Защо войната срещу "Хуауей" започна от Австралия

Защо войната срещу "Хуауей" започна от Австралия

© ReutersВ началото на 2018 г. учение на австралийска агенция за сигурност показва на властите променя начина, по който страната мисли за комуникациите. Тестът показва, че щетите, които могат да се нанесат на критична инфраструктура или на цяла държава чрез оборудването в мобилните мрежи от пето поколение (5G), са твърде сериозни.


Учението, осъществено с помощта на правителствени хакери, променя всичко. След него не Съединените щати, а Австралия е страната, която която осъзнава потенциала на мрежите за кибернападения и повежда кампанията за спешни мерки за 5G, докато Вашингтон реагира бавно, а европейските страни се колебаят между сигурността и въпросите на конкуренцията.


Това разказва "Ройтерс" на базата на интервюта с десетки настоящи и бивши представители на западни държави.
Според пенсионирания морски пехотинеец ген. Джеймс Джоунс, съветвал предшественика на президента Доналд Тръмп Барак Обама, САЩ не обръщали внимание на призивите на Австралия до средата на миналата година. Според него администрацията във Вашингтон изведнъж осъзнала залога и че става въпрос за революция в комуникациите.


Оттогава кампанията за сдържане на "Хуауей" се води с пълна сила като част от сдържането на нарастващата военна мощ на Китай по времето на президента Си Цзинпин. Според неназован американски представител и китайски военни документи засилването на кибероперациите е бил основен елемент от мащабната промяна във въоръжените сили, започната, след като Си идва на власт през 2012 г. Същевременно Пекин смята, че страната също ще е уязвима при атаки от САЩ и съюзниците, а в медийни публикации се твърди, че такива кибернападения срещу "Хуауей" са се съдържали и в информация, предоставена от америакнския информатор Едуард Сноудън.


"Хуауей", чиито приходи скочиха с близо 20% до над 100 млрд. долара миналата година - разчита на политическа подкрепа в Пекин освен на успешно конкурираща се технология. Най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване казва за "Ройтерс", че "ограничаването на бизнеса в САЩ няма да направи САЩ по-сигурни и силни," а единствено ще създаде ограничения за клиентите, за които ще остаат "по-нискокачествени и по-скъпи алтернативи".


Не еволюция, а революция


Ръководителят на австралийската агенция, подслушваща комуникации, Майк Бърджес каза на събитие през март, че новото поколение мрежи ще е основен елемент в комуникациите на критичната инфраструктура - от електропреносните мрежи и водоснабдяването до канализацията, продължава "Ройтерс". Според източници на агенцията съмненията на Канбера за "Хуауей" са отпреди учението, но то е послужило като повратен момент. Около шест месеца след началото на симулацията правителството на практика забрани на "Хуауей" достъп до всякакво развитие на 5G инфраструктура.


По-бързият обмен на данни далеч не е единствената полза от 5G, макар стократно увеличение на скоростта да е сериозно предимство. Многократно нараства обаче и броят връзки меду устройствата, улесняват се операциите не просто между хората и тях, а между самите машини, припомня "Ройтерс", цитирайки анализатори. (Повече за възможностите и значението на 5G мрежите четете тук.)


Заради начина, по който е устроена мрежата и многото точки, през които може да се влезе в нея, тя засега би била много по-уязвима на кибервойна - особено ако вражеска сила е доставила оборудване за тази мрежа, отбелязват американски представители. Позицията на "Хуауей" е, че тя не контролира по никакъв начин мрежите, в които е предоставено оборудване за нейни клиенти, и обвиненията от Австралия и САЩ не са подкрепени с никакви доказателства.


Компанията същевременно е сред трите, способни да доставят в големи количества нужното за мрежите оборудване, заедно с "Ериксон" и "Нокиа". От тях китайският гигант вече има репутация за по-ниските си цени при добро качество.


В централана на компанията в Шънджън Ерик Шу, заместник-председател на съвета на компанията, казва, че тя не е позволявала на правителството на Китай да инсталира пролуки в комуникационно оборудване.


Разделенията в "Петте очи"


Според Вашингтон за успешна атака срещу 5G мрежите не са необходими "задни врати", тъй като системите ще разчитат в голяма степен на софтуер, изграден от доставчиците не оборудване. Именно този достъп на компаниите до мрежта би могъл да се използва за вкарване на зловреден код в мрежата, твърдят САЩ.


Същевременно Белият дом до момента не е предоставял ясно доказателство, че оборудване на "Хуауей" е използвано за шпионаж.


Попитан дали САЩ са реагирали бавно на потенциални заплахи, свързани с компанията, най-високопоставеният дипломат от Държавния департамент, отговарящ за киберсигурността, казва за "Ройтерс", че страната отдавна се притеснява. Колкото повече наближава ерата на 5G обаче, зачестяват разговорите със съюзниците, казва Робърт Стрейър. Според него забраната "Хуауей" да участва в каквито и да било мрежи от пето поколение е "крайната цел".


Действително през 2012 г. комисията по разузнаването в Камарата на представителите публикува доклад, окачествяващ китайските технологии като заплаха за националната сигурност. Едва отскоро САЩ реагират в този дух. Още през февруари 2018 г. обаче - преди военното учение на австралийските служби - тогавашният премиер на островната държава Малкълм Търнбул отлетя за САЩ. "Ройтерс" отбелязва, цитирайки "високопоставен източник от страната", че бившият технологичен предприемач, е искал да предупреди Вашингтон за важността на бъдещите мрежи и за "рисковете за сигурростта", свързани със страни с определени способности и закони, с които може да се упражняват натиск и принуда върху компаниите.


Бившият австралийски премиер Малкълм Търнбул.

© Reuters

Бившият австралийски премиер Малкълм Търнбул.


Австралийската делегация - Търнбул и съветници - искали да убедят американските колеги, че Пекин може да окаже подобен натиск върху "Хуауей" и според длъжностни лица от Канбера САЩ разбрали посланието, но не пожелали да налагат ограничения - за тях това не било приоритет. Майкъл Роджърс, участвалият в срещите ръководител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, отказва коментар.


Независимо от сегашните разногласия в британските институции и компании миналата година имаше силен удар и от Лондон. Тогава оглавяван от правителствени фигури панел обяви, че не е напълно уверен, че страната може да се справи с рисковете за сигурността, създавани от "Хуауей". Служител, свързан със сигурността в Обединеното кралство, обяснява за "Ройтерс", че се създават уязвимости и заради начина на програмиране в "Хуауей", където някои практики са като отпреди 20 години. Компанията обещава, че ще изхарчи поне 2 млрд. долара в "следващите 5 години", за да отстрани този проблем.


Панелът, създаден през 2010 г. тъкмо заради предполагаеми рискове, според служител на американските власти е оформил с доклада си начина, по който САЩ гледат на компанията. За Вашингтон са проблеми и закони, приети в Китай в последните години, които могат да принадят хора или компании да сътрудичат за шпионаж - нещо, което Китай нарича част от клеветническа кампания.


Западът реагира


Миналото лято австралийците упорито работят с други страни, за да им изложат притесненията си заради 5G мрежите. Това включва не просто "САЩ и традиционните партньори", а и Германия, Япония, европейските страни и Южна Корея, твърди австралйски представител. През август администрацията във Вашингтон забрани ЛИНК на федерални агенции и техни подизпълнители да използват оборудване от "Хуауей" и ZTE. Същия месец австралийците напълно изключиха компании, неотгварящи на искания, свързани със сигурността (включително "Хуауей"), от 5G мрежите в страната ЛИНК. Тогава Пекин призова Канбера да се откаже от "мисленето от Студената война и идеологическите предразсъдъци".


Нова Зеландия отхвърли няколко месеца по-късно искате от местен телеком да използва оборудване от "Хуауей" за мрежата си от пето поколение.


Евросъюзът обаче няма да налага подобни ограничения и остави страните, членуващи в него, да решат сами какво да правят. Някои източници от Европа, свързани със сигурността, казват, че забраната на конкретен доставчик няма да реши цялостния проблем, свързан с рисковете от китайската технология.


Финансовият директор на "Хуауей" Мън Ванчжоу пристига в съда във Ванкувър.

© Reuters

Финансовият директор на "Хуауей" Мън Ванчжоу пристига в съда във Ванкувър.


"Стана интензивно геополитическа"


Историята с финансовия директор на компанията Мън Ванчжоу, задържана в Канада поискане на САЩ по обвинения за нарушаване на санкциите срещу Иран, даде лични измерения на конфликта. Тази история показва, че проблемите на Вашингтон с "Хуауей" не са свързани единствено със съперничеството между САЩ и Китай - дейността на Мън е наблюдавана дълго преди търговската война на Тръмп да започне, казват за "Ройтерс" хора, запознати с разследванията. "Но няма съмнение, че цялостната конфронтация с "Хуауей" вече стана интензивно геополитическа," отбелязва агенцията.


В последните месеци САЩ усилиха дипломатическия натиск, за да призоват съюзниците да избутат "Хуауей" встрани. Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд казва за "Ройтерс", че предвид революционния характер на тази технология изглежда като проява на здрав разум да не се "предават ключовете за цялото общество на играч, който е... показал лошо поведение."


Основателят на "Хуауей" Жън Джънфей (вдясно) с китайския президент Си Цзинпин.

© Reuters

Основателят на "Хуауей" Жън Джънфей (вдясно) с китайския президент Си Цзинпин.


Попитан дали има доказателства, че технологии на "Хуауей" са се използвали за шпионаж, Сондланд твърди, че има "класифицирани доказателства" и макар да отказва да навлиза в подробности, допълва, че несъмнено "Хуауей" има способностите "да хакне система" и "мандата от правителството да го направи по заявка."


За Майк Помпейо съществува пряка връзка между "Хуауей" и Пекин - през март той каза, че компанията "е притежавана от китайската държава и има дълбоки връзки с разузнаването ѝ". В изявление "Хуауей" опроверга и заяви, че е притежавана от служителите си.


Китайският гигант се отговаря все по-дръзко на САЩ, отбелязва "Ройтерс". Като пример са дадени силните послания в защита на компанията на Световния мобилен конгрес в Барселона, а заместник-директор на "Хуауей" каза спомена американската операция Prism, за която разказа Едуард Сноудън преди шест години в реч на събитие.


От своя страна европейците също започнаха да дават отпор - на събитие, недостъпно за медиите, високопоставени представители на европейски телекоми поискали от американски служител убедителни доказателства, продължава агенцията. Американецът отговорил: "Не знам защо се нареждате пред заредено оръжие."

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Хуавей има две възможности. Да премести централата и развойната си дейност в нормална страна или да фалира. Изборът е техен.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Австралийците очевидно са по-умни от нас и от доста европейци и не се връзват на китайските капани за "инвестиции", а се грижат за сигурността си от китайските комунистически шпиони!!!
  УВАЖЕНИЕ за австралийците!!!

 3. 3 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Много правописни и смислови грешки... Трудно се чете такава статия. Срамота!

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Хубава статия, но нямаше ли кой да я провери за грешки?

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Който не му харесва Хуавей да не ги ползва в края на краищата Китайците не карат никой на сила да купува продуктите им.
  Но защо това не стане на пазарен принцип а трябва да е със забрани?
  Австралийците да си намерят някой друг да им направи 5Г мрежата. Всеки телекон трябва да бъде свободен да избира с кой работи.

 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  бахти глупостите . все едно работническо дело говори за империалистическата заплаха на запада. трилиони за контраразузнаване и накрая китайците те хакват с един телефон и мобилна мрежа .

 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Хубава статия, но нямаше ли кой да я провери за грешки?
  —цитат от коментар 4 на deymus  Редакторите, които трябваше да го направят, са отишли да гласуват ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  Хуауей няма как да фалира, при положение, че е трайно на пазара в Азия, а и ЕС не бърза да ги санкционира .Така или иначе, пазарът в САЩ никога не е бил силен и от особено значение за тях.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Добре де ако Хуйвей не направи 5Г мрежата кой тогава?
  Какъв е избора и какви са цените?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  Huawei и ZTE ги пишете бегали! Дано ЕС отвори очи и реагира като САЩ, Австралия, Нова Зеландия!

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1909 Любопитно

  Защото Австралия от годити страда от комплекс на идентичността
  До 80-те години % на на население от британски произход беше по висок от този във Великобритания, след което разрешиха накитайци да се зеселват в Австралия поради липса на работна ръка и сега не знаят какво да правят

  Между друото Китай направи още един намек на САЩ вчера като продаде 20 мрд ценни книжа на САЩ за 1 ден

 12. 12 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Китай не спазва никакви закони и при тях е пълен комунистически произвол и тоталитаризъм. Правят изкуствени острови в Южнокитайско море и завладяват на база на тях водни територии от съседни страни като Виетнам и др. Манипулират си валутата и контролират цената на юана, като нарочно го държат ниско и печелят от това. Не спазват никакви правила с опазване на околната среда (затова и градовете им са толкова мръсни). Мисълта на китаеца и китайските фирми е само и единствено за печалба. Нашият НАП си има огромни проблеми с китайските магазини тук в България, които нито издават касови бележки, нито спазват каквито и да е правила. Същото е и в Румъния, същото е навсякъде където китаеца е стъпил.
  В САЩ и Европа фирмите и държавата заделят милиарди долари/евро за изследвания, които след това се внедряват в нови продукти. Китай просто краде голяма част от тези разработки и ги внедрява наготово в продуктите си и печели от тях.
  На американците решиха най-накрая да реагират и веднага се появиха олигофрени, които започнаха да защитават невинния и благороден Китай. Ами ходете да живеете в Китай. На китайците никой нищо не е им е забранил. Забраната е от американското правителство към американски фирми, това е.

 13. 13 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Австралийците очевидно са по-умни от нас и от доста европейци и не се връзват на китайските капани за "инвестиции", а се грижат за сигурността си от китайските комунистически шпиони!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  До сега единствената държава събираща масово данни на интернет потребители и подслушване на разговори е САЩ. Всички останали са като първокласници пред тях. Както пише в статията, "можело" не знайно как, кога и къде китайците да вкарат някакъв злонамерен код, ама то Китай 'може' да атакува и Тайван, ние ако вземем да описваме какво може ще направим ще пишем цял ден. Ясно е че американците нямат друг избор освен мръсна война, защото пазарно ориентираната я загубиха тотално.

 14. 14 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Весело

  Китай просто краде голяма част от тези разработки и ги внедрява наготово в продуктите си и печели от тях.
  —цитат от коментар 12 на shumnalia


  Особено 5Г мрежата, как можаха да я откраднат тея китайци мръсни. Откраднаха я от САЩ и сега искат да им я продадат, изедници.

 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  Според мен, ще приемат рестрикции от Нормалния свят. Ако не - ще фалират.

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  Ченгето и доносника си остават същите и след пенсионирането ИМ!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Бегали откъде?От САЩ, Австралия и Нова Зеландия?!Че те никога не са били силни там и никога не са разчитали на тези пазари.При над милиард пазар в Китай и още два пъти по толкова в Азия, надали компаниите с най-голям дял там биха могли да фалират...Но както е казано, мечтите на кравите са безплатни...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "МиГ-29":

  "но защо това не става на пазарен принцип"

  Какво разбира един ватник от Пазарен принцип!?!
  Чинезите поне се научиха да произвеждат джапанки и долни гащи. - С ниско качество и високо съдържание на вредни оцветители, но все пак...
  Грешката им е, че се самозаблудиха, че могат с една крачка да преминат от кражби и имитация, към иновация!...
  Другари, или малко сте чели господин Карл Маркс или малко сте разбрали написаното.

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#9] от "МиГ-29":

  Тъпан с Ватенка, да не би Хуавей да е измислила 5G технологията със съответните патентинтни права?
  Хуавей, произвежда основно хардуер Циско и Бг.-то е наводнено с такъв, поради по ниската цена /а, не качество/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#19] от "Captain Shakespeare":

  Основните патенти за 5G се държат от китайски компании.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "МиГ-29":

  Има кой: Ериксон или Нокия.
  Свободата е по-важна от цената.
  Ако не разбираш какво стои зад тези думи, то не си за този форум. Бегай при м@лоумниците пик, близ, ...

 22. 22 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#13] от "deutschland":

  В Китай ползват затворен/собствен интернет, които мощно е филтриран и контролиран от правителството. В Китай те арестуват за обикновен пост в който критикуваш нещо дори дребно. Да твърдиш, че подобни или аналогични неща има в САЩ, означава, че или си тотално заблуден или пълен олигофрен или обикновен рубладжия.

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "1001":

  Мурзилка, за ден САЩ може да напечата $ 20 млрд и да изкупи тези книжа. Знаеш ли колко ги бóли "фара"!?! - точно николко!

 24. 24 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#13] от "deutschland":В Китай ползват затворен/собствен интернет, които мощно е филтриран и контролиран от правителството.
  —цитат от коментар 22 на shumnalia


  Тотално заблуден си ти, аз говоря за външния свят... то много ясно че всяка държава почти сигурно подслушва масово собственото си население и собствения си интернет трафик. Даже в статията си го пише - САЩ следи населението си през PRISM (surveillance program), но да правиш това извън страна си е много по различно. Там лидери са САЩ, никоя държава за сега не може да ги настигне по чуждестранно подслушване!

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#22] от "shumnalia":

  И трите неща от последното ти изречение е.

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#23] от "vhv":

  не могат там е работата
  Сега за да притискат Русия САЩ държат нефта и долара нисък, а за да не вдигат лихвите по дълга им трябва ниска цена на златото да не избягат инвеститорите в ценни книжа
  Просто нямат полезен ход.
  Русия си продаде ценните книжа и ги обърна в евтино злато. Сега ако Китай тръгне по този път, ще трябва да се вдигнат лихвите или рязко да се обезцени долара

 27. 27 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Света иска Хуавей! За всеки Българин по един телефон Хуавей с новата операционна система на Хуавей ХуйОС v1.0

  Марс е изконна Американска територия!
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  Който не му харесва Хуавей да не ги ползва в края на краищата Китайците не карат никой на сила да купува продуктите им.Но защо това не стане на пазарен принцип а трябва да е със забрани?...
  —цитат от коментар 5 на МиГ-29

  Ми щото точно китайците отсвирват пазарните принципи. А и точно тези дето не искат, няма да ползват китайската техника точно на пазарен принцип — риска надхвърля евентуалната печалба и сделката не се случва.
  В момента просто се измерва размера на риска, дали е "голям" или "огромен". ;)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  ...При над милиард пазар в Китай и още два пъти по толкова в Азия, надали компаниите с най-голям дял там биха могли да фалират....
  —цитат от коментар 17 на Noise

  Пазара не се мери в милиарди потребители, а в платежоспособност. Това обяснява защо ЕС и САЩ са най-големите пазари, въпреки че са в пъти далеч от милиард пазаруващи.
  Нищо лично, просто елементарна икономика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това е една статия, която няма информационна стойност. Информира за нищо. Не били САЩ, били Австралия!!! Но няма да ни уведомят, че Макрон реши Франция да продължи да работи с Хуйвей и прави контра на САЩ.

 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защото Австралия от годити страда от комплекс на идентичносттаДо 80-те години % на на население от британски произход беше по висок от този във Великобритания, след което разрешиха накитайци да се зеселват в Австралия поради липса на работна ръка и сега не знаят какво да правятМежду друото Китай направи още един намек на САЩ вчера като продаде 20 мрд ценни книжа на САЩ за 1 ден
  —цитат от коментар 11 на 1001


  Русия си ги продаде всичките ценни книжа на САЩ и нищо не стана.

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хуйвей вече спря голяма част от производството на смартфони до второ нареждане.

 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#29] от "gost22":

  Мдам.Само дето за мобилни устройства, Азия е достатъчно платежоспособен пазар.Да не говорим, че ЕС не се е засилил да налага санкции.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#23] от "vhv":

  Ти си бил прероден Кейнс!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ясно е че американците нямат друг избор освен мръсна война, защото пазарно ориентираната я загубиха тотално.
  —цитат от коментар 13 на deutschland

  Това е.
  Но какво от това?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  Истината е, че Китай управлява своят "Велик Китайски Файруол" чрез софтеура на Хуауей :)
  За да прави това има пряк достъп и управление, осигурени от компанията. Въпрос на часове е (когато това е необходимо) да направи каквото пожелае с 5Г мрежата, доставена от Хуауей. Дали го прави сега - не. Дали ще го направи в бъдеще? Зависи от условията и доколо Китай ще се почувства застрашен. Ако ние сме в един отбор с Китай, е много вероятно, че няма да го направи с нас. Част от форумниците обаче не сме в един отбор с Китай :)
  За другата част от форума - не знам. Те или са в друг отбор, или са безгрижни невежи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Президентът Си заяви в ЧНГ посланието си, че е разработена ракета, която може да потапя американски самолетоносачи. И ето че самолетонасачът се появи в спалнята му ... Кой е Китай, че да отправя подобни заплахи към САЩ. И да не са луди САЩ да купуват оборудване и да позволяват да се печели от тях след като Китай има такива визии в ракетостроенето и цели в живота ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело

  Всичкото русофилистик, веднага да направи православно бдение пред съветското посолство, с искания, раша да сътвори, високо духовна ОС, за китайците! Кръщават я Хуесос, слагат я на Хуявей и работата заспива! ;)

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#9] от "МиГ-29":Има кой: Ериксон или Нокия.Свободата е по-важна от цената.Ако не разбираш какво стои зад тези думи, то не си за този форум. Бегай при м@лоумниците пик, близ, ...
  —цитат от коментар 21 на vhv


  Верно май има Малоумност ..
  В "Нокиа", чрез FIH Mobile Limited , нали има дял Foxconn ??

  И то ще излезе-от трън на глог ..

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Всичкото русофилистик, веднага да направи православно бдение пред съветското посолство, с искания, раша да сътвори, високо духовна ОС, за китайците! Кръщават я Хуесос, слагат я на Хуявей и работата заспива! ;)
  —цитат от коментар 38 на fio41315648


  Мани ги русофилите, мани я Русия , мани го Путин ..

  МОЖЕ ЛИ В ЕДНА ДИСКУСИЯ , да не се занимаваме с тях?
  Ето тука всичко е ОК на пръв поглед - Китай, САЩ 5-Г мрежи ..

  Да, ама се появиха, изневиделица , пусти русофили и тука..

  Що ли тъй?

 41. 41 Профил на IxMxI
  IxMxI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Още през февруари 2018 г. обаче - преди военното учение на австралийските служби - тогавашният премиер на островната държава Малкълм Търнбул отлетя за САЩ. "

  Австралия - остров?! Хахахаха, сладури...

 42. 42 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#40] от "ajsayder":
  Понеже са велики и без тях нищо не се случва? :))))

 43. 43 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  "В централана на компанията в Шънджън Ерик Шу, заместник-председател на съвета на компанията, казва, че тя не е позволявала на правителството на Китай да инсталира пролуки в комуникационно оборудване."

  Ааа, неточно изказване. Един вид, правителството е искало, но те не са позволявали. Ето как трябва да звучи - "правителството никога не е искало..."

 44. 44 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#14] от "deutschland":

  Прост си като гъбена чорба.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Австралия е достоен член на англосаксонското войнство. Постоянен и предан съучастник във всички инвазии и агресии. И докато преди целта беше комунизма, човешките права, дисидентите и тибетските монаси, сега вече врагът е Китай, китайците и цялата жълта раса. Англосаксонството вече оформи държавата на Оруел със всичките и параметри. Затворена, самодоволна и хищническа. Лошата новина за тях е, че никой извън войнството не им съдейства. Даже и Европата, която далеч не е преимуществено англосаксонска. А те все пак са незначителна част от планетата. Най-големият проблем на Запада е, че не могат да забранят технологиите, а явно не могат и да ги развиват. Ноо..., каквото е писано ще стане. Казала го е моята баба Сребра "Китайците ще владеят планетата!" Лошото е, че та е говорила и за война в която "Червено конче в кръв ще плува". Е то при наличие на англосаксонско войнство се подразбира.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До 41:"IxMxI"......."Още през февруари 2018 г. обаче - преди военното учение на австралийските служби - тогавашният премиер на островната държава Малкълм Търнбул отлетя за САЩ. "Австралия - остров?! Хахахаха, сладури..."

  Австралия е континент, но слабо населен. Едва 25 млн! Повече от Румъния, но по-малко от Полша.

 47. 47 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 842 Весело

  До коментар [#21] от "vhv":

  Да, особено когато цената се плаща на правилните американски другари ;-)

  САЩ играят мръсно, когато иде реч за интересите им, хич няа да се изненадам, ако тази история с шпионажа са я измислили, за да ударят Хуауей. Като историята с оръжията на Саддам, на химическите атаки на Сирийската армия и т.н.

 48. 48 Профил на Angel Simeonov
  Angel Simeonov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То на практика и Кремиковци беше собственост на служителите си едно време или греша ?

 49. 49 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Много правописни и смислови грешки... Трудно се чете такава статия. Срамота!
  —цитат от коментар 3 на Miti Konst


  Не само смислови, а и много Смилови грешки :) :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на stereo
  stereo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сатана Ликующий":

  Ти добре ли си?Кой е Китай?С хиляди години цивилизация и питаш кой е.Кой е САЩ?Държава на двеста години.

  stereo
 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Общо взето в прав текст се казва че Хуауей биват орязани не заради някакви доказателства за злоупотреба, подслушване или нещо подобно ами щото са от неудобна държава. Егати пазарния принцип. И това са държави дето уж са избрали пазарната икономика. За 5г технологиите западни държави имат основание да откажат услугите на китайска компания, но нека си кажат истинската причина а не да баламосват с някакво послушване. За подривната дейност относно бизнеса с телефоните на Хуауей обаче оправдание и логическа обосновка няма. Крайния потребител е губещ.

 52. 52 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Miti Konst":

  и изключително калпав превод! поне да бяха дали източниците, да си ги преведем сами. Срамота!

 53. 53 Профил на econo
  econo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Що се правите на пунта мара? Не им се иска на едни, дето изостават, да оставят бизнеса на друг. Щели били да подслушвали. Ами другите, дето така или иначе вече подслушваха европейски политици и бизнесмени? С половин уста признаха. Уж са съюзници.

 54. 54 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#18] от "vhv":

  Нещо си в грешка...

 55. 55 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#24:"deutschland"][/quote]

  Кога в Щатите ФБР ще арестува някого заради постинг срещу Доналд Тръмп бе , охлюв ?

 56. 56 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 344 Весело

  Българските другари от руски произход/самосъзнание, застават на амбразурата да бранят китайските другари от империализЪма - класика! Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK