Русия вече не може да увърта за украинските моряци

Русия вече не може да увърта за украинските моряци


Международният трибунал по морско право (създаден по силата на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.) се произнесе в събота по спора между Украйна и Русия за инцидента в Керченския проток от 25 ноември 2018 г. Тогава руските въоръжени сили и бреговата охрана задържаха с употреба на сила 3 украински военноморски съда, пътуващи от Одеса за Мариупол. В хода на стълкновението бяха ранени шестима души, а руснаците арестуваха 24 украински моряци, които и до днес се намират в плен въпреки многобройните протести зад граница и официалните призиви за освобождението им.


Трибуналът в Хамбург постанови Руската федерация незабавно да върне на Украйна трите задържани съда (двата бронирани артилерийски катера "Бердянск" и "Никополь" и рейдовия буксир "Яны Капу") и да пусне на свобода задържаните моряци. Двете страни се призовават да се въздържат от действия, които биха довели до ескалация на конфликта.


За решението са гласували 19 съдии, включително президентът Чжин-Хьон Пак (от Южна Корея) и вицепрезидентът Дейвид Атард (Малта). Против се е обявил съдията от Русия Роман Колодкин.
Русия отказваше да участва в слушанията по казуса, макар че е подписала конвенцията през 1982 г. и следователно признава юрисдикцията на трибунала. Основен аргумент на руснаците беше, че действията на украинските катери показвали "очевидно военен характер", което освобождавало Русия от отговорност по конвенцията. Трибуналът обаче не се съгласи с това.


Разбира се, Москва ще намери достатъчно юридически лупинги, за да не сметне решението на трибунала за обвързващо. Но все пак новината от Хамбург бележи значителна победа за Украйна и най-вече за заместник-министъра на външните работи Олена Зеркал, която представляваше страната си в спора; 45-годишната Зеркал - която дълго време работеше в правосъдното министерство в Киев начело на дирекцията по международно право - представляваше Украйна и в публичните изслушвания през март 2017 г. в Международния трибунал в Хага. Там Киев обвиняваше Москва в подкрепа за международния тероризъм и в нарушаване правата на човека при окупацията на Крим и части от Донбас.


Колкото и Русия да го отрича, действията ѝ срещу украинските катери и моряците са несъмнено нарушение на двустранни и международни спогодби. Правният статут на Керченския проток продължава да се регламентира от Договора за сътрудничество в използването на Азовско море, подписан между Руската федерация и Украйна през 2003 г. Никой все още не го е отменил, валиден е и може да се прочете на официалната страница на Кремъл.


В него се казва, че Азовско море и Керченският проток исторически се явяват вътрешни води на Русия и Украйна. Нещо повече, той позволява свободното корабоплаване на всички търговски и военни кораби, както и на други съдове, плаващи под държавните флагове на двете страни, използвани за нетърговски цели. Иначе казано, Украйна има пълното право да придвижва своите военноморски съдове през пролива – както беше и в злополучния 25 ноември. Двата катера и буксирът бяха отпътували от Одеса (на Черно море) към Мариупол (на Азовско).


И тук възникват няколко противоречиви въпроса, дължащи се най-вече на неизчистените в миналото детайли. (Поредният горчив пример защо всяко споразумение трябва да бъде максимално лишено от противоречия, да не позволява разногласия и свободно тълкуване. Особено пък договореностите между държави, които в даден момент поддържат близки отношения и се смятат за първи приятели.)


За всичките тези години от обявяването на независимостта на Украйна (24 август 1991 г.) акваторията на Керченския проток така и не беше поделена между двете страни. Договорът от 2003 г. – един впрочем доста кратък нормативен акт със само 5 члена – признава, че проливът и Азовско море са вътрешни води за Русия и Украйна и само предписва мирно разрешаване на споровете "съвместно или по съгласие". През 2007 г. морските администрации на двете държави парафират временно предписание за реда на преминаване. То задължава всеки плавателен съд да иска разрешение от Керченското пристанище.


Но в казуса влиза още една особеност. В пролива съществува и канал – това е Керч-Еникалският канал. Двата му бряга бяха част от територията на Украйна и той се регулираше само от украинското законодателство.


След руската анексия на Кримския полуостров през март 2014 г. Керченският проток попада изцяло под руски контрол. Русия дори построи и мост над него с дължина от 19 км, две трасета – автомобилно и железопътно, на внушителната цена от 227.9 млрд. рубли (над 3 млрд. евро). От анексията насам (наричана "възвръщане" в стилистиката на онази бурно и кърваво разцъфтяла "Руска пролет") Русия разглежда пролива като свои териториални води и самостоятелно регулира корабоплаването в него. Украйна, съвсем логично, няма как да признае Крим за руски, нито пък протока, така че не смята и за нужно да иска разрешение от Керченското пристанище, вече в руски ръце.


До въпросния инцидент все пак функционираше известна комуникация (тя продължава и днес, макар и в доста ограничен формат). Но обхваща предимно търговското корабоплаване - за организацията на товаропотока от азовските си пристанища на Украйна ѝ се налага да се обръща към властите в Керч – пристанище, което според украинските закони е "закрито".


Така че конфликтът беше неизбежен. Рано или късно щеше да се стигне до подобен инцидент с участие и на военна сила.


Трагичната случка само влоши международното положение на Москва. В края на 2018 г. темата влезе и в дневния ред на срещата на върха на ЕС. Всички 28 членки изразиха солидарност с Украйна и назоваха руските действия неприемливи. Лидери като френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел настояха за освобождаване на украинските военни. Преди това американският президент Доналд Тръмп отмени срещата си с Путин, планирана в рамките на заседанието на Г-20 в Аржентина.


През януари и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която призова Русия да освободи моряците. ПАСЕ формулира и подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.


В средата на март тази година ЕС, САЩ и Канада въведоха нови санкции заради арестуваните украински моряци, а в декларация американското министерство на финансите подчерта, че партньорите са решени да противодействат на "злонамерената дейност на Русия". Канадското правителство наложи и собствени мерки. Отава добави 114 руснаци към своя черен списък, сред тях и Игор Сечин, президент на държавния нефтогазов концерн "Роснефт". Сечин е сред най-близките съратници на Владимир Путин, беше заместник-директор на администрацията на Кремъл от 1999 до 2008 г., а когато Путин извърши "потьомкинската" рокада с Медведев през 2008 г., стана и вицепремиер. Един от най-богатите руски чиновници, през 2016 г. списание Forbes го постави на второ място с годишен доход от 13 млн. долара.


Видяхме и демонстрации на военна мощ, ала без особен успех. През декември тогавашният британски военен министър Гавин Уилямсън посети Одеса, където по това време се намираше хидрографският кораб на британските ВМС HMS Echo. Тогава Уилямсън заяви, че корабът ще остане в Черно море, за да подсигури свободата на корабоплаване. Беше разчетено като сигнал към Москва, но в края на месеца HMS Echo напусна украинското черноморско пристанище.


През март 2019 г. агенция "Блумбърг" вкара интрига със съобщението, че на Мюнхенската конференция по сигурността (традиционно провеждана през февруари) американският вицепрезидент Майк Пенс се е опитал да убеди Франция и Германия да пратят свои военни кораби в Азовско море. Това трябвало да потвърди ангажимента на Запада към свободното корабоплаване през протока. Според дипломатически източници канцлерът Меркел отхвърлила плана с обяснението, че украинският президент Петро Порошенко го смятал за недостатъчен, за да разреши проблема. Според французите пък би било ненужна провокация към Москва.


Президентът Петро Порошенко изглеждаше непреклонен спрямо Москва, но и неговият наследник прави сходно впечатление, поне в първите си стъпки. Още в деня на изборите Володимир Зеленски обяви, че първата му задача като държавен глава е да върне у дома украинските моряци.


Решението на Трибунала по морско право в Хамбург свива значително полето за действие на Русия. Кремъл и бездруго почти всекидневно чува от западните си събеседници името на украинския режисьор Олег Сенцов (задържан през май 2014 г. и осъден на 20 години затвор по обвинение в тероризъм). В негова защита продължават да се обявяват кинотворци от световна величина като Анджей Вайда, Кшищоф Зануси, Вим Вендерс, Педро Алмодовар, Аки Каурисмаки и др. и вече няма значим кинофестивал без някаква демонстрация за освобождаването му. Да не говорим за останалите над 60 украинци в плен по политически причини в Русия (Украинската хелзинкска група говори за 66, гражданската инициатива "Евромайдан SOS" - за 70 украински политически затворници в Руската федерация).


Ако игнорира и това решение на важен международен орган, авторитетът на Москва още повече ще се свие. Досега "суверенната демокрация" - по израза, въведен през 2005 г. с концепцията на могъщия президентски съветник Владислав Сурков – показва, че не се вълнува особено от чуждото мнение. Не ѝ пука от това какво мислят за нея зад граница. Вълнува се от сделки и от съответните им финансови измерения. Но сделките също страдат и ще продължат да страдат от подобно високомерно пренебрежение.

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 262 Неутрално

  И тея почнаха да се правят на пирати...

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Разбира се, че за съжаление може- на джуджето изобщо не му пука за международното права, както впрочем на всички сатрапи и тирани!!!!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Разбира се, Москва ще намери достатъчно юридически лупинги, за да не сметне решението на трибунала за обвързващо.

  В заглавието пише друго...

 4. 4
  deaf
  Рейтинг: 2441 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2902 Любопитно

  Авторитета на Расия отдавна е като на крадец....и държава държаща се като окупатор!Още от грузинската криза.....!И заслужава само игнориране и санкциии!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "Русия вече не може да увърта" - убеден съм, че ФСБ (КГБ), ГРУ и Путин ще Ви опровергаят в най-скоро време ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 7. 7 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  за да се прави путя на мъж за женки като коментатор 3

 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2115 Весело

  Сега ще започне гневната истерия от външно министерство, пропагандадристони, путинисти, тролове, ботове🥳 по темата за русофобията на морските съдии.
  След това: преговори, приемане, депресия и накрая данък за руснаци върху събирането на сухи дървени пръчки (валежник)

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1233 Гневно

  Русия както винаги - винаги на инат на целия свят. Нечовеци.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Казуса е ясен, но е интересно да чуя мнението по темата на пРезидента ни Решетников, на бялата Златка, на шкембе Войводата ни или примерно на вестник Поглед и по-специално на Велислава Дърева. Специално на последната отговора съм убеден, че може спокойно да бъде включен в теми за анализ от студенти по психиатрия и психология.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  До коментар [#9] от "дедо Андро":

  Генотипно увреден материал. Като изключим аристокрацията от преди 100 години, избита и емигрирала, там остана генофонда на крепостното селячество, и то в над 98% от общия материал.
  Няма какво да се случи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#6] от "Shteryu Atanaso":

  Русия вече не може да увърта" - убеден съм, че ФСБ (КГБ), ГРУ и Путин ще Ви опровергаят в най-скоро време .
  =====================
  🙄Аз дори знам как) Те ще купуват още повече апартаменти и различни имоти там,☝️ ще изпратят още повече пари на западните банки. И най накрая, пак ще "бомбардират Воронеж", (дори още повече)😏

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Както писа един калега по-горе - за съжаление може. Ако перифразираме Вапцаров "какво тук значи някакво си право..."
  Докато Путин и кликата му не бъдат спрени, всички съседни на страни ще страдат...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А, те руските увъртания задължително стават поредното потвърждение на хубавата нашенска поговорка
  "Накрая тарикатите на баламите вода носят”.

  Апропо, Американски законопроект въвежда санкции срещу компаниите,
  които строят „Северен поток 2”
  The New York Times: На 4 май американските сенатори Тед Крус, Джон Барасо, Том Котън (републиканци) и Джийн Шейхин (демократ) внесоха в Сената законопроекта „За защита на енергийната сигурност на Европа през 2019-а година“ - срещу изграждането на газопровода „Северен поток 2“, започнато от „Газпром” с финансиране от германския Uniper и подразделението на BASF -Wintershall, английско-холандската фирма Shell, австрийската OMV и френската Engie.
  Както е видно от публикацията на уебсайта на Сената, документът преди всичко предлага да се въведат санкции срещу чуждестранни компании, които предоставят своите специализирани кораби за полагане тръбите на „Северен поток 2“ в Балтийско море. Санкции ще бъдат налагани, ако корабът полага тръби на дълбочина 100 фута (приблизително 30,5 м) под морското равнище.
  Потенциалните санкции включват блокиране на активите и операциите на тези компании в юрисдикцията на САЩ. А на мениджърите и основните акционери на тези компании ще бъде отказан достъп до Съединените щати. В допълнение, американският президент ще има право да налага санкции на компании, които предоставят застрахователни или презастрахователни услуги за кораби, полагащи тръби за „Северен поток 2” на забранени дълбочини.

  Средната дълбочина на изградения тръбопровод е 50 м (най-дълбоките места - повече от 200 м, най-малката - 5 м). Така сенаторите умишлено са взели такъв дълбочинен праг, че да могат да подведат под санкции по-голямата част от тръбопроводите. На 21 май, по време на работна среща на Алексей Милер, председател на борда на „Газпром” и Райнер Силе, председател на Управителния съвет на OMV AG, проектът бе обявен за реализиран на 52,6%, което прави 1290 км от газопровода.
  Въпреки факта, че законопроектът все още е в процес на обсъждане и предстои да измине дълъг път, преди да влезе в сила (първо трябва да бъде гласуван в съответната комисия на сената, след това в целия Сенат, а след това и в Камарата на представителите), американския министър на енергетиката Рик Пери направи изявление, че в близко бъдеще Конгресът ще изпрати законопроекта, разработен от сенаторите, за подпис на президента на САЩ.
  Да, между другото, Рик Пери направи това изказване по време на посещението си в Киев !

 15. 15 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  То, морското международно право ако беше зачитано от военните, нямаше да има Пърл Харбър. Нали Украйна е във война? Нали корабите са военни? Нали се движат със свалени бризенти на бордовите оръдия? Нали екипажът е от военни? А руснаците си спряха без да свалят презервативите... По-малкият брат трябва да слуша по-големия и да не гази лехата с лука. Така казва българския мъдър премиер.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Весело

  Разбира се, Москва ще намери достатъчно юридически лупинги, за да не сметне решението на трибунала за обвързващо. Но все пак новината от Хамбург бележи значителна победа за Украйна
  _______________
  Те украинците като онези дето ги плюят а те викат ,че заваляло дъжд!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Стена между Европа и Русия. Самолетен трафик между запада и Русия само когато пътуват "ножки Буша", изключване от глобалната мрежа и накрая пълно ембарго.

 18. 18
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  Авторитетът им е като на кварталния хулиган и побойник. И това е повод за гордост сред руснаци.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#9] от "дедо Андро":Генотипно увреден материал. Като изключим аристокрацията от преди 100 години, избита и емигрирала, там остана генофонда на крепостното селячество, и то в над 98% от общия материал.Няма какво да се случи...
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf

  Ай ся крепостно селячество! Мириканските негри-роби кога спряха да ги продават на тържищата заедно с добитък и кошове царевица?
  Хохлите не Ви ли прави впечатление ,че заляха Европа като "бежанците" от Африка,Близкия Изток,Афанистан и Пакистан? Нещо спря да се говори за покана в ЕС или НАТО?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  В един момент ще се усетят, че само с паради и "День победы" не става.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Весело

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И какъв процент са от общия генотип в САЩ?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  За пиратите не съществува морско право, това са диваците на XXI век...

 24. 24 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  То, морското международно право ако беше зачитано от военните, нямаше да има Пърл Харбър. Нали Украйна е във война? Нали корабите са военни? Нали се движат със свалени бризенти на бордовите оръдия? Нали екипажът е от военни? А руснаците си спряха без да свалят презервативите... По-малкият брат трябва да слуша по-големия и да не гази лехата с лука. Така казва българския мъдър премиер.
  —цитат от коментар 15 на venelingeologia


  Русия нито е брат на Украйна, а пък още по-малко е по-големият. Руснаците са три пъти по-малко от украинците. Когато Путин изчезне от земята изчезва и РФ. Кадиров е млад и ще надживее Путин. А след това независимост за Ичкерия. Следват Татарстан и Башкирия.
  Рамзан умело цоца от Русия пари за да подготви Ичкерия за независимост.

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#14] от "Practic":

  Благодаря за компресията на фактологията от името на народа. До края на годината СП-2 ще бъде завършен, твърдят неназовани източници. Запомни от мен - това, което икономиката си го иска, рано или късно си го получава. На политика е едно, а на практика- съвсем друго. Гетваш?

 26. 26 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А, те руските увъртания задължително стават поредното потвърждение на хубавата нашенска поговорка"Накрая тарикатите на баламите вода носят”. Апропо, Американски законопроект въвежда санкции срещу компаниите, които строят „Северен поток 2”The New York Times: На 4 май американските сенатори Тед Крус, Джон Барасо, Том Котън (републиканци) и Джийн Шейхин (демократ) внесоха в Сената законопроекта „За защита на енергийната сигурност на Европа през 2019-а година“ - срещу изграждането на газопровода „Северен поток 2“, започнато от „Газпром” с финансиране от германския Uniper и подразделението на BASF -Wintershall, английско-холандската фирма Shell, австрийската OMV и френската Engie. Както е видно от публикацията на уебсайта на Сената, документът преди всичко предлага да се въведат санкции срещу чуждестранни компании, които предоставят своите специализирани кораби за полагане тръбите на „Северен поток 2“ в Балтийско море. Санкции ще бъдат налагани, ако корабът полага тръби на дълбочина 100 фута (приблизително 30,5 м) под морското равнище.Потенциалните санкции включват блокиране на активите и операциите на тези компании в юрисдикцията на САЩ. А на мениджърите и основните акционери на тези компании ще бъде отказан достъп до Съединените щати. В допълнение, американският президент ще има право да налага санкции на компании, които предоставят застрахователни или презастрахователни услуги за кораби, полагащи тръби за „Северен поток 2” на забранени дълбочини.Средната дълбочина на изградения тръбопровод е 50 м (най-дълбоките места - повече от 200 м, най-малката - 5 м). Така сенаторите умишлено са взели такъв дълбочинен праг, че да могат да подведат под санкции по-голямата част от тръбопроводите. На 21 май, по време на работна среща на Алексей Милер, председател на борда на „Газпром” и Райнер Силе, председател на Управителния съвет на OMV AG, проектът бе обявен за реализиран на 52,6%, което прави 1290 км от газопровода.Въпреки факта, че законопроектът все още е в процес на обсъждане и предстои да измине дълъг път, преди да влезе в сила (първо трябва да бъде гласуван в съответната комисия на сената, след това в целия Сенат, а след това и в Камарата на представителите), американския министър на енергетиката Рик Пери направи изявление, че в близко бъдеще Конгресът ще изпрати законопроекта, разработен от сенаторите, за подпис на президента на САЩ.Да, между другото, Рик Пери направи това изказване по време на посещението си в Киев !
  —цитат от коментар 14 на Practic


  Трябва да си тотален идиот за да мислиш, че Северен поток-2 няма да бъде построен. Никакви санкции няма да го спрат. Та тук са замесение Русия и Германия, а не Габон и Майна си Райна.

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":


  Прост,по-прост,най-прост,Путин!
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Перифразирано:
  Негодник; по-голям негодник; най-голям негодник; Путин!
  Руснаците да си помислят за времето след комплексаря Путин!
  Между другото! Вчера обявиха за исторически милимум в доверие на руснаците към него!

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":И какъв процент са от общия генотип в САЩ?!
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  Става въпрос ,че Украйна върви като България с тази разлика ,че са разпродадени за жълти гривни а никой не ги иска в ЕС и НАТО!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Весело

  интересна тактика, от статии за Русия днес не изправяте ли пред дилема верни форумци да громят джуджето под статиите или да бягат да гласуват за проекта

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#18] от "krf54523578":


  А Русия отдавна си извоювала да се постави в положение да не дава отчет никому.
  —цитат от коментар 18 на krf54523578


  Аха!
  Аз пък си спомням как неотдавна, същата тая Русия просеше милостиня от омразните Европа и САЩ!
  Забыл ножки Буша?

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Бе тя Русия беше гарант и за териториалната цялост на Украйна, според договора от Будапеща, ама за нея тия неща не значат нищо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  милимум
  —цитат от коментар 27 на gak37608125


  миНимум

 33. 33 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  Ти нали гласува за Коцето от "Възраждане"?
  Или пак Радан и Иван Костов ти дърпат чинията с десерта?

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Русия = ИДИЛ с ядрени ракети.

  С такива държави не се преговаря; както каза Зеленский (на когото такива надежди възлагаха форумните тролове) - санкции до дупка!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Да я накарат Русия да върне Крим. Първо да накарат Турция да се изтегли от Северен Кипър, после да накарат Косово да върне земята на Сърбия.
  Русия анексира Крим и това е ясно, но няма как даже да се сравнява с Косово и Северен Кипър, защото Крим навремето е бил руски.
  Трябва да се търсят политически решения, но не виждам как ще стане. Съвременната история на Руската Федерация не е такава, че да се надявам Руся да отстъпи. Напротив, винаги, когато е имало конфликт и Русия се е чувствала засегната, Русия е побеждавала.
  По реално е да се действа в Донбас, но и там е трудно, защото руснаците, които живеят там казва, че е руски, а украинците, че е укрински.
  Като гледам руските медии руснаците давата само бомбрдировките на украинската армия и жертвите и пораженията, а украинските медии дават само бомбардировките на руснаците и жертвите и пораженията. И съм сигурен, че и двата лагера не лъжат, че са обстрелвани. Но никой не гледа реално, че войната се води винаги от две страни.
  Всеки си гледа своите жертви и си ги оплаква, а другата страна се обвинява в жестокост и зверства.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#33] от "gak37608125":

  "Ти нали гласува за Коцето от "Възраждане"?"

  Дерибейката чака екзит половете, за да обяви за кого е гласувал. ;)

  Естествено, за победителя! :))))

  Да не е луд да гласува за някой 3-процентен...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2902 Весело

  До коментар [#18] от "krf54523578":

  Явно умсвеният Ви капацитет ви позволява да двигате само празни лозУнги......далеч от реалноста!Суровинният придатък на Китай и Запада е изцяло зависим от гореописаните....ако не го осъзнавате -завършете поне 8 клас!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 38. 38 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Русия не можела "да увърта повече".
  А бе, Драгомирчо, младо и зелено грантоядче, кой те в тази преспивна люлка люлее!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#39] от "rumata":

  "... като не може да целува ръка, ще целува гъз."

  Житейският ти опит няма нищо общо в случая.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  Аве, Драгомире, аве Иванов, на кой му дреме какво е произнесъл един трибунал в Хамбург?!Къде , къде по-сериозен трибунал, като този в Хага, дамо гледа жално и мига на парцали, като дойде реч за САЩ..Що едни трябва да се съобразява с тешенията на разни бутафорни организации, а други не?!НекъФ отговор на тоя въпрос имаш ли?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":

  На САЩ щото им пука, нал тъй?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#39:"rumata"][/quote]

  вие от гъзоцелуващите май ще да сте

 45. 45 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#41] от "Noise":

  щотосащ са сила
  а рашка е педрила без никакво влияние в света

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#44] от "Binko Georgiev Binev":

  "... вие от гъзоцелуващите май ще да сте..."

  Той е на принципа на свободната конкуренция: ако некой целуне ръка, той ще целуне крак; ако некой целуне по-надоле, той ще целуне още по-отдире... :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#45] от "Binko Georgiev Binev":

  "... а рашка е педрила без никакво влияние в света..."

  Престанаха и с връткане на кранчето да плашат дори...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аве, Драгомире, аве Иванов, на кой му дреме какво е произнесъл един трибунал в Хамбург?!Къде , къде по-сериозен трибунал, като този в Хага, дамо гледа жално и мига на парцали, като дойде реч за САЩ..Що едни трябва да се съобразява с тешенията на разни бутафорни организации, а други не?!НекъФ отговор на тоя въпрос имаш ли?!
  —цитат от коментар 41 на Noise


  според вас трябва да властва правото на силния
  ама на рашка силата и е само за малки страни

 49. 49 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "Binko Georgiev Binev":"... а рашка е педрила без никакво влияние в света..."Престанаха и с връткане на кранчето да плашат дори...
  —цитат от коментар 47 на Norman Granz


  да неи го врътнат на тях
  и без това нанесоха сума и щета на беларус

 50. 50 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "Binko Georgiev Binev":"... а рашка е педрила без никакво влияние в света..."Престанаха и с връткане на кранчето да плашат дори...
  —цитат от коментар 47 на Norman Granz


  да неи го врътнат на тях
  и без това нанесоха сума и щета на беларус

 51. 51 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "rumata":"... като не може да целува ръка, ще целува гъз."Житейският ти опит няма нищо общо в случая.
  —цитат от коментар 40 на Norman Granz


  Ами, казал го е Бисмарк, макар да съм го перефразирал. Не съм и очквал да го разбереш. Но затова пък, твое ще е Царството небесно.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 52. 52 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#18] от "krf54523578":
  Затова и ще гние в лайна!

 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#43] от "Noise":

  не мястото/костюма му за прайда беше "дипломатично" заето

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ""Международният трибунал по морско право (създаден по силата на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.) се произнесе в събота по спора между Украйна и Русия за инцидента в Керченския проток от 25 ноември 2018 г""

  Колкото по-далеко от Рассия, толкова по-добре се живее.
  Доказателство е в разликата между Ирландия и България.

 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#52] от "fio41315648":

  характерен речник и праг

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#45] от "Binko Georgiev Binev":

  Видехме у Близкият изток..Що кравар замина у торби, що трилиони бЕха изхарчени, що успехи постигнаха...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 57. 57 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#48] от "Binko Georgiev Binev":

  Украйна малка страна?!Кой клас сте завършили?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Джони Деп поканил Путин да се снимат в "Кримски пирати"...

 59. 59 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#58] от "bez_ime2":

  И Патрашенко в "Ковчега на мъртвеца"

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1800 Весело

  До коментар [#56] от "Noise":

  Видяхме и как краварите опънаха православните руски крави от "Вагнер"...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#58] от "bez_ime2":И Патрашенко в "Ковчега на мъртвеца"
  —цитат от коментар 59 на Noise


  Да, защото успя да погребе Евразийския проект - FOREVER...

 62. 62 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#60] от "mitko11":

  Опънали стотина наемника..Срещу това стоят хиляди чували от Афганистан, Ирак, Либия, Сирия...И едни трилиончета, само за да видят как Ирак гордо завива към Иран, Асад е бетон в Сирия, в Либия силите на маршала напредват и е въпрос на дни да вземат властта, а в Афганистан я докараха до преговори с талибаните.Бах си космическата супер-свръх по, по , най , сила . Ха-ха-ха!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 63. 63 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#61] от "bez_ime2":

  Щото ще го последва съдбата на човека, дето преживяше една вратовръзка..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#56] от "Noise":Видяхме и как краварите опънаха православните руски крави от "Вагнер"...
  —цитат от коментар 60 на mitko11


  Докато има крави, ще има и кравари...

 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#61] от "bez_ime2":Щото ще го последва съдбата на човека, дето преживяше една вратовръзка..
  —цитат от коментар 63 на Noise


  ВЕрно, ти да видиш? Путин ще го гощава с Новичок?

 66. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#65] от "bez_ime2":

  Тоя с вратовръзката, оди като луд наляво надясно..Нема нужда се хабят субстанции.По-голямо наказание от това да е жив и здрав дълго време , няма..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  И да обобщим накрая на дискусията:

  Общия принцип на руската култура (като цивилизация): изначално вторична и исторически зависима, вписана в периферията на западния свят и оцеляваща единствено чрез контакти, отношения и търговия със Запада. Без Европа Русия в сегашните граници (и със сегашния жизнен стандарт) нямаше да може да просъществува.
  След кървавата вакханалия в Чечения, взривените жилищни домове, масовата екзекуция на Дубровка, разтърсващата Бесланска трагедия, анексирането на Крим, сепаратисткия терор в Донбас, сваления малайзийски ,,Боинг”, показните убийства на опозиционери, журналисти и беглеци, повсеместното хакерско вмешателство, външнополитическите гафове и изцепки, опитите за ядрен шантаж и унищожаването на хиляди мирни жители в Сирия и при нарастващи западни санкции, непрекъснато финансово-икономическо пропадане и пълна международна изолация на Руската федерация, който има очи, вижда и който има уши, чува: мята се в последни издихания Путиновият режим, трещи по шевовете отживялата колониална империя - затвор за региони и народи, жандарм на Източна Европа и Близкия изток...

 68. 68 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#38] от "rumata":

  Русия, та Русия...
  Я ми обясни как след 240 години, в които монголците са облагородявали руския етнос, сега в Русия няма нито един монголец! Да не би пък днешните руснаци да са преименувани монголци?

 69. 69 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#67] от "Practic":

  Ако не сте чели "Черната Книга на Комунизма", препоръчвам ви я!
  В нея е отделено специално внимание на руската жестокост!

 70. 70 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Няма по-гнусна, отвратителна, чудовищно алчна и хищна общност от Кочината на Злото и Лъжата. Демократичният свят допусна огромна грешка със спасяването на СССР от погром и буквално физическо унищожение през Втората световна война. Окупацията на Източна Европа от червените диваци е най-голямата трагедия в историята на човешката цивилизация. Но урокът е научен. Кочината ще бъде изтрита от лицето на Земята. Въпросът не подлежи на обсъждане и омилостивяване.

  Зад смела и дръзновена Украйна стои най-могъщата демократична общност. Диваците окупатори на Крим и Донбас ще бъдат до един груз 200. Ще платят скъпо и прескъпо за наглата си агресия. Броячът отчита всеки ден щетите, които Русия нанася на съседните си страни и народи. Ще върне и последния милиметър чужда земя и ще плати до последния цент безобразията, които извърши. Слава на Украйна.

  Navigare Necesse Est
 71. 71 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Русия незабавно трябва да освободи всички задържани украински моряци, както е постановил Трибуналът!

 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  " Ако игнорира и това решение на важен международен орган, авторитетът на Москва още повече ще се свие. Досега "суверенната демокрация" - по израза, въведен през 2005 г. с концепцията на могъщия президентски съветник Владислав Сурков – показва, че не се вълнува особено от чуждото мнение. Не ѝ пука от това какво мислят за нея зад граница. Вълнува се от сделки и от съответните им финансови измерения. Но сделките също страдат и ще продължат да страдат от подобно високомерно пренебрежение."

  Спрете икономическото сътрудничество с Русия, този режим ще грохне от самосебе си ! Напук на опитите на Кремъл да иска от Запада да му изкупува суровините като най - изгодни и да поддържа собственото си оцеляване, напук на призивите му за " прагматични отношения", наследниците на Златната орда разбират само от сила и пълна изолация - именно така се срина и самия СССР навремето.......

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#65] от "bez_ime2":Тоя с вратовръзката, оди като луд наляво надясно..Нема нужда се хабят субстанции.По-голямо наказание от това да е жив и здрав дълго време , няма..
  —цитат от коментар 66 на Noise


  Е, за Юшченко ги хабят, за Порошенко - не????? Аз също пожелавам на Порошенко да е жив и здрав, такъв нож заби в сърцето на Кремъл... Или, май не беше нож и не беше в сърцето?????

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#67] от "Practic":

  Много добре и почти изчерпателно сте изредил подвизите, с които руснаци и русофили толкова се гордеят, колега Практик.

  Не знам дали си струва към списъка ви да добавим дребни битовизми като източването на американските здравни фондове от руски дипломатически персонал, акредитиран в САЩ, или пък превръщането на руското посолство в Буенос Айрес в международен център за трафик на ТОНОВЕ кокаин?

  Последното - с използване на самолети от правителствения авиотряд, ползващи се с дипломатически имунитет...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Един съдебен акт повече срещу държава - престъпник - рецидивист.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#51] от "rumata":
  Бисмарк, е една от най-цитираните исторически личности, за съжаление, често безпочвено, същото е и с Чърчил!

 77. 77 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#55] от "дерибеев":
  Като не ви харесва, не четете, вашият е явно по-висок! А аз просто се основавам на фактите, къде бе открит сталактит от човешки фекалии, къде има скулптури от фекалии?

 78. 78 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В Руската федерация върви ускорена национализация на банковия сектор и неумолимо разширяване на държавния монопол.
  През 2018-а година централната банка отмени лицензите на 57 банки, (47 през 2017-а), и процесът продължава. Трябва да се отбележи, че големите финансови потоци на бюджета (например за държавните военни поръчки), както и тези потоци, които държавата възнамерява да контролира (например в строителството), се направляват чрез държавни банки.
  Управляващият елит (съюз на силовици и криминални авторитети) провежда целенасочен курс към национализация на икономиката и постепенното изоставяне на пазара и реалните пари в полза на соц-планираната икономика.
  Съветският строй триумфално се завръща.

  1917 - разпад на Царска Русия
  1989 - разпад на Съветския блок
  1991 - разпад на СССР
  ? - разпад на Руската федерация

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  " Разбира се, Москва ще намери достатъчно юридически лупинги, за да не сметне решението на трибунала за обвързващо."

  Русия изнудва международната общност с ядрения си арсенал, нейните лупинги не струват за никого ! След като една държава разбира само от твърдост и сила, няма как каквата и да е международна юрисдикция да я обвърже, въпреки че ще чуете непрестанни лъжи от нейните официални институции именно в този смисъл ( Русия стриктно се придържа към изпълнението на международните договорености.....). Вече е време Европа да разбере, че политиката " да не дразним Русия" е гибелна за самата нея !

 80. 80 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Авторитета на Расия отдавна е като на крадец....и държава държаща се като окупатор!Още от грузинската криза.....!И заслужава само игнориране и санкциии!
  —цитат от коментар 5 на Willy Messerschmitt


  Ха ха това изобщо не е вярно. Путин и Русия имат много по голям авторитет от Тръмп Болтън Помпео и САЩ. Колко договора и международни задължения погазиха? Сега са се хванали за проток на границата и вече в територията на Русия.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Руските бандити не спазват никакви международни норми и закони.

 82. 82 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#80] от "madridchanin":
  Наистина, например Крим е признат от такива титатични държави като Куба, Науру, Приднестровието и май горе-долу приключихме! Авторитет та дрънка! Чудят се кой освирепял от глад канибал да поканят, че да не изглеждат съвсем изолирани!

 83. 83 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "Авторитета" на орките от москалската империя е на международни бандити, "освободители"/ окупаротири/, поробители и т.н. . Това само ще го укрепи.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": "Ай ся крепостно селячество! Мириканските негри-роби кога спряха да ги продават на тържищата заедно с добитък"

  Ами малко по-рано от руските крепосни ;)

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 86. 86 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Руските бандити не спазват никакви международни норми и закони.
  —цитат от коментар 81 на Роси


  Ако бандеровските бандити бяха спазвли международните норми и закони, сега нямаше жално да пищите и да сочите с пръст Русия.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 87. 87 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#73] от "bez_ime2":

  Не знам какъв нож е забил в сърцето, но на него украинците му го забиха здраво в.....дупето...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 88. 88 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1165 Весело

  [quote#84:"rumata"][/quote]

  - разпад на Руската федерация
  —цитат от коментар 78 на Practic


  Мунчо, докато това се случи, ти отдавна ще си гушнал букета, като ще са го гушнали и всички дебилчета от родата ти, които са се пръкнали след теб!  Ама ще се случи нали бе будьони! Малко по малко и вие тъпите русороби ще го проумеете!

  Имало едно време ссср...
 89. 89 Профил на Норман Гъз
  Норман Гъз
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да , не може да увърта , мести го от единия крачул в другия.

  Норман Гъз
 90. 90 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Весело

  До коментар [#77] от "fio41315648":


  ... къде бе открит сталактит от човешки фекалии, къде има скулптури от фекалии?
  —цитат от коментар 77 на fio41315648


  A...
  Има и още! Имаха си и пързалка от замразени фекалии!
  ............
  Ако сте чели "Приключенията на редник Иван Чонкин", няма начин да ста забравили за "кръговрата на л@йната" според местния рационализатор! Той от въпросния скъпоценен материал правеше и водка!

 91. 91 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак смешки :) Ще си излежат присъдите и ще ги върнат, всичко друго е чесане на езиците.

  Путин - мы верим в тебя !
 92. 92 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#90] от "gak37608125":

  Здравейте, колега!
  Интересува ли Ви темата "руски фекален сталактит" ?
  Ето, моля:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5895CB40F25DF

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Руското общество не намери сили у себе си да устои в Свободата и Демокрацията и се срина безвъзвратно, пропадна маниакално в демагогията и насилието, изповядвайки най-долен комунистически реваншизъм. Отвратителна идеология, приложима само в животинската нищета на престъпници, крадци и насилници, без капка интелект.
  (справка виж путиноидите във форума)

  Цитирам мнението на Казимир Малевич, отчаяният очевидец на раждането на най-свирепия и човеконенавистен режим-религия в човешката история:

  "Комунизмът е омразата в чист вид, рушаща спокойствието, защото се стреми да подчини всяка мисъл и да я унищожи. Никое време досега не е познавало робството, въведено от комунизма, защото животът на всеки зависи от неговия вожд."
  Пропадането отново на Русия в тоталитарната безнравственост, изкопа непрогледна и непреодолима пропаст между нея и нас. Злото винаги погива.

  Navigare Necesse Est
 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#92] от "Practic":Намерил си кого да цитираш, пък ти! Твоят Каспаров от тоя сталактит си храни.

 96. 96 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Боже,
  Каква дълга статия са написали за нещо, което:

  1. Е с предизвестен край - никой не се е съмнявал, какви ще са заключенията на този, доминиран от Запада "трибунал". Точно затова и Русия не счете за нужно да участва, да се защитава и прочие - няма смисъл.
  Както беше ясно какви ще са заключенията за "отравянето" на Скрипал, за "химическите атаки" в Сирия, за малайзийския Боинг.

  2. Нещо, което Русия ще игнорира.
  Колкото украинците спазват свободата на словото по отношение делото срещу Вишински. Имат си тяхна си логика, съдят го......без да е ясно за какво
  А за украинските моряци е ясно - били са наясно какво правят, къде отиват. Не са се подчинили на заповед на руските военни, в руски териториални води - тук всичко е ясно.

  Буря в чаша вода.
  Ще пишат медиите точно два дена.
  Някой украински чиновник ще получи бонус за добре свършена работа.
  А моряците ще си останат в ареста, заради малоумните украински политици. А корабчетата ще отидат за скрап.

  Жалко само за морячетата.
  Но руснаците са цивилизовани - ще намерят начин да ги разменят за нещо.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 97. 97 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Генотипно увреден материал. Като изключим аристокрацията от преди 100 години, избита и емигрирала, там остана генофонда на крепостното селячество, и то в над 98% от общия материал.
  Няма какво да се случи...

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  И този генетично увреден матрял изпрати първия човек в Космоса, докато ние, великите, сме умували над дизайна на чушкопека.

  Не, наистина - не изглеждаш да си тъпо парче - откъде този примитивизъм по отношение на цял един народ, недоумявам.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 98. 98 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#73] от "bez_ime2":Не знам какъв нож е забил в сърцето, но на него украинците му го забиха здраво в.....дупето...
  —цитат от коментар 87 на Noise


  Не знаеш? Виж на Путин плешивото теме...

 99. 99 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 615 Неутрално

  И този генетично увреден матрял изпрати първия човек в Космоса, докато ние, ....
  —цитат от коментар 97 на г-н Саранди Говедаров


  През 1961 г. немските технологии, откраднати от СССР по време на Втората световна война, бяха все още що-годе актуални. Днес Росия един свестен граждански самолет не може да построи, един съвременен автомобил не може да конструира, един телевизор не може да произведе.
  Гагарин имаше късмет на 12 април 1961 г. - макар за малко да умре от задушаване при кацането. Късметът му изневери (уви!) на 27 март 1968 г., когато таралясникът Миг-15 се превърна в негов ковчег.
  Толкова за Гагарин - лека му пръст!
  Толкова и за "новаторските" съветски технологии!

  Апропо, няма такава гениална простотия като чушкопека! :)
  Този на баба ми е от първите произведени в началото на 1975 г. и - о чудо! - още работи.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  UNITED EU UNION

  С колкото повече лъжи се обяснявате,
  в толкова повече се оплитате.

  Междунардният трибунал в Хамбург Не се интересува,
  че според теб и други тролове Русия=Путин,
  понеже рейтинга му/авториитет е висок
  и бил висок, понеже имало по-калпави от него.

  Не се интересува и от международни води = руска територия,
  освен ако не се заинтересува от лъжата.

  А Крим е на Киевска Рус Украйна, бил е в Ссср, бил и турски, бил е татарски, бил е и Български.
  За Крим войни са се водили и днешните фашизоиди ще го върнат на Украйна
  без или с война.
  И ще дълго плащат репрации за престъпления срещу човечеството...
  от времето на ссср.

  Межународният трибунал в Хага също не се интересува от вашите обяснения.
  Засега

  До коментар [#80] от "madridchanin":

  Авторитета на Расия отдавна е като на крадец....и държава държаща се като окупатор!Още от грузинската криза.....!И заслужава само игнориране и санкциии!
  —цитат от коментар 5 на Willy Messerschmitt

  Ха ха това изобщо не е вярно.

  Путин и Русия имат много по голям авторитет
  от Тръмп Болтън Помпео и САЩ.

  Колко договора и международни задължения погазиха?
  Сега са се хванали за проток на границата и вече в територията на Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK