Международен съд нареди на Русия да освободи пленените украински моряци и кораби

Международен съд нареди на Русия да освободи пленените украински моряци и кораби

© itlos.orgМеждунардоният трибунал по морско право (ITLOS) нареди на Русия да освободи пленените в инцидента от ноември 2018 г. в Керченския пролив 24 украински моряци и да върне задържаните три украински военни морски съда.


Москва смята, че съдът няма правомощия да разглежда иска на Киев, нейни представители не присъстваха на заседанието в Хамбург, а външното министерство на Русия повтори след това, че последователно ще отстоява позицията си.


Съдът е създаден като реализиране на част от Конвенция на ООН за морското право от 1982 г., влязла в сила през 1994 г. с цел оформяне на международна правна рамка "за пространството на световния океан, за това как се използва той и за ресурсите в него". Един от съдиите в трибунала е руснак. България също е ратифицирала Конвенцията и признава юрисдикцията на Трибунала в Хамбург. Към момента са го сторили общо 167 държави (164 членки на ООН плюс Палестина, Островите Кук, Ниуе) и Европейският съюз като общност.
Морският трибунал заяви, че няма да изисква от Русия да прекрати наказателното дело срещу държаните в московски затвор украинци, а само призовава то да бъде замразено. Властите в Москва и Киев са призовани да не предприемат стъпки, които биха могли да изострят ситуацията в Керченския пролив.


Русия превзе два катера и един буксир на украинските военноморски сили с претенция, че те са навлезли в руски териториални води въпреки предупрежденията да не го правят. Протокът разделя Южна Русия от анексирания преди 5 години Кримски полуостров и Киев настоява, че руската страна е била уведомена за маневрите. Според Украйна това е било поредна проява на руската агресия, според Русия това е провокация.


Руслан Хомчак, новият украински началник на Генщаба, поел поста след встъпването в длъжност на новия президент, заяви, че в момента е опасно да се изпращат украински моряци в района и че има въпроси към командващия ВМФ как е планирал плаването от миналата година и дали е прогнозирал, че събитията ще се развият по този начин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK