Кремъл предпочита да има играчи, а не победители в играта

Кремъл предпочита да има играчи, а не победители в играта

© ReutersДжулиан Асандж е арестуван. Суданският президент Омар ал Башир е свален с преврат. Николас Мадуро е притиснат във Венецуела. Опитът на либийския предводител Халифа Хафтар да превземе Триполи срещна неочаквана съпротива.


Съюзниците, подставените лица и клиентите на Русия преживяват трудни седмици, но истината е, че това не пречи в Кремъл да са оптимисти.


Централният момент в политиката им в това, което бихме нарекли "много далечна чужбина" - страните извън зоната на непосредствените руски геополитически интереси - е, че не е задължително да се подкрепят победители, важното е да се избягва да се помага на губещи.
Каква е целта на Москва в крайна сметка? Да създаде нова империя от странни птици и непрекъснато оплакващи се бунтари, ритащи срещу международния ред, би било скъпо и в крайна сметка невъзможно за поддържане. Стига да имат шанс, вчерашните парии могат да се превърнат в днешните съюзници на Запада или в най-добрия случай регионални "приятели-врагове" (като Иран), с които Русия ще трябва да се конкурира, стига те да преминат през определен праг на оцеляване и набиране на сили.


Освен това времената, когато да имаш империя означаваше да печелиш от нея, са, общо взето, отминали. Империята е игра за държави в дълбоки джобове и дългосрочни амбиции. Владимир Путин няма нито ресурсите за безотговорно харчене като Съветския съюз, нито търпението на Китай.


Във всеки случай той иска да го уважават или поне САЩ и останалите на Запад да го приемат, макар и с нежелание, а не условните благодарности на поредица от силови лидери и демагози, които обикновено са с теб днес, но утре са си тръгнали, а лоялността им в най-добрия случай се купува ден за ден.


По-скоро част от стратегията на Кремъл да претендира за статут на велика сила - или по-точно да накара Запада да му признае това - е да е в играта, да се намеси в най-различни ситуации, които вече са или може да станат важни за Запада. По този начин Западът ще трябва да разговаря с Москва и може би да сключва сделки с нея. Все пак - освен сфера на влияние и претенция за "изключителност" да може да пренебрегва международните правила и норми - централен елемент за идеята на Путин какво прави една страна велика сила е, че тя трябва да се намесва във всичко и във всеки значителен глобален въпрос, независимо от това дали е засегнат директно интересът ѝ.


Леонид Бершидски е коментирал, че обикновено това означава да играеш покер с хазартни типове, които често се изнизват или се провалят. За Москва това не е проблем, тъй като тези аутсайдери също така са дръзки, активни и обичат някой да залага на тях. Те знаят, че започват като пренебрегвани играчи и - поне за момент - искат да бъдат купени на каквато и да е цена, която Москва е готова да предложи. В крайна сметка това е евтина империя, която не търси дългосрочен контрол, а краткосрочно правене на бели.


Джулиан Асандж например, съзнателно или не, превърна "Уикилийкс" в предпочитано място за разпространяване на дезинформация от руснаците или просто за публикуване на оригинална информация, която други искат да запазят секретна. Може сега да е арестуван, но последователите и симпатизантите му, за които може да е безспорна личност, той се превърна в символ на свободата на достъп до информация и те ще продължат делото му.


Американците изглежда внимателно го преследват, опитвайки се да го разграничат от легитимните медии, публикували разпространеното от него, но това едва ли ще укроти неизбежния протест. Асандж може в реалността дълго да е бил маргинална фигура, но случаят му ще помогне да се раздуха онова токсично разделение в обществото, което Москва иска да разпространи на Запад.


В Судан може да е паднал от власт Омар Башир, но първите сигнали са, че след временното военно управление по-голямата част от режима му ще оцелее. Изглежда, не са изгонени руснаците от частни компании, наети да засилят охраната на Башир. Добри са връзките между Москва и суданската армия, която започна да купува руско оръжие. Кремъл не изпитва някакви специални чувства и докато суданците не намерят по-добра сделка някъде другаде - а в момента нито европейците, нито американците изглеждат заинтересувани - едва ли ще последва промяна на посоката.


Във Венецуела разполагането на вероятно около 300 души - смес от частната група "Вагнер", войници и специалисти по киберсигурност, накара Доналд Тръмп да заеме необичайно твърда линия и да заяви, че "Русия трябва да се разкара". Но Русия не се разкара и принуди Вашингтон да се прегрупира и да обмисли как да продължи. За Москва ангажиментът е минимален, но с потенциално голяма полза.


Ако режимът на Мадуро падне - и Путин е ограничен в това докъде може да стигне, за да го предотврати - никой няма да се изненада, а руснаците поне ще са показали, че не изоставят своите съюзници. От друга страна, ако режимът оцелее, тогава независимо дали ролята на Русия е била решителна, Кремъл ще може да претендира, че се е изправил срещу американците в собствения им заден двор.


Независимо дали Хафтар ще постигне нещо повече в Либия, и тук Москва има шанс да спечели просто от присъствието си там. В Южна Европа се интересуват на първо място от стабилността и сътрудничеството на либийците в спирането на мигрантския поток. И ако руснаците могат да претендират, че имат влияние върху Хафтар, това се превръща в тема, по която може да се преговаря с тях. Ако пък се провали, той може да се окаже още по-отчаяно нуждаещ се от подкрепа, а това значи и да е по-открит за приемане на руска помощ.


Това е стратегия на подбор и прагматично ангажиране. Няколкостотин наемници тук, вето в Съвета за сигурност на ООН там, може би малко помощ в правенето на избори на места като Демократична република Конго, развяване на байраци с присъствието на военноморски сили в Куба. Нито едно от тези неща не струва толкова скъпо, че Москва да пострада много политически или икономически, ако се окаже, че на тези места само са пилели ресурси. В действителност много често подобни начинания се самофинансират - било в брой, било с даването на концесии за мини.


Ключовият момент е, че нито едно от начинанията няма съществено значение. Това не е истинска империя, това е заемане на позиции и на инструменти за натиск в сделките, които наистина имат значение - тези със Запада. Това не е игра на геополитически риск, а "Монополи" - всичко е за продан в името на печалбата.


Марк Галеоти е старши изследовател в британския Royal United Services Institute и преподавател в Училището за славянски и източноевропейски проучвания в University College London. Една от най-новите му книги се казва "Трябва да поговорим за Путин". Коментарът е от англоезичния вестник "Москоу таймс" и изразява личното му мнение. Преводът е на "Дневник".

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Опимизъма на Кремъл идва от оранжевия каун

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  "......Владимир Путин няма нито ресурсите за безотговорно харчене като Съветския съюз...."

  Ресурсите са по-малко, но има едно Озеро, в което всичко потъва.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Интересна статия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1146 Весело

  Царь Бомба акбар!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#1] от "О, ко ма напрай!":

  Грешка, оптимизЪма на жужи идва от "големия" играч Б@й хай. който е винаги в поза партер с извинения!

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Тази политика да пакостим винаги когато може се провеждаше още от СССР. Но СССР имаше много повече политически инструменти, докато на Путин му остана само този.

  подпис
 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1396 Весело

  "Една от най-новите му книги се казва "Трябва да поговорим за Путин". "

  Аха, че то и останалите му книги са на руска тематика (по-скоро антируска). Явно думите Русия, руски, Кремъл, продават добре.

  Марк Галеоти, сътрудник и консултант на различни правителства, навярно на който плаща най-добре, и анализатор в Wikistrat, със седалище в США ...
  Молодец.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  А КОЙ подкрепя неприятелите,на приятелите на Расия!За един приятел турболиберал питам.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Срещу хибридната война на Кремъл има едно надеждно средство - здрав разум. За съжаление - дефицитно...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  "Една от най-новите му книги се казва "Трябва да поговорим за Путин". "Аха, че то и останалите му книги са на руска тематика (по-скоро антируска). Явно думите Русия, руски, Кремъл, продават добре.Марк Галеоти, сътрудник и консултант на различни правителства, навярно на който плаща най-добре, и анализатор в Wikistrat, със седалище в США ...Молодец.
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  И основана, ВНИМАНИЕ... в Изсраел! 😁

  И инак, поредният "анализ", да заработят ини $$$. 🙄

  reductio ad absurdum...
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4009 Весело
 12. 12 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  А, правилата, глупчо?!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 13. 13 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  П.П. Е, все някога трябваше и да се опитат, да свържат предишните противоречиви(противоположни) изцепки: Уж всегда деньги у Русия нет, а влияе(подкупва) сума государства в Мире.

  Демек, вече отриха и топлата вода(след нарязания хляб): Раша не е тъпа, да се остави да я вкарат в нова надпревара, а предпочита да действа АСИМЕТРИЧНО. Воистина МОЛОДЦИ!

  reductio ad absurdum...
 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  не са Автора откровено си признава и съжелява, че руснаците много бързо са усвоили западните мурафети

 15. 15 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 932 Весело

  Путко Мафани си играе на световен фактор, а раята в Московия тъне в мизерия.

  Нищо ново под слънцето, следва сгромолясване на рашистите и всичко от начало се завърта...

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Кремъл не може да предложи вдъхновяващ модел, който да увлече хората. Затова единсотвеното, ефективно, което може да приложи е да руши...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ако не бяха дежурните опорки и в тази статия за малко да се каже, че не е директно за кофата.

  А когато ВВП каже нещо то е точно такова, каквото е казал. Той каза, че Русия не е пожарникар. Може да помага но не може да гаси всеки пожар като в Сирия. Так ще се изчерпа. Да палиш пожари както прави САЩ е лесно. Да ги гасиш е друго.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Руши викаш?! Ми гат се налага...

  "Нек' без милост, без пощада
  да СРИНЕМ старий, гнилий строй!
  Светът на нази днес се нада,
  напред в решителния бой!"

  Искаше вдъхновяващ модел. Още?: https://bit.ly/2Hzv7jb

  reductio ad absurdum...
 20. 20 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Нищо ново - от времената на руската империя....ние не можем да живеем нормално, но и на другите няма да дадем.....мерзост,гадости,подлост,корупция.......това е широката руска душа!

 21. 21 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  докато милиардите им са на сигурно място, нищо не може да ги притесни много

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  Путко Мафани си играе на световен фактор, а раята в Московия тъне в мизерия.
  —цитат от коментар 15 на pinoccio


  Докато РБ тъне в охолност и лукс... Так держат! 👍

  reductio ad absurdum...
 23. 23 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#22] от "Divi filius":

  Е, много сте изпаднали да се сравнявате с малка и незначителна (както обичате да казвате) България. При това в доста аспекти сравнението хич не е ласкателно ...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#19] от "Divi filius":

  тава'гиш, сега сме в 21 век. мина горе-долу 1/5 от него даже.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#23] от "Opportunity":

  Е това им остана.......великата и магучая дето има на своя територия цялата мИнделева таблица и правила реактори и самАлети по доходи и стандарт е далеч след Румъния, да не говорим за Полша,Чехия,Естония.....едни България и Сърбия им остана за сравнение..а и Албания!

 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Статията казва неща, които винаги сме твърдяли в този форум!
  Путин е консервативен неосталинист- националист. Той отрече болшевишкия интернационализъм на Ленин и Троцки.
  Негова главна цел е Русия, близката Русия, руския заден двор!
  В геополитически план Путин се намесва само на отделни точки, където има интерес или за получи база за преговори със Запада!
  Русия не е глобален играч не просто , защото няма интерес, а защото идеологически няма мотив.

 27. 27 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Това не е игра на геополитически риск, а "Монополи" - всичко е за продан в името на печалбата."


  Звучи зловещо! Дори децата не искат да губят, а да спечелят на "Монополи".

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  "Кремъл не може да предложи вдъхновяващ модел, който да увлече хората. "

  Що бе, това не е ли вдъхновяващо:
  https://rugeroi.ru/wp-content/uploads/2016/10/alkom_089038290432.jpg
  https://rusvesna.su/sites/default/files/styles/orign_wm/public/deti_45.jpg
  https://trinixy.ru/pics4/20100421/the_life_of_russian_alcoholics_10.jpg
  https://sivator.com/uploads/posts/2017-02/1486051032_127445.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  За тези на снимките определено е вдъхновяващо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  До коментар [#19] от "Divi filius":

  Всеки си има свое вдъхновение :) Вашето вдъхновение не е моето.
  Русия вдъхновява такива като на снимките в пост #29. Те, когато са трезви пеят Интернационала :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Всъщност рашките се месят и мърсуват навсякъде където могат за да превърнат ситуацията в разменна монета за местата където искат.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  "Кремъл предпочита да има играчи, а не победители в играта"

  Това ли е новата опорка от лявата преса, за да се опитат да натопят руснаците за случая в Австрия. :)

 34. 34 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Хахахахахахахахахахааааааааааааааааа
  От къде ги намери бе човек? Хааааахаааааааааааааааа

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#34] от "jto30589660":

  "От къде ги намери бе човек?"

  Бях в Русия ... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 813 Весело

  Мужиците точно това искаха -"многополюсен " свят
  /в който по лесно им минават номерата /

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  А КОЙ подкрепя неприятелите,на приятелите на Расия!За един приятел турболиберал питам.
  —цитат от коментар 8 на Милост за живите


  Русия играе турбо-хулиган на световната сцена. Така кажи на твоя прЕател1
  Хулиганите не са обичани и уважавани никъде и никога!
  Игнорират ги и ако не разберат ги наритват!

 38. 38 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#10] от "Divi filius":
  Колега, недейте да лежите дълго на брошурката за евреите. Тънка е и ще настинете...
  Прочее, първите 30 най-богати хора в днешна Русия са евреи. Напишете в гугъл "руски олигарси" и вижте имената. Само едно- две имена от тях, не звучат /!/ еврейски ...

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  Кремъл и предпочита, и иска само едно нещо - да е победител. Империята с манталитет на Златната орда кога е приемала по - ниски залози в историята си ? Друг е въпросът, че загуби студената война, а сега отново стагнира и е на ръба на оцеляването си !

 40. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  "мената, когато да имаш империя означаваше да печелиш от нея, са, общо взето, отминали. "
  За нас това не може да се каже. От нас твърде добре си печелят. Значи ли, че ние и сме и на-големите идиоти. Май да.

 41. 42 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 554 Любопитно

  "... централен елемент за идеята на Путин какво прави една страна велика сила е, че тя трябва да се намесва във всичко и във всеки значителен глобален въпрос, независимо от това дали е засегнат директно интересът ѝ."
  =============================================================================
  "Идиотите, въобще са много опасни и даже, не защото са непременно зли,а защото те са чужди на всякакви съображения ,и винаги вървят без да се съобразяват с обстоятелствата,като че пътят ,на който са се оказали,принадлежи само на тях."
  Михаил Ефграфович Салтиков-Щедрин

 42. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#34] от "jto30589660":"От къде ги намери бе човек?"Бях в Русия ... ;)
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  знаем че те внлече матушката

  те в руските филми загряд отрядите си бяха все евреи, защото ако били на предната линия и ги хванели немците щели да ги разстрелят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK