"Ако не са парите, в ЕС ще се избият" - как ще гласува унгарският "град на слънцето"

"Ако не са парите, в ЕС ще се избият" - как ще гласува унгарският "град на слънцето"

© Ангел ПетровКафенетата са пълни, въздухът мирише на пролет, но кухата торта на централния площад "Клоузал" смущава погледа - някои минувачи застават пред нея учудени. Надписът "Сегед 300" обаче трябва да е повод за гордост. На 21 май 1719 г. Сегед повторно е обявен от монархията за "Кралски свободен град" с привилегии в данъците, известно самоуправление и - не на последно място - с по-малка възможност за намеса на унгарската аристокрация.


Дни преди изборите, които Унгария и няколко други държави представят като залог за бъдещето на Европа, тази свобода още витае във въздуха.


Третият най-голям град в страната е сред малкото извън Будапеща, излъчили опозиционни депутати на изборите миналата година. Студенти и туристи сноват между красивите сгради край река Тиса, при катедралата с кули, видими от километри, около университета, чиито факултети естествено се вливат в градската среда. Някои се събират, за да чуят музикалния часовник на стената срещу катедралата - всеки час се чува песента "Сегед е известен град", а два пъти дневно и друга, при която пред зрителите ритмично преминават фигури на дипломирани студенти, почти случайно напомнящи на известни унгарци. На метри зад гърбовете на публиката, край стените и на някои пейки, спят бездомници - иначе "забранени" от унгарската конституция.
Вълнуват ли евроизборите града с хиляди студенти? Минувачите, които имат две минути, рязко вдигат рамене, като чуят за тях. Други се съгласяват да отделят три минути, за да поговорят с български журналист, без да знаят за какво става въпрос, но когато разбират, се сещат, че всъщност бързат и се извиняват. Дори в сградата на местната власт не искат да говорят по темата. Наоколо не се виждат плакати на управляващата "Фидес", и на социалистите, чойто кмет Ласло Ботка управлява Сегед, рядко се срещат и извън центъра.


"Не е като в новините"


Някога сърцето на Хабсбургската империя и Австро-Унгария гъмжи от сърби, румънци и други - жителите трупат богатства, тъй като в града им се пресичат търговски пътища. Днес Сегед е недалеч от границата, затворена за мигранти от унгарското правителство, но други прииждат в града от цяла Унгария и от няколко континента. Университетът прави "първите си стъпки" малко преди голямото наводнение, когато Тиса прелива през 1879 г. и голяма част от града е опустошена и мнозина даряват за възстановяването му.


От кметството на Сегед (на снимката) обясниха миналия месец, че са решили да нямат никакви медийни изяви до края на евроизборите.

© Ангел Петров

От кметството на Сегед (на снимката) обясниха миналия месец, че са решили да нямат никакви медийни изяви до края на евроизборите.


За някои от студентите, продавачите или барманите унгарци обаче проблем е езиковата бариера. Не и за Тамаш от Кечкемет. Учи руски и български, но предпочита да говори на английски - едва завършва първата си година. "Сегед е по-толерантен от другите градове," казва студентът от централния град по средата между Будапеща и сегашния му дом. "Много мултикултурен е и хората са учтиви. Не е това, което виждаме за Унгария в новините."


Сегед приветстваше мигрантите, на които Унгария забраняваше да влизат. Днес няма такива по улиците, но има студенти мюсюлмани, а срещу тях не са известни случаи на нападения тук, казва Тамаш и добавя, че има приятели сред тях. Би гласувал на изборите, но не е съвсем сигурен за кого. Не харесва "Фидес", защото опитвали да манипулират "другите, пенсионерите", но имало какво да се желае и от опозицията. "Другите партии опитват, но още са слаби, а хората не се интересуват достатъчно... Бих искал да гласувам за проевропейци, може би имат решения и знаят какво да правят. Европа трябва да е мултикултурна, мултиетническа, това е хубаво," обяснява той край сградата на ректората, на петдесетина метра от сцена, където се подготвят изпълнения от фолклорен фестивал,


Тамаш може да иска мултикултурна Европа, но умее и да гласува тактически - подкрепя нейни противници, ако е необходимо. Миналата година на парламентарните избори пуска две бюлетини (мажоритарна и пропорционална) за различни партии - либералната "Моментум" и за националистическата "Йоббик", с мисъл да спре "Фидес." Обяснява, че родителите му направили същото, но в обратния ред.


Дали обаче се говори и за евроизборите в Сегед, както се обсъждаха националните? "Да, грижа ги е. Обсъждам въпроса с много приятели и сами засягат темата. В Кечкемет не е така. Тук има млади хора." Попитан дали някой води активна кампания в града - каквато всички опозиционни представители твърдят, че правят из страната от седмици - той обаче се сеща единствено за пародийната Партия на кучето с двете опашки, която има шанс да влезе в Европарламента тази седмица. "Те са добри, опитват да покажат младежките проблеми, говорят за образованието на студенти и гимназисти."


"Да си европеец, значи да действаш, не да говориш"


Едва ли всички в Сегед споделят това мнение. Седналите край река Тиса, някога наричана "най-унгарската река" (преминавала само през унгарска земя, преди да се влее в Дунав), обаче не могат да изразят своето - не знаят английски или немски, възрастна двойка опитва на руски и се отказва. Търсенето на събеседници отвежда обратно по улиците към кметството, а там вниманието приковава разноцветният паваж. Унгарските медии писаха за него преди време; тази настилка се появи в различни градове в началото на годината, от Сегед до Сомбатхей край границата с Австрия, и създаде прецедент в уличното изкуство.


"Беше незаконно да се рисува подът, преди месец се легализира," разказва в кафене под дебели сенки, от другата страна на моста над Тиса, Ана Виктория Пал, управляваща страницата в Сегед на Партията на кучето с две опашки - антисистемна организация, изглеждаща като шега. "Окръжният съд (в Сомбатхей) нарече рисунките опасни за обществото, но конституционният обяви твърдението за неоснователно." И там, и в Сегед основната идея е очевидна - да се припомни състоянието на пътищата.


Може да се каже, че Партията на кучето с двете опашки, предлагаща на избирателите си безплатна бира и вечен живот, също е родена в Сегед - основателят ѝ, Гергьо Ковач, е следвал тук, продължава тя. Сегед е опозиция на властта от векове и тук свободата се цени по друг начин, казва съпартиeцът ѝ Золтан Ковач. Двамата дори наричат града "средиземноморски" и той със сигурност е такъв по унгарските стандарти на държава без излаз на море - няма град с толкова слънчеви дни на цялата ѝ територия. Туристическите материали му дават и друго име - "Град на слънчевата светлина".


"Ако не са парите, в ЕС ще се избият" - как ще гласува унгарският "град на слънцето"

© Ангел Петров


В кафенето двамата не говорят много нито за национална, нито за европейска политика, а повече за градските си активности. За влиянието на партията обаче става дума и в един от известните барове на Сегед, където политиката е естествена тема, заедно с книгите и забавленията. Роланд Орчик превежда от сръбски, хърватски и словенски, на сръбски ще е и третата (след унгарската и румънската) версия на първия му роман. Има и музикална група на име "Лайка". Етническият унгарец пристига в страната през 1992 г., след като преживява цялото си детство в Югославия. Смята, че национализмът в страната му напомня за нивата от осемдесетте години, макар да не вижда възможност за сериозни проблеми със съседите.


Вярва в единна Европа, но не харесва начина, по който работи. "Единственото нещо за Европейския съюз са паритe. Ако не са те, ще се избият," казва той, имайки предвид политическия елит. Затова допуска, че на изборите може и да гласува за някогашната "партия шега" . "Те действат и приемат това серизно. Да си европеец, значи да действаш, не просто да говориш."


Същевременно познава много хора, които биха гласували за "Фидес" на всякакви избори, само за да не се върнат социалистите, управлявали преди идването на Орбан. Признава, че за "Фидес" не може да се говори само в черни и бели краски. "Орбан направи и добри неща. Предложи гражданство на диаспората, разбира се за собствени цели, и отказа да работи с Международния валутен фонд, когато Унгария закъса в началото на десетилетието. Иначе положението в страната щеше да е много по-лошо."


"Ако не са парите, в ЕС ще се избият" - как ще гласува унгарският "град на слънцето"

© Ангел Петров


Другата Унгария


На километър разстояние, по пътя между университета и Тиса, малък бар свързва Унгария не с Войводина, откъдето е Орчик, а с Иран. Саид е студент по фармация, който държи бар на метри от университета, и тема за него са не евроизборите, а бизнесът. След година в Будапеща и година в Сегед иранецът смята, че макар "правителството да пречи" и бюрокрацията да създава спънки, "можеш да правиш добър бизнес" и в двата града. "Няма проблеми за нас. Може би ще остана," казва той, докато в заведението му се събират турци, араби, пакистанци и унгарци. Твърди, че в града има стотици студенти, които са от Иран, също като него.


Търсенето на жители, които се интересуват от евроизборите, продължава. Млада унгарка се съгласява да говори, предупреждавайки, че английският ѝ не е добър, но реагира изненадано на думите, че на 26 май ще се гласува за нещо.


"Ако не са парите, в ЕС ще се избият" - как ще гласува унгарският "град на слънцето"

© Ангел Петров


Изведнъж, на сцената на съседния площад на метри от нея, езиковата бариера пада. На мястото пред ректората, където се подготвяше фолклорният фестивал, зазвучава музика. "Шарена гайда изписана, с мъниста нанизана, свирам, пея, оро играм..." Две жени в малката група на сцената пеят на български, а няколко други в публиката (стотици са се събрали да гледат) се хващат на хоро и припяват текста, както след това припяват "Назад, назад, моме Калино".


Агнеш и Пирош имат и друга работа, освен да говорят български с непознати, след като слизат от сцената. Двете обаче го владеят добре, почти без да са стъпвали в България и без да имат нещо общо със страната. Увличат се по българската музика заради обществант за фолклорни танци, популярни в Унгария, но има и друго. "От малка съм славист, научих руски и чешки," казва Пирош. "Но при българския танците бяха преди езика и сега двете неща се съчетаха." Агнеш работи за българската общност в Будапеща, където "Тракия зенекар" ("Оркестър Тракия") има клуб. Научила е езика за пет години, говори го добре, пее на него.


Жените, танцували на музиката им, също са унгарки. Разликата е, че не знаят български - просто много харесват текстовете. Говорят свободно английски, но се мръщят дори при шеговитото подмятане, че това е най-добрият момент да обсъдят изборните си предпочитания. Сякаш обитават друга Унгария, която живее с различията и се интересува от тях и от която нито Орбан (както твърди опозицията), нито някой друг би могъл да изкара от Европа.


Повече за Партията на кучето с двете опашки и "Оркестър Тракия" четете в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  За съжаление, евро изборите минават при доста слаба активност, не само у нас. А после, целокупно псуваме евродепутатите. Ами, и ние сме си виновни, с апатията и не участието ни.

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В Унгария е невероятно скъп живота,още от соца се минаваше на транзит.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Вчера писах за тази идиотщина,но вие пак продължавате...! Няма никакво значение колко е активността на изборите. Важно е за кого се гласува.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  За съжаление, евро изборите минават при доста слаба активност, не само у нас. А после, целокупно псуваме евродепутатите. Ами, и ние сме си виновни, с апатията и не участието ни.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Така работи Светът. Хората се интересуват от ежедневните си проблеми, които в 90% от случаите са местни и могат да бъдат решени на местно ниво, ако хората имаха възможност и инструменти да си ги решават.

  Но, уви всички политици се борят за голямата централизация, щото им дава възможност за контрол.

  В Библията не случайно е записано "Обичай ближния си", а не тоя дето се намира на 1000+ км от теб.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3882 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Няма никакво значение колко е активността на изборите
  =======
  Как да няма...?
  Ако активността на гласуване е под половината , изборите на практика са несполучливи.

  Случая с Макрон е показателен.
  В Белгия , също.........
  След низката активност , близо две години немогат да съставят правителство....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3009 Любопитно

  Ако бяха хванали някой с унгарски да направи материала, сигурно щеше да има интересни мнения. Масовият унгарец явно е ксто масовият източноевропеец —скаран а чуждите езици.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Явно днес в ден за теичане н Унгария.Утре Полша,вдругитен Румъния...

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Това за 1000+ километра май не го пише

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Изборите биха били несполучливи ако всички избиратели откажат да гласуват и по този начин бойкотират всички лидери и партии.
  Французите се вдигнаха срещу Макрон СЛЕД като той дойде на власт. Когато вдигна цените на бензина...
  В Белгия не могат да съставят правителство просто защото не могат да се разберат кой да води четата,а не поради слаба активност на изборите. Дори и ако бяха гласували 100% от избирателите,резултатите от изборите пак щяха да бъдат същите. А може би дори щяха да влязат още повече партии в парламента и щеше да стане още по-сложно...

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2047 Весело

  "...Партията на кучето с двете опашки, предлагаща на избирателите си безплатна бира и вечен живот, ... "

  Тез ги избирам веднага, ако бех унгарец (ツ)

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Сегед приветстваше мигрантите, на които Унгария забраняваше да влизат."

  Отвратителната пропаганда продължава.

 12. 12 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  До коментар [#6] от "DDR":

  Безспорно, но тогава щеше да има инсайдърски текст. Сега имаме снимка на Сегед и Унгария през погледа на чужд човек. И това също говори, макар и други неща и на друго ниво.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5359 Неутрално

  Българските градинари имат традиции в Унгария :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3254 Любопитно

  До коментар [#2] от "''zms15783''":

  Ксали, ако в Унгария животът е невероятно скъп, какъв е в Швейцария?

  Еретик
 15. 15 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 544 Любопитно

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":Разбира се лихвоносен.То открай време е така.

 16. 16 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#2] от "''zms15783''":

  Така е, но Сегед е много приятен град....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3882 Любопитно

  До коментар [#9] от "deaf":

  Французите се вдигнаха срещу Макрон СЛЕД като той дойде на власт. Когато вдигна цените на бензина.
  =========
  Ами именно.....
  След като за лидер е избран човек сред некадърници, значи той е най кадърния сред тях....
  Затова и активтостна е принудително малка .....един вид реакция на гласоподавателя.....може би единствения коз в ръцете на ''съвременните модерни общества ''.....

  Интересно. .....
  Как вие европейците с лекота наричате хора като Сиси , ''по малкото зло ....'' , а тия като Макрон ,не смеете.....!
  Това е много интересен феномен. ...

  Bukalemun
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":Безспорно, но тогава щеше да има инсайдърски текст. Сега имаме снимка на Сегед и Унгария през погледа на чужд човек. И това също говори, макар и други неща и на друго ниво.
  —цитат от коментар 12 на Добрият войник Швейк


  Явно лошо съм се изразил - имах предвид някой с унгарски чужд за страната журналист - българин, сърбин, румънец и т.н. Тогава няма да има домашно влияние.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 20. 20 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 1234 Весело

  сорос вече го няма в унгарие,що се потят още:))

 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#20] от "САЩ се управлява от Риад":

  Сорос може и да го нема, ама соросоиди ще да са останали ;-)

 22. 22 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Кучетата са изглежда на почит в Унгария. Партийците от партията Кучето с двете опашки трябва да са слушали в млади години бандата Куцото куче. Впрочем "куче" си е същото животно и на унгарски и на български. Хубав народ, хубави градове, кафе и вино. Може добре да се живее и без море - като в Унгария и Сърбия.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8464 Неутрално

  Ако не са парите Борисов и един ден нямаше да се задържи, нямаше и да иска. Когато държавата беше затънала през 1996-97 година, властта се търкаляше по улицата, но малцина я искаха. Даже и спасителят Сакскобурготски дойде., позавъртя се и си отиде, за да се върне, когато се видя светлина в тунела.

 24. 24 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1038 Весело

  До коментар [#2] от "''zms15783''":
  В посока Румъния ли?

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  ""Сегед приветстваше мигрантите, на които Унгария забраняваше да влизат."

  Отвратителната пропаганда продължава."

  Чак отвратителна -не. Просто е смешно-глуповата. Момчето обикаля с монокултурния си английски в "мултикултурния" Сегед и не може да намери барем един "мултикултурист", който бил приветствал някакви мигранти някога и то на английски или немски. И намерило само "мултаци" - куче с две опашки, унгарки с българска любов (добре е, че е тя, та да се разберат), иранец с унгарска (Орбанска) любов.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#22] от "venelingeologia":

  "Кучетата са изглежда на почит в Унгария"

  И конете. Впрочем, това което се вижда на Мадарския конник, това и се почита сред наследниците на Атила. Колкото у нас има Аспаруховци, толкова Атиловци има в Унгария.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#23] от "Роси":

  "Сакскобурготски дойде., позавъртя се"

  "Въртя се, въртя се" два мандата и то цели. При това вторият беше в "смъртна опасност" от сарайски обръчи и цоциалистки мотори. Врътковците изкарват я година, максимум две - Филип Димитров, проф. Любен Беров (с мандат на ДПС), Пламен Орешарски (двойната колизия БСП-ДПС с тринадесето министерство на празната инвестиция).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK