Защо зелената вълна не обхвана и Източна Европа

Защо зелената вълна не обхвана и Източна Европа

© ReutersМного млади хора гласуваха за зелени партии на изборите за европарламент. Повечето от тези гласоподаватели обаче бяха не на изток, а на запад.


Това пише "Йецт", младежкото онлайн списание на германския вестник "Зюддойче цайтунг", в статия, публикувана след последния ден на евроизборите. Изданието отбелязва, че в Германия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Финландия, Дания и Ирландия резултатите на зелените партии са много добри, а в сравнение с 2014 г. германската почти удвоява подкрепата си - от 10.7 на 20.5%.


За много ученици и студенти вотът се оказа оформен като "климатични избори" заради т. нар. петъци за бъдещето и това, заедно с "климатичната стачка" в над 200 града в Германия, допринесе вниманието им да се насочи към темата. В Германия 35% от хората между 18 и 24 г. и 25 на сто от избирателите между 25 и 34 г. са гласували за партията.
Вълната обаче не премина през цяла Европа. В "Зелени/Европейски свободен алианс" - групата на зелените партии в Европарламента" - почти всички партии, влезли в парламента, са от Западна и Северна Европа. Според Милан Нич, член на центъра за средно- и източноевропейски изследвания и Централна Азия "Роберт Бош" към Германското дружество за външна политика, особено в големи градове на запад традиционните партии са спрели да са толкова важни, а млади висшисти с добри заплати смятат здравето и устойчивия живот за достатъчно важни и могат да дадат гласа си за такива партии.


"В Германия обаче тази тенденция се развиваше 30 или 40 години," казва той. "Когато се основаха Зелените, в източноевропейските страни още доминираше комунизмът." Освен това за комунистическите технократи околната среда не е имала роля като в Германия през осемдесетте години, когато политиката в тази сфера си пробива път в страната - тя е важна и за поколението на 46-годишния Нич.


След разпада на Съветския съюз страните от блока трябва да започнат отначало и "често се забравя, че в Европа няма друг регион, който е трябвало да премине през толкова много промени за толкова малко време - политически, технологични, обществени.. Всъщност това е твърде много за един живот. А политическите тенденции искат време, за да се развият."


Освен това източните общества още не са в "постматериалистическата и постиндустриалната фаза" - индустрията и производството имат по-голям дял, урбанизацията е по-слаба, има повече провинциални райони с по-лоша инфраструктура. Германия също има своята отговорност, смята той - автоиндустрията прехвърля много производства в Източна Европа. Подобни действия доведоха до много негативно влиние на мерки за околната среда върху икономиката. Сега важен въпрос за екологичното бъдеще на Европа е къде ще се произвеждат батериите.


Границите между някакъв "зелен" Запад и "не толкова зелен" Изток не са толкова ясни и младите на изток също мислят за защита на околната среда, но "там климатичните промени идват по-бавно в дневния ред". В Унгария например, въпреки че партии като "Монентум" (третата най-голяма в Европарламента) включва въпроса като част от кампанията си, младите поколения там в момента са заети да опитват да спасят върховенството на закона и правовата държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK