разбере? Това е толкоз просто и логично!

  reductio ad absurdum...
 20. 20 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Крайно време е Европа да избере с кого ще върви напред (или назад). Дошло е време разделно.
  —цитат от коментар 6 на FourOhFive


  Европа никога не е била с Тръмп, в момента най добре е да се изчака за да се види дали китайците ще клекнат като някога японците клекнаха на Никсън. За сега няма изгледи.

 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  По-точно казано......Европа е между два огромни х*я със свалени гащи !!! И това ще продължи !!!
  —цитат от коментар 11 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Докато...продължи, де? Докато стане СУВЕРЕННА. А как да се "случи" това, го оставям на умнокрасивите да кажат.

  reductio ad absurdum...
 22. 22 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  И извода от статията е В Китай става по лошо но догодина ще инвестираме там повече
  —цитат от коментар 10 на 1001


  За да избегнат евентуални санкции предполагам.

 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#12] от "xox55541929":

  "Второ, неведнъж съм казвал, че лидерите на ЕС, чрез бездействието си, продължават да предават интересите на европейските граждани. Въпросните лидери не правят нищо, защото така им е наредил онзи, който ги е сложил на топлите им местенца и чакат бурята да премине."

  А какво могат да направят без (реална) ВЛАСТ? Не казвам, че не са меки марии, ама как да са други(дори и да искат)? 🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":Всичко си имаме освен лидери !!
  —цитат от коментар 16 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Освен лидерите(които се създават), нямате си и ЕДИННА държава, с подходящата конституция, и най- важното- АРМИЯ.

  П.П. Дори и да се появят мотивирани лидери, системата ги смазва, или най- малкото СКОПЯВА. Примери? Вземи само ВАШИТЕ- Ципрас, Варуфакиса...

  reductio ad absurdum...
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  Европа никога не е била с Тръмп, в момента най добре е да се изчака за да се види дали китайците ще клекнат като някога японците клекнаха на Никсън. За сега няма изгледи.
  —цитат от коментар 20 на madridchanin

  Китай, за разлика от Япония, не е окупирана страна.
  Второ - Щатите тогава изтъруват Тайван, давайки мястото на китайците в ООН на Китай на Мао.
  Трето - тогава Китай се сапикясва заради нарастване на съветското влияние в Югоизточна Азия. Това същото, за което сега се кюска с Щатите. И заради което беше войната с Виетнам от 179 ...

  Та времената са други, а залагането на "колелото на историята" и "принципа", че "където е текло - пак ще тече" не мисля, че работи в тази посока ...

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  ... войната с Виетнам от 179 ...
  —цитат от коментар 25 на xm...

  Опс!
  От 1979 ...
  Сорри! 27. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Крайно време е Европа да избере с кого ще върви напред (или назад). Дошло е време разделно.
  —цитат от коментар 6 на FourOhFive


  Дошло е време, да си обирате 🍐🍐🍐 от Света! Колкото по- скоро го осъзнаете, толкова ще е по- безболезнено. 😉

  reductio ad absurdum...
 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":
  Малка поправка: Европа не е между 2 огъня, а четвъртия райх е между два огъня.
  И какво умело лвиране?! Нали до сега "кралицата" на преговорите меркелица лавира?
  Европа трябва да избира между четвъртия райх или САЩ. За съжаление поуки от миналото не са извлечени!

 29. 29 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#23] от "Divi filius":

  А какво могат да направят без (реална) ВЛАСТ? Не казвам, че не са меки марии, ама как да са други(дори и да искат)? 🤷‍♂️
  —цитат от коментар 23 на Divi filius


  Като за начало да предоговорят или денонсират споразуменията за "свободна" търговия, които са ужасни за всички европейски компании!!

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Европа трябва ясно да демонстрира на САЩ и на Китай, че ще следва собствените си интереси.
  А те ако щат да се избиват. Това си е тяхна работа.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Европа има едни и същи ценности със САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Ю. Корея! Това са естествените съюзници на Европа! Китай, Русия, Иран са антипод на Европа!

 32. 32 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Как между два огъня бе, заплашиха да сложат мита за автомобилите, сложи за стоманата и алуминия, американците подготвиха и сложиха мита на някои индустриални метали, облекла и храни. Размахва пръст заради еърбъс, че са били подпомагани и още много закани. Намесват се във вътрешните работи на Европа - северен поток 2, все едно ЕС да ги заплаши да не купуват петрол от СА.
  Има два огъня и те са между САЩ и света, защото искат да ликвидират всичко което ги конкурира или заплашва, обаче ще получат отговор, тази статия и аз мога я напиша... някои компании казали това, други казали онова. Приказки от 1001 нощи, време е шуробаджинащината на САЩ да бъде ударена и това ще стане до 2 години.

 33. 33 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Европа трябва ясно да демонстрира на САЩ и на Китай, че ще следва собствените си интереси.А те ако щат да се избиват. Това си е тяхна работа.
  —цитат от коментар 30 на atmanpg


  Нашите продажни соросчета понеже са свикнали като седят на една маса с шефа си и той като стане да пикае, по инерция и те стават прави. Толкова са смешни и подмолни, не разбират какво им говориш, свикнали са все надупени да стоят.

 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Май наближава срив на съвременния икономически модел. Няма как да издържи ако постоянно ще се делим на лагери с този или онзи. А и отдавна е ясно че резултата от търговската война рано или късно е реална война.

 35. 35 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 989 Весело

  Дошло е време, да си обирате 🍐🍐🍐 от Света!
  —цитат от коментар 27 на Divi filius


  С най-голямо удоволствие.
  Може ли, в процеса, да ви върнем всички доставки на руснаци от САЩ, понеже са започнали да се скапват?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 36. 36 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Европа има едни и същи ценности със САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Ю. Корея! Това са естествените съюзници на Европа! Китай, Русия, Иран са антипод на Европа!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Ценности(каквото и да означава за вас) е едно, ИНТЕРЕСИ- съвсем друго нещо! 😏

  reductio ad absurdum...
 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":Европа трябва да избира между четвъртия райх или САЩ. За съжаление поуки от миналото не са извлечени!
  —цитат от коментар 28 на telqk


  Както ние "избираме", между Грипен и Ф-16? Добре поне, че някои почнаха да събуждат:

  "Цената на американските изтребители F-16 е "по-висока от очакваната" и "неоправдана", заяви българският министър на отбраната, след като София продължава преговорите за закупуване на военните самолети на Локхийд Мартин.

  Докато въпросът за цените в момента не е на масата, официалните лица в България смятат, че условията на сделката са неблагоприятни за София. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, изтъквайки въпроса, докато говореше по местната телевизия

  ...Радев, който преди това беше командир на българските военновъздушни сили, отхвърли сделката за липсата на прозрачност, наричайки го „триумф на лобирането“.

  Той отбеляза също, че поддръжката на F-16 ще струва два пъти повече от придобиването им и ще постави прекомерно натоварване на военния бюджет." https://on.rt.com/9uuw

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#28] от "telqk":

  Четвъртят Райх е за предпочитане пред варварската американска империя.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK