Еврокомисията препоръча Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство

Еврокомисията препоръча Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство

© ReutersЕвропейската комисия препоръчва на лидерите на държавите в съюза да дадат начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Това се казва в съобщение на институцията, с което представя годишния си доклад, посветен на напредъка на Западните Балкани и Турция.


В Скопие и Тирана очакваха доклада с особено внимание заради обещанието, което европейските лидери дадоха миналата година. Тогава те заявиха, че ако двете страни изпълняват условията, на Европейския съвет в края на юни 2019 г. ще получат дата за начало на преговорите за членство, след като от години са кандидати. Впоследствие срокът бе удължен до края на 2019 г. (бе известно, че юни ще е месецът след евроизборите, когато правителствата на някои държави членки няма да са склонни на такава стъпка).


Отлагането на това решение бе посрещнато с особено недоволство от Северна Македония, тъй като тя тъкмо бе договорила историческото споразумение с Гърция за смяна на името, смятано за сериозна отстъпка от нейна страна. Малко по-късно тя получи покана за присъединяване към НАТО.


Без ангажимент
Препоръката не задължава лидерите да се съобразят и да предложат дата на която и да било от страните. Брюксел отправи такава препоръка и миналата година - както за Северна Македония, така и за Албания, а на фона на съпротивата на държави като Франция и Холандия решението бе отложено.


Все пак в съобщението се казва, че двете държави са "се възползвали от възможността и изпълнили" обещанията за реформи, особено в области, определени като жизненоважни от Европейския съвет през юни 2018 г. "В светлината на значимия напредък и съществените условия, които са изпълнени, комисията препоръча днес съветът да започне преговори за членство с Албания и Северна Македония."


"Добри новини за Албания и Северна Македония!" Това написа еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в профила си в "Туитър" след представянето на текста за страните от региона, чийто автор е той самият. В съобщението е цитиран с думите, че Скопие не само продължава "амбициозния си дневен ред за реформи", а и "достигна историческо споразумение с Гърция... пример за целия регион и отвъд него". Албания пък "осъществява дълбоки реформи, особено мащабна трансформация на съдебната система. Всички тези усилия са свидетелство за силата на привлекателността на Европейския съюз".


Северна Македония - видими резултати


За укрепване на върховенството на закона и демокрацията Северна Македония е предприела мерки, свързани с исканите от Европейския съюз реформи. В промените в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, разузнавателните служби и държавната администрация страната продължава да дава видими резултати. Подобрила се е според Хан и "културата на компромис в политическия пейзаж" заради "усилията на правителството да се обръща към всички замесени" във вземането на решения, сред тях - опозицията и гражданството общество, "по приобщаващ и прозрачен начин".Общото етническо спокойствие, климатът за гражданските организации и работата по реформата в разузнаването бележат напредък, "умерени" обаче са резултатите в публичната администрация, особено в отчетността и усилията да се "предотврати политизацията".


В съдебната система (където все още е необходимо да се регламентира мястото на специализираната прокуратура, разследвала скандала с масовото подслушване от предишното правителство), в борбата с корупцията и организираната престъпност или свободата на изразяване обаче "нивото на подготовка" е по-ниско. Същевременно "корупцията е повсеместна в много области и остава притеснителен въпрос".


Албания - успехи въпреки поляризацията


Еврокомисията повтаря част от миналогодишните си заключения за Тирана - има напредък, но в политическата сфера продължава да има "силна поляризация". Продължителният бойкот на парламента, осъществяван от опозиционните партии, се "отразява на парламентарната дейност". Посочен е отказът на опозицията да участва на местните избори на 30 юни 2019 г., след което поведението на опозицията е окачествено като "отрицателно въздействащо" на усилията за изборна реформа "въпреки усилията на мнозинството да се продължи напред".


Така Брюксел отправя към опозиционните партии искането за "повторен ангажимент" към демократичните институции, вече изразено в първите месеци на протестите в Тирана.


Изтъкнат е успехът в адаптирането на законодателство към изискванията на ЕС в много области. В държавната администрация има "умерен напредък", положени са усилия в ефикасността и прозрачността при предоставянето на обществени услуги. По-слаба е готовността на съдебната система, но са създадени и нови институции, които да гарантират самоуправлението и независимостта ѝ и това е жизненоважна стъпка, продължава Хан.


Новият план за действие в борбата с корупцията представлява "добър напредък" - особено заради приемането на стратегия срещу корупцията, поправки в Закона за обществените поръчки и други, но и тук корупцията е повсеместна в много сфери на обществения живот. Повече място се отделя, отколкото при Северна Македония, на борбата с организираната престъпност, с внимание върху осъществения (но и все още неотчетения) напредък в борбата с отглеждането и трафика на кабанис. Нужни са и повече усилия в борбата срещу прането на пари и конфискуването на имущество, придобито по престъпен път.


Какво смята Брюксел за напредъка на Сърбия - също кандидат за членство, четете тук.


Еврокомисията оцени и напредъка на Косово и отговори на Босна и Херцеговина, подала молба за членство преди няколко години.


За острия доклад за Турция четете тук.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Чакаме братята македонци в ЕС и НАТО!!!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  На ЕС им трябва пазара на глупавите албанци и македонци.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  "На ЕС им трябва пазара на глупавите албанци и македонци."

  А "необятният" руски пазар не им ли трябва? 😆

  Това ли ти написа Кутев на коляно? 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Албания няма място в ЕС.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1140 Весело

  До коментар [#2] от "hope":

  Необятния пазар на 5 милиона души с БВП на глава под 5 хиляди евро.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1140 Весело

  Добре ще е Македония да влезе преди Сърбия и заедно с Черна Гора, а Сърбия в пакет с Албания, Косово и Босна, за да не се блокират взаимно, ако някоя превари.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1732 Весело

  Добре ще е Македония да влезе преди Сърбия и заедно с Черна Гора, а Сърбия в пакет с Албания, Косово и Босна, за да не се блокират взаимно, ако някоя превари.
  —цитат от коментар 6 на Пипера е много лют


  Това е добра мисъл!
  Макер да смятам, че от границата католици+протестанти/православни на изток, никой не е за ЕС.
  (Православен съм:)

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Какъв пореден жесток провал за московията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1140 Весело

  До коментар [#7] от "PisnaMi":

  Значи и Гърция вън! И Кипър!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Албания няма място в ЕС.
  —цитат от коментар 4 на rvr12572942


  Защо? Ти бил ли си там? Аз съм бил. Съвсем нормална страна със силно италианско влияние.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 283 Весело

  На ЕС им трябва пазара на глупавите албанци и македонци.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Излагаш се , или си увредена

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  На ЕС им трябва пазара на глупавите албанци и македонци.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Албанците не са глупави. Впечатленията ми от Дуръс са че масово знаят италиански, а много говорят и английски.
  А само глупак се отказва от готов пазар.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 791 Неутрално

  На ЕС им трябва пазара на глупавите албанци и македонци.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Ха,ха, как само расъждава един съвършен умник. Те и холандците, французите също са много глупави, не си знаят интереса и затова не искат и да чуят за още балканци в ЕС.

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  Много лоша новина за ,,шовинистите” и приятелите им от москва!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  Това е само за начало на преговорите, до влизането бая вода ще изтече.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Неутрално

  Ако слушате сърболята, албанците са някакви диви орки, бесни талибани и малограмотни туземци. Обаче почти всички албанци, които съм виждал и с които съм говорил, са доста свестни, интелигентни и доста добре изглеждащи. За сведение, Рита Ора (който има деца тийнейджъри знае коя е тя), е от Прищина...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#15] от "dorn":

  Вие същото мислехте за Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, България, Румъния, Хърватия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#7] от "PisnaMi":Значи и Гърция вън! И Кипър!
  —цитат от коментар 9 на Пипера е много лют


  Те пък гърците са едни европейци, направо ум да ти зайде. Да ти напомня ли че за да влязат в еврозоната фалшифицираха няколко години поред докладите на националния си статистически институт.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  " Впоследствие срокът бе удължен до края на 2019 г. (бе известно, че юни ще е месецът след евроизборите, когато правителствата на някои държави членки няма да са склонни на такава стъпка)."

  Коя европейска комисия? Тази дето си отиде или тази дето още я няма? Тези шубеци са бял кахър, но се появи информация, че ЕС се отказва от Украйна. Прекалено тежко било да им увисне на врата. Можело да ги завлече на дъното.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Поздравления за събратята ни оттатък Вардар - извървяха труден път, но в крайна сметка посоката се оказа вярна ! С времето изкуствените бариери между нашите две страни все повече падат !

 23. 23 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#12:"EU defender"][/quote]

  Те пазара го имат и сега. Да не мислиш че албанците и македонците купуват руски компютри и сръбски автомобили ?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на syneidesys
  syneidesys
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "The Commission looks forward to the continued implementation of the Friendship Treaty with Bulgaria."
  Правилно е забелязала еврокомисията, че прилагането на договора със България леко не върви както се надявахме.

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Безнадежден, пазара в С.Македония и Албания сумарно е колкото пазара в Кьолн (примерно).
  Големия пазар...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6611 Неутрално

  Хайде на хайрлия да е :).

 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  В известен смисъл даже доста по-европейски изглеждаща, отколкото България.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Интересно, за Черна гора няма ли препоръка да се започнат преговори? Или я оставят да бъде пакетирана със Сърбия?

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 791 Весело

  Вие същото мислехте за Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, България, Румъния, Хърватия.
  —цитат от коментар 17 на EU defender

  Изобщо не разбирам накъде се отплеснахте. Тука аз скромно предполагам ( не съм чел мотивите ) защо Франция и Холандия не искат в ЕС разширение в тази посока. А Вие почнахте едни геостратегически расъждения и обвинения. Та така де....

 32. 32 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  ЕМЕС

  Тези страни трябва на ЕС и НАТО да станат членове,
  на Путин съвсем да му се провалят неговите планове.

 33. 33 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А възможно ли е че Франция и Холандия са против по късогледи и себични причини, а не по обективни такива? Все пак мнозинството от членките подкрепят идеята?

 34. 34 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А възможно ли е че Франция и Холандия са против по късогледи и себични причини, а не по обективни такива? Все пак мнозинството от членките подкрепят идеята?

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  ЭТудей

  Трева им неабятный базар глупых неабятникав...
  Ма но пасаран.
  Но уей.

  "Еврокомисията препоръча Северна Македония и Албания да започнат
  преговори за членство"

  До коментар [#2] от "hope":

  На ЕС им трябва пазара на глупавите албанци и македонци.


 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Идва началото на много дълъг и труден път !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А възможно ли е че Франция и Холандия са против по късогледи и себични причини?
  —цитат от коментар 34 на bul36521362

  А може и да са по далекогледи.

 38. 38 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 587 Весело

  Това е безспорен успех за навия евродепутат Радан Кънев

  Резултатите са светкавични.
  Всички да му благодарим за работата

 39. 39 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар на "EU defender" # 10 :
  Не Ви цитирам , само Ви коментирам какво пишете - че това било (Албания) нормална страна със силно италианско влияние !
  Стоп ..... значи не е нормална страна ! !
  Или смятате , че и БГ беше нормална , но със съветско-руско влияние което май все още не е разградено , или ? ?
  Моите уважения , но да бъдем по-внимателни с такива определения !

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Тенденцията е македнците да стават само по-зле като периферна колония!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":Необятния пазар на 5 милиона души с БВП на глава под 5 хиляди евро.
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют


  Кое ти е смешно Пипер,
  ЕС не е благотворителна организация, защо според теб им трябват нови членове, те за малко Турция не приеха от лакомия.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Ще бъде доста трудно. Точно сега след евроизборите, когато настъпва такова жестоко меле в ЕС кой да ръководи парада в следващите 5 години, никой няма да рискува и изобщо няма да се занимава с малки държави като западните ни съседки. Ако все пак стане чудото и преговорите започнат, няма да стане с магическа пръчка. Години ще минат, ако не и десетилетие, преди да се стигне до заветния подпис, който Царя и Гоце сложиха. А може и повече от десетилетие.

  В момента Северна Македония и Албания не трябва да се отчайват, не трябва да се оплакват. Единствената им задача е да работят, да реформират. Трябва им сигурност, стабилност, воля за реформи и голямо дупе, за да се преборят с хроничните балкански проблеми. Брюксел трябва да види, че в Тирана и Скопие има желание за работа, има желание за промяна. Ако двете държави не успеят да го покажат, началото на преговорите може да се отложи с години, а самите преговори - двойно повече. Ако Албания и Северна Македония не се откажат от корумпирания си модел, ако не затегнат коланите, за да се преборят с организираната си престъпност, ако не започнат да зачитат правата на човека, никой няма да ги приеме в ЕС. Тяхна е волята, дали да влязат в ЕС или не.

  Моето скромно мнение е, че тази година Албания и Северна Македония няма да ги бъде. Ще изчакат една или две години още. Не защото не са готови, а защото ЕС има много по-важни теми за решаване тази и следващата година. И защото националистите в ЕС ще дадат голяма съпротива. Същите националисти, заради които България и Румъния вече години наред не могат да влязат в Шенген. Защото едни и същи държави ни спъват всеки път и във всяка от тези държави управляват местните шовинисти. Щом те спъват една членка на ЕС, какво да говорим за поканата за членство на две държави, които още са членки?

  Успех на западните съседи, дано имат здрави нерви силни воля, за да не се предадат пред европейския негативизъм и европейската бюрокрация.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Добра новина за братята вече Сев. Македонци.
  Това е двоен бонус за тях, защото единственият начин да се "балансират" с албанците в държавата си, е заедно с Албания, да се качат на влака за ЕС.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 44. 44 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  не са уточнили коя евро комисия е препоръчала това действащата или бъдещата , че нещо промяна ще има

  гошо
 45. 45 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  не са уточнили коя евро комисия е препоръчала това действащата или бъдещата , че нещо промяна ще има

  гошо
 46. 46 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Баси, колко минуса отразих за този коментар, но пак да попитам:

  Интересно, за Черна гора няма ли препоръка да се започнат преговори? Или я оставят да бъде пакетирана със Сърбия?
  —цитат от коментар 30 на Günther


  Евентуалната покана на Македония и Албания в пакет е определено изгодна за България, вместо пакетът да беше Македония - Сърбия, който би бил изгоден за Гърция.
  Въпросът е за Черна гора, изтървахме ли ги черногорците? При пакет Черна гора, Албания и Македония, биха се свили сърмите на албанците, че много си вирят носа, прекалено много.
  Но кат гледам форумното гражданско общество хич не мисли. Пък може и да не може

  Бог да благослови Америка за България!
 47. 47 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Баси, колко минуса отразих за този коментар, но пак да попитам:

  Интересно, за Черна гора няма ли препоръка да се започнат преговори? Или я оставят да бъде пакетирана със Сърбия?
  —цитат от коментар 30 на Günther


  Евентуалната покана на Македония и Албания в пакет е определено изгодна за България, вместо пакетът да беше Македония - Сърбия, който би бил изгоден за Гърция.
  Въпросът е за Черна гора, изтървахме ли ги черногорците? При пакет Черна гора, Албания и Македония, биха се свили сърмите на албанците, че много си вирят носа, прекалено много.
  Но кат гледам форумното гражданско общество хич не мисли. Пък може и да не може

  Бог да благослови Америка за България!
 48. 48 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Скопие продължава с пълна сила да фалшифицира и краде българска история. Нищо не е променено в техните учебници. И стига с тия приказки да оставим история на историците. Въпросът за кражбите и фалшификациите на българска история е политически. И директно трябва да се заяви на Скопие, че няма да влязат в ЕС с тези кражби и фалшификации. Друг е въпроса, че въпросът за влизане на Скопие в ЕС ще е актуален след поне 15 години.

 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  За сведение, Рита Ора (който има деца тийнейджъри знае коя е тя), е от Прищина...
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град
  Също като Дуа Липа - всеки тинейджър я зная.

  И една дето не всички я знаят ама има над 600 милиона гледания в тубата - Ера Истрефи.

  Това не е моя жанр музика ама не мога да не им призная, че Косово е извор на поп-звезди.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 50. 50 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 501 Весело

  Браво на Заев и Димитров за европейския им визионерски поглед и за дръзновението ! И умната с признаване на общия ни корен и обща държавна история 1

 51. 51 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Престанете да повтаряте тва Северна Македония г-да и г-жи неуки журналя. До ония ден беше Бивша Югославска Република Македония ама не го пишехте. Да речем, че е било твърде дълго за неграмотници като вас, ама вие и БЮРМ не пишехте, а си наричахте страната просто Македония.
  Днес обаче пилешките ви мозъци бълват, та бълват.
  Северна Македония това, Северна Македония онова. Да беха ви платили гърците нямаше да изсерете толкова пъти тва име. Баси и неудачниците, срам ме е от вас прости кратуни.

 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1140 Весело

  До коментар [#41] от "hope":

  Смешно ми е как невежи хора ползват модерни технологии.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#37] от "dorn":

  Ех Ганьо, да сигурно си прав...

 54. 54 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#49:"Николай Николов"][/quote]

  Тия са а тинейджърите.
  На по-зрелите препоръчвам Елвана Гята (Elvana Gjata).
  Например това:
  https://www.youtube.com/watch?v=Z77k4Fbxaw8

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK