Технологичната студена война ще принуди света да избира

Технологичната студена война ще принуди света да избира

© ReutersКой да изберете - Китай или Америка? Не очаквайте да бъде лесно. Технологичната студена война между САЩ и Китай е на път да се разпространи и това ще принуди лидерите по света да вземат някои трудни решения.


Миналата седмица написах, че се спусна дигитална Желязна завеса, когато американският президент Доналд Тръмп предприе действия за изолиране на китайската компания Huawei Technologies. Само седмица по-късно глобалните корпорации бяха засегнати от това разделение.


Собственикът на Google, Alphabet, заяви, че ще прекъсне някои връзки с Huawei, включително като ограничи достъпа на китайската компания за електроника до своята мобилна операционна система Android. Оттам телекомуникационни фирми от Япония, Великобритания и Тайван, наред с други, отказаха поръчките си за най-новите устройства на Huawei. Microsoft Corp. премахна продуктите на Huawei от своя каталог Azure Stack, а британската ARM Holdings, сега собственост на SoftBank Group, каза, че ще изпълни заповедта да спре да доставя някои елементи, обект на патентни права, използвани при полупроводниците.
Тези компании следват директива, издадена от суверенна страна. От тяхна гледна точка те не са имали кой знае какво поле за маневриране, както правно, така и чисто функционално (ако един телефон не може да използва Android както трябва, това е проблем)**.


По всяка вероятност ще се оформи по-бавно, но по-важно разделение между страните, с падането на тази дигитална Желязна завеса. Разполагането с взаимно изключващи се технологични сфери


не означава просто, че снабдителните вериги ще се отразяват една друга


на различни континенти. Това по-скоро ще означава за отделните страни, че всяко бизнес и инвестиционно решение ще стане политическо.


Американските технологии все още са водещи в света и това ще остане така още известно време. Китай обаче показва желание да установи връзки с развиващи се страни и да им помогне по начини, до които САЩ някога прибягнаха. Изграждането или субсидирането на фиксирани и мобилни комуникационни мрежи вероятно ще продължи. Дело на Huawei или ZTE, но финансирано, пряко или непряко, от Пекин.


Въпросът не опира само до високотехнологичните мрежи. Голям брой развиващи се страни искат високоскоростни железопътни линии, ефективни пристанища и летища и енергоспестяващи, слабо замърсяващи електрически автомобили. Всички тези неща може да бъдат осигурени от Америка и нейните съюзници. Япония, Европа и Канада имат технологиите и ноу-хауто, за да помогнат. Но освен че е в състояние да предложи същото, Китай разполага и с необходимия политически и финансов капитал. Волята вече я има под формата на инициативата "Един пояс, един път".


Ако дадена страна обаче се съгласи да приеме китайски мрежи или инфраструктура, е все по-вероятно нейният достъп до американски стоки да бъде отрязан под маскировката на съображения за националната сигурност на САЩ.


Филипините и Виетнам олицетворяват това противопоставяне.


Филипините исторически имат близки връзки със САЩ. Президентът Родриго Дутерте обаче постоянно редува любовта и омразата в отношенията си с Китай, като едновременно отбелязва войнствеността на Пекин към неговите съседи и желанието му да сключва сделки. При управлението на Дутерте двете страни подписаха повече от дузина споразумения, едно от които предвижда China Telecom да изгради мобилна мрежа във Филипините. Настроенията към Китай бяха резюмирани този месец от министъра на външните работи Теодоро Локсин в интервю за Блумбърг: "Китайското предложение за стратегическо партньорство е малко по-привлекателно от настоящата оферта на САЩ за стратегическо объркване."


Виетнам, тъкмо обратното, би трябвало да изглежда естествен съюзник на Китай. Агресивното поведение на Пекин обаче не му спечели симпатиите на виетнамците, които в същото време са настроени сравнително благосклонно към САЩ. Четири десетилетия след края на жестоката война


двете страни изграждат военни връзки,


в момент когато Виетнам се опитва да сдържи надигащата се китайска мощ. Това увеличава вероятността Ханой да отказва китайските предложения, ако тяхното приемане би означавало загуба на благоразположението на Вашингтон. Изборът обаче няма да е лесен, предвид това колко щедри са китайските оферти.


Подобни решения ще трябва да бъдат взимани по целия свят. Това няма да става бързо и вероятно няма да бъде правено изрично в официални изявления. Вместо това тези решения ще бъдат взимани в заседателните зали на бюрократични институции, на срещи в кабинети и в чуждестранни посолства, където килимите ще бъдат изтърквани от едно истинско стълпотворение от правителствени и частни лобисти.


Така както светът бе разделен по военни линии преди 70 години, дигиталната Желязна завеса ще принуди политическите лидери да решават дали са отбора на Китай или от този на Америка.


*б. изд.: Тази статия не отразява непременно мнението на редакционния съвет на агенция "Блумбърг" или на нейните собственици.


**б. изд.: Китай е третата дестинация за американския износ на компютри и електроника, но делът му е под 10%.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1992 Весело

  Блумберг отказа ли се от въоръжената си охрана, че да почнем да четем статиите във фейк нюза му?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Крадците от Китай трябва да бъдат изолирани и смачкани. Светът не се нуждае от китайските боклуци.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  НЯМА "Технологична война"

  Китайската така наречена "технологична икономика" е базирана

  на ТИРАЖИРАНЕ С ЕВТИН ТРУД на РАЗРАБОТЕНИ от САЩ технологии.

  Видя се, че в първия момент в който САЩ поне малко им показаха

  КОЙ КОЙ Е в областта на ТЕХНОЛОГИИТЕ, и от към Китай

  ИЗПИЩЯХА НА УМРЯЛО....

 4. 4 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Кой да изберете?"
  Пише се "КОГО да изберете?" защото е пряко допълнение, а "кой" ще пишете, когато е подлог. Тия неща се учат в основното училище.
  Пример: "Главният редактор трябва да реши кой може да пише и на кого да набие канчето."

 5. 6 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Когато имаш идиоти на власт става така!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 6. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Крадците от Китай трябва да бъдат изолирани и смачкани. Светът не се нуждае от китайските боклуци.
  —цитат от коментар 2 на mpq24607239

  А, защо?
  Софийска община масово купува китайски автобуси.
  Защо не купува американски?

 7. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Е, засега нашият комунокапитализъм е по-добър от китайския.
  Но китаеца си пази семейството, а ние го разбихме- в България 59% от децата са извънбрачни, в ЕС също не са цъфнали...

 8. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  В крайна сметка е въпрос за бъдещето което държавите избират: китайско олигархично, с централизирано решения на владетеля или демокрация в която идивидът има право на мнение.
  Доста писах за 5-G технологиите в днешния конфликт на САЩ и Китай като определящ в голяма степен бъдещата насока на света през масовите информационни технологии и ролята им, така че ще се въздържа от повече текст.

 9. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  а уж беше заради заплаха за националната сигурност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":

  Ами "помиярите" не мислят стратегически, те гледат с какво да направят "далавера" сега. Болно ми е да го пиша, но това е пример за доста "африканско" мислене, това на страни обречени на бедност поради корумпирани елити загрижени единствено от ова как да си напълнят джоба за сметка на "матриала" ...

 11. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1896 Неутрално
 12. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Горещо препоръчвам филмчето :"Brussels Business" и сетне да се плещи за олигархични, централизирани модели и къде били. За Америка пък да не говорим.

 13. 14 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  НЯМА "Технологична война"Китайската така наречена "технологична икономика" е базиранана ТИРАЖИРАНЕ С ЕВТИН ТРУД на РАЗРАБОТЕНИ от САЩ технологии.Видя се, че в първия момент в който САЩ поне малко им показахаКОЙ КОЙ Е в областта на ТЕХНОЛОГИИТЕ, и от към Китай ИЗПИЩЯХА НА УМРЯЛО....
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Прав си, за пищенето, само че бъркаш пищящия! Видя се че Китай са ПО- НАПРЕД в 5 Джи технологиите, поне с няколко години, и ФАЩ започна да пищи КАНСКИ, из целия Божи Свят! 😭🇺🇸👎

  reductio ad absurdum...
 14. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Крадците от Китай трябва да бъдат изолирани и смачкани. Светът не се нуждае от китайските боклуци.
  —цитат от коментар 2 на mpq24607239


  Никой не може да изолира Първата сила, дори САЩ . Хайде по-сериозно.
  :-) като мачкаш само гледай да не настъпиш опашката на Дракона

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Само Технологичната студена война може да опази западните демокрации

  подпис
 16. 17 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 292 Весело

  Не всичко китайско е боклук.
  Братята китайци правят хубави телефончета- Зоппо, Мейзу, Оппо Рено, за Хуауей да не говорим. Що трябва всички да припадаме по ябълкофона на братята американци?

 17. 18 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Китай предлага изцяло корупционен модел......парите за инфраструктура от тях, но също и машините,материалите, работниците и накрая приемащата страна остава САМО с дългове а Китай прибира не само изградената инфраструктура но и находищата на полезни изкопаеми,селскостопански земи,гори...........този "номер на китайката" го изграят в цяла Африка, Пакистан,Шри Ланка, даже в Бразилия!
  А то и ние имаме пример наблизо , в Черна гора с пословутата магистрала за никъде, която никога няма да се изплати и която струва на Черна гора над 1 милиард евро или по 1 500 евро на калпак!

 18. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":
  "Софийска община масово купува китайски автобуси."

  Така и трябва да бъде. Автобусите не са високи технологии. Само някакви отделни възли на един адтобус могат да са обхванати от патенти и тогава ако е платено за патента всичко е ОК

  подпис
 19. 20 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Софийска община масово купува китайски автобуси.
  Защо не купува американски?
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  А би трябвало Софийска община да купува най-хубавите автобуси - руските! Нали комунде........

 20. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Проверете статистиките кои държави по света изнасят най-много патенти и ноу-хау. Там ще прочетете за Холандия, Дания,..... но не за Китай. Китай докладва много регистрирани патенти но не изнася и не печели от тях. Явно това е някакъв напън да се пишат патенти, както преди 70 години се напъваха по къщите да добиват стомана.
  Интелектуалният труд се притежава от откривателите, но той е достояние на цялото общество, защото не всяко общество уважава иноваторите.
  Следователно никакви западни капиталисти и всякакви там инвестиционни измамници нямат право да иднасят интелектуалните успехи на нацията.

  подпис
 21. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Не е беда Китай или такива като него да произвеждат като си плащат да патентите. Но щом ги хванат в кражба трябва да се наказват жестоко.

  подпис
 22. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#17] от "Mel Vi":

  Не става въпрос за телефончета само. Китайците произвеждат това, за което им се плаща. Могат да го произведат и качествено, но струва повече. Клишето, че бачкат за шепа ориз, остана в миналото. Тва, че търгашите поръчват евтиния, която продават на високи цени у Ойропа, не е вина на китайците. Те погълнаха доста реномирани марки, барабар с ноухауто и материалната база след "кризата", че и преди това.

 23. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Китай е предварително загубил. Китай сега копира модела на Япония от едно веме, да краде технологии и да ги доразвива, но китайците са много нагли. Нека сега да видим как ще се оправи Хуавей с положението. Спорен мен никак. Те сега вече имат разработен модел телефон за 2020 г. като са договорили и процесори и части за него, така че при тях кризата ще започне през 2021 г. До тогава могат да лъжат, че няма проблеми. Ще си направят операционна система пак благодарение на гадните западняци, дето разрешават всеки да си прави своя Линукс дистрибуция безплатно. Но няма как да се справят с това, че ARM няма да им доставят ядра за процесорите на мобилните им телефони. ARM доставя ядра на всички марки мобилни телефони в цял Свят. Ако ги няма ARM няма да има мобилни телефони. Китай трябва до 2021 г. да направи своя разработка, която да замести ARM. Не виждам как ще стане.

  Анатема на комунизма!
 24. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван К":

  Прав си...само да те допълня през 2017 г САЩ са получили плащания за патенти и лицензи около 130 милиарда долара, Китай - 1,5, толкова за китайското технологично "чудо"!

 25. 26 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Този век в който живеем, ще е векът на Китай и няма сила на тази земя която може да го промени. Внуците на Доналд Тръмп говорят перкефктен китайски още от малки деца, това не е случайно.

  https://www.youtube.com/watch?v=hDZAVNPbtBg&t

 26. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#7] от "Virgin":Ами "помиярите" не мислят стратегически, те гледат с какво да направят "далавера" сега. Болно ми е да го пиша, но това е пример за доста "африканско" мислене, това на страни обречени на бедност поради корумпирани елити загрижени единствено от ова как да си напълнят джоба за сметка на "матриала" ...
  —цитат от коментар 11 на daskal1


  Описанието ти, напълно съответства на една "изключителна" държава, на която (уж) гледа целия Свят!? 🤠

  reductio ad absurdum...
 27. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Сегашните притежатели на телефони Хуавей трябва сериозно да се замислят да ги продават бързо, защото сега още случаят е пресен и последиците още не се виждат.

  Анатема на комунизма!
 28. 29 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Китай може да си позволи да отпуска заеми за закупуване на неговото оборудване и технологии. САЩ няма кинти за това - затова прибягват до политическа и икономическа принуда за да купуват тяхното.

 29. 30 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Китай колко "краде" технологии ни се казва, но как и колко запада краде ресурси го виждаме от векове.

 30. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аз се излъгах вднъж с един Хуавей и повече няма да повторя !
  Същото се отнася за почти всички китайски стоки .

  Относно статията - познайте чия страна избират меркелистите в Брюксел и съответно и България ?

 31. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#18] от "bobbyperu":

  "Китай предлага изцяло корупционен модел......парите за инфраструктура от тях, но също и машините,материалите, работниците и накрая приемащата страна остава САМО с дългове а Китай прибира не само изградената инфраструктура но и находищата на полезни изкопаеми,селскостопански земи,гори...........този "номер на китайката" го изграят в цяла Африка, Пакистан,Шри Ланка, даже в Бразилия!"

  Напълно вярно съждение и на подобна политическа епспанзия името е колониализъм, може ни с едно "нео" отпред. Ако нещо ме учудва, това е защо нашите хора с ретро-ляво мислене, подкрепят и дори се радват на инспирарираната от ККП политика. Така като гледам, на тях им все едно, дали Путин ще дрънка с оръжие (че май друго не му остана) или Китай ще се опитва да залива света с долнокачествена продукция, прозвеждана без никакви екологични ограничения и в същото време, ще се късат да пищят че у нас нормите за чистота на въздуха били превишение с някой и друг процент.

 32. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Любопитно

  До коментар [#13] от "pavur":

  Ами да не говорим за Америка, нека Ви дам един пример от китайските реалности, пък Вие си "плещете" :-). Ежегодно, понякога по два пъти годишно ходя в Китай и общувам с много хора. Мащабите на промените в страната - инфраструктура, строителство, градски транспорт са впечатляващи в сравнение с 1990-те.
  Но, ето такъв пример. Стените на едно от училищата бяха поожулени, боята на места паднала. Попитах директора, не може ли да се боядиса. Отговорът беше:"Дал съм заявка преди година, чакаме." С колегата споделихме, че в такива случаи ние с него бихме купили един галон боя и през един уикенд бихме оправили този дребен проблем. "Не може - беше отговорът, - боята се продава само на специализираните фирми и само те могат да извършат ремонта."
  Надеждата ми е в младите китайци, но през последните няколко години и сред тях върви един мощен процес на насаждане на националистически шовинизъм, който е съвременната вътрешна идеология на партията и управлението. Не се залъгвайте, че китайците някога ще ви смятат за равен на тях, Вие за тях сте си неотесан варварин и толкова. Просто това е моделът на мислене.

 33. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Любопитно

  До коментар [#13] от "pavur":

  Ами да не говорим за Америка, нека Ви дам един пример от китайските реалности, пък Вие си "плещете" :-). Ежегодно, понякога по два пъти годишно ходя в Китай и общувам с много хора. Мащабите на промените в страната - инфраструктура, строителство, градски транспорт са впечатляващи в сравнение с 1990-те.
  Но, ето такъв пример. Стените на едно от училищата бяха поожулени, боята на места паднала. Попитах директора, не може ли да се боядиса. Отговорът беше:"Дал съм заявка преди година, чакаме." С колегата споделихме, че в такива случаи ние с него бихме купили един галон боя и през един уикенд бихме оправили този дребен проблем. "Не може - беше отговорът, - боята се продава само на специализираните фирми и само те могат да извършат ремонта."
  Надеждата ми е в младите китайци, но през последните няколко години и сред тях върви един мощен процес на насаждане на националистически шовинизъм, който е съвременната вътрешна идеология на партията и управлението. Не се залъгвайте, че китайците някога ще ви смятат за равен на тях, Вие за тях сте си неотесан варварин и толкова. Просто това е моделът на мислене.

 34. 35 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 310 Неутрално

  За да имаш развитие на високи технологии ти трябват умни хора с предприемачески дух. Такива хора не търпят липсата на свобода под ботуша на китайската комунистическа партия и отиват там където могат свободно да се развиват без над рамото им да наднича партийния секретар.

 35. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Щеше да си прав преди 10-15 години.Но,днес в определени сфери на Виоките технологии Китае е най-малкото един от лидерите.Например разработка на ИИ.В 5Г е безсоорен лидер.

 36. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobbyperu":

  Китаи е кеспортна икономика.Защо да изнася патент,след като може да произведе крайния продукт и да изнесе него?! И не се плашете от Китай днес.Ще е страшен,когато вътрешния пазарс сране достатъпно голям,пе да надимне САЩ и ЕС.Тогава Китай ще бъде непобедим.

 37. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "yanne":

  Само, че когато вътрешния пазар се разсраства, партията почва да има проблеми... Нещата не са толкова прости.

 38. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "yanne":

  За 5Г няма лидер. Технологично нещата са ясни, но всичко там се диктува от пазара. Пазара ще опреели кой да е лидера :)

  А пазара в момента седи и се чуди, кой 5Г да избере и въобще трябва ли му към ден днешен 5Г, щото отговора на потребителя е - да, ама няма да плащам за него.

 39. 40 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  Китай е предварително загубил. Китай сега копира модела на Япония от едно веме, да краде технологии и да ги доразвива, но китайците са много нагли. Нека сега да видим как ще се оправи Хуавей с положението. Спорен мен никак. Те сега вече имат разработен модел телефон за 2020 г. като са договорили и процесори и части за него, така че при тях кризата ще започне през 2021 г. До тогава могат да лъжат, че няма проблеми. Ще си направят операционна система пак благодарение на гадните западняци, дето разрешават всеки да си прави своя Линукс дистрибуция безплатно. Но няма как да се справят с това, че ARM няма да им доставят ядра за процесорите на мобилните им телефони. ARM доставя ядра на всички марки мобилни телефони в цял Свят. Ако ги няма ARM няма да има мобилни телефони. Китай трябва до 2021 г. да направи своя разработка, която да замести ARM. Не виждам как ще стане.
  —цитат от коментар 24 на anonim440


  Аз пък залагам на Китай. Да, за софтуера ще наблюдаваме. Но какво ще стане, ако Китай изпълни едно от намеренията си(ако се наложи), да забрани износа на редки минерали?

  Пекин "сериозно обмисля" забрана за износ на редки метали- https://bit.ly/2Menin7

  Викаш, "няма ARM няма да има мобилни телефони". А, ако няма редки метали, какво няма да има? 🤔

  "Въз основа на това, което знам, Китай сериозно обмисля ограничаването на износа на редкоземни елементи в САЩ. В бъдеще Китай може да предприеме и други мерки за противодействие." https://bit.ly/2MfbAbO

  П.П. Китай също не харесвал и Майкрософт(по други причини): https://bit.ly/2McUdbN 😏

  reductio ad absurdum...
 40. 41 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Този век в който живеем, ще е векът на Китай и няма сила на тази земя която може да го промени. Внуците на Доналд Тръмп говорят перкефктен китайски още от малки деца, това не е случайно. https://www.youtube.com/watch?v=hDZAVNPbtBg&t
  —цитат от коментар 26 на jeq19606355


  👍 Виж и това(отпреди 2 месеца): https://youtu.be/zQk5zd4Y1A0

  reductio ad absurdum...
 41. 42 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#32] от "tsvetko_51":

  "Ако нещо ме учудва, това е защо нашите хора с ретро-ляво мислене, подкрепят и дори се радват на инспирарираната от ККП политика."

  Да не би това:
  http://socbg.com/wp-content/uploads/bk.jpg
  ... да е една от причините? 🤷‍♂️😎

  reductio ad absurdum...
 42. 43 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Защо се чудя като всички мрънкаме от лошите крадливи китайци, защото не спрем да купуваме всичко произведено в Китай?

 43. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Напълно съгласен, но китайците бяха измъкнати от феодализма от Мао, който ги вкара насила в двайсти век със сопата и цената на доста човешки животи. И аз прекарах около месец и половина в Китай и мога да заявя най - отговорно, че такова нещо с училището рядко се случва, щото за такива работи партията не си поплюва, а за корупция направо бесят. Сопата играе, понеже няма друг начин да управляваш държава с такъв брой на населението. Пример е сопата, която игра по мюсюлманската чутура, кога надигнаха глава и решиха да се правят на интересни. Има ли една общност ояден елит, в зависимост от географското положение, има или сопа или вилица. В Ойропа има вилица на врата, в Китай - сопа.

 44. 45 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Последно Китай е решил да оспори законността / конституционността / на американските тарифни санкции.
  Инак , отговорът на Китай срещу санкциите на САЩ е PATCHY , както се изрази един анализатор- неравен, разпокъсан. Личи си , че са протеснени. Хуавей заявиха открито, че дългосрочното им развитие е застрашено.

  Още повече, че САЩ имат НАМЕРЕНИЕ да задълбочат и разширят санкциите.

  Huawei says it is in communication with FedEx and will mount a legal defense if it finds its rights were infringed on following the diversion of packages.
  Four packages containing paper work were found to have been diverted to FedEx headquarters in the U.S. instead of being delivered to Huawei offices in Asia.

  ФедЕкс се извиниха, че уж било случайно!

  Chinese tech giant Huawei has filed a motion in U.S. court challenging the constitutionality of a law that limits its sales of telecom equipment.
  Huawei's chief legal officer Song Liuping announced Wednesday that Huawei has filed a motion for summary judgment asking the court to rule on whether it is constitutional for the U.S. to implement a military spending provision that bars the government and its contractors from using Huawei equipment.

  Huawei launched its suit in Plano, Texas, its U.S. headquarters, in March.

  От март до днес нещата само се влошиха, въпреки съдебната процедура на Хуавей.

 45. 46 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 290 Весело

  До коментар [#44] от "pavur":
  Прочетете внимателно! Човекът говори за друго, под специализирани фирми, няма предвид фирми на наши хора! Това, което обяснява е: Без разрешение от партията и обувките не можеш да си вържеш, питаш, чакаш отговор, а в промеждутъка ходиш развързани!

 46. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Да ги продават, ама на кого? Ще си ги ползват още година, две или три, само като телефон и камера и после, така или иначе, ще си купят друг. Неприятно е за тия, които са купили от скъпите модели. Но, при китайското, винаги трябва да си с едно на ум... ;)

  Бивш tww09306483.
 47. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Това римейк на ситуацията САЩ СССР педи 70 години. Има една разлика обаче, Китай е по-мощен икономически от Русия (повече хора, повече кражби, повече инвестиции в научна и развойна дейност, набрана инерция, увеличени финанси). На свободния свят ще бъде по-трудно противодействието. Иначе както тогава и сега има "полезни идиоти", дори цели страни. Другия сериозен проблем пред нас е видимото разпределено партньорство Русия-Китай, като Русия е отговорна за военното развитие, Китай за икономическото. Двете заедно стават неприятен противник, но бъдещата заплаха е Китай ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#45] от "faeton.":

  Още малко прясна информация от днес по повод съдебната процедура на Хуауей - https://federalnewsnetwork.com/world-news/2019/05/huawei-asks-court-to-deem-us-security-law-unconstitutional/

 49. 50 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Където ЕС , там и аз.В момента и САЩ, и Китай са стратегически противници на Европа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 50. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Мдам.
  Това за зоналното разделение след решението за Хуайуей беше видно на момента и с невъоръжено око. Та това не е новина.
  Въпросът, обаче, е в трактовката.

  Чак пък "Студена война"? А'ла познатата стара? Не мисля ...
  Днес светът е много по-обвързан, т.е. някаква "стена в чист вид" не мисля, че е възможна. Ще е по-скоро нещо като "полупропусклива мембрана".

  Интересното за мен е, че в контекста на статията Блумбърг са се фокусирали върху Филипините и Виетнам. За мен това е лакмусче.
  И да, и аз си мисля, че именно там ще се води "битката".
  Но Виетнам е по-скоро вторичен и най-вече пропаганден елемент.
  Виетнам и Китай си имат "ош-беша" от векове и на това неминуемо разчитат Щатите. И донякъде с право.
  Но най-важни са Филипините. Там ще е битката. Защото "паднат" ли Филипините ...

 51. 52 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#45] от "faeton.":Още малко прясна информация от днес по повод съдебната процедура на Хуауей - https://federalnewsnetwork.com/world-news/2019/05/huawei-asks-court-to-deem-us-security-law-unconstitutional/
  —цитат от коментар 49 на daskal1


  Благодаря !

  САЩ включиха Хуавей в т.н. Entity List , който смятат да разширят още.

  Това са стъпки с дългосрочен ефект, който няма да настъпи веднага .

  Пак поставям въпроса- къде е Брюксел в тази технологична война ? Къде ни поставят брюкселските меркелисти ? какво бъдеще очаква Европа , ако се конфронтира със САЩ ?

 52. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Нека ви дам един пример от личен опит за това колко нещастна псевдо-индустрия е тази с телефоните и фейсбуците и колко няма никакъв смисъл да ѝ се отдава време за дискутиране. Който държи и ножа и хляба, а това са САЩ, той си прави каквото си иска. Едно, че зародишът на въпросните технологии поизлиза от САЩ и каквито и фантазии да имат разни мусолински китаи, накрая няма да е тяхното, второ, че само САЩ да мръднат пръст в законодателството и с разните му гугъли и особено фейсбуци от сто милиарда ще се намерат на земята с нула милиарда в джоба. Просто дълбоката държава днес има интерес да ги крепи. Утре, кой знае, друго може да ѝ щукне на дълбоката държава.

  Та, да си дойдем на думата. Миналата година в София взе, че ми хрумна, че трябва да разделя телефона от всичко друго, което си правя със гелъкиси ноут-а 8 и взех, че си спретнах един сурогат на най-великия айпхоне и изобщо на телефон пръквал се някога -- iPhone 4S. Щях да си продължа с него, обаче монополитът му забави действието, за да му купуваме следващите телефончета, та взех, че се сдобих с наподобяващия го лековат iPhone SE. Обаче, какво беше потресението ми, когато откривам, че нещо не върши същата работа като същият iPhone SE, който беше в джоба на един от щатските ми приятели, дето ми бяха на гости. Например, техният iPhone SE се вклчва във wi-fi-то на SONY камерата ми, а моят не рачи. Не, чакай ся, куой туй нящо и, напъван аз, повтарям паролата до изнемога, но, не и не. Поглеждам в нета и що да видя. Ми, то си имало iPhone Model A1662 направен за САЩ, а за поддивизиите същият бил A1723, за Китай пък даже още по-спънат A1724. Няма Тръмп, няма Мръмп. Даже и идея нямаше за Тръмп, когато се пръкнаха тези телефончета и мръсните глупави игрички около тях. Преди да ми хрумне да се консултирам с гугъля, та да се просветля, за да е по-лесно, отивам по мързеливия начин в Plesio на ``Ангел Кънчев'' при хората от поддръжката, да ги питам кой туй нящо, а те, нали всичките многознайковци, нямало такова нещо, а даже и се подсмихват така и хитричко ме гледат с очи какъв технологичен подчовек се е намерил да им губи времето на гениите. Карай, да речем, така ми се е сторило. Както и да е, но пак да кажа, всички такива дискусии са преливане от пусто в празно. Ако искаме да им ползваме телефончетата, изцяло сме им в ръцете. Едвам се уредиха да печелят милиарди без да си мърдат пръста наистина да развиват технологиите, а така, мъзеливата, чрез маркетингови трикове и подмолни дреболии и подлости, пълнят джобовете повече, отколкото да строят, айде да не е металургични заводи, ама истински компании и индустрии. Това е рецепта за провал, който няма да ни се размине, ако така продължаваме. Другото е да си заравяме главата в пясъка по щраусовски.

 53. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Това римейк на ситуацията САЩ СССР педи 70 години. Има една разлика обаче, Китай е по-мощен икономически от Русия (повече хора, повече кражби, повече инвестиции в научна и развойна дейност, набрана инерция, увеличени финанси). На свободния свят ще бъде по-трудно противодействието. Иначе както тогава и сега има "полезни идиоти", дори цели страни. Другия сериозен проблем пред нас е видимото разпределено партньорство Русия-Китай, като Русия е отговорна за военното развитие, Китай за икономическото. Двете заедно стават неприятен противник, но бъдещата заплаха е Китай ...
  —цитат от коментар 48 на penetrating

  "Римейкът" е удобен пропагандно, но е подвеждащ.
  Защото при "старата" Студена война Западът имаше две предимства:
  - Повече население
  - Възможност за повече инвестиции

  Днес с Китай положението не е такова. Особено при населението ...

 54. 55 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#2] от "mpq24607239":

  Не си прав. Китайските продукти успешно конкурират американските. За това Доналд Тръмп взема такива драстични мерки, за да спаси американското производство.

 55. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Мдаа, сигурност, подслушване и какви ли не подобни глупости, но почнаха вече и в мейнстрийма да си признават че всичкото е борба за полит-икономическо надмощие от което страдат и частни компании но най-вече крайния потребител.
  Всички дето потриват самодоволно ръце заради забраните срещу Хуауей ми е интересно добре ли ще им е ако останат само 2-3 производителя на телефони и минималната цена за нов телефон е 1500 лв. Епъл тримесечие след тримесечие бележи спад на продажбите, Хуауей ги измести от второто място и беше на път да стане на първо място по продажби въпреки че не се продават в щатите. Заради тази компания другите бяха принудени да вдигнат качеството и да предлагат повече неща. Явно обаче реалната конкуренция се оказа неудобна за някой и с държавна заповед се забрани на частни щатски компании да работят с хуауей. Парадокса е че виждаме как американското правителство диктува на американски компании какво да правят а в същото време се сипят обвинения че хуауей били подвластни на китайското правителство без обаче да има признаци за такова нещо.

 56. 57 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Покупката на каквато и да е технология от Хухавей в момента е сериозно и непростимо хвърляне на пари на вятъра.

 57. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  В много случаи китайските продукти не са никакви китайски продукти, а са само изкопирани или възложени за изработка в Китай. И при това положение Китай си позволява чрез своя Президент да тръби в новогодишното послание, че е разработил ракета, която е в състояние да унищожава американски самолетоносачи. Тръмп трябва да е наистина ненормален (това, което се пише за него по форумите е само халюцинации от клавиатурата на Норман Гранц и подобни!), за да не затръшне вратата на Китай. Китай сам си изпроси случилото се.
  Подобно прави Русия с оръжията си, но това е извън темата.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не е вярно! Единствената опция на световните политически лидери е да престанат да клякат пред силата, защото са лидери на суверенни, а не на колониални държави! Търговията е търговия и се подчинява на нейните си закони, а не на заповеди от позиция на въоръжената сила! Това е демократичен свят! За другото има друга дума!

  Мърфи е оптимист!
 59. 60 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 467 Разстроено

  "Дневник", все повече се възмущавам на бомбастичните згалавия, които "праскате" и съдържанието, неадекватно и към тях и към темата. Ако сте решили да се оцветите в "жълто" - тази ниша е отдавна заета в България и никак няма да ви е леко, а и ще изгубите чиателите като мен.

  Васил Пенчев
 60. 61 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Естествено, че избираме Америка... далеч не са съвършени, но няма база за сравнение с източното тоталитарно мракобесие...

 61. 62 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Нещо като бобщение:

  "Global Times: Китай държи три коза във война срещу САЩ"
  https://bit.ly/2MtXIuL

  reductio ad absurdum...
 62. 63 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какво точно са произвели китайците,че не се сещам?
  От цялата работа благодарение на американските инвестиции,въобще имат икономика,заради евтината работна ръка,а не заради това че са измислили нещо.Америкянците като им отрежат клона,много бързо ще изостанат технологично.

  sdg
 63. 64 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  вие вместо да дрънкате простотии, вземете да прегледате протоколите от избурите... да видите как Борянка е броила купените от Цецо гласове. и защо на Боце му се наложи лично да оправдава "победата"

  Vernam Cipher
 64. 65 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 44 Весело

  Избирам САЩ с любов!
  Завинаги избирам САЩ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 65. 66 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Весело

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Че ти не си спрял да четеш фейк нюз. Вярно, от най-добрите в бранша - Раша Тудей, Спутник...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 66. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":

  Щото са тъпи, но това е друга тема. Както и това, че ние ще платим поредната им тъпотия.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 68 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#14] от "Divi filius":

  Ако Китай беше по-напред нямаше как да му се наложат санкции. Пропаганда и реалност са различни неща.
  По интересно е какво става у нас. А1, а вероятно и др. са бъкани с техника на Хуавей.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 68. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#40] от "Divi filius":

  Ще си ги ядат редките метали. Ба си и заплахата. Ограниченията в износа им са свързани единствено с производство на батерии там. Междувременно се разработват нови находища (някои всъщност са стари).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 69. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#44] от "pavur":

  Прехода не стана при Мао. При него кръв и икономическа катастрофа. Прехода го направи Дън. Без да лее много кръв. Пусна им див капитализъм под светлия контрол на ком партията.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 71 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "bobbyperu":

  Точно така е Китайските "инвестиции" са доста заробващи.
  За това и първоначалния ентусиазъм на Източна Европа доста се поохлади като разбраха за какво иде реч.
  В Африка масово се инвестира в икономически необосновани инфраструкторни проекти, печалбите от коитио се прибират от китайски компании, а изплащането на заробващите кредити остава за африканците. Корумпираните местни лидери подписват всичко за съответната комисионна.

  Мерси от такива инвестиции.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 71. 72 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  [quote#40:"Divi filius"][/quote]
  Аз пък залагам на Китай. Да, за софтуера ще наблюдаваме. Но какво ще стане, ако Китай изпълни едно от намеренията си(ако се наложи), да забрани износа на редки минерали?

  Пекин "сериозно обмисля" забрана за износ на редки метали- https://bit.ly/2Menin7

  Викаш, "няма ARM няма да има мобилни телефони". А, ако няма редки метали, какво няма да има? 🤔

  Те щото всички редки метали са в Китай.Идея си нямаш колко бързо ще бъдат открити и разработени нови находища.Просто засега не е нужно.И тогава Китай ще остане да лапа мухите,понял?

 72. 73 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Нима съставните части на компютри и телефони не се произвеждат в Китай?И то на американски компании, изнесли производството си там, заради евтината работна ръка.Сякаш си паднал от небето?!!!
  Ако не беше така, нямаше да можеш да си позволиш доста неща!

 73. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Поредната объркваща статия.
  Виетнам е военен и икономически конкурент на Китай. Тръмп насилва американските фирми да се изнасят от Китай и да отиват във Виетнам. Отделно граничните спорове с Китай. Виетнам удря джакпотът с изнасянето на американците от Китай и прехвърлянето във Виетнам.
  Технологичната война ще дръпне прогреса бързо напред. Ето,виждаме какво става с интернета. Докато се води война кой да изгражда 5G мрежите и Елон Мъск с американските военни ще опашат земното кълбо със сателитен интернет. И кой знае какви новости още ще се измислят. Китай може да остане със старите технологии.

 74. 75 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Общо взето САЩ не произвеждат кой знае колко много неща - чипове, долари, електрокари и дървени къщи, които се разпарчетосват при по-силен вятър. Отговорът е ясен, китайските стоки са безалтернативни, поне към момента.

 75. 76 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#52:"faeton."][/quote]

  Ако не си забравил, не Европа се конфронтира със САЩ, а обратното.И не само с Брюксел, но и с Канада, с други дългосро1ни партньори, докато с отявлени сатрапи, като тези в Русия и Северна Корея, станаха приятели.
  И до преди Тръмп, нямаше такова нещо!Всеки държеше на своето, но никога не се стигаше до детинщини и неуравновесеност, както при клоуна Тръмп.
  А колкото Китай са зависими от САЩ, толкова и те са зависими от тях.Както и целия свят!И няма да се стигне до никакво избиране от нас, а до какво ще решат онези в управлението.И не Борисов и Вучич, а тези над тях - Меркел и Макрон!!!

 76. 77 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Крадците от Китай трябва да бъдат изолирани и смачкани. Светът не се нуждае от китайските боклуци.
  —цитат от коментар 2 на mpq24607239

  Шушляк, даже устройството, от което си написал този коментар е сигурно 80% произведено в Китай.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 77. 78 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":
  Кой, кой изпищя на умряло? Китайския аифон ли? Я вземи ги махни тея капаци най-после - ако въобще е възможно. :)

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 78. 79 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#64] от "Дедо Лойко":

  Както при телефончетата, така и при изборите, резултатът е предизвестен. Който държи и ножа, и хляба, той печели, даже не Цецо, а най-честният като момина сълза да брои бюлетините. При телефончетата гофретата неминуемо я печели САЩ по очевидни причини. Изборите пък ги печели оня, който взе колко бяха, 19 милиарда евро заеми ли бяха, не помня точно. Фукарите каквито и програми да пишат, да жълтопаветничат, умнокрасивеят, а даже и на твърдо ядро да разчитат, само ще си ближат раните след избори. Когато се намесят пари, и то много пари, има неща, които не можеш да ги помръднеш и правят да изглежда така, като че ли имащият ги бил отбелязал голям успех. Абе, бегай, мани, дето вика Уорни.

 79. 80 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "...че се спусна дигитална Желязна завеса, когато американският президент Доналд Тръмп предприе действия за изолиране на китайската компания Huawei Technologies."

  тази желязна завеса е спусната много, много отдавна - откогато я има The Great Firewall of China.
  и откогато западните компании са принудени да променят информацията за китайците.

  това, че чак сега им светна под западните шапки, е друга тема.

 80. 81 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Тук няма алтернативи. САЩ са единственият лидер! Китайците просто копират нещата им. Отделно ги произвеждат, с компоненти на американски компании.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 81. 82 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Избора е цивилизационен и съм го направил отдавна. Като се отворят китайците за демокрация и плурализъм, като съборят статуите на китайския Сталин-урода Мао, като дадат независимост на Тибет и осъдет виновните за клането на Тянанмън през 90 година чак тогава ще почна да ги третирам като равни на западняците.

 82. 83 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Мдаа, сигурност, подслушване и какви ли не подобни глупости, но почнаха вече и в мейнстрийма да си признават че всичкото е борба за полит-икономическо надмощие от което страдат и частни компании но най-вече крайния потребител.Всички дето потриват самодоволно ръце заради забраните срещу Хуауей ми е интересно добре ли ще им е ако останат само 2-3 производителя на телефони и минималната цена за нов телефон е 1500 лв. Епъл тримесечие след тримесечие бележи спад на продажбите, Хуауей ги измести от второто място и беше на път да стане на първо място по продажби въпреки че не се продават в щатите. Заради тази компания другите бяха принудени да вдигнат качеството и да предлагат повече неща. Явно обаче реалната конкуренция се оказа неудобна за някой и с държавна заповед се забрани на частни щатски компании да работят с хуауей. Парадокса е че виждаме как американското правителство диктува на американски компании какво да правят а в същото време се сипят обвинения че хуауей били подвластни на китайското правителство без обаче да има признаци за такова нещо.
  —цитат от коментар 56 на Ashiata Shiemash


  Момче, коментирай си Тотнъм и футболерите, не се напъвай да анализираш области от които си нямаш понятие.

 83. 84 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Искам да имам свободен достъп до цялата информация
  по света.
  Не искам да избирам наполовина и не искам да ме принуждават
  в това.
  Искам всеки човек по света да може да види моята публикация, ако желае това, и аз да мога да видя всяка, която поискам.
  Благодарение на китайските и руските сайтове все още можем да гледаме филми и да слушаме музика без да пълним нечия гуша, която обикновено е на корпоративен играч,
  а за автора оставт трохи или в повечето случаи - нищо.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 84. 85 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Китай може да си позволи да отпуска заеми за закупуване на неговото оборудване и технологии. САЩ няма кинти за това - затова прибягват до политическа и икономическа принуда за да купуват тяхното.
  —цитат от коментар 29 на tos_buratino


  Китай отпуска валута само за подкупи на туземците. Иначе не отпуска никакви пари. Китай просто изпраща фирми и работници да изпълнят проекта, на които им плаща в китайски юани. Но всичко, което направят е пресметнато в долари и туземците дължат на Китай заема в долари.

 85. 86 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#72] от "Димитър Димитров":

  "Те щото всички редки метали са в Китай.Идея си нямаш колко бързо ще бъдат открити и разработени нови находища.Просто засега не е нужно.И тогава Китай ще остане да лапа мухите,понял?"

  Галфон, наблегни какво (ВИ) казва (дори и) ББС:

  "(На) Китайските мини се падат около 70% от световното производство."

  "Около 80% от редкоземните елементи, внасяни от САЩ, идват от Китай, според данни на правителството на САЩ."

  https://www.bbc.com/news/world-asia-48366074

  Въпросът не е в "ЩЕ", а каква е ситуацията СЕГА! 😜

  reductio ad absurdum...
 86. 87 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#69] от "Цецо":

  Предният пост[#86] се отнася и за теб!

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK