Льо Пен агитира срещу "шофьорите-каторжници" от Източна Европа

Льо Пен агитира срещу "шофьорите-каторжници" от Източна Европа


Французинът Луик не разбира директивата за командировани работници. (...) Той е уплашен от конкуренцията на каторжници, дошли от Източна Европа". С тези думи лидерът на френските националисти Марин льо Пен показа в началото на снощния телевизионен дебат снимка на "40-годишния Луик, шофьор на ТИР, който е много обезпокоен, защото предприятието му не знае какво ще му е бъдещето."


Участниците бяха помолени да донесат в студиото по един предмет, който символизира Европа за тях. Льо Пен избра снимката на Луик, който бил споделил, че по паркингите за ТИР се чувала 95% чуждестранна реч, разказа Влади Николов, сътрудник на "Дневник" във Франция.


Марин льо Пен беше в началото на месеца в България заедно с други европейски националисти, опитващи се да създадат впечатление, че са единна сила, която ще завоюва достатъчно голям дял от местата за евродепутати, за да промени посоката за развитие на Европейския съюз. Тя лично подкрепи Веселин Марешки и неговото политическо движение "Воля".
Льо Пен два пъти идва в България заради Марешки и говори пред активистите му, че трябва да се борят за Европа, "която не заличава нациите", а той повтори, че "не може да има силен Европейски съюз без силни нации; искаме политики близко до проблемите на хората, а не измислени празни директиви, които само оправдават високите заплати на брюкселските чиновници".


Пред френските си избиратели лидерът на "Национален сбор" изпраща послания, които Марешки едва ли би могъл да повтори пред собствениците на български транспортни фирми и техните служители. Фактически той води вътрешна битка срещу водещата роля на ВМРО в лагера на "патриотите", като влага значителни средства в кампанията и говори пред поне две събирания на националисти - в Прага и тази неделя в Милано.


Според последното проучване на "Алфа рисърч" от тази седмица "Воля" има шанс да събере почти 5% от гласовете в евровота на 26 май. Прагът за избиране на депутат в Европейския парламент е 5.88%.


Льо Пен агитира срещу "шофьорите-каторжници" от Източна Европа

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK